Σχολιασμός της επικαιρότητας


1) Η πρόσφατη υπόθεση εμπλοκής του Στάθη Παναγιωτόπουλου σε ανάρτηση πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνιστή τον ίδιο και οκτώ γυναίκες που παλαιότερα διατηρούσαν ερωτική σχέση μαζί του οδηγεί στην εξαγωγή επιμέρους συμπερασμάτων. Καταρχάς γκρεμίστηκε ένα icon που είχαν κατασκευάσει τα συστημικά ΜΜΕ στον χώρο της ελληνικής rock κοινότητας. Ο Παναγιωτόπουλος λανσαριζόταν στον φακό ως ένας χαμηλών τόνων, προσιτός και ευγενικός, άνθρωπος με political correct προοδευτικά διεθνιστικές ιδέες και με σεβαστή γνώμη στα δρώμενα της μουσικής και της οπαδικής κοινότητας του rock. Η πραγματικότητα έδειξε ότι κάτω από αυτό το προσωπείο κρυβόταν ένας κωμικοτραγικός τύπος με αστεία, αλλά και επικίνδυνα για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, πάθη.

Ασφαλώς εκτεθειμένοι είναι και οι συνεργάτες του στην σατιρική εκπομπή Ράδιο Αρβύλα. Γιατί όταν κάποιοι κάνουν σάτιρα είναι φρόνιμο να διαθέτουν, σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, καθαρό ηθικό υπόβαθρο, το οποίο οφείλουν να επικαλούνται προκειμένου να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα. Στην προκειμένη περίπτωση λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι τρεις συνεργάτες του δεν είχαν καμία, αμυδρή έστω, υποψία για τις συνήθειες του μακροχρόνιου συνεργάτη τους.

Αλλά εμείς δεν τους θέτουμε στο στόχαστρο. Ας μην είμαστε υποκριτές. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο χαοτικά ιδιόμορφο πλέγμα κοινωνικών σχέσεων που δημιουργεί η μεταμοντέρνα συνθήκη της εποχής μας, είναι δύσκολο να βρει κανείς την όλη αλήθεια στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής ακόμη και των στενών του φίλων. Για να το πούμε πιο απλά, ακόμη και αν οι συνεργάτες του είχαν αντιληφθεί ότι ο Παναγιωτόπουλος ήταν ένας αντιαισθητικός πέφτουλας με κάποιες παράξενες συνήθειες, πόσο εύκολο ήταν να του στερούσαν την δουλειά του και να τον απομάκρυναν αν δεν είχαν επιβεβαιωμένη πλήρη εικόνα των πράξεών του; Άλλο πράγμα ο γλοιώδης τύπος που σαλιαρίζει καμακώνοντας κοριτσάκια (αυτό είναι μομφή για την αισθητική στάθμη της εν λόγω παρέας, για την οποία ούτως ή άλλως μπορούν να γραφτούν πολλά) και άλλο ο πορνόβιος που δημοσιεύει ιδιωτικές πράξεις (ασφαλώς άνευ συναίνεσης).

Η πολιτική ουσία, ωστόσο, βρίσκεται πίσω από την gossip και την ηθική διάσταση του θέματος. Αν σκεφτούμε ότι η μήνυση εναντίον του Παναγιωτόπουλου είχε κατατεθεί το 2019 και ότι επρόκειτο για ένα δημόσιο πρόσωπο, το οποίο θα αντιμετώπιζε πρόβλημα όποτε και αν έπαιρνε διαστάσεις το θέμα, τι μας μένει; Ότι το θέμα «έσκασε» σε μια εποχή που η Ράδιο Αρβύλα ήταν η μόνη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης από την οποία προβαλλόταν σάτιρα προς το σύστημα εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη και του Σαμαρά, ως μοχλός του γερμανικού (πρωτίστως μέσω του δικτύου Σημίτη) και του αμερικανικού (παραδοσιακά) παράγοντα ελέγχει το 99% των ισχυρών ΜΜΕ. Στόχος της είναι να εξαφανίσει κάθε φωνή κριτικής. Το έχει πετύχει εδώ και κάποια χρόνια. Είναι μέρος της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες προκειμένου να επωμιστεί τις μνημονιακές πολιτικές. Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι και η δράση των διαφόρων «εστιατορίων» που προβοκάρουν κάθε κοινωνική αντίδραση. Το παρασκήνιο της κυβέρνησης πιάστηκε στον ύπνο στην περίπτωση του δικού της Λιγνάδη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αγνοεί τον τρόπο να επαναλάβει παρόμοια χτυπήματα προς την αντίστροφη πλευρά. Το καταλυτικό ηθικό πλήγμα στους Ράδιο Αρβύλα ήρθε ως εορταστικό δωράκι στο σύστημα Μητσοτάκη, το οποίο έχει και πάλι το 100% των τηλεοπτικών εκπομπών να την αβαντάρουν. Δύσκολο να πιστέψουμε ότι το θέμα Παναγιωτόπουλου πήρε τυχαία αυτή την εποχή τέτοια δημοσιότητα δύο χρόνια μετά την αρχή της νομικής του πορείας.

