ATHENS DARK

                                                               του Flammentrupp

Η σχέση μου με το κομμάτι του Φανταστικού που έχει να κάνει με την μυθολογία των βρικολάκων, θα έλεγα πως είναι μικρή. Όπως θα γνωρίζουν οι φίλοι αναγνώστες των εντύπων της φ.λε.φα.λο, οι λογοτεχνικές μου προτεραιότητες τείνουν περισσότερο προς την επιστημονική φαντασία. Όταν πληροφορήθηκα, λοιπόν, πως θα ανέβει στο ελληνικό διαδικτυακό κανάλι Netwix μια ελληνική παραγωγή με θέμα την βαμπιρική μυθολογία, δεν έδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί θεώρησα ότι το θέμα άπτεται των ενδιαφερόντων των υπολοίπων παιδιών της Λέσχης μας. Μέχρι που διάβασα πως σεναριογράφος της σειράς είναι ο Ζήσης Ρούμπος.

Για όσους δεν το θυμάστε, η Λέσχη μας είχε παρουσιάσει σε άρθρο της, τον Φεβρουάριο του 2017, την θεατρική παράσταση επιστημονικής φαντασίας Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι, στην οποία σεναριογράφος και πρωταγωνιστής ήταν ο Ζήσης (μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο). Μετά το πέρας της παράστασης, στην οποία είχαμε παραβρεθεί εγώ και ο Σταμάτης, είχαμε γνωρίσει το Ζήση και τους υπόλοιπους συντελεστές, και στην συνομιλία μαζί του, είχε εκφράσει την αγάπη του για το χώρο του Φανταστικού καθώς και άλλων πραγμάτων αγαπητών σε εμάς, όπως η heavy metal μουσική και τα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε κατά τη δεκαετία του ’80. Αργότερα, φιλοξενήθηκε και στη ραδιοφωνική μας εκπομπή, το Ατσάλινο Ρόδο του rockmachine.gr. Με δεδομένο, λοιπόν, πως η δουλειά του Ζήση Ρούμπου στη θεατρική παράσταση μου άρεσε, αποφάσισα να δω τη νέα του τηλεοπτική σειρά.


Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο Netwix, ανέβηκαν τα οκτώ επεισόδια της σειράς που φέρει τον τίτλο Athens Dark. Ένας νεαρός δημοσιογράφος σε μια άσημη αθηναϊκή εφημερίδα, ο Ορφέας, διάγει μια ζωή άχαρη, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα, μέχρι τη στιγμή που ο αρχισυντάκτης του αναθέτει την κάλυψη μιας συναυλίας και την συνέντευξη ενός ανερχόμενου gothic συγκροτήματος. Εκεί, άθελα του, θα γίνει μάρτυρας μιας φονικής μάχης ανάμεσα στα vampire, (που είναι τόσο τα μέλη του συγκροτήματος όσο και οι θεατές), και στους κυνηγούς τους. Στη μάχη αυτή θα χάσει τη ζωή του ο καλός του φίλος, που τον συνόδευε. Αυτή θα είναι και η αρχή της κατάδυσής του σε έναν κόσμο υπαρκτό, αλλά άγνωστο στους κοινούς θνητούς, καθώς και η αρχή της εκδίκησης του για το θάνατο του φίλου του.



Τα επεισόδια είναι πολύ μικρά σε διάρκεια, διαρκούν 6 ως 12 λεπτά, και αποτελούν τον πρώτο κύκλο της σειράς (δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνέχεια). Ουσιαστικά, θα έλεγα πως μιλάμε για μια τηλεταινία χρονικής διάρκειας περίπου εβδομήντα λεπτών. Ο Ζήσης, όπως και στη θεατρική παράσταση, έχει περάσει στο σενάριο στοιχεία από γνωστές τηλεοπτικές σειρές ανάλογου περιεχομένου (Blade: the seriesTrue BloodVan Helsing, κλπ), πράγμα διόλου κατακριτέο, μιας και η ελληνική λογοτεχνία έως σήμερα δεν έχει ανάλογο «βαμπιρικό μύθο», τουλάχιστον στο βαθμό που τον έχει η υπόλοιπη δυτική κουλτούρα από την εποχή του Ρομαντισμού.  Ωστόσο, εμπλέκει πολύ σωστά και την ελληνική μυθολογία με την χθόνια Θεά Εκάτη, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί σε μια σκηνή η επίκληση της Εκάτης γίνεται στη Λατινική ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει στην αρχαία Ελληνική γλώσσα.

