Συνέντευξη του μεξικανικού heavy metal συγκροτήματος Black Mask στον Σταμάτη Μαμούτο


Οι Black Mask είναι ένα νέο μεξικανικό συγκρότημα που ανακάλυψα τυχαία πριν λίγο καιρό. Μόλις άκουσα τις πρώτες νότες του demo τους, που φέρει τον τίτλο Warriors of the Night, κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που μένει πιστό στις συνθετικές και αισθητικές αρχές του αυθεντικού heavy metal. Το μουσικό τους ύφος αποπνέει επιρροές του γερμανικού true metal 80’s και του NWOBHM, με κάποια στοιχεία να παραπέμπουν και στην αμερικανική σκηνή της δεκαετίας του ’80. Αίσθημα αυθεντικότητας, ωραίες συνθέσεις με πιασάρικες μελωδίες, εξαιρετικά φωνητικά και κιθάρες που ακούγονται σαν να γράφτηκαν σε βινύλιο της δεκαετίας του ’80. Αυτά είναι τα στοιχεία της μουσικής ταυτότητας των Black Mask που αναδύονται στο άκουσμα του Warriors of the Night. Κι επειδή αυτά τα στοιχεία αντιστοιχούν στα κριτήρια του heavy metal που προτείνουμε μέσα από τα έντυπά μας, έψαξα τους Μεξικανούς για μια συνέντευξη (ομολογώ, δε, πως όταν είδα την φωτογραφία της τραγουδίστριας, η διάθεση να τους προτείνω την συνέντευξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη). Τα παιδιά δέχτηκαν κι έτσι, στο παρακάτω κείμενο, μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της τραγουδίστριας των Black Mask Liz "Riot" Javier και του κιθαρίστα Issac A. Wild.

1) Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την μέχρι στιγμής ιστορία των Black Mask; Πόσα χρόνια είστε ενεργοί; Πόσο καιρό σας πήρε προκειμένου να ετοιμάσετε και να κυκλοφορήσετε το  demo σας;

Οι Black Mask σχηματίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2019. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος ήταν αποτέλεσμα της θέλησης κάποιων μουσικών να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα έπαιζε heavy metal στο ύφος του ήχου των 80’s, με επιρροές από συγκροτήματα όπως οι ACID, οι Original Sin και οι Bitch. Από την πρώτη πρόβα ο Ισαάκ κι εγώ ξεκινήσαμε να συνθέτουμε τραγούδια. Είχαμε κοινούς μουσικούς προσανατολισμούς και όλα κύλησαν ομαλά. Μετά από κάθε πρόβα είχαμε έτοιμο και από ένα τραγούδι. Στόχος ήταν να έχουμε δώδεκα τραγούδια έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Έπειτα ήρθε ο Fausto για να ηχογραφήσουμε το demo μέχρι τα τέλη του Μάρτη. Λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να φτάσουμε στον Ιούλιο για να το ολοκληρώσουμε. Τον Αύγουστο ο Fausto αποχώρησε, αλλά προστέθηκαν στο συγκρότημα ο κιθαρίστας Andy Slaughter, ο μπασίστας Philthy Lynott και ο ντράμερ Omar Caballero. Πλέον ετοιμαζόμαστε να ηχογραφήσουμε τον πρώτο ολοκληρωμένο μας δίσκο και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. 


2) Αν ου ζητούσε κανείς να γράψω ποιες θεωρώ τις πιθανές επιρροές των Black Mask θα υπέθετα ότι είναι το γερμανικό true metal της δεκαετίας του ’80, το αμερικανικό κλασικό heavy metal και το New Wave Of British Heavy Metal. Έχω δίκιο;

Δίκιο έχεις και είσαι ένας από τους ελάχιστους που επεσήμαναν σωστά τις επιρροές μας. Στις πιο αργές συνθέσεις μας αντλούμε επιρροές από το αμερικανικό κλασικό metal, καθώς και από το New Wave Of British Heavy Metal. Στα γρήγορα τραγούδια είμαστε επηρεασμένοι κυρίως από την γερμανική σχολή της δεκαετίας του ’80 και από το αμερικανικό power. Αυτές είναι οι μουσικές τάσεις που ακούμε τον τελευταίο καιρό. Προφανώς έχουν επηρεάσει το ύφος των συνθέσεών μας.

