Η κυβερνητική μαφία δεν αστειεύεται. Η Νέα Δημοκρατία των Μητσοτάκη, Σαμαρά και Κώστα Σημίτη δεν είναι η παλαιότερη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, που υποχωρούσε όταν έπεφτε το πρώτο βεγγαλικό στους δρόμους. Το «σύστημα Σημίτη» είναι μια αμείλικτη δύναμη κατοχής του έθνους μας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές εκείνης του ’00 έκανε hijack στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το κατέλαβε εκ των έσω και διαμόρφωσε τις βάσεις του εθνικού εφιάλτη που βιώνουμε σήμερα. Μετά την υπογραφή των μνημονίων το «σύστημα Σημίτη» μετακόμισε στην Νέα Δημοκρατία. Οι Σαμαράς και Μητσοστάκης έπρεπε να ελέγξουν ένα καραμανλικό κόμμα. Για να τα καταφέρουν ζήτησαν την βοήθεια του ανθρώπου που ήξερε να κάνει την δουλεία, έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως την υποστήριξη των ΗΠΑ και Ε.Ε. μέσω της δέσμευσης να εφαρμόσουν τις μνημονιακές επιταγές. Έτσι, σήμερα, ο Μητσοτάκης έχει συγκροτήσει έναν άρτιο εξουσιαστικό μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί με ισοπεδωτικούς αυτοματισμούς. Με την μαφία της νύχτας που παραδοσιακά περιέθαλπε, με τους τεχνοκράτες του Σημίτη σε παραγωγική φόρμα, με τους Εβραίους επικοινωνιολόγους να έχουν κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και με τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας ακόρεστα διψασμένο για να αναπληρώσει τα όσα χρόνια εξουσίας του στέρησε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πολιτικής με μεθοδική συστηματικότητα.
Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πεδία στα οποία ο κυβερνητικός προγραμματισμός στοχεύει να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στο προσεχές μέλλον. Και τώρα φαίνεται πως έχει φτάσει η ώρα του ξεδιπλώματος των στρατηγικών υλοποίησης αυτού του στόχου. Μετά την πρώιμη ανακοίνωση της προσεχούς υπερπήδησης του άρθρου 16 και την αναμενόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο εξουσιαστικός προγραμματισμός της Δεξιάς φαίνεται ότι προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Πριν λίγες μέρες, σε μια είδηση που δεν ακούστηκε πολύ (έτσι πάντα ξεκινά η κατευθυνόμενη δημόσια συζήτηση), ο κύριος Μπαμπινιώτης είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε κάτι σημαντικό. Σύμφωνα με τον έγκριτο επιστήμονα, αλλά και συνδεδεμένο διαχρονικά με την Νέα Δημοκρατία, πρέπει να αλλάξει το σύστημα προαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί η εξέταση μέσω των πανελληνίων είναι απάνθρωπη και αντιπνευματική. Προφανώς έχει δίκιο στην εκτίμησή του. Ενδεχομένως οι αναγνώστες μας να θυμούνται ότι το ίδιο είχαμε υποστηρίξει κι εμείς σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση. Όμως το ενδιαφέρον της υπόθεσης αρχίζει από αυτό το σημείο κι έπειτα.
Εμείς είχαμε υποστηρίξει ότι το καλύτερο θα ήταν να αποδεσμευτεί το λύκειο από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και να αντικατασταθεί η προετοιμασία για τις πανελλαδικές με ένα προκαταρκτικό έτος στο πανεπιστήμιο (με παράλληλο τέλος του λυκείου στην β τάξη). Η παλιά τρίτη τάξη του λυκείου να καταργηθεί και τα παιδιά να περνούν σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, όπου θα διδάσκονται μαθήματα του πεδίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να ακολουθήσουν από διδάκτορες ή ακαδημαϊκούς. Στο τέλος του προκαταρκτικού έτους να πραγματοποιούνται νέου τύπου πανελλαδικές εξετάσεις σε ύλη των πεδίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν οι μαθητές να ακολουθήσουν και όχι σε μαθήματα του λυκείου. Έτσι θα μειωθεί μεγάλος όγκος της παραπαιδείας και, κυρίως, θα καταργηθεί το αλλόκοτο (αλλά βαθύτατα στοχευμένο για πολλούς λόγους) παράδοξο να καθορίζει η ύλη και το ύφος διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την μελλοντική πορεία των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Μπαμπινιώτης πρότεινε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η πρόταση του Μπαμπινιώτη είναι μια παλιά ιδέα του περιβάλλοντος Κώστα Σημίτη. Η εξής. Να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις ή να μειωθεί στο ελάχιστο 10% η συμβολή τους στην αξιολόγηση των μαθητών που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές να περνούν στα πανεπιστήμια από τον μέσο όρο των βαθμολογιών που θα έχουν πάρει στα απολυτήρια των τάξεων του λυκείου. Με αυτή την πρόταση ο Μπαμπινιώτης α) ενισχύει την μαφία της παραπαιδείας των ειδικοτήτων που λυμαίνονται επί δεκαετίες την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (πχ φιλόλογοι, μαθηματικοί κα), β) εγκλωβίζει ολοκληρωτικά την είσοδο στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ύλη διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας, και γ) κυρίως μετατρέπει τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε απόλυτους, αυθαίρετους και ανεξέλεγκτους ρυθμιστές του μέλλοντος των μαθητών. Το αντίδωρο που προσφέρει στους μαθητές αυτή η πρόταση είναι να αποφύγουν το αδιαμφισβήτητο βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά, ταυτόχρονα, τους αναγκάζει να εντατικοποιήσουν τις λυκειακές σπουδές για τρία ολόκληρα χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ακόμη περισσότερα ιδιωτικά φροντιστήρια, ακόμη περισσότερη παραπαιδεία, ακόμη λιγότερη ουσιαστική γνώση.
Το κλειδί της πρότασης Μπαμπινιώτη βρίσκεται κάτω απ’ το χαλί και δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στην πλέον άθλια δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ευρώπης σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Οι καθηγητές θα μπορούν να καθορίζουν αποφασιστικά το μέλλον των μαθητών ανεξέλεγκτα. Οι καθηγητές οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα φροντιστήρια (σχεδόν όλοι δηλαδή) δεν θα ελέγχονται από κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο θα βαθμολογούν τους μαθητές που τους πληρώνουν για να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Οι καθηγητές που γνωρίζονται προσωπικά με τις οικογένειες μαθητών (συνήθως συμβαίνει στην επαρχία) δεν θα ελέγχονται από κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο θα βαθμολογούν τα παιδιά των φιλικών τους προσώπων. Οι καθηγητές δεν θα ελέγχονται από κανέναν για το αν και πώς θα προειδοποιούν τα παιδιά τους για τα επερχόμενα διαγωνίσματα ή τις εξετάσεις στην τάξη (προφανώς τα βοηθούν και σήμερα αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το μέλλον τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση). Και, κυρίως, οι καθηγητές των ιδιωτικών λυκείων θα εξασφαλίζουν σωρηδόν την προαγωγή των μαθητών τους στα πανεπιστήμια (γνωρίζουμε όλοι με πόση «γενναιοδωρία» βαθμολογούνται οι μαθητές των οποίων οι γονείς πληρώνουν στην Ελλάδα ή με πόση χαλαρότητα επιτηρούνται όταν εξετάζονται, αν θυμηθούμε την περίπτωση του γιου του Αντώνη Σαμαρά). Εδώ βρίσκεται και το κλειδί της πρότασης. Τα παιδιά των οικονομικά ισχυρών οικογενειών να μην αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θα έχουν εξασφαλισμένη θέση στο πανεπιστήμιο ως «αδιάβαστοι αριστούχοι». Με αυτό τον τρόπο θα βρει την ευκαιρία η φιλελεύθερη εξουσιαστική μαφία να διαμορφώσει την οικονομικοκοινωνική δομή των «φοιτητικών πληθυσμών» όπως την συμφέρει.
Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη είναι μια καλοκουρδισμένη κομματική μηχανή. Δεν νομίζουμε, λοιπόν, ότι η πρόταση του Μπαμπινιώτη ήρθε στην δημοσιότητα τυχαία. Ακόμη και αν ο Μπαμπινιώτης την εξέφρασε αυθόρμητα, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας την έφερε σκόπιμα στην επικαιρότητα με αυτό τον συγκρατημένο τρόπο. Ο βαθύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας. Απασχόλησε, όμως, τους άμεσα εμπλεκόμενους. Το έμαθαν οι καθηγητές και ενδεχομένως πολλοί μαθητές και γονείς. Η ανταπόκριση που πήρε η πρόταση στην πρώτη της δημόσια ανακοίνωση ήταν μάλλον αυτή που επιθυμούσε η κυβέρνηση. Δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η μαφία της παραπαιδείας έτριψε τα χέρια της με προσμονή. Γονείς και μαθητές ούτε που έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει αν ποτέ γίνει πράξη ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Απέναντι σε όσα μεθοδεύει για λογαριασμό της μεγαλοαστικής μούργας το καθεστώς του Μητσοτάκη στο πεδίο της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά το τελευταίο διάστημα, η μοναδική απάντηση των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων είναι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Ωστόσο εκκρεμεί μια απάντηση στο ερώτημα αν κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση. Ασφαλώς, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Πιερρακάκης άνοιξε την δημόσια συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λίγο πριν την χειμερινή εξεταστική των πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πιθανότητα να χαθεί η εξεταστική ως μοχλό πίεσης κατά των κινητοποιήσεων. Και, πράγματι, αυτό είναι το μοναδικό επιχείρημα όσων θέλουν να υπονομεύσουν τις φοιτητικές αντιδράσεις.
Η αλήθεια είναι ότι το επιχείρημα έχει μια βάση. Οι μαρξιστές και οι αντιφασίστες φοιτητές που ηγούνται των αντιδράσεων ζουν ξεχασμένοι κάπου στον ευρωπαϊκό 20ο αιώνα. Νομίζουν ότι ζούμε σε συνθήκες όπου οι αγορές θέλουν επιστημονικό προσωπικό για τις βιομηχανίες τους και αν σταματήσουν τα πανεπιστήμια για μια χρονιά να δίνουν πτυχία θα βραχυκυκλωθεί η παραγωγή και θα αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα μέσα άσκησης πίεσης. Ωστόσο πλέον ζούμε σε μια αποβιομηχανοποιημένη Ευρώπη που οι λίγες θέσεις στελεχών, αν ποτέ παρουσιάσουν ζήτηση, μπορούν να καλυφθούν από μετανάστες πολυτελείας εκ των ΗΠΑ ή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτή η διαπίστωση δεν μας κάνει σε καμία περίπτωση να αρνηθούμε την σημασία των κάθε μορφής κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης. Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούν οι αντιδράσεις σε διαδηλώσεις, πορείες και ενημερωτικές εκστρατείες. Οι καταλήψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την εξεταστική ως συμβολικές μορφές αντίδρασης. Από την άλλη, βέβαια, οι υποστηρικτές των καταλήψεων σημειώνουν σωστά ότι αν γίνονταν εξετάσεις η ανάγκη της μελέτης θα εμπόδιζε πολλούς φοιτητές από το να κατέβουν στους δρόμους και οι διαδηλώσεις θα ήταν μικρότερες. Όλοι όσοι αντιδρούν στην κυβερνητική αλητεία έχουν το δικό τους δίκιο, όπως και αν δει κανείς το θέμα.
Αυτό που τουλάχιστον μπορεί και πρέπει να αλλάξει (αλλά δεν θα αλλάξει) είναι το ύφος των διαδηλώσεων. Ο αγώνας κατά της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να είναι κοινός για όσους αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, δίχως ιδεολογικές τομές. Ωστόσο οι φοιτητές της μαρξιστικής και της αντιφασιστικής αφασίας αδυνατούν να το αντιληφθούν. Μετατρέπουν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες σε παραταξιακά εργαλεία. Καλούν σε φοιτητική πανστρατιά και την ίδια στιγμή καπελώνουν με τον πλέον άκομψο και προκλητικό τρόπο τις όποιες δράσεις. Το κάνουν σε κάθε συγκέντρωση αλλά σε αυτή της Δευτέρας ξεπέρασαν όλα τα προηγούμενα.
