Πολύτιμα Μέταλλα (Νέα μόνιμη στήλη
του περιοδικού Φανταστική Λογοτεχνία)


Κρυμμένα στα έγκατα της γης κι αναπαυόμενα στις αγκαλιές των βράχων.
Πυκνό σκοτάδι και χθόνιες ανάσες μας χωρίζουν από τις φλέβες, 
που οι δράκοι αρέσκονται να φρουρούν και οι μεταλλευτές να εντοπίζουν.
Σ’ αυτή την νέα στήλη μουσικοί χάρτες θα ξεδιπλωθούν για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους.
Πόσοι άραγε θα έχουν την τύχη και την επιμονή να φτάσουν,
ζωσμένοι το ξίφος και κρατώντας τον πυρσό, 
εκεί που βρίσκονται αναμεμιγμένα με χώμα και λήθη τα πολύτιμα μέταλλα… ;
                

Stormwitch-Tales of Terror
 
Πρόκειται για τον δεύτερο δίσκο του γερμανικού συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε το 1985. Έναν χρόνο πριν οι Stormwitch είχαν κάνει την πρώτη δισκογραφική τους εμφάνιση με το «Walpurgis Night», μια ωραία δουλειά με σκοτεινά επική ατμόσφαιρα, με στίχους που αναφέρονταν στον αποκρυφισμό αλλά, δυστυχώς, και με κακή παραγωγή. Το ιδιαίτερο ύφος τους οδήγησε αρχικά τους οπαδούς της, συνεχώς αναδυόμενης εκείνα τα χρόνια, γερμανικής «μεταλλικής σκηνής», να τους χαρακτηρίσουν ως black metal μπάντα. Ωστόσο, οι Stormwitch, αν εξαιρέσουμε την σκοτεινή τους ατμόσφαιρα, δεν είχαν ομοιότητες με συγκροτήματα όπως οι Venom και οι Bathory που τότε δημιουργούσαν τις μουσικές ρίζες του black metal. Αντίθετα, επιρροές των Γερμανών ήταν οι Judas Priest, οι Black Sabbath και κυρίως η σκηνή του New Wave Of British Heavy Metal. Στο «Tales of Terror», τον δεύτερο δίσκο τους, η παραγωγή είναι βελτιωμένη και η μουσική τους εξαιρετική.


Μπάσο που καλπάζει στις γραμμές της παράδοσης του Steve Harris, κιθάρες που κεραυνοβολούν μεταλλικές μελωδίες (από τον πρόσφατα εκλιπόντα Lee Tarot ή κατά κόσμο Harald Spengler), καθαρά φωνητικά με γερμανική προφορά και κλασικίζοντα παρατεταμένο τρόπο τραγουδιού των φωνηέντων που αργότερα θα καθιερωθεί στο power metal, επικό συναίσθημα, στίχοι με αναφορές –αυτή την φορά όχι στον αποκρυφισμό αλλά- στους κόσμους του Φανταστικού. Με λίγα λόγια, πραγματικό heavy metal! Ανεπανάληπτος ύμνος το, βασισμένο στο διήγημα του Ε. Α. Πόε, «Masque of the red death», υπέροχο το «Arabian Nights», σπουδαίο το «Sword of Sagon» (με εξαίρεση την ανούσια εισαγωγή), ωραίο το «Trust in Fire» αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κυκλοφορία του «Tales…», όταν το κοινό αντιλήφθηκε ότι οι Stormwitch δεν είχαν σχέση με την σκηνή του black metal, τους αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Masters of black Romantic», που τους ακολουθεί μέχρι σήμερα, μολονότι στην συνέχεια διαφοροποίησαν κάποια από τα γνωρίσματα του ήχου τους (ακούγοντας το «Trust in Fire» μπορούμε να προγευθούμε τις ρίζες της διαφοροποίησης) και αντικατέστησαν όλα τα μέλη της σύνθεσής τους, εκτός του τραγουδιστή Andy Mϋck. Οι Γερμανοί παρέμειναν μια μπάντα χαμηλών τόνων, κάπως ξεχασμένη σήμερα, αλλά με αξία κρυμμένου θησαυρού. Η αλήθεια είναι ότι για κάποιο διάστημα τους είχα ξεχάσει κι εγώ. Ευτυχώς ο φίλος και παλαιός συναγωνιστής Διονύσης Γιατράς μου τους θύμισε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα σημαντικό συγκρότημα που αξίζει την προσοχή μας ενώ το «Tales of Terror» αποτελεί, κατά την γνώμη μου, έναν από τους καλύτερους δίσκους της ιστορίας του heavy metal.
 