Η συνολική παραγωγή, από την ενδυματολογία ως τα, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα, οπτικά εφέ, θέτει πολύ ψηλά τον πήχη της σύγκρισης, τόσο γι αυτήν, σε ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο, όσο και για μελλοντικές παραγωγές στο χώρο του Φανταστικού. Η εξαιρετική φωτογραφία σε φυσικά σκηνικά (Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, υπόγειο τούνελ στην περιοχή της Καισαριανής, περιοχή «Λιπάσματα» της Δραπετσώνας, gothic μουσικό club «Second Skin», Νεκροταφείο Κερατσινίου κ.α.), αλλά και η κινηματογραφική σκηνοθετική προσέγγιση από τον Βασίλη Αντωνιάδη, οδηγεί σε σκοτεινές υποβλητικές σκηνές, με επαρκείς δόσεις τρόμου και κλειστοφοβίας, ενώ οι σκηνές των μαχών έχουν μια «γρήγορη» και «βιντεοκλιπάδικη» αισθητική, την οποία κρίνω ως θετική στη συνολική εμπειρία. Γενικά, η σειρά λαμβάνει υπόχη τα μοτίβα των -αμερικανικών κυρίως-  action/horror/vampire σειρών και τα καταφέρνει με αξιοζήλευτο τρόπο, τηρουμένων των αναλογιών που αφορούν τη χρεοκοπημένη μνημονιακή Ελλάδα.


Πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης (Ορφέας) και ο Αντώνης Τανισκίδης (Μάξιμος, τραγουδιστής του γκρουπ,vampire). Το καστ συμπληρώνεται από νέους ηθοποιούς, όπως οι Μαριλίζα Αντωνιάδου, Ειρήνη Δενδή, Εύη Δόβελου, Δημήτρης Καμπόλης, Δημήτρης Κίτσος, Μαρία Μπαλούτσου, Έρρικα Μπίγιου, Ελισάβετ Σπανού, και Γιώργος Τζωρτζάκης, ενώ συμμετέχουν σε μικρούς ρόλους και πιο έμπειροι ηθοποιοί όπως ο Δημήτρης Πιατάς, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Δημήτρης Λιόλιος, και ο Νίκος Παντελίδης.



Απ’ ότι διάβασα σε ρεπορτάζ, είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική διαδικτυακή σειρά δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να δει ταυτόχρονα όλα τα επεισόδια, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό αφού, δεδομένης της μικρής διάρκειας, μπορούμε να απολαύσουμε άμεσα ολόκληρη την προσπάθεια. Από την άλλη, σε μια ξένη παραγωγή, αυτά τα οκτώ επεισόδια ενωμένα θα αποτελούσαν τη βάση μιας σειράς, που θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί σε ένα εύρος 10-12 40λεπτων επεισοδίων και να πάρει έγκριση για άλλον ένα ή περισσότερους κύκλους.


Ας ελπίσουμε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες δημιουργούς να υλοποιήσουν τη φαντασία τους, στον κατ’ εξοχήν χώρο της, και να ξεφύγει επιτέλους η ελληνική τηλεόραση -κανονική και διαδικτυακή- από τη μιζέρια του lifestyle, της εισαγόμενης σαπουνόπερας και των δήθεν κωμωδιών. 

Είναι τελικά υπαρκτός ο κόσμος των βρικολάκων και των κυνηγών τους; Ποιος ξέρει; Πολλές φορές η πραγματική ζωή ξεπερνάει τη φαντασία. Ίσως, μια εισβολή του Φανταστικού στην ανεπαρκή και καταστροφική πραγματικότητά μας, με τη μορφή πολέμου ανάμεσα σε ζωντανούς κυνηγούς και απέθαντους βρικόλακες, να έδινε νέα πνοή στην κοιμισμένη ανθρωπότητα και να έβγαζε από τη χειμερία νάρκη το δυναμικό της, που την κάνει να αποζητά το Ιδεατό και τη Θέωση.

«Εμείς, οι απλοί άνθρωποι κινδυνεύουμε από αυτόν τον πόλεμο;»
«Όλοι κινδυνεύουμε αγόρι μου, όλοι», λένε δύο ατάκες στο τελευταίο επεισόδιο.

Ε, και; Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε.

Σχόλια

Ανώνυμος Ο Epic fantasy είπε...
Θα αρχισω να το βλεπω σημερα το βραδυ λατρευω τα βαμπιρ και την φονισσα
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2018
 
Ανώνυμος Ο Epic fantasy είπε...

Ξεχασες να αναφερεις την buffy the vampireslayer
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2018