Το κάλεσμα για την συγκέντρωση της Δευτέρας απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς. Όμως οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν λιγότεροι από εκατό ενώ οι υπόλοιπες χιλιάδες ήταν μπλοκ φοιτητικών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιφασιστικού πλαισίου. Τα συνθήματα ήταν αυτά μιας τυπικής συγκέντρωσης αριστερών φοιτητών και στρέφονταν κατά της αστυνομίας και των πληροφοριοδοτών της, κατά της βίας του κράτους, υπέρ των αείμνηστων Τεμπονέρα και Κουμή κλπ. Κάποια στιγμή, όσοι δεν ήμασταν αριστεροί και βρεθήκαμε στην πορεία διερωτηθήκαμε αν θα ακουστεί και ένα σύνθημα κατά του νόμου που μαγειρεύει το επιτελείο του Πιερρακάκη. Δεν συνέβη για αρκετή ώρα. Έτσι αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε κάποια στιγμή για να ρίξουμε μια ματιά στο παζάρι του βιβλίου της πλατείας Κλαυθμώνος. Σίγουρα η παρέα των βιβλίων είναι πολύ καλύτερη από την όποια πολιτική δράση των ανόητων.
Με τέτοιες νοοτροπίες η Αριστερά είναι καταδικασμένη σε μόνιμες ήττες από την Δεξιά του Μητσοτάκη. Αν κάποιοι νομίζουν ότι οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι μαρξιστικά ή αντιφασιστικά παρτάκια να είναι σίγουροι ότι την έλλειψη κοινωνικής συστράτευσης την πληρώνει πάντοτε ο λαός. Καλά, για τα του «χώρου» δεν χρειάζεται να γραφτεί τίποτα σε αυτό το άρθρο. Έχουμε ακόμη την απορία αν όντως υπάρχουν, πέρα από την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. και ορισμένους άλλους λίγους που ξεχωρίζουν, «συναγωνιστές» που πιστεύουν όντως στην εθνική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ή αν βλέπουν με κρυφή συμπάθεια την προετοιμασία υποταγής της στις αγοραίες ορέξεις της «αστικής υμών τάξεως». Όπως και να έχει, όσοι έχουμε απομείνει, ας στηρίξουμε την όποια αντίδραση στην κυβερνητική αλητεία. Έστω και αν δεν γουστάρουμε αυτούς που δίνουν τον τόνο.
Σχόλια:
Μπράβο σας που χτυπάτε την παραπαιδεία γιατί η κανονικοποίηση της με έχει εξοργίσει στην ελληνική κοινωνία όσο λίγα ζητήματα.Μιλάμε το πρωινό σχολείο έχει αντικατασταθεί πλήρως από τα φροντιστήρια μετά την α λυκείου.Και το τραγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς κάνουν όντως καλή δουλειά,προετοιμάζοντας καλά τους μαθητές,αλλά με αντάλλαγμα οικονομική απώλεια τεράστια.Και το δημόσιο σχολείο απαξιωμένο τελείως...
Να είσαι καλά, φίλε.
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με αυτά που ανέχεται ο μέσος Έλληνας. Κάποτε απορούμε αν είναι όλοι πλούσιοι γύρω μας και μόνο εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει οικονομική στενότητα που μας σπρώχνει κάθε μέρα στα όρια της ανέχειας. Πέρα από το ηθικό και τον αισθητικό θέμα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς.
Αν δεν υπήρχε η παραπαιδεια,όλη η θεωρητική κατεύθυνση θα ήταν στο ταμείο ανεργίας.Δυστυχως είναι ένας κλάδος που βολεύει τους αναλογικά πάρα πολλούς σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας φιλολόγους,αποφοίτους φιλοσοφικής,παιδαγωγικών κλπ να βρουν ένα κομμάτι ψωμί,με συνθήκες πολλές φορές εξάντλησης.
Από την άλλη υπάρχει το κυριολεκτικά αιώνιο νταβαντζιλίκι των φιλολόγων σε όλη την θεωρητική κατεύθυνση. Κάπως έτσι φτάσαμε να θεωρείται η ιστορία και η φιλοσοφία δευτερεύον μάθημα, για να διατηρούν οι φιλόλογοι τα κουμάντα και να διδάσκουν και αυτά τα μαθήματα (που δεν γνωρίζουν). Έτσι μένουν άνεργοι οι ιστορικοί, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι, όσοι έχουν φιλοσοφικές σπουδές. Γενικά όλες οι ανθρωπιστικές "επιστήμες". Πέρα από αυτό όμως το χειρότερο είναι ότι μιλάμε για ένα άθλιο σύστημα-κονσέρβα. Φρικτή παπαγαλία και φωτογραφική μνήμη. Αυτό προσφέρει το σύστημα διδασκαλίας. Εννοείται βέβαια ότι καλό είναι να μην περιθωριοποιηθεί καμία ειδικότητα. Όμως χρειάζεται κανονικό ξερίζωμα του συστήματος της πρωτοβάθμιας και κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πολύ σωστοί ρε παιδιά. Στο παζάρι βιβλίου βρήκατε κάτι ενδιαφέρον; Είτε από θέμα βιβλίων είτε από θέμα τιμών. Γιατί πέρσι απογοητεύτηκα. Το 99%των βιβλίων ήταν σκουπίδια και σε τιμές μεγαλύτερες από των. Βιβλιοπωλείων
Έχεις δίκιο. Έτσι ακριβώς είναι και φέτος. Όλο και κάτι ενδιαφέρον μπορείς να βρεις. Όμως οι τιμές είναι στα ύψη. Θα γράψουμε σχετικό άρθρο.
Παιδεία και Εκπαίδευση ταυτίζονται; Όχι. Η Παιδεία είναι η πολιτική και πολιτιστική αγωγή του εκκολαπτόμενου Πολίτη και αποτελεί το απόλυτο καθήκον της Πολιτείας, ώστε είναι αποκλειστικώς Δημόσια και προσφέρεται Δωρεάν. Η Εκπαίδευση είναι το δικαίωμα του Πολίτη στην επαγγελματική και κοινωνική του κατάρτιση και δύναται να είναι Δημόσια ή Ιδιωτική. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν η Εκπαίδευση θα είναι Δημόσια ή Ιδιωτική, αλλά ΠΟΙΟΣ ορίζει τους Κανόνες που την διέπουν και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή ποιός έχει την Απόφαση (FuehrerPrinzip). Σε ένα καπιταλιστικό Κράτος την Απόφαση την έχει η Αγορά. Σε μια πατριωτική Πολιτεία την Απόφαση την έχει η Ηγεσία. Επομένως, σε συνθήκες ακραίας Παγκοσμιοποίησης, όπου τόσο την Δημόσια Εκπαίδευση όσο και την Δημόσια Παιδεία (πολλώ δε μάλλον την ιδιωτική...) την καθορίζει η Αγορά και όχι η Πατρίδα, η διαμάχη είναι περί όνου σκιάς.
Εντάξει, κινούμενα μουσεία μεταπολιτευτικής παλαιοντολογίας έχουν καταντήσει οι φοιτητικές/συνδικαλιστικές πορείες. Μακάρι κάποια στιγμή να βρεθούν άλλοι τρόποι παρέμβασης, πιότερο αποτελεσματικοί που να πονάνε και περισσότερο, αν και δεν το βλέπω.
Για το ν/σ των ΛΟΑΤΚΙ τι άποψη έχετε;
Εύστοχη περιγραφή!!
Ασφαλώς εναντίον του νομοσχεδίου για υιοθεσίες, γάμους και λοιπών περί ΛΟΑΤΚΙ αθλιότητας. Θα ανεβάσουμε σχετικό άρθρο.
Ο Λόρδος Βύρων πάντως θα το ψήφιζε με τα 2 χέρια.
Αυτό θα έγραφε ένας άσχετος με την ευρωπαϊκή γραμματεία και σχετικός με την περιρρέουσα ανωμαλία των καιρών μας.
Ο Βύρων ήταν καταρχάς ελευθεριακών και όχι αντιδιαφωτιστικών πολιτικών αντιλήψεων ρομαντικός. Συνεπώς μας αρέσει πολύ ως ποιητής αλλά δεν ήταν ομοϊδεάτης μας, ούτε ιδεολογικός μας πρόδρομος κλπ.
Ο Βύρων μπορεί να γοητευόταν από έναν αισθητικισμό αλλά δεν γοητευόταν από την ανωμαλία του μεταμοντέρνου φιλελευθερισμού. Είχε πολλές και γνωστές ερωτικές σχέσεις με γυναίκες.
Οι ανώμαλες αντιλήψεις του μεταμοντέρνου φιλελευθερισμού ήταν αδιανόητες εκείνα τα χρόνια. Αν έλεγε κάποιος στον Βύρωνα ότι θα παντρεύονταν άντρες, ότι θα υιοθετούσαν παιδιά ζευγάρια αντρών με θεσμική υποστήριξη και όλα τα ωραία της εποχής μας μπορεί και να είχε φουντάρει από κανένα καράβι. Όχι μόνο ο Βύρωνας που δεν είχε σχέση με αυτό που έχεις στο νου σου. Ακόμη και ο Όσκαρ Ουάιλντ, που ήταν γνωστός αμφισεξουαλικός, το ίδιο θα έκανε.
Μέχρι πριν είκοσι χρόνια οι περισσότεροι καλλιτέχνες ή λογοτέχνες που ήταν αμφισεξουαλικοί θεωρούσαν ότι με αυτή την επιλογή διερευνούσαν τα όρια των ανθρωπίνων συμπεριφορών και ηδονών. Αντιλαμβάνονταν ότι έκαναν κάτι μη κανονικό. Απλώς το περιέγραφαν ως αντισυμβατικό. Ως προοπτική ελευθερίας.
Σήμερα η τάση έχει αντιστραφεί. Οι ομοφυλόφιλοι της εποχής μας δίνουν εξετάσεις νομιμοφροσύνης στον εξουσιαστικό φιλελευθερισμό. Με τα νομοσχέδια των ημερών μας οι ευτελείς που@#δες της μεταμοντέρνας νεωτερικότητας προσπαθούν μέσω των θεσμών να παρουσιάσουν αυτές τις συμπεριφορές ως κανονικότητες, ως πράξεις συμβατές με την αστική καθημερινότητα. Και δεν έχουν άδικο. Αποτελούν καθρέφτες του χαοτικά παρασιτικού τρόπου με τον οποίο αξιολογεί καταστάσεις και αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους η κυρίαρχη ιδεολογία.
Τα πάντα είναι κατασκευές σύμφωνα με αυτήν. Τίποτα δεν υπάρχει καθαυτό. Τα φύλα είναι κοινωνικές κατασκευές, τα έθνη το ίδιο, η συμβίωση των ζευγαριών επίσης. Οτιδήποτε κυρώσει ένας γελοίος νόμος πιστεύουν ότι αποκτά υπόσταση κανονικότητας, εφόσον - σύμφωνα με αυτούς - οτιδήποτε εμφανίζεται στην ιστορία δεν είναι καθαυτό κανονικό αλλά η ύπαρξή του αποτελεί κατασκευή πλειοψηφιών αντιλήψεων.
Τα πολιτικά δίκτυα των ομοφυλόφιλων στους καιρούς μας είναι εργαλεία του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού. Οι ομοφυλόφιλοι που στηρίζουν τέτοια νομοσχέδια δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι τα περί δήθεν αντισυμβατικότητας είναι επικοινωνιακά στολίδια που πέρασαν στο παρελθόν. Πλέον αναζητούν χώρο στην αστική κανονικότητα του εξουσιαστικού λόγου (άντε για να τους τρολάρουμε χρησιμοποιούμε δικά τους εννοιολογικά σχήματα).
Όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους που για κάποιους αλλόκοτους λόγους κρυφοκοιτάζουν προς τον εθνικιστικό χώρο, η συμβουλή μας είναι σαφής. Να μην μπερδεύουν την ιδεολογία με τον πισινό τους.
Δυνατή η πορεία σήμερα (8/2)! Πολύς κόσμος, αλλά με τη νοοτροπία που περιγράψατε εκ μέρους της Αριστεράς. Δυστυχώς τα ΜΜΕ εστίασαν υπερβολικά στη συμπλοκή γνωστής νεοαριστερής φράξιας με φοιτητές που ανήκαν σε 2 αριστερές παρατάξεις (η μία πρόσκεινται στο ΚΚΕ κι η άλλη μικρή και ανεξάρτητη). Η συγκεκριμένη φράξια έχει μια ρηχή πολιτική ανάλυση με αντικυβερνητικά και σφόδρα αντιμπατσικά συνθήματα. Φέρνει άστοχες αντιρρήσεις στις γενικές συνελεύσεις και στρέφεται εναντίον της φ. παράταξης που ανήκει στο ΚΚΕ. Πολλοί τους θεωρούν "χρήσιμους ηλίθιους" του παρακράτους. Έτσι για να μην νομίζουμε ότι μόνο η ακροδεξιά έχει στόκους.
Κατά τα άλλα οι φοιτητικοί σύλλογοι θεωρούν ότι έχουν το απαραίτητο καύσιμο πλέον και προσπαθούν να συντονιστούν με εργατικά σωματεία ενόψει της απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου (1 χρόνος από τα Τέμπη), αλλά και τους αγρότες.
