Συνέντευξη με τους Astronomikon

της Μαίρης «Therion» Ιορδανίδου
 

Οι Astronomikon αποτελούν μια κυπριακή power metal μπάντα που ξεπήδησε από τους κόλπους των Arryan Path και των Prodigal Earth με δημιουργούς τον Πάρη Λάμπρου και τον Νικόλα Λεπτό. Οι δυο τους συνυπήρξαν για πολλά χρόνια στα δυο αυτά σχήματα καθώς μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον μεταλλικό ήχο.  Η μουσική των Astronomikon εμπνέεται από τον κόσμο της μυθολογίας και των θρύλων, πιστή στις αξίες και τις κατευθύνσεις του επικού heavy metal. Το τωρινό τους line up συμπληρώνεται από τον Σωκράτη Λεπτό στις κιθάρες και τον Stefan Dittrich στα τύμπανα.

To ντεμπούτο τους album είναι concept με τον τίτλο «Dark Gorgon Risin» και κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2013 από την Pure LegendRecords. Ο δίσκος αυτός αφορά  εξ’ ολοκλήρου τον μύθο του Περσέα, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που ίδρυσε το οίκου των Αργεαδών. Ο Περσέας σκοτώνει την Μέδουσα, δαμάζει τον Πήγασο και διεκδικεί την Ανδρομέδα σώζοντας την από το θαλάσσιο τέρας. Από τους τίτλους ακόμα των τραγουδιών, ο ακροατής μπορεί να πάρει μια σαφή ιδέα για το τι επακολουθεί. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν ο Πάρης και ο Νικόλας για όλα αυτά.

 
Ερώτηση: Πως γεννήθηκε η ανάγκη της ύπαρξης των Astronomikon και πως προκύπτει το όνομα; Να υποθέσουμε ότι είναι εμπνευσμένο από τους ήρωες της πλοκής του μύθου;

Πάρης: Το 2008 άρχισα να γράφω μουσική για το δεύτερο άλμπουμ των Prodigal Earth, αφού οι ηχογραφήσεις του πρώτου είχαν φτάσει προς το τέλος. Η μουσική μου όμως παραήταν επική για το straight-forward heavy/Power με κοινωνικοπολιτικό στοίχο που παίζαμε τότε με τους Prodigal Earth. Δεν ήθελα να πάνε χαμένα αυτά τα τραγούδια, έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μια νέα μπάντα με πιο επικούς προσανατολισμούς από τους  PE. Αφού λοιπόν ετοίμασα 2 τραγούδια μίλησα με το Νικόλα Λεπτό (vocals) και έτσι ξεκίνησαν οι Astronomikon. Λίγο καιρό αργότερα, όταν ο Νικόλας αποφάσισε να επαναδραστηριοποιήσει τους Arrayan Path, πέρασε από το μυαλό μου να παρατήσω τους Astronomikon ;oμως είχα ετοιμάσει ήδη αρκετά τραγούδια και δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουνε όλα oi Arrayan Path..Για παράδειγμα το Cassiopeia, που είναι μέρος του μύθου το Περσέα και κάποια άλλα, που είναι στο Terra Incognita, αρχικά προορίζονταν για Astronomikon. Έτσι λοιπόν από ένα σημείο και μετά, αφού διαλύθηκαν οι Prodigal Earth, αρχίσαμε να δουλεύουμε ταυτόχρονα για Astronomikon και Arrayan Path . Λίγο πριν τις ηχογραφήσεις και αφού ετοιμάστηκαν όλα τα τραγούδια, εντάχθηκαν στη μπάντα οι Σωκράτης Λεπτός (guitars) και Stefan Dittrich (drums). 

