Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ τίμησε την μνήμη του Περικλή Γιαννόπουλου στα προπύλαια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 15/4/2024



Μια από τις ανοησίες που διακινείται, κατά καιρούς, στον ελληνικό εθνικιστικό χώρο είναι ότι υπάρχει δήθεν κάποια υποτιθέμενη ιδεολογική τομή ανάμεσα σε ελληνοκεντρικούς και δυτικότροπους εθνικιστές. Πρόκειται για μια κωμική φενάκη που πριν μερικά χρόνια έλαβε αστείες μορφές αντιπαράθεσης σε διαδικτυακές αναλύσεις της κακιάς ώρας, ένθεν και ένθεν, από σκουπίδια της άκρας Δεξιάς τα οποία μολύνουν τον εθνικιστικό χώρο. Ή, για την ακρίβεια, μόλυναν μέχρι πρότινος τον εθνικιστικό χώρο. Γιατί, πλέον, ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ότι αποκήρυξαν τις εθνικιστικές ιδέες ενώ άλλοι αγνοούνται.  Το κακό είναι ότι δεν αποτέλεσαν εκείνες οι διαδικτυακές καρικατούρες εμπνευστές της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης. Οι ρίζες της αντιπαράθεσης αυτής ανάγονται σε εξίσου τοξικούς παράγοντες του μακρινού παρελθόντος.

Αυτή η ψευδοτομή ανάμεσα σε υποτιθέμενους ελληνοκεντρικούς και σε ακόμη πιο υποτιθέμενους δυτικότροπους εθνικιστές έχει τις καταβολές της σε διασπάσεις της Εθνικής Παρατάξεως και άλλων πολιτικών σχηματισμών της δεκαετίας του ’70. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι γνωστά πρόσωπα του -υποτιθέμενου εις τον κύβο- «εθνικιστικού χώρου», που παραμένουν ενεργά κι έχουν γράψει σελίδες δεκαετιών αγωνιστικής πολιτικής ιστορίας, διακινούν ακόμη αυτή την ανοησία. Πράγμα που έλαβαν υπόψη ακόμη και ακαδημαϊκοί οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον προκειμένου να μελετήσουν την ιστορία του μεταπολιτευτικού εθνικιστικού χώρου.[1]



Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τομή δεν αποτέλεσε τίποτα περισσότερο από μια προμετωπίδα προσωπικών αντιπαραθέσεων. Για να δώσουν έναν πολιτικό χρωματισμό στις αντιπαραθέσεις τους και προκειμένου να μην φανεί ότι αυτές δεν αποτελούσαν τίποτε περισσότερο από απλές και συνηθισμένες στην ελληνική καθημερινότητα συγκρούσεις για προσωπικούς λόγους, ορισμένοι από τους «εθνικιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου» επινόησαν υποτιθέμενες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα σε έναν δήθεν ελληνικό εθνικισμό και σε έναν μασκαρεμένο, σε βαθμό παράνοιας,  δυτικότροπο και τάχα φασιστικό εθνικισμό.

Έτσι, από την μια μεριά, οι μεν (δήθεν) ελληνοκεντρικοί εθνικιστές υποστήριξαν ότι υπήρχε κάποια πολύ ιδιαίτερη μορφή εθνικισμού, αποκλειστικά ελληνική,  η οποία τάχα διέθετε ως σημεία αναφοράς διανοητές ή πολιτικούς όπως ο Δραγούμης, ο Μεταξάς, ο Βεζανής και άλλοι, ενώ ο φασισμός και τα ριζοσπαστικά εθνικιστικά κινήματα του μεσοπολέμου ήταν άσχετα με τον ελληνικό εθνικισμό. Από την άλλη, οι (δήθεν) εθνικιστές της δυτικής τάσης αγνοούσαν επιδεικτικά τους προαναφερθέντες διανοητές, υιοθετούσαν τυπικές θέσεις του αστικού Διαφωτισμού σύμφωνα με τις οποίες αξιολογούσαν την Ελλάδα ως μια επαρχία της Δύσης που ιστορικός της προορισμός ήταν να προσαρμόζεται στα δυτικά μοντέλα για να βρει την αρχαία της ταυτότητα(!!!) και εστίαζαν αποκλειστικά στον Χίτλερ, στα κινήματα του μεσοπολέμου, στον Αλέν ντε Μπενουά κλπ.

Ασφαλώς, όλο αυτό ήταν ένα πολιτικό καρναβάλι. Οι προσεγγίσεις των δύο πλευρών δεν αντιστοιχούσαν με αυτό που όντως είναι η ιδεολογία του εθνικισμού. Ήταν αφηγήσεις άγαρμπης συρραφής αποσπασμάτων της πολιτικής ιστορίας, που οι ίδιοι οι αφηγητές της ήταν πολιτικά αμόρφωτοι για να κατανοήσουν σε βάθος. Καμία τομή ανάμεσα σε υποτιθέμενα αποκλειστικά ελληνικό και σε δυτικότροπο εθνικισμό δεν μπορεί να σταθεί σε μια σοβαρή ανάλυση της ιστορίας των ιδεών. Για αυτό και στην λαϊκή βάση του εθνικιστικού χώρου δεν έλαβε ποτέ έκταση αυτή η αστεία διαμάχη. Παρέμεινε περιορισμένη στον στενό πυρήνα των προσώπων που έβγαιναν μπροστά ως επικεφαλής του χώρου, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν όποιο σύμπλεγμα κουβαλούσαν στις συγκεκριμένες αφηγήσεις. Έτσι, είδαμε έναν Χίτλερ που παρουσιαζόταν ως θεάνθρωπος μετενσαρκωμένος Άβαταρ, έναν Πλάτωνα που διαβαζόταν ως πρόδρομος των woke, έναν Μπενουά που ερμηνευόταν ως εισαγωγικό κεφάλαιο στην σκέψη του Ρασσιά και της Τζάνη, έναν Συκουτρή που αποτελούσε τον εκλεκτό του Χίτλερ για την διοίκηση του ελληνικού κράτους πριν τον εκτελέσουν οι αντίπαλοι του 3ου Ράιχ, έναν Δραγούμη που αναλυόταν ως εισηγητής κάποιου ένθερμου αλλά και ουδέτερου ιδεολογικά πατριωτισμού, μια Μεγάλη Ιδέα που δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί οι κομμουνιστές γιατί έκαναν τον Εμφύλιο Πόλεμο, έναν Αριστοτέλη που πριν γίνει δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε ταξιδέψει με διαστημόπλοιο στο εξώτερο σύμπαν και άλλα τέτοια ωραία.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο Περικλής Γιαννόπουλος (1869-1910), πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο και από τις δύο «παρατάξεις» των ακροδεξιών ημιπαραφρόνων. Είτε γιατί μέσα από ένα παραληρηματικό κείμενο ο ΝΓΜ νόμιζε ότι περιέγραψε την αισθητική φιλοσοφία του Γιαννόπουλου με όρους που ταίριαζαν στους δυτικότροπους δήθεν εθνικιστές της δεκαετίας του ’80 και των αρχών του ’90. Είτε γιατί, από την άλλη, οι ελληνοκεντρικοί δήθεν εθνικιστές απομόνωναν τις παροτρύνσεις του Γιαννόπουλου κατά της Δύσης χωρίς να εντάσσουν την σκέψη του στο ιστορικό και ευρύτερο διανοητικό της πλαίσιο, το αποτέλεσμα ήταν ο Γιαννόπουλος να φιγουράρει ως επιρροή και των δύο φραξιών. Στην αφήγηση των ελληνοκεντρικών ψευτοεθνικιστών παρουσιαζόταν ως φανατικός αντιευρωπαίος ενώ στην αφήγηση των δυτικότροπων ψευτοεθνικιστών παρουσιαζόταν ως θεωρητικός πατέρας της Τζάνη ή του Λιαντίνη και ως μαινόμενος κλασικιστής. Το γεγονός ότι ο Γιαννόπουλος κατάφερε να ενώσει τους πάσης τάσεως καραγκιόζηδες του πολιτικού μας «χώρου» αποτελεί κάτι που έχει σαφώς μια σημασία.  Ωστόσο η αληθινή σημασία του Γιαννόπουλου ως διανοητή δεν είναι αυτή.

Για να προσεγγίσουμε την σκέψη του Γιαννόπουλου θα ήταν χρήσιμο να την εντάξουμε στο ιστορικό κάδρο της εποχής της. Όντας ένας νέος από εύπορη οικογένεια, ο Περικλής Γιαννόπουλος ξεκίνησε να σπουδάζει σε διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Δεν κατάφερε, όμως, να βρει ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει γρήγορα τις ακαδημαϊκές του σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο η παραμονή του στο Λονδίνο και στο Παρίσι τον βοήθησε να έρθει σε επαφή με την σκέψη και τα έργα της ευρωπαϊκής διανόησης. Ο Ρομαντισμός αποτέλεσε μια από τις κύριες διανοητικές του προτιμήσεις. Διάβασε Πόε, Μπωντλαίρ, Ντίκενς και, κυρίως, Τζων Ράσκιν. Μετάφρασε στα ελληνικά ρομαντική λογοτεχνία. Ώσπου, στα τέλη του 19ου αιώνα, άρχισε να συνδέει την ρομαντική αισθητική με την πολιτική σκέψη του ρομαντικού εθνικισμού.


Η δεκαετία του 1890 ήταν τραυματική για το ελληνικό κράτος. Η χρεωκοπία του 1893 είχε οδηγήσει την χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο. Ο θάνατος του Τρικούπη το 1896 είχε πυροδοτήσει μια διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας του δικομματικού συστήματος. Η ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είχε οριστικοποιήσει την υποβάθμιση του γεωπολιτικού status της Ελλάδας και είχε βυθίσει την ελληνική κοινωνία σε μια γενικευμένη απογοήτευση. Στην συγκεκριμένη ελληνική ιστορική συγκυρία έρχονταν να προστεθούν η ανία, ο υλισμός και οι ιμπεριαλιστικές εξάρσεις που χαρακτήρισαν την belle epoque σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα γνωρίσματα της belle epoque είχαν προκαλέσει μια αντίδραση σε διανοητικούς κύκλους της εποχής. Απέναντι στον αστικό κομφορμισμό, στον υλισμό και στην μοντέρνα φιλελεύθερη νεωτερικότητα εκείνης της περιόδου, οι διανοητές της γενιάς του 1890 ανανέωσαν τις παλιές ιδέες του Ρομαντισμού. Μέσα από το νεορομαντικό πανευρωπαϊκό κίνημα των διανοητών της γενιάς του 1890 ξεπήδησαν καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές τάσεις που αμφισβήτησαν την πρωτοκαθεδρία του φιλελεύθερου ορθολογισμού και του μεθοδολογικού θετικισμού. Διαμορφώθηκαν, παράλληλα, από διανοητές της γενιάς του 1890 οι κατάλληλες συνθήκες για την επικαιροποίηση, την τελική διαμόρφωση και την διασπορά σε ολόκληρη την Ευρώπη της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού εθνικιστικού Ρομαντισμού.

Οι θεμελιώδεις αρχές της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού ρομαντικού εθνικισμού είχαν διαμορφωθεί, σταδιακά, από τα τέλη του 18ου μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η οργανική και ρομαντική ερμηνεία του έθνους και η πίστη ότι το έθνος αποτελεί το κύριο πολιτικό υποκείμενο της ιστορίας. Η πεποίθηση ότι λίγοι χαρισματικοί άνθρωποι μπορεί να εκφράσουν την ψυχή των εθνών και να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο ιστορικό της πεπρωμένο. Η επίκληση της παράδοσης, ως ενός πλαισίου κοινότητας που αντανακλά μια ένθεη και αδιατάρακτη συμπαντική ιεράρχηση στον ιστορικό κόσμο, απέναντι στην μόδα και την ορθολογιστική ρευστή κοινωνία του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Η αναζήτηση ενός κοινοτιστικού παραγωγικού μοντέλου, ενός συντηρητικού σοσιαλισμού, ενάντια στην θεωρία και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Όλες αυτές ήταν θεμελιώδεις αρχές του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού που είχαν σχεδόν αποκρυσταλλωθεί πριν την ανάδυση της γενιάς του 1890 στο ιστορικό προσκήνιο. Το νέο στοιχείο που έφεραν στον δημόσιο διάλογο οι διανοητές της γενιάς του 1890 ήταν η επικαιροποίηση αυτών των αρχών και το μπόλιασμά τους με στοιχεία θεωριών που ήταν διαφορετικές απ' τον Ρομαντισμό. Στοιχεία της μαρξιστικής σκέψης, του κοινωνικού δαρβινισμού, του νιτσεϊσμού και της μοντερνιστικής πρωτοπορίας αποσπάστηκαν από τα αρχικά διανοητικά τους περιβάλλοντα και χρησιμοποιήθηκαν από τους νεορομαντικούς εθνικιστές της γενιάς του 1890, προκειμένου να καταστήσουν τον αντιδιαφωτιστικό πολιτικό Ρομαντισμό επίκαιρο και να ανοίξουν τον δρόμο για την έλευση των εθνικιστικών κινημάτων του μεσοπολέμου. 

Ο Περικλής Γιαννόπουλος και ο Ίων Δραγούμης αποτέλεσαν τους πλέον χαρακτηριστικούς Έλληνες εκπροσώπους του νεορομαντικού εθνικισμού της γενιάς του 1890 στην Ελλάδα. Ασφαλώς οι πολιτικές τους ιδέες δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικές, όπως βλακωδώς υποστηρίζουν οι ελληνοκεντρικοί ακροδεξιοί του πολιτικού μας χώρου. Οι θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής τους σκέψης προέρχονταν από την ιδεολογία του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού που διαμορφώθηκε πανευρωπαϊκά. Αλλά, ταυτόχρονα, οι πολιτικές προτάσεις του Γιαννόπουλου και του Δραγούμη, οι οποίες βασίζονταν σε αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, προορίζονταν να εφαρμοστούν με εθνικό τρόπο και με ιδιαίτερο περιεχόμενο στην Ελλάδα, βάσει των εθνικών ιστορικών γνωρισμάτων της χώρας. Σαφώς δεν αποτελούσαν στοιχεία κάποιας πανευρωπαϊκής ελληνορωμαϊκής πολιτικής «ενότητας», όπως εξίσου βλακωδώς οι δυτικότροποι ακροδεξιοί του πολιτικού μας χώρου θα ήθελαν.

Ο Περικλής Γιαννόπουλος ήταν μάλλον ο πρώτος θιασώτης της ελληνικής νεορομαντικής εθνικιστικής διανόησης κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.[2] Η Καραφουλίδου σημειώνει τα εξής.

«Παρότι, ήδη από τις δεκαετίες του 1890-1900, οι συνθήκες πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα ευνοούν τη σκλήρυνση του ελληνικού εθνικισμού, την πορεία υποδεικνύει η ίδια η ευρωπαϊκή σκέψη από το 1870 και μετά. Ο θεμελιώδης κώδικας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλυδωνίζεται και αμφισβητείται η ανοιχτή, ουνιβερσαλική République. Οι κοινωνικές επιστήμες, ο δαρβινισμός, η βιολογία και η ευγονική φέρνουν τη φυλή και τον φυλετικό εθνικισμό στο προσκήνιο».[3]

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά «η Italianita, η Hispanidad, η ελληνικότητα, […] είναι κρυσταλλωμένα ιδεολογήματα που αντιτάσσουν στα επείσακτα θεσμικά πρότυπα της εξάρτησης τα ουτοπικά και ρομαντικά οράματα της αντίστασης και της αυθεντικότητας».[4] Αυτή είναι η διττή διάσταση των ιδεών του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού. Διαμορφώθηκαν με επίκεντρο την Γερμανία, την Βρετανία και την Γαλλία αρχικά και απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο στην συνέχεια. Αλλά λόγω του εθνικισμού τους, το κεντρικό τους αίτημα έγινε η εθνική ανεξαρτησία και η διαφύλαξη της κάθε ιδιαίτερης εθνικής ταυτότητας. Οι θεμελιώδεις αρχές της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού μπορεί να είναι πανευρωπαϊκά ίδιες. Όμως η εφαρμογή τους προσαρμόζεται στην εκάστοτε εθνική περίπτωση και εγγυάται την υπεράσπιση της ιδιαιτερότητας κάθε έθνους.

Ο Γιαννόπουλος αποτέλεσε τον Έλληνα Τζων Ράσκιν, σύμφωνα με έναν σύγχρονο μελετητή του.[5] Ασφαλώς ο Γιαννόπουλος δεν μπόρεσε (ή δεν πρόλαβε) να προσεγγίσει την δυσθεώρητη αξία της σκέψης του Ράσκιν, ούτε κατάφερε να υιοθετήσει το ψύχραιμο ύφος γραφής του. Ο Ράσκιν ήταν ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του ρομαντικού αντιδιαφωτιστικού εθνικισμού που έχει υπάρξει ποτέ. Ακολουθώντας την μεθοδολογική και ιδεολογική κατεύθυνση αλλά όχι το ύφος γραφής του Ράσκιν, ο Γιαννόπουλος άρχισε να γράφει άρθρα και μανιφέστα κατά την δεκαετία του 1900.  «Η γραφή του είναι προκλητική, επιθετική, προπετής, ωμή. Δεν λυπάται κανέναν».[6]

Όπως παρατήρησε ο Παναγιώτης Κονδύλης κεντρική ιδέα του Ράσκιν ήταν ότι μεταξύ τέχνης και κοινωνίας υφίσταται μια αναγκαία συνάρτηση. Τόσο η τέχνη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο όσο και η κοινωνία, στην ιδανική της περίπτωση, πρέπει να είναι ένα έργο τέχνης.  Αυτό σημαίνει ότι η κριτική της τέχνης και η κριτική της κοινωνίας είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Στην σκέψη του Ράσκιν ο άσχημος και υλιστικός κόσμος του φιλελεύθερου καπιταλισμού δεν επιτρέπει την δημιουργία αληθινής τέχνης. Συνεπώς, η ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να προκαλέσει την εξέγερση εναντίον αυτού του κόσμου και το αίτημα για μια νέα εποχή. Η ιδανική κοινωνία είναι μια κοινωνία που διαμορφώνεται βάσει αισθητικών προτύπων και στηρίζεται σε μια δίκαιη ιεράρχηση. Ακολουθώντας τον Πλάτωνα ο Ράσκιν συνδύασε τον αντιματεριαλιστικό Ρομαντισμό με την λατρεία της ομορφιάς, με την καλοσύνη και με την ιεραρχική αντιδημοκρατική οργανική κοινότητα. Συνέδεσε το νόημα της τέχνης με την βελτίωση της ηθικής και με την κριτική της ασχήμιας και της αταξίας του καπιταλιστικού παρόντος.[7]



Ο Περικλής Γιαννόπουλος, υπό αυτή την οπτική, υπήρξε ο κατεξοχήν Έλληνας μαθητής του Ράσκιν. Ανάμεσα σε λιβέλους και ρομαντικά οράματα ο Γιαννόπουλος πρόκρινε το αίτημά να βρεθεί ένας ελληνικός δρόμος προς τους θεσμούς, τις τέχνες και τα γράμματα. Ένας δρόμος που ήταν προδιαγεγραμμένος από την ελληνική παράδοση. Όμως η ελληνική παράδοση είχε ξεχαστεί και ο μέσος Έλληνας υιοθετούσε την σκέψη, την κουλτούρα και τους θεσμούς του δυτικού ορθολογισμού.[8] Στο στόχαστρο του Γιαννόπουλου τέθηκε η ιστορική παρακαταθήκη του φιλελεύθερου ορθολογιστικού Διαφωτισμού.[9] «Προσπάθησε να προκαλέσει, να συνταράξει –να αναστατώσει, έστω. Απευθυνόταν, βέβαια, σε ένα μάλλον κουρασμένο κοινό, που δεν ήθελε να δει τα χάλια του και σε μια κοινωνία που δεν είχε δεσμούς με το ένδοξο παρελθόν».[10]

Μολονότι ο Γιαννόπουλος ανέφερε τον Ράσκιν ως βασική του επιρροή δεν παρέλειπε να σημειώνει ότι αυτά που έγραψε ο Ράσκιν απέρρεαν από τον Πλάτωνα.[11] Επιχείρησε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις εναντίον των δυτικών επιρροών στην ελληνική τέχνη, την πολιτική ζωή και την κοινωνία. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα, ο όρος «δυτική επιρροή» αφορούσε, στην ελληνική περίπτωση, α) την γεωπολιτική και πολιτιστική αποικιοποίηση της χώρας μας στις δυτικές δυνάμεις, β) καθώς και την απώλεια της εθνικής υπόστασης που προϋπέθετε το σβήσιμο του παραδοσιακού βίου στα πλαίσια της ανάπτυξης του καπιταλισμού ως οικουμενικού παραγωγικού και πολιτικού συστήματος. Στην Ελλάδα της πρώτης δεκαετίας  του 20ου αιώνα, όταν ο Γιαννόπουλος έγραψε τα εθνικιστικά του άρθρα και μανιφέστα, η αφομοίωση του καπιταλισμού βρισκόταν ακόμη στην αρχή για την ελληνική κοινωνία. Η νεωτερική παρακμή γινόταν πρώτα νοητή ως εθνική ταπείνωση από τις μεγάλες δυνάμεις της δυτικής Ευρώπης και ο αναδυόμενος καπιταλισμός χανόταν κάπου στο βάθος του κάδρου. Όμως, υπήρχε και μάλιστα ως ρίζα του κακού.

Αν εξαιρέσουμε την εστίαση του Γιαννόπουλου στην ελληνική περίπτωση και την ερμηνεία του που βασίστηκε στις ελληνικές προτεραιότητες, κατά τα άλλα, η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία και σκέψη είχε αναπτυχθεί από τον Ράσκιν και άλλους Ευρωπαίους ρομαντικούς διανοητές. Με την μόνη διαφορά ότι εκεί ο καπιταλισμός ήταν ανεπτυγμένος. Με αποτέλεσμα να τραβά την προσοχή των ρομαντικών αντιπάλων του και να συνδέεται φραστικά πρώτος εκείνος με τα αρνητικά γνωρίσματα που έβρισκαν στην νεωτερικότητα. Σύμφωνα με την εύστοχη επισήμανση του ο Αρίστου Καμπάνη ο Γιαννόπουλος επιχείρησε να γίνει για την ελληνική φυλή ότι ήταν ο Ράσκιν, ο Καρλάιλ, ο Έμερσον, ο Φίχτε και ο Νίτσε για τους δικούς τους τόπους.[12]

Είναι προφανές ότι ο Γιαννόπουλος δεν ήταν σε καμία περίπτωση όπως τον έχουν παρουσιάσει οι «ελληνοκεντρικοί» ακροδεξιοί του χώρου, που παπαγάλισαν το γράμμα των κειμένων του, αγνοώντας τις θεωρητικές του καταβολές και την ιστορική συγκυρία στην οποία έγραψε. Όπως επίσης δεν ήταν ούτε όπως μπορεί να νόμισαν οι, έτεροι αμαθείς, δυτικότροποι ακροδεξιοί του μεταπολιτευτικού ελληνικού εθνικιστικού χώρου. Ακούσαμε στο παρελθόν ορισμένους αυτής της φράξιας να λένε ότι ο Ίων Δραγούμης ήταν τουρκόφιλος και προωθούσε τον «ελληνοθωμανισμό». Τι θα έλεγαν, άραγε, αν μάθαιναν ότι ήταν ο Περικλής Γιαννόπουλος εκείνος που εισηγήθηκε για πρώτη φορά -στον νεότερο Δραγούμη και τους υπόλοιπους εκκολαπτόμενους Έλληνες εθνικιστές της νεορομαντικής γενιάς του 1890- ως στρατηγική της ελληνικής πολιτικής μια ιδέα η οποία, καθώς αναπτύχθηκε, ανανέωσε την τρίτη εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας[13], δηλαδή τον «ελληνοθωμανισμό»[14]; Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σουλιώτη-Νικολαΐδη ο εμπνευστής της ιδέας ότι η Ελλάδα αποτελούσε μια ανατολική χώρα που θα έπρεπε να αντιδράσει για να πάψει να βιώνει τις συνέπειες της γεωπολιτικής και πολιτιστικής της κατάκτησης από την Δύση ήταν ο Περικλής Γιαννόπουλος.[15] Η Έφη Γαζή σημειώνει ότι ο Σουλιώτης, «ξεκινώντας από τον Γιαννόπουλο και την ελληνική κοσμολογία του […] επεκτεινόταν σε όλη την Ανατολή».[16] Το γεγονός ότι ο Γιαννόπουλος εισηγήθηκε στους Έλληνες εθνικιστές διανοητές των αρχών του 20ου αιώνα μια ιδέα που εξελίχθηκε αναπτυσσόμενη σε μια ανανεωμένη εκδοχή του «ελληνοθωμανισμού» δείχνει πόσο βαθιά ήταν η σχέση του ελληνοθωμανικού σχεδίου με τον πυρήνα των ιδεών του νεότερου ελληνικού εθνικισμού.


Άλλη μια πρόχειρη αποτίμηση της πολιτικής σκέψης του Γιαννόπουλου τον θέλει να υπήρξε υποστηρικτής του Βενιζέλου.[17] Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο Γιαννόπουλος και ο Δραγούμης υπήρξαν υποστηρικτές μιας «αντικοινοβουλευτικής» αντίληψης που αναπτύχθηκε στην ελληνική πολιτική ζωή απ’ το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι το 1909. Ουσιαστικές πληροφορίες για τον ελληνικό «αντικοινοβουλευτισμό» περιλαμβάνει η σχετική μελέτη του Αθανάσιου Μποχώτη.[18] Ο Μποχώτης επικεντρώθηκε στο φαινόμενο του ελληνικού αντισυνταγματισμού της περιόδου 1864-1911.[19] Η έρευνα του Μποχώτη καταλήγει στο εξής συμπέρασμα. Μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1864 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1880 εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, με διακριτή μορφή ως τάση ο αντικοινοβουλευτισμός. Ο αστικός αντικοινοβουλευτισμός, από το 1890 μέχρι το 1909, μετασχηματίστηκε σε έναν ανολοκλήρωτο φασισμό, παρέχοντας για πρώτη φορά στην νεώτερη ελληνική πολιτική ιστορία την προοπτική για την πραγματοποίηση μιας συνταγματικής εκτροπής.[20]   

Στην ελληνική πολιτική ζωή της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα υπήρχαν ομάδες που διέθεταν πρόσβαση στην εξουσία, οι οποίες συμφωνούσαν με την πραγματοποίηση κάποιας δυναμικής στρατιωτικής επέμβασης που θα έφερνε νέα δεδομένα στην ζωή του τόπου. Τελικά η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσα από το Κίνημα στο Γουδί. Ο Βενιζέλος ήταν ο κατεξοχήν πολιτικός κληρονόμος της νέας πολιτικής συνθήκης που διαμόρφωσε το στρατιωτικό κίνημα. Μέχρι το 1910, όταν και αυτοκτόνησε ο Γιαννόπουλος, ο Βενιζέλος δεν είχε αναπτύξει την πολιτική του δράση στο ελληνικό κράτος. Ακόμη και ο μεγάλος αντίπαλος του Βενιζέλου, Ίων Δραγούμης, εκείνη την περίοδο έβλεπε θετική την προοπτική αλλαγής του παλαιοκομματισμού και αποτιμούσε θετικά τον Βενιζέλο ως διαχειριστή των αιτημάτων του Κινήματος. Ωστόσο, όταν η μεταβατική περίοδος των μεταρρυθμίσεων πέρασε και ο Βενιζέλος άρχισε να κυβερνά βασιζόμενος στους δικούς του πολιτικούς μηχανισμούς, ξεκίνησε και η μεγάλη σύγκρουση με τον Δραγούμη στα 1912.

Ο Γιαννόπουλος, στα 1907, με το γνωστό αφοριστικό, νευρώδες και κωμικά σατιρικό του ύφος, αποκάλεσε «συνταγματομουρλή» την ελλαδική πολιτική συνθήκη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα[21] και χαρακτήρισε την Βουλή «άβουλη» και «ξεπατωμένο παλιοκάζανο πνευματικών εθνομπαλωματήδων»,[22] δείχνοντας ότι συναινούσε με τον αναδυόμενο «αντικοινοβουλευτισμό». Μολονότι δεν είναι επιστημολογικά άρτιο να γίνονται προβλέψεις τέτοιου περιεχομένου, η πολιτική σκέψη και οι πολιτικές δικτυώσεις του Γιαννόπουλου καθιστούν προφανές τι θα συνέβαινε αν συνέχιζε να ζει όσο ο Βενιζέλος κυβερνούσε ως αρχηγός των φιλελευθέρων.    



Αυτά και πολλά άλλα συζητήσαμε πριν λίγες μέρες, όταν ως μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. πραγματοποιήσαμε απότιση τιμής στην μνήμη του Περικλή Γιαννόπουλου, στα προπύλαια του ΕΚΠΑ. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο μνημείο του Περικλή στο κέντρο των Αθηνών, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την δράση πρωί, γιατί του άρεσε ο ήλιος, και σε έναν χώρο που να υποδηλώνει την φοιτητική προέλευση της λέσχης. Έναν χώρο που είναι συνδυασμένος με το ξεκίνημα συλλογικών διεκδικήσεων. Έναν χώρο που είναι, επίσης, συνδεδεμένος, τα τελευταία πενήντα χρόνια, με δράσεις, αντιπάλων πολιτικά, φοιτητικών παρατάξεων. Παρατάξεων που μπορεί να μην εμπνέονται από τους ρομαντικούς, αλλά τουλάχιστον δεν βίωσαν τον ψυχοδιαστροφικό αισθητικό και ιδεολογικό βιασμό του πολιτικού τους χώρου από τους μεγάλους σε ηλικία ομοϊδεάτες τους. Πράγμα που, δυστυχώς, συνέβη στον μεταπολεμικό ελληνικό εθνικιστικό χώρο. Αν μη τι άλλο, η απότιση τιμής στην μνήμη του Περικλή Γιαννόπουλου ας μας αφήσει ως συμπέρασμα κάτι πολύ χρήσιμο για την συνέχεια.

Παιδιά, αγνοείστε τους εναπομείναντες «ελληνοκεντρικούς ψευδο-εθνικιστές». Οι περισσότεροι είναι ουρές της Δεξιάς και σφουγγοκωλάριοι του «Αδώνιδος». Διαβάστε όλους τους διανοητές ή τους λογοτέχνες που συνδέονται με την ιδεολογία μας και την ρομαντική αισθητική. Ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Διαβάστε όλο τον Ρομαντισμό. Ο Γιαννόπουλος μπορεί να καλούσε σε εξέγερση κατά της πολιτικής και πολιτιστικής αποικιοποίησης του ελληνισμού από τις δυνάμεις της δυτικής νεωτερικότητας, αλλά λίγο πριν την τελετουργική του αυτοκτονία δεν παρέλειπε να διαβάζει σε φίλους τις μεταφράσεις του σε κείμενα των Ευρωπαίων ρομαντικών.[23] Δεν ήταν αντίφαση αυτό. Ήταν επαφή με την κοινή αισθητική και ιδεολογική μήτρα του Ρομαντισμού.


Ταυτόχρονα, αγνοείστε τα γκαρσόνια του «δυτικόδουλου ψευδοεθνικισμού». Αυτοί δεν είναι μόνο σφουγγοκωλάριοι της Δεξιάς. Είναι και έμμισθοι υπάλληλοί της. Κάντε πράξη τις αρχές που μας κληρονόμησαν οι ανά τον κόσμο ρομαντικοί διανοητές. Αγωνιστείτε για την υπεράσπιση την εθνικής μας ανεξαρτησίας, ισχύος, κληρονομιάς και ταυτότητας. Κόντρα σε κάθε παρελκυστική προοπτική ένταξης σε διεθνικά σχήματα υποτιθέμενα συναφών πολιτικά πλαισίων. Αυτοί που μας στερούν την εθνική ανεξαρτησία, που σβήνουν την εθνική μας ταυτότητα και που μας σκοτώνουν με τους νόμους του δυτικού φιλελευθερισμού είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ασχέτως αν είναι ομόφυλοι ή αν μας προσεγγίσουν κουκουλωμένοι με την σημαία κάποιων παλιών κινημάτων της δικής μας ιδεολογίας. Τίποτα δεν είναι συναφές με τις ιδέες μας, αν δεν αναγνωρίζει την προτεραιότητα της εθνικής ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Πρώτα ο ρομαντικός εθνικισμός και ο ρομαντικός σοσιαλισμός. Μετά οι γεωπολιτικές πανευρωπαϊκές παρλάτες.       


[1] Πρόσφατο παράδειγμα το ενδιαφέρον βιβλίο της Άννας Καρακατσούλη, Το ξίφος του πνεύματοςGutenberg, Αθήνα 2024  για το οποίο θα υπάρξει ανάρτηση προσεχώς. [2] Για μια επισκόπηση της ελληνικής εθνικιστικής ιδεολογίας των αρχών του 20ου αιώνα που βασίζεται σε αυτή την προσέγγιση  το Gerasimos AugustinosConsciousness and historyNationalist critics of Greek society 1897-1914, East european quarterlyBoulder distributed by Columbia University PressColumbia  1977.   [3] Βίκυ Καραφουλίδου, «της μεγάλης ταύτης ιδέας». Όψεις της εθνικής ιδεολογίας 1770-1854, Πόλις, Αθήνα 2018, σελ. 379-380. [4] Κ. Τσουκαλάς, «Παράδοση και Εκσυγχρονισμός. Μερικά γενικά ερωτήματα», Δημήτριοςς Γ. Τσαούσης (επμλ), Ελληνισμός-ελληνικότητα. Ιδεολογικοί και βιωματικοί άξονες της νεοελληνικής κοινωνίας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου& ΣΙΑΣ Α.Ε., Αθήνα 1983, σελ. 45. [5] Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος, Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007. [6] Ο.π., σελ.82. [7] Παναγιώτης Κονδύλης, Συντηρητισμός. Ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή, μτφ. Λευτέρης Αναγνώστου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015, σελ.525-526. [8] Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος, Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007, σελ.29. [9] Ο.π., σελ. 71 [10] Ο.π., σελ. 97. [11] Σε επιστολή προς την Σοφία Λασκαρίδου που αναφέρει ο Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος στο Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007, σελ. 90. [12] Αρίστος Καμπάνης, «Περικλής Γιαννόπουλος» στο Ελληνική Δημιουργία, τεύχος 136, Αθήναι 1-10-1953, στο Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος. Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007., σελ. 137. [13] Για την Μεγάλη ιδέα και τις παραλλαγές της διαβάστε το  Έλλης Σκοπετέα, ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, Όψεις του εθνικού προβλήματος στην Ελλάδα (1830-1880), Πολύτυπο, Αθήνα 1988. Για το πώς η Μεγάλη Ιδέα αποτέλεσε ένα πολιτικό αίτημα στον χρόνο και τον χώρο διαβάστε το άρθρο Κιτρομηλίδης Π., «Ιδεολογικά ρεύματα και πολιτικά αιτήματα κατά τον ελληνικό 19ο αιώνα», Δερτιλής Γ.Β.- Κωστής Κ.  (επμλ), Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας (18ος-20ος αιώνας),  Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα 1991, σελ. 59-70. [14] Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες αναρτήσεις η Μεγάλη Ιδέα είχε μια κύρια εκδοχή και δυο παραλλαγές. Η κύρια εκδοχή της Μεγάλης Ιδέας αναδύθηκε κατά την δεκαετία του 1850 και στόχος της ήταν η συγκρότηση μιας νέας ελληνικής αυτοκρατορίας, πρωτεύουσα της οποίας θα ήταν η Κωνσταντινούπολη. Η νέα ελληνική αυτοκρατορία θα συμπεριελάμβανε κι άλλους βαλκανικούς λαούς, αλλά την πολιτική κυριαρχία θα είχε το «μείζον έθνος» των Ελλήνων.Το αίτημα αυτό επηρέασε ολοκληρωτικά την πολιτική ζωή του τόπου κι έφτασε στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας του κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο (1853-1856), που βρήκε αντιμέτωπους τους Ρώσους, με την βοήθεια χιλίων Ελλήνων εθελοντών, από την μια και τους Τούρκους με τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Σαρδηνούς από την άλλη. Η ήττα των Ρώσων και η αποδυνάμωση της γεωπολιτικής τους επιρροής στην Ελλάδα οδήγησε το όραμα της Μεγάλης ιδέας στην πρώτη του παραλλαγή, η οποία ήταν εκείνη της «προσάρτησης εδαφών». Η λογική της συνοψιζόταν στην συμφωνία της Ελλάδος με τους δυτικούς ότι δεν θα απειλούσε την συνολική ακεραιότητα του οθωμανικού κράτους και στην προσμονή ότι αν η χώρα μας έδειχνε ένα καλό πρόσωπο στους Αγλλογάλλους, εκείνοι θα της παραχωρούσαν σταδιακά ελληνικά εδάφη που δεν είχαν απελευθερωθεί. Η εκδοχή αυτή της Μεγάλης Ιδέας αρχικά φάνηκε επιτυχής, καθώς οι Βρετανοί παραχώρησαν στην Ελλάδα τα Ιόνια κατά το 1862. Ωστόσο, κατέρρευσε κι αυτή μετά την αποτυχημένη έκβαση της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869). Η δεύτερη παραλλαγή της Μεγάλης Ιδέας ήταν ο «ελληνο-οθωμανισμός». Η εκδοχή αυτή συνδέθηκε με την οικονομική ενδυνάμωση της ελληνικής ομογένειας που ζούσε στην ανατολή, κατά την δεκαετία του 1870. Προϋπέθετε την αρχική εδαφική ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την προώθηση των Ελλήνων ομογενών σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης του Σουλτάνου. Απώτερος στόχος ήταν να απλωθεί μια νευραλγικά σημαντική παρουσία Ελλήνων στους μηχανισμούς του οθωμανικού κράτους ώστε να υπονομευτεί ή και να καταληφθεί εκ των έσω, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν. Ωστόσο και αυτή η εκδοχή απέτυχε γιατί όταν το ελληνικό κράτος έθετε ως στόχο την ακεραιότητα των οθωμανικών εδαφών, οι  Σλάβοι, και κυρίως οι Βούλγαροι, είχαν την δύναμη να την απειλήσουν και να κερδίσουν εδάφη που διεκδικούσε και η Ελλάδα. [15] Έφη Γαζή, Άγνωστη ΧώραΕλλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα, Πόλις, Αθήνα 2020, σελ. 244. [16] Ο.π. [17] Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος. Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007, σελ. 104. [18] Αθανάσιος Μποχώτης, Η Ριζοσπαστική Δεξιά. Αντικοινοβουλευτισμός, συντηρητισμός και ανολοκλήρωτος φασισμός στην Ελλάδα, (1864-1911), (Έρευνες για σύγχρονες πολιτικές ιδεολογίες), Βιβλιόραμα, Αθήνα 2003. [19] Σαφώς έχουμε αρκετές διαφωνίες με την μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας του Μποχώτη. Ωστόσο, αυτές δεν αναιρούν το ενδιαφέρον της περιεχόμενο και το χρήσιμο συμπέρασμα για την ανάδυση του αντικοινοβουλευτικού φαινομένου που παρατέθηκε στην παραπάνω φράση [20] Ο.π., σελ. 9. [21] Περικλέους Γιαννοπούλου, Έκκλησις προς το πανελλήνιον κοινόν, έκδοσις Ι.Δ. Κολλάρου, Αθήναι 1907, σελ. 15. [22] Ο.π., σελ. 54. [23] Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος. Περικλής Γιαννόπουλος. Πορτρέτο που κάηκε στο φως, Ηλέκτρα, Αθήνα 2007, σελ. 112. 

