Παρουσίαση του split album Tales From The Streets των Defender και των March or Die

Πριν λίγες ημέρες λάβαμε το split album δυο Oi! συγκροτημάτων, που κυκλοφόρησε το 2019. Το ένα εξ αυτών είναι οι Έλληνες Defender, για τους οποίους είχαμε γράψει παλαιότερα ότι αποτελούν ένα από τα καλύτερα σχήματα του ελληνικού street punk. Και η νέα αυτή κυκλοφορία ήρθε για να επιβεβαιώσει την παλαιότερη εκτίμηση.


Οι Defender, σε αυτό το split, παίζουν πιο τραχιά απ’ ότι έκαναν στην, επίσης πολύ καλή, προηγούμενη κυκλοφορία τους, που έφερε τον τίτλο Fly The Flag. Τα φωνητικά στα τραγούδια του split είναι γρέντζα ενώ εκείνα του προηγούμενου τραγουδιστή ήταν περισσότερο traditional. Οι επιρροές τους κυμαίνονται από το παραδοσιακό βρετανικό και γερμανικό Oi! της δεκαετίας του ’80 μέχρι νεότερα punk σχήματα, όπως οι Offsprig. Η τεχνική τους κατάρτιση είναι εξαιρετική για τα δεδομένα της μουσικής που παίζουν. Πράγμα που τους επιτρέπει να αφομοιώνουν άρτια τις επιρροές τους και να συνθέτουν πολύ καλά τραγούδια.


Το Tales From The Streets, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, είναι ένα album που στόχο έχει να αναδείξει τον τραχύ ρομαντισμό της κουλτούρας του δρόμου. Οι Defender, με τα πέντε κομμάτια τους, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ωραίες μελωδίες, που εναλλάσσονται με τραχιά και γρήγορα περάσματα, καθώς επίσης και ωμοί στίχοι που γουστάρουμε. «Περήφανος εργάτης/ φλόγα στην καρδιά», «Πόνεσα μα δεν γονάτισα/ σταυρωμένος skin», «Σιχάθηκα τα πάντα σας, στον κόσμο αυτό που ζω/ όλα γύρω μου μοντέρνα, με πνίγουν δεν μπορώ» και άλλα σχετικά lyrics κάνουν τους Defender να ακούγονται ευχάριστα όχι μόνο από το εθνικιστικό, αλλά και από το traditional Oi! κοινό. 


Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αδικήσουμε και το άλλο συγκρότημα του split. Οι Άγγλοι March or Die, που είχαν πραγματοποιήσει μια ζωντανή εμφάνιση στην χώρα μας πριν κάποια χρόνια, με τα πέντε δικά τους τραγούδια προσφέρουν στους ακροατές απολαυστικό Oi! ρομαντισμό του πεζοδρομίου. Τίτλοι τραγουδιών, όπως τα «Fuck The Modern World» και «Drag Pusher», μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Κοντολογίς, το Tales From The Streets αποτελεί ένα σύγχρονο διαμαντάκι για τους εναπομείναντες «καραφλούς» του σκληρού ήχου στην Ελλάδα. Όσοι θέλουν να το προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Defender στην σελίδα https://www.facebook.com/defenderoi/