Κάτι ακόμα: ακούγεται πως στη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα εναντίον του νομοσχεδίου για τους ομοφυλοφίλους θα κατεβάσει μερικές δεκάδες κόσμο μια γνωστή "δεξιά" διαδικτυακή γκρούπα.
Για ποια γκρουπα λες;
Καλά, μην τσακωθείτε τώρα χωρίς λόγο.
Ο αυστρομαρξιστής Otto Bauer παραδέχεται τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του Φασισμού:
https://mavreslegeones.blogspot.com/2023/12/otto-bauer.html?m=1
Προς Λεμούριο πλάσμα: Σε καταλαβαίνουμε πια ακόμα και αν δεν υπογράφεις με το ψευδώνυμο που σε έκανε διάσημο. Για αυτό όσο γράφεις γελοιότητες δεν θα δημοσιεύονται.
Αυτές τις ανοησίες για το ότι δήθεν οι αριστεροί ελέγχουν την Ελλάδα, ελέγχουν τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά και τον Καραμανλή, ελέγχουν ακόμη και τις ΗΠΑ μέσω του πολιτιστικού μαρξισμού μπορείς να τις γράψεις στην Ελεύθερη Ώρα και στον Στόχο. Όχι σε σοβαρούς χώρους διαλόγου.
--Προς Λεμούριο πλάσμα: Σε καταλαβαίνουμε πια ακόμα και αν δεν υπογράφεις με το ψευδώνυμο που σε έκανε διάσημο. Για αυτό όσο γράφεις γελοιότητες δεν θα δημοσιεύονται.Αυτές τις ανοησίες για το ότι δήθεν οι αριστεροί ελέγχουν την Ελλάδα, ελέγχουν τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά και τον Καραμανλή, ελέγχουν ακόμη και τις ΗΠΑ μέσω του πολιτιστικού μαρξισμού μπορείς να τις γράψεις στην Ελεύθερη Ώρα και στον Στόχο. Όχι σε σοβαρούς χώρους διαλόγου--
κοπριτης εδω. και παντα πιστος στην μεταμεσονυκτια ωρα του! εγω παντα βαζω ψευδωνυμο στα σχολια μου. σε αυτη την αναρτηση εστειλα μονο ενα, εκεινο που ελεγε οτι εδω στη Λεμουρια μας εξαφανισαμε τον κομμουνισμο...κ.λ.π. μπορει και να ξεχασα να βαλω το ψευδωνυμο μου. δεν θυμαμαι. αυτο που θυμαμαι ομως σιγουρα ειναι αυτο:
https://archive.ph/VibAo/7406db582d33d85ada3db6d2a4aec56218cebcdb.jpg
να κανω οτι δεν το βλεπω τωρα για να ευχαριστησω τη ΦΛΕΦΑΛΟ; να κοροΐδεψω τον εαυτο μου θεωρωντας οτι το 99% των καθηγητων ειναι δεξιοι και οχι ακροαριστεροι οπως διαπιστωνουμε ολοι μπροστα στα ματια μας ή να γινουμε στρουμφακια για να τα βλεπουμε ολα μπλε (ή δεξια) γυρω μας; ε οχι ρε Μαμουτε...
-Λεμουριος τρολιστας
Αφού σου έχω απαντήσει σε προηγούμενο σχόλιο ότι εσύ μπορεί να θυμάσαι τα ελληνικά πανεπιστήμια της πρώιμης μεταπολίτευσης, άντε μέχρι την εποχή του βρώμικου '89. Εκεί αντιστοιχεί η περιγραφή σου και προδίδει βιώματα συγκεκριμένων ηλικιών.
Από τότε ξέρεις πόσα έχουν αλλάξει; Πού να σου λέω και τι να σου εξηγώ..
Από το 1996 και μετά, και ιδίως από το 2010 και μέχρι σήμερα, οι αριστεροί καθηγητές τείνουν να γίνουν μια διωκόμενη σιωπηλή μειοψηφία, σιγά σιγά. Η μαφία του ακαδημαϊκού κόσμου δεν είναι γαλάζια, όπως γράφεις. Είναι γκρίζα σαν τον πιο γκρίζο εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη. Ο βραχίονας του συστήματος εξουσίας δεν είναι ούτε ο Καραμανλισμος ούτε η Αριστερά. Ο βραχίονας του συστήματος εξουσίας είναι το "σύστημα του Κώστα Σημίτη".
Δεν πρόκειται απλώς για σκληρούς νεοφιλελεύθερους σκύλας γιους. Είναι ταυτόχρονα και ικανοί να κλέβουν κόμματα από τις ιστορικές τους βάσεις. Χωρίς τον Κώστα Σημίτη στο πλευρό τους οι Αντώνης Σαμαράς και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κυβερνούσαν ούτε για έναν μήνα.
Οι άνθρωποι του Κώστα Σημίτη ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Απλώς τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βρει σκέπη στην ελληνική Δεξιά. Παλαιότερα αποτέλεσαν τον ιό που αφαίμαξε το παραδοσιακό λαϊκό κέντρο. Αύριο μπορεί να εισχωρήσουν στην άκρα Δεξιά και να κάνουν πρωθυπουργό κάποιον καρνάβαλο σαν εσένα. Εκτός και αν δεν προλάβεις λόγω ηλικίας.
Τουλάχιστον η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. δίδαξε κάτι στον εθνικιστικό χώρο. Το ότι δεν ισχύει στα του χώρου η παλιά συντηρητική ηθική αξία του σεβασμού προς τους μεγαλύτερους. Οι περισσότεροι "εθνικιστές" των μεγαλύτερων ηλικιών ήρθε η ώρα να σωπάσετε. Όσο μιλάτε λέτε μαλακίες.
επανερχομενος χωρις να τρολαρω, θα ελεγα οτι το μπερδεμα προκαλειται απο τη διαφορετικη ερμηνεια που δινουμε μεταξυ μας στους ορους δεξια και αριστερα, για αυτο θα το πω αλλιως για να συνεννοηθουμε καλυτερα: το 99% των καθηγητων απο την εποχη που περιεγραψα μεχρι αυτη τη στιγμη που μιλαμε εχει εθνομηδενιστικες αντιληψεις (αν σας χαλαει ο ορος αριστερα). και δεν περιοριζεται παρα μονο σε ολο το φασμα της σχολικης και πανεπιστημιακης εκπαιδευσης του δημοσιου. Λεμουριες πληροφοριες κανουν λογο για νεοεποχιτικη προπαγανδα και σε ιδιωτικα κεντρα καταρτισης ανεργων οπως συνεβη προσφστως σε αντικειμενα εκμαθησης πρασινων και ψηφιακων δεξιοτητων της κυβερνησης Μητσοθαφτη, με μια υλη εκμαθησης που συμπεριελαμβανε ολη την προπαγανδα της κλιματικης αλλαγης που πραγματι υφισταται, οχι ομως εξαιτιας του ανθρωπινου παραγοντα κατα 90% οπως ψευδως παρουσιαζεται για να αφεθει να κανει το κουμαντο μια παγκοσμια διακυβερνηση μεσω παγκοσμιων οργανισμων που θα μας ''σωσει'' για το ''καλο'' μας οπως συνεβη την περιοδο του Κορωνοϊου. και οχι δεν ειναι ''φιλελευθερη'' μια τετοια κοινωνια με περιορισμο μετακινησεων και λογοκρισια για παραδειγμα, αλλα ακρως κομμουνιστικη οσο και αν δεν σας αρεσει...
που βρισκεται ομως η δικη μου ενσταση στο εκπαιδευτικο που την επαναλαμβανω: σε ιδιωτικα κεντρα εκπαιδευσης σαν και αυτα που ανεφερα ΔΕΝ ειναι υποχρεωμενος ο πολιτης και ιδιως ο καθε νεαρος που μας ενδιαφερει να παει γιατι ειναι προαιρετικο. στη δημοσια εκπαιδευση αντιθετως, ολοι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρεπει να φανε στην μαπα την εθνομηδενιστικη και νεοεποχιτικη προπαγανδα για να παρουν απολυτηριο Λυκειου ή πτυχιο πανεπιστημιου. θα μου πειτε τωρα και αν γινει ιδιωτικη η εκπαιδευση που θα βρει τα λεφτα ενας φτωχος να σπουδασει...υπαρχει και μεση λυση: να μην καθισταται υποχρεωτικη η δημοσια εκπαιδευση για να αφηνεται εναλλακτικη λυση η ιδιωτικη στην οποια αν διαπιστωθει παρομοια προπαγανδα, να μπορει να επιλεξει ενα διαφορετικο ιδιωτικο ιδρυμα ο γονιος για να μην φαει στην μαπα τετοια προπαγανδα το παιδι του και οσα γλυτωσουν...
-Λεμουριος τρολιστας
Έλα ρε τρελέ με τις απαγορεύσεις. Είδαμε τουλάχιστον ότι δεν είχε συνέχεια το όλο θέμα. Λίγους μήνες κράτησαν. Δηλαδή, όταν γίνονταν πόλεμοι στο παρελθόν (συνθήκες έκτακτης ανάγκης ήταν) έπρεπε να μην απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις; Δεν έπρεπε να υπάρχει ένας έλεγχος των κινήσεων του πληθυσμού; Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρχαν κάποιοι κρατικοί περιορισμοί στις εσωτερικές κοινωνικές κινήσεις, ελευθερίες κλπ; Αυτό σημαίνει ότι ήταν κομμουνιστικά όλα τα κράτη; Ξεκόλλησε το μυαλουδάκι σου από αυτή την εμμονή. Μπορεί κάλλιστα ο φιλελευθερισμός, όπως και οι υπόλοιπες ιδεολογίες, να εκφραστεί μέσα από αυταρχικές πολιτικές. Δεν είναι μονοπώλιο του κομμουνισμού ο αυταρχισμός. Δεν έχουμε καμία πρεμούρα να αποδείξουμε κάτι για τον κομμουνισμό. Αυτονόητα και εύλογα παραδείγματα σου παραθέτουμε. Αν δεν σου αρέσει η ύπαρξη του κράτους ως διοικητικού μηχανισμού γίνε αναρχικός. Όχι φιλελεύθερος. Ο φιλελευθερισμός προϋποθέτει την ύπαρξη κράτους. Σε όλες τις εκδοχές του.
Στο θέμα των ιδρυμάτων και πάλι είναι μονοδιάστατη η προσέγγιση. Προφανώς και υπάρχουν κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις. Εννοείται πως είναι εθνομηδενιστικές. Αλλά δεν είναι το δημόσιο που επιτάσσει τέτοιες αντιλήψεις. Αν μιλάμε για τα πανεπιστήμια, όλοι συνήθως παρουσιάζουν το παράδειγμα των πανίσχυρων μαρξιστικών φοιτητικών παρατάξεων και των ομοϊδεατών τους καθηγητών. Στο θέμα των καθηγητών, όπως αναφέρει το άρθρο, δεν ισχύει αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Ναι, είναι αναλογικά μεγαλύτερο το ποσοστό των αριστερών καθηγητών σε σχέση με το ποσοστό παρουσίας τους στα άλλα επαγγέλματα. Όμως δεν κυριαρχούν. Αυτό είναι ψέμα. Στο θέμα των φοιτητικών παρατάξεων, από την άλλη, εφόσον είναι καλύτερα οργανωμένοι και παρουσιάζουν μια εικόνα ως συλλογικότητες που πείθει τους φοιτητές, είναι εύλογο να επικρατούν οι μαρξιστές. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό για τους υποστηρικτές των υπολοίπων ιδεολογιών. Δεν θα σου αναλύσουμε εκτενώς γιατί τα σκουπίδια της ΔΑΠ με τα τόσα λεφτά που διαθέτουν καταρρέουν . Συνοπτικά θα σου αναφέρουμε ότι καταρρέουν γιατί είναι μια άτιμη συνομοταξία, χωρίς όραμα, με εκατοντάδες ρουφιάνους και με μια πολιτική πρόταση τηλεοπτικού life style . Ε, υπάρχουν ακόμη παιδιά με καλλιέργεια και αναζητήσεις μέσα στα πανεπιστήμια που δεν γίνεται να τσιμπήσουν το αγοραίο δόλωμα το οποίο καταπίνει αμάσητο η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δυνάμεις. Αρκεί να έχουν στρατηγική, υπομονή και σοβαρότητα. Εμάς τι μας εμπόδισε να οργανώσουμε μια εθνικιστική φοιτητική ομάδα που είναι ενεργή από το 2006; Εφόσον το μήνυμά μας γίνεται αποδεκτό από λίγους είμαστε στην αφάνεια. Έχει να κάνει με το ποιους γοητεύει η ιδεολογία μας και όχι με το ότι υπάρχει μια θεσμική (παραθεσμική ναι , υπάρχει αλλά δεν είναι κρατική) δομή του δημοσίου που μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε. Ξέρεις τι είναι αυτό που μας έχει εμποδίσει να γίνουμε περισσότεροι και με μεγαλύτερη παρουσία; Πολλά. Όμως ένα από αυτά είναι ο ανταγωνισμός των υπολοίπων εθνικιστικών ομάδων. Η ζήλεια κομμάτων και δήθεν αυτόνομων γιατί εμείς κάνουμε κάτι που εκείνοι δεν μπορούν. Ο φόβος ότι αύριο μπορεί να αναπτυχθεί η λέσχη σε πολιτικό κίνημα και να τους κλέψει την πελατεία. Η ανησυχία ότι μπορεί να ακουστεί μια πρόταση που θα είναι και ιδεολογικά καθαρότατη και ποιοτική, που θα φέρει δυναμική στον χώρο και θα τον αποσπάσει από το περιθώριο στο οποίο τον έχει καθηλώσει ο Κώστας Πλεύρης και όσοι τον διαδέχτηκαν στο τιμόνι του χώρου εδώ και πενήντα χρόνια. Αυτά είναι κάποια από τα μεγάλα μας προβλήματα. Και πολλά άλλα, βέβαια. Όμως όχι η αριστερά και ο κομμουνισμός. Και σίγουρα όχι κάποια συνωμοσία ενός υποτιθέμενου αυταρχικού δημόσιου τομέα. Πίσω από τα προβλήματά μας είναι η βαθύτερη δυναμική της εξουσίας του φιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης και τα εργαλεία της.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ
Εδώ παραθέτω επισημάνσεις του Ολέγκ Γιασινσκι, Ουκρανού δημοσιογράφου, συγγραφέα, μεταφραστή και αναλυτή, που ζει στη Χιλή.