Σχόλια:

Ο Eärendil είπε...

Πολύ δυνατή βιβλιογραφία! Θα προσθέσω πως ο Γιαννόπουλος δεν απέτυχε. Επηρέασε τόσο την γενιά του Δραγούμη, του Νιρβάνα, και του Σικελιανού όσο και την γενιά του 30 (Ελύτης, Εμπειρίκος και κυρίως Πικιώνης). Για να προβοκάρω και λίγο, πιστεύω πως η δεύτερη γενιά δεν έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει από τον "χώρο", σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά θα μου πείτε πως αυτός δεν ήθελε να εκτιμήσει τόσα χρόνια τον Φίχτε και τον Ράσκιν που ήταν θεμελιωτές του εθνικισμού, στην γενιά του 30 θα έδειχνε ανοικτή εκτίμηση (πρόδρομος της οποίας θεωρείται ο Δραγούμης); Βόλευε πολλούς και διάφορους εντός κι εκτός "χώρου" να μένει αποβλακωμένος ή ημιμαθής τόσα χρόνια ο Έλληνας εθνικιστής...

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είναι θέμα συστημικής επικρατούσας γενιάς. Έγινε το εργαλείο προπαγάνδας του αστικού φιλελεύθερου κράτους η γενιά του '30. Και μάλιστα κάποιοι εκ των εκπροσώπων της το απόλαυσαν (πχ Ελύτης). Δεν γινόταν να συνδεθεί με τον εθνικιστικό χώρο. Ακόμη και αν υπήρχε εθνικιστικός χώρος ικανός να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις. Πόσο μάλλον με όλο αυτό το πολιτικό ψυχιατρείο που συγκέντρωσε στους κόλπους του.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αμφισβητείτε ότι ο Συκουτρής ήταν εθνικοσοσιαλιστής ή την εκδοχή ότι τον καθαρισε/τον αυτοκτόνησε η αθέατη εξουσία;

Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τίποτα από τα δύο δεν είναι αποδεδειγμένο. Ότι ήταν ευρύτερα στην παραδοσιοκρατία και στον ρομαντικό αντιδιαφωτισμό είναι αδιαμφισβήτητο. Το αν ήταν συγκεκριμένα εθνικοσοσιαλιστής δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Απ'όσο γνωρίζουμε δεν είχε καταλήξει σε σταθερή και δηλωμένη στήριξη στον εθνικοσοσιαλισμό. Ελάχιστοι ακαδημαϊκοί κατέφυγαν σε τέτοιες στενές ταυτίσεις. Ούτε ο Χάιντεγκερ το έκανε. Και δεν χρειαζόταν. Άλλος είναι ο ρόλος του διανοητή και άλλος ο ο ρόλος του κόμματος. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο, αλλά αν μιλάμε για ακαδημαϊκούς - διανοητές (και όχι μόνο δάσκαλους) αυτό είναι το αναμενόμενο. Να μην υπάρχει ταύτιση για να μπορεί να ασκηθεί η κατάλληλη διορθωτική κριτική, να αναπτυχθεί η διανόηση ελεύθερα από τις κομματικές σκοπιμότητες κλπ. Προφανώς και δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια τέτοια στενή ταύτιση του Συκουτρή με ένα κόμμα. Δεν το λέμε εμείς. Είναι ευρέως γνωστό. Αν δεν έχουμε κάνει εμείς ακόμα κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως η επικρατούσα θέση είναι αυτή που αναφέρουμε.

Στα της υποτιθέμενης δολοφονίας του, δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Υπάρχουν κάποιες υποψίες ή θεωρίες για αυτή, χωρίς να συνοδεύονται από σχετική σοβαρή έρευνα. Αυτό και αν χωρά αμφισβήτηση.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ήταν αλλά η επικρατούσα ακαδημαϊκή έρευνα δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ ότι ο Συκουτρής ήταν υπέρ του NSDAP. Ούτε καν ότι υπήρξε αντικοινοβουλευτικός. Αν περιμένουμε να το δούμε γραμμένο από σημερινούς καθηγητάδες σωθήκαμε. Συγγενείς του Συκουτρή σήμερα δεν είναι και τόσο πεπεισμένοι με την επίσημη εκδοχή. Και ο αδερφός του τότε φώναζε ότι τον δολοφόνησαν αλλά τον μάζεψαν. Έχει γραφεί σχετικό βιβλιαράκι από τον Δ. Μιχαλόπουλο. Ποτέ τυφλή εμπιστοσύνη στην "επίσημη έρευνα".

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν είναι πάντα έτσι. Εννοούμε ότι δεν σημαίνει ότι πάντα η επιστημονική έρευνα έχει σκοπό να κρύψει δεδομένα για να αναπαράγει την συστημική αφήγηση. Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει, αλλά στο τέλος φαίνεται τι είναι αληθινό. Πόσες έρευνες έχουν γίνει για τον Ρομαντισμό, τον εθνικισμό κλπ; Μπορεί να περιλαμβάνουν ενίοτε χαρακτηρισμούς με αρνητικό πρόσημο αλλά τα πραγματολογικά δεδομένα δεν μπορούν να αλλοιωθούν εκτενώς στην επιστημονική έρευνα. Μαθαίνουμε ιστορία των εθνικιστικών ιδεών από συγγραφείς όπως οι Στέρνχελ, Μπερλίν, Πέιν κλπ. Έκρυψαν ποτέ κάτι; Κρύφτηκε ποτέ η φιλική προσέγγιση του Χάιντεγκερ στον εθνικοσοσιαλισμό; Όταν υπάρχουν δεδομένα δεν γίνεται να αλλοιωθούν, όση προσπάθεια και να καταβληθεί. Είναι η δομή και το περιεχόμενο του επιστημονικού περιβάλλοντος τέτοια.

Ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και οι "παρεμβάσεις" έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να πραγματοποιηθούν. Όμως, και πάλι, τα στοιχεία είναι εκεί και περιμένουν τους ερευνητές να τα αξιοποιήσουν.

Ο Μιχαλόπουλος έχει καταθέσει μια προσωπική γνώμη χωρίς αποδεικτικό υλικό, απ'όσο έχουμε υπόψη . Ακόμη και αν ερμηνεύει έτσι την συγκεκριμένη περίπτωση, πράγμα ακαδημαϊκά δεκτό, αν δεν βασίζεται η ερμηνεία σε παράθεση κάποιων επιστημολογικά άρτιων ερευνητικών δεδομένων, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Αν το κάνει στο μέλλον, οι πρώτοι που θα το αναγνωρίσουμε είμαστε. Ή αν διαπιστώσουμε ότι στην συγκεκριμένη μονογραφία αποδεικνύεται πράγματι ότι ισχύει η συγκεκριμένη φημολογία που διαδίδεται σε εθνικιστικούς κύκλους.

Μπορεί να το κάνουμε και εμείς, αν η έρευνα μας οδηγήσει σε στην περίπτωση του Συκουτρή και υπάρχουν πράγματι στοιχεία προς αξιοποίηση. Μέχρι τότε όμως δεν μπορούμε να αναπαράγουμε εικασίες. Έχουμε τόσο πλούσια πολιτική θεωρία και τόσες σημαντικές προσωπικότητες στο ρομαντικό αντιδιαφωτισμό που δεν είναι απαραίτητο να τους ταυτίσουμε με κόμματα. Όλοι δικοί μας είναι χωρίς ντε και καλά να υπήρξαν κομματικά ταυτισμένοι.

Συνεπώς συμφωνούμε με την τελευταία σου φράση. Αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με μια ανάλογη επιφύλαξη προς την πολιτική παραφιλολογία.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Άριστα δέκα με τόνο!

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μαζί με όλους τους άλλους υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν τον Περικλή Γιαννόπουλο καντηλανάφτη στην Εκκλησία και εκφραστή του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Αυτοί είναι ξεχωριστή κατηγορία ή τους βάζετε στους ελληνοκεντρικούς;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Με τους "ελληνοκεντρικούς", μάλλον. Εξαρτάται ποιους εννοείς συγκεκριμένα.

Οι "ελληνοκεντρικοί" είχαν τόσο τους "καντηλαναφτες" όσο και τους "χλαμυδατους" με τα διαστημόπλοια.

Οι "χλαμυδατοι" χωρίς τα διαστημόπλοια και με τις πολιτικές ιδέες του φιλελεύθερου Διαφωτισμού ήταν στους "δυτικότροπους" "ναζί".

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Θα ξαναβγάλετε τους Ιππότες των Δρόμων;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Στο ιστολόγιο είναι μόνιμα ανεβασμένο το άρθρο. Αν εννοείς σε βιβλίο, ναι. Σιγά σιγά επιστρέφουμε με εκδόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Προηγούνται άλλα βιβλία, όμως.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Με μπλουζάκια Thundercats και Μαnowar, ο Περικλής Γιαννόπουλος θα ήταν υπερήφανος για ΄σας!

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μην το λες. Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει οικειοθελώς, διάβαζε σε φίλους Ουάιλντ και θυμόταν τον Μπωντλαίρ. Rock star της εποχής του ήταν ο Μπωντλαίρ.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Πανταλέων είπε...

Ενημερώνω πως τους 42 υποψήφιους που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.). Ειναι αξιοσημείωτο πως ανάμεσά τους βρίσκονται αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής showbiz, όπως η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, η μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου καθώς και το δημοφιλές μοντέλο Εύη Βατίδου.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν ξέρουμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε....

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ο Confederado είπε...

Πάλι καλά έμεινε μια πρόσφατη φωτογραφία του Σταμάτη γιατί μετά τα χθεσινά δεν νομίζω να βρίσκεται πλέον μαζί μας

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Την βλέπω με πολλή χαλαρότητα την ποδοσφαιρική δράση πλέον, Confederado. Με καλούν φίλοι από το πρωί να μου δώσουν δωρεάν εισιτήριο για τον επαναληπτικό, (που είναι ήδη κλεισμένα τα συνδεσμιακα, δεν θα μείνει ούτε ίχνος λίγα λεπτά απ'την στιγμή που θα κυκλοφορήσουν) και σκέφτομαι μήπως βάλω κανένα άλλο παιδί στην θέση μου. Μου λένε να ετοιμάζομαι, αν γίνει το θαύμα και περάσουμε τελικό, για πιθανή πορεία της 7 στην Φιλαδέλφεια και σκηνικό όπως παλιά (σε αυτό πιθανόν να είμαι). Αλλά, ασχέτως αν είμαι μέσα ή όχι, όταν βλέπω εντεκάδα με δύο Έλληνες (αν έπαιζαν κι άλλοι θα ήταν άσχημα τα πράγματα), θύρα 7 με τους πιτσιρικάδες της εποχής μας, διοικήσεις όπως οι γνωστές κλπ, κρατάω μια απόσταση. Δεν είναι το συναίσθημα όπως παλιά. Αλλά δεν είναι και η αξία όπως οι παλιές.

Ναι μεν η εθνική πήρε το 2004. Αλλά στο νου μου είναι οι παλιότερες, με Αναστο, Κωφίδη, Σαραβάκο κλπ. Ναι μεν τώρα είμαστε στους τέσσερις μιας μικρής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά ακόμα θεωρώ μεγαλύτερη και περισσότερο ταιριαστή σε μένα την ομάδα της διάκρισης του κυπελλούχων '92-93.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Είχε πάρει το αυτί μου πιο παλιά ότι ο παλαίμαχος του χώρου Ι. Γιαννόπουλος έχει κάποια συγγενική σχέση με τον Περικλή Γιαννόπουλο. Ξέρει κανείς αν ισχύει;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Νομίζουμε ότι κάποτε πρέπει να το είχε ισχυριστεί και ο ίδιος. Αλλά λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Ένας παλιός εθνικιστής είπε...

Ο Ιωάννης Γιαννόπουλος είχε μια έντονη ροπή προς την υπερβολή, για να μην πω ότι ήταν μυθομανής. Κάποτε είχε ισχυριστεί ότι λίγο μετά την μεταπολίτευση είχε λούσει τον Φλωράκη με έναν κουβά γεμάτο ακαθαρσίες ανθρώπινου σώματος. Μάλιστα, μας είχε πει ότι το έκανε μπροστά σε κόσμο στην Πανεπιστημίου. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι τρέχει μ' αυτόν.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι εναπομείναντες εθνικοσοσιαλιστές παρακολουθώντας, φυσικά εξ αποστάσεως, την εικονιζόμενη επέλαση ασχήμιας και ακαλαισθησίας, ΧΥΝΟΥΝ δάκρυα γέλωτος στη θέα της ακροδεξιάς βλαχομπαρόκ επελάσεως αρθρογράφων και σχολιαστών.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν είναι δάκρυα γέλωτα αυτά που χύνονται, πάει κι έρχεται. Αν είναι τίποτα άλλο αυτό που χύνεται έχεις μεγάλο πρόβλημα. Στο επισημαίνουμε επειδή έγραψες με κεφαλαία την συγκεκριμένη λέξη.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Επειδή το θεματάκι με την ακαλαισθησία το έχεις πάρει πολύ στα σοβαρά θα σου πω το εξής. Και στο έχω πει χίλιες φορές. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Στην χωματερή που έχεις στο υπόγειο κάποιος θα πίστευε ότι ένας καθρέφτης θα υπάρχει. Κοιτάξου για πέντε λεπτά χωρίς να κουνηθείς και πες μας τι συναισθήματα σου δημιουργούνται. Μην κωλώσεις όμως. Να το κάνεις και να μας πεις τι βλέπεις.
Και κάτι ακόμη Λάουρα. Είδα πρόσφατα ότι η σκατοψυχιά σου έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο και τόλμησες και ανέβασες στον βόθρο που έχεις για σελίδα έναν ηλικιωμένο που απλά καθόταν στο μετρό. ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕΣ ΚΡΥΦΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΡΥΨΕΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ και χρησιμοποιήσες την φωτογραφία του για να μιλήσεις για ακαλαισθησία. Πλέον είσαι εμφανώς για τρελάδικο και θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στην Αθήνα. Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος "ακαλαίσθητος" μπορεί να ήταν Λάουρα δεν ήταν! Εκεί να δεις ακαλαίσθητες στάσεις σώματος για άντρες. Στάσεις "σωμάτων υποταγής". Σαν σπιούνος από ταινία του ελληνικού κινηματογράφου είσαι και μιλάς για πρόσωπα και σώματα εσύ;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αλογατάρη το καλύτερο στο είχε πει πριν καιρό ένα από τα παιδιά του συλλόγου, ο Αχιλλέας. Εσύ ήθελες να το παίξεις Ντίνος Χριστιανόπουλος του εθνικιστικού χώρου και στο τέλος σου βγήκε σε Μις Μπούτια.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

κοπριτης εδω...και παλι εδω...γιατι ο εθνικισμος σας πρεπει να πεθανει για να ζησει η δικη μας Αρια ομοεθνια:

Ο Παυσανίας περιγράφει («Ελλάδος Περιήγησις» ,δ / Κεφ. 22):

«Ο Ορεστόριος και ο Κόμβουτις ήσαν εκείνοι οι οποίοι διέπραξαν τα μεγαλύτερα ανοσιουργήματα απ’ όσα εξ ακοής γνωρίζομεν και δεν ομοιάζουν καθόλου με άλλα τολμηρά κακουργήματα των ανθρώπων. Έσφαξαν κάθε αρσενικόν άνθρωπον, χωρίς διάκρισιν γερόντων ή νηπίων επί των μαστών των μητέρων τους, όσα έκ των νηπίων είχον γίνει παχύτερα με το γάλα, τα εφόνευον, έπιναν το αίμα τους και έτρωγαν το κρέας τους. Αι γυναίκες και όσαι από τάς παρθένους ήσαν είς ώραν γάμου, αι έχουσαι φιλότιμον, έσπευσαν να αυτοκτονήσουν καθ’ όν χρόνον εκυριεύετο η περιοχή. Οσας εύρον έν τη ζωή οι Γαλάται τας μεταχειρίσθησαν με παντός είδους εξευτελισμούς χρησιμοποιούντες μεγάλην βίαν, εφόσον δεν ησθάνοντο καμμίαν συμπόνιαν ή έρωτα. Όσαι γυναίκες εύρισκον τα μαχαίρια των Γαλατών, αυτοκτονούσαν με αυτά, δια δε τας άλλας δεν εβράδυνεν το μοιραίον λόγω της ασιτίας και τις αϋπνίας, διότι οι αγροίκοι βάρβαροι ασχημονούσαν επ’ αυτών συνεχώς ο ένας κατόπιν του άλλου, συνευρίσκοντο μάλιστα και με ψυχορραγούσας γυναίκας αλλά και με νεκράς ακόμη».

-Η αιματηρή εισβολή των Γαλατών στην Ελλάδα το 279 π.Χ.

ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΦΥΛΕΤΙΣΤΕΣ)...ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ:

Ευρώπη, η γή των Αρίων. Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, η κοινότητα των Αρίων. Ρωσία η ηγέτιδα δύναμη της Αρίας Ευρώπης. Πρωτεύουσα της Αρίας Ευρώπης το Βερολίνο. Όρια της Ευρώπης τα όρια του Αρίου Πολιτισμού.

Αποϊουδαιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς χάριν της οικοδόμησης του Αρίου Πολιτισμού.

Αποβολή από την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία της τριτοκοσμικής πλημμυρίδας, που εκφυλίζει και αλλοτριώνει την φυλετική σύσταση, τις πολιτικές και κοινωνικές δομές της Αρίας Ευρώπης.

Τέσσερα τα γένη της Πόλεως. Οι ακτήμονες Άρχοντες, οι γαιοκτήμονες Πολίτες, οι χρηματιστές Ιδιώτες και οι απασχολήσιμοι Παρίες. Η έγγεια ιδιοκτησία του πολίτη θεμέλιο των ευρωπαϊκών πατρίδων. Τα γένη είναι διαπερατά επ’ αντραγαθεία ή έκπτωση, σύμφωνα με τον νόμο της Πόλεως.

Πολίτευμα της Πόλεως η Πολιτεία όπου τα Άνω ορίζουν τα Κάτω. Το αξίωμα απονέμεται, η ψήφος εξοστρακίζεται. 15 μελής Ιεραρχία Αρχόντων. Βασιλεύς με κληρονομικό δικαίωμα εκτός αν άλλως ορίσει. Άρχουσα τετράς, Νομοθέτης, Κυβερνήτης, Κριτής, Φύλαξ. Άρχουσα τετρακτύς, 1 Πρύτανης υπό τον Νομοθέτη, 2 Υπουργοί υπό τον Κυβερνήτη, 3 Έφοροι υπό τον Κριτή, 4 Στρατηγοί υπό τον Φύλακα.

Κατάργηση της δουλείας του τόκου και των χρηματιστηρίων. Κατάλυση της διεθνούς του χρήματος και επαναπατρισμός του Αρίου κεφαλαίου. Αποϊουδαιοποίηση και κεντρικός έλεγχος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα μοχλός υποστήριξης του έργου της Πόλεως, οικονομικής ευημερίας των πολιτών και όχι κερδοσκοπίας των ατόμων.

Ο Άριος έχει πατρίδα. Η πατρίδα δεν έχει προλετάριους.

ΤΟΤΕ

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΝ ΤΑ ΓΑΛΑΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΑΙΜΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ! Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΜΑΜΟΥΤΕ...ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟΣ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΣΑΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ;

-Λεμουριος τρολιστας

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Το πας από εδώ, το φέρνεις από εκεί, όλο σκηνές με ερωτικό περιεχόμενο παραθέτεις.

Πάλι καλά που δεν έγραψες καμία παραλλαγή παλιού λαϊκού τραγουδιού, πάλι. "Να πεθάνουν οι γυναίκες, να πεθάνουνε" του Κέλτη Μοργκάνα ΛΕ ΠΑη, για παράδειγμα.

Ειδικά τώρα με την υπόθεση Παπανώτα θα είχε ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κάνατε λάθος που υποψιαστήκατε σχέση Περδικάρη και Λεμούριου. Σε πολλά σχόλια προσπαθεί να τον εκθέσει. Όπως και σ' αυτό που βάζει από βιβλίο του χωρίς να το πει και όποιος έπιασε έπιασε.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά Τέλη μου. Καληνύχτα τώρα. Είναι αργά.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ακόμη ένας που ΧΥΝΕΙ δάκρυα. Τυχαίο; https://youtu.be/Cy5vmkb4mFU?si=x3EextY1[...]

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Φίλε λογοκρίθηκε το βίντεο που παρέθεσες στο λινκ γιατί πήγα να κάνω εμετό όταν το είδα.

Ενημερώνω τους υπόλοιπους σχολιαστές ότι δείχνει απόσπασμα από την life style σκουπιδοεκπομπή Σούπερ Κατερίνα, στο οποίο δίνει συνέντευξη ο Εθνικός Σταρ με τον σύζυγό του και λέει ότι έχυσε δάκρυα χαράς.

Είναι σαφές τι θέλει να πει ο φίλος σχολιαστής. Δεν χρειάζεται να μολυνθεί κι άλλο η φόρμα σχολιασμού με την αναπαραγωγή του βίντεο.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Στάμο, ερώτηση. Γιαννόπουλο, Δραγούμη ή Καζαντζάκη; Ποιον θεωρείς καλύτερο;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Για τα ελληνικά γράμματα πολύ σημαντικοί και οι τρεις.

Διαφορετικοί στα πεδία συγγραφής. Ο Γιαννόπουλος έγραφε κριτικές τέχνης και πολιτικά μανιφέστα. Ο Δραγούμης αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα που το κέντρο βάρους τους ήταν η πολιτική του σκέψη και όχι η πλοκή τους. Ο Καζαντζάκης μυθιστορήματα με εσωτεριστικό φιλοσοφικό βάθος (με εξαίρεση στην αρχή που έγραφε σε ύφος αισθητιστή).

Ως λογοτεχνική πένα ο Καζαντζάκης καλύτερος από τους άλλους δύο

Ως θεωρητικός του εθνικισμού και πολιτικά ενεργός, μακράν ο Δραγούμης. Πρώτος όλων στην Ελλάδα.

Ο Γιαννόπουλος έχει το πλεονέκτημα της αρχής. Ήταν ο πρώτος των νεορομαντικων εθνικιστών της γενιάς του 1890 στην Ελλάδα. Μολονότι άρχισε να γράφει τα εθνικιστικά του άρθρα περίπου την ίδια περίοδο με τον Δραγούμη, ο Δραγούμης τον θεωρεί επιρροή του. Ίσως την δεύτερη σημαντικότερη μετά τον Μωρίς Μπαρρές.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι εναπομείναντες εθνικοσοσιαλιστές παρακολουθώντας, φυσικά εξ αποστάσεως, την εικονιζόμενη επέλαση ασχήμιας και ακαλαισθησίας, ΧΥΝΟΥΝ δάκρυα γέλωτος στη θέα της ακροδεξιάς βλαχομπαρόκ επελάσεως αρθρογράφων και σχολιαστών.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν είναι δάκρυα γέλωτα αυτά που χύνονται, πάει κι έρχεται. Αν είναι τίποτα άλλο αυτό που χύνεται έχεις μεγάλο πρόβλημα. Στο επισημαίνουμε επειδή έγραψες με κεφαλαία την συγκεκριμένη λέξη.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Επειδή το θεματάκι με την ακαλαισθησία το έχεις πάρει πολύ στα σοβαρά θα σου πω το εξής. Και στο έχω πει χίλιες φορές. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Στην χωματερή που έχεις στο υπόγειο κάποιος θα πίστευε ότι ένας καθρέφτης θα υπάρχει. Κοιτάξου για πέντε λεπτά χωρίς να κουνηθείς και πες μας τι συναισθήματα σου δημιουργούνται. Μην κωλώσεις όμως. Να το κάνεις και να μας πεις τι βλέπεις.
Και κάτι ακόμη Λάουρα. Είδα πρόσφατα ότι η σκατοψυχιά σου έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο και τόλμησες και ανέβασες στον βόθρο που έχεις για σελίδα έναν ηλικιωμένο που απλά καθόταν στο μετρό. ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕΣ ΚΡΥΦΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΡΥΨΕΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ και χρησιμοποιήσες την φωτογραφία του για να μιλήσεις για ακαλαισθησία. Πλέον είσαι εμφανώς για τρελάδικο και θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς στην Αθήνα. Ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος "ακαλαίσθητος" μπορεί να ήταν Λάουρα δεν ήταν! Εκεί να δεις ακαλαίσθητες στάσεις σώματος για άντρες. Στάσεις "σωμάτων υποταγής". Σαν σπιούνος από ταινία του ελληνικού κινηματογράφου είσαι και μιλάς για πρόσωπα και σώματα εσύ;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αλογατάρη το καλύτερο στο είχε πει πριν καιρό ένα από τα παιδιά του συλλόγου, ο Αχιλλέας. Εσύ ήθελες να το παίξεις Ντίνος Χριστιανόπουλος του εθνικιστικού χώρου και στο τέλος σου βγήκε σε Μις Μπούτια.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά Τέλη μου. Καληνύχτα τώρα. Είναι αργά.

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και που να τον πετύχετε, με τι καλαισθησία ψάχνει στους σκουπιδοτενεκέδες των Α μπελοκήπων.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Θα παραμείνω ανώνυμος προς το παρόν αλλά θέλω να παραδεχτώ δημοσίως ότι είμαι εγώ αυτός που μιμείται τον Αριστοτέλη τα τελευταία χρόνια.
Κινούμενος από ιδιοτελή και ταπεινά κίνητρα, μη αντέχοντας την κατάφωρη αίγλη του γράφω κατά καιρούς διάφορες βλακείες και υπονοούμενα νομίζοντας πως μιμούμενός τον αποσπώ λίγη από την λάμψη του. Μέχρι τώρα αρνούμουν να αποδεχτώ ότι είμαι ένα απλό κακέκτυπό του αλλά η στάση του στην πρόσφατη δημόσια και επώνυμη αντιπαράθεση μαζί σας στο Facebook με έκανέ να αναθεωρήσω την στάση μου. Είναι η πρώτη φορά που το παραδέχομαι, έστω και ανώνυμα. Έχω σκοπό να σταματήσω, είναι λάθος όλο αυτό που κάνω και δημιουργώ συγχίσεις και δεν έχει κανένα νόημα. Ότιδήποτε νέο παραπλανητικό γραφτεί δεν θα είναι από εμένα.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Χρειάζεται υπογραφή και σφραγίδα από το ΚΕΠ της γειτονιάς σας για να αποκτήσει εγκυρότητα δημοσίου εγγράφου η δήλωσή σας.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εντάξει φίλε, δεν έχει σημασία ποιος είσαι. Αφού κατάλαβες το λάθος σου και το σταματάς λήγει εδώ το ζήτημα.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το είναι τραγικότερο αυτοί που ταβγραοφυν και ξευτιλιζονται η εμείς που τα διαβαζουμε και γελάμε;

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!! Έχει πιεστεί τόσο που κάνει ολόκληρο θεατρικό! Γράφει ότι κάποιος έγραφε σαν αυτόν και μετά απαντά ο ίδιος ότι συγχωρεί τον υποτιθέμενο μιμητή του ιππέα!
ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!! Λουλούδια, σοκολατάκια και ευχαριστήριες κάρτες στον μεγάλο ηθοποιό!!!! Βρε κανείς δεν μασάει με αυτά που γράφεις. Φένεται ότι μέχρι και ο παππάς που πούλαγες περί γνώσεων και μεγάλου μυαλού ήταν μουσαντένιος. Φένεται ότι δεν σου κόβει κιόλας. Δεν μαζεύεται αυτό που έχεις κάνει εδώ και τρία χρόνια. Μα δεν το καταλαβαίνεις; Άνθρωποι σαν και εσένα απευθύνονται σε ειδικούς. Όχι σε πολιτικούς χώρους. Βρες βοήθεια αδερφέ.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κύριε ανώνυμε, αντιγραφέα, αναζητητή της αίγλης του αιωνίου έφηβου, δαφνοστεφανωμένου των Αμπελοκήπων, μήπως γράφατε και στο αξέχαστο μπλογκ - προσφορά στον πολιτισμό ΄΄καθίδρυμα΄΄; Για να ζητήσουμε συγγνώμη από το αγόρι που το παρεξηγήσαμε τόσο καιρό.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει λύση σε αυτό. Να μην το ξεκινούσε ποτέ. Να μια λύση. Να μην έμπλεκε ποτέ σε όλη αυτή την κατάσταση. Να ήταν άνθρωπος. Όταν κάποιος ξεφεύγει τόσο πολύ από τα όρια θα έρθει η ώρα που θα χαθεί η μπάλα.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο της καρακατσούλη θα το προτείνατε σε κάποιον που θέλει να μάθει κάτι ουσιώδες για τον (πραγματικό) ελληνικό εθνικιστικό χώρο,ή είναι απλά μια στεγνή δημοσιογραφική καταγραφή των εκδοτικών οίκων του "χώρου";

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ως σύνολο δεν είναι δημοσιογραφική καταγραφή. Είναι επιστημονική έρευνα με σοβαρή μεθοδολογία. Όταν περνά στην παρουσίαση του πραγματολογικου υλικού αναγκαστικά αποκτά σε κάποιες περιπτώσεις τέτοια γνωρίσματα, όπως αυτό που λες. Γίνεται μια συνοπτική αναφορά σε επιμέρους εκδόσεις κλπ. Αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς.

Υπάρχουν σημεία που θεωρούμε ότι χρειάζονται μεθοδολογική βελτίωση και άλλα που απαιτούν συμπλήρωση των πραγματολογικών δεδομένων. Θα τα γράψουμε στο προσεχές άρθρο. Αλλά συνολικά είναι ενδιαφέρον βιβλίο. Είναι και ακριβό, βέβαια, γιατί είναι μεγάλο.Δεν είναι ακριβό για τον όγκο του αλλά για τα δεδομένα της τσέπης του μέσου Έλληνα της εποχής μας..

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι άποψη έχει ένας Ρομαντικός για τη Μασονία;

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τι ερωτήσεις είναι αυτές ρε μάγκες; Αρνητική άποψη. Όπως και για οτιδήποτε συνδέεται με τον φιλελεύθερο Διαφωτισμό.

Τώρα για τα ενδότερα δεν τα ξέρουμε καλά. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες εσωτεριστικες οργανώσεις που είχαν διαφορετικές ιδέες από τις κύριες στοές (Σκωτικού και γαλλικού τύπου). Κάτι χρυσές αυγές κλπ. Επίσης κάπου είχαμε διαβάσει ότι υπήρχε μια τέτοια οργάνωση "Ροδόσταυροι" τον 19ο αιώνα με δικές μας πολιτικές ιδέες. Προφανώς, αν υπήρχαν τέτοιες ομάδες δεν τις αξιολογούμε ως αντίθετες αλλά ως ομοϊδεατών. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει και να το ψάξουμε παραπάνω.

Πολιτική και πολιτιστική δράση κάνουμε. Με τους προραφαηλίτες θα μας συσχετίζεις. Τέτοια πρότυπα να έχετε. Όχι στοές.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μα αυτήν ακριβώς την απάντηση ήθελα, βρε παιδιά! Γιατί πολλοί έχουν συνδέσει την εσωτερική αναζήτηση με τη μασονία (πολλοί εξ αυτών δηλώνουν μάλιστα και χριστιανοί ορθόδοξοι!).

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο πατριάρχης αναλύει ζητήματα μοντερνισμού σε πασαρέλα επίδειξης μόδας. Παραδόξως δηλώνει ότι του αρέσει η μόδα και ο συρμός. Αυτά είναι κυρίες και κύριοι! Ο άνθρωπος θα αλώσει το σύστημα από μέσα. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε ελληνοκεντρική περιγραφή στην καθημερινή κοινωνική δράση. Αδιάφορο αν είναι καπιταλιστική , ηθικά έκλυτη, ομοφυλοφιλική, υλιστική και του κουτρούλη ο γάμος. Δείτε το video που ακολουθεί και λάβετε μαθήματα από το δάσκαλο του Άδωνη Γεωργιάδη. Αν βρείτε διαφορά ανάμεσα στους δύο "πολιτικούς" πείτε το και σε μένα.

https://www.newsit.gr/lifestyle/sto-Athens-Fashion-Week-o-konstantinos-pleyris-kai-i-georgia-siakavara/4063569/

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν θα έχει τελειωμό ο διασυρμός.. μέχρι να τον βοηθήσουν τα ΜΜΕ όσο είναι εφικτό για τις ευρωεκλογές. Ίσως να μην είναι τυχαία η τηλεοπτική προβολή του τελευταίου έτους και η καλλιέργεια δημοσίου ενδιαφέροντος για σχέση με την συνοδό του.

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Που είσαι πατριάρχη να σχολιάσεις..

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
Ο Πατριάρχης είπε...

Θα ήτο μέγιστο ατόπημα εάν δεν απαντήσω εις αυτήν την πρόκλησην! Φυσικώς και θα συμμετέχομαι εις τας επιδείξεις μοδός. Όπως πολύ καλά γνωρίζεται η Χούντα ήτο αυτή η οποία έφερε τας πασαρέλας εις τας Αθήνας, με γνωστές κυρίες οι οποίες, νεαραί τότε, παιρνούσαν από μπροστά μας για να μας δείξουν την μόδα των Παρισίων! Ο ηγέτης κύριος Μητσοτάκης ως γνήσιος συνεχιστής του Αρίου λάιφ στάιλ είναι κι αυτός που συνεχίζει αυτό το σπουδαίον έργον! Όσο για τον κύριον με την εμφάνισην της Νίτσας της μανάβισσας από το Κωνσταντίνου και Ελένης δεν έχομε να ηπούμεν πολλά. Βρίσκεται εις τα σχόλιαν των εαμοβουλγάρων φλεφαλιοτών δια έναν λόγο και μόνον αγαπητοί! Δια να καμακώσει! Έχει πάθει συνταρακτικήν εμμονήν η Λάουρα! Αλλά θα του πρότεινα να διαβάσει το σπουδαίο σύγγραμμα περί της επικινδυνότητος του αυνανισμού πέραν μίας ηλικίας!

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δια τους ενδιαφερομένους περί ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ιδού ο σύνδεσμος:
https://pantahou1.blogspot.com/2024/04/blog-post.html

Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Φιρί φιρί το πας να σε κεράσει παστέλι πάλι η λέσχη Γιαννάκη..

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Τα έχουμε ξαναπεί Γιάννη. Περιλαμβάνει λογικά άλματα το κείμενο. Οι ιδεολογίες είναι Και συστήματα γνώσης (δόγματα) με μορφωτική επίδραση σε όσους τις υιοθετούν και διαθέτουν μια επεξηγηματική διάσταση της πραγματικότητας. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός τους. Ο κύριος σκοπός τους είναι να διαμορφώσουν την πραγματικότητα του δημοσίου βίου. Όπως γράφεις, παράγουν βιώματα. Αλλά ούτε αυτό είναι το σημείο που επικεντρώνουν. Το ζητούμενο τους είναι να παράγουν ένα συνολικό βίωμα που θα βασίζεται στις κεντρικές τους παραδοχές. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ, ακόμη και όταν επιτευχθεί. Είναι αέναη η συγκεκριμένη απαίτηση όσο το πλαίσιο είναι νεωτερικό. Για παράδειγμα δεν πάγωσε ο χρόνος στην Γερμανία όταν επικράτησε ο εθνικοσοσιαλισμός ούτε σήμερα έχει παγώσει ο χρόνος στο Ιράν λόγω της επικράτησης του ριζοσπαστικού σιιτικού ισλάμ ούτε στην Ευρώπη πάγωσε ο χρόνος λόγω της επικράτησης του φιλελευθερισμού. Οι εξουσίες χρειάζεται να ανανεώνουν την επιβεβαίωση της συλλογικής πλειοψηφικής αποδοχής των ιδεολογιών που εκπροσωπούν. Η προπαγάνδα, η ενημέρωση, η λειτουργική διάσταση της ιδεολογίας δεν σταματά να είναι ενεργή ποτέ.

Σε άλλο σημείο παραθέτεις την μεταφυσική (φιλοσοφικό πεδίο) την διαλεκτική (φιλοσοφική μέθοδο), τον ιδεαλισμό και τον υλισμό (φιλοσοφικά συστήματα) τον φιλελευθερισμό, τον κομμουνισμό, τον εθνικισμό (που είναι ιδεολογίες) σε μια ενιαία κατηγορία των δογμάτων. Να βάλουμε και κάτι ακόμα; Μόνο αυτά; Κανένα φρούτο ή λαχανικό;

Πιο κάτω παρουσιάζεις τον εμπειρισμό και τον ορθολογισμό ως ιδεολογίες ενώ είναι μέθοδοι φιλοσοφικής έρευνας και ερμηνείας. Επίσης θεωρείς ότι ο Ρομαντισμός είναι κληρονόμος του εμπειρισμού, αν κατάλαβα καλά; Αυτό ισχύει για λίγους Βρετανούς ρομαντικούς που σε παλαιότερο σχόλιο δεν αναγνώριζες ως τέτοιους (ως ρομαντικούς δηλαδή). Οι Γερμανοί ρομαντικοί που διαβάζεις κι εσύ, δεν ήταν εμπειριστες.