3) Liz, εκτιμώ ότι είσαι επηρεασμένη από το ερμηνευτικό ύφος της Doro προκειμένου να δημιουργήσεις το προσωπικό σου στυλ ως τραγουδίστρια. Σε γενικές γραμμές ποιες είναι οι αγαπημένες σου φωνές;

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω λίγο παράξενα όταν μου λένε πολλοί φίλοι και ακροατές ότι η φωνή μου μοιάζει με εκείνη της Doro. Μάλλον συμβαίνει αυτό επειδή το ηχόχρωμα της φωνής μου μοιάζει με αυτό της Doro. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι η φωνή μου. Όχι γιατί επιδιώκω να ακολουθήσω την δική της ερμηνευτική οδό. Για να γίνω πιο σαφής ας σκεφτούμε το εξής. Ο Noddy Holder των Slade και ο Kevin DuBrow των Quiet Riot έχουν παρόμοιο φωνητικό ηχόχρωμα αλλά διαφορετικό στυλ ερμηνείας.

Όσον αφορά τις αγαπημένες μου φωνές η αλήθεια είναι ότι μου βάζεις δύσκολα. Γιατί είναι πολλές. Ποιους να πρωτοθυμηθώ; Arturo Huizar των LuzbelZouille των SortilegeJutta Weinhold των Zed YagoJózsef Kalapács των PokolgepMark Shelton των Manilla Road,  King Diamond και η λίστα είναι ατέλειωτη…


4) Isaac, τα riffs και τα σολαρίσματά σου ακούγονται τόσο true λες και έχουν παιχτεί σε κάποιο σχήμα της δεκαετίας του ’80. Αυτό οφείλεται στο παίξιμό σου ή είναι απαραίτητη και η ανάλογη παραγωγή ώστε να φτάσει στα αυτιά των ακροατών αυτός ο ήχος; Ποιοι οι αγαπημένοι σου κιθαρίστες;

Οι κιθαριστικοί ήχοι που μου αρέσουν είναι αυτοί της δεκαετίας του ’80. Συνεπώς είναι εύλογο να γράφω και να παίζω στους Black Mask με ένα στυλ που παραπέμπει σε αυτούς. Όσο ανακαλύπτω το underground Heavy Metal αποκομίζω όλο και μεγαλύτερες εντυπώσεις. Ακούω και μουσική των δεκαετιών του ’70 και του ’90, αλλά πιστεύω ότι αν μιλάμε για κιθαριστικά riffs η χρυσή τους εποχή ήταν η δεκαετία του ’80. Όσον αφορά τα solos πιστεύω ότι αποτελούν μια ξεχωριστή σύνθεση μέσα στην σύνθεση και πως η μελωδία τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μένει στην μνήμη του ακροατή.

Αγαπημένοι μου κιθαρίστες είναι πολλοί. Αλλά κυρίως έχω επηρεαστεί από τους Tony Iommi, Ace Frehley, Dave Murray, Jeff "Mantas" Dunn, Kai Hansen, Edward Pursino και Joe Satriani. Μου αρέσει, επίσης, να ακούω guitar heroes των 80's, όπως οι Tony MacAlpinePaúl GilbertVinnie Moore και Malmsteen.


5) Στο πεδίο της λογοτεχνίας του φανταστικού η μάσκα είναι ένα σύμβολο που συνδέεται με την υποβολή του μυστηρίου και με νοηματοδοτήσεις άρρητων αληθειών. Τι πιστεύετε εσείς; ¨Έχει να κάνει με αυτούς τους συμβολισμούς η επιλογή του ονόματος της μπάντας σας;

Είναι  πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες! Η αλήθεια είναι ότι επιλέξαμε ένα όνομα που μας επιτρέπει να επενδύουμε την ταυτότητα του συγκροτήματος με αυτή την μυστηριακή ατμόσφαιρα που αναφέρεις. Γι’ αυτό, εξάλλου, φοράμε και το Al Velo.

6) Πόσο εύκολο είναι για μια true metal μπάντα, όπως οι Black Mask, να αποκομίσει υποστήριξη στο Μεξικό; Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί στην χώρα σας προκειμένου να στηρίξουν την σκηνή;

Δεν είναι τόσο δύσκολο. Οι ακροατές έχουν ανταποκριθεί και το γεγονός πως είναι οι ίδιοι που την προβάλουν κάνει την προώθηση των Black Mask να γίνεται με αυθεντικά αληθινό τρόπο. Δεν έχει χρειαστεί να πληρώσουμε για την προώθηση του συγκροτήματος ή να ζητήσουμε στους ακροατές να κάνουν like στη σελίδα μας. Όλη η υποστήριξη προέρχεται από τους φίλους που επιλέγουν την μουσική μας. Ειδικά από συμπατριώτες μας κι αυτό μας δίνει κίνητρο να συνεχίζουμε.