Τώρα όσον αφορά το όνομα, οι Astronomikon αντλούν τα θέματα τους από τον Ουρανό. Για παράδειγμα οι πρωταγωνιστές του μύθου Περσέας, Ανδρομέδα, Πήγασος, Κήτος, Κηφέας κτλ υπάρχουν σαν αστερισμοί. Ο ουρανός είναι το μεγαλύτερο και πιο γοητευτικό βιβλίο Μυθολογίας και Μυστηρίου. Οπόταν θέσαμε κάποια «όρια», υπάρχει και μια παροιμία που λέει “Sky is the limit'...' 
 
Ερ.: Ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στους Astronomikon και στους Arryan Path μουσικά και στιχουργικά;

Πάρης: Η μεγαλύτερη διαφορά, αν είναι απαραίτητο να εντοπιστούν διαφορές, είναι ίσως ότι για τους Arrayan Path την περισσότερη μουσική την γράφει ο Νικόλας, ενώ στους Astronomikon τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από εμένα. Το κοινό είναι ότι γράφουμε και οι δυο μουσική και για τις δυο μπάντες, ενώ για την προπαραγωγή όλων των τραγουδιών δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Το ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε την προπαραγωγή μόνοι μας, παίζει σημαντικό ρόλο στο ότι καταφέρνουμε να βγάζουμε σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα κυκλοφορίες. Τους στοίχους όλους τους γράφει και για τις δυο μπάντες ο Νικόλας. Πάντως δεν είναι αυτοσκοπός το να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που μας νοιάζει είναι οτιδήποτε κάνουμε να το κάνουμε καλά. Προσπαθούμε κάθε δουλειά μας να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Υπάρχει μια χημεία μεταξύ μας που φάνηκε ότι δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα που αφήνουν πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους ευχαριστημένους. Με τους Arrayan δουλεύαμε μέχρι τώρα σε εντατικούς ρυθμούς και πιστεύω θα συνεχίσουμε έτσι για πολύ καιρό ακόμη, αφού παραμένει για όλους μας προτεραιότητα. Οι Astronomikon από την άλλη είναι ένα project το οποίο δουλεύουμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
 
Ερ.: Η ιστορία και η μυθολογία αποτελούν καταλυτικά στοιχεία και για τις δυο μπάντες. Γιατί  επιλέξατε τον συγκεκριμένο εξαίρετο αρχαιοελληνικό μύθο του Περσέα για να ενδύσει το debut album σας;

Πάρης: Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος μύθος είναι από τους ομορφότερους και πιο ολοκληρωμένους. Μέσα βρίσκουμε Κουράγιο για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής, Ελπίδα για καλύτερο αύριο και την Δύναμη να ζούμε με Ελευθερία. Βλέπουμε τον ήρωα να γνωρίζει τον Έρωτα, να κάνει Αυτοπαρατήρηση και να βρίσκει το Θάρρος να αποκεφαλίσει τη Μέδουσα, δηλαδή τα Πάθη και τις Φοβίες που εγκλωβίζουν την ψυχή του ανθρώπου. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι τα πάντα είναι δυνατά.

 
Ερ.Οι στίχοι προϋπήρξαν και μελοποιήθηκαν ή προηγήθηκε το μουσικό σκέλος; Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να συνδυαστούν αυτά τα δύο και τι διαδικασία ακολουθήσατε;
 
 Πάρης: Πρώτα γράψαμε την μουσική. Έπειτα ο Νικόλας δούλεψε τους στοίχους. Αυτό που προσπαθήσαμε να πετύχουμε μέσω της μουσικής και των στοίχων είναι η εναλλαγή των συναισθημάτων του ακροατή να γίνεται σύμφωνα με την ροή της ιστορίας. Δουλέψαμε σκληρά όλοι μας για αυτό το concept αλλά τελικά πιστεύω άξιζε τον κόπο.   