Επίσης ο χαρακτηρισμός των κινημάτων και των κομμάτων με την κρατική εξουσία που άσκησαν ως σκέτα βιώματα είναι κάπως γενική. Οι εξουσίες τους ήταν ΚΑΙ βιώματα για τους πολίτες τους. Πριν απορροφηθούν από τις αισθήσεις και το μυαλό των πολιτών όμως ήταν και αυτοτελείς πραγματικότητες. Έγιναν βίωμα όταν πέρασαν στις συνειδήσεις και τις αισθήσεις των πολιτών. Τις στιγμές που εμπνέονται ως ιδέες, αποφασίζεται να εφαρμοσθούν και ξεκινούν να ασκούνται (πριν βιωθουν) τι είναι; Κενά αέρος; Δεν έχουν ύπαρξη; Τα κινήματα, το κόμματα και οι εξουσίες τους δεν έχουν αυτοτελείς υπάρξεις; Είναι μόνο ενσφηνωμένα βιώματα στις ψυχές των ανθρώπων; Δεν υπάρχουν έξω από αυτές;

Τέλος το τι εκπλήρωσε τον λόγο της ιστορίας που του αναλογεί είναι αυθαίρετη κρίση.

Και οι ενστάσεις δεν σταματούν... Αλλά δεν νομίζω ότι έχει και πολύ νόημα να παρατεθούν. Χάνουμε χρόνο με απόπειρες σύλληψης και παράθεσης νέων ατομικών διανοητικών σχημάτων ενώ έξω η πολιτική μάχη μαίνεται. Μαίνεται με όρους νεωτερικούς που δεν έχουν εκπληρώσει τον λόγο της ιστορίας που τους αναλογεί. Ας αφήσουμε τους -κάτι σαν- μεταμοντέρνους πειραματισμούς.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΦΙΛΩΝ είπε...

Λόγιοι και βιβλιοποντικες είναι άνθρωποι στερημένοι.
Καταδικασμένοι σε σταδιοδρομίες αιώνιας μετριότητας,εξαναγκασμενοι να ζουν σαν υπάλληλοι στις αυλές των Πλουσίων με ευτελείς μισθούς,δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ονειροπολουν σχεδιάζοντας την εκδίκηση τους από τους αυθαδεις αποκτηνωμενους παρασιτικους πλούσιους.Για τον λόγο αυτο λοιπόν και εμείς οι Υπαινισσομενος καλλιεργησαμε τη γενναιόδωρη ειρωνία του Βολταίρου και τον επιεική αθεϊστικό σκεπτικισμό του Ντιντερο αλλά παραπλανησαμε τους αντιπάλους μας με τον πεζό σχολαστικισμό,την μεμψιμοιρη ηθικολογία και την ηθικοπλαστική υποκρισία του Γκοντχολντ Λεσσινγκ.Μονον ο εαυτός σου μπορεί να σε μυήσει,ώστε μαζί με τη σοφία που φέρνουν μαζί τους τα χρόνια,να μπορέσεις να αισθανθείς αυτό που οι αδελφοί μας αποκαλούν Aufklarung.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Βελτίωσε την σύνταξη του κειμένου. Αν και έτσι όπως το παραθέτεις αποτελεί απτή απόδειξη της στενής σχέσης του φιλελεύθερου ατομικιστικου Διαφωτισμού με τον εσωτερισμό του τεκτονισμού.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ο ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δέχομαι ευχαρίστως τον εποικοδομητικό σχολιασμό σου. Μια μόνο παρατήρηση, ΟΧΙ απολύτως ΟΧΙ, ο Ρομαντισμός ΔΕΝ είναι κληρονόμος του Εμπειρισμού. Ο Ρομαντισμός έχει οντολογικές και όχι ιδεολογικές (γνωσιολογικές) ρίζες και περιεχόμενο. Κατά τα λοιπά συμφωνώ απολύτως με την τελευταία παράγραφο, που όσα "ιδεολογικά" κι αν μας χωρίζουν, αυτή μας ενώνει.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ίωννα στηρίζεις Κασιδιάρη; Θέλω ναι ή όχι.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Συνελήφθη ο Λεμούριος

https://www.makeleio.gr/επικαιροτητα/Τρελή-ψαριά-στην-Εύβοια-Έπιασε-χταπ/

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Χαχαχα ...με έχει ζαλίσει ο ψυχάκιας από το πρωί να απαντήσω στο ερωτηματολόγιο μιας έρευνας.

Στα ίδια με εσένα με βγάζουν οι απαντήσεις, Λεμούρι. Μόνο που δεν έχω νου μαλάκιου, όπως εσύ, για να παίρνω στα σοβαρά αυτές τις γελοιότητες.
Δεν κάνεις ανάλυση ιδεολογιών και ιστορίας των ιδεών με αριθμητική.

πχ στην ερώτηση "αν η Ε.Ε. εγγυάται περισσότερη δημοκρατία στην Ελλάδα " η απάντηση μπορεί να είναι ναι. Αλλά η απάντηση να έχει αμφίσημο περιεχόμενο. Μπορεί να απαντήσει "ναι" ένας φιλελέρας, που πιστεύει στο γράμμα αυτής της δήλωσης. Μπορεί όμως να απαντήσει"ναι" και κάποιος που αξιολογεί αρνητικά τόσο την ΕΕ όσο και την ίδια την αστική δημοκρατία. Ένας κομμουνιστής, αναρχικός ή εθνικιστής, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρεί ότι η Ε.Ε. κάνει κακό στον τόπο γιατί υπερασπίζεται ένα πολιτικό σύστημα/ πολίτευμα που εκείνος (ο αναρχικός, κομουνιστής ή εθνικιστής) αξιολογεί ως αρνητικό. Η απάντηση θα είναι ναι και στις δύο περιπτώσεις. Πώς θα το αξιολογήσει ο ερευνητής, εφόσον έχει στήσει το ερωτηματολόγιο υιοθετώντας την φρασεολογία και την ιδεολογία της επικρατούσας τάσης;

Είπαμε, αυτά που διαβάζεις είναι για Στόχο, Βελόπουλο, Νατσιο. Άντε και για Κωστάκη Πλεύρη, το πολύ. Δεν είναι για τους αληθινούς εθνικιστές.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

--Συνελήφθη ο Λεμούριος

https://www.makeleio.gr/επικαιροτητα/Τρελή-ψαριά-στην-Εύβοια-Έπιασε-χταπ/--

κοπριτης εδω...ελλειπης ενημερωση. αυτος ηταν ξαδερφακι μου. τον ψαρεψανε με σφυροδρεπανο απο νοικιαζομενο σαπιοκαϊκο του Μαμουτου. γιατι οποτε βλεπουν εμενα τον Λεμουριο οπου φυγει φυγει (για να γλυτωσουν το Μακελειο):

https://images.nightcafe.studio/jobs/7tMAp0c4uM2b6EKlkpzH/7tMAp0c4uM2b6EKlkpzH--1--950fj.jpg?tr=w-1600,c-at_max

δεν ειναι μονο θεμα μεγεθους...ειναι και σαν να προσπαθεις να διαλυσεις την ομιχλη με ξιφος! ε το σφυροδρεπανο την κεφαλα σου θα χτυπησει τελικα οσο το προσπαθεις...

-Λεμουριος τρολιστας

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Λεμούριε, κυκλοφορεί μια φήμη ότι κατεβαίνεις υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ο ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Θα σου απαντήσω με ένα ανέκδοτο. Ένας γέρος στηριζότανε πάνω σε μια κολώνα. Φεύγει ο γέρος και πέφτει η κολώνα.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ναι ή όχι; Περιμένω.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σας είπα ότι αναγνωρίζω το λάθος μου και δεν το συνεχίζω. Έχει δίκιο ο φίλος, καλό θα ήταν να μη το είχα ξεκινήσει ποτέ. Όμως παρσύρθηκα, είναι σαν ναρκωτικό το τρολάρισμα και όταν είσαι μόνος σου καλύπτει διάφορα κενά και ελλείψεις που έχεις. Έστω και αργά είδα ότι δεν έπρεπε να ανακατευτώ με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και τις περσόνες του Αριστοτέλη, είναι ο δικός του χώρος τον οποίον δεν σεβάστηκα και εισέβαλα νομίζοντας βλακωδώς ότι μπορώ να σταθώ επάξια εκεί όπου άρχει αυτός. Πήρα όμως το μάθημά μου και όντως το θέμα κλείνει εδώ. .....

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Λογοκρίθηκε η συνέχεια του σχολιασμού στην οποία έγραψες ότι έστειλες mail στον Τέλη με το όνομά σου, του ζήτησες συγγνώμη κλπ. Δεν αφορούν κανέναν αυτές οι εικονοκλαστικες εσωτερικές διερευνήσεις των alter ego σου.

Πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Το καινούργιο μωρό που το τσίμπησες; Σε κανένα πάρτι δωδεκαθέων; Έχει έντονο Celtic tribal στυλ. Εδώ σου βγάζουμε το καπέλο. Κόβει το μάτι του παλιού αρπακτικού. Σε άλλα θέματα χάνει τον προσανατολισμό του.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω έναν υψηλό θαυμασμό του μιμητή προς τον μιμηθέντα. Βγάζει κάτι από Καισαριανιώτη.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έστειλε mail ζητώντας ταπεινά συγχώρεση ο ιππέας στον εαυτό του; Εδώ μιλάμε για ολική επαναφορά στο δόγμα του χριστιανισμού. Η απόλυτη ταπείνωση του εγώ στο βωμό της καλοσύνης.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτός δεν έλεγε ότι απαγορεύονται τα τατουάζ και τα piercing; Αλλά επιτρέπονται στο δικό του περιβάλλον; Πάμε ρε μεγάλε! Άλλα το πρωί, άλλα το βράδυ, άλλα τα μεσάνυχτα στα σοκάκια των Αθηνών! Είσαι θεός ρε!

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Μουσουργός είπε...

Είδα ότι σε παλιότερη ανάρτηση ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα το γύρισε στο λαϊκό άσμα. Αφιέρωσε στον κύριο Γκέκα τραγούδι του Μητροπάνου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του βασιλιά των Τελουρίων προτείνω μία νέα σύνθεση σε ντο μείζονα.
.....

Τόσα γράμματα σου έγραψα χαράματα
με ψευδώνυμα πολλά και φροντισμένα
γιατί δεν μπορώ να βλέπω πια κατάματα
τους εθνικιστές, μα ούτε
και εμένα.

Καιρός να κάνω κάτι πια σωστό
να στείλω ένα γράμμα και σε μένα.
Να πω στον εαυτό μου, "σ' αγαπώ".
Μα ξέχασα οδό και αριθμό
και μένει στο Καθίδρυμα και αυτό.

https://youtu.be/YHdN4Yl9Mkc?si=38sgSZc_ADsSzC0K

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ο Σούχωφ είπε...

Τραβηγμένο το πέναλτι, ποίημα το δεύτερο γκολ του γαύρου!
Λεμούριε, ως αόματος έχει καθιερωθεί στη λαϊκή κουλτούρα ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Φωτόπουλος στη κάλπικη λίρα. Πουλούσε και αγόραζε τη γειτονιά, ψυριζε τους κυρ Παντελήδες και έπερνε μάτι τα μπούτια της Σπεράντζας Βρανάς στη ζούλα. Τρελό αλάνι, ευχαριστώ για το κοπλιμαν !

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΕΑ

ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ

Μιμητής: Τα άκουσες Ιππέα μου τα θλιβερά μαντάτα;

Ιππέας: Ποία αγαπητέ;

Μιμητής: Σε μιμούμουν!

Ιππέας: Μα αποτελώ τέτοιο είδωλο; Και πως νόμιζες μωρέ ότι θα μπορούσες να μιμηθείς το Τέλειο;

Μιμητής: Δεν μπόρεσα να τα καταφέρω αγαπητέ. Εσύ πιάνεις πουλιά στον αέρα! Ποιος να σε ανταγωνιστεί; Μετά από εσένα έσπασε το καλούπι…

Ιππέας: Εντάξει αγαπητέ Μιμητή! Σε συγχωρώ επειδή είμαι καλόκαρδος αλλά ας μην επαναληφθεί!

Μιμητής: Είσαι όντως ακόλουθος του Ξένιου Ζεύ! Έρρωσθε!

Η πράξη κλείνει με τον Ιππέα να φεύγει προς το ηλιοβασίλεμα για να παρασταθεί στην στέψη του νέου Καν όσο παίζει το Wolf Totem των The Hu.

https://www.youtube.com/watch?v=jM8dCGIm6yc

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι κάνει; Άρχει; Που ρε; Στον κόσμο των σκιών του διαδικτύου; Αυτό έχει να δείξει ως το μεγάλο του κατόρθωμα; Ότι έχει περάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του σε ένα υπόγειο τρολάροντας; Άλλοι άνθρωποι θα ένιωθαν ότι μια τέτοια ζωή είναι επίγεια κόλαση. Επίσης τώρα η ατάκα “το τρολ γεμίζει κενά και ανασφάλειες που έχεις όταν είσαι μόνος” τι είναι; Και εάν παραδέχεσαι ότι έχεις τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν ζήτησες βοήθεια από ειδικό ρε φίλε αλλά προσπάθησες να διαμορφώσεις έναν πολιτικό χώρο μέχρι να σε πάρουν πρέφα; Και άσε την κλαούνα επειδή ζορίστηκες. Έχεις μιλήσει απαίσια για κόσμο και έχεις προσπαθήσει να τελειώσεις ζωές και καριέρες. Και κλαίγεσαι; Να ξέρεις η Πάνια κάνει ακόμη εκπομπή. Πήγαινε να τα πεις εκεί για τα κενά και τις ανασφάλειες σου. Κοίτα να μπεις μέσα στο στούντιο με το άλογο για να έχουμε και κάτι να βλέπουμε.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ελλείψεις, όχι ανασφάλειες

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πάντως έδειξε ανωτερότητα κατά την επώνυμη αντιπαράθεση με τον Μαμούτο. Δεν το συνέχισε.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι ήταν θέμα ανωτερότητας, λαμπρέ συνέλλην. Απλώς δεν τον έπαιρνε, βλέπεις η συζήτηση ήταν επώνυμη και στα ίσια.
Παρότι την ξεκίνησες ο ίδιος, μόλις κατάλαβες ότι θα διασυρθείς άγρια και ότι τα τελευταία ζώα που σε ακολουθούν θα διαβάσουν τα κέρατά σου, αποχώρησες σαν δαρμένο σκυλί και επέστρεψες εδώ όπου νιώθεις πολύ πιο άνετα. Ήταν μια τίμια προσπάθεια να διαφυλάξεις την τόσο καλά καλλιεργημένη εικόνα σου.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δυστυχώς δεν κατάλαβες το νόημα του ανεκδότου. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα στηρίξω ή όχι τον Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης πρέπει να αποφασίσει αν θα στηρίξει ή όχι εμένα.

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πολυγραφότατε Ίωννα ενώ είσαι όλη την ημέρα εδώ μέσα πάλι δεν απάντησες. Να φανταστώ η ατάκα με την κολώνα και το γέρο μεταφράζεται με το ότι ο Κασιδιάρης είναι η ασταθής κολώνα όπου ο γέρος Ίωννας τον στηρίζει για να μπει Ευρωβουλή; Δεν είναι τυχαίο ότι έσκασες και μύτη στα σχόλια μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Αλλά δεν μου φτάνει αυτή η ακροδεξιά κυπατζίδικη απάντηση. Θέλω να μου πεις ξεκάθαρα εάν στηρίζεις Κασιδιάρη. Ξεκάθαρα Ίωννα.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Είναι καιρό τώρα στα σχόλια. Πάνω από ένα χρόνο.
Τη στήριξη στον Κασιδιάρη για την ευρωβουλή πώς να την προσφέρει; Πλέον ο Ίωνας έχει μια πιθανότητα να γίνει ευρωβουλευτής ενώ ο Κασιδιάρης ακόμα ψάχνει τρόπο να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Tο πάρα πολύ παράξενο με τον Ίωνα είναι ότι μετά από ένα καταιγισμό κατηγοριών και χαρακτηρισμών που άκουσε εδώ μέσα τις προάλλες, συνεχίζει να μπαίνει χαλαρά στο μπλογκ σαν να μην έγινε τίποτα. Αφήνει και σχόλιο δέκα με τόνο για ένα άρθρο που φωτογραφίζει αρνητικά και τη γενιά του, αλλά και αυτόν με το θεάνθρωπο Χίτλερ και τις πανευρωπαϊκές παρλάτες. Ή μας κοροϊδεύει άγρια και ο καιρός θα δείξει τι θέλει ή έχει αγιάσει και μπαίνει με καλές διαθέσεις ακόμα και τώρα ως διαλλακτικός σοφός γέρων.

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έλα ρε Ίωννα! Έτσι μπράβο! Αυτό ήθελα! Άσε τις μπούρδες λοιπόν περί τελειωμένων ιδεολογιών και καημένων γεράκων που τυχαία βρέθηκαν σε ψηφοδέλτια για την τιμή των όπλων. Τώρα μιλάς σωστά ρε παλίκαρε!

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Χα χα ! Νόμισε το γεροτρόλ πως η ΦΛΕΦΑΛΟ είναι σαν το άλλο blog να έχει ασυλία και να αλωνίζει. Αφού αναγκάστηκε, έστω και μασκαρεμένα, να ζητήσει συγγνώμη δεν έχω παρά να πω Long live ΦΛΕΦΑΛΟ!

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Έχουμε και λέμε:

Η ΦΛΕΦΑΛΟ είναι η πλέον αντι αισθητική οργάνωση στον χώρο. Παρά το υφάκι 1000 καρδιναλίων και τον ψευτο-διανοουμενίστικο στόμφο που επιδεικνύετε είστε τελειωμένοι μεσηλίκες με τα μυαλά και την νοοτροπία κολλημένα στο 1980-90. Δεν έχετε στον ήλιο μοίρα όσο διατηρείτε αυτό το στυλ. Μην νομίζετε ότι είναι επαναστατικό και αντισυμβατικό να φοράς σακάκι και μπλουζάκι iron maiden. Ηλίθιο και παιδικιστικο είναι.

Ο Ίων Φιλίππου είναι ένας βερμπαλιστής που νομίζει ότι με τους περίπλοκους όρους και την περισπούδαστη γλώσσα που χρησιμοποιεί θα γίνει δάσκαλος του χώρου τώρα στα γεράματα. Σε γέλασαν! Δεν είσαι επιστήμονας. Ακόμη ένας φθηνός εκκεντρικός γυφτοπρόξενος είσαι. Πίσω από το περιτύλιγμα παραμένεις σφόδρα ακροδεξιός και πολιτικάντης στην ψυχή. Άλλωστε ευρωβουλευτής με το Εθνικό Μέτωπο κατεβαίνεις.

Κάποτε στα σχόλια βλέπαμε σοβαρές και ωραίες παρεμβάσεις, μορφωνόμασταν λίγο παραπάνω, είτε για το τι συνέβαινε στο Ανατολικό Μπλοκ, είτε για την ιστορία των ιδεών, είτε για τα προτάγματα και τις ανάγκες της εποχής. Τώρα κατάντησε και εδώ βούρκος τρολλαρίσματος από γνωστές ακροδεξιές περσόνες.

Κάντε χώρο στον σίφουνα που έρχεται. Εσείς τελειώσατε!

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν νομίζεις ότι υποτιμάς την παρακαταθήκη σου γράφοντας χωρίς ψευδώνυμο; Πού πήγαν οι στιγμές του διαδικτυακού σου μεγαλείου; Πού πήγαν οι παραστάσεις για έναν ρόλο που έκαναν το Μπρόντγουεϊ να φαίνεται ασπρόμαυρη φωτοτυπία μπροστά τους; Τι έγιναν εκείνες οι υπερπαραγωγές που καθήλωσαν στις οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων εκατοντάδες αναγνώστες/θεατές;

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Έχει και την αξία του το να παραμένει κάποιος αιώνιος έφηβος. Επίσης ερωτησούλα. Γιατί χρησιμοποιείς διαρκώς την λέξη αισθητική; Είσαι μόδιστρος; Τύπου Γαβαλά; Θυμάμαι ότι και σε έναν σχολιασμό σου είχες γράψει ότι ήσουν "πριγκιπόπουλο". Είναι εμφανές ότι το έχεις χάσει αλλά έχω και δεύτερη ερώτηση. Γιατί όλοι οι άνθρωποι με την δική σου ιδιαιτερότητα λένε ότι είναι πρίγκιπες; Έχω δει κιόλας ότι πολλές φορές ο αγαπημένος σας ήρωας είναι ο Μικρός Πρίγκιπας. Έτσι βλέπεται τον εαυτό σας; Σαν αγαθούς εφήβους που ανακαλύπτουν τον κόσμο; Επειδή στις προσωπικές μου συναναστροφές δεν έχω συναντήσει πιο κακιασμένα και δύστροπα άτομα. Σαν κακές πεθερές ένα πράγμα.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Αφιερώνω αυτό το άσμα στον σύντροφο Αρίστο γιατί τον αγαπώ πολύ, είναι μια ευαίσθητη και παρεξηγημένη ψυχή. Τις παλιές μέρες το παίζαμε στο γραμμόφωνο ενώ παράλληλα απολαμβάναμε ένα Τία Μαρία σε κολονάτα κρυστάλλινα ποτήρια του 17ου αιώνα.

https://youtu.be/19EgMWYAlnM?si=j53rTf7EFeBUF1pn

Για το τρελάδικο εσύ δε θα με πας
κόψ’ τη μουρμούρα και τα νεύρα μη μου σπας
μη παριστάνεις την σατράπισσα
γιατί στο λέω αγανάκτησα
δε με κρατάς ήρθες μαζί μας να γελάσει ο μαχαλάς

Μήπως αγάπη μου χρειάζεσαι γιατρό
να σε γιατρέψει να μην την πληρώνω εγώ
η ζήλεια σου παρατραβάει
κι είν’ η ώρα να σου πω γκουντμπάι

Δε θα με στειλεις στο τρελάδικο εσύ
κι άλλαξε πλάκα κοπελίτσα μου χρυσή
να με πονάς και να με σέβεσαι
πως έχω βάσανα να σκέφτεσαι
γιατί που λες γυναίκες σήμερα υπάρχουνε πολλές

Μήπως αγάπη μου χρειάζεσαι γιατρό
να σε γιατρέψει να μην την πληρώνω εγώ
η ζήλεια σου παρατραβάει
κι είν’ η ώρα να σου πω γκουντμπάι

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι να συνεχίσει ρε; Πρέπει να έχουν μείνει είκοσι άτομα σε όλη την Ελλάδα που να μην έχουν πάρει πρέφα το τι κάνει και το ποιος είναι. Θα το συνέχιζε για να κάνει τι; Για να ξευτιλιστεί επώνυμα; Μόνο στο βασίλειο των σκιών έχει κάποια ελπίδα. Στο φως της ημέρας μόκο! Αυτός αρέσκεται στο να πλάθει ιστορίες στο Ίντυ όμως στην πραγματικότητα η δική του “δραστηριότητα” ξεπερνά κάθε φαντασία. Μην ξεκινήσει η αυτονομία να βγάζει τις δικές του τις βρωμιές στην επιφάνεια σε όλο το διαδίκτυο. Άντε γιατί τον σιχαθήκαμε. Η Ελλάδα καίγεται και ασχολούμαστε με κάποιον που θυμίζει εμφανισιακά τον Φρέντυ Κρούγκερ.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Συναγωνιστή έχεις δίκιο σε όσα γράφεις. Αλλά ας αποφύγουμε χαρακτηρισμούς για την εξωτερική εμφάνιση. Δεν έχουν νόημα και αλλοιώνουν το περιεχόμενο του σχολιασμού.

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς παραμένουν ακόμα πολλοί ονειροπαρμένοι, υποψήφια θύματα του... !
Ιδιαίτερα στο Facebook, όπου κυκλοφορούν πάμπολλοι εκτός τόπου και χρόνου, έτοιμοι να καταβροχθίσουν το κουτόχορτο που τους ταΐζει σαν ά-λογα.
Και να τον χιλιοευχαριστήσουν κιόλας γι' αυτό!

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος που τα παιδιά στη λέσχη που και που στηλιτεύετε γνωστό think tank του χώρου που φωτογραφίζετε ως "συντηρητικό",είναι επειδή θεωρείτε πως συντηρητισμός και ελεύθερη αγορά είναι ασύμβατες έννοιες,ή επειδή δεν θεωρείτε ότι είναι συνεπείς δεξιοί συντηρητικοί;Από ότι ξέρω ούτε εθνικιστές δηλώνουν ούτε σχέση με αυτόν τον χώρο θέλουν να έχουν.Μια ελληνική alt right είναι.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν το θεωρούμε εμείς. Το έχει αποδείξει ο Κονδύλης ότι ο συντηρητισμός ήταν η πρώτη αντιφιλελευθερη και αντικαπιταλιστική ιδεολογία. Ο ίδιος ο Κονδύλης γράφει με επαρκείς αποδείξεις ότι όσοι Δεξιοί και καπιταλιστές αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είτε αγνοούν την ιστορία των ιδεών είτε (συνήθως) κοροϊδεύουν τον κόσμο για να υφαρπάξουν εκλογική και κοινωνική υποστήριξη που ο φιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός δεν θα είχαν.

Και δεν έχει καθόλου άδικο, αν το σκεφτείς. Ιδίως στην ελληνική περίπτωση. Ρώτα έναν Δεξιό τι πιστεύει και γιατί ψηφίζει Νέα Δημοκρατία. Αν εξαιρέσουμε την σκυλιασμενη προπαγάνδα της μετά του μνημονίου εποχής, η οποία έχει διαμορφώσει έναν πυρήνα καθαρά φιλελευθέρων και φιλοκαπιταλιστών ψηφοφόρων, οι υπόλοιποι νεοδημοκράτες και οι παλιότεροι νεοδημοκράτες μπορεί να σου έλεγαν ότι ψήφιζαν ΝΔ γιατί ήταν βασιλόφρονες, γιατί ήταν χριστιανοί (!!) και διάφορα άλλα τέτοια. Η καπιταλιστική Δεξιά τους έκλεβε από μια δυνητική συντηρητική παράταξη.

Αν εννοείς αυτούς που έχουμε κατά νου, πρώτα απ'όλα κρίνονται ως πρόσωπα. Ασχέτως τι δηλώνουν τώρα επί σειρά ετών το έπαιζαν και αυτοί μπροστάρηδες του χώρου, σε διαφορετικά κόμματα ο καθένας (εντάξει οι περισσότεροι, όχι όλοι). Δευτερευόντως κρίνονται ως προς την επάρκεια της θεωρητικής τους κατάρτισης. Πρόκειται για άσχετους με τις κοινωνικές επιστήμες. Το think tank . μπορεί να οργανώσει μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν καμία επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες, καμία συγγραφική δεινότητα που να τους έχει φέρει σε επαφή με την διανόηση, καμία επαφή με τις τέχνες κλπ.; Τέλος βλέπουμε και τι είδους "συντηρητικοί" είναι. Το ιδεολογικό υπόβαθρο. Γμσε τα....

Στο μεταξύ παίζει να κατασκευάζει ο Μητσοτάκης ένα από δεύτερο "συντηρητικό" think tank. Αυτό είναι σοβαρό και άρτιο όσον αφορά το θεωρητικό υπόβαθρο. Αλλά μυρίζει μητσοτακιλα και και επίσης προπαγανδιστική Δεξιά διάθεση.

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η I remember Lemuria είπε...

Λίγοι γνωρίζουν την δύναμη των ιδιαίτερων κινήσεων της καρδιάς.Ο κοινός άνθρωπος δεν είναι ευαίσθητος παρά σε πέντε η έξι πάθη,και μέσα στον αέναο κύκλο τους ζει και καταναλώνει την φαντασία του.Αν του αφαιρέσετε την αγάπη και το μίσος,την ευχαρίστηση και τον πόνο,την ελπίδα και τον φόβο δεν αισθάνεται πια τίποτε.Οι άνθρωποι όμως που έχουν ευγενέστερο χαρακτήρα μπορούν να συγκινηθούν με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.Φαινεται ότι μπορούν να επεξεργαστούν ιδέες και αισθήσεις που ξεπερνούν τους συνηθισμένους κανόνες της αγελαιας μάζας.Οντας έφιππος και βλέποντας εξ αποστάσεως την κοινωνική διαμόρφωση του διανοητικου κέντρου των αδυνατουντων να κατανοήσουν την αξία της προσωπικής πείρας,την φιλοσοφική ενατένιση της ζωης και την αναλυτική σκωπτική διερεύνηση των συμβάντων της καθημερινότητας,μπορώ μόνο να αναφωνησω με μια διάθεση εγκαρτερησης,ΛΕΜΟΥΡΙΟΙ,ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.

https://youtu.be/Q6fC5cMSoZg?si=Eav7EwqiPnvdRUIc

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Γελάει ο μαχαλάς

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Χαίρε μέγα ενατενιστή Αρίστο! Δεξιώμαι προς εσέ και προς το περιεχόμενό σου!

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κλασσικός boomer που ψαρεύει όλη την ημέρα Θύματα μέσω διαδικτύου. Ο καλησπεράκιας του εθνικιστικού χώρου.

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Ο Ρεμπούτζουλος είπε...

Φανταστική λογοτεχνία και gothic rock θέλατε στρασεροδραγούμηδες; Δείτε να μαθαίνετε τι είναι gothic, γατάκια. Ο μπάρμπας Πλεύρης με τη σύνοδο του σε goth φοτουρο sci fi εμφάνιση με φόντο τη φλεγόμενη λίμνη της Βουλιαγμένης. Στο βάθος της φωτογραφίας φαίνεται να ξεπροβάλλει ο Λεμούριος από τα νερά της λίμνης.

Τι σινεμά φαντασίας και τρόμου και παπάρια μέντολες μου λέτε;; Ο Πλεύρης είναι όλο το fantasy σκηνικό. Τι ζούμε γμω την τρέλα μου...

https://www.okmag.gr/moda/georgia-siakavara-i-foutouristiki-emfanisi-me-ultra-violet-pinelies-sto-fashion-show-paris-valtadoros/

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Τι λες τώρα, ρε φίλε..;;!!! Αυτό είναι για άρθρο. Και το προηγούμενο του παραπάνω σχολιαστή.

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ρε παιδιά 100 σχόλια για τον Τέλη έχουν έρθει. Τώρα καταλάβατε τι παίζει; Αφού οι περισσότεροι ξέρετε τι συμβαίνει. Για ποιο λόγο αυτή η φούρια; Σε τόσα άρθρα εδώ και τόσα χρόνια αυτά δεν γίνονται; Τώρα πρέπει να δημοσιεύσουμε 200 σχόλια με το συγκεκριμένο θέμα;

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Διέκρινα στον διαδικτυακό Χώρο μια υφέρπουσα φήμη "ότι φοβούμαι την δημοσιότητα". Πράγματι, δεν εκτίθεμαι στην Δημοσιότητα, διότι δεν επιθυμώ να εκτεθώ. Δεν φοβούμαι την Δημοσιότητα αλλά την ντρέπομαι, διότι είναι ξεδιάντροπη.

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι εθνικιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου είστε όλη την ημέρα πίσω από μία οθόνη; Είναι μεγάλη πίκρα που για να γίνει το νταλαβέρι το 2024 πρέπει να είστε κολλημένοι σε έναν υπολογιστή. Παλιότερα η σπέκουλα γινόταν σε καφενεία, υπόγεια και γραφεία. Υπήρχε κουβεντούλα και σχόλη. Τώρα έχετε αναγκαστεί να κάψετε τα μάτια σας για να είστε ένα βήμα μπροστά στο μαγείρεμα. Κακά στερνά αυτά. Κακόμοιρα.

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πραιπόζιτε επιτρέπεται να εκφράζεστε με τέτοιο τρόπο για τους συναγωνιστές της γενιάς σας;

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε Γιάννη δεν φαντάζεσαι πόσο θα ήθελα να ανεβάσω το βίντεο του συγχωρεμένου του Γεωργίου με την γνωστή ατάκα “Σοφή η μαλακία σου” αλλά δεδομένα δεν θα μου ανέβαζαν τα παιδιά το σχόλιο. Οπότε αρκέσου σε αυτό. Δηλαδή τι άλλο θα σκαρφιστείς ρε μεγάλε; Τετρακόσια τα έχεις τελικά. Επειδή στην αρχή μας τα μάσαγες. Για αυτό το λέω. Μπαγάσα...

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...



τρομερό άρθρο για τον Ελιάντε

https://antepithesi.gr/2024/04/mircea-eliade.html/

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Το άρθρο είναι όντως καλό και το απόσπασμα του Ελιάντε υπέροχο. Το θέμα είναι ότι φέρνει την συνηθισμένη παλαιά γραμμή του Μιχαλολιάκου μπροστά σε μια αντίφαση. Ο Ελιάντε εισηγήθηκε την υπέρβαση του "στεγνού βιολογισμού" και την απόρριψη του ντετερμινιστικού ρατσισμού. Είναι σχεδόν Φ.ΛΕΦΑ.ΛΟ. η ανάρτηση. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να να χαρακτηρίσει ο Λεμούριος και τον Ελιάντε κομμουνιστή.

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

https://www.gazzetta.gr/plus/2328023/bruce-dickinson-heavy-metal-einai-san-podosfairo-den-mporeis-na-ziseis-horis-ayto

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/79UBLFeqCXc?si=OJBz7fu9XjisnmI3

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/9aaFLYkN648?si=Iw27cCfugx9buMDQ

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Καθώς διάβαζα κάποιες παραγράφους σας, όπως η καταληκτική, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να είναι και αποστροφές λόγου τού Κουτσούμπα σε φεστιβάλ ΚΝΕ. Βέβαια δεν σας κατηγορώ για κομμουνισμό, όπως κάποιος άλλος γραφικός και τακτικός σχολιαστής, αλλά αυτές οι επωδοί για την επάρατη Δύση τι ωφελούν;

Εξ άλλου ο ρομαντισμός, ο οποίος καθόρισε τον Π. Γιαννόπουλο, στην Δύση γεννήθηκε. Και ο εθνικισμός, ασχέτως με τις διαμάχες αν είναι προϊόν τού διαφωτισμού ή τού ρομαντισμού, επίσης. Και ο Π. Γ., αστός με τα όλα του, στην Εσπερία έλαβε τα “φώτα” και επανήλθε για να επαναλάβει, τηρουμένων των αναλογιών, το εγχείρημα τού Ruskin στα πάτρια εδάφη αρχίζοντας ως κριτικός ζωγραφικής. Αλλά και ο Ruskin Βρετανός μεγαλοαστός ήταν της Βικτωριανής εποχής με προτεσταντικές καταβολές (“Αγγλοσαξονοκανίβαλους” τους έλεγε όλους αυτούς Π.Γ.) Στο The Stones Of Venice, o Ruskin επαινεί την γοτθική περίοδο της Βενετίας. Αυτούς ο Π. Γιαννόπουλος αποκαλεί “θηριολαούς” και “βαρβαρόφραγκους”, αδιακρίτως. Πέρα από την συχνά εύστοχη και οξεία κριτική του στην διανόηση της εποχής του για την δουλοπρεπή μίμηση τού συρμού που ερχόταν από τις δυτικές μητροπόλεις, ο Π. Γ. έπεσε τελικά θύμα των αντιφάσεων του τις οποίες δεν μπορούσε να γεφυρώσει με βερμπαλιστικές ακροβασίες περί ελληνοβυζαντινισμού και ελληνορθοδοξίας και βυζαντινής αυτοκρατορίας που θα εκπολίτιζε, αν την άφηναν, τους “αγριόφραγκους” και “αγγλοσαξοκανίβαλους”.

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 Ο Σούχωφ είπε...