Από εκεί και πέρα σίγουρα δεν είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν το heavy metal στο Μεξικό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει η El Tianguis Cultural El Chopo, μια αγορά αφιερωμένη αποκλειστικά στην αγαπημένη μας μουσική! Και, παρότι στη χώρα μας κυριαρχούσε για χρόνια το black, το death και το thrash, σήμερα όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον κλασικό heavy ήχο, ή ακόμα και τον ήχο του speed metal, πράγμα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι.


7) Τα τελευταία χρόνια αρκετά New Wave of Traditional Heavy Metal συγκροτήματα κυκλοφορούν ενδιαφέροντα albums. Σας αρέσουν κάποια από αυτά;                                                                                                    

Δίχως αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά καλά άλμπουμ. Αλλά αντί να μιλήσουμε για αυτά, θα προτιμήσουμε να εστιάσουμε σε συγκροτήματα που, ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στο NWOTHM ή απλά στο heavy metal. Σίγουρα πάντως είναι συγκροτήματα που θεωρούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να ακουστούν. Θα αναφέρουμε τους Lethal Steel, Tension, Solicitor, Seven Sisters, Vulture Vengeance, Mystik, Ice War, Helvetets Port, Riot City, Axe Battler και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσειΑσφαλώς, δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε τους συμπατριώτες μας, HellmidianThundergraveFreeroadVoltax and Thunderslave.

8) Αν οι συνθήκες ήταν κανονικές, θα σας ρωτούσα για τις μελλοντικές σας συναυλίες (ελπίζοντας, φυσικά, να σας έβλεπα και στη χώρα μου). Όμως στην Ελλάδα έχουμε προβλήματα με τον covid και όλες οι συναυλίες έχουν ακυρωθεί. Έτσι, θα σε ρωτήσω γενικά, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; 

Να ηχογραφήσουμε τον πρώτο δίσκο μας και να παίξουμε ζωντανά οπουδήποτε μας προσκαλέσουν! Είναι αυτό που θέλουμε πιο πολύ αυτή τη στιγμή.

9) Έχεις κάποια άποψη για την ελληνική heavy metal σκηνή;

Η ελληνική σκηνή είναι γνωστή στο Μεξικό από την δεκαετία του ’80 με τους Spitfire και αργότερα με μπάντες όπως οι Rotting Christ και οι Macabre Omen. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα από την χώρα σας που μας αρέσουν, όπως οι Socrates ή οι εκπληκτικοί Aphrodite’s Child! Επίσης οι Thanatos Inc, Danger Cross, Exoristoi, Northwind, Flames, Vice Human, Vavel και αρκετές ακόμηΈχετε πολλές εξαιρετικές μπάντες! Ελπίζουμε να έρθουμε στην Ελλάδα για συναυλία.


10) Κλείνοντας δεν έχω παρά να σας συγχαρώ για το demo που κυκλοφορήσατε. Τα τελευταία λόγια, δικά σας.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να ακούσετε την μουσική μας και να μας επιλέξετε για αυτή την συνέντευξη. Είμαστε χαρούμενοι που σας αρέσει η δουλειά μας! Στέλνουμε μια μεγάλη αγκαλιά σε όσους συμμετέχουν στο ιστολόγιο σας και στο περιοδικό Φανταστική Λογοτεχνία, καθώς και σε όλους τους heavy metal maniacs στην Ελλάδα.

We are Warriors of the night, We are Black Mask!



Η συνέντευξη στα αγγλικά


1) Can you say a few words about your band? How many years are Black Mask active? How much time took to prepare and release your demo?

Black Mask is a band that was formed at the end of October 2019. It all came from wanting to form a band with an eighties sound, influenced by bands like ACID, Original Sin and Bitch.

 

From the first rehearsal Isaac and I started to compose. Having very similar tastes made everything flow quite well and at the end of every rehearsal we already had a song, to the point of having 12 songs ready for the month of February 2020. Then, Fausto arrives to record the demo at the end of March. However, due to the pandemic we were able to finish it until July of the same year.

 

In August Fausto quit and Andy Slaughter on the other guitar, Philthy Lynott on bass and Omar Caballero on percussion got to be in the band. Now we are about to record our very first album and we are more than excited about that!

 

2) I feel that your music influences include the sound of German true metal scene of the 80's, American classic metal and New Wave Of British Heavy Metal. Am I right?

You are one of the first to notice it! In fact there is an American/English sound in the slower songs and a German one in the fastest ones such as Black Mask. Although we feel that they also tend to have something from the US Power.Those are genres that we have been listening to lately, so it is quite logical that it is reflected in what we are writing.



