«ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ»,
Η απαράμιλλη γοητεία των παλιών φυλλαδίων
και περιοδικών


                                                         του Χρήστου Νάστου
 
Το έτος είναι 1960:Τα λαϊκά φυλλάδια και τα παιδικά περιοδικά απολαμβάνουν στην χώρα μας την συνέχεια της εκδοτικής τους έκρηξης. Οι Θέμος Ανδρεόπουλος και Κωνσταντίνος Ραμπατζής, γνήσιοι και ρομαντικοί καλλιτέχνες, έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία στον χώρο, αποφασίζουν από κοινού την έκδοση ενός από τα ομορφότερα -από αισθητικής άποψης- έντυπα που κυκλοφόρησαν ποτέ, κάτω από τον εύηχο και πομπώδη τίτλο «Πάνθεον Αριστουργημάτων». Το 1ο τεύχος σύντομα έγινε πραγματικότητα το Νοέμβριο του ίδιου έτους με το κλασικό έργο «Κόμης Μοντεχρήστος».


Το σχήμα του περιοδικού ήταν αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του. Σχεδόν τετράγωνο σε σχήμα, 17,5x17 εκατοστά, 36  σελίδες, εκ των οποίων οι 32 αποτελούσαν το αυτοτελές κείμενο του έργου και οι υπόλοιπες 4 τα άκρως καλαίσθητα εξώφυλλα-εσώφυλλα. Τα υπέροχα έργα του ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου κοσμούσαν μία ενιαία, έγχρωμη εικόνα μεταξύ εξώφυλλου-οπισθόφυλλου ενώ και σε όλες τις εσωτερικές σελίδες, στο άνω μέρος του κειμένου, υπήρχαν προσεγμένα  σχέδιά του σε άσπρο-μαύρο, ειδικά για την εκάστοτε ιστορία, δημιουργώντας έτσι ένα έντυπο άκρως ελκυστικό προς ανάγνωση αλλά ιδίως προς συλλογή!

Μιλώντας για τα κείμενα, ουσιαστικά δεν είχαμε μια περιληπτική κειμενογράφηση  γνωστών λογοτεχνικών έργων, μα διασκευή κλασικών κινηματογραφικών ταινιών της χρυσής εποχής του Χόλλυγουντ, των δεκαετιών 1920-1960! Για παράδειγμα «Η μούμια του Ιμχοτέπ» (τεύχος 2), δεν βασίστηκε σε κάποιο κείμενο του Edgar Allan Poe, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο, μα στην ταινία «The mummy» του 1932 με τον θρυλικό Boris Karloff στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 


Σαφής επίσης είναι και η ομοιότητα του ήρωα στο εξώφυλλο του 3ου τεύχους «Κάπταιν Μπλουντ»(!!), με τον Errol Flynn, αξέχαστο πρωταγωνιστή της μοναδικής πειρατικής περιπέτειας «Captain Blood» του 1935! Δηλαδή, τα κείμενα –καθώς και όλες οι ζωγραφιές του Ανδρεόπουλου- εμπνέονταν από ταινίες που και αυτών το σενάριο βασιζόταν σε κάποιο κλασικό μυθιστόρημα εποχής.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους συγγραφείς των αξιόλογων αυτών κειμένων-διασκευών. Σύμφωνα με την προσωπική μου έρευνα τα κείμενα μοιράζονταν οι δυο δημιουργοί, αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις (από τον τρόπο γραφής κυρίως) ότι συμμετείχε και ο Πότης Στρατίκης σε κάποια εξ αυτών. Το περιοδικό κυκλοφορούσε κάθε δεύτερη Τετάρτη και διέκοψε την κυκλοφορία του για άγνωστους λόγους (οι χαμηλές πωλήσεις λόγω πληθώρας εντύπων της εποχής ή ίσως οι άλλες προτεραιότητες των δημιουργών αποτελούν κάποιες ανεπιβεβαίωτες εικασίες) έπειτα από δώδεκα μόνο τεύχη.


Οι εμπνευστές και δημιουργοί του «Πάνθεον Αριστουργημάτων», μεγαλούργησαν αργότερα στις εκδόσεις του Μικρού Καου-Μπόυ, η εν λόγω ρομαντική εκδοτική προσπάθεια όμως, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη και μια έκδοση ιδιαίτερης αξίας για τους απανταχού συλλέκτες και μελετητές, τόσο λόγω της εξαιρετικής εμφάνισης όσο και λόγω των αληθινά όμορφων, νοσταλγικών περιπετειών που δημοσιεύθηκαν σε αυτό το έντυπο. Περιπέτειες με την φαντασιακή αύρα μιας άλλης εποχής, που αξίζει συχνά να μνημονεύουμε.

Ακολουθεί ο κατάλογος των τευχών που εξεδόθησαν. Το κείμενο αυτό αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής από ένα παιδί που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με τις ιστορίες και τα περιοδικά του Θέμου Ανδρεόπουλου και του Κωνσταντίνου Ραμπατζή.  Τους ευχαριστώ γι αυτό!

Τεύχος 1: Κόμης Μοντεχρήστος
Τεύχος 2: H μούμια του Ιμχοτέπ
Τεύχος 3: Κάπταιν Μπλουντ
Τεύχος 4: Ρομπέν των Δασών
Τεύχος 5: Δόκτωρ Τζέκυλ
Τεύχος 6: Ο κλέφτης της Βαγδάτης
Τεύχος 7: Τρεις Σωματοφύλακες
Τεύχος 8: Πύργος των Καρπαθίων
Τεύχος 9: Θησαυροί του Σολομώντος
Τεύχος 10: Νησί των θησαυρών
Τεύχος 11: Φρανκενστάιν
Τεύχος 12: Mπεν-Χουρ

ΥΓ. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά το κύριο Γιώργο Βλάχο για τις γνώσεις καθώς και το υπέροχο blog του paralogotechniasanagnosma.blogspot.com από όπου προέρχονται και οι εικόνες του άνωθεν κειμένου.