μπολσεβίκος εδώ... Σωστά η ΦΛΕΦΑΛΟ επισημαίνει ότι η έννοια του προσδιορισμού είναι ιδεολογική και όχι γεωγραφική. Άλλωστε και ο κομμουνισμός "δυτικό" παράγωγο είναι.
Ο καπιταλισμός καταστρέφει από γεννησιμιού του την λαϊκή κοινότητα. Αποκοπτει τον άνθρωπο από το φυσικό περιβάλλον και τον αποξενώνει από το κοινωνικό.
Αυτά τα επισημαίνει ο κομμουνισμός, αλλά εσείς οι ακροδεξιοί έχετε πρόβλημα με αυτόν που τα επισημαίνει και όχι με αυτόν που τα προκαλεί.
Για παράδειγμα: Από το 70 και μετά το επίπεδο διαβίωσης στη δύση διατηρείται και διευρύνεται χάρις σε δύο παράγοντες 1) την είσοδο των γυναικών στη παραγωγική διαδικασία. Αυτό σημαίνει αυτόματα τη χρεοκοπία της νεωτερικού τύπου οικογένειας. Οι χιμπατζήδες της ακροδεξιάς ρίχνετε το φταίξιμο στο φεμινισμό, δηλαδή στο φυσικό παράγωγο της αλλαγής των σχέσεων παραγωγής. Θα θέλατε την σύζυγό που πλέον φέρνει εισόδημα στο σπίτι να παραμείνει η " δούλα και κυρά" που ήταν πρότερα. 2) τον ιδιωτικό δανεισμό, δηλαδή πιστωτικές κάρτες, δάνεια κτλ. Με αποτέλεσμα τη σημερινή φούσκα που καθιστά το καπιταλιστικό σύστημα επισήμως χρεοκοπημένο.
Ο κομμουνισμός λόγω υλιστικής μονομέρειας ήταν καταδικασμένος να συντριβεί. Αλλά στα 100 που διαψεύστηκε υπάρχουν άλλα 100 που δικαιώθηκε. Ισχυριζόταν ότι ο σοσιαλισμός αναπόδραστα θα αντικαταστήσει το καπιταλισμό ως πιο παραγωγικός. Η μεγαλύτερη κοτσάνα της ιστορίας. Αν το πεπρωμένο μου είναι να με φάνε τα σκουλίκια, για ποιο λόγο
να είμαι αλτρουιστης και να μην πατήσω σε πτώματα για να απολαύσω το τώρα;
Άρα φτάνουμε στη σορελική αντίληψη ότι ο σοσιαλισμός έχει ως προϋπόθεση υλικούς, αλλά ΚΑΙ πνευματικούς όρους.
Το αποτέλεσμα της Σοβιετικής Ένωσης κραυγάζει.
Ο Ναζισμός: αναφέρομαι στη κυβερνητική περίοδο και μόνο. Πέτυχε την πιο ατσάλινη εθνική συσπείρωση της ιστορίας πάνω σε ένα αίτημα: τον Ιμπεριαλισμό. Θα φάμε όλοι πλούσιοι και φτωχοί γιατί θα σκλαβωσουμε άλλους να δουλεύουν τζάμπα για εμάς. Ναζισμός χωρίς αυτό το αίτημα ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ. Γιατί εκλείπει η δυνατότητα ταξικής συνεργασίας.
Καθίστε τώρα και υπολογίστε πόσους τόνους μαλάκιο μπορεί να είσαι όταν ισχυριζεσαι ότι είσαι ναζιστής σε μια χώρα προτεκτοράτο που όχι να κατακτήσει άλλους δεν μπορεί, αλλά δεν έχει το παραμικρό ίχνος εθνικής κυριαρχίας.
Εδώ υπάρχει η περίπτωση ότι η συνειδητοποίηση της ανυπαρξίας ιστορικού υποκειμένου (έθνος) να ωθεί τους αποικιοποιημενους στην άρνηση του γένους των (Ρωμιοσύνη) και την αναζήτηση ευρύτερων φαντασιακων υποκειμένων των οποίων είναι τμήμα (ΔΥΣΗ). Αλλά αυτά είναι ζητήματα ψυχιατρικής που δεν κατέχω.
Ο Τάδε που είναι στη θύρα 7,4,13,21 δουλεύει στη μπουτίκ ή στο δήμο αργομισθία. Κάνει και καμμία ψιλοντιλια, πάει και πόρτα, καμμία προστασία ξερωγω.
Μάθετε να ονειρεύεστε χωρίς ντρογκα ρε μαλάκες. Όπως όταν είσασταν παιδιά.
Εθνικισμός χωρίς σοσιαλισμό δεν είναι εθνικισμός.
Σοσιαλισμός χωρίς εθνικισμό δεν είναι σοσιαλισμός.
Τέλος παραληρήματος.

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

"Ο Ναζισμός: αναφέρομαι στη κυβερνητική περίοδο και μόνο. Πέτυχε την πιο ατσάλινη εθνική συσπείρωση της ιστορίας πάνω σε ένα αίτημα: τον Ιμπεριαλισμό. Θα φάμε όλοι πλούσιοι και φτωχοί γιατί θα σκλαβωσουμε άλλους να δουλεύουν τζάμπα για εμάς. Ναζισμός χωρίς αυτό το αίτημα ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ. Γιατί εκλείπει η δυνατότητα ταξικής συνεργασίας"

Ενώ ανέφερες πνευματικούς και υλικούς όρους, στην συνέχεια χρησιμοποίησες μόνο την μεταβλητή των υλικών όρων στην σύνοψη της παραγράφου που παραθέτουμε.

Όμως μάλλον δεν ισχύει ποτέ αυτό. Το διαλεκτικό πλέξιμο πνευματικών και υλικών προϋποθέσεων είναι παντού αδιατάρακτο. Πιστεύεις ότι αυτό κινητοποίησε τον γερμανικό πληθυσμό; Μόνο η υπόσχεση για γυμνό γεωπολιτικό και οικονομικό όφελος; Πολύ αμφιβάλλουμε. Καταρχάς δεν ειπώθηκε ποτέ ξεκάθαρα αυτό που αναφέρεις. Μην ξεχνάμε ότι οι μάζες ενημερώνονται από την επίσημη αφήγηση και όχι από το όποιο βαθύτερο περιεχόμενό της. Η επίσημη αφήγηση έλεγε αρχικά ότι ο στόχος ήταν η εθνική ενότητα μέσω της απελευθέρωσης των αλύτρωτων πληθυσμών. Μετά από αυτό έλεγε ότι η Δύση κύρηξε τον πόλεμο στην Γερμανία (καλλιέργησε αίσθημα απόκρουσης του δυτικού ιμπεριαλισμού και όχι εξάπλωσης). Μετά πάλι έλεγε ότι η ΕΣΣΔ δεν έβλεπε με καλό μάτι την γερμανική ενδυνάμωση και επιθυμούσε να απλώσει την επιρροή της σε περιοχές που δεν είχε κατακτήσει με τα όπλα και οι οποίες προσδοκούσαν γερμανική βοήθεια (καλλιέργεια αισθήματος υπεράσπισης των αδυνάτων). Παράλληλα με όλα αυτά υπήρχε και καλλιέργεια της ιδέας του πολεμικού έθνους. Τόσο ως σύνδεση με την ρομαντική ανάγνωση της αρχαιότητας και του μεσαίωνα όσο και στα πλαίσια της νεορομαντικης σορελιανης διαλεκτικής που ήθελε τον εξαγνισμό της ανθρωπότητας μέσα από την δοκιμασία του πολέμου ως καθαυτό (ασχέτως αιτίας) κριτηρίου φυσικής επιλογής των καλύτερων.

Όλα πλεγμένα ήταν στην αφήγηση του κράτους και τις συνειδήσεις των ανθρώπων του γερμανικού λαού. Πνεύμα και υλικοί υπολογισμοί. Περισσότερο πνεύμα διεπνεε κράτος και λαό. Οι υλικοί υπολογισμοί ήταν προσαρμογές των συμφερόντων της μεγαλοαστικης αλητείας στην γενικότερη επικρατούσα τάση.

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όλοι μαζί κινούμε, συρφετός,
γυρεύοντας ομοιοκαταληξία.
Mια τόσο ευγενικιά φιλοδοξία
έγινε της ζωής μας ο σκοπός...

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

"Αγωνιστείτε για την υπεράσπιση την εθνικής μας ανεξαρτησίας, ισχύος, κληρονομιάς και ταυτότητας. Κόντρα σε κάθε παρελκυστική προοπτική ένταξης σε διεθνικά σχήματα υποτιθέμενα συναφών πολιτικά πλαισίων. Αυτοί που μας στερούν την εθνική ανεξαρτησία, που σβήνουν την εθνική μας ταυτότητα και που μας σκοτώνουν με τους νόμους του δυτικού φιλελευθερισμού είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ασχέτως αν είναι ομόφυλοι ή αν μας προσεγγίσουν κουκουλωμένοι με την σημαία κάποιων παλιών κινημάτων της δικής μας ιδεολογίας. Τίποτα δεν είναι συναφές με τις ιδέες μας, αν δεν αναγνωρίζει την προτεραιότητα της εθνικής ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Πρώτα ο ρομαντικός εθνικισμός και ο ρομαντικός σοσιαλισμός. Μετά οι γεωπολιτικές πανευρωπαϊκές παρλάτες"

Αν αυτή η παράγραφος σου θυμίζει τον Κουτσούμπα σε φεστιβάλ της ΚΝΕ δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή το ΚΚΕ μας αντιγράφει και γίνεται εθνικιστικό ή εσύ δεν έμαθες ποτέ τι είναι εθνικισμός, εθνικοσοσιαλισμός, φασισμός, ριζοσπαστικός συντηρητισμός και τα υπόλοιπα ρεύματα της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού. Επειδή το πρώτο είναι δύσκολο να συμβεί, σκέψου πόσο τραγελαφικο είναι το δεύτερο. Οι επικεφαλής του χώρου επί πενήντα χρόνια να μην γνωρίζουν την ιδεολογία του.

Στο θέμα της αναφοράς στην Δύση έχουμε γράψει εκατό φορές ότι ο προσδιορισμός είναι ιδεολογικός και όχι γεωγραφικός. Με το όρο Δύση εννοούν οι Ρομάντικοι την επικρατούσα ιδεολογία του φιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Και οι Γερμανοί, όπως ο Σπένγκλερ, εναντίον της δύσης έγραφαν. Αλλά εννοούσαν την φιλελεύθερη ιδεολογία και όχι ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο. Στην Ελλάδα και στην ανατολική Ευρώπη έμπαινε πιο συχνά και ο γεωγραφικός παράγοντας στην ανάλυση, ακριβώς γιατί υπήρχε η γεωπολιτική κατοχή της περιοχής από τα αγγλοσαξονικά συμφέροντα. Ωστόσο το σημείο επικέντρωσης είναι πάντα ο δυτικός φιλελευθερισμός. Σε αυτούς τους κανίβαλους αναφερόταν ο Γιαννόπουλος. Αν ενίοτε έκανε αναδρομές και στο αρχαίο παρελθόν αυτών των εθνών, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε και άδικο. Ασχέτως αν ήταν άκομψοι οι χαρακτηρισμοί του γραπτού λόγου του.

Τέλος όσον αφορά τις ακροβασιες με τον μεσαιωνικό ελληνισμό. Δεν έκανε καμία ακροβασια. Το σχήμα του Παπαρηγοπούλου και του Ζαμπέλιου υιοθέτησε. Ακροβασιες κάνετε όσοι έχετε το θράσος να δηλώνετε εθνικιστές ή εθνικοσοσιαλιστές και αρνείστε το σχήμα αρχαιότητα -μεσαιωνας- νεότερη Ελλάδα του Παπαρρηγοπούλου. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ή με τον Παπαρρηγόπουλο και τον Ζαμπέλιο ή κατά του εθνικισμού/ εθνικοσοσιαλισμού. Διαλέξτε.

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αφού σε έβαλαν και τα παιδιά να διαβάσεις Ρομαντικούς στα γεράματα κάτι είναι και αυτό. Δίπλα από τις εφημερίδες του Στόκου τώρα στο τραπέζι θα έχεις και Ρομαντικούς. Αλλά βλέπεις γιατί είσαι καθίκι; Βλέπεις γιατί δεν πρέπει να δείξουμε κανένα έλεος στην περίπτωση σου; Όσο κι εάν κλαίγεσαι και όσο κι εάν πιέζεσαι, είσαι ένα άθλιο υποκείμενο που έρπετε και με την πρώτη ευκαιρία προσπαθείς να δαγκώσεις. Ακόμη κι εάν η Λέσχη πλέον σε έχει ξεδοντιάσει εξακολουθείς και ενοχλείς. Το ότι επανέρχεσαι με αυτόν τον “π@ύστικο” τρόπο δείχνει ότι όσο κι εάν σε φτύνουν (είπαν ότι θα μπορούσαν να ανεβάσουν 100 σχόλια για εσένα αλλά σε λυπηθήκαν) δεν βάζεις μυαλό. Είσαι αρρωστημένη προσωπικότητα αγόρι μου. Αλλά αυτό στο υποσχόμαστε. Για όσα χρόνια παραμένεις ζωντανός θα βλέπεις την αυτονομία και στον καθρέφτη σου, και στο μαξιλάρι σου και στα σκέλια σου. Ειδικά το τελευταίο είμαι σίγουρος ότι θα σε ευχαριστούσε δεόντως. Μέχρι την επόμενη φορά φίδι. À tout à l'heure.

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

O Σουχωφ έχει δίκιο.Το σχέδιο του Παγγερμανισμου ήταν η εξάπλωση προς ανατολάς,η εγκατασταση Γερμανών αποίκων σε αυτές τις περιοχές και συνεπακόλουθα η εφαρμογή της στυγνής "φυλετικής υγιεινής".Όσοι ανατολικοευρωπαιοι Σλάβοι/Βαλτικοι έφεραν το "μογγολικο αποτύπωμα"-προτεταμενα μήλα παρειων,πλακουτσα κρανία κλπ θα στειρωνονταν δουλεύοντας όλη την υπόλοιπη ζωή τους στα εργοτάξια του διευρυμένου Ράιχ.
Οι έχοντες νορδικο παρουσιαστικό υποταγμένοι Ανατολικοευρωπαιοι μικρής ηλικίας θα υιοθετουνταν από ανάδοχες γερμανικές οικογένειες.Δυστυχως αυτή είναι η πικρή αλήθεια,λυπάμαι,όλα αυτά υπάρχουν σε ντοκιμανταιρ..

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 Διαγραφή
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Καλά δεν χρειάζεται να λυπάσαι. Δεν αφορά εμάς αυτό το θέμα. Αλλά θα συνιστούσαμε λίγη επιφύλαξη προς τα σενάρια των ντοκιμαντέρ. Κάποτε τείνουν να μοιάζουν με τα κινηματογραφικά. Άλλοτε πάλι όχι.

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Αφ' ενός μη καταφεύγετε σε σοφίσματα που σας εκθέτουν. Όχι, ο Π. Γιαννόπουλος όταν αναφέρεται σε “θηριολαούς”, “φραγκοβαρβάρους” και “αγγλοσαξοκανιβάλους” δεν εννοεί τους “φιλελευθέρους” της δύσης, αλλά κυρίως αναφέρεται στο μεσαιωνικό παρελθόν αυτών των λαών θεωρών ότι δεν εξεπολιτίσθησαν δεόντως όντες ανεπίδεκτοι των ναμάτων της βυζαντινής ελληνορθοδοξίας. Όταν αναφέρεται στους φιλελευθέρους, τους αποκαλεί φραγκομπακάληδες, αγγλομπακάληδες, ή κάτι παρόμοια συναφή. Φραγκοβάρβαροι λοιπόν, κατά Π.Γ., αυτοί που έχτισαν τους γοτθικούς ναούς, βάρβαρος και ο Μπαχ, βάρβαρος και ο Μπετόβεν, δεν πρόκαμαν να εκπολιτισθούν από την ελληνοχριστιανική βυζαντινή αυτοκρατορία – μόνον Αγιασοφιά και τεριρέμ, και όποιος πει ότι επί Ιουστινιανού κατεστράφη η Αθήνα και ότι η λέξη “Έλλην”, ή “ελληνικός”, ήταν τότε ρετσινιά ικανή να σε στείλει στον δήμιο, είναι φραγκοπροσκυνημένος...

Αφ' ετέρου, όταν επικαλείστε τον Σπένγκλερ, ο οποίος θεωρούσε ότι στις αρχές τού 20ου αιώνα ο λεγόμενος δυτικός (φαουστικός) πολιτισμός ολοκλήρωνε τον κύκλο του, ενώ εσείς προσπαθείτε στην μετα-νεωτερικότητα να αναβιώσετε τον όψιμο δυτικό ρομαντισμό μέσω τού blogging, μάλλον επιχειρήσατε να στηριχθείτε σε κάτι που σας ανατρέπει. (Και όχι, ο Σπένγκλερ δεν έγραψε “εναντίον της δύσης”, αυτό δεν είναι καν υπεραπλούστευση, είναι παρερμηνεία.) Και επίσης ο Σπένγκλερ, παρά το γοητευτικό του αφήγημα, έχει περιπέσει σε χαρακτηριστικά ατοπήματα.

Αυτό για τον Παπαρρηγόπουλο δεν το κατάλαβα. Αυθαίρετο δικό σας αξίωμα είναι και γνώμη σας. Η δική μου γνώμη είναι ότι ο Παπαρρηγόπουλος είναι σπουδαίος ιστορικός και εξαιρετικός συγγραφέας, αλλά πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα τής εποχής του και στην ιστορική του διάσταση. Εξ άλλου ο Παπαρρηγόπουλος γίνεται αποδεκτός και από τους περισσότερους φιλελευθέρους στην Ελλάδα. Και δεν έχει καμία σχέση με τον Π.Γ., ο οποίος είναι ευεπίφορος σε πλείστες ερμηνείες και παρερμηνείες, διότι η παραληρηματική γραφή του βρίθει αντιφάσεων – πέρα από κάποια εύστοχη και οξεία κριτική των ηθών της εποχής του που είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρη. Υπάρχει όμως κάτι σταθερό σε αυτόν: το μένος εναντίον οτιδήποτε δυτικού, όπου μπορεί να βρει έρεισμα κάθε αντιδυτικός ορθόδοξος παλαιοημερολογίτης ταλιμπάν, ακροδεξιός ελληνάρας, προσκυνητής τού Παϊσίου κλπ.. Και δεν είναι τυχαίο που ο ανεκδιήγητος ευτελιστής τού Heidegger και παραχαράκτης της αρχαίας ελληνικής σκέψης νεο-ορθόδοξος Γιανναράς - αυτός που λέει αθλιότητες τού τύπου ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι μετεξέλιξη της εκκλησίας του δήμου των Αθηνών και ότι ο ναζισμός ήταν προϊόν τού διαφωτισμού - τον έχει περίπου ως πνευματικό του πατέρα.

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ας μην καταφεύγεις σε επικοινωνιακές ασκήσεις που σε αποκαλύπτουν. Έχει ο Γιανναράς τον Παπαρρηγόπουλο πνευματικό του πατέρα...;;; Μα ο Γιανναράς θεωρεί απαράδεκτο το τρίσημο σχήμα του Παπαρρηγοπούλου. Τι άλλο θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε από εσένα Κένταυρε;;; Τι άλλο...;;;

Προφανώς και δεν είναι δική μας συλλογική ή προσωπική προσέγγιση αυτή που αφορά τον Παπαρρηγόπουλο. Είναι κριτήριο της εθνικιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα.

Αν κάποιος αρνείται το τρίσημο σχήμα της ιστορικής ενότητας του ελληνικού έθνους του Παπαρρηγοπούλου και του Ζαμπέλιου, και πιστεύει στην θεωρία του Φαλμεράυερ (σε αυτόν απάντησε κατά κύριο λόγο) θεωρώντας ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό έθνος, τότε αυτός (που πιστεύει στον Φαλμεράυερ) δεν μπορεί να είναι Έλληνας εθνικιστής ή εθνικοσοσιαλιστής. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο. Έλληνας εθνικιστής και εθνικοσοσιαλιστής που να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνικό έθνος με δεδομένη συνέχεια ανά τους αιώνες δεν γίνεται να υπάρξει. Όποιος συνδέει τον Φαλμεράυερ με τον ελληνικό εθνικισμό ή εθνικοσοσιαλισμό μπορεί να είναι τρελός για τα σίδερα, μπορεί να είναι φερέφωνο της εξωτερικής πολιτικής της χιτλερικής εκδοχής του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού ή απλά καρνάβαλος που φορά στολές του ΒΠΠ όπως ένας άλλος ομοιοπαθής του μπορεί να φορά στολές του μεγάλου Ναπολέοντα, αρχαίων Ελλήνων κλπ.

Στα του Περικλή Γιαννόπουλου δεν αμφιβάλει κανείς ότι μπορεί να έχει και αντιφάσεις. Είχαν αντιφάσεις και ασυνέχειες σημαντικότεροι διανοητές. Το κεντρικό περιεχόμενο όμως της πολιτικής του σκέψης είναι αυτό που αναδεικνύει το άρθρο. Μπορεί το ύφος λίβελου που επέλεγε για να ψέξει και να ειρωνευτεί τους ιμπεριαλιστές να τον οδηγούσε σε γενικεύσεις για τους δυτικούς λαούς. Ωστόσο ακόμη και λίγες μέρες πριν αυτοκτονήσει μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την ευρωπαϊκή ρομαντική λογοτεχνία. Μην σε πιάνει, λοιπόν, τόσο μεγάλη ευαισθησία για να προστατεύσεις τους δυτικούς λαούς. Δεν τους υποτιμούμε ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός Ρομαντισμός. Ξεχνάς επίσης ότι έχει σημασία και η περίοδος που γράφεται κάθε κείμενο. Δεν είναι ίδια η διάθεση των διανοητών σε κάθε περίοδο της ζωής τους.

Για τους φραγκοβαρβαρους μην κανείς το λάθος να αντιλαμβάνεσαι τον μεσαίωνα ως ένα αδιατάρακτο και ενιαίο πλαίσιο. Άλλοι ήταν οι Ευρωπαίοι που ζούσαν στην προ του Καρλομάγνου περίοδο, άλλοι οι Ευρωπαίοι του 12ου αιώνα, άλλοι οι Ευρωπαίοι του 14ου αιώνα. Όλα αυτά τα χρόνια μεσαίωνας ήταν. Δεν είχαν όμως τον ίδιο πολιτισμό. Είχαν απόσταση έξι και εφτά εκατονταετίες. Εξίσου άλλος ο ανατολικός ρωμαϊκός μεσαίωνας του 6ου αιώνα μΧ και άλλος του 12ου αιώνα μΧ όταν και αναπτύσσονται τα πρώτα σπέρματα των ιδεών του μεταγενέστερου ελληνικού εθνικισμού. Σε εμάς αρέσει πάντως ο ευρωπαϊκός μεσαίωνας. Δεν παραθέτουμε το τον Γιαννόπουλο ως δογματικό σημείο αναφοράς. Ως κομμάτι της ιστορίας της ιδεολογίας μας τον παρουσιάζουμε, κάτι που σαφώς δεν είναι ρετάλια της Δεξιάς όπως εσύ.

Επίσης δεν παραθέτουμε συνήθως προσωπικές προσεγγίσεις σε τέτοια ζητήματα. Παρουσιάζουμε αναλύσεις γενικής ισχύος σε θέματα ιδεολογικού υπόβαθρου και ιστορίας των ιδεών. Τόσο που άλλοι "εθνικιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου" μπορεί να μας κατηγορήσουν για φορμαλισμό.
Ή με εμάς ή εναντίον του εθνικισμού, όπως αρέσκονται να τοποθετούνται κάθετα άλλοι σχολιαστές των άρθρων μας.

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Αναγκάζομαι να επανέλθω. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Κένταυρος, αλλά έχει δίκιο, τουλάχιστον ξέρει τον Γιανναρά, που η Λέσχη αποδεικνύει (το παραδέχθηκε άλλωστε...) ότι αγνοεί ολοτελώς. Η άγνοια της αυτή την κατέστησε θύμα παρανόησης. Θεωρεί ότι ο Γιανναράς αμφισβητεί το "τρίσημο σχήμα" των Παπαρρηγόπουλου - Ζαμπέλιου όπως το αποκαλεί. Ουδέν ψευδέστερο τούτου. Ο Γιανναράς επεχείρησε να ολοκληρώσει το "τρίσημο σχήμα", διότι το θεωρεί ελλειπές κατά την Οντολογική του διάσταση. Πιστεύει δηλαδή ότι οι Ζ - Π ορθά υπεστήριξαν την αδιάπτωτη συνέχεια και ενότητα του ιστορικού βίου των Ελλήνων, αλλά η γνωσιολογική και δεοντολογική ερμηνεία τους στερείται οντολογικής τεκμηρίωσης, την οποία και επεχείρησε ανεπιτυχώς να αποκαταστήσει. Γι' αυτήν την απεγνωσμένη προσπάθεια, παρά την αποτυχία του είναι κατά την κρίση μου ο μεγαλύτερος Έλληνας στοχαστής του Κ΄ αιώνα. Κατά τα λοιπά μισεί θανάσιμα την Δύση και εναγκαλίζεται ασφυκτικώς το Βυζάντιο, όπως ακριβώς περιγράφει ο Κένταυρος.
Αλλά οι αντιφάσεις της Λέσχης δεν σταματούν εδώ. Ορθά επίσης επισημαίνει ο Κένταυρος, ότι η Λέσχη επικαλείται διαρκώς τον Σπένγκλερ, ο οποίος διαχωρίζει ριζικά τον Φαουστικό Δυτικό Πολιτισμό από αυτόν της Ελληνορθόδοξης Ανατολής, τον οποίο ασφαλώς αρνείται ολοτελώς και τον συγκαταλέγει στους Μαγικούς Πολιτισμούς! Ο εκλεκτισμός της Λέσχης είναι πρόδηλος. Παίρνει από κάθε παράδοση μόνο ό,τι της αρκεί προκειμένου να στηρίξει τον "Παραδοσιοκρατικό Ρομαντικό Εθνικισμό" της και εξαιρεί τα υπόλοιπα. Έτσι όμως δεν προβαίνει σε Ιστορική Ερμηνεία, αλλά απλώς υφαίνει ένα ιδεολόγημα δίχως κανένα ιστορικό αντίκρισμα.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Κένταυρος είπε...

Ακριβώς έτσι όπως τα είπα. Βλέπετε ότι από μία συζήτηση μαζί μου θα μάθετε πολλά που δεν γνωρίζατε κλεισμένοι στον “μεσαιωνικό” ρομαντικό ψηφιακό σας πύργο και ασχολούμενοι με small talk με διάφορα trolls. Ο Γιανναράς θεωρεί τον Π. Γιαννόπουλο έναν από τους πρωτοπόρους τού ρεύματος στο οποίο θεωρεί ότι και αυτός ανήκει, έστω και αν ύστερα προσάπτει “μεταφυσικό” έλλειμμα σε αυτούς τους οποίους, ως εκφορά λόγου και τοποθέτηση κατά της “δύσεως”, σχεδόν αντιγράφει. Κατά τα άλλα δεν θέλω να συζητήσω περαιτέρω επί των απόψεων του Γιανναρά, δεν θα μπω στον κόπο. Απλώς παραθέτω πρόχειρα αυτό, ψάξτε εσείς να βρείτε και άλλα παρόμοια που υπάρχουν

“... άσχετοι (εννοεί τους Ε. Βενιζέλο, Κ. Καραμανλή) με την ιδιοπρόσωπη και επίκαιρη πρόταση που διασώζει ο Ελληνισμός σε κριτική αναμέτρηση με τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της δυτικο-ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Είχε άραγε διαβάσει ποτέ ο Βενιζέλος έστω και δείγμα γραφής του Παπαδιαμάντη ή του Μανουήλ Γεδεών ή του Κωνσταντίνου Καραβίδα ή του Περικλή Γιαννόπουλου ή του προσωπικού του αντιπάλου Ιωνα Δραγούμη;” (21.11.2021, Επιφυλλίδα “Κ”).

ΥΓ “... ρετάλια της Δεξιάς όπως εσύ.” (sic)! Σε προϊόντα της φαντασίας σας απευθύνεστε, με περνάτε για κάποιον άλλον προφανώς. Καταφεύγετε σε ad hominem κατιγκοειδείς εκφράσεις πρόχειρα – να υποθέσω ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Να υποθέσεις ότι σε έχουν καταλάβει και τα ψάρια του Σαρωνικού και γελάνε με τα χάλια σου. Αυτό να υποθέσεις και μάλιστα με σχετική ασφάλεια.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Κένταυρος είπε...

ΥΓ2 Κι θα σας προέτραπα να διαβάζετε πιο προσεκτικά αυτά που γράφω. Για τον Π. Γιαννόπουλο έγραψα ότι τον θεωρεί ο Γιανναράς ως "περίπου πνευματικό του πατέρα", όχι τον Παπαρρηγόπουλο (προς θεού!)

" Και δεν έχει καμία σχέση με τον Π.Γ., ο οποίος είναι ευεπίφορος σε πλείστες ερμηνείες και παρερμηνείες, διότι η παραληρηματική γραφή του βρίθει αντιφάσεων – πέρα από κάποια εύστοχη και οξεία κριτική των ηθών της εποχής του που είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρη. Υπάρχει όμως κάτι σταθερό σε αυτόν: το μένος εναντίον οτιδήποτε δυτικού, όπου μπορεί να βρει έρεισμα κάθε αντιδυτικός ορθόδοξος παλαιοημερολογίτης ταλιμπάν, ακροδεξιός ελληνάρας, προσκυνητής τού Παϊσίου κλπ.. Και δεν είναι τυχαίο που ο ανεκδιήγητος ευτελιστής τού Heidegger και παραχαράκτης της αρχαίας ελληνικής σκέψης νεο-ορθόδοξος Γιανναράς - αυτός που λέει αθλιότητες τού τύπου ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι μετεξέλιξη της εκκλησίας του δήμου των Αθηνών και ότι ο ναζισμός ήταν προϊόν τού διαφωτισμού - τον έχει περίπου ως πνευματικό του πατέρα."

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εντάξει είναι λίγο απαιτητικό αυτό που ζητάς. Να διαβάσουμε προσεκτικά τον καραγκιοζάκο του εθνικιστικού χώρου. Όταν έχουμε διάθεση για μαύρο χιούμορ, το κάνουμε. Σε μια από τις χιουμοριστικές αναλαμπές διαβάσαμε ξανά το επίμαχο σχόλιο και διαπιστώσαμε ότι τον Παπαρρηγόπουλο τον είχες βάλει εσύ στην συζήτηση. Μερικές φράσεις πιο πάνω απ' το απόσπασμα που παρέθεσες.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις γιατί σε ξευτιλίζουν τα παιδιά; Επειδή δεν δηλώνεις ποιος και τι είσαι. Δεν δηλώνεις τι πιστεύεις. Και είσαι και τόσο δειλός έτσι ώστε απλά κάνεις νύξεις. Γιατί; Επειδή δεν μπορείς να στηρίξεις τις απόψεις σου στο φως της ημέρας επειδή θα πιεστείς επικοινωνιακά στο σημείο που θα πρέπει να παραδεχθείς ότι είσαι Δεξιός. Επειδή εσύ δεν λες ξεκάθαρα τι πιστεύεις θα σου κάνω εγώ μία σούμα. Είσαι Φιλελεύθερος, καπιταλιστής και πιστεύεις ότι η Ε.Ε και το Ευρώ είναι απαραίτητα για την Ελλάδα. Είσαι φαν του ΝΑΤΟ. Είσαι νεο-παγανιστής και μάλιστα ελευθεριακός! Πιστεύεις ότι η Χούντα ήταν ότι καλύτερο έχει περάσει από την πολιτική ζωή της χώρας. Είσαι ρατσιστής (και με τους Έλληνες τους οποίους σιχαίνεσαι επειδή δεν σε δέχτηκαν ποτέ). Λατρεύεις τον Δυτικό παράγοντα και μάλιστα όχι τους Εθνικιστές του εξωτερικού αλλά τους Δεξιούς του! Με λίγα λόγια είσαι πιο ελευθεριακά σκεπτόμενος από τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη! Είσαι πιο “καθαρός” Δεξιός από αυτούς! Φυσικά οι Χιτλερικές κορόνες έχουν να κάνουν με την “αισθητική” σου, η οποία είναι εμφανώς φετιχιστική. Γιατί δεν τα δηλώνεις αυτά ανοικτά; Για ποιο λόγο ταλαιπωρείς τον έρημο τον Εθνικισμό εδώ και δεκαετίες; Δήλωσε Δεξιός που απλά γουστάρει την αισθητική του Τρίτου Ράιχ και ας τελειώνουμε ρε Λεμούριε/Κένταυρε.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μέχρι να διαβάσω τα τελευταία δύο ονόματα θα ορκιζόμουν ότι περιγράφεις τον Γιαννάκη.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πλέον εμφανώς Γιαννάκης και Τέλης ανταλλάσσουν σημειώσεις για να επιτεθούν στην Λέσχη. Φάνηκε ότι ήσουν λίγος από την αρχή Γιάννη. Μπουρδολόγος και βερμπαλιστής. Και αποδεικνύεσαι και τρομακτικά ύπουλος. Κλασσικός Δεξιός. Όσο για εσένα Κένταυρε φαντάσου τι προβολές κάνεις για να μιλάς για χαμηλή αυτοεκτίμηση εσύ. Που γράφεις με ψευδώνυμο ενώ όλοι ξέρουν ποιος είσαι. Γιατί δεν υπερασπίζεσαι τις απόψεις σου στο φως; Εάν δεν το κάνεις ή εσύ δεν αξίζεις ή οι απόψεις σου. Καλά στις περιπτωσάρες των “εθνικιστών” της γενιάς του Πολυτεχνείου προφανώς ισχύουν και τα δύο.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Εσείς παρακολουθείτε τον Γιανναρά (για την ακρίβεια κάνατε μια διαδικτυακή αναζήτηση, απλώς γκουγκλάρατε...) με αφορμή τον παρόντα διάλογο. Εγώ όμως και ασφαλώς πολλοί σαν εμένα, τον γνωρίζω 40 χρόνια από την εποχή του Ρωμανίδη και τον μελετώ συστηματικά 20, έχω δε απομαστεύσει 35 βιβλία του με 100 σελίδες σημειώσεις. Ο Γιανναράς προσάπτει στον Παπαρρηγόπουλο ακριβώς το έλλειμμα που θεωρεί ως την συγκολλητινογόνο ουσία για να γίνει ο Ελληνο-Χριστιανικός πολιτισμός των Ζ - Π, Ελληνορθόδοξος. Δηλαδή την Οντολογική τεκμηρίωση και ταυτότητα. Και αυτό επιχείρησε να αποκαταστήσει, ανεπιτυχώς όμως, για ένα απλό λόγο. Διότι η Οντολογική αυτή ταυτότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Υποστείλατε λοιπόν το πεφυσιωμένο ύφος σας, δεν σας αναδεικνύει, αντιθέτως σας υποβιβάζει. Μη αδικείτε τόσο κατάφορα τους εαυτούς σας παριστάνοντας τους ξερόλες. Περιοριστείτε σε αυτά που ξέρετε, δεν είναι λίγα και είναι σπουδαία. Αλλιώς, καθώς θα αποκαλύπτεται βήμα - βήμα η άγνοια σας, κυρίως στην Φιλοσοφία της Ιστορίας, θα καταντήσετε γραφικοί και αυτό θα είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Χώρο.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Δυστυχώς για εσένα Γιαννάκη δεν έκανε κανείς μας διαδικτυακή αναζήτηση. Ούτε ξέρω προσωπικά αν υπάρχει ανεβασμένη η προαναφερθείσα εκπομπή. Αν υπάρχει στείλε μας τον σύνδεσμο να την έχουμε. Τον ακούσαμε με τα αυτιά μας τον Γιανναρά να το λέει αυτό για τον Παπαρρηγόπουλο και για το τρίσημο σχήμα, την ημέρα που προβλήθηκε η εκπομπή. Στο μακρινό παρελθόν. Και την συζητήσαμε την επόμενη μέρα. Βλέπεις είναι εδώ και δεκαετίες στην λέσχη αρκετά παιδιά της ΦΛΕΦΑΛΟ. Άγνωστο αυτό για γυρολόγους σαν εσένα.

Ακριβώς αυτό που προτείνεις κάνουμε. Γράφουμε για αυτά που ξέρουμε. Τυχαίνει βέβαια να συμπίπτουν με όλα όσα περιλαμβάνει η ιδεολογία του πολιτικού μας χώρου. Σε αντίθεση με εσένα που προσπαθείς να ανοίξεις συζήτηση για θέματα άσχετα της ιδεολογίας μας, μήπως και δείξεις ότι υπάρχουν θεματικές που δεν γνωρίζουμε. Προφανώς και υπάρχουν θεματικές που δεν γνωρίζουμε, Γιαννάκη. Ποιος το αρνήθηκε; Μόνο που αυτές οι θεματικές δεν αφορούν τον εθνικισμό, τον αντιδιαφωτιστικό Ρομαντισμό κλπ. Καλό το παιχνιδάκι που προσπαθείς να στήσεις. Αλλά είναι παλιά αυτά τα μασονικά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν περνάει πλέον η μπογιά τους.

Θα δεχόμασταν την οποιαδήποτε κριτική ενός σοβαρού σχολιαστή. Όχι όμως εκείνη του ατόμου που γράφει για προϊστορικές φυλές με δύο κεφάλια και τέσσερα πόδια, που δεν μπορεί να διακρίνει τι είναι φιλοσοφικό σύστημα, τι είναι επιστημονική μεθοδολογία, τι είναι ιδεολογία και τι δόγμα. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τις παρεμβάσεις εκείνου που αγνοεί και τον ίδιο τον Γιανναρά τον οποίο εκθειάζει, που στρεβλώνει ακόμη και κάτι που έχει διαβάσει (όπως στρεβλωσε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Βίκο και αναγκάστηκα να κάνω παρεμβατική επιμέλεια), που την μία θεωρεί τον Χίτλερ ημίθεο θεάνθρωπο και την άλλη τον αντιλαμβάνεται ως ιστορικό και πολιτικό σύμβολο αφαιρώντας του την ένθεη υπόσταση. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τον κάθε Αυγολέμονο και "στοχαστή" της πλατείας Ομονοίας, που νομίζει ότι μπορεί να προβοκάρει με τέτοιες φτηνές και χυδαίες μεθόδους, Γιάννη. Πάρε λοιπόν τον Τέλη, τον Πλεύρη και όλο τον θίασο της γενιάς του Πολυτεχνείου και πηγαίνετε σε κάποια εκπομπή της Αννίτας Πάνια. Για εκεί είστε.

Α, και που σαι...; Τελικά πιστεύεις ότι υπάρχει ενός είδους συνέχεια του ελληνικού έθνους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα; Είμαστε Έλληνες σήμερα ή θεωρείς ότι αποτελούμε κατώτερο μίγμα Σλάβων και άλλων λαών της βαλκανικής που δεν έχει καμία σχέση με το παλιό ελληνικό έθνος. Πρόσεξε τι θα απαντήσεις γιατί οι παλιοί σου συναγωνιστές μου έχουν δώσει ρεπόρτο.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν Σλάβοι, Αλβανοί και Τούρκοι οι οποίοι με κάποιον μαγικό τρόπο έχουν βιολογική συνέχεια σε αντίθεση με εμάς. Επίσης οι μοναδικοί Άριοι που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα είναι οι εθνικιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου όπου το γονίδιο τους τους οδήγησε στο να γίνουν ακροδεξιοί κυπατζήδες  που κάνουν σπέκουλα για την Νέα Δημοκρατία. Τα δύο κεφάλια και τα τέσσερα πόδια προφανώς και είναι γεγονός. Πως θα έγραφε ο Τέλης και ο Γιαννάκης όλη μέρα στην ΦΛΕΦΑΛΟ διαφορετικά;

Γιαννάκη...! Στο είχα ξαναγράψει. Πέντε ανώνυμοι (δεν ξέρω εάν είμαστε και τόσοι) καταλάβανε όλο το άθλιο πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε εσένα και στον Τέλη. Αυτά είναι τα λαμπρά μυαλά σας. Τα βιβλία σας. Οι διασυνδέσεις σας. Οι πορείες σας σε έναν χώρο εδώ και ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια!!!! Να είστε τόσο άθλιοι που σας ξεσκεπάζουν καθημερινοί άνθρωποι που απλά διαβάζουν αποσπασματικά σχόλια σε ένα blog. Να πείτε στα αφεντικά σας να βρουν καινούργια πρόσωπα. Έχετε καεί στο κοινό σας. Ήρθε η ώρα για νέο αίμα μάγκες!