 

3) Lizbeth, I suppose that you have been influenced by Doro to create your personal singing style. Which are your favorite singers?

Not really, the truth is that I was quite surprised that people began to say that my voice was quite similar to hers. I think that perhaps my timbre of voice has certain similarities with Doro’s but by natural thing; It is not something that I am looking to imitate. Although people always related it by the fact that our timbre is similar. Something like Noddy Holder from Slade and Kevin DuBrow from Quiet Riot, singers who have a similar timbre of voice but there is no imitation.

 

What a difficult question!! When it is about metal, I could highlight Rob Halford without a doubt, Arturo Huizar from Luzbel, Zouille from Sortilege, Jutta Weinhold from Zed Yago, József Kalapács from Pokolgep, Mark Shelton from Manilla Road,  King Diamond and the list could go on...

 

4) Isaac the riffs and solos of your songs sound so real classic as if they were played by an 80’s band. Is this just the result of your way of playing or it is also necessary to have the right production of sound? Which are the guitarists that inspired you?

The riffs and solos that have influenced me come from the 80's, it is the time when I discovered underground Heavy Metal and that sound impacted me, it is the music that I listen to the most and it is also the one that comes out when writing in Black Mask. I like the 70's and 90's but the 80's is the golden age of riffs! Personally I think that a guitar solo should be a melody that can be remembered, in itself it is a composition within another.

 

My favorite guitarists are many but I think the most influencing players are Tony Iommi, Ace Frehley, Dave Murray, Jeff "Mantas" Dunn, Kai Hansen, Edward Pursino and Joe Satriani. I love listening to guitar heroes from the 80's like Tony MacAlpine, Paúl Gilbert, Vinnie Moore, Malmsteen etc.



 

5) In the “literature of fantasy” mask is a symbol strongly connected with the mysterious atmosphere and hidden truth. What do you think about this? Has anything to do with your decision to give your band a name that includes this word?

It is quite interesting what you mention to us! Although the truth is that the name comes from a play on words, the fact of having a name like the one the band has lends itself to playing a bit with this mysterious atmosphere that you mention. That is one of the main intentions when wearing the Al Velo.

 

6) How easy is it for a true metal band, as Black Mask, to promote its work in Mexico? Are there enough fans to help the scene?

It has not been that difficult; people have responded well to our music and the fact that they are the ones who share it makes everything more authentic and real. We do not need to pay for promotion or ask them to like our page, all the support comes from people that like what we are doing, specially people from our country, and that motivates us to continue with this project.

 

Yes, there are quite a few people who love metal in Mexico, not for nothing do we have El Tianguis Cultural El Chopo, a market dedicated exclusively to metal! And although in Mexico Black, Death and Thrash have always reigned, more and more people are opting for a Heavy sound and even a Speed one, something that for Black Mask is really positive!

 

7) In our days many New Wave Of Traditional Heavy Metal bands release quiet good albums. Do you prefer some of them? 

Without a doubt, in these last few years good albums have been released! But more than talking about records, we will talk about bands that we honestly do not know whether to classify them as part of the New Wave Of Traditional Heavy Metal movement or simply as metal, but these are bands that you HAVE to listen to. We highlight Lethal Steel, Tension, Solicitor, Seven Sisters, Vulture Vengeance, Mystik, Ice War, Helvetets Port, Riot City, Axe Battler and the list could go on; of course not forgetting our compatriots Hellmidian, Thundergrave, Freeroad, Voltax and Thunderslave.



 

8) If the conditions were normal I would have asked you about your future live concerts (hoping, of course, see you playing in my country). But now in Greece we have problems with covid-19 and, almost all, lives are cancelled. So, I will ask you generally, what are you planning for the future?

Record our first album and perform live anywhere we are invited! It is what we want the most for now.

 

9) Do you have any opinion about the Greek heavy metal scene?

The Greek scene has come to Mexico since the time of Spitfire in the 80's and later with bands like Rotting Christ or Macabre Omen. There are many bands from your country that we love: Socrates or the mighty Aphrodite’s Child! Thanatos Inc, Danger Cross, Exoristoi, Northwind, Flames, Vice Human, Vavel and the list never ends… You guys have a lot of amazing bands! Hope we can play in your country one of these days.

 

10) Congratulations for your music. Last words are yours.

Thank you for taking the time to listen to our music and for this interview. We are glad you guys like what we do! A hug to everyone who makes Φανταστική Λογοτεχνία possible and to all the metal maniacs in Greece.

 

We are Warriors of the night, We are Black Mask!