The Scrubs-Battle
 
Οι Scrubs αποτέλεσαν ένα παράδοξο σχήμα της σκηνής του New Wave Of British Heavy Metal, που συγκρότησαν κατάδικοι και δεσμοφύλακες των βρετανικών φυλακών «Wornwood Scrubs»! Κυκλοφόρησαν δυο 45άρια βινύλια και συνέθεσαν όλα κι όλα δυο τραγούδια.


Η πρώτη τους κυκλοφορία, το «Battle» (1986), αποτελεί το «πολύτιμο μέταλλο» της σύντομης ιστορίας τους. Στην πρώτη πλευρά του δίσκου υπάρχει το ομώνυμο κομμάτι και στην δεύτερη το ίδιο σε διαφορετική εκτέλεση. Το «Battle» αποτελεί τραγούδι-ορισμό του επικού heavy metal. Μελωδία που καρφώνεται στο μυαλό, μεσαιωνικοί και παραδοσιακοί ρυθμοί παιγμένοι από τις τρεις ηλεκτρικές κιθάρες, φωνητικά δίχως μεγάλη έκταση αλλά σταθερά, καθαρά, υμνικά, με ανδροπρεπή στιβαρότητα και classic rock αποχρώσεις. Στο επικής αισθητικής εξώφυλλο τα μέλη της μπάντας (ανάμεσα στα οποία υπάρχει κι ένα, παραδόξως για το ύφος του συγκροτήματος, μη ευρωπαϊκής καταγωγής) στέκονται ντυμένα με στρατιωτικές στολές εποχής στην αψιδωτή πύλη του σωφρονιστικού ιδρύματος που κρατούνται και υπηρετούν αντίστοιχα. Δυστυχώς, η πορεία τους τελείωσε μόλις τον επόμενο χρόνο με την κυκλοφορία του «Time for You», ενός επίσης πολύ καλού κομματιού, το οποίο όμως έχει διαφορετικό ύφος και αντλεί επιρροές απ’ την παράδοση των AC/DC και των Motorhead. Αξίζει κι αυτό να ακουστεί, προκειμένου να αντιληφθούν νεώτεροι ακροατές της heavy metal τι πραγματικά εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην «μεταλλική κουλτούρα» της δεκαετίας του 1980 και πως η μουσική μπορεί να εκφράσει το ανδροπρεπές και μεστό συναίσθημα, που συνηθίζουμε σε όρους καθημερινότητας να αποκαλούμε «πεζοδρομιακό τσαμπουκά».

Grave- Screaming from the Grave
 
Οι Grave ήταν μια σουηδική μπάντα που στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 έπαιξε αυθεντικό heavy metal. Δεν πρέπει να τους συγχέουμε με τους γνωστούς σουηδούς deathsters, οι οποίοι έχουν το ίδιο όνομα. Ετούτοι οι Grave κυκλοφόρησαν δυο δουλειές. Το single «Screaming from the Grave» (1983) και το demo «Love» (1984). Δεν έχω ακόμη καταφέρει να βρω το δεύτερο, ωστόσο το πρώτο αποτελεί μια κυκλοφορία άξια σχολιασμού.


