Τραυλισμός-Όταν η τέχνη αποτελεί την εξέλιξη της ζωής


                                                     του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου 

Ο αγγλικός όρος είναι stammering η stuttering και πρόκειται για μια αναπηρία που εμφανίζεται στην ακοή κάποιου ανθρώπου όταν εκείνο διαβάζει κάτι, ένα βιβλίο π.χ, και χαρακτηρίζεται από διακοπές στον λόγο. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης αναπηρίας  είναι η επανάληψη συλλαβών κυρίως στην αρχή των λέξεων, η προέκταση των ήχων, το άσκοπο σταμάτημα ανάγνωσης των λέξεων λόγω της αδυναμίας του ατόμου να προφέρει λέξεις και επιφωνήματα. Άλλα συμπτώματα που αφορούν τον ψυχολογικό τομέα είναι η δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης των συγκεκριμένων ανθρώπων, η ντροπή, ο φόβος να μιλήσουν, και εν τέλει η απώλεια της κοινωνικής τους αποδοχής. Ατυχώς οι κοινωνικές συνέπειες εμφανίζονται συνήθως στην μικρή ηλικία αυτών των ατόμων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστεί κάποιος την συγκεκριμένη αναπηρία. Η διάγνωση της σοβαρότητας της αναπηρίας σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια, η διάγνωση των επιπτώσεων στην ψυχολογία του ατόμου συμπεριλαμβανομένου και των κοινωνικών δυσκολιών, αλλά και η εκτίμηση των κοινωνικών δεξιοτήτων του συγκεκριμένου ατόμου, κυρίως όσον αφορά την δεξιότητα του στην ομιλία. Υπάρχουν επιμέρους τρόποι θεραπείας, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικές θεραπείες για εκείνους που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον άγχος τους.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης έπασχαν από αυτή την πάθηση και την ξεπέρασαν, όπως ο ηθοποιός James Earl Jones (Τζέιμς Ερλ Τζόουνς), η ηθοποιός Emily Blunt (Έμιλι Μπλαντ), η τραγουδοποιός Carly Simon (Κάρλι Σάιμον), ο τραγουδιστής και συνθέτης Ed Sheeran (Εντ Σίρραν), ο τραγουδοποιός Mel Tillis (Μελ Τίλλις), ο Rowan Atkinson (Ρόουαν Άτκινσον), η Merlyn Monroe (Μέρλιν Μονρόε), αλλά και ο βασιλιάς Γεώργιος ο έκτος. Θα άξιζε να δώσουμε περαιτέρω σημασία στον Ρόουαν Άτκινσον και τον Βασιλιά Γεώργιο τον 6ο.


Ο Ρόουαν Άτκινσον είναι βρετανός κωμικός ηθοποιός γνωστός για τον ρόλο του Mr Bean (Μίστερ Μπιν). Νίκησε τον τραυλισμό Κάνοντας δύο πράγματα. Πρώτα εκτέθηκε ο ίδιος στον φόβο του και δεύτερον έδωσε βάση στα γράμματα b (μπι), και (πι). Σε μια συνέντευξη τον ρώτησαν αν ξεπέρασε ποτέ την αναπηρία σου κι εκείνος απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που πάει και έρχεται» και παραδέχτηκε ότι η δουλειά του τον έχει βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ερμηνεία του Κόλιν Φερθ ως βασιλιά Γεώργιου του 6ου  στην ταινία Ο λόγος του βασιλιά (King’s Speech), το 2010. Μια ερμηνεία που του χάρισε το βραβείο όσκαρ. Η συγκεκριμένη ταινία έδειξε τον σκληρό αγώνα που χρειάζεται να δώσει κάποιος άνθρωπος για να ξεπεράσει την αναπηρία του, αλλά και πως μια αναπηρία μπορεί να ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο.


 Ένας ακόμη κινηματογραφικός χαρακτήρας που αντιμετωπίζει τραυλισμό είναι ο Sid the sloth (Βραδύποδας Σιντ) από την σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων Η εποχή των παγετώνων (Ice Age). Ο Σιντ είναι ένας κωμικός χαρακτήρας ο οποίος βίωσε την μοναξιά και την εγκατάλειψη από πολύ μικρή ηλικία. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, μέσα από τις αφέλειές του, περνάει ένα μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να έχει χιούμορ γιατί αυτός ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει τον πόνο του. Ακόμη σημαντικότερο είναι αυτό που λέει στην ταινία Η εποχή των παγετώνων 2 (Ice Age 2): YOU NEED TO LET GO OF THE PAST SO YOU CAN HAVE A FUTURE. Για να μπορείς να έχεις μέλλον πρέπει να υπερβείς τις συνθήκες του παρελθόντος.


Ασφαλώς η τέχνη είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε σοβαρά προβλήματα. Για όσους δεν έχουν τέτοια προβλήματα η τέχνη είναι χρήσιμη ως πεδίο κατανόησης. Βοηθά ώστε να γίνονται κατανοητοί άνθρωποι οι οποίοι διακατέχονται από τέτοιες αναπηρίες και καθιστά κοινές τις δύσκολες εμπειρίες της ζωής τους. Κλείνοντας με μια νότα αισιοδοξίας θεωρώ ότι αξίζει να θυμηθούμε ένα απόφθεγμα του Ρόουαν Άτκινσον:

To be successful you don’t need beautiful face and heroic body, what you need is skillful mind and ability to perform.