Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε αναγέννηση για το επικό στοιχείο στο heavy metal. Η επαναφορά των Manowar στον επικό ήχο, το ιερό μέταλλο των Doomsword, η επανασύνδεση των Manilla Road, αλλά και η εμφάνιση νέων συγκροτημάτων σε Αμερική (Pharaoh, Argus, Heart of Cygnus….) και Ευρώπη (Ironsword, Grand Magus, Battleroar, Holy Martyr, Ereb Altor….) δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολίας ότι μια ξερή και άχρωμη δεκαετία τελείωνε και το μεγάλο ατσάλινο σπαθί ερχόταν ξανά στο προσκήνιο. Ένα από τα γκρουπ που επέδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξη αυτή ήταν (και εξακολουθούν) οι Ιταλοί Wotan.
Πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη ζωντανή τους εμφάνιση στην Αθήνα, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε είχα μείνει άναυδος σε μια εμφάνιση εντυπωσιακή, που μου έχει μείνει αξέχαστη. Δέκα χρόνια μετά, έχω την τύχη να γνωρίζω προσωπικά τον Vanni, αρχηγό, συνθέτη και τραγουδιστή του συγκροτήματος. Παρακαλώ να σημειωθεί ότι ο εν λόγω είναι από τους λίγους μουσικούς που γνωρίζω να ασχολούνται πηγαία, από καρδιάς, με το επικό στοιχείο στην τέχνη, δίχως να ξεπέφτουν σε ανούσιο ροκσταριλίκι (οι μουσικοί του underground πέφτουν συχνά σε αυτήν την τρύπα που αποκαλύπτει τις αληθινές τους προθέσεις) και ποζεριά (ένα από τα απολύτως μη αποδεκτά στοιχεία για το επικό metal).
Κάτω, λοιπόν, από τα λάβαρα των κοράκων του Όντιν, καλούμε τον Ανεμοάρχοντα και βουτάμε στο θαυμαστό κόσμο της επικής μουσικής!
Vanni σε καλωσορίζω στη Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας. Αν και το πρώτο άλμπουμ των Wotan κυκλοφόρησε στα 2004, η ιστορία της μπάντας πηγαίνει πίσω αρκετά στο χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μίλησέ μας, σε παρακαλώ, συνοπτικά για το όνομα του συγκροτήματος, την ιστορία του και τη βασική ιδέα πίσω από τη μουσική που μας έδωσε μέσα στα χρόνια.
Σας χαιρετώ, είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι εδώ στη Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Ναι, το πλάνο για ένα συγκρότημα επικού heavy metal ήταν στο νου μου από το 1988. Τη χρονιά εκείνη πρότεινα στον Marco, τον πρώην κιθαρίστα μας, να ξεκινήσουμε μια μπάντα στα χνάρια της μουσικής των Manowar. Δύο χρόνια μετά, ο Tony, ο πρώην drummer μας και ο Salvatore, ο τωρινός μπασίστας μας, ήρθαν στο γκρουπ. Την περίοδο εκείνη στην Ιταλία το επικό metal ήταν μουσική περιορισμένη σε ένα μικρό αριθμό ατόμων, όμως δε με ένοιαζε, ήμουν γοητευμένος από τον αυτόν τον ήχο όλο δύναμη και μεγαλοπρέπεια που έφερνε στο νου τις ταινίες του Κόναν, οπότε ξεκίνησα το μονοπάτι μου δίχως αμφιβολίες. Μετά από την κυκλοφορία του πρώτου demo «Thunderstorm» ο Tony και ο Marco άφησαν το συγκρότημα και ευτυχώς στα 1996 ο Mario και ο Lorenzo προστέθηκαν σε αυτό. Έτσι, στα 2002 δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στη χώρα, που από τότε είναι η δεύτερή μας πατρίδα, την Ελλάδα. Αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτή τη χώρα, είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με τους Έλληνες οπαδούς.
Wotan, το όνομα που επέλεξα για το γκρουπ αφορά στον πατέρα των θεών για του αρχαίους γερμανικούς λαούς σαν τους Σάξονες ή τους Βουργουνδούς. Είναι το όνομα με το οποίο αποκαλούσαν τον Odin και έχει τις ρίζες του στη λέξη “Wut” που σημαίνει «οργή» και αποτελεί επίσης όνομα χαρακτήρα όπερας του Βάγκνερ. Πάντα μου άρεσε αυτό το όνομα, όλο δύναμη και ισχύ, το καλύτερο για μια μπάντα επικού metal.
