MetaCON 2012 και η ομιλία του Σταμάτη Μαμούτου


Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 19 Ιανουαρίου του 2002, όταν δημιουργήθηκε το κανάλι #metafysiko στο πρόγραμμα chat του mIRC. Λίγους μήνες αργότερα, ξεπήδησε η πρώτη ομάδα Gateway, που στην συνέχεια κατασκεύασε την πρώτη ιστοσελίδα του metafysiko. Από τότε μέχρι σήμερα, το metafysiko μετεξελίχθηκε σταδιακά στην μεγάλη Κοινότητα του Μεταφυσικού, την πιο δραστήρια, δημιουργική και επιτυχημένη εναλλακτική διαδικτυακή (και όχι μόνο) κοινότητα στην Ελλάδα.

Φέτος, για τον εορτασμό των 10 χρόνων παρουσίας και δράσης του, το metafysiko.gr ανέλαβε την διοργάνωση μιας εντελώς πρωτότυπης ημερίδας εναλλακτικής αναζήτησης – που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 28/1 στο θέατρο ‘‘Ελεύθερη Έκφραση’’ – με πολλούς αξιόλογους Έλληνες ομιλητές (ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ερευνητές). Έτσι, τα 10 χρόνια της ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού γιορτάστηκαν και συνδυάστηκαν με την 1η Ανεξάρτητη Ημερίδα Εναλλακτικής Αναζήτησης, η οποία περιλάμβανε και την ομιλία του δικού μας Σταμάτη Μαμούτου, επικεφαλής της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το θέατρο ‘‘Ελεύθερη Έκφραση’’ είναι ένας όμορφος, ατμοσφαιρικός χώρος, με σκεπαστό αλλά και φωτεινό κήπο (στον οποίο φιλοξενήθηκαν εκθέσεις φωτογραφιών και πίνακες Ελλήνων fantasy καλλιτεχνών), με γοτθική ατμόσφαιρα, πορφυρές βελούδινες κουρτίνες και βυσσινί καθίσματα. Ο χώρος του θεάτρου πρέπει να γέμισε τουλάχιστον δύο φορές κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία κύλησε με σταθερό ρυθμό χωρίς να χαθεί ούτε στιγμή το ενδιαφέρον των θεατών. Από τις ομιλίες-παρουσιάσεις ενδεικτικά μπορούμε αναφέρουμε εκείνες του Γιώργου Ιωαννίδη, αρχισυντάκτη του περιοδικού ‘‘Mystery’’, με θέμα τις καινούριες μορφές μαγικής κοσμοθέασης στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή, του Μηνά Παπαγεωργίου, ιδρυτικού μέλους του metafysiko και αρχισυντάκτη του περιοδικού ‘‘Φαινόμενα’’, ο οποίος μίλησε για την πορεία, την εξέλιξη, τις ενδοδιαδικτυακές και εξωδιαδικτυακές πρωτοβουλίες της Κοινότητας του Μεταφυσικού, του συγγραφέα και ερευνητή Θανάση Βέμπου που παρουσίασε την ιστορία της δημοσιογραφικής προβολής των μεταφυσικών φαινομένων στην Ελλάδα του 20ου αιώνα μέχρι και την δεκαετία του ’80 και το πώς αυτά γίνονταν αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία, καθώς και το πολύ αξιόλογο, πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε για το έργο του Άγγελου Τανάγρα, προέδρου της ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, υπό την επιμέλεια του Νικόλαου Κουμαρτζή.

Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του Σταμάτη Μαμούτου, που εκπροσώπησε την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Ο Σταμάτης μίλησε για το θέμα που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν. Δηλαδή, για την Φαντασία και για το πώς αυτή έγινε νοητή στην ομηρική αρχαιότητα, στον κόσμο της κλασικής Ελλάδας, στον μεσαίωνα, στον Διαφωτισμό και στον Ρομαντισμό. Όπως αναμενόταν, στάθηκε στο ρομαντικό πλαίσιο εντός του οποίου η Φαντασία, αυτονομημένη ως πνευματική δυνατότητα από την Λογική, έγινε νοητή πρώτον ως μέσο υπέρβασης του κόσμου της υλικής εμπειρίας και δεύτερον ως δύναμη πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής.