"Παραδέχομαι ότι υπέκυψα στη μαζική ψύχωση, αμέσως περίμενα και παρακολούθησα τη συνέντευξη. Πρώτες εντυπώσεις:
1. Απευθύνεται κυρίως, και κατά δεύτερο και τρίτο λόγο, στο αμερικανικό κοινό και τον Αμερικανό ψηφοφόρο. Επομένως, δεν υπήρχε λόγος να μιλήσει για την ανάγκη καταπολέμησης του αποικιακού συστήματος στον κόσμο, κάτι για το οποίο ο μέσος Αμερικανός είναι αδιάφορος και δεν καταλαβαίνει.
2. Τα εκπαιδευτικά στοιχεία ήταν σημαντικά, γιατί αν η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων αναγκαστούν να αναζητήσουν την Ουκρανία στο χάρτη, θα είχαν ξεκινήσει από λάθος ήπειρο.
3. Αυτός που έπαιρνε τη συνέντευξη, έμοιαζε με έναν από αυτούς τους ανθρώπους. Είναι πάντα δύσκολο να μιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί ποτέ δεν ξέρετε από ποιο επίπεδο πρέπει να αρχίσετε να τους τα κάνετε λιανά.
4. Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου ήταν τόσο φτωχές και μονότονες που ο Πούτιν αναγκάστηκε να την κάνει μόνος του τη συνέντευξη, αναπτύσσοντας τον σημασιολογικο κορμό της συνομιλίας. Συνεχώς ήθελα να στείλω τον Κάρλσον σε ένα σοβιετικό σχολείο. Μου φάνηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος περίμενε πιο ενδιαφέρουσες και σε βάθος ερωτήσεις από τον συνομιλητή του.
5. Νομίζω ότι έχουν παραβλεφθεί σημαντικά θέματα των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία και η επιθυμία του Ζελένσκι να ανακτήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχει επίσης το θέμα των κινδύνων σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη ζώνη του πολέμου.
6. Τα επιχειρήματα σχετικά με την αδυναμία διεξαγωγής ενός πολέμου πληροφόρησης επί ίσοις όροις με τη Δύση θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να αντικατασταθούν από μια πιο τολμηρή, ευέλικτη, δημιουργική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Το πρόβλημα δεν είναι στον έλεγχο των παγκόσμιων δικτύων, των μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου, αλλά στους φιλελεύθερους αξιωματούχους που ηγούνται σημαντικού μέρους της πολιτικής πληροφόρησης της Ρωσίας. Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εναλλακτικού και ανεξάρτητου τύπου είναι αντιιμπεριαλιστικός και αντιφασιστικός.
7. Ο μη διανοούμενος Πούτιν, ο οποίος επιμένει σε μια γνωστή δική του γνώμη για την εθνική πολιτική της ΕΣΣΔ (με την οποία πολλοί από εμάς διαφωνούμε εντελώς), αποδεικνύεται μορφωμένος, ενημερωμένος και, κυρίως, εντελώς λογικός άνθρωπος στο πλαίσιο των σημερινών δυτικών πολιτικών, με τους οποίους, αν υπάρχει η παραμικρή επιθυμία να συμφωνήσουν, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αυτό.
8. Παρά τον δημοσιογράφο, η συνέντευξη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για όσους προσπαθούν ειλικρινά να κατανοήσουν τη σημερινή τραγική κατάσταση, η οποία έχει μετατραπεί σε μια άθλια καρικατούρα από τον παγκόσμιο αντιδημοκρατικό τύπο."
Διαφωνώ αρκετά με τον σχολιασμό, σε πολλά σημεία.
Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος που παρακολούθησε την συνέντευξη να έβγαλε το συμπέρασμα πως απευθύνεται κατά βάση στο αμερικανικό κοινό/ψηφοφόρο. Ίσα ίσα που πολλές φορές επιδεικτικά απέφυγε να δώσει τσιτάτα που θα έκαναν γκέλ στον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο παρόλο που πήρε πολλές πάσες από τον Tucker (ο οποίος κάτι τέτοιο επιζητούσε). Με το ιστορικό κομμάτι παρουσιάζει πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση και τoν ιστορικό του ρόλο. Αν ο σκοπός του ήταν να "μορφώσει" τον μέσο αμερικάνο με ιστορικές γνώσεις δημοτικού και διάστημα προσοχής τηε τάξης των 30 δευτερολέπτων τότε θα ήταν καθυστερημένος.
Πράγματι πάντως, ο Καρλσον απογοήτευσε με τις ερωτήσεις του. Ήταν προετοιμασμένος για άλλου τύπου συνέντευξη, με έμφαση στον σχολιασμό της δυτικής πολιτικής πραγματικότητας (πχ σχεδόν παρακαλούσε να τον κάνει να μιλήσει για deep state κτλ). Ο Πούτιν απ'την άλλη δεν είχε καμία διάθεση να πέσει σε αυτό το επίπεδο και, πρακτικά, να ζητιανέψει υποστήριξη. Mίλησε ως σοβαρός πολιτικός άνδρας.
Δεν την είδαμε την συνέντευξη. Όμως αν υπήρξε πρόθεση να τον φέρει σε μια συζήτηση για το βαθύ αμερικανικό παρακράτος ίσως δεν πρέπει να κατηγορούμε τον δημοσιογράφο. Όσο γραφικός και αν είναι.
Αυτό γιατί από την μεριά της υπόλοιπης Ευρώπης ή της Αμερικής, εννοούμε την Ευρώπη και την Αμερική των οργανώσεων ή κομμάτων που μισούμε την φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η άμεση πολιτική επιθυμία μας είναι μιας Ρωσίας που να ανακατέψει το σύμπαν της δυτικής φιλελεύθερης εξουσιαστικής ελίτ. Όχι μία Ρωσία που απλά "έσωσε τον εαυτό της" και διαχειρίζεται τεχνοκρατικά μια πιο δυνατή θέση στο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Δεν τον κατηγόρησα για αυτό που γράφετε (λογικό και αναμενόμενο να κάνει ερωτήσεις που θα αφορούσαν και το κοινό του). Το σημείωσα ως ισχυρή ένδειξη οτί δεν είχε πρόθεση να απευθυνθεί κυρίως στον αμερικάνο ψηφοφόρο όπως έγραψε ο φίλος πιο πάνω. Γιατί ο Carlson του έδωσε 3-4 πάσες "πάρε - βάλε" και αυτός τις προσπέρασε πολύ χαλαρά.
Έγραψα πως απογοήτευσε ο Carlson γιατί γενικώς οι ερωτήσεις ήταν κάπως ρηχές και επαναλαμβανόμενες (ακόμα και πάνω στο ζήτημα του πολέμου, ουσιαστικά οι μισές ερωτήσεις ήταν παραλλαγές του "είστε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις;" και οι άλλες μισές του "γιατί εισβάλατε τώρα και όχι το νωρίτερα"). Είχε αρκετές ευκαιρίες να κάνει πιο σοβαρές ερωτήσεις και για το Ουκρανικό και για την πολιτική του αντίληψη.
Tώρα για το τελευταίο, προσωπικά πιστεύω πως το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από την Ρωσία είναι να πετύχει νίκες που θα αλλάξουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, αποδυναμώνοντας την μονοκρατορία των ΗΠΑ. Μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα για σοβαρές αλλαγές στην κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική πραγματικότητα. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να το πετύχαινε αυτό μια Ρωσία με ανοικτά επαναστατική, αντί-φιλελεύθερη ιδεολογία. Αλλά σε τελική ανάλυση τα εσωτερικά της Ρωσίας (για εμάς) είναι δευτερευούσης σημασίας. Αυτό που μετρά είναι πως είναι γεωπολιτικός εχθρός του δυνάστη μας
Σίγουρα. Έτσι όπως τα γράφεις στην τελευταία παράγραφο είναι. Μόνο, όσο περνούν τα χρόνια αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο πολύ πόσο θα χρειαζόταν ο κόσμος σήμερα έναν παραδοσιοκράτη Τσε Γκεβάρα. Κάποιον που να φέρει αναστάτωση στο εσωτερικό του πανδυτικού συμπλέγματος της υπερεθνικής καπιταλιστικής εξουσίας.
Με τα χίλια μαζί σας σε αυτό. Αλλά εδώ έχουμε φτάσει σε τέτοιο τέλμα στην Ευρώπη που ένας απλά σοβαρός ρεαλιστής πολιτικός όπως ο Πούτιν ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα, οπότε χωρίς ριζική αλλαγή στο γεωπολιτικό σκηνικό προσωπικά δεν περιμένω δυστυχώς πολλά.
Ε ναι. Ούτε και εμείς. Κανένας, για την ακρίβεια. Προς το παρόν, μοναδικό καταφύγιο τα όνειρα και η φαντασία...
ναι ισχυουν αυτα τα περιοριστικα μετρα σε κατασταση εκτακτης αναγκης οπως ειπατε, αλλα με μια διαφορα: στην περιπτωση που λετε την αποφαση την παιρνει μια ντοπια κυβερνηση, ενω στην περιπτωση που ανεφερα την πηρε ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας με μια ελιτ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ καθε ντοπια κυβερνηση που πηρε απο εκει περα κοινη γραμμη για το τι να κανει σε παγκοσμιο επιπεδο. οπως ακριβως συμβαινει και με την κλιματικη αλλαγη που επιχειρειται να επιβληθει οικο-κομμουνισμος σε καθε γωνια του πλανητη παιρνοντας ολες οι κυβερνησεις κοινη πολιτικη γραμμη απο το Παγκοσμιο Οικονομικο Φορουμ! οσο σχεση εχει λοιπον ενας Λεμουριος με εναν σαλαμουριο, αλλο τοσο εχουν οι δυο διαφορετικες μεταξυ τους καταστασεις εκτακτου αναγκης...υπενθυμιζω δε, οτι παρεμβαιναν εισαγγελεις σε καθε γονιο που δεν εστελνε σχολειο τα παιδια του τοτε με τα σκηνικα με τις μασκες κ.λ.π. ακριβως επειδη ηταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η δημοσια εκπαιδευση!
για αυτο και ακουγονται τα ουρλιαχτα των αριστεριστων που διαμαρτυρονται μεχρι τη Μεση Γη του Τολκιν! οχι γιατι τους επιασε ο πονος για την απωλεια της δημοσιας εκπαιδευσης, αλλα για να μη χασουν το προπαγανδιστικο τους ορμητηριο μεσα απο εκει και απομεινει μετα ο καθε Κουτσουμπας εκτος Βουλης με το σφυροδρεπανο στο χερι! σαφως και χρειαζεται μια κρατικη διοικηση, αλλα το θεμα ειναι να μην φτανουν τα βρωμοχερα της σε σημειο να μας αφαιρεσουν καθε ελευθερη επιλογη του καθενος μας με προσχημα καποιο ''κοινο'' καλο, δηλαδη να υπακουμε ολοι θελοντας και μη στο καλο των δικων της κυβερνητικων. αυτη ειναι η διαφορα ενος φιλελερα σαν εμενα και ενος κομμουνιστη που θελει να καθοριζει τα παντα στη ζωη μου χωρις την αδεια μου, σαν τον κομμουνιστακο τον Μητσοθαφτη που μου ζητουσε να στειλω μηνυμα στην κυβερνηση για να μου δωσει αδεια να βγαλω τον σκυλο μου για κατουρημα την περιοδο της καραντινας.