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και ποιος είπε ότι χρειαζόταν οποιαδήποτε "διόρθωση" το έργο του Παπαρρηγόπουλου; Ο Γιανναράς; Εσύ;! Εδώ και εάν γελάμε. Άσε που κάτι μου βρωμάει εδώ εμένα. Ο Σταμάτης έγραψε ότι έκανε παρεμβατική επιμέλεια στο άρθρο σου για τον Βίκο. Δηλαδή γράφει ευγενικά ότι έγραψες κάτι ανυπόστατο. Υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι παρόμοιο με το έργο του Γιανναρά; Κι ακόμη και εάν δεν το κάνεις γιατί να μας ενδιαφέρει το πως εκτιμά το έργο του Παπαρρηγόπουλου ένας φιλελεύθερος; Ο Γιανναράς, εσύ και ο Τέλης θα βλέπεται το έργο του από την δική σας φιλελεύθερη πλευρά. Δεξιοί είστε. Γιατί να σας λάβουμε στα σοβαρά; Έχετε σχέση με τον εθνικισμό; Ο σαράντα χρόνια "εθνικιστής" που δύο στις τρεις κουβέντες του είναι η λέξη "Γιανναράς". Λογικό βέβαια Γιαννάκη. Δεξιός είσαι.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω φίλτατε συναγωνιστή. Έχετε δει ποτέ εργαζόμενο να λέει οικειοθελώς στον εργοδότη του ότι δεν κάνει πλέον για τη δουλειά; Έχετε δει μισθωτό να παραιτείται για να προσληφθεί στη θέση του νέος και καλύτερα καταρτισμένος υπάλληλος; Πότε συνέβη κάτι τέτοιο για να περιμένετε να συμβεί και στην παρακμιακή Ελλάδα της εποχής μας, με τόση ανεργία και τόσο χαμηλά ημερομίσθια; Πώς θα ζήσει ο συνάνθρωπος ρουφιάνος της διπλανής Στοάς, αν πάει με το σταυρό στο χέρι; Μην είστε τόσο απαιτητικός.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κένταυρε μεταξύ μας λιγότερη αυτοεκτίμηση από άτομο με την δική σου ιδιαιτερότητα δεν γίνεται να υπάρχει. Μέχρι και το 1972 θεραπείες σας έκαναν. Και δεν είναι να πεις ότι σταμάτησε να θεωρείται ψυχική νόσος επειδή έγιναν σπουδαίες επιστημονικές μελέτες. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία πιέστηκε και πήρε βιαστικά αυτήν της την απόφαση. Και μάλιστα μέσω ψηφοφορίας. Λες και η επιστήμη είναι εκλογική διαδικασία. Επίσης μία μας λες ότι έχεις ελλείψεις και ότι νιώθεις μόνος και μία επανέρχεσαι με κατεβατά. Είσαι διπολικός;

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Πραγματικά γελάω με αυτά που γράφετε! Ποιός Τέλης και ποιός Γιαννάκης. Σε φαντάσματα απαντάτε; Σας έγραψα για την άποψη τού Γιανναρά για τον Περικλή Γιαννόπουλο και εσείς μου παραθέσατε την άποψη τού Γιανναρά για τον Παπαρρηγόπουλο! Ακόμη δεν καταλάβατε ότι βρίσκεστε σε τεράστια παρεξήγηση και σύγχυση; Αναρωτιέμαι αν είστε νηφάλιοι.

Σας επαναλαμβάνω για τρίτη φορά ότι στο αρχικό μου σχόλιο έγραψα ότι ο Γιανναράς αναφέρεται επαινετικά στον Περικλή Γιαννόπουλο (“τον θεωρεί περίπου σαν πνευματικό του πατέρα”) και στο δεύτερο σχόλιο σας παραθέτω και μικρό δείγμα αυτού, και σας επισημαίνω ιδιαιτέρως σε ΥΓ ότι δεν καταλάβατε σε ποιόν αναφέρομαι. Εσείς μου απαντάτε πάλι σε κάτι που δεν είπα ποτέ – και μού γράφετε κάτι στο οποίο συμφωνώ μαζί σας - και μάλιστα κομπάζετε για το κατόρθωμα σας και γίνεστε κωμικοί. Και δεν ασχολούμαι καν με τους παρατρεχάμενους κλακαδόρους που τα σχόλια τους θυμίζουν οπαδούς θυρών γηπέδων.

Συνέλθετε και γίνετε επί τέλους ικανοί για τίμια συζήτηση! Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, διαβάστε ξανά την παράγραφο τού πρώτου σχολίου μου. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στην γνώμη τού Γιανναρά για τον Παπαρρηγόπουλο. Η ανάρτηση σας ήταν για τον Π.Γ. και σε αυτόν αναφέρομαι. Εσείς πετάξατε αυθαίρετα στην συζήτηση το Παπαρρηγόπουλο και εγώ έκανα την διάζευξη των δύο απαντώντας στο αυθαίρετο αξίωμα σας.

Ειλικρινά, έχετε τόσο τυφλωθεί μέσα στο σκοτάδι των διαδικτυακών υπογείων όπου διαβιοίτε που δεν καταλαβαίνετε; Ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε;

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Άλλοι ζούνε σε διαδικτυακά υπόγεια και άλλοι σε κανονικά...

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Κένταυρος είπε...

Και ξανά παραθέτω την τελευταία παράγραφο τού πρώτου σχολίου μου μήπως καταλάβετε και εσείς και οι κλακαδόροι σας το μέγεθος τής παρεξήγησης στην οποία περιπέσατε:

"Αυτό για τον Παπαρρηγόπουλο δεν το κατάλαβα. Αυθαίρετο δικό σας αξίωμα είναι και γνώμη σας. Η δική μου γνώμη είναι ότι ο Παπαρρηγόπουλος είναι σπουδαίος ιστορικός και εξαιρετικός συγγραφέας, αλλά πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα τής εποχής του και στην ιστορική του διάσταση. Εξ άλλου ο Παπαρρηγόπουλος γίνεται αποδεκτός και από τους περισσότερους φιλελευθέρους στην Ελλάδα. Και δεν έχει καμία σχέση με τον Π.Γ., ο οποίος είναι ευεπίφορος σε πλείστες ερμηνείες και παρερμηνείες, διότι η παραληρηματική γραφή του βρίθει αντιφάσεων – πέρα από κάποια εύστοχη και οξεία κριτική των ηθών της εποχής του που είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρη. Υπάρχει όμως κάτι σταθερό σε αυτόν: το μένος εναντίον οτιδήποτε δυτικού, όπου μπορεί να βρει έρεισμα κάθε αντιδυτικός ορθόδοξος παλαιοημερολογίτης ταλιμπάν, ακροδεξιός ελληνάρας, προσκυνητής τού Παϊσίου κλπ.. Και δεν είναι τυχαίο που ο ανεκδιήγητος ευτελιστής τού Heidegger και παραχαράκτης της αρχαίας ελληνικής σκέψης νεο-ορθόδοξος Γιανναράς - αυτός που λέει αθλιότητες τού τύπου ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι μετεξέλιξη της εκκλησίας του δήμου των Αθηνών και ότι ο ναζισμός ήταν προϊόν τού διαφωτισμού - τον έχει περίπου ως πνευματικό του πατέρα" (Τον Περικλή Γιαννόπουλο - αν δεν καταλάβατε).

Σε παιδιά τού δημοτικού απευθύνομαι;;

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εξαρτάται ποιος ρωτάει. Αν ρωτάει κάποιος με διαταραγμένη ψυχική υγεία, είναι προς αμφισβήτηση σε ποιους απευθύνεται, σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται, ακόμη και το ποιος νομίζει ότι είναι κάθε φορά που γράφει με διαφορετικό ψευδώνυμο.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και λίγα τους λέτε. Το ρεζιλίκι με τον Γράβιγγερ το ξεχάσατε; Ποιος ο λόγος να ανέχεται η λέσχη τη συμμετοχή ενός συλληφθέντα ψεύτη στις συζητήσεις του forum των σχολίων; Αρκετά με την ανοχή στον Περδικάρη. Υποβιβάζει το επίπεδο των συζητήσεων.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν τυχαίο αυτό το περιστατικό. Φάνηκε να έγινε επίτηδες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της λέσχης. Σπουδαίο κολπάκι. Εγώ θα έλεγα να τον αφήσουν να συνεχίζει να γράφει. Έτσι και αλλιώς ξεφτιλιζέται. Εδώ είπε ότι δεν είναι εθνικιστής αλλά πατριώτης. Τι άλλο θα σκαρφιστούν για να συνεχίσει να κυβερνά η ανθρωποκτόνος Δεξιά;

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ποια εμπιστοσύνη να κερδίσει κάποιος ο οποίος διασύρεται δημοσίως ως ανακριβής σε όσα λέει και τα οποία, μάλιστα, αφορούν τρίτα πρόσωπα, νεκρούς κλπ;

Περισσότερη αναξιοπιστία και γελοιοποίηση προκάλεσε εκείνο το περιστατικό και ο τρόπος που αποσύρθηκε ( γράφοντας αστείες γενικότητες που αποδείκνυαν ότι δεν είχε κανένα στοιχείο για όσα ανέφερε) από την συζήτηση.

Γνωστός ήταν πάντοτε. Απλά είμαστε ενδεχομένως περισσότερο φιλικοί και ανεκτικοί απ'όσο πρέπει, σε πολλές περιπτώσεις.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε και αναφέρεστε σε φιάσκο σχετικά με τον Πέτρο Γράβιγγερ;

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και εάν ήταν μόνο ψεύτης ποιος το έλεγε. Ρουφιάνος κανονικός. Ο τύπος σκαρφίστηκε ολόκληρη παραφιλολογία με κεντρικό πρόσωπο τον Γιανναρά για να "αποδείξει" ότι ο Παπαρρηγόπουλος έκανε λάθος. Άρα και το ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνικισμός στην Ελλάδα. Βάσει του Δεξιού Γιανναρά και του Δεξιού Γιαννάκη προφανώς! Καθώς ο Γιάννης έχει αφήσει και μια ιστορία ως φιλόσοφος. Ο ιππέας ως έφιππος πολεμιστής και ο πατριάρχης ως μέγας θεωρητικός του εθνικισμού... Φυσικά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πάντως είσαι σπουδαίος Γιαννάκη. Αλλά να σου κάνω μια ερώτηση. Αυτά για ποιον τα γράφεις; Εννοώ ότι οι λοβοτομημένοι Δεξιοί που θα σε ψηφίσουν δεν είναι ότι απλά δεν διαβάζουν την Λέσχη. Δεν διαβάζουν γενικά. Δεξιοί είναι. Οπότε τι σου μένει; Το ότι μπορείς να δείξεις στους "συναγωνιστές" σου το ότι εκτίθεσαι για τον "αγώνα"; Άξιος ο μισθός σου παππού. Αλλά το σύνθημα με τον παππού το ξέρεις ε;

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Αγαπητέ Ίωνα, θα έπρεπε να σε ευχαριστήσω, αλλά μάλλον θα σε δυσαρεστήσω. Διότι αυτό που έγραψα σχετικά με τον Γιανναρά δεν αφορούσε στον Παπαρρηγόπουλο αλλά στον Γιαννόπουλο. Τώρα που διάβασα το σχόλιο σου βλέπω ότι είσαι και συ μέρος μιας αδικαιολόγητης παρεξήγησης και αρχίζω να καταλαβαίνω ότι τα περί Γιαννάκη και Τέλη έχουν σχέση με το δικό σου σχόλιο και με την αστεία εμμονή της Λέσχης να με ταυτίζει με κάποιον από εσάς. Αρχίζω επίσης να καταλαβαίνω ότι με αυτή την σκιαμαχία στην οποία επιδίδονται κάποιοι έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που θυμίζει παλιά ελληνική κωμωδία και ότι κάποια σχόλια και χαρακτηρισμοί που θεώρησα ότι απευθύνονται σε εμένα, μάλλον απευθύνονται σε εσένα... εκτός αν θεωρούν ότι εσύ είσαι εγώ...

Και πολύ περισσότερο θα σε δυσαρεστήσω γιατί στο θέμα Γιανναρά, μάλλον με την Λέσχη συμφωνώ. Εσύ κάπου είδα ότι έγραψες ότι τον θεωρείς τον μεγαλύτερο Έλληνα διανοητή τού 20ού αιώνα – νομίζω ότι αν δεν αστειεύεσαι, έχεις χάσει κάθε μέτρο, για να το πω ευγενικά.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Πρέπει να στο είχε γράψει σε παλαιότερο σχόλιο κάποιος αναγνώστης. Επί τη ευκαιρία, το υπενθυμίζουμε. Κένταυρε, αν δεν έχεις δει την παρακάτω ταινία, φρόντισε να την δεις το συντομότερο. Είμαστε σίγουροι ότι κάτι θα σου θυμίσει.

https://m.imdb.com/title/tt0166924/?ref_=ext_shr_lnk

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Κένταυρος είπε...

 Αφού εκτεθήκατε πολλαπλώς με τις ατυχείς απαντήσεις σας στα σχόλια μου και τις φαιδρότητες με τους γιαννάκηδες και τους τέληδες, τώρα πετάτε την μπάλα στην εξέδρα.

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...


Γιατί υποστηρίζεις ότι πετάμε την μπάλα στην εξέδρα; Έκανες λόγο για ελληνικές ταινίες που ταιριάζουν με τον σχολιασμό της φόρμας και σου αντιπροτείναμε μια κινηματογραφική παραγωγή που ταιριάζει περισσότερο στην δική σου περίπτωση. Πολιτιστική ανταλλαγή κάναμε.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αρίστο, αν ήσουν Σέρβος ξέρεις ποιο θα ήταν το όνομά σου;

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Κένταυρε σε ευχαριστώ για την ευγενική απάντηση. Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα ενός στοχαστή δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ερμηνεία της Ιστορίας που καταθέτει. Περιποιείς την δέουσα τιμή στον πνευματικό αντίπαλο σου. Αλλιώς είσαι ένας μνησίκακος και μισαλλόδοξος φανατικός.
Για τον Γράβιγγερ, η απάντηση έχει δοθεί με άρθρο στο ΠΑΝΤΑΧΟΥ1. Ας το διαβάσουν οι μνησίκακοι της Λέσχης. Εκείνος που προκάλεσε την τότε συζήτηση και ενδιαφερόταν πραγματικά, βρήκε το άρθρο, πήρε την απάντηση που ζητούσε και με ευχαρίστησε σε σχόλιο του, εδώ μέσα. Τις ύβρεις, τις αντιπαρέρχομαι.
Τον Αριστοτέλη έχω να τον δω και να διαλεχθώ μαζί του μισόν αιώνα. Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι ιδέες του, δεν παρακολουθώ το ίχνος του στο διαδίκτυο, διότι δεν με ενδιαφέρει.
Ασφαλώς και είμαστε Έλληνες. Ασφαλώς και υπάρχει βιολογική και ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Γένους στους αιώνες. Αλλά η συγκολλητινογόνος ουσία του Ελληνισμού που διατηρεί αδιάπτωτη την ενότητα του μέσα στον ιστορικό χρόνο είναι η Πατρίδα και το Γονίδιο, η Γη των Πατέρων των Γιών μας, το Γένος, επί του οποίου και μόνο θεμελιώνεται το Ελληνικό Έθνος και όχι τα διαδοχικά πολιτιστικά νέφη των οποίων ιστορικά μετέχουμε. Δηλαδή δεν υπάρχει αδιάπτωτη συνέχεια και ενότητα ενός ενιαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Υπάρχει ο Μυθικός πολιτισμός, ο κληρονόμος αυτού Χριστιανικός πολιτισμός με ιδιαίτερη ελληνική έκφανση του το Βυζάντιο, ο κληρονόμος αυτού Δυτικός πολιτισμός στον οποίο υβριδικά μετέχουμε, γι' αυτό ο Σπένγκλερ μας κατατάσσει στους Μαγικούς πολιτισμούς και σήμερα ο Άριος πολιτισμός. Οι Έλληνες μετέχουμε με το Γένος μας δηλαδή την Πατρίδα και το Γονίδιο μας αλώβητα, με την ιδιαιτερότητα μας, στην διαδοχή αυτών των Πολιτισμών που γέννησε η γη της Ευρώπης. Ασφαλώς και ήταν οι ενορίες και οι κοινότητες του υπόδουλου γένους οι διάδοχοι της Ελληνίδος Πόλεως αλλά υπό την έποψη της Ταυτότητας του Γένους και όχι της ετερότητας της Ορθοδοξίας, όπως ισχυρίζονται ο Γιανναράς και οι Νεο - Ορθόδοξοι. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ οντολογική ταυτότητα και συνέχεια μεταξύ Μυθικού Πολιτισμού, Βυζαντινής Θεοκρατίας και σημερινής Ελληνορθοδοξίας, πέραν του αιωνίου βιολογικού υποθέματος της Πατρίδος και του Γονιδίου, δηλαδή του Γένους των Ελλήνων. Μόνο εκεί εγγράφεται η διαδοχή των πολιτισμών και μόνο αυτά συνιστούν την συνέχεια του Ελληνικού Έθνους: Το ΑΙΜΑ είναι ΠΝΕΥΜΑ. Ένεκα αυτού "Έλληνες Εσμέν" όπως λέγουν ο Πλήθων και ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος και όχι "Ρωμηοί", όπως λέγουν ο Ρωμανίδης και ο Γιανναράς, που καταντούν περιβαλλοντιστές, θεωρώντας ότι η Ορθοδοξία δεν ενεγράφη απλώς πολιτισμικά, αλλά μεταστοιχείωσε το Γένος. Τόσο ο Γιανναράς, όσο και ο Κοραής, που ο Γιανναράς μισεί θανάσιμα διαπράττουν το ίδιο σφάλμα. Ο ένας αγνοεί τους ενδιάμεσους πολιτισμούς και ο άλλος τους ομογενοποιεί ή καλύτερα τους πολτοποιεί μέσα στην Ρωμιοσύνη.
Αυτά τα ολίγα από ένα Ναζιστή, που φευ! διαβάζοντας όλες τις ασυναρτησίες που γράφονται εδώ μέσα, ευτυχώς δεν είναι ούτε εθνικιστής (θου Κύριε...) ούτε εθνικοσοσιαλιστής.
Υγ. Σταμάτη, ευχαριστώ για την ενημέρωση περί Τζον Ράσκιν για τον οποίο δεν γνώριζα τίποτε. Μόλις προμηθεύτηκα την "Φύση του Γοτθικού Ρυθμού" που θα διαβάσω κατά προτεραιότητα.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ο Γράβιγγερ και τα υπόλοιπα ανάγνωσμα που μπορεί να επιλέξεις κατά καιρούς. Αποκτούν ενδιαφέρον όταν τα χρησιμοποιείς ως δήθεν ιδεολογικά σημεία αναφοράς. Αυτό είχες κάνει με τον Γράβιγγερ. Έτσι ξεκίνησε εκείνη η συζήτηση. Δεν γράψαμε εμείς και το τελευταίο σχόλιο αλλά ένας αναγνώστης. Θυμόμαστε πάντως τι είχε συμβεί, για αυτό απαντήσαμε. Κάποιος που παρουσιάστηκε ως διαχειριστής του αρχείου Γράβιγγερ δήλωσε ότι ο εν λόγω συγγραφέας δεν είχε καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Περιμέναμε να απαντήσεις γιατί υποστήριζες το αντίθετο. Και απάντησες τελικά, "τρία πουλάκια κάθονταν." Στην ουσία δεν απάντησες. Τι θέλεις τώρα; Να ψάξουμε την αρθρογραφία σου και να χάνουμε χρόνο για θέματα που δεν μας αφορούν; Δεν είμαστε συνταξιούχοι. Εργαζόμενοι και σπουδαστές είμαστε. Η απάντηση που έδωσες στα ερωτήματα του συγκεκριμένου σχολιαστή ήταν χωρίς ουσία. Αυτό είδαμε, γιατί έλαβε χώρα στο δικό μας ιστολόγιο και βάσει αυτού βγάλαμε τα όποια συμπεράσματα.

Και μην μας ζαλίζεις με τον Γιανναρά και τους θεολόγους. Άλλο σε ρώτησε ο Σταμάτης. Δεν σε ρώτησε για την ερμηνεία του Γιανναρά και των νεο-ορθοδόξων αναλυτών.

Ούτε σε ρωτήσαμε αν είναι ενιαίος ο ελληνικός πολιτισμός. Προφανώς και δεν μπορεί να είναι ένας ο πολιτισμός ενός έθνους με ζωή χιλιάδων ετών.

Αυτό που γράφεις εδώ (με εξαιρέσεις τις γνωστές ακροβασιες το αίμα είναι πνεύμα, ούτε θεία κοινωνία να μας έδινες) είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που έλεγες στους πυρήνες της ΧΑ και για τα οποία σε καλούσε για εξηγήσεις ο ΝΓΜ. Είναι αξιόπιστες οι πηγές. Μην το αρνηθείς.

Τέλος πάντων, ίσως να κάνεις πράξη το γηράσκω αεί διδασκόμενος (Τέλη, δεν βγάζει πνεύματα το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου από το οποίο σχολιάζω, μην με παρεξηγείς).

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Ούτε εγώ έχω διαβάσει την συνέχεια της συζήτησης που είχε ως θέμα τον Γράβιγγερ. Τώρα βλέπω το link που παραθέτει ο Γιάννης. Πάντως, για να θυμηθούμε ακριβώς τι είχε συμβεί, όχι μόνο είχε παρουσιάσει τον Γράβιγγερ ο Γιάννης ως εθνικοσοσιαλιστή. Τον είχε παρουσιάσει, τρόπον τινά, ως ιδρυτή της Χρυσής Αυγής. Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση του Γιάννη ήταν ότι η Χρυσή Αυγή υπήρξε κάτι σαν αφανής οργάνωση η οποία είχε ιδρυθεί πριν την δεκαετία του 50. Άφησε, μάλιστα, υπόνοιες για μια συνέχεια που η απαρχή της βρισκόταν ακόμα πιο πίσω. Σε αυτά τα γραφόμενα είχε αντιδράσει ο διαχειριστής του αρχείου Γράβιγγερ. Είχαμε αντιδράσει, βέβαια, και άλλοι σχολιαστές, που βλέπαμε με δυσπιστία την αναγωγή στην ομίχλη του παρελθόντος με αοριστολογίες.

Γιάννη, καταγράφεται η δήλωση ότι δεν παρακολουθείς τον Τέλη. Γιατί, προς στιγμήν, είχα την υποψία ότι μπορεί να ήσουν το δεύτερο μέλος της Σ.Ο. του Καθιδρύματος. Και ήθελα να σε ρωτήσω αν το τέταρτο μέλος έχει αποβιώσει, όπως έγραψε παλαιότερα ο επικεφαλής της Σ.Ο., ή είναι ασθενής, όπως φημολογείται τελευταία.

Εφόσον προμηθεύτηκες αυτό το βιβλίο, εύχομαι καλή ανάγνωση. Αν σε προλάβαινα πριν το αγοράσεις θα σου έλεγα ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα της περιόδου που έγραφε αισθητικές κριτικές. Τα κείμενα πολιτικής και κοινωνικής κριτικής, στα οποία φαίνεται κυρίως η πολιτική του σκέψη, τα έγραψε μετά το 1858. Αλλά σίγουρα και το "Stones..." έχει σημεία που αναδεικνύουν την πολιτική σκέψη του.

Καλύτερα πάντως θα ήταν να αγόραζες το "Παραδοσιοκρατικός Σοσιαλισμός". Σε αυτό υπάρχουν επιλογές κειμένων πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής σκέψης του Ράσκιν. Είναι μια συνοπτική και συνολική αποτίμηση και προβολή της πολιτικής του σκέψης.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για να εγκαλεί κάποιον ο ΝΓΜ φαντάσου τι ήξερε και τι είχε ακούσει. Να σου κάνει θεωρητικό μάθημα ο ΝΓΜ και να έχει και δίκιο! Ποιος  ξέρει. Μπορεί να είχε πάρει πρέφα ότι ήταν εγκάθετος από τότε. Σπουδαία η ιστορία του "χώρου" βόθρου. Να κλάψεις ή να γελάσεις;

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε μάγκες εγώ βάζω στοίχημα το εξοχικό μου ότι αυτό το άρθρο είναι γραμμένο από τον ιππέα. Παίζει να γίνεται τρελή καραμπόλα με το μπαλάκι του πινγκ πονγκ που πετάει ο Πέρδικας στον Καλέντζη. Arkanoid έχει γίνει ο εθνικιστικός χώρος. Το μπαλάκι περνάει μέσα από πολλούς υπονόμους της δεξιάς.

http://mavroskrinos.blogspot.com/2024/04/blog-post_25.html?m=1

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όχι, καμία σχέση με τον ιππέα.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι όλα τα λύματα του υπονόμου της δεξιάς από εκεί περνάνε. Δεν είναι και τυχαίο ότι ο Γιάννης έγραψε άρθρο και μετά μπήκε στο ΕΜ. Ακόμη και στον ιππέα μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις όπου τον ξεφτίλιζαν από την κορφή μέχρι τα νύχια ο moderator έκλεινε τα σχόλια. Γενικότερα αυτό το blog όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Δηλαδή όλος ο "εθνικιστικός" χώρος είναι ενιαίος; Όλοι πιστεύουμε τα ίδια πράγματα; Γιατί υπάρχει ένα blog που τους βάζει όλους μέσα; Και μάλιστα χτυπάγανε την ΧΑ όσο ήταν στην Βουλή, όπου πέραν του άθλιου δυναμικού της, ψήφιζε εθνικιστικά. Εσείς της Λέσχης δεν το είχατε κάνει ποτέ αυτό και ας διαφωνούσατε. Αφού η ΧΑ καταστράφηκε και δεν μπορεί να ξαναυπάρξει ως κόμμα τότε μιλήσατε ανοιχτά για τα ατελείωτα λάθη τους. Κράτησαν την ίδια στάση τα υπόλοιπα blog του βοθροχώρου;

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δεν ξέρω τί είναι "η Σ.Ο. του Καθιδρύματος". Αν μου πεις το όνομα αυτού που ονομάζεις "τέταρτο μέλος" και συμβαίνει να γνωρίζω κάτι γι' αυτόν, ευχαρίστως θα σε ενημερώσω.
Το "Παραδοσιοκρατικός Σοσιαλισμός" δεν το βρίσκω στην αναζήτηση τίτλων στην Πολιτεία. Αναφέρεσαι σε ελληνόγλωσσο βιβλίο υποθέτω, διότι δεν έχω επάρκεια εμβριθούς μελέτης σε καμιά ξένη γλώσσα και δεν εμπιστεύομαι τους η/λ μεταφραστές.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
Ο Σταμάτης είπε...

Ούτε εγώ ξέρω. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει τετραμελής Σ.Ο. και είναι απλά ένα ακόμη troll αστείο του Τέλη. Το έγραψα γιατί εξακολουθώ να βλέπω κι εγώ αυτό το πινγκ πονγκ για το οποίο γράφουν οι άλλοι σχολιαστές. Τέλος πάντων. Δεν έχει σημασία.

Το "Παραδοσιοκρατικός Σοσιαλισμός" θα το βρεις στα ελληνικά βιβλιοπωλεία εντός του επόμενου μήνα. Γιατί θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις μας. Συλλογή των πολιτικών του κειμένων.

ΥΓ. Υποθέτω ότι ο Τέλης θα είναι περήφανος. Έκανα την πρώτη ανακοίνωση για την κυκλοφορία του νέου βιβλίου μας μέσω σχολιασμού του αγαπημένου του ύφους.. χαχαχα.

Χωρίς πλάκα πάντως, αυτή είναι η επερχόμενη κυκλοφορία των εκδόσεων Κλέος. Μετά το διαρκές ξενύχτι για να τελειώσω το διδακτορικό τώρα έχω υποστεί το διαρκές ξενύχτι για να ολοκληρωθεί η επιμέλεια, το χτένισμα των κειμένων και το εισαγωγικό σημείωμα. Ευτυχώς τελείωσα σήμερα. Φεύγει για τον γραφίστα και μετά τυπογραφείο.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Ευχαριστώ Σταμάτη. Εύχομαι καλοτάξιδο, θα το προμηθευτώ άμεσα. Κλείνοντας, ελπίζω να έπεισα την Λέσχη και τους υπόλοιπους, ότι με τον Αριστοτέλη δεν έχω την παραμικρή σχέση ούτε στην ζωή ούτε στο διαδίκτυο τον τελευταίο μισόν αιώνα, όχι για κάποιο άλλο ιδιαίτερο λόγο, αλλά διότι απλώς εδώ και μισόν αιώνα, η παρουσία του έπαψε να με ενδιαφέρει.

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την οποιαδήποτε σχέση μπορεί να έχεις ή να μην έχεις με τον Τέλη. Το πρόβλημα είναι το διαφαινόμενο τένις επιχειρημάτων σου με σχολιαστή ή σχολιαστές που έχουν κακές προθέσεις. Όποιος και αν είναι αυτός ή αυτοί.

Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δεν παίζω τένις Σταμάτη αλλά σκουώτς (αν το λέγω καλά), διότι δεν συνδιαλέγομαι με κανένα άλλο σχολιαστή. Συμφωνώ ή διαφωνώ κατά την κρίση μου. Και δεν έχω κακή πρόθεση, εκτός αν θεωρείται τέτοια η σθεναρή παράθεση των θέσεων μου, σε μια Ιστοσελιδα που γνώρισα πολύ πρόσφατα και εκτίμησα την ποιότητα της ως μοναδική στον Χώρο, παρά την σοβαρή απόκλιση της ιστοριοθεωρητικής της ερμηνείας από την δική μου.

Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς “ναζιστής” ρε Γιάννη; Εθνικό-σοσιαλιστής εννοείς; Μα είτε μιλάμε για την Στρασερική πτέρυγα είτε για την Χιτλερική, οι ίδιοι οι εθνικό-σοσιαλιστές δεν αποκαλούσαν τον κίνημα τους “ναζιστικό” ή τους ίδιους “ναζιστές”. Οι πολιτικοί τους αντίπαλοι δημιούργησαν αυτή την κακόηχη και απαίσια λέξη. Δηλαδή οι “ναζιστές” δεν ήταν εθνικιστές; Και τι ήταν; Δεξιοί; Μήπως γούσταραν και την Άλωση της Βαστίλης; Επίσης γράφεις “δεν είμαι εθνικιστής αλλά είμαι Ναζιστής”. Φυσικά και χαιρόμαστε βαθιά για το ότι δεν δηλώνεις εθνικιστής. Βοηθάς τον εθνικισμό με αυτό που κάνεις και σου βγάζουμε το καπέλο, αλλά με έναν άνθρωπο σαν και εσένα δεν θα ήξερε κάποιος από που να ξεκινήσει. Καλά κάνει η Λέσχη και σου ανεβάζει τα σχόλια. Λειτούργημα είναι. Αλλά όχι ότι δεν πιάνει και τους εθνικιστές μια βαθιά μελαγχολία για το ότι άτομα σαν και εσένα κινούσαν νήματα στον χώρο. Πολύ βρώμικες βάσεις. Πολλές υπόγειες διαδρομές. Πολύ σπέκουλα. Πολλά λάθη. Άραγε σώζεται η κατάσταση;

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να μάθεις και δεν σπεκουλάρεις ή αλλιώς "τρολάρεις", ιδού η ευκαιρία σου. Έχω γράψει τέσσερα βιβλία (αριθμός 4), το οποία μπορείς να μελετήσεις. Μέσα από εκεί υπάρχει πιθανότητα (όχι βεβαιότητα φευ!...) να κατανοήσεις γιατί οι ναζιστές ΔΕΝ είναι εθνικιστές. Επαναλαμβάνω, ο εθνικισμός είναι νεκρός, διότι είναι ιδεολογία και όχι οντολογία. Συνοπτικά θα βρεις την ερμηνεία αυτή στον σύνδεσμο https://pantahou1.blogspot.com/2024/04/blog-post.html. Αν εσύ και οι όμοιοι σου μπορείτε να καταλάβετε, καλώς. Αν όχι, μείνετε σταθεροί στην ιστορική οπισθοβασία σας.
Αφουγκρασθείτε όμως τους αντιπάλους σας και αναρωτηθείτε: Γιατί οι κομμουνιστές, μόλις τους πείτε ότι είστε εθνικιστές σας αντιγυρίζουν ότι είστε φασίστες ή ναζιστές; Νομίζετε ότι το κάνουν για να σας βρίσουν και να σας στιγματίσουν; Είστε αφελείς και ανιστόρητοι. Το κάνουν διότι μόνο έτσι σας εντάσσουν στον ιστορικό βηματισμό στον οποίο σεις αρνείσθε πεισματικά να ενταχθείτε. Ο εθνικισμός εξέβαλε μέσα στον ναζισμό και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή το 1943 στο Στάλινγκραντ. Όσο δεν μπορείτε να ταυτιστείτε με την αλήθεια και ζείτε με το ζόμπι του όπως οι Ουκρανοί, όχι μόνο δεν έχετε ελπίδα ιστοριοθεωρητικής θεμελίωσης, αλλά είστε θρυαλίδες υποψήφιες για την καταστροφή της Μεγάλης Πατρίδας μας της Ευρώπης όπως έκαναν οι Ουκρανοί.
Και κάτι τελευταίο. Καταφέρεσθε συλλήβδην κατά του Πλεύρη και της ζημιάς που έκανε στον εθνικιστικό χώρο και δεν κατανοείτε το απλό. Ο Πλεύρης λέγει ακριβώς ό,τι εσείς. Υπάρχει η ιδεολογία του Εθνικισμού και τα συμεβηκότα της (συγχωρείστε μου τον φιλοσοφικό όρο) δηλαδή οι κατά έθνος εκφάνσεις του. Ο εθνικοσοσιαλισμός στην Γερμανία, ο φασισμός στην Ιταλία, ο φαλαγγιτισμός στην Ισπανία, η Σιδηρά Φρουρά στην Ρουμανία και η 4η Αυγούστου στην Ελλάδα. Εγώ και εκείθεν η Χρυσή Αυγή χρειαστήκαμε δέκα έτη για να απεγκλωβιστούμε από τις ιδεοληψίες του Πλεύρη, που είχε το ελαφρυντικό μισού αιώνα παρελθόντος. Σεις, που είστε η νέα γενεά πόσες άραγε δεκαετίες θα χρειαστείτε για να καταλάβετε; Και τί ελαφρυντικό θα έχετε να προσκομίσετε στην Ιστορία;
Υγ. Δεν με ενδιαφέρει διόλου αν η λέξη "ναζί" είναι κακόηχη ή απαίσια ή αν την εφηύραν οι εχθροί. Με ενδιαφέρει ότι είναι η μόνη που αποδίδει την ιστορική αλήθεια. Η άλλη, είναι χιτλερικός, κατά το χριστιανός. Διαλέγετε και παίρνετε.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κάνεις τον δάσκαλο στον νεαρότερο σου Σταμάτη αλλά στον Κώνστα που είσαι υποψήφιος δεν νομίζω να του έλεγες ότι ο εθνικισμός του είναι νεκρός και να σε δεχόταν στο κόμμα του...

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο Νεότερος εθνικιστής είπε...

Διευκρινίζω για αρχή ότι δεν είμαι ο προηγούμενος σχολιαστής. Θέλω να κάνω μια παρέμβαση. Γιάννη είμαι πολλά χρόνια μικρότερος. Ούτε σε ξέρω ούτε σε έχω δει ποτέ. Ούτε με τη Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. έχω σχέση πέρα από το ότι διαβάζω το περιοδικό και το μπλογκ της. Δεν έχω προσωπικό θέμα μαζί σου. Μου το δημιουργείς με αυτά που γράφεις. Όχι μόνο σε εμένα. Σε πολλούς αναγνώστες. Για την ακρίβεια όχι με αυτά που γράφεις. Με αυτά διαφωνώ και τελειώνει το θέμα. Μου δημιουργεί θέμα ο τρόπος που τα γράφεις. Σου έχει εξηγήσει άπειρες φορές ο Σταμάτης και τα υπόλοιπα παιδιά ότι κάνεις λάθος να υποστηρίζεις ότι οι ιδεολογίες πέθαναν. Δεν στέκει αυτό που λες. Εσύ επιμένεις. Φέρνεις παράδειγμα τους Ουκρανούς. Οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος. Είναι όσο έθνος είναι και οι Κύπριοι. Καταδικάζεις τον εθνικισμό και υποστηρίζεις τη Ρωσία. Οι περισσότεροι Ρώσοι πολεμιστές είναι εθνικιστές. Μετά λες να αποδεχτούμε την τοποθέτηση των μαρξιστών για τον εθνικισμό. Να αποδεχτούμε ότι ο εθνικισμός ήταν ταυτόσημος.μεντον Χίτλερ και πέθανε με την ήττα των Γερμανών. Τα νεοφασιστικά κινήματα τότε τι ήταν; Ο Περόν τι ήταν; Αυτοί γιατί δεν πέθαναν με την ήττα του Χίτλερ; Ο νεοφιλελευθερισμός που κυριαρχεί σε όλο το δυτικό κόσμο τι είναι; Η Θάτσερ και ο Ρήγκαν, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τραμπ, όλοι αυτοί κάνουν οντολογία; Δεν κάνουν πολιτική; Δεν εκπροσωπούν ιδεολογίες; Τι να διαβάσω και τι να καταλάβω από αυτά που γράφεις; Εγώ διαφωνώ με το παιδί που υποστηρίζει ότι πρέπει να σε ανέχεται η συντακτική ομάδα του ιστολογίου. Κακώς δημοσιεύονται τα σχόλια που γράφεις. Εγώ θα τα κατέβαζα με το που θα τα έβλεπα. Όχι γιατί σε φοβάμαι ή γιατί δεν θέλω να χάσω δέκα λεπτά από τη ζωή μου για να σου απαντήσω. Θα σε μπανάριζα γιατί έχεις σκοπό να περάσεις τις βλακείες που πιστεύεις σαν γραμμή του χώρου. Επαναλαμβάνεις αυτά που έχουν αποδεχτεί ότι είναι λανθασμένα. Αν το κάνεις γιατί έτσι σου την βάρεσε μικρό το κακό. Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το πινγκ πονγκ υπάρχει και παραυπάρχει. Ενδεχομένως όχι με τον Αριστοτέλη. Μπορεί και με τον εαυτό σου.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Ανώνυμε του νήματος. Δεν συζητώ εγώ μαζί του στα υπόλοιπα σχόλια και δεν νομίζω ότι απαντά σε εμένα. Υπάρχουν άλλοι σχολιαστές που συμμετέχουν. Εγώ υπογράφω με το όνομά μου.