Οι Wotan ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον τρίτο πλήρη δίσκο τους «The Song of the Nibelungs» έπειτα από το e.p. «Bridge to Asgard». Το πρώτο όνομα που έρχεται στο νου, αναφορικά με το μύθο, είναι αυτό του Richard Wagner. Προτίθεστε να «μεταλλοποιήσετε» διάσημα κομμάτια της όπερας του Wagner; Θα υπάρχει κλασσικό στοιχείο στο άλμπουμ; Κατά ποιο τρόπο, οι Wotan, θα αφήσουν το μουσικό τους στίγμα στην ιστορία αυτή;
Μπορώ να σου δώσω τα τρέχοντα νέα. Μέσα στον Ιούλη θα κυκλοφορήσουμε μια νέα αναβαθμισμένη έκδοση του e.p. «Bridge to Asgard», που θα έχει τον τίτλο "Return to Asgard" και επιπρόσθετα θα περιέχει τρία νέα κομμάτια από τον νέο δίσκο «The Song of the Nibelungs». Γυρνώντας όμως στην ερώτησή σου, τα τραγούδια του καινούριου δίσκου είναι εμπνευσμένα από το μεσαιωνικό γερμανικό ποίημα «Das Nibelungenlied» ένα επικό – ιπποτικό διήγημα του 13ου αιώνα, που αποτελεί εξελιγμένη έκδοση του αρχαιότερου έπους Volsyngsaga. Από αυτό το θρυλικό υλικό ο Wagner άντλησε έμπνευση για το οπερατικό του έργο, οπότε θα επιχειρήσουμε να διατηρήσουμε την ίδια ατμόσφαιρα και ενέργεια στη νέα μας δουλειά.
Νομίζω είναι πιο ορθό να πούμε ότι «βαγκνεροποιούμε» τη μουσική των Wotan, ειδικά σε κομμάτια όπως τα «Siegfried Funeral March» και «Fafnir (Dragon’s Blood)» μπορείς να νιώσεις το βαγκνερικό πνεύμα. Στο CD θα υπάρχει ένα τραγούδι για κάθε σημαντικό επεισόδιο της ιστορίας, ενώ στο σύνολό τους θα είναι 18.
Θεωρείσαι σήμερα ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές στο επικό heavy metal. Ποιοι τραγουδιστές σε επηρέασαν περισσότερο; Επιπλέον, τι απαιτείται προκειμένου να τραγουδήσεις για πολεμική μουσική; Θεωρείς πως οι Wotan είναι σαν τους παλαιούς βάρδους – πολεμιστές, οι οποίοι ενέπνεαν νίκη στις καρδιές των ανδρών; Τι καθορίζει την αληθινή επική heavy metal μουσική;
Ω, σ’ ευχαριστώ πολύ! Νομίζω είσαι πολύ ευγενικός μαζί μου, όμως για να είμαι ειλικρινής εκτιμώ πολύ τα λόγια σου. Ξεκίνησα την καριέρα μου προσπαθώντας να τραγουδώ σαν τον Rob Halford και ακόμα θεωρώ πως είναι ένας από τους κορυφαίους στο metal, ο αληθινός δημιουργός της μεταλλικής μουσικής. Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά εντυπωσιάστηκα από τη φωνή του Eric Adams, δεν είχα ξανακούσει φωνή σαν αυτή, όλο δύναμη και με απίστευτο εύρος. Από τότε αυτός είναι ο οδηγός μου.