-Λεμουριος τρολιστας
Εντάξει στο πρώτο σκέλος. Ήταν μια παγκόσμια επιταγή σε αντίθεση με ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος. Αλλά ήταν και ένα, το ίδιο καθαυτό, παγκόσμιο πρόβλημα. Ένας ιός με τα ίδια συμπτώματα παντού. Τέλος πάντων σε αυτό δεν διαφωνούμε.
Διαφωνούμε στο ότι ταυτίζεις κάθε μορφή διεθνιστικής επιβολής με τον κομμουνισμό. Δεν το βλέπεις ότι είναι αστείο ως επιχείρημα; Το ότι εφαρμόζεται παγκοσμίως η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, ενεργειακής μετάβασης, περιβαλλοντικής αλλαγής και παπάρια μέντολες δεν κάνει τους φορείς εξουσίας που την διαμορφώνουν και την εφαρμόζουν κομμουνιστές.
Δεν είναι μόνο ο αυταρχισμός μορφή πολιτικής του κομμουνισμού. Δεν κρίνεται μόνο στο επίπεδο της απόφασης ένα πολιτικό σύστημα. Αν ήταν να κρινόταν ένα σύστημα μόνο από το πού λαμβάνονται οι αποφάσεις, τότε θα ήταν όλα τα συστήματα κομμουνιστικά. Υπάρχει η κοινωνιολογική σχολή των θεωριών ελίτ που εξετάζουν ακριβώς αυτό. Μίχελς, Παρέτο κλπ. Αποδεικνύουν ότι σε όλες τις νεωτερικές μαζικές δομές υπάρχει μια ελίτ που αποφασίζει. Γιατί έτσι είναι η ίδια η δομή τους. Δεν είναι γνώρισμα μόνο του κομμουνισμού αυτό. Ούτε περιορίζεται ο προσδιορισμός ενός συστήματος εξουσίας μόνο σε αυτό το αυτονόητο.
Στο παράδειγμα που θέτεις η επιβολή της πράσινης ατζέντας παγκοσμίως γίνεται με όρους ελεύθερης αγοράς. Ελεύθερης εφαρμοσμένης αγοράς, για την ακρίβεια. Γιατί αυτό που παρουσιάζουν οι θεωρητικοί σας ως καθαρή μορφή ελεύθερης αγοράς δεν έχει υπάρξει ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ. Είναι σαν την ουτοπία της αταξικής κοινωνίας από την μία ή την Ευρώπη χωρίς έθνη με ένα λευκό έθνος από την άλλη. Σε συνθήκες ελεύθερης εφαρμοσμένης αγοράς, λοιπόν, πραγματοποιείται η πράσινη ατζέντα. Ιδιωτικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενίοτε πολυεθνικές, κάνουν συμφωνίες με κρατικούς φορείς, με διεθνείς οργανισμούς για να πραγματοποιήσουν την μετάβαση. Όλο το μεγαλοαστικό σκυλολόι. Είναι κομμουνιστές όλοι αυτοί;
Είναι γελοιότητα να εμμένεις σε μια βλακεία των Αμερικανών συνωμοσιολόγων και να την υιοθετείς ως αναλυτικό εργαλείο της πολιτικής πραγματικότητας.
η πρασινη αναπτυξη με τα πρασινα αλογα εχει κερδοσκοπικο χαρακτηρα, αλλα σε πολιτικο επιπεδο ειναι κομμουνισμος! γιατι; γιατι η κυβερνηση σου υπαγορευει μεχρι και το τι θα τρως! κανενας φιλελευθερισμος (= φιλος της ελευθεριας) δεν μπορει να υπαρξει χωρις ελευθερη επιλογη! στη συγκεκριμενη περιπτωση οπως και στου Κορωνοϊου ΔΕΝ δινεται καμια ελευθερη επιλογη για να διαλεξει καποιος πλην της μιας και μονο που δινει η κυβερνηση! στην πανδημια σου ελεγε ή εμβολιαζεσαι ή μενεις χωρις δουλεια και αν δεν σου αρεσει πανε ζησε στα βουνα οπως μας ελεγε ο καθε Βασιλοπιτα-κοπουλος, ενω στην πρασινη ατζεντα σου λενε δεν θα τρως ή θα περιορισεις το κρεας για παραδειγμα επειδη το κλασιμο της αγελαδας μολυνει το περιβαλλον και εναλλακτικα μας δινουν να φαμε εντομα! τι σοι ''φιλελευθερισμος'' ειναι αυτος που θελει να ελεγχει μεχρι και την τροφη σου; απλα δεν ειναι γιατι ειναι πρασινος κομμουνισμος σε αυτη την περιπτωση και δεν χρειαζεται να κουρασουμε περισσοτερο σε αναλυση τα αυτονοητα...
-Λεμουριος τρολιστας
Θα τα κουράσουμε. Για έναν βασικό λόγο. Δεν γίνεται ο κάθε εσύ να αγνοεί την ιστορία των ιδεών και να περιγράφει πολιτικές συνθήκες και καταστάσεις με ορολογίες δικές του, τις οποίες μάλιστα συνθέτει χρησιμοποιώντας απλή ετυμολογία. Δεν είναι φιλολογικό το θέμα προσδιορισμού πολιτικών ιδεολογιών. Πώς να το κάνουμε; Είναι αρχαίο πεδίο σκέψης και η πολιτική φιλοσοφία. Δεν θα την καταπατήσουμε επειδή κάποιος μπορεί να βαριέται να την διαβάσει. Δεν είναι ο φιλελευθερισμός απλά και ετυμολογικά ο φίλος της ελευθερίας. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική θεωρία με αρχές, ιδέες κλπ. Όπως δεν είναι ο εθνικισμός μια απλή ετυμολογική εκδήλωση της ταύτισης με το έθνος. Είναι και αυτός μια άλλη ιδεολογία με άλλες συγκεκριμένες αρχές, ιδέες κλπ. Έτσι είναι Λεμούριε. Επειδή μπορεί να παραβλέπεις ένα από τα βασικότερα κεφάλαια της πολιτικής ανάλυσης δεν σημαίνει ότι είναι σωστό ως επιλογή ή ότι θα σε αφήσουμε να το συνεχίσεις εδώ μέσα. Πολύ περισσότερο όταν αυτό ακριβώς είναι ένα κύριο θέμα στο οποίο χωλαίνει το εθνικιστικό κίνημα.
Μια χαρά μπορεί και ο φιλελευθερισμός να σε φέρει, υπό ειδικές συνθήκες, μπροστά σε ασφυκτικές επιταγές της κεντρικής εξουσίας. Αυτό δεν τον κάνει κομμουνισμό. Τα είπαμε και στο προηγούμενο σχόλιο. Οι ιδεολογίες έχουν βαθύ περιεχόμενο. Δεν εξαντλούνται σε ετυμολογίες ούτε κρίνονται μόνο από το πόσο αυθαίρετες μπορεί να είναι κάποιες αποφάσεις πολιτικών που τις εκφράζουν.
Επίσης είναι υπερβολικές οι παρατηρήσεις σου για την περίοδο του κοβιντ. Σε κάποιες εργασίες υπήρχε ο κίνδυνος της απόλυσης. Σε άλλες υπήρχε μόνο ο κίνδυνος της μετάθεσης (δημόσιο). Είδες που και στο παράδειγμα που παραθέτεις, ο δημόσιος φορέας άφηνε πολλά μεγαλύτερα περιθώρια αντίστασης;
--Επίσης είναι υπερβολικές οι παρατηρήσεις σου για την περίοδο του κοβιντ. Σε κάποιες εργασίες υπήρχε ο κίνδυνος της απόλυσης. Σε άλλες υπήρχε μόνο ο κίνδυνος της μετάθεσης (δημόσιο)--
και σε αλλες περιπτωσεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ υπηρξαν απολυσεις οπως των υγειονομικων! γιατι δεν επεκταθηκαν σε ολη την κοινωνια; χαρης τη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ σταση των ανεμβολιαστων υγειονομικων! αν εχαναν τον φιλελευθερισμο τους θα υπηρχε υποχρεωτικοτητα σε ολο το Δημοσιο...και χωρις την πιεση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ κανενας εξαναγκασμος δεν μπορει να επιτευχθει, γιατι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ εφαρμοζουν παντα τους καταναγκαστικους νομους, οπως αστυνομικοι και δικαστες για να μη χασουν τη ΔΗΜΟΣΙΑ δουλεια τους! σε μια πραγματικα φιλελευθερη κοινωνια ομως, κανενας νομος του κρατους δεν θα μπορουσε να εφαρμοστει χωρις τη συναινεση των πολιτων, αφου δεν θα υπηρχαν δημοσιοι υπαλληλοι για να τον εφσρμοσουν!
το ιδιο και στα φυλετικα ή εθνικιστικα: ενας φυλετικα συνειδητοποιημενος λαος δεν εχει αναγκη ουτε καν την υπαρξη ενος κρατους (για να το τραβηξω στα ακρα) για να παραμεινει εθνικος και το αντιστροφο: κανενας αντιρατσιστικος ή εθνομηδενιστικος νομος δεν μπορει να εφαρμοστει δτην πραξη μεσα σε μια τετοια κοινωνια οσο και να το θελανε οι κυβερνωντες της ανεξαρτητου πολιτευματος! τι θα κανανε δηλαδη; θα κλεινανε ολο τον λαο φυλακη βασει αντιρατσιστικης νομοθεσιας και θα κυβερνουσαν τον εαυτο τους; βλεπεις λοιπον τι καλα μπορει να υπαρξει μια παραδοσιακη ή εθνοφυλετικη κοινωνια με κρατος ή χωρις και χωρις σοσιαλισμο; σε περιπτωση που αναρωτιεσαι πως γινεται τοτε ενας φιλελερας να ειναι φυλετιστης ή εθνικιστης αν προτιμας. το προβλημα του εθνικισμου λοιπον δεν ειναι αυτη η κατασταση που περιεγραψες, αλλα το οτι σωνει και καλα θελετε να δεχτουμε τον σοσιαλισμο, λες και μιλαω με κομμουνιστες που χρησιμοποιουν εθνικιστικο φερετζε για παραπλανηση. εκει ειναι το προβλημα!
-Λεμουριος τρολιστας
...και επειδη αν δεν τρολαρω μια φορα (και ιδιως στις 2.30 τη νυχτα) θα σκασω, να πως ειναι διαχρονικα μια εθνοφυλετικη κοινωνια ανεξαρτητου πολιτευματος με κρατος ή χωρις, οικονομικου συστηματος και θρησκειας:
https://archive.ph/if5Bg/1fcc4d5d289adb9a4d54cd1ee32df62a23f0448c.jpg
δεν χρειαζεται να το κουρασουμε περισσοτερο με ασκοπες λεξεις οταν ολοι ξερουμε τι εννοειται:
https://archive.ph/pfZBL/394c73c998bcea8bfc9c998d37cc7e1cab0ca1e7.jpg
αυτος ειναι ο Λεμουριος εθνικισμος οπου χωρανε ολοι..οσοι περασουν ομως πρωτα απο τη δοκιμασια του λευκομετρου και του κρανιομετρου περνωντας αναμεσα απο την Σκυλλα και την Χαρυβδη ενα πραμα...για να γινω απολυτα κατανοητος!
-Λεμουριος τρολιστας
Ρε Λεμούριε γιατί θες να αυτουπονομεύεσαι; Αφού δεν είσαι σε θέση να αντιπαρατεθείς στην διάσταση των κατάλληλων επιχειρημάτων για να σταθείς σοβαρά στην συζήτηση; Τα ίδια μεθοδολογικά λάθη που σου υποδείξαμε τα αναμασάς.
Δεν είναι φιλελεύθερη η στάση των υγειονομικών. Δεν αρκεί η ετυμολογία για να προσδίδει ιδεολογική ταυτότητα. Καταρχάς δεν ισχύει για όλους τους υγειονομικούς αυτό που γράφεις. Κυρίως την πλήρωσαν οι συμβασιούχοι. Όχι ο πυρήνας του σκληρού δημοσίου. Αλλά και έτσι να ήταν όπως γράφεις, μια σειρά παρακάτω αντιφάσκεις, γράφοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκ των πραγμάτων ανελεύθεροι ως εκτελεστικά εργαλεία του δημοσίου. Ο,τι να ναι, που λέει και η σύγχρονη αργκό.