Το «Screaming…» περιέχει δυο τραγούδια, το ομώνυμο και το «Dreamer». Το πρώτο είναι ένα γρήγορο, δυνατό, ωραίο κομμάτι, με έντονη παρουσία των πλήκτρων του Henrik Thall και βασικές επιρροές τους Dio και τους Iron Maiden. Το «Dreamer», αν εξαιρέσουμε την ανούσια εισαγωγή των πλήκτρων, είναι μια επίσης αξιόλογη heavy metal σύνθεση. Καλή η χροιά της φωνής του Dan Wande, (με στυλ τραγουδιού που θυμίζει τον λησμονημένο θεό του μικροφώνου Peter Goalby) μολονότι φαλτσάρει σε κάποιο σημείο, αξιόλογες κιθάρες από τους Jussi Pοysala και (ιδίως τον) Jan Granvik. Ωραίο ρεφραίν και βασικές επιρροές από τον ήχο του New Wave Of British Heavy Metal και του hard rock των ’70’s.

Sherwood-Sherwood
 
Οι Sherwood αποτέλεσαν μια αξιομνημόνευτη μπάντα του New Wave Of British Heavy Metal, που κυκλοφόρησε ένα EP με τέσσερα τραγούδια το 1986.


Μελωδικοί, με hard rock ύφος και αρκετά πλήκτρα, με τον πολύ καλό κιθαρίστα Rick Salter, που σολάρει θυμίζοντας Gary Moore, και τον αξιόλογο τραγουδιστή Fluff, που ερμηνεύει με ύφος και συναίσθημα τύπου Coverdale (ιδίως στην μπαλάντα «Tonight»), οι Sherwood παρουσίασαν μια δουλειά πραγματικό «πολύτιμο μέταλλο», που οι ρομαντικοί του σκληρού ήχου οφείλουν να ανιχνεύσουν.
 

Slaughter-Demo
 
Όσο κι αν -σε παλαιούς και νεότερους- ακούγεται παράξενη η διαπίστωση ότι η Γαλλία είχε κατά την δεκαετία του ’80 ενδιαφέρουσες μπάντες, η αλήθεια είναι αυτή. Δυστυχώς, η γαλλική σκηνή δεν αναπτύχθηκε όσο η γερμανική, η βρετανική και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές. Ωστόσο, όσο ψάχνει κανείς είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσει στην επικράτεια των Γαλατών αρκετά «πολύτιμα μέταλλα», που δεν έχουν ανέλθει στην επιφάνεια. Ένα από αυτά είναι και το demo που κυκλοφόρησαν το 1986 οι Slaughter. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που δεν έχει καμιά σχέση με την πιο γνωστή αμερικανική και με άλλες συνονόματες μπάντες. Το demo περιέχει τρία τραγούδια, τα «Excalibur», «Hot Tonight» και «Try to feel the night».
 

Ο ήχος είναι γεμάτος και στιβαρός. Η παραγωγή καλή. Τα τραγούδια αξιόλογα με κορυφαίο το «Hot Tonight». Φωνητικά με power ύφος και ψηλές οκτάβες από τον Emanuel Guerard. Κύρια επιρροή οι Iron Maiden, που έχουν ποτίσει την μουσική κουλτούρα των Γάλλων ως τα μύχια. Τουλάχιστον το 2010 οι Slaughter δικαιώθηκαν σε κάποιο βαθμό, βλέποντας την δουλειά τους να επανακυκλοφορεί σε LP
 
Σταμάτης Μαμούτος, πρόεδρος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.

Σημείωση: Όλα τα εξώφυλλα των δίσκων είναι ''ενεργά'' και οδηγούν στα κομμάτια : Stormwitch ''Masque Of The Red Death", 
The Scrubs ''Battle'', Grave ''Dreamer'', Sherwood ''Tonight'' και Slaughter ''Hot Tonight''  στο youtube.

- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Χάρης είπε...
Ακόμα διακοπές είμαστε;
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2013

Ο/Η P A L A D I N είπε...
Ξεκίνησαν λοιπόν οι ανασκαφές...
Hail!
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2013
 
Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Επιστροφή στην μάχη!
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2013

Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
Απο τη στιγμή που τους ανάρτησες, τα views τους έχουν πάρει την ανηφόρα!
Μεγάλες μπάντες κρίμα που δεν αναγνωρίστηκαν
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου, 2013
 
Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Γιώργο, είναι μεγάλη η λίστα των "Μεγάλων Αφανών"
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2013


Διαγραφή