Από τα πλαίσια της ρομαντικής κοσμοθέασης αναδείχθηκαν τόσο η νεώτερη λογοτεχνία του Φανταστικού με τα διάφορα ρεύματά της, ως απάντηση στα κατεστημένα καλλιτεχνικά ρεύματα του Διαφωτισμού, όσο και πολιτικές εκφράσεις όπως ο εθνικισμός και ο συντηρητισμός, ως εναλλακτικές επιλογές στην κυριαρχία της φιλελεύθερης πολιτικής θεωρίας. Όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σταμάτης, «ενώ στην καρδιά της σκέψης του Διαφωτισμού βρέθηκε η Λογική, στην καρδιά της ρομαντικής ενόρασης βασίλευσε η Φαντασία».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα ρομαντικά κοινωνικά κινήματα, όπως εκείνο των «Λουδιστών» (που αποτέλεσε μια πρωτογενή εκδήλωση επαναστατικού, ρομαντικού σοσιαλισμού στην Βρετανία των αρχών του 19ου αιώνα), το κίνημα για την επανέναρξη των χριστουγεννιάτικων εορτασμών του 1841-43 (επίσης στην Βρετανία), το κίνημα για την ενοποίηση των γερμανικών κρατιδίων και άλλα. Και περιέγραψε το πώς, με την πάροδο των χρόνων, οι κινήσεις και οι ομάδες που διαπνέονταν από την αύρα της «φαντασιακής ανατρεπτικότητας» άρχισαν να φθίνουν σε μαζικότητα και δυναμική, για να καταλήξουν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μετατραπούν σε ομάδες υπο-κουλτούρας (subcultures.

Κλείνοντας, ο Σταμάτης αναφέρθηκε στην σημερινή ιστορική και πολιτική συγκυρία. Το κοσμοείδωλο της παγκοσμιοποίησης, που οικοδομήθηκε σε οικονομιστικές και κοσμοπολιτικές προκείμενες, σήμερα έχει υποστεί μια εμφανή ρωγμή, ενώ η τάση προς το «Φανταστικό» και το «Μεταφυσικό» εξακολουθεί να αποτελεί προέκταση της ανάγκης για την αναζήτηση αληθειών κρυμμένων απ' το οπτικό πεδίο της κυρίαρχης υλιστικής και χρηματιστηριακής κουλτούρας. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν αποκρυσταλλωμένες ομάδες και συλλογικότητες που καταπιάνονται με συνέπεια και συνέχεια με το «Φανταστικό» και το «Μεταφυσικό». Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι το εξής :

«Πώς θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται αυτές οι ομάδες στην σημερινή ιστορική συγκυρία;»

Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο προοπτικές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται ασχολούμενες με αυτό που τους αρέσει, όσο μπορούν καλύτερα. Η δεύτερη είναι να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και επιπλέον να φέρουν το πνευματικό τους πλαίσιο στο προσκήνιο των εξελίξεων, προκρίνοντάς το όχι ως μια απλή αισθητική αντιπρόταση στο κυρίαρχο κοσμοείδωλο, μα ως ένα πλαίσιο από το οποίο μπορούν να προκύψουν εφαρμόσιμες εναλλακτικές επιλογές.

Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ., τόνισε ο Σταμάτης στην ομιλία του, είναι σαφές ότι επιλέγει την δεύτερη. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, η ενασχόληση με το «Φανταστικό» δεν πρέπει να αποτελέσει ένα αντιπερισπασμό που θα απομακρύνει τον κάθε φίλο από την πραγματικότητα, δεν πρέπει να γίνει μια άσκηση πνευματικού αναχωρητισμού ή ασκητισμού. Απεναντίας, η πνευματική πορεία πρέπει να έχει δυο κατευθύνσεις: μια προς το εσώτερο, το απόκρυφο και το «Φανταστικό», προκειμένου ο άνθρωπος να φορτιστεί με πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο, και μια προς τα έξω, προς τον κόσμο, προς την ζωή, στην οποία οφείλει να αποτυπώσει με ποιοτικά σχήματα την φόρτισή του.

«Θέλουμε απλώς να υπάρχουμε και να κάνουμε αυτό που μας αρέσει προκειμένου να γευόμαστε την τέρψη της ενασχόλησής μας ή θέλουμε βασιζόμενοι σε αυτό το πνευματικό φορτίο να συμμετάσχουμε ενεργά στην διαμόρφωση των πραγμάτων; Θέλουμε να είμαστε απλά εραστές του παράδοξου και του ''Φανταστικού'' ή θέλουμε να γίνουμε πραγματικοί Ρομαντικοί, σήμερα που η ιστορική συγκυρία μας δίνει την ευκαιρία της δράσης και της ελπίδας ότι κάτι μπορούμε να καταφέρουμε; Η απάντηση για εμάς στην Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ είναι ξεκάθαρη. Για εμάς η Φαντασία δεν αποτελεί αντιπερισπασμό που μας απομακρύνει από την πραγματικότητα αλλά Δύναμη που μας βοηθά να της δώσουμε μια Μυθική μορφή. Εύχομαι αυτό τον δρόμο να επιλέξουν όλο και περισσότεροι φίλοι, προκειμένου να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη και τον κόσμο πιο όμορφο».