Τέλος πάντων. Στην πράξη δεν ισχύει τίποτα από όσα ανακατεύει το μυαλό σου. Εμείς γνωρίζουμε αστυνομικό. Το πιο βαθύ κράτος, σύμφωνα με την οπτική σου. Λοιπόν, αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Η συνέπεια ήταν να μετατεθεί από μια υπηρεσία του δρόμου, που τον έφερνε σε επαφή με πολύ κόσμο, σε μια άλλη που τον απομόνωσε και περιόρισε τις επαφές του. Ήταν όμως δημόσιος υπάλληλος και μπόρεσε να κρατήσει αυτή την στάση. Αν το κάναμε εμείς που είμαστε στον ιδιωτικό τομέα, την επόμενη μέρα είχαμε και την απόλυση στο χέρι. Ειλικρινά φαίνεται ότι σου αρέσει η ελεύθερη αγορά και ο ιδιωτικός τομέας χωρίς να έχεις καμία σχέση μαζί του. Εκτός και αν είσαι ιδιοκτήτης και όχι υπάλληλος.
Η παραδοσιακή εθνοφυλετική κοινότητα ( και όχι κοινωνία, ούτε καν αυτή την διάκριση δεν μπορείς να αντιληφθείς) έχει τους δικούς της εσωτερικούς νόμους. Τους νόμους της παράδοσης και της εθιμοτυπίας. Οι οποίοι είναι πολύ πιο άκαμπτοι πολλές φορές από τους νόμους του κράτους. Αυτή είναι και μια βασική σύγκρουση του φιλελευθερισμού με τον συντηρητισμό. Ο φιλελευθερισμός υποστηρίζει τους γραπτούς νόμους. Όχι μόνο ο φιλελευθερισμός. Κάθε προγενέστερη πολιτική εκδοχή στην οποία βασίστηκε ο νεωτερικός φιλελευθερισμός. Η αρχαία κλασική δημοκρατία για παράδειγμα (Κρέοντας στην τραγωδία του Σοφοκλή). Ο συντηρητισμός από την άλλη υποστηρίζει την ισχύ των άγραφων νόμων που διαμορφώνει η ιστορική εμπειρία της κοινότητας (Αντιγόνη στην τραγωδία του Σοφοκλή). Είναι βασική ιδέα του κλασικού φιλελευθερισμού η ύπαρξη αστικού κράτους και γραπτών νόμων. Μικρό κράτος και λίγοι αλλά αδηριτα αυστηροί νόμοι. Αυτές είναι βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Παραδοσιακές δομές διοίκησης και απαράβατοι άγραφοι νόμοι είναι βασικές αρχές του συντηρητισμού.
Ούτε τι είσαι ιδεολογικά δεν μπορείς να προσδιορίσεις. Κάπου ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό, στον εθνοαναρχισμό και στο χάος που προκαλεί η συνάντηση της αμορφωσιάς στην ιστορία των ιδεών και στην βλακεία πρέπει να αναζητήσεις την πολιτική σου ταυτότητα. Όχι όμως στον εθνικισμό. Δεν υπάρχει δικός σου και δικός μας εθνικισμός. Ο εθνικισμός είναι ένας, ο ρομαντικός αντιδιαφωτιστικός.
Ίσα ίσα, είναι απόλυτα ακριβές το που βρίσκεται ο Λιγούριος.
Είναι ένας απελπισμένος, αγανακτισμένος μικροαστός.
Μικροαστός: έχει ένα μαγαζάκι και μισεί το κράτος λόγω των φόρων και τους Πακιστανούς που μπορεί να του βιάσουν τη κόρη όταν επιστρέφει από το φροντιστήριο. Για αυτά τα δύο κακά φταίνε οι κομμουνιστές.
Μεσοαστός: Η επιχείρηση του απασχολεί αριθμό εργαζομένων και κατοικεί πλέον σε καλό προάστιο. Η κόρη κάνει ιδιαίτερα. Έχει μεταστραφεί υπέρ της ΛΑΘΡΟμεταναστευσης γιατί "οι Έλληνες είναι τεμπέληδες". Παραμένει κατά του κράτους λόγω των φόρων.
Μεγαλοκαρχαρίας: Η επιχείρηση φυσάει. Τη πούλησε και αγόρασε καράβια. Τώρα πλέον δε πληρώνει φόρους. Από πριν είχε σταματήσει γιατί έκανε οφσορ. Τώρα πλέον ζεί στη καλύτερη χώρα στο κόσμο, με τον μακράν πιο χαρισματικό ηγέτη πρωθυπουργό της Δύσεως. Ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Σούχωφ
Χαχαχα.. εντάξει, νομίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει καμία σχέση με την τελευταία κατηγορία (όσον αφορά την ταξική του προέλευση, γιατί για τον Μητσοτάκη παίζεται).
Το FührerPrinzip εν δράσει στη Δράμα:
https://www.ethnos.gr/greece/amp/58880/dramamarmarinosogkoskataplakose25xronoergath
https://www.voria.gr/article/tragikos-thanatos-ergazomenou-se-latomio-marmarou-sti-drama
https://m.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/280069/neo-ergatiko-atyhima-se-latomeio-marmaroy-varia-traymatismenos-enas
https://www.xanthipress.gr/neo-ergatiko-atixima-se-latomio-sto-k-nevrokopi-51xronos-kataplakothike-apo-marmara/
https://ergatiki.gr/article.php?id=20914&issue=1389
https://www.proinos-typos.gr/ergatiko-atychima-se-latomeio-toy-nomoy-dramas/
https://www.syriza.gr/article/id/53608/Erwthsh-kai-Aithsh-Katatheshs-Eggrafwn-boyleyth-SYRIZA-EKM-CHr.-Karagiannidhs:-Thanathforo-ergatiko-atychhma-stis-6-4-2013-se-latomeio-marmaroy-sth-Drama.html
Παρακάτω η νομοτελειακή απόληξη του Αρίου γονιδιώματος:
https://stonenews.eu/el/kerdi-62-ekat-evro-gia-ti-byros-ellinika-marmara-2017/
https://constructionmag.gr/domika-ylika/marmor-to-neo-ergostasio-pou-anoixe-tin-porta-ton-ipa-kai-i-ependysi-se-latomeio-stin-kavala/
https://www.oryktosploutos.net/2023/09/%CE%B7-fhl-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BC/
"Σούχωφ"
Εξαιρετικό το άρθρο.
Ο μπαμπάς του Klaus Swab παρήγαγε τουρμπίνες για τη ναζιστική πολεμική μηχανή. Ο Klaus στα νιάτα του συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα της νοτίου Αφρικής επί απαρτχάιντ.
Ο Λιγούριος αποκαλεί σήμερα τον Klaus κομμουνιστή.
Δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετική εξέλιξη της ελληνικής "ελίτ" πέρα από το Σημιτισμό έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα στις αρχές του 90.
Ο Σημιτισμός (εκσυγχρονισμός) υπήρχε ως ρεύμα από τα μέσα του 80 στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν η διεθνής κατάσταση περισσότερο που δεν του επέτρεπε να αναδειχθεί σε ηγεμονικό πόλο. Ο διεθνής συσχετισμός για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι ο καθοριστικότερο Ε. Τι έγινε το 90; Κατέρρευσε ο γεωπολιτικός ανταγωνιστής τών ΗΠΑ, καταστράφηκαν οι χώρες της Αν Ευρώπης και Βαλκανίων, εκμηδενιστικε το κίνημα των Αδεσμεύτων. Το νέο πλαίσιο του επικυρίαρχους, προέβλεπε εξάλειψη εθνικής κυριαρχίας πλήρες άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας. Αυτά τα γνώριζαν τα ντόπια αρπακτικά με τις διασυνδέσεις που έχουν στις μητροπόλεις. Για αυτό και σύσσωμη η ντόπια κλεφτουριά επένδυσε στο άστρο του Κινέζου από τις αρχές του 90, αν όχι τέλει του 80. Μαζί και ο ξένος παράγων που ήξερε ότι το κόμμα που ιστορικά συνδέθηκε με το λαϊκό παράγοντα θα έκανε τη δουλειά με λιγότερους κραδασμούς.
Τώρα από κει και πέρα η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα των προνομιούχων και το ΠΑΣΟΚ έγινε από το 90 και μετά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη ιδεολογική κατάληξη . Δεν έγινε κάποια αεροπειρατεία σε αυτά. Η διακυβέρνηση Καραμανλή που ήρθε με αίτημα την απαλλαγή από το Σημιτισμό συνέχισε στο ίδιο μοτίβο απλά γιατί δεν υπήρχε άλλη πρόταση εντός καθεστωτικού πλαισίου.
Το ίδιο και ο Klaus, δεν άλλαξε μυαλά. Το ίδιο ελιτιστης, ευγονιστης, μαλθουσιανος παραμένει. Η στρατηγική του παγκόσμιου καπιταλισμού που υπηρετεί με συνέπεια, άλλαξε.
Αν σε μια χρονομηχανή βάλεις τη Ντόρα και την πας στο 1912, θα είναι δίπλα στο Βενιζέλο και θα μιλάει για απελευθέρωση Βόρειας Ελλάδας, Σμύρνης κλπ. Αν στην επιστροφή βάλεις το Βενιζέλο μέσα και τον φέρεις στο σήμερα θα είναι Σημιτικος - Μητσοτακικος.
Κατά την άποψη μου η τομή που έπρεπε να συμβεί στην Ελλάδα για να καταστεί βιώσιμη στο σήμερα και να είχαμε μια άλλη πορεία ήταν στις δεκαετίες 60, 70 και λιγότερο 80 που ήταν ήδη αργά. Υπό αυτή την έννοια μοιραίοι για την Ελλάδα υπήρξαν οι αστοιχειωτοι χουντικοί και ο χαρισματικός πλην μέγας χαβαλες Αντρέας.
Να είσαι καλά φίλε.
Ο χαρακτηρισμός "αεροπειρατεία" αφορά αυτό που γράφεις και εσύ. Το κόμμα που συνδέθηκε με τα βαθύτερα λαϊκά στρώματα έκανε την βρώμικη δουλειά του νεοφιλελευθερισμού. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε μια μεθόδευση.
Δεν θα ήταν εύκολο σε ένα κόμμα που είχε γαλουχηθεί με την προσωπολατρεία του Α.Π. και τις όποιες ντρίμπλες το είχε συνηθίσει αυτός να κάνει απέναντι σε ισχυρές δομές εξουσίας (μέχρι και την λειτουργία του κεντρικού μηχανισμού της Ε.Ε. αμφισβήτησε ξεκάθαρα σε συνέντευξη λίγο πριν αρρωστήσει και παραιτηθεί από πρωθυπουργός), με μέλη όπως ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης κλπ να γίνει όργανο του νεοφιλελευθερισμού.
Ήταν ισχυροί οι εκσυγχρονιστές ήδη από την δεκαετία του '80, υποστηρίχθηκαν και από χρήσιμους βλάκες μαρξιστές τροτσκιστές που ήταν στο ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο κατά του Παπανδρέου, αλλά η λαϊκή βάση ήταν 90% Παπανδρέου. Μην ξεχνάμε ότι στο συνέδριο του '96 για την εκλογή προέδρου και στις εσωτερικές εκλογές για την προεδρία της κυβέρνησης που προηγήθηκαν, ψήφιζαν χιλιάδες μέλη. Δεν προκαλεί μια απορία πώς ήταν δυνατόν να νικήσουν και στις δύο εκλογές οι εκσυγχρονιστές;
Και μάλιστα με τον Λαλιώτη και το παλιό προεδρικό περιβάλλον να δείχνει ξεκάθαρη προτίμηση προς τον Τσοχατζόπουλο. Ενώ και ο τρίτος τότε πόλος του Μάκη Αρσένη δεν ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Σημίτη. Μοιράστηκε στα δύο.
Ο Σημίτης νίκησε με αντί Παπανδρέου ατζέντα, σε δύο εσωκομματικές εκλογές, με μαζική συμμετοχή στελεχών και μελών, ένα κόμμα που είχε παπανδρεικη συντριπτική πλειοψηφία στην λαϊκή του βάση. Προφανώς οι μηχανισμοί της εξουσίας είχαν κάνει πολλή δουλειά επί τρία και πλέον χρόνια στο επίπεδο των μεσαίων στελεχών, υπέρ του Σημίτη. Αυτό εννοούμε.
δεν μπορεί να καταλάβει η καρπουζοκεφαλα σας τη διαφορά μεταξύ ενος πολιτικού συστήματος και ενός οικονομικου και τα συγχεει. το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ λέει για το 2030 ότι δεν θα κατέχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος. τι σόι καπιταλισμός και φιλελευθερισμος είναι αυτος χωρίς ατομική ιδιοκτησία; τον κομμουνισμό σας προωθεί ο Σβαμπ και μόνο εμείς οι φιλελερες είμαστε αντισυστημικοι! ξυπνάτε...