Έχεις δίκιο, «πολεμική μουσική» είναι ο καλύτερος ορισμός. Νομίζω ότι η καθημερινή ζωή είναι μια μάχη, φυσικά δε μαχόμαστε με σπαθιά και τσεκούρια όπως παλαιότερα για να επιβιώσουμε, όμως ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να κάνει πολλές προσπάθειες για να επιβιώσει σε πολλές περιπτώσεις, στο σχολείο, στην εργασία κτλ. Δεν θεωρώ σημαντικό το τι θα συμβεί στη ζωή του καθενός. Το σημαντικότερο όλων θεωρώ πως είναι το να μην παραδίνεσαι δίχως μάχη. Αυτό νομίζω πως είναι το μήνυμα στο επικό metal και τη μουσική των Wotan. Γι΄αυτό νομίζω πως είσαι σωστός στον παραλληλισμό της μουσικής μας με αυτή των αρχαίων βάρδων. Πραγματικά θέλουμε να εμπνέουμε θάρρος και αίσθηση νίκης στην καρδιά του ακροατή. Την περυσινή χρονιά ένας οπαδός έγραψε στο guestbook «Ο πατέρας μου πέθανε πριν από 3 εβδομάδες, η μουσική σας με βοήθησε στην πιο σκοτεινή μου ώρα». Τα λόγια αυτά με άγγιξαν βαθιά, αντανακλούν ακριβώς αυτό που εννοώ λέγοντας ότι στο επικό metal βρίσκεις την ενέργεια και τη δύναμη να προχωρήσεις στη χειρότερη στιγμή της ζωής. Αυτό καθορίζει το επικό metal και το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη.
Είναι γνωστό ότι φοράς γαλατικό φτερωτή περικεφαλαία στις ζωντανές εκτελέσεις του κομματιού «Lord of the Wind». Αυτό έχει εντυπωσιακή επίδραση στον ακροατή/θεατή. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό; Πιστεύεις ότι η εικόνα είναι το ίδιο ισχυρή με τον ήχο;
Πάντα πίστευα ότι η μουσική σε μια συναυλία δεν είναι αρκετή. Νομίζω πως είναι απαραίτητο να δώσεις περισσότερα στο κοινό (κυρίως όσον αφορά το επικό metal), σπαθιά περικεφαλαίες και άλλα σκηνικά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε για τους οπαδούς την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ώστε να μπορούν να μεταβούν σε μια άλλη διάσταση, όπου θα βιώνουν το τραγούδι και όχι απλά να το ακούν.
Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώθουν αυτά που νιώθουμε εμείς στη σκηνή. Όταν είμαστε πάνω στη σκηνή είναι σαν να είμαστε σε μάχη και επιχειρούμε να μεταδώσουμε αυτό το πνεύμα στους οπαδούς, οπότε και ντυνόμαστε πολεμικά. Η εικόνα έχει τη δύναμη να αφυπνίσει αυτό που λέμε στα τραγούδια μας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φορώ τη φτερωτή περικεφαλαία και κρατώ σπαθί όταν τραγουδώ το «Lord of the Wind».
Οι Wotan έχουν έναν σκληρό πυρήνα οπαδών εδώ στη Ελλάδα. Επιπλέον θυμάμαι την πρώτη φορά που άνοιξες το περιοδικό «Φανταστική Λογοτεχνία» και ξεκίνησες να διαβάζεις, προς έκπληξή μου, στα ελληνικά. Ποια τα συναισθήματα του γκρουπ απέναντι στους Έλληνες οπαδούς; Η λέξη «Ελλάς» τι φέρνει στο νου και την καρδιά του Vanni;
Όπως είπα και προηγούμενα η Ελλάδα είναι η δεύτερη μας πατρίδα, πίστεψέ το, δεν είναι απλά λόγια, όταν είμαι στη Ελλάδα νιώθω να είμαι σπίτι μου. Από την πρώτη φορά που παίξαμε ζωντανά στην Ελλάδα, με άγγιξε η αγάπη των οπαδών. Σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης δε δεχτήκαμε τέτοια θέρμη σαν αυτή από τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ελλάδα. Η χώρα αυτή και οι άνθρωποί της έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Συχνά παρακολουθώ τα τρέχοντα νέα από την Ελλάδα και νιώθω πολύ κοντά στους Έλληνες. Επίσης συχνά έρχομαι σε σας για διακοπές και κάθε φορά με αγγίζουν η ευγένεια και η φιλοξενία που ανταμώνω.
Έχω βαθύ ενδιαφέρον στον ελληνικό πολιτισμό, οπότε ήθελα να μάθω λέξεις και φράσεις για μπορώ να μιλώ (γι’ αυτό μπορούσα να διαβάζω λίγο από το περιοδικό «Φανταστική Λογοτεχνία»), όμως ελπίζω κάποια μέρα να μπορώ να μιλώ άπταιστα, ώστε να μιλούμε στα ελληνικά.