Στα του θέματος, έχουν γραφτεί αυτά που πρέπει πολλές φορές. Αναγκαζόμαστε να τα επαναλαμβάνουμε περιοδικά, για να μην αφήνουμε αναπάντητες τις λανθασμένες θέσεις που επιχειρεί να περάσει. Δεν θα βγουν από εδώ λάθος συμπεράσματα και προσωπικές αοριστολογίες άνευ απαντήσεων. Έχουμε υπομονή που ορισμένοι μπορεί να μην φαντάζονται.

Νεότερε εθνικιστή, αν τον διαγράψουμε θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε μαζί του. Η καλύτερη απάντηση είναι η συμμετοχή σας στον διάλογο και η επίδειξη πολιτικής και μορφωτικής ισχύος, με απαντήσεις όπως η δική σου. Δώστε τους να καταλάβουν ότι υπάρχουν παιδιά που γνωρίζουν ιστορία των εθνικιστών ιδεών και ταυτόχρονα μπορούν να σκέφτονται και να κάνουν πολιτική ανάλυση.

Αυτό είναι η συντριβή τους. Δεν χρειάζεται να κόψω εγώ ή ο Δημήτρης σχόλια εφόσον υπάρχουν αναγνώστες που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και παρεμβαίνουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Γιαννάκης τον αντί-εθνικισμό του τον εξαντλεί εδώ μέσα. Αυτή είναι η δουλειά του, αυτό κάνει. Τώρα το ότι νομίζει ότι δεν έχει καταλάβει ΟΛΟΣ ο εθνικιστικός χώρος το τι κάνει χρίζει άλλων ειδικοτήτων...

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξύ έχετε παρατηρήσει ότι όταν γράφει αυτούς του τοίχους απόλυτης μπουρδολογίας βάζει μέσα σε 15 με 20 σειρές τελείως διαφορετικά πράγματα; Ενώνει παγκόσμια ιστορία, πολιτική, φιλοσοφία και θρησκεία σε ένα μείγμα. Είχα γελάσει με τον Σταμάτη που του είχε γράψει “...μόνο αυτά; Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν έχει;” Το μείγμα ξεμπερδεύεται πανεύκολα. Μόλις το έκανε ο “Νεότερος εθνικιστής” χωρίς να ιδρώσει. Αλλά δεν έχουμε όλοι ούτε αυτό το δεκάλεπτο. Σε αυτό υπολογίζει. Δεν λέω ότι η σκέψη του δεν είναι έτσι και αλλιώς τρικυμιώδης. Φαίνεται ότι οι γνώσεις του είναι περιορισμένες και επιφανειακές. Αλλά είναι εμφανές ότι κάνει αναφορά σε τόσα θέματα ταυτόχρονα έτσι ώστε να μπερδέψει τον αναγνώστη του σχολίου. Ουσιαστικά θέλει να αφήσει μία ιδεολογικού τύπου γλίτσα στο blog μέχρι να γλιστρήσει κάποιος. Και δύο άτομα να πείσει θα είναι άξιος ο μισθός του. Δεν πειράζει. Θα ξεκλέβουμε λίγο χρόνο παραπάνω μόνο και μόνο για να του απαντάμε.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Ώστε οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος! Για πήγαινε να τους το πεις νεαρέ μου! Το ίδιο πιστεύεις κι εσύ Σταμάτη; Διότι βλέπω πως επιδαψιλεύεις τίτλους "πολιτικής και μορφωτικής ισχύος" στον Νεότερο Εθνικιστή. Δεν γνωρίζω αν οι Ρώσοι είναι εθνικιστές αλλά διαβάζω ότι "πολεμούν για την Πατρίδα". Πατριώτης και εθνικιστής δεν είναι το ίδιο πράγμα. Έχουμε πει χίλιες φορές ότι ο Πατριωτισμός είναι αρχέγονο βίωμα και ο Εθνικισμός νεωτερικό δόγμα. Τα νεοφασιστικά κινήματα ήταν αυτό που γράφεις. Νεοφασιστικά κινήματα. Κανένας σοβαρός Ιταλός φασίστας δε μιλά για εθνικισμό. MSI σημαίνει Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα. Ο Licio Gelli πέθανε κραυγάζοντας sono fascista! Το γεγονός, ότι οι Ιδεολογίες πέθαναν εγώ το τεκμηριώνω δεοντολογικά (ιστορικά), γνωσιολογικά (επιστημονικά) και οντολογικά (φιλοσοφικά). Γι' αυτό ξόδεψα είκοσι χρόνια από την ζωή μου μελετώντας και γράφοντας. Δες τον παραπάνω σύνδεσμο. Σεις που λέτε ότι κάνω λάθος, πού το τεκμηριώνετε; Απλώς το εκφωνείτε, διότι αυτή είναι η ιδεοληψία σας. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η τελευταία εν ζωή ιδεολογία υπό την σύγχρονη μορφή της woke παγκοσμιοποίησης. Αυτήν πολεμάμε.
Νέε μου δεν θέλω να περάσω καμιά γραμμή, διότι δυστυχώς ο Χώρος είναι ανεπίδεκτος, βυθισμένος στην μυωπάζουσα οίηση του. Αλλά με διασκεδάζει ότι θυμώνετε, με χλευάζετε, ορισμένως με βρίζετε κιόλας, αλλά κανείς δεν απαντά επί της ουσίας.
Ξαναθέτω τα δύο ερωτήματα μου:
1. Γιατί οι κομμουνιστές, όταν τους λέτε ότι είστε εθνικιστές σας ταυτίζουν αυτομάτως με τους φασίστες και τους ναζιστές; ΓΙΑΤΙ;
2. Γιατί καταφέρεστε κατά του Πλεύρη και τον απαξιώνετε, όταν εξήντα χρόνια τώρα λέγει ακριβώς αυτά που λέτε κι εσείς εξήντα χρόνια μετά; Το αλαζονικό επιχείρημα του Σταμάτη ότι δεν γνωρίζει τον Ρομαντισμό και την Νεωτερικότητα δεν αλλάζει την ουσία: Σεις και ο Πλεύρης πιστεύετε για τον εθνικισμό τα ίδια πράγματα.
Υγ. Με τον Κώνστα έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου. Με δέχεται όπως είμαι και με όσα υποστηρίζω. Πατριωτισμός αντί Εθνικισμού. Αλλά δεν μπορώ να του επιβάλω και την πεποίθηση μου. Άλλωστε αυτό δεν με ενδιαφέρει, όπως δεν με ενδιαφέρει να την επιβάλλω και σε σας. "Σε όποιον αρέσω. Για τους άλλους δεν θα μπορέσω".

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Γεια σου για πολλοστή φορά Γιάννη. Στο ερώτημα αν οι Ουκρανοί είναι έθνος, το ίδιο με το παιδί που σχολίασε παραπάνω υποστηρίζω. Δεν το πιστεύω, δεν είναι θέμα πίστης ή πεποίθησης. Είναι δεδομένο. Μπορεί να αποτελούν έθνος με την λογική του ορισμού των Διαφωτιστών (θα χαρεί και ο Λεμούριος τώρα). Δεν αποτελούν έθνος βάσει της ρομαντικής οπτικής. Ασχέτως αν χρησιμοποιούν αφηγήματα του λαϊκού τοπικού τους πολιτισμού με ρομαντική μεθοδολογία και επικοινωνιακά σχήματα του πολιτικού Ρομαντισμού (πχ νεοφασισμός) για να θεμελιώσουν το επιχείρημα. Είναι μια ομάδα της ευρύτερης ρωσικής ομοεθνίας που μετά από κάποιους αιώνες αποφάσισε (μια ελίτ της για την ακρίβεια και όχι όλος ο ουκρανικός λαός) να αποσχιστεί από την ομοεθνία και να παρουσιαστεί ως ξεχωριστό έθνος.
Υπάρχει μια έρευνα του Σωτήρη Δημοπούλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν πρόλαβα να την διαβάσω αλλά με την πρώτη ματιά που έριξα ρίχνει πολύ φως στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ο τίτλος είναι "πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο".

Όσον αφορά το τι πιστεύει ένας Ουκρανός έχει δευτερεύουσα σημασία σε αυτό το πρίσμα. Καταρχάς δεν πιστεύουν όλοι οι Ουκρανοί ότι αποτελούν ξεχωριστό έθνος. Υπάρχουν ακόμη πολλοί που υποστηρίζουν την παλιά και αρχική τους ρωσική εθνότητα. Και οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι είναι Μακεδόνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα το δεχτούμε; Πολύ φιλελεύθερο είναι και αυτό το επιχείρημα που παρέθεσες Γιάννη.

Στο θέμα του νεοφασισμού ήταν αυτός ακριβώς που καθιέρωσε τον όρο εθνικισμός ως πολιτικό αυτοπροσδιορισμό. Ο Τύνταλ πρώτα (το πιο καθαρό ιδεολογικά νεοφασιστικό κόμμα ήταν την δεκαετία του '70 στην Ευρώπη το βρετανικό Εθνικό Μέτωπο) και ο Λεπέν. Νομίζω και οι Ιταλοί αλλά εκεί υπήρχε σφοδρή σύγκρουση των συμβιβασμένωξ κοινοβουλευτικών με τους ριζοσπάστες, συνεπώς η επικοινωνιακή διαπάλη μπορεί να μπερδέψει αν μελετηθεί μόνο σε επίπεδο φρασεολογίας.

Οι κομμουνιστές μας ταυτίζουν με τους φασίστες πρώτον γιατί ο φασισμός είναι κομμάτι της πολιτικής μας οικογένειας (αλλά δεν είναι το μόνο) και δεύτερον γιατί τους συμφέρει επικοινωνιακά να μας συνδέσουν με ένα κίνημα που ηττήθηκε. Δεν μας λένε νεοφασίστες τόσο συχνά όσο συχνά μας λένε φασίστες. Είναι προφανές γιατί συμβαίνει αυτό. Ο νεοφασισμός είναι κάτι διαφοροποιημένο από τον φασισμό και κυρίως είναι κάτι ακόμα ζωντανό. Ο φασισμός πέρασε στην ιστορία. Δεν θα επαναληφθεί αυτούσιος και ίδιος ποτέ. Για αυτό λοιπόν μας ταυτίζουν μαζί του. Για να δείξουν αρχικά είναι μάταιο να στρατευτεί κανείς δίπλα μας σε έναν σκοπό νεκρό εδώ και έναν αιώνα και για να χρεώσουν πάνω μας όλη την επικοινωνιακή σπέκουλα ενός παγκόσμιου εξουσιαστικού μηχανισμού σε ένα κίνημα που ηττήθηκε και δεν μπορεί να απαντήσει. Η σωστή στάση εκ μέρους μας είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια περί φασισμού, χωρίς όμως να κάνουμε το λάθος του δογματικού και να πιστέψουμε ότι μπορεί να αναστηθεί όπως ήταν. Ο φασισμός ήταν μια μορφή πολιτικού Ρομαντισμού στο ιδεολογικό πεδίο. Υπάρχουν συνέχειες και επιμέρους εκδοχές πολιτικού Ρομαντισμού σήμερα. Οι θεμελιώδεις αρχές παραμένουν ίδιες.

Τον Πλεύρη τον ισοπεδώνουμε στην κριτική μας για την ηθική του ανεπάρκεια, για την έλλειψη ιδεολογικής κατάρτισης (ενώ έχει το θράσος να νομίζει ότι είναι θεωρητικός του εθνικισμού), για την πολιτική υποστήριξη προς την Δεξιά υπό τον φερετζέ του εθνικιστή, για την κωμική ρητορική που θυμίζει ελληνική κωμωδία δεκαετίας του '50. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι μπορεί και να έχει πει δυο "σωστά πράγματα". Αν δεν τα έλεγε και αυτά δεν θα έπαιζε καλά τον ρόλο που του ανατέθηκε.

Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά πρέπει να σου απαντήσω για να καταλάβεις ότι οι απαντήσεις που παίρνεις είναι επί της ουσίας.

ΥΓ. Για τον Κώνστα και το ΕΜ δεν έχω κάτι να γράψω γιατί με αφήνει (στην καλύτερη περίπτωση) αδιάφορο. Ας απαντήσει όποιος άλλος φίλος ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Ιστορικά, είναι απολύτως σημαντικό τί πιστεύουν οι Ουκρανοί για τους εαυτούς τους και όχι τί είναι. Ακριβώς αυτή είναι η πεπονόφλουδα του εθνικισμού, να πιστεύεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι: Το δόγμα της εθνικής ετερότητας. Το ίδιο συμβαίνει με τους Σκοπιανούς. Γιατί πιστεύοντας αυτό που πιστεύουν, όσοι από αυτούς το πιστεύουν, δηλαδή οι δυτικοί Ουκρανοί, έγιναν έρμαια του Ατλαντισμού και οδηγούν σήμερα με τον εθνικισμό τους την Ευρώπη στον αφανισμό και τον λαό τους στη σφαγή. Το ίδιο ανόητος είναι και ο εθνικισμός των Σκοπιανών, ενώ γνωρίζουν ότι δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι.
Ποιος από τους δύο σημαντικότερους Παραδοσιοκράτες που επεβίωσαν του ΒΠΠ, εννοώ τον Έβολα και τον Γιούνγκερ μίλησε ποτέ για εθνικισμό; Κανείς. Ποιος πολιτικός σήμερα στην Ευρώπη μιλά για εθνικισμό; Ούτε καν η Λεπέν. Όλοι μιλούν για την Πατρίδα και την Ευρώπη. Και ορθά, διότι ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ Πατρίδας και Δημοκρατίας. Αυτό που επιχειρεί να καταλύσει ολοτελώς στην Ευρώπη σήμερα η Δημοκρατία και να το αντικαταστήσει με τον εαυτό της δεν είναι ο εθνικισμός, αλλά η Πατρίδα.
Μιλάς για νεοφασισμό όπως και νεοναζισμό. Αλλά βδελύσσεσαι και δικαίως τον "νεο - εθνικισμό", ας πούμε του μακαρίτη του Πανούση. Κανείς φασίστας ή ναζιστής δεν αποδέχεται το πρόσφυμα νεο-. Μόνο οι εχθροί το προσάπτουν. Όπως δεν υπάρχει νεοεθνικισμός έτσι δεν υπάρχει και νεοφασισμός ή νεοναζισμός.
Οι κομμουνιστές ταυτίζουν του εθνικιστές με τους φασίστες και τους ναζιστές, διότι αυτό απαιτεί ο ιστορικός βηματισμός. Αλλιώς δεν υπάρχει ερμηνεία της ιστορίας. Ο εθνικισμός έξω από την Ιστορία, όπου χωνεύτηκε μέσα στον φασισμό - ναζισμό είναι ένα αφηρημένο ιδεολόγημα. Αντίπαλοι στον ΒΠΠ ήταν ο φασισμός-ναζισμός στη μια όχθη και ο καπιταλισμός-μπολσεβικισμός στην άλλη. Οι μεν υπεράσπιζαν την ύπαρξη των Πατρίδων, οι δε πολεμούσαν να τις αφανίσουν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Γιάννη, όπως βλέπεις δεν στερείται αποθεμάτων υπομονής το αναγνωστικό κοινό μας, οι σχολιαστές και εγώ. Δεν κουραζόμαστε να αποκαλύπτουμε την αδύναμη βάση των επιχειρημάτων σου. Όσο επιμένεις τόσο θα βλέπεις τα επιχειρήματα που παραθέτεις να καταρρέουν.

Η πεπονόφλουδα που πάτησαν οι Ουκρανοί και οι Σκοπιανοί δεν ονομάζεται εθνικισμός. Μπορεί να τον ονομάζεις έτσι ως αίσθηση του ανήκειν. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο ο εθνικισμός ως ιδεολογία. Άλλο το εθνικό αφήγημα και άλλο ο εθνικισμός ως θεμελιώδη αρχή μιας ιδεολογίας που προκρίνει λύσεις για την διαμόρφωση του δημοσίου βίου. Οι επαναστάτες του '21 ήταν φορείς της ελληνικής εθνικής αφήγησης (κάποιοι το αποκαλούν εθνικισμό αυτό αλλά χρειάζεται αστερίσκος). Δεν ήταν όμως εθνικιστές (όπως ο Φίχτε, ο Μύλλερ, ο Καρλάιλ και οι λοιποί του πρώτου μισού του 19ου αιώνα). Έτσι ακριβώς ο Γκρούεφσκι είναι φορέας ενός τρόπον τινά Σκοπιανού εθνικού αφηγήματος αλλά δεν είναι εθνικιστής. Κανονικός φιλελεύθερο- Ρεπουμπλικάνος είναι. Μην επιχειρείς λοιπόν να μπερδέψεις ή μην μπερδεύεσαι με την χρήση της λέξης εθνικισμός. Δεν είναι εθνικισμός όπως τον εννοούν τα πολιτικά κινήματα της Ευρώπης η κατασκευή συλλογικής αφήγησης για τα Σκόπια και την Ουκρανία. Είναι το ακριβώς αντίθετο του εθνικισμού.

Οι δύο παραδοσιοκράτες που αναφέρεις (για την ακρίβεια ο Έβολα ήταν κυρίως παραδοσιοκράτης από τους δύο) δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι άμεσα με το πολιτικό σκέλος του εθνικιστικού κινήματος. Ο Έβολα δεν δήλωσε ποτέ φασίστας και εθνικιστής όσο ήταν στην εξουσία ο Μουσολίνι. Θα το έκανε μετά την πτώση του; Άσε που θεωρώ έναν μεσαίου βεληνεκούς διανοητή τον Έβολα. Σε καμία περίπτωση επίκεντρο της ιδεολογίας. Το γεγονός ότι αναδύθηκε σε κεντρική μορφή της διανόησης του χώρου στην μεταπολεμική Ιταλία της κόκκινης προβιάς είναι και αυτό δείγμα της λάθος κατεύθυνσης. Ο Γιούνκερ από την άλλη ήταν δηλωμένος εθνικιστής προπολεμικά. Ωστόσο, άλλαξε ιδεολογική κατεύθυνση μετά τον πόλεμο. Και πάλι δεν γινόταν να δηλώσει εθνικιστής γιατί πολύ απλά δεν ήταν. Ακόμη και με την έννοια της παραδοσιοκρατίας έχει νόημα να δούμε κατά πόσο συνδέθηκε τελικά μετά τον ΒΠΠ. Συνεπώς είναι λάθος τα παραδείγματα των διανοητών που παραθέτεις.

Από την άλλη Μπενουά, ο Μούρος κλπ αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστές. Αλλά κυρίως σημασία έχει το τι είπαν οι παλαιότεροι.

Προφανώς και υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον νεοφασισμό κινημάτων όπως εκείνα του Τύνταλ και του Ραούτι με τον φιλελεύθερο καπιταλιστικό "νεοεθνικισμό" της Λεπέν, του Ορμπάν και του Τραμπ. Το έχω εξηγήσει στο παρελθόν. Αν θες μπορώ να επαναλάβω την τομή σε ένα νέο άρθρο. Ο "νεοεθνικισμός" κατασκευάστηκε ακριβώς για να χτυπηθεί ο (εθνικιστικά γνήσιος) νεοφασισμός.

Τώρα στα του ιστορικού βηματισμού που απαιτεί να δεχτούμε όσα λένε οι μαρξιστές για εμάς (όπως γράφεις), δεν έχει νόημα να απαντήσω. Όπως έγραψε άλλος σχολιαστής, το συγκεκριμένο θέμα αφορά άλλες ειδικότητες.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο Κένταυρος είπε...


Εκδίδετε λοιπόν και πιστοποιητικά εθνικότητος τώρα. Τέτοια φαντασίωση μεγαλείου; Οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος, αλλά ανήκουν στη “ρώσικη ομοεθνία”! Και ποιός σας είπε ότι μία ομοεθνία δεν μπορεί να απαρτίζεται από διαφορετικά ανεξάρτητα έθνη; Τότε ούτε οι Δανοί θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο έθνος, ούτε οι Νορβηγοί, ούτε οι Σουηδοί εν μέρει, διότι ανήκουν στην “Σκανδιναβική ομοεθνία” Και ποιά είναι η ρώσικη “ομοεθνία”; Η ρώσικη σαλάτα της Σοβιετικής αυτοκρατορίας που εκτείνεται μέχρι την άπω ανατολή και την Μογγολία; Ή μήπως θέλουν να ξαναπάρουν την Α. Ευρώπη για να μη νιώθουν “περικυκλωμένοι”;

Φυσικά εδώ δεν έχετε καν την σωστή οπτική γωνία. Διότι η διαμάχη πρέπει να ιδωθεί με όρους αυτοκρατορίας, ή αυτοκρατορίας σε αποδρομή, εναντίον εθνικών διεκδικήσεων.

Εξηγείται τώρα αυτή ερωτοτροπία κάποιων “εθνικιστών” με την ορθοδοξία. Διότι το μετασοβιετικό πουτινικό καθεστώς χρησιμοποιεί την ορθοδοξία ως ένα βασικό όργανο προπαγάνδας, όπως το σοβιετικό χρησιμοποιούσε τον μαρξισμό λενινισμό. Και καταντήσατε, φοβάμαι, μερικοί “εθνικιστές” να είστε τα όργανα της προπαγάνδας της “μεγάλης ιδέας” Πούτιν για ανασύσταση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, όπως επί Σοβιετικής Ενώσεως ήταν τα κομμουνιστικά κόμματα οι φορείς της επεκτατικής πολιτικής της. Κάποιοι λοιπόν από τον λεγόμενο εθνικιστικό, ή ακροδεξιό χώρο, είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι, αν όχι οι πρακτορίσκοι της “Τρίτης Ρώμης”. Αναρωτιέμαι μήπως κάποιοι εκεί πέρα παίρνουν στα σοβαρά και τα αποκρουστικά αποκυήματα τού Ντούγκιν περί εθνομπολσεβικισμού.

Εκεί καταλήγουν ίσως κάποιοι όταν παίρνουν τοις μετρητοίς, όχι την κριτική των φιλελευθέρων μαϊμουδισμών, αλλά το αντι-δυτικό παραλήρημα του Περικλή Γιαννόπουλου και το θέτουν ως κεντρικό στοιχείο τού ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού τους. Καταλήγουν, όπως ο Γιανναράς, να ρέπουν προς έναν καθ' ημάς οριενταλισμό, ή, όπως κάποιοι νεογραικοί “εθνικιστές”, προς κάποιον συγκεκαλυμμένο ή κατάφωρο ευρασιατισμό. Φυσικά σε αυτό συμβαδίζουν και με τους αριστερούς, ή με το σταλινικό απολίθωμα του ΚΚΕ. Αρνούνται ας πούμε το δικαίωμα των Ουκρανών να διεκδικούν εθνική ανεξαρτησία, ως όντες μη-έθνος, αλλά οδύρονται για τους Παλαιστινίους που δεν έχουν κράτος ως "παλαιστινιακό έθνος”!

Και πράγματι, αν καταγγέλοντες τον φιλελευθερισμό, κάποιοι εδώ θεωρούν ότι έχουν ως δυνητικούς συμμάχους κάποιους άλλους που καταγγέλουν επίσης τον δυτικό φιλελευθερισμό μέσα από κάποια άλλα πολιτισμικά και ιστορικά πλαίσια, όπως π.χ. οι ταλιμπάν, τα χαλιφάτα, σουνιτικά ή σιιτικά, ο θίασος Πούτιν, ή οι κομμουνιστές καπιταλιστές μανδαρίνοι τής Κίνας, επιτρέψτε μου να τους συμβουλέψω να συνέλθουν, ιδίως αν αυτοί αυτοαποκαλούνται και “Έλληνες εθνικισταί”.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Εκδίδουμε και τέτοια πιστοποιητικά. Γιατί πολλές φορές αυτό που πιστεύει κανείς έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την ιστορική πραγματικότητα. Ιδίως σήμερα που ορισμένοι πιστεύουν ότι ακόμα και το φύλο δεν είναι βιολογική πραγματικότητα αλλά ατομική επιλογή. Για αυτό ακριβώς παρέχουμε πιστοποιητικά σαν αυτό που αναφέρεις. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι είσαι ο μοναδικός Έλληνας με αριστοκρατική καταγωγή. Για αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να πας ξανά στο ληξιαρχείο της γειτονιάς σου.

Όσον αφορά την σκανδιναβική ομοεθνία, αν γνώριζες λίγη ευρωπαϊκή ιστορία θα είχες ήδη θυμηθεί ότι, κατά τον 19 ο αιώνα , όταν οι Γερμανοί αγωνίζονταν να ιδρύσουν το δικό τους εθνικό κράτος, είχαν ρωτηθεί ακόμη και οι Τσέχοι αν διατηρούσαν γερμανική συνείδηση. Και σκανδιναβικοί λαοί. Είχαν όμως προτιμήσει την δική τους εθνική οδό και αποχώρησαν από την ευρύτερη γερμανική ομοεθνία. Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που ακόμη και σήμερα ένας πολύ μεγάλος αριθμός τους δηλώνει ότι εθνικά είναι Ρώσος. Βλέπεις, άλλες οι εκεί συνθήκες. Επέζησε περισσότερο η αρχική εθνική ταυτότητα.

Κατά τον ίδιο τρόπο με αυτόν που σκέφτεται ο θηλυπρεπής νους σου και οι Κύπριοι μπορούν να δηλώνουν ότι αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ότι δεν είναι Έλληνες. Το δέχεται αυτό ένας λάτρης του κυπριακού ελληνισμού;

Δεν μπαίνω σε συζήτηση για το παραλήρημα περί ΕΣΣΔ, Πούτιν, κλπ. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό που σε ενοχλεί στην Ρωσία και στην ορθόδοξη εκκλησία είναι ότι αποκλείουν από την επίσημη αφήγηση που υιοθετούν, τους γερο- τραβεστί και τους υπόλοιπους ομοφυλόφιλους. Εντάξει σε καταλαβαίνουμε. Έχεις προσωπικό θέμα με αυτή την συμπεριφορά. Αλλά μην το κάνεις και πολιτικό ζήτημα. Δεν έχει πολιτικό ενδιαφέρον και ιδεολογικό υπόβαθρο το προσωπικό σου βίτσιο. Ή, τουλάχιστον, ας αποδεχτείς ότι είσαι ένας ακόμη φιλελεύθερος που κουκουλώνει με πολιτικό μανδύα ζήτημα αποκλειστικά ατομικό που κάποτε (σοφά) αφορούσε τα κρεβάτια και όχι τον δημόσιο βίο.

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
 Ο Αντίοχος είπε...

Θα ήθελα να να εκφράσω τις σκέψεις μου για τα σημεία τριβής που είναι αρκούντως σημαντικά για μια ρεαλιστική εκτίμηση του ιστορικού παρελθόντος - παρόντος - μέλλοντος.
Θεωρεί ο Ιωνας ότι ο Β.Π.Π ήταν μια ιδεολογική - μόνο; - σύγκρουση;
Άραγε το υπερβατικο του αβαταρ ήταν Γερμανός εθνικιστής ή άριος ιδεαλιστης; Ένα από τα δύο; Κανένα; ή και τα δύο (αναλόγως των συνθηκών;) Ο κατακτητικος ιμπεριαλισμός αδηφάγος και ανελέητος ήταν παρών και στα δύο στρατόπεδα (όπως είχε εντοπίσει προπολεμικα ο Καζαντζάκης) Ότι σχεδίαζε να κάνει τη Μόσχα λίμνη και να αφανίσει τα μνημεία - πόλεις των Ρωσων δεν δικαιώνεται ιστορικά με τίποτα... Φέρθηκε στους Σλάβους χειρότερα από ότι οι αποικιοκρατες στους υπόδουλους λαούς τους... και ας ήταν φυλετικά αδέρφια του(αριοι βόρειας καταγωγής - σκανδιναβικής) Ακραία εθνικιστές ήταν πολλοί στο ανατολικό μπλοκ και πριν και μετά το πόλεμο.. Άραγε θα ρωτήσω αν ξέρει ποιος ετοίμαζε τη Σιβηρία και για ποιους; Μήπως ξέρει ποιος θα ζούσε σε ντατσα ως μυστικόσύμβουλος αν επιζούσε; Οι Ουκρανοί είναι χρήσιμοι ηλιθιοι φορούν στολές Β. Π. Π-τατουάζ και έχουν αρχηγό κλοουν με μπόνους περιουσια καταγωγή... Ε είναι μέγιστοι τριλαμακες!!! Οι Σκοπιανοί είναι κατά βάση Βούλγαροι (με Σέρβους στα βόρεια της χώρας) Βαλκάνιοι απατεώνες - συμφεροντολογοι.. Όχι πραγματικό έθνος..
Αυτά ως πρώτη δόση
Καλή ανάσταση 😎

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ο ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Ο Μπενουά αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστής; ενδέχεται. Καθόσον τον έχω διαβάσει πάντως δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο. Αυτό που περιγράφεις ως εθνικισμό είναι ένα ιδεολογικό αφήγημα που υπήρχε στο παρελθόν ως ιστορικός βηματισμός, αλλά δεν υπάρχει σήμερα ως τέτοιος. Σημασία έχει ποιο αφήγημα συμμετέχει και γράφει ιστορία, όχι ποιο αφήγημα καταθέτει η ιδεολογία. Αυτό σημαίνει ιστορικός βηματισμός. Εμείς μπορεί να προσδιορίζουμε όπως θέλουμε ιδεολογικά τον εθνικισμό. Αλλά οι Ουκρανοί αυτοπροσδιοριζόμενοι ως εθνικιστές γράφουν ιστορία. Επαναλαμβάνω. Το ζήτημα δεν είναι τί πιστεύουμε εμείς γι' αυτούς μέσα στην ιδεολογική μας θολούρα ή καθαρότητα αλλά το γεγονός, ότι αυτοί με το εθνικιστικό αφήγημα τους γράφουν σήμερα την Ιστορία για λογαριασμό μας. Έτσι πορεύεται η Ιστορία, αυτό σημαίνει ιστορική και όχι ιδεολογική συνείδηση. Και οι μαρξιστές τους οποίους περιφρονείς (;...) όπως και οι ναζιστές έχουν ιστορική και όχι ιδεολογική συνείδηση. Ας τελειώσουμε εδώ.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Τον υιοθετεί ο Μπενουά τον όρο. Τόσο σε κείμενα όσο και σε προφορικές επαφές. Μπορεί να στο βεβαιώσει ο Μποβιάτσος αυτό που έχει συζητήσει μαζί του.

Κατά τα άλλα, το άλλαξες τώρα το επιχείρημα. Από το "δεν υπάρχουν ιδεολογίες σήμερα" περνάς στο "μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν παράγουν ιστορικό βηματισμό." Πέρα από την γενικολογία που συνεπάγεται η κατασκευή προσωπικών όρων και φραστικών σχημάτων στην οποία επιδίδεσαι (πχ η σύνδεση της ιδεολογίας με αυτό που εσύ εννοείς ιστορικό βηματισμό), γεγονός που καθιστά άνευ νοήματος την όλη συζήτηση, δεν μένεις και σταθερός στις θέσεις σου. Και, ακόμα χειρότερα, επιμένεις. Θα επιμένω κι εγώ να σε αποδομώ. Γιατί αυτό που οδηγεί τους Ουκρανούς να παίξουν αυτό τον ιστορικό ρόλο δεν είναι ο εθνικισμός ως ιδεολογία. Είναι η αίσθηση ότι αποτελούν κάτι διακριτό από τους Ρώσους. Η αίσθηση του ανήκειν. Στο εξήγησα τριάντα φορές.

Θα συμφωνήσουμε όμως ότι η αίσθηση ότι αποτελούν κάτι διακριτό από τους υπόλοιπους Ρώσους (όπως και να την ονομάσουμε) τους κάνει ενεργά ιστορικά υποκείμενα που δρουν στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Ποιος σου είπε λοιπόν ότι η ιστορία είναι ένα θέατρο μόνο για πρωταγωνιστές; Ή ποιος σου είπε ότι η ιστορία είναι ένα θέατρο που θα έχει πάντα τους ίδιους πρωταγωνιστές;

Η Χρυσή Αυγή δεν υπήρξε πρωταγωνίστρια ή έστω δευτεραγωνίστρια στον ελληνικό πολιτικό βίο μέχρι πριν λίγα χρόνια; Αυτή δεν παρήγαγε ιστορικό βηματισμό; Μικρό μεν, αλλά ιστορικό βηματισμό. Έγραψε μια ιστορία στην ελληνική πολιτική ζωή. Τι την έκανε να αποκτήσει αυτό τον ρόλο; Τι την έκανε από ομάδα με δυνάμεις λίγο περισσότερες από αυτές της ΦΛΕΦΑΛΟ να ανέβει εκλογικά σε τρίτο κόμμα; Η οντολογία; Η αίσθηση ότι ήταν εκπρόσωπος ενός άλλου έθνους; Ή η εθνικιστική ιδεολογία που έγινε ξαφνικά δημοφιλής λόγω των μνημονίων και των τότε πολιτικών εξελίξεων ;

Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. δεν παίζει σήμερα έναν μικρό ιστορικό ρόλο στο πανεπιστήμιο και στο λογοτεχνικό στερέωμα; Μέχρι και ακαδημαϊκό βιβλίο μας αναφέρει ως εκπρόσωπο του εθνικιστικού χώρου σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πεδίο. Δεν είναι αυτό μια ιστορική δράση; Πρέπει να κάνουμε εμφύλιο για να παραγάγει η λέσχη "ιστορικό βηματισμό";

Σε παρακαλώ λοιπόν. Ή θα μιλάς σοβαρά ή θα σταματήσεις να σχολιάζεις. Γίνεται γελοίο το θέμα σταδιακά. Πίστευε εσύ ό,τι θες, κατασκεύασε όσες προσωπικές ορολογίες σου κατέβουν στο κεφάλι, αλλά μην με αναγκάζεις να χάνω χρόνο απαντώντας σε σχόλια άνευ ουσίας και σοβαρότητας. Αν έχεις την φαιδρή ιδέα ότι θα επιτρέψω να περάσουν δικά σου σχήματα επιχειρημάτων ως αποδεκτά από αυτό το ιστολόγιο είσαι γελασμένος. Είναι θέμα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας.

Συμβουλές και κάθετες τοποθετήσεις σαν να είσαι στο σπίτι σου δεν θα δίνεις. Καταλαβαίνω ότι είναι το επικοινωνιακό σου καταφύγιο εφόσον ξηλώνονται τα επιχειρήματα που προσπαθείς να αρθρώσεις. Αλλά κατάλαβε κι εσύ ότι έχεις μπει στο χώρο μιας άλλης οργάνωσης που δεν θα σου επιτρέψει να κάνεις επικοινωνιακή σπέκουλα.

Αν πιστεύεις αυτά που πιστεύεις βρες συναγωνιστές και κάνε τα πράξη. Δεν θα τα ανεχόμαστε εμείς όμως. Ιδίως εφόσον εκφράζονται με έλλειψη σοβαρότητας και συνέπειας, εν μέσω γελοίων λογικών αλμάτων.

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
Ο ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ είπε...

Δεν είπα ποτέ ότι "δεν υπάρχουν ιδεολογίες σήμερα". Είπα ότι έχουν πεθάνει. Ως ζόμπι όμως, κυκλοφορούν ανάμεσα μας και δρουν ακόμη, οπισθοβατώντας, ως χρήσιμοι ηλίθιοι της Ιστορίας. Κάθονται εστεμμένες επί του τάφου τους, όπως ο Μιχαλολιάκος καλή ώρα. Το πρόβλημα είναι ότι δρώντας ως ιστορικά υποκείμενα εκτός του Λόγου της Ιστορίας, αναστέλλουν την ανέλιξη της Ευρώπης προς το πεπρωμένο της.
Είσαι Δρ. Πολιτικών Επιστημών Σταμάτη. Εγώ είμαι Ερ. (εραστής) Φιλοσοφίας της Ιστορίας. Γνώριζα από πολύ νέος, ότι Δρ. δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ, διότι αρνούμαι διαρρήδην τον συμμορφωτισμό που απαιτεί η επιστημολογική Πολιτική Ορθότητα. Ούτω πως έκανα το μόνο που μου απέμενε: Έγινα Ερ.
Εν τούτοις, σε κάθε διάλογο σέβομαι πάντοτε τον συνομιλητή μου, δεν τον υποτιμώ και δεν τον προσβάλλω ποτέ. Το αυτό σε συμβουλεύω ως πρεσβύτερος να πράττεις κι εσύ. Σε ό,τι με αφορά, ο διάλογος μας είναι εξαιρετικά εποικοδομητικός, διότι ακριβώς δεν συμφωνούμε. Αλλά γι' αυτό, δεν χρειάζεται ούτε να θυμώνεις ούτε να υβρίζεις.
Καλή Ανάσταση!

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Χρειάζεται, όμως, να υπενθυμίζω τα όρια του πλαισίου στο οποίο πραγματοποιείται ένας διάλογος.