-Λεμουριος τρολιστας
Ίσως επειδή έχεις στο κεφάλι άχυρο αντί για νου δεν καταλαβαίνεις ότι κανένα οικονομικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο από πολιτικές ιδεολογίες. Δεν εφαρμόζεται καμία οικονομική θεωρία στον αέρα αλλά σε ιστορικά πλαίσια με δεδομένους ιδεολογικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Επίσης δεν μπορεί να καταλάβει το αχυρένιο σου κεφάλι ότι οι ιδεολογίες (όπως ο φιλελευθερισμός) έχουν επιπλέον ρεύματα.
Όπως εντός της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού εθνικιστικού Ρομαντισμού είναι διαφορετικός ο φασισμός από τον εθνικομπολσεβικισμό, από τον εθνικιστικό συντηρητισμό κλπ. Έτσι και εντός του φιλελευθερισμού είναι διαφορετικός ο κλασικός φιλελευθερισμός από την κεϋνσιανή εκδοχή του καθώς και από τον μεταμοντέρνο νεοφιλελευθερισμό.
Στο παράδειγμα που παραθέτεις εξακολουθείς να δείχνεις ότι αδυνατείς να σκεφτείς με πολιτική σοβαρότητα. Ο Σβαμπ και οι πέριξ του λένε ότι δεν θα κατέχουμε εμείς, ως εργαζόμενοι και μικροϊδιοκτήτες, τίποτα. Οι κεφαλαιοκράτες θα κατέχουν τα μεγαλύτερα δυνατά κεφάλαια.
Αν αυτό σε κάνει να διερωτηθείς τι είδους καπιταλισμός είναι αυτός θα σε καλούσαμε να διαβάσεις λίγο την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα. Για να διαπιστώσεις ότι οι Βρετανοί εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια της αγγλικής βιομηχανίας δεν είχαν τίποτα. Δούλευαν από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ακόμη και τα παιδιά, για το μεροκάματο που έφτανε για το φαγητό της ημέρας. Δεν είχαν σπίτια, δεν είχαν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Σε αντίθεση με τους εργοστασιάρχες και τους τραπεζίτες που είχαν απεριόριστο χρηματοοικονομικό πλούτο.
Διαβάστε ιστορία αφελείς και ακαλλιέργητοι Δεξιοί. Τα οικονομικά μόνα τους δεν αρκούν. Πόσο μάλλον η συνωμοσιολογία.
"Ο Σημίτης νίκησε με αντί Παπανδρέου ατζέντα, σε δύο εσωκομματικές εκλογές, με μαζική συμμετοχή στελεχών και μελών, ένα κόμμα που είχε παπανδρεικη συντριπτική πλειοψηφία στην λαϊκή του βάση. Προφανώς οι μηχανισμοί της εξουσίας είχαν κάνει πολλή δουλειά επί τρία και πλέον χρόνια στο επίπεδο των μεσαίων στελεχών, υπέρ του Σημίτη. Αυτό εννοούμε."
Κατανοητό.
Συμφωνούμε απολύτως.
Σούχωφ
ειστε βλακες ή τους παριστανετε;
Σε μια δημοσίευση για το WEF, η Δανή οικο-ακτιβίστρια Ida Auken, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός περιβάλλοντος της χώρας της από το 2011 έως το 2014 και εξακολουθεί να είναι μέλος του δανικού κοινοβουλίου, εκπόνησε ένα λεπτομερές σενάριο ενός κόσμου χωρίς ιδιωτικό απόρρητο ή ιδιοκτησία. Στο «Welcome to 2030», οραματίζεται έναν κόσμο όπου «δεν κατέχω τίποτα, δεν έχω ιδιωτικό απόρρητο και η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη». Μέχρι το 2030, λέει το σενάριό της, τα ψώνια και η κατοχή πραγμάτων θα έχουν καταστεί άνευ αντικειμένου, επειδή όλα όσα ήταν κάποτε προϊόντα θα είναι πλέον υπηρεσίες.
Σε αυτόν τον ειδυλλιακό νέο κόσμο της, οι άνθρωποι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μεταφορές, στέγαση, τρόφιμα, «και όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή». Καθώς αυτά τα πράγματα θα γίνουν δωρεάν, «κατέληξε να μην έχει νόημα να κατέχουμε πολλά πράγματα». Δεν θα υπάρχει ιδιωτική ιδιοκτησία σπιτιών, ούτε θα πληρώνει κανείς ενοίκιο, «επειδή κάποιος άλλος θα χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν θα τον χρειαζόμαστε». Το σαλόνι ενός ατόμου, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν απουσιάζει. Ανησυχίες όπως «οι ασθένειες λόγω του τρόπου ζωής, η κλιματική αλλαγή, η προσφυγική κρίση, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι πυκνοκατοικημένες πόλεις, η ρύπανση των υδάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κοινωνική αναταραχή και η ανεργία» θα είναι παρελθόν. Η συγγραφέας προβλέπει ότι οι άνθρωποι θα είναι ευτυχισμένοι απολαμβάνοντας μια τόσο καλή ζωή,που θα είναι πολύ καλύτερη «από την πορεία που βρισκόμασταν πριν, όταν έγινε τόσο ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης.»
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και τα σχετιζόμενα με αυτό ιδρύματα, σε συνδυασμό με λίγες κυβερνήσεις και μερικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θέλουν να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια νέα εποχή χωρίς ιδιοκτησία ή ιδιωτικότητα. Αξίες όπως το πρωτείο του ατόμου, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας διακυβεύονται, και ετοιμάζονται να απορριφθούν υπέρ του κολεκτιβισμού και της επιβολής ενός «κοινού καλού», όπως αυτό θα ορίζεται από μια αυτοανακηρυγμένη ελίτ τεχνοκρατών. Αυτό που πλασάρεται στο κοινό ως υπόσχεση για ισότητα και οικολογική βιωσιμότητα είναι στην πραγματικότητα μια βάναυση επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Αντί να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες ως μέσο βελτίωσης της ζωής, το Great Reset επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες ως εργαλείο υποδούλωσης. Σε αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη, το κράτος θα είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης των πάντων. Αφήνεται στη φαντασία μας το ποιοι θα προγραμματίζουν τους αλγόριθμους που θα καθορίζουν την κατανομή των αγαθών και των υπηρεσιών.
- Antony P. Mueller
μην προσπαθειτε να δικαιολογηστε την αγνοια ή την παραπλανηση σας μιλωντας για συνωμοσιολογια οπως η CIA που εφηυρε αυτη τη λεξη για να μην γινονται πιστευτα αυτα που βλεπουμε μπροστα στα ματια μας! ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ εφσρμοζεται και λογικο να μην το παραδεχεστε γιατι μετα ειτε θα πρεπει να γινετε φιλελερες για να αντιμετωπιστε τετοιους σχεδιασμους ειτε να συνεχιστε να μιλατε για σοσιαλισμο βοηθωντας τους να υλοποιηθουν! συνεχιστε να εκτιθεστε δημοσιως για να το διασκεδαζω...
-Λεμουριος τρολιστας
Το ερώτημα είναι αν είσαι εσύ περισσότερο βλάκας ή ο Antony O. Mueller.
Καταρχάς παραθέτεις μια έρευνα και την παρουσιάζεις ως κάτι δεδομένο. Ποτέ δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρος ο φιλελεύθερος καπιταλισμός (ώστε να γίνει αυτό που εσύ θεωρείς κομμουνισμό). Το σχέδιο της Δανής μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν έχει προηγηθεί έλεγχος του παγκόσμιου πληθυσμού και προγραμματισμένος αριθμός επιτρεπτών γεννήσεων. Έχουμε δρόμο ακόμα για κάτι τέτοιο και ασφαλώς δεν τα βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Ακόμη είναι ένα σενάριο ανάμεσα στα πολλά.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι είσαι τόσο τυφλός συνωμοσιολογος που δεν μπορείς να δεις ότι ακόμα και αυτό το υποθετικό ερευνητικό σενάριο δεν προσδιορίζει τάξεις. Αναφέρεται γενικά στους πολίτες. Ναι οι πολίτες σε ένα μέλλον όπου οι πληθυσμοί θα ελέγχονται πολιτικά, οικονομικά και αριθμητικά μπορεί να μην έχουν περιουσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούν τις περιουσίες τους οι μεγαλοαστοί. Αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει εμπόριο. Εκτός και αν περάσουμε σε μια τόσο ολοκληρωτική μορφή σοσιαλισμού ώστε ότι έχει απομείνει από το εμπόριο να το διαχειρίζεται το κράτος.
Όμως αν συμβεί αυτό τότε η εξουσιαστική ελίτ που βασίζεται στον οικονομικό πλούτο του εμπορίου και των τραπεζικών συναλλαγών, τότε που θα βασιστεί; Πώς θα αναπαραχθεί η εξουσία της ελίτ που διαφεντεύει τον κόσμο; Πόσοι από αυτούς θα γίνουν υπάλληλοι των κρατών; Όλοι αυτοί που σήμερα έχουν την εξουσία στα χέρια τους θα γίνουν κρατικοί υπάλληλοι και θα στερηθούν τις τράπεζες, τα διεθνή φόρουμ, τα χρηματιστηριακά προϊόντα, την στρατιωτική βιομηχανία;
Αν όλα τα τρόφιμα είναι δωρεάν μπορεί να αναπτυχθούν οι σχέσεις εξουσίας της ελίτ που πιστεύεις ότι θα μας οδηγήσει σε αυτό το μέλλον;
Πόσο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος που σκέφτεται έτσι;
Η παρατήρηση περι Σημιτη και πανεπιστημιακών χώρων ειναι ευστοχη.Η αποδοχή του όσα γραφει ο Σταματης για;αυτο το θεμα ειναι απαραιτητη προυποθεση κ βαση για καθε σοβαρη συζητηση.Αλλιως καποιος κυνηγαει ανεμόμυλους.Επισης η οαρατηρηση για την άλωση του λαικου κέντρου μπορουσε να ειναι θεμα διδακτορικου γιατι ειναι πολυ σοβαρό θεμα.Αυτο που λεμε κεντρο αν και θολο πολλες φορες εχει παραγει ιδεες με εθνικη και κοινωνικη ευαισθησια και εχει πλαισιωθει απο ανθρωπους αγωνιστες που πηραν τους δρομους ή τα οπλα πολλες φορες για να υπερασπισουν παυριδα και δημοκρατια οπως τα εννουσαν αυτοι τελος πάντων ή τις ιδεες τους.Τωρα κεντρωος δεν ειναι ο εθνικα και κοινωνικα ευαισθητος που δεν ειναι κομμουνιστης ή δεξιος.Τωρα κεντρωος λεγεται ο ασπονδυλος παρτακιας φιλελε, κοσμοπολιτης που καταπινει αμασητες τις επιταγες των ΗΠΑ και τις ΕΕ
Δεν είναι εντελώς άτοπες οι διαπιστώσεις στο κόπυ πάστε του ανώνυμου. Όντως ο Πούτιν απευθύνθηκε κυρίως στον μέσο Αμερικάνο, όχι όμως στον μέσο alt right που λιώνει 24/7 στο twitter σπαμάροντας QAnnon, όσο στην πλειοψηφία των normies και φιλο-λίμπεραλς, καθώς και στους μικρομεσαίους mainstream ρεπουμπλικάνους.
Απέφυγε να απαντήσει στις πικάντικες αναφορές του Κάρλσον περί κληρονομημένων σοβιετικών πυρηνικών και υπερεθνικών λόμπι (σωστή η παρατήρηση του "Warlord") και εστίασε στα διαχρονικά εθνικά δίκαια της Ρωσίας επί της Αν Ουκρανίας, παίζοντας για άλλη μια φορά το χαρτί του πασιφιστή που ψάχνει εναγωνίως ειρηνευτική λύση, αλλά βρίσκει κλειστές πόρτες από τους απέναντι.
Μέσες άκρες αυτό που θέλησε ο Πούτιν ήταν να καθησυχάσει τους δυτικούς, αναλύοντας τον Ρωσο-Νατοικό πόλεμο όχι ως το πρωίμιο μιας γενικότερης πολυεπίπεδης σύγκρουσης μεταξύ ηπειρωτικής Ευρασίας και θαλάσσιας συλλογικής Δύσης (όπως θα ήθελαν οι παραδοσιοκράτες ή παλαιοαριστεροί αντισυστημικοί) αλλά ως τοπικό "συνοριακό" ζήτημα εντός του Ρωσικού μικρόκοσμου (όπως δλδ θα ήθελαν οι πραγματιστές φιλελεύθεροι). Τουτέστιν, "μην φοβάστε οι μεν και μην ελπίζετε οι δε, μια τυπική σύγκρουση με όρους εθνών-κρατών του 19ου αιώνα είναι η φάση, που σύντομα θα επιληφθεί και η ζωή συνεχίζεται".