Ερ.: Η μουσική και η τέχνη γενικότερα από την προαρχαική εποχή αποσκοπεί στο να ευφραίνει, να ψυχαγωγεί, να γαληνεύει, να παρηγορεί, να τέρπει κοντολογίς. Η φαντασία αποτελεί την δυναμική που ενεργοποιεί την καλλιτεχνική δραστηριοποίηση. Το heavy metal των δύο τελευταίων ετών θεωρείς ότι επιτυγχάνει αυτό το στόχο; Οι Astronomikon τί επιδιώκουν όταν συνθέτουν;
 
Πάρης: Σε όλες τις δεκαετίες υπάρχουν καταπληκτικές δουλειές Heavy Metal. Σε περιόδους που δεν είναι στη μόδα χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο για τις ανακαλύψεις. Πιστεύω πως ο κάθε μουσικός έχει ανάγκη να δημιουργήσει μουσική. Εγώ προσωπικά, αλλά πιστεύω και ο Νικόλας, είμαστε εθισμένοι σε αυτό. Μια νέα ιδέα, μια μελωδία ή ένας ρυθμός, είναι μέσα μας σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα, μια δίψα που σβήνει μόνο όταν η ιδέα από την απλούστερη της μορφή προχωρήσει, ενορχηστρωθεί και έχει ολοκληρωθεί σε τραγούδι. Είναι τα συναισθήματα μας αποτυπωμένα σε νότες. Είναι ένας τρόπος έκφρασης που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.
 
Ερ.: Ενώ επικρατεί η άποψη ότι τα αριστουργήματα έχουν ήδη έχουν γραφτεί, τολμώ να πω ότι μένω έκθαμβη από το track list αρχικά, καθώς και από το εκπληκτικό και καθηλωτικό cover design. Θεωρώ ότι σε δύσκολες εποχές όπου το epic metal κινδυνεύει να είναι επαναλαμβανόμενο ακόμα και από θρυλικές μπάντες, το Dark Gorgon Rising αποτελεί ένα εξαιρετικό ντεμπούτο. Θέλω να σε ρωτήσω σε αυτό το σημείο εάν η ανταπόκριση του κοινού και ειδικά  των οπαδών των Arryan Path διακατέχεται από τον ίδιο ενθουσιασμό που προκάλεσε σε εμένα.
 
Πάρης: Το εξώφυλλο ανέλαβε ο Markus Vesper, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα και δούλεψε με πολλές αξιόλογες μπάντες όπως για παράδειγμα οι Manilla Road. Τα σχόλια είναι θετικότατα. Μέχρι τώρα το ακροατήριο αλλά και τα reviews στον τύπο μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τη δουλεία μας. Έχει δημιουργηθεί μια βάση οπαδών από όλο τον κόσμο. Πλέον είναι υποχρέωση μας να δουλέψουμε για αυτούς τους φίλους που άρχισαν ήδη να ζητάνε νέο άλμπουμ. Έχουνε περάσει ήδη σχεδόν δυο χρόνια και έχει τεθεί πλέον σαν μια από τις προτεραιότητες μου. Πολλή σημασία για εμάς έχουν τα κολακευτικά σχόλια που δεχτήκαμε από μουσικούς τους οποίους σεβόμαστε και έχουν επηρεάσει την μουσική μας όπως οι Ross ''The Boss'' (ιδρυτικό μέλος των Manowar, Bill Tsamis (Warlord), Jack Starr (ιδρυτικό μέλος των Virgin Steele), Kenny Powell (omen), Mark Shelton (Manilla Road) και άλλοι.
 Ερ.: Η στιχουργική δομή του δίσκου παραπέμπει στο  ομηρικό λογοτεχνικό πρότυπο με τον πρόλογο του ραψωδού, την πλοκή και τον επίλογο. Αυτό το concept στοιχείο  δημιουργεί έναν αέρα  metal όπερας με θεματολογική ροή κομματιών που είναι πραγματικά δύσκολο να τα ακούσεις μεμονωμένα. Έχεις καταπιαστεί προσωπικά με τον Όμηρο, τους ομηρίδες Λέσχη και Αρκτίνο και τα παραγνωρισμένα Κύπρια Έπη (Στασίνος ή Ηγεσίας) στα οποία ολοκληρώνονται οι πτυχές του Τρωικού κύκλου;   
Nικόλας: Ναι βεβαίως τα γνωρίζω αν και δεν μπορώ να πω πως τα γνωρίζω εις βάθος.  Γενικά έχω ασχοληθεί πολύ με την ιστορία και μυθολογία (αν και για μένα η μυθολογία σχεδόν πάντα είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα) και συνεχίζω να μαθαίνω καθώς για μένα αλλά και για πολλούς ανθρώπους, ο κόσμος αυτός είναι ανεξερεύνητος και έχει τόσα πολλά ακόμα να μας δώσει. Η μαγεία της ελληνικής ιστορίας και των δικών μας μύθων είναι αξεπέραστη. Όμως για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα την ερώτηση σου, μάλλον όχι. Ο τρόπος που διηγούμαστε την ιστορία του Περσέα δεν έχει να κάνει με τα παραπάνω.
 