Επίσης, θεωρώ ότι δεν σέβεσαι τους συνομιλητές και το πλαίσιο του διαλόγου που διαμορφώνει η λέσχη όταν παρουσιάζεις αυθαίρετες κρίσεις ως δεδομένα με επικοινωνιακούς σκοπούς. Το ύφος έχει μεγάλη σημασία. Αναζητάμε όντως μια κατάληξη, ένα συμπέρασμα, στον διάλογο; Ή συμμετέχουμε για να περάσουμε ως γενικά αποδεκτό συμπέρασμα κάτι που έχουμε εξαρχής στο νου; Αν κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο, έχει νόημα. Γιατί είναι το δικό μας ηλεκτρονικό μέσο έκφρασης. Μπορούμε να προκρίνουμε τις απόψεις μας. Δεν μπορείτε να το κάνετε όσοι δεν είστε μέλη της λέσχης. Όμως, ούτε αυτό το αυτονόητο για την πολιτική δράση επιλέγουμε. Ανοίγουμε διάλογο και αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεννόησης και της ανταλλαγής πληροφοριών. Δεν θα γίνει, λοιπόν , αυτό αφορμή για να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Να μπαίνουν οι αναγνώστες και να εκμεταλλεύονται την φιλοξενία για να κάνουν επικοινωνιακή σπέκουλα.

Διάβασε ξανά την πρώτη παράγραφο του τελευταίου σχολίου που έγραψες. Παραθέτεις μια κρίση, με ένα εγελιανό υπόβαθρο, με της οποίας την κεντρική ιδέα διαφωνούμε. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένας Λόγος της ιστορίας. Άσε που είναι κάτι εντελώς κόντρα με την κυκλική θεώρηση της ιστορίας που υιοθετούν άλλοι διανοητές που αναφέρεις συνέχεια ως επιρροές. Αν έχεις βρει τρόπο να γεφυρώσεις τον Έγελο με τον Χάιντεγκερ μέσω Σπένγκλερ, εντάξει θα σου αναγνωρίσουμε μια εκπληκτική σύνθεση. Αλλά ακόμα και αν πετύχεις κάτι τέτοιο δεν έχει σχέση με τον τρόπο που βλέπουμε εμείς την πολιτική, δεν είναι ρομαντική αυτή η οπτική, δεν είναι εθνικιστική και τα λοιπά γνωστά. Πόσες φορές πρέπει να το επαναλάβουμε; Δεν μας ενδιαφέρει ρε Γιάννη η δική σου οπτική. Δεν γράφουμε οντολογία και μεταφυσική εδώ. Για την ιστορία των πολιτικών ιδεών γράφουμε. Την βλέπουμε την δική σου προσέγγιση, την καταθέτεις, προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη ανάμεσα στις αντιφάσεις, αλλά στην τελική δεν μας αφορά. Υποστηρίζεις διαφορετικές ιδέες από εμάς και κυρίως σε ενδιαφέρουν διαφορετικά γνωστικά πεδία και διανοητικά περιβάλλοντα.

Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι υποτιμητικό προς εμάς αυτό που κάνεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι προφανές πώς θέλεις κάτι να πετύχεις με αυτή την επιμονή; Αν ήθελες να κάνεις διάλογο θα συμμετείχες ρωτώντας, σχολιάζοντας, ζητώντας την γνώμη των άλλων. Εσύ μπαίνεις και καταθέτεις υπό μορφή κηρύγματος θέσεις που έχεις επεξεργαστεί (αλλά δεν σώζεις την αντιφατική τους υπόσταση), ψάχνεις να βρεις μέχρι που φτάνει το εύρος των πραγματολογικών μου γνώσεων, δεν απαντάς ποτέ στην ουσία των επιχειρημάτων που καταρρίπτουν όσα υποστηρίζεις (και μάλιστα χρεώνεις στους υπόλοιπους συνομιλητές κάτι που και ο ίδιος κανείς εξακολουθητικά).

Δεν είναι διάλογος αυτός Γιάννη. Τρολάρισμα υπό μορφή εγκυκλοπαιδικής παρέμβασης είναι. Για να ξέρουμε τι μας συμβαίνει, δηλαδή. Αν με θεωρείς τόσο αφελή ώστε να μην το καταλαβαίνω, τότε κάτι δεν έχεις καταλάβει σωστά.

Ο εποικοδομητικός διάλογος γίνεται όταν υπάρχει προοπτική να καταλήξουν οι ομιλητές σε ένα συμπέρασμα. Ακόμη και στο συμπέρασμα ότι δεν βρήκαν αυτό που αναζητούσαν. Ή ότι δεν βρήκαν την σύγκλιση που θα τους επέτρεπε να διαμορφώσουν την συνέχεια του διαλόγου. Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι κάτι τέτοιο. Εδώ έχουμε έναν συμμετέχοντα που παραθέτει ατομικούς μονολόγους, τους υπόλοιπους να τον σχολιάζουν με καυστικές παρατηρήσεις και εμένα να του υποδεικνύω είτε αντιφάσεις είτε αποκλίσεις των πολιτικών του θέσεων με τις δικές μας.

Σοβαρέψου σε παρακαλώ και σταμάτα αυτό το βιολί.

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
 Ο Κένταυρος είπε...

Εκδίδετε λοιπόν και πιστοποιητικά εθνικότητος τώρα. Τέτοια φαντασίωση μεγαλείου; Οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος, αλλά ανήκουν στη “ρώσικη ομοεθνία”! Και ποιός σας είπε ότι μία ομοεθνία δεν μπορεί να απαρτίζεται από διαφορετικά ανεξάρτητα έθνη; Τότε ούτε οι Δανοί θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο έθνος, ούτε οι Νορβηγοί, ούτε οι Σουηδοί εν μέρει, διότι ανήκουν στην “Σκανδιναβική ομοεθνία” Και ποιά είναι η ρώσικη “ομοεθνία”; Η ρώσικη σαλάτα της Σοβιετικής αυτοκρατορίας που εκτείνεται μέχρι την άπω ανατολή και την Μογγολία; Ή μήπως θέλουν να ξαναπάρουν την Α. Ευρώπη για να μη νιώθουν “περικυκλωμένοι”;

Φυσικά εδώ δεν έχετε καν την σωστή οπτική γωνία. Διότι η διαμάχη πρέπει να ιδωθεί με όρους αυτοκρατορίας, ή αυτοκρατορίας σε αποδρομή, εναντίον εθνικών διεκδικήσεων.

Εξηγείται τώρα αυτή ερωτοτροπία κάποιων “εθνικιστών” με την ορθοδοξία. Διότι το μετασοβιετικό πουτινικό καθεστώς χρησιμοποιεί την ορθοδοξία ως ένα βασικό όργανο προπαγάνδας, όπως το σοβιετικό χρησιμοποιούσε τον μαρξισμό λενινισμό. Και καταντήσατε, φοβάμαι, μερικοί “εθνικιστές” να είστε τα όργανα της προπαγάνδας της “μεγάλης ιδέας” Πούτιν για ανασύσταση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, όπως επί Σοβιετικής Ενώσεως ήταν τα κομμουνιστικά κόμματα οι φορείς της επεκτατικής πολιτικής της. Κάποιοι λοιπόν από τον λεγόμενο εθνικιστικό, ή ακροδεξιό χώρο, είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι, αν όχι οι πρακτορίσκοι της “Τρίτης Ρώμης”. Αναρωτιέμαι μήπως κάποιοι εκεί πέρα παίρνουν στα σοβαρά και τα αποκρουστικά αποκυήματα τού Ντούγκιν περί εθνομπολσεβικισμού.

Εκεί καταλήγουν ίσως κάποιοι όταν παίρνουν τοις μετρητοίς, όχι την κριτική των φιλελευθέρων μαϊμουδισμών, αλλά το αντι-δυτικό παραλήρημα του Περικλή Γιαννόπουλου και το θέτουν ως κεντρικό στοιχείο τού ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού τους. Καταλήγουν, όπως ο Γιανναράς, να ρέπουν προς έναν καθ' ημάς οριενταλισμό, ή, όπως κάποιοι νεογραικοί “εθνικιστές”, προς κάποιον συγκεκαλυμμένο ή κατάφωρο ευρασιατισμό. Φυσικά σε αυτό συμβαδίζουν και με τους αριστερούς, ή με το σταλινικό απολίθωμα του ΚΚΕ. Αρνούνται ας πούμε το δικαίωμα των Ουκρανών να διεκδικούν εθνική ανεξαρτησία, ως όντες μη-έθνος, αλλά οδύρονται για τους Παλαιστινίους που δεν έχουν κράτος ως "παλαιστινιακό έθνος”!

Και πράγματι, αν καταγγέλοντες τον φιλελευθερισμό, κάποιοι εδώ θεωρούν ότι έχουν ως δυνητικούς συμμάχους κάποιους άλλους που καταγγέλουν επίσης τον δυτικό φιλελευθερισμό μέσα από κάποια άλλα πολιτισμικά και ιστορικά πλαίσια, όπως π.χ. οι ταλιμπάν, τα χαλιφάτα, σουνιτικά ή σιιτικά, ο θίασος Πούτιν, ή οι κομμουνιστές καπιταλιστές μανδαρίνοι τής Κίνας, επιτρέψτε μου να τους συμβουλέψω να συνέλθουν, ιδίως αν αυτοί αυτοαποκαλούνται και “Έλληνες εθνικισταί”.

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Εκδίδουμε και τέτοια πιστοποιητικά. Γιατί πολλές φορές αυτό που πιστεύει κανείς έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την ιστορική πραγματικότητα. Ιδίως σήμερα που ορισμένοι πιστεύουν ότι ακόμα και το φύλο δεν είναι βιολογική πραγματικότητα αλλά ατομική επιλογή. Για αυτό ακριβώς παρέχουμε πιστοποιητικά σαν αυτό που αναφέρεις. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι είσαι ο μοναδικός Έλληνας με αριστοκρατική καταγωγή. Για αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να πας ξανά στο ληξιαρχείο της γειτονιάς σου.

Όσον αφορά την σκανδιναβική ομοεθνία, αν γνώριζες λίγη ευρωπαϊκή ιστορία θα είχες ήδη θυμηθεί ότι, κατά τον 19 ο αιώνα , όταν οι Γερμανοί αγωνίζονταν να ιδρύσουν το δικό τους εθνικό κράτος, είχαν ρωτηθεί ακόμη και οι Τσέχοι αν διατηρούσαν γερμανική συνείδηση. Και σκανδιναβικοί λαοί. Είχαν όμως προτιμήσει την δική τους εθνική οδό και αποχώρησαν από την ευρύτερη γερμανική ομοεθνία. Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που ακόμη και σήμερα ένας πολύ μεγάλος αριθμός τους δηλώνει ότι εθνικά είναι Ρώσος. Βλέπεις, άλλες οι εκεί συνθήκες. Επέζησε περισσότερο η αρχική εθνική ταυτότητα.

Κατά τον ίδιο τρόπο με αυτόν που σκέφτεται ο θηλυπρεπής νους σου και οι Κύπριοι μπορούν να δηλώνουν ότι αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ότι δεν είναι Έλληνες. Το δέχεται αυτό ένας λάτρης του κυπριακού ελληνισμού;

Δεν μπαίνω σε συζήτηση για το παραλήρημα περί ΕΣΣΔ, Πούτιν, κλπ. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό που σε ενοχλεί στην Ρωσία και στην ορθόδοξη εκκλησία είναι ότι αποκλείουν από την επίσημη αφήγηση που υιοθετούν, τους γερο- τραβεστί και τους υπόλοιπους ομοφυλόφιλους. Εντάξει σε καταλαβαίνουμε. Έχεις προσωπικό θέμα με αυτή την συμπεριφορά. Αλλά μην το κάνεις και πολιτικό ζήτημα. Δεν έχει πολιτικό ενδιαφέρον και ιδεολογικό υπόβαθρο το προσωπικό σου βίτσιο. Ή τουλάχιστον ας αποδεχτείς ότι είσαι ένας ακόμη φιλελεύθερος που κουκουλώνει με πολιτικό μανδύα ζήτημα αποκλειστικά ατομικό που κάποτε (σοφά) αφορούσε τα κρεβάτια και όχι τον δημόσιο βίο.

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
 Ο Κένταυρος είπε...

Θα σού πρότεινα να ξαναδιαβάζεις αυτά που γράφεις πριν τα δημοσιεύσεις – και να μην γράφεις ενώ έχεις χάσει τελείως την ψυχραιμία σου. Μπορείτε να εκδίδετε ό,τι θέλετε και να εκδίδεστε σε όποιον θέλετε. Και να δηλώνετε ό,τι θέλετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ό,τι δηλώνετε. Ούτε ότι τα πιστοποιητικά σας έχουν ισχύ και απήχηση πέρα το εσωτερικό τού αντηχείου (echo chamber) όπου είστε μισή ντουζίνα κλεισμένοι και ακούτε την ηχώ σας. Αλλά δυστυχώς για εσάς τις δημοσιεύετε στο διαδίκτυο όπου μπορεί να τις δει και κάποιος άλλος, έστω και τυχαία, και τότε αρχίζει το δράμα σας διότι πρέπει να στηρίξετε τις γραφικότητες που λέτε. Οι αποφάνσεις σας είναι άκυρες όταν απέχουν από την ιστορική πραγματικότητα και καταπίπτουν σε λογικό έλεγχο, τόσο prima facie, όσο και με ενδελεχή επεξεργασία (η οποία στην περίπτωση της απαντήσεως σου δεν απαιτείται καν – τόσο οφθαλμοφανώς παραποιείς την πραγματικότητα - res ipsa loquitur ).

Σού έκανα μια απλή ερώτηση για τα Σκανδιναβικά κράτη, και αμέσως όλη η αερολογία περί τάχα ρώσικης ομοεθνίας κατέρρευσε. (Άραγε και οι Τσετσένοι περιλαμβάνονται σε αυτήν;) Διότι η δική σου απάντηση είναι αυτή που σε ακυρώνει. Βέβαια πάλι γλίστρησες, χωρίς καν να έχω πετάξει μπανανόφλουδα. Δεν έθεσα καν θέμα για γερμανικό έθνος, ούτε για παγγερμανισμό (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ακολούθησε τον πανσλαβισμό, ο οποίος πανσλαβισμός γρήγορα ποδηγετήθηκε από την ρώσικη αυτοκρατορία και έγινε ένα εργαλείο προπαγάνδας της και επιδίωξης υποτέλειας των κεντροευρωπαίων Σλάβων στον τσάρο – μία παράπλευρος συνέπεια αυτού υπήρξε και το “μακεδονικό” στην γειτονιά μας). Αντιπαρέρχομαι και έρχομαι σε αυτό που γράφεις: “...είχαν ρωτηθεί ακόμη και οι Τσέχοι αν διατηρούσαν γερμανική συνείδηση. Και σκανδιναβικοί λαοί. Είχαν όμως προτιμήσει την δική τους εθνική οδό και αποχώρησαν από την ευρύτερη γερμανική ομοεθνία...” Βεβαίως κανείς Ρώσος δεν ρώτησε τους Ουκρανούς, ούτε βεβαίως ο πρώην κομμουνιστής καγκεμπίτης ο οποίος εισέβαλε νομίζοντας όπως εσύ ότι είναι Ρώσοι που θα τον υποδεχθούν με γαρύφαλλα, πήγε να κάνει Bewegungskrieg αλα ρούσκα, απέτυχε οικτρά και 3 χρόνια τώρα δεν κατέλαβε ούτε το Ντομπας όπου η πλειοψηφία είναι ρωσόφωνοι - αλλά μάλλον και αυτοί δεν αισθανόταν πολύ Ρώσοι. Είναι δυνατόν να αντιστέκονται λυσσωδώς 3 χρόνια ακόμη και άοπλοι διότι εκτελούν εντολές από τα “λοατκι” της φιλελεύθερης δύσης όπως αφελώς πιστεύεις;
..

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Ότι είσαι ένα αμόρφωτο απόβρασμα που θα ταίριαζε σε εκπομπές του Καμπούρη δίπλα στον μίστερ μπούτια είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Ίσως να φταίει και η μπογιά στο μαλλί που μπορεί να καίει εγκεφαλικούς σου πόρους. Για αυτό ξεχνάς ότι πριν γίνουν όλα όσα περιγράφεις είχαν ρωτηθεί στην Ουκρανία και είχαν εκλέξει κυβέρνηση η οποία δεν είχε φιλοδυτικό προσανατολισμό. Την οποία κυβέρνηση ανέτρεψε μια αμερικανική πορτοκαλί επανάσταση. Έκτοτε άρχισε ένα πογκρόμ όσων θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ρώσους. Δεν άρχισε πριν τρία χρόνια η όλη ιστορία. Ούτε αυτό δεν γνωρίζεις ανόητο πλάσμα; Ειδήσεις δεν βλέπεις; Δεν διαβάζεις sites; Δεν έχω την απαίτηση να διαβάσεις το παραπάνω βιβλίο που παρέθεσα. Αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις. Είναι σαφές.

Σε τελική ανάλυση, όπως και ο Γιάννης, αντιφάσκεις με τον εαυτό σου. Είναι φαίνεται συλλογικό γνώρισμα των εθνικιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος γράφεις ότι ο Πούτιν μπήκε στην Ουκρανία νομίζοντας ότι θα τον υποδεχτούν με γαρύφαλλα. Για να το κάνει αυτό κάπου πρέπει να βασιζόταν. Προφανώς και δεν είχε τις κατάλληλες πληροφορίες, ασφαλώς εκτίμησε λάθος τις προθέσεις. Αλλά για να κάνει αυτό το λάθος βασιζόταν σε μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Κάτι προέκυψε τα τελευταία δέκα χρόνια ώστε να ανατραπεί αυτή η ρωσική βεβαιότητα. Οι Ρώσοι σίγουρα δεν διάβασαν σωστά αυτή την αλλαγή. Όμως για να προκύψει η αλλαγή που αιφνιδίασε τους Ρώσους, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι υπήρχε μια προγενέστερη πραγματικότητα στην οποία είχε ξεχαστεί η ρωσική ηγεσία.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν είσαι τόσο βλάκας και πιστεύεις όσα γράφεις ή αν απλώς αντλείς ηδονή με τα γνωστά σου βίτσια γράφοντας αυτές τις ανοησίες.

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Κένταυρος είπε...

Τι θράσος να αναφέρεις την Κύπρο! Το υπό ποίες συνθήκες έγινε η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις, υποθέτω ότι το γνωρίζεις (αν και δεν είμαι ούτε για αυτό σίγουρος). Αλλά την πολιτική τής Σοβιετικής Ενώσεως, την οποία, αν και εθνικιστής θαυμάζεις(!), την γνωρίζεις; Γνωρίζεις ότι επ' ουδενί δεν ήθελε να περιέλθη η Κύπρος στο ελληνικό κράτος; Γνωρίζεις τι ρόλο έπαιζε ο φιλορώσος/φιλοσοβιετικός παπάς Μακάριος; Γνωρίζεις ότι οι μόνοι οι οποίοι, όχι μόνο δεν καταδίκασαν, αλλά υποστήριξαν ανοικτά την τουρκική εισβολή στο νησί ήταν οι Ρώσοι (υπό την σοβιετική τους εκδοχή βεβαίως); Γνωρίζεις ότι μέχρι πρόσφατα η Κύπρος ήταν κάτι σαν ρώσικο προτεκτοράτο και ότι ο Ρώσος πρέσβης είχε περισσότερη εξουσία στην Κύπρο από τον πρόεδρό της, όπως οι ίδιοι οι Κύπριοι έχουν ομολογήσει; Όσο για την φυλετική καταγωγή των Ελληνοκυπρίων, ειλικρινά προβληματίζομαι βλέποντας τα χαρακτηριστικά πολλών από δαύτους, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μία γλωσσική συνέχεια, κοινή θρησκεία και συναφείς παραδόσεις. Και ένας άλλος λόγος που πρέπει να μην τολμάς να αναφέρεις την Κύπρο εσύ ο υποστηρικτής της εισβολής στην Ουκρανία, είναι διότι με την ίδια δικαιολογία εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο και την διχοτόμησαν. (Αλλά προφανώς εσένα δεν σε ενδιαφέρει – Από την στιγμή που δέχθηκαν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος ενώ δεν είναι χωριστό από τους Έλληνες έθνος, ε καλά να πάθουν... Κάτι τέτοιο μάλλον έχεις στο “ρομαντικό” σου υποσυνείδητο...)

Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις εσύ και η παρέα σου είναι ποιόν θεωρείτε ως ευρύτερο φυλετικό, πολιτισμικό, γεωπολιτικό σας χώρο. Από τα γραφόμενα σου υπονοείται, ή μάλλον δηλώνεται ανοικτά, ότι εσύ είσαι ευρασιάτης, νεομπολσεβίκος, εθνομπολσεβίκος κλπ.

Η αντίθεση με τον φιλελευθερισμό δεν συνεπάγεται την αντίθεση με το σύνολο της νεωτερικής δυτικοευρωπαϊκής πολιτισμικής δημιουργίας, ούτε άρνηση της ευρωπαϊκής ευρύτερης ομοεθνίας στην οποία ιστορικά ανήκει η Ελλάς. Διότι αν ταυτίζεις την δύση μόνο με τον φιλελευθερισμό, δεν έχεις καταλάβει τίποτε.

Για τις κατιγκοειδείς ad hominem εκφράσεις επιπέδου τηλεοπτικού reality, σας έχω ήδη επισημάνει παλαιότερα ότι φανερώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά τώρα βλέπω ότι προσπαθείτε να υπεραντισταθμίσετε κάποιο άλλο έλλειμμα σας πετώντας δεξιά και αριστερά μομφές για εκθήλυνση και λοατκι. Αν βλέπετε γύρω σας συνεχώς λοατκι, τότε φιλικά σας συμβουλεύω να προσέξετε με ποιούς κάνετε παρέα και πού συχνάζετε.

ΥΓ. Και σας ξαναλέω ότι γίνεστε φαιδροί διότι απευθύνεστε προσωπικά σε κάποιο φάντασμα προφανώς και όχι σε εμένα, και αυτό αρχίζει να με διασκεδάζει....

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
Ο Σταμάτης είπε...

Έχει γούστο τώρα να μας πεις ότι οι Βρετανοί και οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν τίποτα για την τουρκική εισβολή και πώς ο Κίσινγκερ ήταν φιλέλληνας..χαχαχα.

Επειδή εσύ μπορεί να συναναστρέφεσαι με αδερφές, σαν τα μούτρα σου, το φτωχό σου μυαλό σκέφτεται παθητικά. Την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι είναι στενά συνδεδεμένοι με την μητέρα πατρίδα τους. Στους Ελληνοκύπριους έχει σπείρει την ιδέα της ξεχωριστής εθνότητας η συνθήκη Ζυρίχης και Λονδίνου αρχικά και ο αγγλοσαξονικός παράγοντας στην συνέχεια. Εκεί έχει ήδη σχηματιστεί ο θύλακας μιας ελληνικής Ουκρανίας. Κατάλαβες τώρα γιατί ανησυχώ και στηρίζω δύο φορές περισσότερο την ρωσική πολιτική, αδερφούλα;

Τώρα αν απευθύνομαι σε φάντασμα, βγες με το ονοματεπώνυμό σου για να μην υπάρχει τέτοιο θέμα. Εσύ δεν είσαι αυτός που διατυμπανίζει ότι οι αρθρογράφοι και τα υπόλοιπα παιδιά του χώρου πρέπει να είναι επώνυμοι; Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό.

Να μην ξεχάσω και το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ που έθιξες. Καθόλου δεν μας ενδιαφέρουν. Ούτε εγώ ούτε τα υπόλοιπα παιδιά έχουμε όρεξη να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους που έχουν ερωτικές επιλογές όπως η δική σου. Ούτε τους κυνηγάμε για να τους ασκήσουμε βία ούτε τους συμπαθούμε. Αδιάφοροι μας είστε. Απλά τονίζουμε την αντίφαση του να είναι κανείς αυτών των επιλογών και ταυτόχρονα χιτλερικός. Δεν συμφωνείς; Η πιστεύεις κι εσύ ότι ο Χίτλερ και το καθεστώς του ήταν ανεκτικό προς άτομα με αυτή την ερωτική επιλογή;

Τετάρτη, 01 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έλα στην πορεία που κάνουμε για τον Σολωμό Σολωμού και για τον Τάσο Ισάακ. Αφού αλλάξω τα λάδια της μηχανής θα αλλάξω και τα δικά σου σιχαμένη κωλόγρια. Που θα μου πεις ότι δεν είμαι Έλληνας βρωμόσκυλο. Τόσα χρόνια εδώ μόνο Πακιστανούς έχω δει που να σου μοιάζουν. Μοιάζεις εσύ με Έλληνα;

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έτσι μπράβο σκουλήκι πουσταριό. Μαρτύρησε χωρίς φάπες. Οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες για εσένα. Τότε γιατί τουρλοκωλιάστηκες στα τέσσερα για να προσκυνήσεις τους τάφους της ΕΟΚΑ; Κοίταξες τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά τους; Καλά σου λένε τα παιδιά. Πήγαινε με το μις μπούτια να ψάξεις κανένα τεκνό.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αν αλλάξεις τα λάδια στον Κένταυρο θα το ευχαριστηθεί. Γιατί νομίζεις ότι περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα στα ιστολόγια του χώρου.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ε πως να μην τιμήσει τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων η Λάουρα; Ήταν και έφηβος ο ΗΡΩΑΣ Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ήταν και έφηβος, ήταν και ποιητής. Ότι πρέπει για το "αισθητικό" κριτήριο της Κενταυρολάουρας!

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Άνθρωπε μου, προσπαθώ να σε προστατέψω, αλλά έχεις τάσεις αυτοεξευτελισμού. Ούτε τον Καμπούρη γνωρίζω, ούτε της γενιάς τού πολυτεχνείου είμαι. Ούτε και το ότι συνομιλώ με ημιμαθή κατίνα θα με κάνει να ξεκατινιαστώ μαζί της. Γνωρίζω όμως το νούμερο Χίο, κάτι τέτοια σαν κι εσένα λέει, μόνο που εκείνος έχει περισσότερο ταλέντο κωμικού από εσένα και γελάω περισσότερο. Είμαι απολύτως ικανοποιημένος διότι επί τέλους κατάλαβα τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την βιτρίνα του δήθεν ρομαντισμού. Ομολόγησες χωρίς να προσπαθήσω πολύ. Τις παρλαπίπες του σοβιετικού τσόκαρου Τσατσάροβας και των ρυπαρών λούμπεν ιστοσελίδων-πρακτορείων που τις αναπαράγουν τις γνωρίζω, δεν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνεις. Ασφαλώς ανήκετε και εσείς μέσα σε αυτόν τον αστερισμό τού νεομπολσεβίκικου υποκόσμου.

Κάθεσαι και μου γράφεις για αμερικανούς και τον Κίσιντζερ και κλαίγεσαι σαν αριστερή κατίνα ενώ το ζήτημα που έθεσα ήταν o ρόλος των των σοβιετορώσων στο κυπριακό. Ψάξε να βρεις βιβλιογραφία για το κυπριακό ζήτημα από το 1931 όταν έγινε η πρώτη εξέγερση στην Λευκωσία κατά των Άγγλων μέχρι την εισβολή το 1974, αλλά αμφιβάλλω αν είσαι ικανός για στοιχειώδη έρευνα. Πήγαινε λοιπόν να κάνεις πορεία με τους αριστερούς και τον Κουτσιούμπα στην αμερικάνικη πρεσβεία, μέχρι εκεί μπορείς.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Δεν έθεσες μόνο το κυπριακό "Λάουρα". Έθεσες και το θέμα της ρωσικής ομοεθνίας, της σκανδιναβικής ομοεθνίας -καλά για τον Ρομαντισμό δεν χρειάζεται να συζητήσουμε γιατί τον έμαθες από εμάς. Τώρα θέτεις και άλλα ζητήματα, (περί Χίου, λούμπεν ιστολογίων κλπ). Αχόρταγος/η είσαι. Πότε να προλάβω να απαντήσω σε όλα;

Πάμε συνοπτικά και γρήγορα. Σκανδιναβική ομοεθνία δεν υπάρχει, "Αλκιβιάδη". Υπάρχει γερμανική ομοεθνία. Όλοι οι Σκανδιναβοί στην γερμανική ομοεθνία υπάγονταν. Αλλά διαχωρίστηκαν και διαμόρφωσαν δικά τους έθνη ήδη απ'την κρίσιμη περίοδο του μεσαίωνα.

Ευρωπαϊκή ομοεθνία υπάρχει μόνο στο κούφιο κεφάλι σου. Ποτέ και σε καμία ιστορική περίοδο δεν έχει υπάρξει κοινή εθνική, φυλετική ή όποια άλλη ευρωπαϊκή συνείδηση. Γέννημα του μεταπολεμικού κόσμου είναι αυτή η ιδέα. Ακόμη και στο Τρίτο Ράιχ ήταν πολύ διαφορετική η αφήγηση.

Ρωσική ομοεθνία υπάρχει. Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι είναι ένα έθνος, ένας λαός και ακόμη δεν έχει γίνει εφικτό να διαχωριστούν, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που σε πληρώνουν για να φυτοζωείς. Οι Τσετσένοι ασφαλώς δεν είναι μέλος αυτής της ομοεθνίας. Για αυτό και πολεμούσαν με τους Ρώσους μέχρι πρόσφατα. Ο Πούτιν κατάφερε να τους εντάξει αρμονικά στο ρωσικό κράτος. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Έχει να κάνει με την ρωσική γεωπολιτική και λίγο με ενδιαφέρει αν δεν αφορά την Ελλάδα. Αν θες την γνώμη μου, καλώς οι Ρώσοι τους ενέταξαν με αυτό τον τρόπο στην ρωσική κρατική επιρροή.

Τι άλλο θες να απαντήσω, "Γ.Σαιντ; Για το αν είναι Έλληνες οι Κύπριοι; Δυστυχώς για εσένα σου απαντούν τα παιδιά που σχολίασαν πιο πάνω. Αυτό το σχόλιο για το στήσιμο στα τέσσερα είναι ακριβές και δεν χρειάζεται άλλη ανάλυση.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο Κένταυρος είπε...

Εγώ δεν χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο για την Ουκρανία. Τα είπες εσύ όλα. Μέσα στην παραζάλη και τις ύβρεις σου δικαίωσες όλα μου τα επιχειρήματα. Έκανε λοιπόν λάθος ο “σκακιστής” Βλαδίμιρος. Τελικά υπήρχε ουκρανικό έθνος και έσπασε τα μούτρα του, ούτε οι Ρώσοι έποικοι τον υποδέχθηκαν σαν ελευθερωτή. (Γιατί δεν ήταν “λάθος” του Χρουστσόφ που έκανε την Ουκρανία σοβιετική δημοκρατία, αλλά γνωρίζοντας τις εθνικές διεκδικήσεις των Ουκρανών προσπάθησε να τους κατευνάσει και παράλληλα να τους ενσωματώσει και να αλλοιώσει βαθμιαία τον πληθυσμό στέλνοντας εποίκους – πολύ συνηθισμένο για τους σοβιετικούς να επιδίδονται σε μηχανική πληθυσμών).

Έγινε “αμερικανική (sic) πορτοκαλί επανάσταση” στην Ουκρανία; Προσέχεις τι γράφεις; Αμερικανοί εξεγέρθηκαν; Ή είσαι τόσο αφελής και κουτσομποκέφαλος ώστε να θεωρείς ότι οι Αμερικανοί μπορεί να κάνουν έναν λαό να εξεγερθεί με πέντε πράκτορες; Αν ήταν απλώς ένα πραξικόπημα το οποίο υποκίνησαν, τότε το καθεστώς θα κατέρρεε με την ρωσική εισβολή και η κυβέρνηση θα έφευγε με το πρώτο αεροσκάφος που θα έστελναν οι Αμερικανοί. Αυτή ήταν και η φαντασίωση του Πούτιν, αλλά όπως εσύ έγραψες επλανήθη πλάνην οικτράν. Άρα συμφωνούμε ότι οι Ουκρανοί έχουν εθνική συνείδηση, το ουκρανικό έθνος υφίσταται de jure και de facto (και υπάρχει και εδώ πλούσια βιβλιογραφία - εσύ όμως διαβάζεις την σοβιετική εγκυκλοπαίδεια). Καθήκον λοιπόν κάθε συνεπούς εθνικιστή είναι, αν μη τι άλλο, αυτό να το αναγνωρίζει και να το σέβεται..

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να θυμώνεις γλυκιά μου Λάουρα! Έχεις να ταΐσεις και τα άλογα. Έχουν ένστικτο τα ζωντανά. Θα τρομάξουν. Ένας θεός ξέρει βέβαια γιατί γουστάρεις τόσο πολύ τα άλογα ε; Χε χε… Τέλος πάντων αυτό είναι δικό σου θέμα. Στα του Κουτσούμπα και του ΚΚΕ. Εξίσου μεγάλα καθίκια με εσένα είναι. Μπορεί και μεγαλύτερα. Ο Κουτσούμπας είναι ανοιχτά εναντίον Ρωσίας και Κίνας. Έχει δώσει συνέντευξη που το λέει ξεκάθαρα. Στο ίδιο στρατόπεδο είστε. Θέλω να παρατηρήσεις ότι και ο Κουτσούμπας έχει σπουδάσει στην μεγάλη Λεμούρια σχολή! Ούτε Πούτιν, ούτε Ζελένσκυ και πετάμε και την μπηχτή μας περί Ρωσικού ιμπεριαλισμού. Όχι στο Όχι, Όχι στο Ναι κλπ. Μια ζωή οι κουκουέδες από την μία και τα αποβράσματα της ακροδεξιάς σαν και εσένα από την άλλη να βάζετε πλάτη στο σύστημα έτσι ώστε να καπελώνετε οποιοδήποτε υγιή άνθρωπο θέλει να ζήσει. Επίσης ξαναπές μας τι πιστεύεις για τους Κύπριους. Δεν θα ξεφύγεις τόσο εύκολα. Θα μας απαντήσεις με ένα ξεκάθαρο ναι ή με ένα όχι. Είναι Έλληνες οι Κύπριοι; Ε “εθνικισταρά” μου;
Δες εδώ τις Λεμούριες πίπες του φίλου σου Κουτσούμπα https://www.youtube.com/watch?v=Ej-XZhMjOPQ

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ο Σταμάτης είπε...

Έλα τώρα Λάουρα. Και στην βόρεια Αφρική και στην Συρία δεν εξεγέρθηκαν Αμερικάνοι πολίτες. Ντόπιοι υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών εξεγέρθηκαν. Μην κάνεις την ανήξερη. Στην Λιβύη δεν σκότωσαν Αμερικανοί τον Καντάφι αλλά αυτοί έδωσαν την εντολή.

Από την αμερικανική επανάσταση μέχρι την εισβολή των Ρώσων πέρασαν κοντά δέκα χρόνια. Δεν ξέρεις τι μπορεί να διαμορφώσει η πρώτη παγκόσμια δύναμη μέσα σε δέκα χρόνια; Πώς να καταρρεύσει τόσο εύκολα ένα έργο με την φροντίδα του παγκόσμιου δυνάστη; Τώρα καταρρέει το ουκρανικό μέτωπο και φαίνεται σε έπιασε η ευαισθησία.

Έχε υπόψη επίσης ότι δεν ξέρω ρωσικά για να διαβάσω την ρωσική εγκυκλοπαίδεια. Εσύ ξέρεις ελληνικά για να διαβάσεις το βιβλίο που έχω παραθέσει;

Επίσης, γιατί αναφέρεις υποτιμητικά τον όρο εθνικομπολσεβικισμός; Ούτε αυτός γνωρίζεις ότι είναι γερμανικής προέλευσης;

Αχ βρε Κένταυρε. Είδες πώς εξηγείται η κατάντια του εθνικιστικού χώρου στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια; Επειδή στελεχώθηκε από πράκτορες και ρουφιάνους όπως εσύ έφτασε εδώ που έφτασε. Με την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. όμως κάτι έχει αλλάξει. Και είμαστε ακόμα στην αρχή....

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
 Ο/Η Κένταυρος είπε...

Και αντί να καταγγέλεις το τραγικό γεγονός ότι οι σοβιετικοί σε συμφωνία με τις φιλελεύθερες δυτικές δυνάμεις ακρωτηρίασαν την Ευρώπη, εσύ ζητάς να υποδουλωθείς σε ένα ευρασιατικό αυτοκρατορικό έκτρωμα. Ξεχνάς τα ανείπωτα αίσχη που διέπραξαν οι μογγόλοι που έστειλε η “ρώσικη ομοεθνία” στο Βερολίνο αλλά και στην υπόλοιπη Α. Ευρώπη που ήταν υπό σοβιετορωσική κατοχή. Και τα ίδια διαπράττουν τώρα στην Ουκρανία με το ασιατο-τσετσενικό συνονθύλευμα που έστειλαν εκεί. Πήγαινε να πεις αυτές τις αθλιότητες που έγραψες εδώ κατά πρόσωπο σε κανέναν Πολωνό, Τσέχο, Λιθουανό εθνικιστή την ώρα που πίνει μπύρες για να λάβεις την ικανοποίηση που ζητάς έργω και όχι λόγω.

Εσύ όμως είσαι κατ όνομα “εθνικιστής”, αλλά στην πραγματικότητα οπαδός της ρωσικής-σοβιετικής αυτοκρατορίας. Ευρασιάτης και πουτινάκι είσαι καθ' ομολογίαν.

Όσο για τους αυτοαποκαλουμένους “ναζιστές” οι οποίοι υποστηρίζουν την “αποναζιστοποίηση” που επιχειρεί ο Πούτιν στην Ουκρανία, βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο τού ψυχιατρείου.

ΥΓ. Επειδή υπάρχει μία δυσκολία εκ μέρους σου να καταλάβεις την ειρωνεία, προφανώς δεν κατάλαβες ακόμη ότι ειρωνικά αναφέρθηκα στην "Σκανδιναβική ομοεθνία” κατ αντιστοιχία της δικής σου “ρωσικής ομοεθνίας”. Έτσι κάπως την πάτησες. Διότι η "Σκανδιναβική ομοεθνία" θα ήταν πιο πραγματική έννοια από την φανταστική "ρωσική ομοεθνία", ένα πλασματικό κατασκεύασμα που διακινεί η προπαγάνδα τού Κρεμλίνου, ως "ρωσικό κόσμο" και αναπαράγεις εσύ. Είσαι, όχι της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά τής φανταστικής ιστορίας.

