Οι άγνωστοι Βρετανοί WARLORD


του Σταμάτη Μαμούτου

Όταν στους ακροατές του σκληρού ήχου αναφέρει κανείς το όνομα «Warlord» είναι αναμενόμενο ο νους των περισσοτέρων να πηγαίνει στο συγκρότημα του Bill Τσάμη. Μοναχά οι μυημένοι στα άδυτα του επικού heavy metal γνωρίζουν ότι στην Αγγλία, το 1974, δημιουργήθηκε από τον κιμπορντίστα Ivan Coutts, τον κιθαρίστα John Alexander και τον τραγουδιστή Richard Roffey, η μπάντα που έφερε το όνομα Warlord. Μια μπάντα που έπαιζε επικό hard rock και προδρομικό heavy metal. Η προαναφερθείσα τριάδα στελεχώθηκε από τον μπασίστα Andy Dunlop και από τον τυμπανιστή Paul Cauntwell, ξεκινώντας να ηχογραφεί σε συνθήκες... γκαράζ!


Ο ήχος των Warlord μας ταξιδεύει στο πεδίο όπου οι Black Sabbath συναντούν το epic metal, συνθέτοντας μια ωραία μουσική πρόταση η οποία αποτυπώνει το επικό πνεύμα του πολέμαρχου των ευρωπαϊκών παραδόσεων εμβολιασμένου με μια αύρα ακατέργαστου, πεζοδρομιακού ύφους. Πιο χαρακτηριστικό τραγούδι αυτού του στυλ είναι το ομώνυμο «Warlord». Αξιοσημείωτο και το ατμοσφαιρικά επικό (και αργό στην αρχή) «Lady Killer» με τις κιθάρες να αποπνέουν την αύρα του πρωτογενούς heavy metal των 70’s,  αλλά και το «The Ring» που δείχνει να αντλεί επιρροή από συνθέσεις του Ennio Morricone. Τα υπόλοιπα τραγούδια αποτελούν ενδιαφέρουσες συνθέσεις που κινούνται όμως στο rock/hard rock ύφος των 70’s.


Εκείνες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν από το 1974 ως το 1977, χωρίς να κυκλοφορήσει κάποιο τραγούδι τους σε μαζική κόπια. Ο χρόνος πέρασε και η λήθη σκέπασε, προφανώς άδικα, το ακατέργαστο αυτό «πολύτιμο μέταλλο» του σκληρού ήχου. Κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90, ελάχιστοι θυμούνταν τον πολέμαρχο του πρωτογενούς epic metal, που είχε σαλπίσει το σινιάλο της επίθεσης στον κόσμο της εποχής μας κατά την δεκαετία του ’70. Τελικά, οι ηχογραφήσεις αυτές βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2002, χαρίζοντας την ευκαιρία στους νεότερους ακροατές του επικού heavy metal να αναδιφήσουν στα μυστικά βασίλεια των απαρχών της αγαπημένης τους μουσικής.


Σχόλια:
 Ο Ανώνυμος είπε...

ΓΚΡΟΥΠΑΡΑ αγαπημένα μου όλα τα κομμάτια ΔΙΑΜΑΝΤΙ.

Epic
Σάββατο, 02 Απριλίου, 2016

 Ο tzortzadams είπε...
Kαταπληκτική μπάντα, αρχέγονου, πρωτόλειου, γι αυτό και απόλυτα αυθεντικού Heavy Metal, αναβαπτισμένου από το σκληρό ροκ της εποχής του. Γιατί, κάποια συγκροτήματα παραμένουν κτήμα, των λίγων πιστών...δυστυχώς ή ευτυχώς...
Σάββατο, 02 Απριλίου, 2016

Ανώνυμος Ο Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Epic και Χρήστο, όπως έγραφε και ο Sun Knight παλαιότερα, Heavy Metal για λίγους!
Κυριακή, 03 Απριλίου, 2016