Υπάρχει πιθανότητα για τους Wotan να εργαστούν εκτενώς πάνω σε κάποιο ελληνικό μύθο; Ίσως την Ιλιάδα ή την Αργοναυτική εκστρατεία; Παρεμπιπτόντως ποιος είναι ο αγαπημένος σου Έλληνας ήρωας;
Το να συνθέσω έναν concept δίσκο για την Ιλιάδα ήταν ένα από τα όνειρά μου, όμως οι Manowar έχουν ήδη ασχοληθεί με αυτό στο «Triumph of Steel». Πάντως, οι περιπέτειες του Ιάσωνα και των αργοναυτών είναι όντως ένα καλό θέμα για concept δίσκο. Ίσως μια μέρα, ποιος ξέρει; Ο αγαπημένος μου Έλληνας ήρωας είναι σίγουρα ο Οδυσσέας. Θαυμάζω τη δική του αίσθηση της περιπέτειας, τη θέληση να γνωρίσει νέα μέρη και πλάσματα, είναι πιο ανθρώπινος από τους άλλους.
Vanni, δώσε μας σε παρακαλώ κάποια λογοτεχνικά έργα που εμπνέουν εσένα και τους Wotan.
1) Snorri Edda’s (Viking Poem)
2) The yellow book of Mabinogion (Gaelic poem)
3) Ο αρθουριανός κύκλος (Μεσαιωνικά μυθιστορήματα που αφορούν τον Αρθούρο και τους ιππότες του)
4) Ιλιάδα, Οδύσσεια
5) La Chanson de Roland (Το τραγούδι του Ρολάνδου/ από τον Καρολίγγειο κύκλο)
6) The song Of Nibelungs
7) Νουβέλες του Κόναν
Η μουσική και η στιχουργική θεματολογία των Wotan είναι βουτηγμένη στους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία της Ευρώπης. Τι ρόλο θεωρείς ότι παίζουν οι μύθοι και οι θρύλοι στη ζωή ενός ανθρώπου; Θα μπορούσε η λαϊκή παράδοση της αρχαίας Ευρώπης δοσμένη μέσω αληθινού επικού metal να αποτελεί το κλειδί για την ανύψωση του στη Μεγάλη Σάλα; Πιστεύεις ότι έχει κάποια πιθανότητα ο σύγχρονος άνθρωπος να γίνει δεκτός στη Βαλχάλλα;
Νομίζω ότι ο καθένας/καθεμία από μας μπορεί να βρει τη Βαλχάλλα μέσα του/της διαβιώνοντας με τιμή και πίστη, δίχως να παραδίνονται στη μάχη της καθημερινή ζωής. Κατ’ αυτή την έννοια όλο το υπόβαθρο των μύθων και των θρυλικών ιστοριών μπορούν να μας δώσουν την έμπνευση να τολμούμε καθ’ όλη μας τη ζωή, είναι αυτό που λέω στο τραγούδι «Bridge to Αsgard», «never surrender and a light in the darkness will appear».
Vanni, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Εκ μέρους της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. εύχομαι ότι καλύτερο για τους Wotan και εσένα. Είθε οι μούσες που σε εμπνέουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Δικά σου τα τελευταία λόγια…
Σας ευχαριστώ. Είθε οι θεοί να κοιτούν τα βήματά σας στους ύπουλους δρόμους της ζωής! Hail σένα και τους αδελφούς της λέσχης…… «Πεθάνετε με σπαθί στο χέρι!»
- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :
Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Κι από εμένα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Vanni αλλά και μια μεγάλη προσδοκία να ακούσω το συντομότερο τον νέο δίσκο των Wotan.
Vanni, war is our father....!
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2013
Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
Μπράβο ρε μάγκες!
Τέτοια και πάλι τέτοια θέλουμε.
Σχηματάρες του epic που πρέπει να προβληθούν.
Hail Wotan!
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2013
Ο/Η P A L A D I N είπε...
Είναι μεγάλη η χαρά να γνωρίζεις ανθρώπους που πιστεύουν ειλικρινά στην αξία του έπους στην τέχνη..
Δεν παραδινόμαστε και μέσα στο σκοτάδι θα εμφανιστεί το φως!
HAIL VANNI!
HAIL MIGHTY WOTAN!
HAIL TRUE EPIC METAL!
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2013
Ο/Η Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Μία ακόμη πολύ καλή συνέντευξη.
Μπράβο στον Paladin!
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2013