Με αυτές τις φράσεις ο Σταμάτης ολοκλήρωσε την ομιλία του, κλείνοντας και την πολύ όμορφη εκδήλωση της κοινότητας του Μεταφυσικού.

Δημήτρης Αργασταράς, μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.



- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Σάλπισες το κέρας πάλι...!!!

Victory! - Victory!

Ω - Ω - Ω - Ω

GUARDIAN LORD
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος, 2012

Ο/Η Γιάννης Παπαδημητρόπουλος είπε...
Πραγματικά πολύ καλή ομιλία, έδεσε θαυμάσια το θέμα της με προτροπές ενότητας της κοινότητας του Φανταστικού, που είναι πολύ απαραίτητη μέσα στην παρούσα κατάσταση.

Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις της (υγειώς σκπτόμενης) Τέχνης και της Φαντασίας, γιατί μόνο αυτές μπορούν να παράξουν μια εναλλακτική πολιτιστική πρόταση και να πολεμήσουν της αξίες του υλισμού και του ακραίου Μεταδομισμού που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια.

Μόνο μια πρόταση στο Σταμάτη, που αποδεικνύεται ομιλητής που μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει: Φτιάξε μια παρουσίαση με έργα τέχνης καλλιτεχνών όπως ο Frazetta, o Miller, ο Lee και ο Howe, που να οπτικοποιούν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Ρομαντισμού και της ΦΛΕΦΑΛΟ, κάτι σαν συνέχεια του βίντεο "Για τους Πραγματιστές των Μύθων" που υπάρχει παρακάτω. Θα σου χρειαστεί σε αυτό που προβλέπω οτι θα είναι μια σειρά από ομιλίες με συνεχώς αυξανόμενο κοινό. Αφού ζούμε στην εποχή των εικόνων, ας πολεμήσουμε το σύστημα με τα ίδια του τα όπλα!
Τρίτη, 31 Ιανουάριος, 2012

Ο/Η Χάρης είπε...
Μόνο Φ.ΛΕ.φΑ.ΛΟ σου λέω...
Τρίτη, 31 Ιανουάριος, 2012

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Συγχαρητήρια στον Σταμάτη για την πολύ καλή του παρουσία στην εκδήλωση. Ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια. Όσοι ενδιαφέρεστε τσεκάρετε αυτούς του συνδέσμους από την Μαύρη Πύλη, Fantasy και γερμανικός ρομαντισμός:


To τέταρτο μέρος μιας άκρως ενδιαφέρουσας ανάλυσης για το πρώτο fantasy έργο:


Κιμμέριος
Τρίτη, 31 Ιανουάριος, 2012

Ο/Η Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Πολύ καλή οργάνωση. Μοναδικές ομιλίες. Εξαιρετική η παρουσίαση του Σταμάτη !

Μια ακόμη πολύ καλή παρουσία της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η λέσχη εκτιμάται όλο και περισσότερο για το ουσιαστικό και την πρωτοτυπία των απόψεών της.
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος, 2012

Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Αγαπημένοι φίλοι, Ενωμένοι σαν την γροθιά, ορμητικοί σαν τον άνεμο..συνεχίζουμε
Κυριακή, 05 Φεβρουάριος, 2012

Ο/Η White Fay είπε...
With all the force of a great typhoon

With all the strength of a raging fire

Mysterious as the dark side of the moon.!!

Ποιοι είναι οι Έλληνες καλλιτέχνες fantasy?
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος, 2012

Ο/Η Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Τα fantasy έργα που παρουσιάστηκαν, white fay, ήταν της καλλιτέχνιδος Μαριλένας Μέξη (http://www.marilenamexi.eu), και ήταν κυρίως έργα από το graphic novel της ''Antara'' αν κατάλαβα καλά.

Δεν την γνωρίζαμε αλλά σίγουρα αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. ;)
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος, 2012

Ο/Η White Fay είπε...
Πωπω, είναι και καρατερίστρια απ' ότι βλέπω!

Thank you!!Πολύ ωραίο το κείμενό σου. :)
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος, 2012