Ερ.: Ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει; Πόσο δύσκολο ήταν πάραυτα να χτίσετε το δικό σας ύφος και ήχο;
 
Πάρης: Οι ASTRONOMIKON πιστεύω ισορροπούν κάπου ανάμεσα σε heavy και power metal με επική θεματολογία. Οι προσωπικές μου επιρροές είναι πάρα πολλές, ξεφεύγουν από τα όρια του metal. Σε όλα τα είδη ποιοτικής μουσικής υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Όλα αυτά τα ακούσματα φιλτράρονται και βγαίνουν προς τα έξω με το δικό μας, θέλω να πιστεύω μοναδικό, ύφος των ASTRONOMIKON. Μερικά αγαπημένα χσχήματα όλων μας είναι οι Manowar, Iron Maiden, Riot, Virgin Steele, Dio, Crimson Glory, Blind Guardian, Savatage, Fates Warning, Europe, Warlord, Judas Priest, Helloween, Yngwie Malmsteen, Rainbow.

Ερ.: Τελευταία παρατηρείται μια δυναμική επιστροφή από θρυλικές μπάντες όπως οι Warlord, οι Riot, οι Burning Starr και άλλοι. Μια επιστροφή που έχει να κάνει τόσο με τη δισκογραφία όσο και με τις επί σκηνής εμφανίσεις, και σημειωτέον με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι θερμή. Που πιστεύεις ότι  οφείλεται αυτό;  Η άμεση, πλέον, επικοινωνία των φίλων ενός μουσικού συγκροτήματος μέσω των ιστοσελίδων, συντελεί ευνοϊκά στην  αναζωπύρωση και επαναδραστηριοποίησή του ή μπορεί να εμπεριέχει και παγίδες;

Νικόλας: Εγώ πιστεύω πως οι επανασυνδέσεις παλιών θρυλικών συγκροτημάτων πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχουν κάτι να δώσουν και μόνο αν υπάρχει ανάγκη και δίψα για καινούργια μουσική.  Αυτή είναι και η ουσία του να έχεις μπάντα. Μιλώντας για τους Warlord, πιστεύω έχουν ακόμα πολλά να δώσουν καθώς το έργο που ξεκίνησαν τότε έχει μείνει ανεκπλήρωτο. Ο Tsamis έχει ακόμα πολλή μουσική μέσα του και ανυπομονεί να την μοιραστεί με τον κόσμο.