Λογικά έρχεται "έντιμος συμβιβασμός" με κοινά αποδεκτή δημιουργία buffer zone ανατολικά του Δνείπερου και επιβεβαίωση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαίας. Σενάριο που είναι στο τραπέζι ήδη από το Φθινόπωρο του '22, αλλά πλέον αρχίζει να γίνεται αποδεκτό και από το ΝΑΤΟ μέσω της πλειοψηφίας αμερικανικού κογκρέσου και, εν μέρει, του deep state της Ουάσινγκτον.
Εάν ο "έντιμος συμβιβασμός" δεν προϋποθέτει ως ελάχιστη αξίωση της Ρωσίας την ενσωμάτωση όλων των εδαφών που θα έχει στην κατοχή της όταν γίνει κατάπαυση του πυρός και την δημιουργία ουδέτερης ζώνης δυτικά από αυτά, τότε θα είναι σχεδόν ήττα για τον Πούτιν. Χύθηκε τόσο αίμα, έγινε τόση αναταραχή παγκοσμίως,απλά και μόνο για να κατοχυρώσει την Κριμαία; Δεν φαίνεται καλό για την Ρωσία αυτό το σενάριο.
Οι Ουκρανοί φαίνονται ανυποχώρητοι πάντως, αν δεν απελευθερώσουν τις περιοχές που έχασαν στα δύο αυτά χρόνια δεν υπογράφουν για λήξη.
"Εάν ο "έντιμος συμβιβασμός" δεν προϋποθέτει ως ελάχιστη αξίωση της Ρωσίας την ενσωμάτωση όλων των εδαφών που θα έχει στην κατοχή της όταν γίνει κατάπαυση του πυρός και την δημιουργία ουδέτερης ζώνης δυτικά από αυτά, τότε θα είναι σχεδόν ήττα για τον Πούτιν."
Ρεαλιστικά μιλώντας, το πρώτο φαντάζει μάλλον απίθανο. Ίσως οι δυτικοί να συζητούσαν παραχώρηση εδαφών στην περίπτωση που οι Ρώσοι πετσόκοβαν την νατοική (μισθοφορική) αντεπίθεση του'22/'23, καταλάμβαναν Ζαπορίζια και Χάρκοβο, κρατούσαν την Χερσώνα, έτσι ώστε αυτή την στιγμή που μιλάμε να βάδιζαν στην ενδοχώρα απ' τον βορρά μέχρι τον νότο (αθάνατε Καρρά) με προοπτική περικύκλωσης του Κιέβου. Τώρα δυστυχώς αυτό το σενάριο έχει ατονήσει.
Ωστόσο το πάγωμα της ένταξης της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ/ΕΕ, η επίσημη ρωσοποίηση της Κριμαίας και (ίσως) η αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών επαρχιών μοιάζουν αυτονόητοι όροι για οποιονδήποτε σοβαρό διάλογο. Ο Βόβα θέλει, το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσει και το MIC της Ουάσινγκτον (και όχι οι "Ουκρανοί" έτσι γενικά κι αόριστα που λέει ο ανώνυμος παραπάνω).
Οι άλλες επιλογές είναι: 1) να συνεχιστεί ένας βαλτωμένος πόλεμος φθοράς, τύπου Βιετνάμ, όπου η Ρωσία θα κάνει διαρκώς rotation τις μεραρχίες της στο μέτωπο και οι δυτικοί θα χώνουν τυπωμένα δις, μέχρις ότου είτε οι μεν ξεμείνουν από εφέδρους είτε οι δε από δολάρια και Leopards. 2) Κάποιος να πατήσει το κουμπί.
Μια τέτοια εξέλιξη ίσως είναι η αρχή του τέλους για το σιδηρούν κύρος του Πούτιν εντός της Ρωσίας. Εφόσον έχει ενσωματώσει θεσμικά επαρχίες στο ρωσικό κράτος και αφού, σύμφωνα με τα γραφόμενα των ανταποκριτών, η ρωσική προπαγάνδα/ εκπαίδευση δουλεύει ήδη πολύ καλά στα νέα ενσωματωμένα εδάφη, δεν θα είναι διασυρμός για τον Πούτιν το να τα επιστρέψει έστω και σε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη; Όσο και δικτατορικές να είναι οι εξουσίες του μια τέτοια εξέλιξη θα τον οδηγήσει στον εξευτελισμό.
Θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο όπως αυτό που περιγράφεις θα έχουν δικαιωθεί στο 100% ο Λιμόνωφ, ο Γκίργκιν και οι υπόλοιποι. Όμως το θεωρούμε δύσκολο να συμβεί ακριβώς έτσι. Υποθέτουμε ότι κάπως θα θελήσει να περισώσει το γόητρό του ο Πούτιν. Μάλλον έχει δρόμο ακόμη ο πόλεμος. Μπαχμουτ και Αντφιφκα (όταν πέσει) κανονικά πρέπει να γίνουν τα προπύργια της ρωσικής εμπροσθοφυλακής.
Δίνω μηδενικές πιθανότητες να συμφωνήσει η Ρωσία σε συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει επιστροφή εδαφών των 4 περιφερειών που είναι πλέον επισήμως ρωσικό έδαφος και έχουν κατακτηθεί/απελευθερωθεί. Συμφωνώ με την λέσχη ότι κάτι τέτοιο θα είναι η αρχή του τέλους. Και πραγματικά πλέον η Ρωσία δεν έχει και λόγο. Από άποψη συσχετισμού δυνάμεων και προοπτικών βρίσκεται στην καλύτερη θέση που έχει βρεθεί από τον Μάρτιο του 22 και έπειτα. Μέγιστο λάθος των ουκρανών (αυτά παθαίνουν οι αποικίες δυστυχώς) που δεν άδραξαν την ευκαιρία τότε. Ο χρόνος τώρα είναι με τους Ρώσους ξεκάθαρα
Μακάρι να έχετε δίκιο...
Όμως εγώ αναφερόμουν στην περίπτωση κατάπαυσης του πυρός και έναρξης διαπραγματεύσεων σχετικά σύντομα, πχ τo '25 μετά την ορκωμοσία του νέου potus (όποιος και αν εκλεγεί). Κάτι τέτοιο συζητήθηκε και στην συνέντευξη. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, και εκτός αν στο ενδιάμεσο γίνουν θαύματα, οι Ρώσοι μάλλον δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι παραπάνω από ένα αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς διεθνούς επιτήρησης για Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Μαζί βέβαια με τις εγγυήσεις ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπούνε σε δυτικούς οργανισμούς, ότι θα αρθούν οι κυρώσεις κτλ κτλ.
Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση οι επιχειρήσεις να κρατήσουν χρόνια. Όντως σε έναν πόλεμο μακράς πνοής ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ρωσίας, παρ' όλα αυτά δεν είμαι πλέον τόσο πεπεισμένος ότι ο Πούτιν ποντάρει σε μια τέτοια προοπτική.
Επειδή συζητήθηκε η συνέντευξη Πούτιν, ορίστε ένα κουίζ: Ποια μεγάλη προσωπικότητα του 19ου αιώνα είπε "Οι Μοσχοβίτες έχουν σφετεριστεί το όνομα Ρωσία. Δεν είναι Σλάβοι. Δηλαδή δεν ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή φυλή και γι' αυτό πρέπει να εκδιωχθούν πέρα από τον Δνείπερο."; Μη το μαρτυρήσει κανείς αμέσως. Η ιστορία είναι αξιαγάπητα ειρωνική...
Αν θυμόμαστε καλά το έχουμε συζητήσει ξανά το θέμα. Το συμπέρασμα ήταν ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο οι Ουκρανοί πρέπει να αλλάξουν εθνικότητα και ονομασία. Πρέπει να ονομαστούν Ρώσοι και να υιοθετήσουν εκείνοι την κουλτούρα της Τρίτης Ρώμης.
Ποιος το ειπε αυτο;
Υπάρχει μια συζήτηση γύρω από το όνομα Ρωσία και Μοσχοβία. Αλλά όχι πάντα με τον πρακτόρικο τρόπο που το θέτει ο άνωθεν σερβιτόρος.
Αυτόν που θυμόμαστε είναι κάποιον Καζιμίρ Ντελιαμάρ, υποστηρικτή του Ναπολέοντα του 3ου, και πολιτικό στη Γαλλία του 19ου αιώνα.
Δεν βαρέθηκαν τα γκαρσόνια με την παραμύθα των "μογγόλων ρώσσων" και τα γλέντια που φάγανε από την ΦΛΕΦΑΛΟ 2 χρόνια τώρα σχετικά με τον πόλεμο;Άρχισαν πάλι πλαγίως τα υπονοούμενα;Πότε θα πέσει ο Μητσοτάκης να σας κοπούν τα κρατικά μασουλώματα επιτέλους ρε ακροδεξιοί...
Aν δεν κάνω λάθος το απόσπασμα είναι από γράμμα του Μαρξ. https://marxists.architexturez.net/archive/marx/works/1865/letters/65_06_24.htm
Είναι κάπως παραπλανητικό γιατί αυτό που παραθέτει είναι ουσιαστικά η σύνοψη που κάνει ο Μαρξ σε κάποια βιβλία ενός Πολωνού. Λέει βέβαια ότι εύχεται να ήταν αλήθεια και "σε κάθε περίπτωση" να γινόταν αυτή η κυρίαρχη άποψη των Σλάβων (προφανώς ώστε να πληγεί πολιτικά και διπλωματικά η τσαρική ρωσία).
Σε αυτό πάντως ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι φάνηκαν συνεπείς, αφού πρώτη τους έγνοια ήταν να ακρωτηριάσουν ακόμα και αμιγώς ρωσικά εδάφη (βλ Νοβορωσία, ντονμπας κτλ) δίνοντας τα σε άλλες σοβιετικές δημοκρατίες και να επιβάλλουν "ουκρανική γλώσσα" (και άλλες μειονοτικές γλώσσες σε περιοχές με ρωσική πλειοψηφία, αναφέρω την "ουκρανική γιατί είναι το πιο ακραίο παράδειγμα) με σκοπό την αποδυνάμωση του "καταπιεστικού" ρωσικού στοιχείου.
Πραγματικά γεμάτη ειρωνία η ιστορία.
Σιγά την "μεγάλη προσωπικότητα".Η Χίλαρι της εποχής του.
Όντως τα γκαρσόνια μαζεύουν σφαλιάρες σε άρθρα και σχόλια εδώ και δύο χρόνια. Όσο θα έχει πρόσβαση σε χρήμα η μπλε συμμορία αυτό θα συνεχίζεται. Να δείτε πως θα εξαφανιστούν όλοι αυτοί όταν σταματήσει το μεροκάματο. Ο μοναδικός τρόπος για να σηκώσει ένας ακροδεξιός την σημαία είναι εάν έχει από κάτω πεντακοσάευρα.
Το ιστορικό σύνορο της Ρωσίας είναι ο δυτικός Μπουκ.
Η τελευταια παράγραφος του warlord με παραπέμπει στο να ξαναδιαβάσω την κριτική της Ροζας Λουξεμπουργκ στους Μπολσεβικους που χοντρά - χοντρά εκανε την επισήμανση οτι με υπερβολικό τροπο εδωσαν αυτοδιαθεση σε εθνότητες για να τους αποσπασουν απο το αρμα της δικιας τους αρχουσας ταξης,με αποτελεσμα οι εθνοτητες αυτες να συμμαχησουν με γερμανους πολωνους κλπ και να οαιξουν αντεπαναστατικο ρόλο.
Γενικά η ( μακαβελικη για μενα) τακτικη του κομμουνιστικου κινηματος τις δεκαετιες 20 κ 30 να αποδεχεται ακομα και υπερβολικα εθνικα αιτηματα λαων " για να τους αποσπασει απο τον "εθνικισμο της δικης τους αστικης ταξης",εχει αποδειχτει καταστροφική.Το εκανε και εδω το ΚΚΕ με το Μακεδονικο δημιουργώντας τεραστια ζημιά.
Τελειώνοντας δεν πρεπει να ξεχνάμε οτι η υπερβολική( μεχρι δημιουργιας εθνών από μικρες εθνοτητες ) ήταν και ενα στραβωμα ας πουμε του κλαδιου απο την άλλη πλευρά επειτα απο χρόνια τσαρικής καταπιεσης των εθνοτήτων.Ισως οι μπολσεβικοι στην προσπαθεια τους να διορθωσουν αδικιες να εκαναν υπερβολες χωρις να υποτιμώ τον ταχτικισμό και ενιοτε τον μακιαβελισμό τους.