Εκδήλωση παρουσίασης για το νέο τεύχος του περιοδικού «Ρίγη»

                                                         του Σταμάτη Μαμούτου

Την πρώτη ημέρα του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τις εκδόσεις  Comicon Ρενιέρη, στο γνωστό στέκι των Αθηναίων gothsters «death disco». Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο τεύχος του περιοδικού «Ρίγη». 


Τα «Ρίγη» φιλοξενούν εικονογραφημένες ιστορίες γοτθικού τρόμου Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για ένα προσεγμένο έντυπο, που οι εκδόσεις Ρενιέρη φροντίζουν να κυκλοφορούν σε μεγάλο μεγέθους προκειμένου οι αναγνώστες να του απολαμβάνουν ευκρινείς εικόνες και κείμενα, σε φύλλο εξαιρετικής ποιότητας. Το τεύχος που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες είναι το έβδομο και όλοι οι Έλληνες λάτρεις του γοτθικού τρόμου στη λογοτεχνία ευχόμαστε στα «Ρίγη» να μακροημερεύσουν και στους δημιουργούς τους να συνεχίσουν να αναδεικνύουν το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής και να αφηγούνται «γοτθικούς μύθους» με λογοτεχνική και εικαστική αρτιότητα.


Η εκδήλωση της περασμένης Πέμπτης διαιρέθηκε σε τρεις φάσεις. Αρχικά μίλησε ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Λαγώνας, μια εικονογραφημένη ιστορία του οποίου φιλοξενείται στο έβδομο τεύχος του περιοδικού «Ρίγη». Ο Γιώργος αναφέρθηκε στο πως εμπνέεται τις ιστορίες που γράφει και εστίασε στην εν λόγω, η οποία εικονογραφήθηκε από τον Παναγιώτη Τσαούση με μολύβι (χωρίς την χρήση υπολογιστή) και αποπνέει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού την αίσθηση μιας ρομαντικής και συμβολικά φορτισμένης παλαιότητας.


Μετά το πέρας της ομιλίας του Γιώργου Λαγώνα ακολούθησε ένα μουσικό διάλειμμα, την επιμέλεια του οποίου είχε ο καλός μου φίλος, συγγραφέας και γνωστός dj στον χώρο της gothic σκηνής, Γιώργος Σαφελάς.

Έπειτα στη σκηνή του death disco ανέβηκαν οι ταλαντούχοι εικονογράφοι Παναγιώτης Τσαούσης και Γρηγόρης Σαντοριναίος. Τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης, που αναφέρθηκε στην ιστορία του περιοδικού «Ρίγη», στις επιρροές του από αντίστοιχα comics που είχαν κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α αρκετές δεκαετίες πριν και στις προοπτικές του εντύπου. Η παρουσίαση του Παναγιώτη έκλεισε με ένα αφιέρωμα στην ιστορία της κόμισσας Elizabeth Bathory, τα σκίτσα της οποίας αποτελούν σημεία αναφοράς στις σελίδες του περιοδικού. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμη μουσικό διάλλειμα από τον Γιώργο Σαφελά και στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ανέβηκαν στην σκηνή οι δημιουργοί εικονογραφημένων ιστοριών Μιχάλης Κεχαγιάς, Νίκος Παπαμιχαήλ, Captain Jimmy και Dead Neighbour, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δικές τους δημιουργίες.


Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν οι συγγραφείς Κέλυ Θεοδωρακοπούλου και Βέρα Καρτάλου, ο κινηματογραφικός τεχνικός και κορυφαίος γνώστης των ανά των κόσμο σκηνών του «γοτθικού κινηματογραφράφου» Λάμπρος Σκαρλάς και πολλοί ακόμη φίλοι του φανταστικού. 


Από την μεριά μου δεν έχω παρά να συγχαρώ τις εκδόσεις Ρενιέρη και να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο το νέο τεύχος του περιοδικού «Ρίγη».


Εικόνες
Εικόνα 5: Αναστασία Ρενιέρη και Λάμπρος Σκαρλάς
Εικόνα 6: Γρηγόρης Σαντοριναίος, Σάκης Ρενιέρης και Σταμάτης Μαμούτος