 
Ερ.: Νικόλα είσαι πλέον ο επίσημος τραγουδιστής των Warlord και μετά τις εμφανίσεις του καλοκαιριού, κατά γενική ομολογία, είσαι ο ιδανικός frontman για αυτό το θρυλικό συγκρότημα. Προσωπικά πιστεύω ότι έχεις εκπληκτικές φωνητικές και ερμηνευτικές ικανότητες. Πόσο εφικτό είναι να ανταποκρίνεσαι στις χρονικές απαιτήσεις τριών σχημάτων;

Νικόλας: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δεν είναι καθόλου δύσκολο αφού καμία από τις τρεις μπάντες δεν είναι touring band, και κάνουν μάλλον μεμονωμένες συναυλίες ή mini tours. Επίσης ηχογραφήσεις δίσκων γίνονται αργά και χωρίς πίεση, οπότε, ναι, δεν είναι δύσκολο προς το παρόν.

Ερ.: Η τεράστια η δύναμη των συμβόλων του όλου μύθου του Περσέα πιστεύετε ότι δύναται να αντέξει  στους επόμενους αιώνες και να εξακολουθεί να φωτίζει το δρόμο για μια ηθική ανάταση του ανθρώπου σε πείσμα της παρακμής που έχει επιφέρει η εντροπική ιστορική περίοδος της Νεωτερικώτητας;
 
Πάρης: Πιστεύω πως, ναι, αφού τα σύμβολα του μύθου είναι διαχρονικά και η δύναμη τους μεγάλη. Από τη φύση του ο μύθος είναι θεμελιακός και κατά συνέπεια αναδημιουργικός. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι γενικά η μυθολογική παράδοση αποτελεί πηγή έμπνευσης και τροφοδοτεί τις αναζητήσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής αλλά και επιστημονικής σκέψης.

Ερ.: Ποια η σχέση σας με την ηρωική φαντασία και την λογοτεχνία του φανταστικού εν γένει; Θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για κάποια από τις επερχόμενες δουλειές σας;

Πάρης: Μεγαλώσαμε με Κόναν, Κόρουμ, Ελρικ, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και πολλά άλλα. Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει κάτι που αφορά την φανταστική λογοτεχνία αλλά και οτιδήποτε. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το θέμα του επόμενου άλμπουμ, όμως δεν θα ήθελα να αναφέρω κάτι περισσότερο επί του παρόντος.

Ερ.: Εν κατακλείδι η ουσία του «Dark Gorgon Rising» αποτελεί για μένα προσωπικά ένα εσωτερικό ταξίδι και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ταξίδι αυτό και αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια! Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες της ΦΛΕΦΑΛΟ;

Πάρης: Mary θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σε ευχαριστήσω για τη στήριξη και για την ευκαιρία που μας έδωσες να παρουσιάσουμε τους ASTRONOMIKON στον κόσμο της ΦΛΕΦΑΛΟ. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για εμάς να επικοινωνούμε με κόσμο που μπορεί να εκτιμήσει τη δουλεία μας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους δεν μας γνωρίζουν και θα διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους για να εξερευνήσουν τη δική μας μουσική διασκευή του μύθου του Περσέα.

Καλή Χρονιά σε όλους με Υγεία πάνω απ’ όλα.

www.facebook.com/astronomikon
www.twitter.com/astr0n0mik0n



Σχόλια:
Blogger Ο/Η tzortzadams είπε...
Άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τους δημιουργούς ενός από τους συναρπαστικότερους δίσκους των τελευταίων ετών. Τέτοια μουσικά έργα χρειαζόμαστε....Hail!
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015
 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Μαίρη Therion Ιορδανίδου είπε...
Eυχαριστώ την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ που μου έδωσε τη δυνατότητα να μεταδώσω τα συναισθήματα και την εκτίμησή μου για αυτή την επική μπάντα μέσα από τις στήλες του περιοδικού!
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015
 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Ωραία μπάντα! Απογειώνει κυριολεκτικά το ελληνικό heavy metal. Μου έκαναν εντύπωση από την πρώτη φορά που άκουσα τραγούδι τους σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή.
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015
 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Χάρης είπε...
Αυτό είναι σωστό...
Αυτό είναι σωστό...
cdάκι και βινύλιο βαρυμεταλλικό!
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015
 Διαγραφή