 


2) Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απέδειξε με διαυγή καθαρότητα ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι ικανοποιημένος με τον γεωστρατηγικό έλεγχο της Ελλάδας. Το εσωτερικό του κράτους, τις δομές του δημοσίου, τις κυβερνητικές ελίτ, τα ΜΜΕ και τα κόμματα στον μεγαλύτερο βαθμό ελέγχονται από τον γερμανικό παράγοντα. Η εγκαθίδρυση του «συστήματος Σημίτη» στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 δεν ήταν τυχαία. Ακόμη και σήμερα το «σύστημα Σημίτη» έχει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας, πίσω από το παραβάν των κυβερνήσεων Σαμαρά και Μητσοτάκη (με τον Τσίπρα να παρακαλά εναγωνίως προκειμένου να λάβει κι αυτός την ευλογία του, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία). Οι πολιτικοί παίκτες του γερμανικού παράγοντα αποδεικνύονται ισχυρότεροι εκείνων του αμερικανικού.

Η περίπτωση της ήττας του Γιώργου Παπανδρέου έδειξε τα όρια της διαφοράς δυναμικής. Ο ΓΑΠ, μολονότι είχε το χρίσμα made in USA και αρκετούς θεσμικούς φορείς να τον στηρίζουν, ηττήθηκε εύκολα. Τα ΜΜΕ τον αντιμετώπισαν με το ίδιο μένος που θα αντιμετώπιζαν και έναν αντισυστημικό υποψήφιο. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το έκαναν για λόγους πολιτικού ήθους. Εξάλλου η συνάντηση του Ανδρουλάκη με τον Κώστα Σημίτη στην πλατεία Κολωνακίου λίγες ώρες πριν κλείσουν οι εσωκομματικές κάλπες, που παρουσιάστηκε ως δήθεν τυχαία από τα ΜΜΕ, είχε αυτόν ακριβώς τον συμβολισμό. Το πολιτικό σύστημα της χώρας ανήκει ακόμη στον αρχιερέα της διαπλοκής. Πράγμα που δείχνει να ευνοεί κάποια από τα σενάρια και της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής.

 


3) Πάμε και στα του χώρου τώρα. Αν και δεν έχουμε καθόλου χρόνο να παρακολουθούμε την ακροδεξιά σαβούρα που αλωνίζει σε διαδικτυακά κανάλια, η πληροφορία που μας σφύριξαν στ’ αυτιά κάποιοι αναγνώστες –μια πληροφορία που αφορούσε την επανεμφάνιση του καθηγητή αστροφυσικής σε εκπομπή κλαρινογαμπρού του ελλαδικού τραμπισμού- μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Κάποιοι κακοπροαίρετοι επέμειναν να την εκλάβουμε ως άτυπη απάντηση για το πρόσφατο άρθρο που αποδομούσε τις θέσεις του. Όπως και να έχει, εμάς αυτά δεν μας ενδιαφέρουν παιδιά. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία.

Στα της ουσίας λοιπόν αυτά που ακούσαμε ήταν ότι ο κύριος καθηγητής, εκτός από μέλος του ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε και σύμβουλος του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου. Ακούσαμε, επίσης, την γνωστή θέση ότι η ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού είναι αρχαία (προσοχή, για ιδεολογία εθνικισμού μίλησαν όχι για εθνική καταγωγή), είναι αποκλειστικά ελληνική και πως θα πρέπει επάνω της να αναπτυχθεί ένα κόμμα όπως αυτά των Όρμπαν, Μαρίν  Λεπέν κλπ (πέρα από την άγνοια της ιστορίας των ιδεών, μάλλον δεν πέρασε από το μυαλό των δυο αντρών ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση σε αυτό που είπαν, αλλά μικρή σημασία έχει).  Ακούσαμε επίσης ότι η βρετανική αστυνομία έδερνε άγρια τους Άγγλους χούλιγκανς κατά την δεκαετία του ’70. Καθώς και ότι ο καθηγητής είναι φυσιογνωμιστής και μπορεί να αντιληφθεί το ηθικό βάρος όσων αντικρίζει απλώς κοιτάζοντάς τους.

Όσον αφορά το τελευταίο, δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε παραδοσιακές πρακτικές σοφίας. Εμείς, εξάλλου, δηλώνουμε αναγνώστες του Έντμουντ Μπερκ (δεν περιμένουμε να γνωρίζουν ο κυρ-Αλέκος και ο καθηγητής πως συνδέεται ο Μπερκ με την προσήλωση μας στην παραδοσιακή σοφία των προκαταλήψεων, αλλά κι αυτό δεν έχει σημασία). Τον αυτοπροσδιορισμό του καθηγητή θέλουμε να αμφισβητήσουμε. Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί αυτοαναιρείται άμεσα όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο την στιγμή που συζητά φιλικά, πρόσωπο με πρόσωπο, με την φυσιογνωμία του συγκεκριμένου παρουσιαστή. Και, δεύτερον, γιατί πριν παραθέσει κανείς έναν τέτοιο αυτοπροσδιορισμό καλό θα ήταν να έχει σκεφτεί ποια γνώμη σχηματίζει ένας τυχαίος παρατηρητής, φυσιογνωμιστής ή και όχι, όταν παρακολουθεί μια φυσιογνωμία που δείχνει ότι μόλις έχει υποστεί το βάσανο ενός μαξιλαροπόλεμου, να εμφανίζεται σε πανελλαδικά τηλεοπτικά δίκτυα συζητώντας τις προοπτικές δράσης οργανώσεων όπως η ομάδα Ε.


Αυτά με την τρέχουσα επικαιρότητα προς το παρόν. Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά προκειμένου να μπούμε στο εορταστικό κλίμα, με ανάλογες αναρτήσεις.


Σχόλια:

 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ξαναχτυπά ο Πατριάρχης. Στην τελευταία Επανελληνίσις όχι μόνο αρνείται να αποκηρύξει τον γιο του θεωρώντας τέτοιες τακτικές "κομμουνιστικές" αλλά αποκαλεί για δεύτερη φορά στον Μητσοτάκη ΗΓΕΤΗ συγκρίνοντας τον με τον Μάο, τον Τσε Γκεβάρα και τον Κάστρο! Φυσικά σιγή ιχθύος από τους δήθεν σκληροπυρηνικούς οι οποίοι κάνουν μαζί του κοινές εκπομπές.

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Το να πρωτογράψουμε για τους καρνάβαλους της (άκρας) Δεξιάς, ρε παιδιά. Δεν τους προλαβαίνουμε. Δεν πρέπει να έχετε παράπονο για τον "Πατριάρχη" πάντως. Τον έχουμε "ξεκουμπωσει" πολλές φορές. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=SX9q6Cl1acs&ab_channel=ZoltanousHN

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι φωτό σε μπλογκ της τρίτης θέσης για τον αστροφυσικό είναι το κερασάκι στην ρομαντική τούρτα; Είσαι ζαχαροπλάστης Σταμάτη;

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν είναι επιλογή του Σταμάτη ή κάποιου άλλου παιδιού της λέσχης μας επιλογή η κάθε φωτογραφία που μπαίνει σε οποιοδήποτε άλλο ιστολόγιο πέρα από το δικό μας.
Συνεπώς καλό είναι τα οποία εύσημα να αποδοθούν στον εμπνευστή της εν λόγω ανάρτησης.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος από αυτούς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με το ότι "η ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού είναι αρχαία"; Τι σημαίνει αυτό, ποιά ακριβώς θεωρεί, συνοπτικά, πως είναι αυτή η ιδεολογία και που ακριβώς διαφέρει η " αρχαία ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού" με την ιδεολογία του πχ γερμανικού ή ιρλανδικού εθνικισμού;

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μην τους βάζεις δύσκολα. Και να προσπαθήσουν να απαντήσουν, βλακείες θα πουν. Είναι η αρχική τους τοποθέτηση τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια σοβαρής συζήτησης. Αν αναλογιστούμε, επιπλέον, την κατάρτιση που αποκαλύπτουν όλα όσα έχουν γράψει κατά καιρούς τα πρόσωπα που τοποθετούνται κατ αυτό τον τρόπο, δεν δίνουμε και πολλές πιθανότητες να λάβεις μια τουλάχιστον σοβαρή απάντηση.

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021