ΥΓ2. Και εσύ και οι γηπεδικής υποστάθμης κλακαδόροι σου είστε σπίρτα. Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανήκουν στο ελληνικό έθνος, αν όμως θέσει κάποιος αμιγώς φυλετικό κριτήριο, τότε πιθανότατα θα κατέτασσε prima facie πολλούς από αυτούς σε μεσανατολικές “ομοεθνίες”, κατά τον προσφιλή σου όρο. Εσύ που εκδίδεις πιστοποιητικά εθνικής και βιολογικής ταυτότητας έθεσες έτσι το ζήτημα, αλλά το εξέτρεψες γρήγορα στο θέμα που σε καίει μάλλον εσωτερικά, Μενέλαε. Εσύ λοιπόν φάσκεις και αντιφάσκεις και μετά διαρρηγνύεις καλσόν.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έλα Κένταυρε. Πάρε έναν υποστηρικτή των ιδεών της δυτικής νεωτερικότητας. Δες γιατί κατηγορεί τους Γάλλους εθνικιστές. Είναι λέει καταπατητές των συνθημάτων της γαλλικής επανάστασης. Στην Ελλάδα θέλεις τους εθνικιστές να τιμούν αυτά τα συνθήματα. Τώρα που τον βλέπω θα τον γουστάριζες για συναγωνιστή.

https://www.protagon.gr/epikairotita/stoxos-tis-gallikis-akrodeksias-o-prwtagwnistis-tou-loupen-44342928738

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για την Λάουρα και όχι για τον γνωστό σορελικό;Η εμμονή του με την δήθεν σπουδαία συμβολή των Ρώσων στην εισβολή του Αττίλα κάτι άλλο μου θυμίζει..

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο ο Κένταυρος που αναμασάει το ακροδεξιό αφήγημα με επαναστατικό μανδύα..

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αφιερωμένο στον ακροδεξιό, ΣΚΑΤΟΨΥΧΟ, μίζερο, ανθέλληνα, τσάτσο των υπηρεσιών Κένταυρο! Για τον Μακάριο μας είπες καθίκι. Για τον Κίσινγκερ και για τις ΗΠΑ δεν μας είπες. Που θα πιάσεις τους Ελληνοκύπριους στο στόμα σου φυλακόβιο σκουπίδι. Το νησί ακόμη κατεκτημένο είναι. Τα βιβλία που απαλλοτρίωσες επί Σημίτη τα επέστρεψες; https://www.youtube.com/watch?v=aMWOwIhXwlc

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Λεμούριος που έχει εξαφανιστεί; Περιμένει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του ο Κένταυρος για να επανέλθει; Ταυτοχρόνως δεν γίνεται;

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Δεν ακρωτηρίασαν την Ευρώπη. Ακρωτηρίασαν την Γερμανία και κατέλαβαν την Ευρώπη. Ακόμη και στις φράσεις που χρησιμοποιείς φαίνεται ότι αγνοείς την ιστορία και αναμασάς την προπαγάνδα του υπουργείου εξωτερικών ενός πολιτεύματος που κατέρρευσε το 1945. Ούτε καν του κόμματος. Του υπουργείου των εξωτερικών.

Αλλά να ήταν μόνο αυτό....Τα στρατεύματα του τρίτου Ράιχ, δυστυχώς, έπραξαν ακριβώς τα ίδια σε ομοφύλους. Πολωνία για παράδειγμα. Δεν καταγγέλλω τίποτα μολονότι σιχαίνομαι αμφότερα αυτά τα εγκλήματα. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι αποτελούν μια απαράδεκτη επίδειξη παλιανθρωπιάς στην οποία επιδίδονται πολλοί κατακτητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι τόσο αυστηρά φυλετικό το θέμα. Είναι κυρίως ηθικό και πολιτιστικό. Στην αρχαία Ελλάδα και στον χριστιανικό μεσαίωνα είχαμε παραδείγματα στρατιωτικών νικών που δεν συνοδεύτηκαν από βάναυσες αθλιότητες. Αλλά κι αυτές οι περιπτώσεις ήταν ελάχιστες.

Θα πάμε λοιπόν να πούμε αυτά που υποστηρίζουμε κατά πρόσωπο σε έναν Πολωνό και οι δύο. Εσύ θα του πεις ότι τον φρόντισε το τρίτο Ράιχ. Και τότε θα δούμε τι θα επακολουθήσει. Όταν βέβαια εμφανιστείε με το κανονικό σου πρόσωπο και όχι με ψευδώνυμα.

Επειδή υπάρχει μια δυσκολία εκ μέρους σου να ξεφύγεις και να καλύψεις την έλλειψη μόρφωσης, καταφεύγεις σε ειρωνεία και προσπαθείς να πείσεις ότι συνειδητά έκανες χρήση λάθος όρου. Όμως για ένα ξεφτιλισμένο πλάσμα όπως εσύ, όπου και να καταφύγει θα αντιμετωπίσει μόνο χλεύη. Και ναι, δυσκολεύομαι να καταλάβω την ειρωνία όπως όλοι οι σοβαροί άνθρωποι. Ειρωνεύονται οι αδερφές όπως εσύ, που δεν μπορούν να μιλήσουν ευθέως. Είσαι και χιτλερικός κατά τα άλλα, τρομάρα σου.

Αν αμφιβάλλεις για την φυλετική προέλευση των Κυπρίων ένας Κύπριος θα μπορούσε να ζητήσει να δείξεις το προσωπάκι σου. Για να φανεί σε ποια φυλετικό τύπο ανήκει ένα στράκι που αρέσκεται να μεταμφιέζεται διαδικτυακά. Όσον αφορά εμένα, αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα να με αξιολογήσεις φυλετικά βάσει των χαρακτηριστικών μου, υπενθυμίζω ότι εφόσον σκέφτεσαι πολιτικά με τέτοιο τρόπο, είσαι απλά ανώμαλος. Γιατί δεν υπάρχει επαρκές υλικό κρανίων ώστε να εξάγεις συγκριτική έρευνα με τους αρχαίους Έλληνες. Εκτός και αν καταφύγεις στην ανοησίες του Γκύντερ να μετράς τα κεφάλια αγαλμάτων και να κάνεις ανθρωπολογική έρευνα με στίχους του Ομήρου. Μέτρα καλύτερα τα άλλα κεφάλια, που σου προσφέρουν ικανοποίηση.

Όσον αφορά το γήπεδο και τα ειρωνικά σχόλια, σε εθνικιστικό χώρο μπήκες. Δεν μπήκες στο λύκειο των Δεξιών Αρεσκειάδων, "Αλκιβιάδη".

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τώρα που έγραψες Σταμάτη την φράση “σε πληρώνουν για να φυτοζωείς”. Είναι περίεργο ρε φίλε που όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί είναι μεγάλοι καπιταλισταράδες και εμείς μεγάλοι τεμπέληδες αλλά αυτοί ζούνε σχεδόν πάντα από το δημόσιο. Να ας πούμε και ο Κένταυρος από το δημόσιο ζει.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Δεν είναι μόνο οι ακροδεξιοί. Όλοι οι Δεξιοί και οι εκσυγχρονιστές έτσι είναι φίλε. Πού να δεις τι γίνεται στο ΕΚΠΑ...Οι ακαδημαϊκοί φίλοι του Κώστα Σημίτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφρίζουν υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη αγορά του "πολιτισμένου δυτικού κόσμου" δεν έχουν εργαστεί ούτε μισή ώρα στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί να δεις τι παθαίνουν μόλις τους περιγράφω τι ζω ως ιδιωτικός υπάλληλος. Τους χαλάω την αφήγηση....

Παιδιά της ΔΑΠ με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ και πολυκατοικίες δικές τους στην Γλυφάδα, παίρνουν τις θέσεις των γραμματέων του πανεπιστημίου. Διορίζονται στο πανεπιστήμιο ως δημόσιοι υπάλληλοι και ταυτόχρονα παίρνουν υποτροφίες από κρατικά ιδρύματα για τις διατριβές τους. Πληρώνονται από το δημόσιο και το ταμείο της ΕΕ για να βρίζουν το (ελληνικό) δημόσιο!!

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Εσύ έκανες παρέλαση με τον Κουτσούμπα την πρωτομαγιά και συνεχίζεις το gay parade εδώ μέσα με τις λάουρες και τα πράσινα άλογα. Δεν θα καθίσω να ακούσω τον γουρουνόμορφο - τουλάχιστον με εσένα γελάω και λίγο. Ο Κουτσούμπας έχει πρόβλημα ταμπέλας με τον κοντό καγκεμπίτη. Λόγω τής ταμπέλας έχασε και τα προνόμια του και τις επιχορηγήσεις της ΕΣΣΔ. Τώρα δεν είναι το ΚΚΕ το πολιτικό όχημα τής ρώσικης διείσδυσης και προπαγάνδας, τα διάφορα ακροδεξιά και αποκαλούμενα νεοναζιστικά διαφόρων αποχρώσεων μορφώματα έχουν πλέον αναλάβει αυτή την αποστολή, επί χρήμασι πολλές φορές. Ωστόσο δεν ξεχνάει την μεγάλη της σοβιετίας παράδοση και μένει πιστός της συνήγορος. Είναι λάβρος όπως εσύ κατά τού ουκρανικού εθνικισμού. Οι γεωπολιτικές επιδιώξεις τής ρωσικής αυτοκρατορίας από τον Μ. Πέτρο μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταβληθεί. Επί σοβιετικής εποχής είχαν φθάσει στην μέγιστη επέκταση τους.

Σού είπα ότι προσπαθώ να σε προφυλάξω, αλλά έχεις φαίνεται ισχυρή ροπή αυτοεξευτελισμού. Πολύ μεγαλύτερη βάση έχει ο όρος “σκανδιναβική ομοεθνία” από τον όρο “ρώσικη ομοεθνία” που χρησιμοποίησες – αφού, μάλιστα, τα 3 σκανδιναβικά βασίλεια είχαν πολιτικά συνενωθεί στα τέλη τού 14ου αιώνα και η ένωση Δανίας-Νορβηγίας διήρκεσε μέχρι τις αρχές τού 19ου αι. Άρα στα συμφραζόμενα τής συζήτησης, περί ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, είναι απολύτως σχετική η ειρωνεία. Ό,τι γράφω είναι καλά ζυγισμένο με μαθηματική ακρίβεια, σε αντίθεση με εσένα που παραπαίεις ανάμεσα σε ύβρεις και αντιφάσεις. Ξαναδιάβασε λοιπόν αυτό που έγραψα στην ροή τής συζήτησης, ακόμη και εσύ ίσως καταλάβεις τι εννοούσα. Αλλιώς ζήτησε βοήθεια από άλλους.

Όσο για τους Πολωνούς, σήμερα πολλοί από αυτούς ζουν και εργάζονται στην Γερμανία. Αλλά για Ρώσους ούτε θέλουν να ακούσουν, παθαίνουν αλλεργία. Ισχύει στο ακέραιο αυτό που είπα. Πήγαινε και πες το ποίημα και αυτό που θα επακολουθήσει μπορεί και να σου αρέσει.

Τέλος και επειδή γνωρίζω ότι ακολουθείς τους δρόμους τής ορθοδοξίας διότι εγεννήθης Έλλην (sic) - από σχόλιο σας αυτό – και επειδή ανεφέρθης στους αδελφούς Κυπρίους, σού στέλνω αυτό το χαρακτηριστικό δείγμα εκ των πνευματικών σου ορθοδόξων πατέρων με ιδιαίτερη σύσταση να ακολουθήσεις τις συμβουλές του και να κυριαρχήσεις στις κακές σου έξεις:

https://www.youtube.com/watch?v=6GUt7PZS72U

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ο Σταμάτης είπε...

Θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοεί το θολωμένο σου μυαλό αν εξηγούσες ποιος είναι ο "γουρουνόμορφος". Σε ποιον αναφέρεστε, κύριε;

Συνήθως λέμε Πράσσειν Άλογα και όχι πράσινα. Υπέθεσα ότι θα ταίριαζε καλύτερα στο ύφος ενός αρχαιολάτρη. Αυτό δεν το υπολόγισες με μαθηματική ακρίβεια;

Αν αποτελεί μαθηματική ακρίβεια η άμεση μετάβαση του επιχειρήματος που προσπαθείς να αναπτύξεις από τον Κουτσούμπα στην γεωπολιτική του Μεγάλου Πέτρου, τότε δεν ξέρω τι διαφορετικό διαθέτει από την ψυχεδέλεια. Κβαντική διάσταση θα μπορούσα να δω στον τρόπο που γράφεις. Μαθηματική ακρίβεια δεν βλέπω.

Βλέπω ακόμη μια αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπίσεις αντιφάσεις και λάθη μου. Σφίξου λίγο περισσότερο. Αργεί ο τοκετός.

Αν τα τρία σκανδιναβικά βασιλεία είχαν ενωθεί, τότε τι να πούμε για Ρώσους και Ουκρανούς που ήταν ανέκαθεν ενωμένοι;

Στην συγκέντρωση για την πρωτομαγιά εξήγησα ότι δεν πήγα στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν το ΚΚΕ. Αλλά στην Κλαυθμώνος όπου βρίσκονταν τα εργατικά σωματεία. Εκεί που πρέπει να βρίσκονται κανονικά οι εθνικιστές.

Για τους κομμουνιστές θα σου θυμίσω τις κοινές απεργίες των εθνικοσοσιαλιστών με τους Γερμανούς κομμουνιστές. Και ο αγαπημένος σου Χίτλερ ήταν συνεργάτης του Τέλμαν, έτσι όπως το θέτεις.

Αυτά περί Πολωνών είναι γενικεύσεις και αυθαίρετες κρίσεις. Στην αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων μοιάζεις πολύ με τον Γιάννη. Αυτή είναι η μαθηματική ακρίβεια; Ίσως να έχεις ερωτική σχέση με κάποιον Πολωνό και να σου εκθέτει παρόμοιες απόψεις. Όμως αυτό δεν είναι κριτήριο γενίκευσης συμπερασμάτων. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Εγώ δύο Πολωνούς γνώρισα στην Καλλιθέα και οι δύο δεν λένε τα καλύτερα για τον Χίτλερ Σε όσα έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά το πολωνικό εθνοκεντρικό κίνημα είναι ταυτόχρονα αντικομμουνιστικό και αντιεθνικιστικό. Δεν μου αρέσει αυτός ο απολιτικ πατριωτισμός. Αποπνέει αστικό κομφορμισμό. Αλλά είναι έτσι. Εσένα σε εκφράζει; Ναι; Τότε δεν είσαι χιτλερικός και εθνικοσοσιαλιστής.

Στα του video , θα συνιστούσα δε ανθρώπους της ηλικίας σου να κόψουν την τσόντα. Όλα τα links και τα σχόλια που αφήνεις βρωμάνε πορνογραφία. Δεν θα βρεις εραστές σε αυτό το ιστολόγιο. Μην κουράζεσαι άδικα.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Για πάμε όμως και στα προηγούμενα ερωτήματα που δεν έχεις απαντήσει. Εφόσον γράφεις με μαθηματική ακρίβεια, θα μας αποκαλύψεις το όνομά σου; Διαμαρτύρεσαι γιατί σε ταυτίζουν με τον Καλέντζη. Θα γράψεις λοιπόν ποιος είσαι ώστε να μην σε μπερδεύουν οι σχολιαστές. Εθνικοσοσιαλιστής που κρύβεται είσαι; Ή δεν είσαι εθνικοσοσιαλιστής;

Γιατί αποκαλείς τον εθνικομπολσεβικισμό εργαλείο του Πούτιν; Ο Νίκιτς στον μεσοπόλεμο ήταν όργανο του Πούτιν κι αυτός; Οι συντηρητικοί επαναστάτες της Γερμανίας στην δεκαετία του '30 ήταν πουτινικοί και αυτοί;

Λες ότι οι Κύπριοι με φυλετικά κριτήρια δεν είναι Έλληνες και ανήκουν σε μεσανατολικούς τύπους. Σε ρώτησα αν έχεις τέτοια κριτήρια και για τους αρχαίους Έλληνες. Εκτός και αν δεν θεωρείς ούτε τους αρχαίους Έλληνες γνήσιους Έλληνες. Σε ρώτησα επίσης σε ποια ανθρωπολογική ομάδα καταχωρείται η δική σου κεφάλα. Θα μας δείξεις μια φωτογραφία σου; Γιατί κρύβεσαι; Ντρέπεσαι για την φάτσα σου;

Μόνο οι Κύπριοι είναι εκτός των ανθρωπολογικών σου δεδομένων; Άλλες ελληνικές οικογένειες; Τους Πόντιους τους δέχεσαι ως συμπατριώτες και ομοφύλους μας ή έχεις και με αυτούς κάποιο θέμα;

Βλέπεις πώς οι ρομαντικοί μπορούν με την φαντασία τους να τεστάρουν την μαθηματική ακρίβεια;

Οι Παλαιστίνιοι, μιας και τους ξέχασα, έχουν ένα αρχαίο ιστορικό εθνικό όνομα. Μπορεί φυλετικά να έχουν υποστεί τον ινδο αραβικό εποικισμό. Αλλά ο εθνικός τους πυρήνας είναι προσανατολισμένος στην παλαιά ταυτότητα. Ακόμη όμως και αν δεν είναι φυλετικά καθαροί εμένα με αφήνει αδιάφορο γιατί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Πολεμούν τους Εβραίους. Αυτό αρκεί για να τους έχω στην καρδιά μου. Το ίδιο και οι Ρώσοι. Πολεμούν τους Αμερικανούς και τους west liberals. Μου αρκούν αυτά για να τους συμπαθήσω. Εθνικιστής και σοσιαλιστής είμαι. Ρομαντικός παραδοσιοκράτης. Όχι Δεξιός ρατσιστής. Ούτε σερβιτόρος των ΗΠΑ και των Εβραίων.

Περιμένω απαντήσεις σε αυτά που σε ρώτησα Λάουρα.

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έχει ένα θέμα αυτή η ευαίσθητη και παρεξηγημένη ψυχή με την ορθοδοξία. Ειδικά αυτόν τον μήνα δίνει ρέστα. Λογικό. Ανάσταση έρχεται. Όπως κάθε πλάσμα της νύχτας έτσι και αυτό φοβάται. Ελπίζω μέσα στο υπόγειο οι καμπάνες της Εκκλησίας να ακούγονται δέκα φορές δυνατότερα. Καλή Ανάσταση Κένταυρε!

Πέμπτη, 02 Μαΐου, 2024

 
Ο/Η Κένταυρος είπε...

Τα πράσινα άλογα είναι αυτά που ταϊζει η Λάουρα την οποία φαντασιώνεσαι.Το πράσσειν άλογα είναι αυτό που κάνεις κατά συρροήν σε αυτήν τη συζήτηση.

“Επειδή εσύ μπορεί να συναναστρέφεσαι με αδερφές, σαν τα μούτρα σου, το φτωχό σου μυαλό σκέφτεται παθητικά “. Αυτό το έγραψες εσύ. Και ακολουθούν δεκάδες άλλα που όζουν ανωμαλία. Και μετά κατηγορείς εμένα για πορνογραφία; Με αυτή την υστερική εμμονή σου σε τέτοιου είδους χυδαιότητες και εφόσον δεν κατανοείς την λεπτή ειρωνεία, είπα να σου στείλω κάτι τού επιπέδου σου.

Niekisch, Paetel, Laufenberg, ήταν όλοι μαρξιστές, προσπάθησαν να συνδυάσουν μαρξισμό και εθνικισμό (κάτι που φυσικά είναι αντίφαση διότι ο μαρξισμός είναι ταξικός και διεθνιστικός). Υπήρχε και ο στρασσερισμός που ήταν κάτι ανάλογο. Ο Νικις ήταν θαυμαστής τού Στάλιν και πίστευε ότι η ναζιστική Γερμανία έπρεπε να συμμαχήσει με την κομμουνιστική Ρωσία εναντίον της “παρηκμασμένης δύσης”. Οι τάσεις αυτές εκκαθαρίστηκαν στην ναζιστική Γερμανία. Αντίστοιχοι εθνομπολσεβίκοι υπήρχαν και στην σοβιετική ένωση, οι οποίοι θεώρησαν τον σταλινισμό ως νίκη της εθνομπολσεβικικής τάσης (και οι οποίοι εκτελέστηκαν από τον Στάλιν). Ο εθνομπολσεβικισμός αναβίωσε στην μετασοβιετική Ρωσία με τύπους σαν τον Ντούγκιν που ήταν ιδρυτικό στέλεχος τού εθνομπολσεβικικού κόμματος το 1993. Το ιδεολόγημα Ντούγκιν είναι μία αντιπροσωπευτική σύγχρονη μετάλλαξη της παλαιάς και μόνιμης τοξικής αντι-δυτικής (και όχι απλά αντι-φιλελεύθερης στάσης) που διαπερνά την Ρωσία από την εμφάνιση της στο ιστορικό προσκήνιο. Ο πουτινισμός χρησιμοποιεί εθνομπολσεβικικά ιδεολογήματα τύπου Ντούγκιν για να βρει απήχηση στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και στα αυτοαποκαλούμενα εθνικιστικά γκρουπούσκουλα (καλή ώρα όπως εσείς) και έρεισμα στις δυτικές χώρες για να προωθήσει τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις. Προτρέπουν σε συστράτευση με την πουτινική Ρωσία κατά τής διεφθαρμένης και “σατανικής” Δύσης.

Αφού πρώτα απευθύνθηκες σε εμένα ως να με γνώριζες, χρησιμοποιών διάφορα ονόματα και υποκοριστικά και παρεξετράπης απρόκλητα σε ad hominem χαρακτηρισμούς και χυδαιότητες, τώρα ρωτάς ποιός είμαι. Ειλικρινά αρχίζω τώρα να το διασκεδάζω περισσότερο.

Αυτής σου της πλάνης έπονται και άλλες, νομίζεις ότι γνωρίζεις και τις απόψεις μου όπως και εμένα προσωπικά και απαντάς σε ένα φάντασμα και σε φαντάσματα ιδεών ενός άλλου. Δεν θα απολογηθώ για τον Χίτλερ διότι ποτέ δεν δήλωσα χιτλερικός. Ο σκοπός μου ήταν να εκκαθαρίσω το έδαφος από τα (υποτίθεται) ρομαντικά αγριόχορτα που καλλιεργείς και κρύβεις πίσω από αυτά αυτό που ήθελα να δω καθαρά: την απροκάλυπτη προσχώρηση σου στο ρωσοπουτινικό αφήγημα και στην ευρασιατική γεωπολιτική τοποθέτηση. Κατά την διαδικασία αυτή αναγκάστηκα να ανατρέψω και κάποια ευτελή σοφίσματα που χρησιμοποίησες.

Για να υπόλοιπα που ρωτάς ψάξε να βρεις την Λάουρα να σου απαντήσει.

ΥΓ. Εμένα πάντως το όνομα Λάουρα μού θυμίζει “The Woman in White”, τού Wilkie Collins που διάβασα στα φοιτητικά μου χρόνια.

ΥΓ2 Επειδή ακριβώς μου αρέσει η μαθηματική ακρίβεια, δεν κατάλαβα τι εννοείς με τον όρο "κβαντική διάσταση".

Παρασκευή, 03 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Εγώ μπορεί να τα γράφω τα συγκεκριμένα αποσπάσματα αλλά οι περιγραφές αφορούν την ζωή και τις πράξεις ανθρώπων της ανύπαρκτης ηθικής υπόστασης που σε διακρίνει.

Γιατί αν ήθελες εξαρχής να απευθύνομαι στον πιο πραγματικό από τους εαυτούς των πολλών alter ego σου και να μην προκύπτουν συγχύσεις, θα έπρεπε να υπογράψεις με το όνομά σου. Όπως εγώ. Όχι με ψευδώνυμο που παραπέμπει σε συγκεκριμένο πρόσωπο του πολύπαθου πολιτικού μας χώρου αλλά και στα άλογα (μισά, αν όχι πράσινα) που, κατά τα άλλα, ειρωνεύτηκες... Κένταυρε.

Εκτός αν το ψευδώνυμο παραπέμπει στους κενταύρους της ΟΝΝΕΔ και συνεπώς εμπεριέχει έστω και συγκεκαλυμμένη μια δόση ειλικρίνειας.

Όλοι οι εθνικομπολσεβίκοι που περιγράφεις ήταν Γερμανοί εθνικιστές που μπόλιασαν τον ρομαντικό εθνικισμό με τον μαρξισμό. Δύσκολο εγχείρημα αλλά απέδωσε ένα ιδεολογικό ρεύμα. Ο Μουσολίνι από την άλλη συνέδεσε τον Σορέλ με τον ρομαντικό εθνικισμό. Αν και ο φασισμός είναι κομμουνισμός, σύμφωνα με τα γραφόμενα του ημίτρελου νου σου, τότε αντιλαμβάνομαι γιατί γράφεις όσα γράφεις και γιατί με θεωρείς κομμουνιστή.

Γράφεις επίσης ότι "Ο Νικις ήταν θαυμαστής τού Στάλιν και πίστευε ότι η ναζιστική Γερμανία έπρεπε να συμμαχήσει με την κομμουνιστική Ρωσία εναντίον της “παρηκμασμένης δύσης".
Πολύ σωστά. Ήταν μια εξαιρετική πρόταση. Καθαυτό ρομαντική. Δεν θυμάμαι τον Μαρξ να λέει κάτι τέτοιο. Ο Χέρντερ είχε παρόμοιες προσεγγίσεις. Ευτυχώς που η ανοησία σου σε οδηγεί σε ειλικρινείς παρεκβάσεις. Απέδειξες μόνος σου ότι ο εθνικομπολσεβικισμός ήταν ρομαντικός.

Οι τάσεις που σαρώθηκαν στην ναζιστική Γερμανία ήταν ακριβώς οι ρομαντικές. Έμεινε η συμμαχία του Χίτλερ με το διεφθαρμένο κεφάλαιο που υποβίβασε σχετικά τον γνήσιο ρομαντικό εθνικοσοσιαλισμό του Στράσερ (ακόμη και του Σλάιχερ, συγκεκαλυμμένα) στον ιμπεριαλιστικό ναζισμό με τα πολλά Δεξιά βρωμερά κατάλοιπα.

Αφού λες ότι μας διαβάζεις καιρό για να αποκαλύψεις τι προτείνω, δεν μπορεί να μην θυμάσαι ότι έχουμε επανειλημμένα αρθρογραφήσει για αυτά τα ζητήματα αποδεικνύοντας ότι ο στρασερικός ήταν ο αυθεντικός ιδεολογικά εθνικοσοσιαλισμός ενώ αυτός του Χίτλερ ένας εθνικοσοσιαλισμός τραβεστί σαν εσένα.

Τι νέο ανακάλυψες, λοιπόν; Ότι θεωρώ πως η Ρωσία έκανε καλά και αντιμετώπισε την Ουκρανία με τα όπλα; Μην γίνεσαι γελοίος Κένταυρε. Αυτό το έγραψα από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα δήλωσα δυσαρεστημένος με την ήπια προσέγγιση του Πούτιν. Το επιχείρημα του Πούτιν είναι όντως ρομαντικό. Η πρακτική του όμως νοθευμένη. Ένας ρομαντικός Ρώσος εθνικιστής ηγέτης θα έφτανε τον ρωσικό στρατό μέχρι τα πολωνικά σύνορα.

Βλέπεις ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου απαντήσω σε οτιδήποτε ρωτήσεις, αποδεικνύοντας την ρομαντική συνέπεια. Εσύ από την άλλη δεν απάντησες σε τίποτα. Έκανες το λάθος να απαντήσεις μόνο για τον εθνικομπολσεβικισμό και μέσα σε δύο αραδες αποδείχτηκε πόσο λανθασμένη ή προβοκατόρικη είναι η αντίληψή σου για τον Ρομαντισμό και τον εθνικισμό. Κρίμα τα φοιτητικά σου διαβάσματα. Δεν φαίνεται να βοήθησαν ώστε να καταλάβεις τι όντως ισχύει στην ιστορία των εθνικιστικών ιδεών. Κόπηκες για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όπως τα περισσότερα στουρνάρια της ΔΑΠ.

Περιμένω να απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματα για να συνεχιστεί το στριπτίζ των επιχειρημάτων σου. Και κυρίως να απαντήσεις γιατί υιοθετείς ένα ψευδώνυμο που παραπέμπει σε συγκεκριμένο πρόσωπο; Έτσι για να μην διαμαρτύρεσαι ότι σε μπερδεύουμε με άλλον.

Έλα Κένταυρε, βοήθησε τον εαυτό σου να ξεμπλέξει τα μπούτια του..

Παρασκευή, 03 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σούχωφ είπε...

Μία επισήμανση στα περί "Δημοκρατίας εναντίον Πατρίδας" που αναφέρει ο Φιλίππου.
Από ότι καταλαβαίνω με τον όρο Δημοκρατία αναφέρεται στον υπερΙμπεριαλισμο, δηλαδή στο δυτικό καπιταλιστικό σύστημα υπό αμερικανική κυριαρχία.
Έχω κουραστεί να διαβάζω όλες αυτές τις δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης διανοητές δεξιούς, αριστερούς, εθνικιστές, μαρξιστές, ακόμα και φιλελεύθερους για την υποχώρηση της πολιτικής και την αντικατάσταση της με την οικονομία στο δυτικό υπερσυστημα.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι η πολιτική υπηρετεί απόλυτα την οικονομία, τους πολυεθνικούς εταιρικούς γίγαντες.
Κατά ποιά έννοια αυτό είναι "Δημοκρατία";
Οι CEO των πολυεθνικών δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι. Εκλέγονται από τους μετόχους. Με την σειρά τους εξαγοράζουν ή πλέον, δημιουργούν από το 0 τις πολιτικές μαριονέτες. Αυτό είναι το πλαίσιο.
Σε ποια χώρα εντός δυτικού υπερσυστηματος εκπροσωπούνται συμφέροντα οποιασδήποτε άλλης τάξης πλην της οικονομικής ολιγαρχίας και των συμβεβλημένων με αυτή, εντός του πολιτικού στίβου;
Το παγκόσμιο υπερκρατος προς το οποίο πορεύεται ο δυτικός καπιταλισμός, δύναται να είναι "Δημοκρατικό";
Η ΕΕ του σήμερα με τα μη εκλεγμένα όργανα που ασκούν την εξουσία και τους ευρωβουλευτές τουρίστες -γλαστρες, είναι "δημοκρατική";
Η αστικού τύπου δημοκρατία που γνωρίσαμε σε προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού έχει εξαρθρωθεί με τον ίδιο τρόπο που εξαρθρώθηκε το εθνικό αστικό κράτος, εδώ και δεκαετίες.
Προς τί η σκιαμαχία;

Παρασκευή, 03 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Η συζήτηση με τον Γιάννη έχει ολοκληρωθεί Σούχωφ. Δεν θα ανοίξει χωρίς νόημα και λόγο σε αυτό το σημείο. Έχει κρατήσει ρεζερβέ ο Κένταυρος αυτή την γωνία του ιστολογίου μας. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες ταυτοχρόνως.

Παρασκευή, 03 Μαΐου, 2024

 
Ο Σούχωφ είπε...

Εντάξει

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024

 
 Ο Damien Karras είπε...

Σήμερα με τις καμπάνες της Εκκλησίας των Αμπελοκήπων θα ξεκινήσει να παίζει αυτό το τραγούδι εντός του υπογείου. https://youtu.be/Hj83ugShbic?si=euXoJXzm5udAnZQH

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Ωω, έκανα λάθος όταν σε συσχέτισα με Κουτσούμπα. Με σταλινικές ομάδες τύπου κκε (μ-λ) έπρεπε να σε συσχετίσω.

Η πρόταση Niekisch να συνεργαστεί η ναζιστική Γερμανία με τον σταλινικό κομμουνισμό “ήταν μια εξαιρετική πρόταση. Καθαυτό ρομαντική” έγραψες - και “Έγραψες”! Κατατάσσεσαι αυτομάτως στον ντανταϊστικό εθνικισμό. Να υποθέσω ότι έχεις και τα άπαντα του ρομαντικού Γεωργιανού Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουκασβίλι στην βιβλιοθήκη σου. Βέβαια αυτός ο παρεξηγημένος ρομαντικός εκτέλεσε τους ομοϊδεάτες σου στην ΕΣΣΔ οι οποίοι είχαν την αφέλεια να δουν στο πρόσωπο του την δικαίωση του εθνομπολσεβικισμού, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Πού το είδες γραμμένο ότι σε διαβάζω πολύ καιρό; Πάλι φαντασιώσεις.

Η “ορθοδοξία” τους δρόμους της οποίας ακολουθείτε υποθέτω έχει ως αγίους και τους Νίκο Ζαχαριάδη και Άρη Βελουχιώτη. Κι αυτοί εθνομπολσεβίκοι μπορούν να λογισθούν. Τι κρίμα που οι Έλληνες εθνικιστές πολέμησαν εναντίον τους μαζί με τους αγγλοαμερικάνους φιλελεύθερους ιμπεριαλιστές και δεν τους άφησαν να φέρουν στην Ελλάδα τα σοβιέτ. Πόσο ρομαντικό θα ήταν να είχαμε γίνει Αλβανία!!

“Ένας ρομαντικός Ρώσος εθνικιστής ηγέτης θα έφτανε τον ρωσικό στρατό μέχρι τα πολωνικά σύνορα.”. Ε, όχι, δεν περίμενα να είσαι τόσο μίζερος ρεαλιστής! Μέχρι το Βερολίνο θα έφτανε ένας ρομαντικός, αν όχι μέχρι την Λισσαβόνα. (Βέβαια 3 χρόνια δεν έχει φτάσει ούτε στον Δνείπερο, αλλά τι είναι 3 χρόνια μπροστά στην αιωνία Ρωσία, χα-χα).

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ρομαντικά επιτεύγματα της ΕΣΣΔ. Εξέδιδαν τις γυναίκες τους και τις κόρες τους για ένα μπουκάλι κόκα-κόλα.

Μάλλον όμως μέσα στην “ρομαντική” αντιστροφή της πραγματικότητας λησμόνησες ότι εγώ θέτω τις ερωτήσεις και δυστυχώς για εσένα δεν πέρασες ούτε τις εισαγωγικές εξετάσεις. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κανένα ισλαμικό πανεπιστήμιο στην Γάζα, αλλά τα έχουν γκρεμίσει οι αχρείοι οι Ισραηλινοί. Αλλά ευτυχώς σήμερα διάβασα ότι οι Χούθι προσφέρθηκαν να μορφώσουν στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα στους φοιτητές που διαγράφηκαν από τα αμερικανικά πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων, πήγαινε κι εσύ μπορεί να γίνεις δεκτός με τέτοια προσόντα και τόσες δημοσιεύσεις στο μπλογκ. Βέβαια σε έναν ριζοσπάστη ρομαντικό που αρνείται τον διαφωτισμό μετά βδελυγμίας, τα πανεπιστήμια τού είναι άχρηστα και επιβλαβή. Υπάρχει λοιπόν και η εναλλακτική να γίνεις acolyte σε κάποιον Ρώσο δια Χριστόν σαλό, χαχααααα.

Παρασκευή, 03 Μαΐου, 2024

 
Ο Σταμάτης είπε...

Στην αρχαιότητα οι Κένταυροι φημίζονταν για την σοφία τους. Εσύ, όμως, αποκτάς την φήμη του ξεχασιάρη. Στο σχόλιο που έγραψες 2 Μάη δήλωσες ότι επιτέλους κατάλαβες ότι πίσω απ'τον Ρομαντισμό κρύβουμε φιλορωσική πολιτική γραμμή. Το επιτέλους δείχνει μια διάρκεια. Ένα αποτέλεσμα που χρειάζεται χρόνο να επιτευχθεί. Δεν την έμαθες ακόμη την ελληνική γλώσσα, Κένταυρε; Αλλά ας υποθέσουμε ότι ήταν πρόχειρη αυτή η σύνταξη του σχολίου. Αφού παραδέχεσαι ότι δεν διαβάζεις καιρό το ιστολόγιο, γιατί δεν έκανες μια έρευνα στα παλιότερα άρθρα για να διαπιστώσει τι γράφαμε για Ρωσία, ΕΜ, Στράσερ κλπ; Εκεί είναι τα άρθρα. Ανεβασμένα εδώ και χρόνια. Τι το καινούργιο ανακάλυψες τώρα Λάουρα..εεε Κένταυρε, με συγχωρείς.

Δεν ξέρω αν θεωρείς ρομαντικό τον Στάλιν. Εγώ όχι. Είναι όμως ρομαντικός ο Χέρντερ που είδε την Ρωσία της εποχής του ως πρότυπο σοβαρότητας απέναντι στην επέλαση του φιλελεύθερου Διαφωτισμού που απλωνόταν στα έθνη της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης. Με υπομονή λίγων ημερών θα αρχίσεις να διαβάζεις τι έγραφαν και οι υπόλοιποι ρομαντικοί για τον φιλελεύθερο καπιταλισμό. Ξεκινούν οι σχετικές εκδόσεις. Θα απογοητευτείς, το καταλαβαίνω, όταν διαβάσεις ότι ο Τζων Ράσκιν πρότεινε να κρεμαστούν σε τραχιές θηλιές οι καπιταλιστές ή ότι ενέπνευσε τον Γ. Μόρρις. Αλλά αυτός είναι ο ρομαντικός εθνικισμός, ο συντηρητικός σοσιαλισμός και η παραδοσιοκρατία. Και που είσαι ακόμα...Σε συμβουλεύω να πάρεις μερικά ηρεμιστικά γιατί τώρα αρχίζει το γλέντι της Δεξιάς και των μασκαράδων της με τα εθνικιστικά προσωπεία... έρχονται τα βιβλία που έλειπαν από την ελληνική βιβλιογραφία.

Ανέφερες προηγουμένως ότι δεν είπες ποτέ ότι είσαι χιτλερικός. Όμως σε ένα δύο σχόλια πιο πάνω με κατηγόρησες γιατί δεν υποστήριξα ότι οι σοβιετικοί με τους Αμερικανούς ισοπέδωσαν την Ευρώπη μετά τον ΒΠΠ. Εγώ τους καταγγέλλω τους Αμερικανούς και τους σοβιετικούς, εσύ τελικά θεωρείς ότι είχε θετικό πρόσημο για την ιστορία το τρίτο Ράιχ; Για να καταγγέλεις σοβιετικούς και Αμερικανούς αυτό υποδηλώνεις. Αλλά μετά γράφεις ότι δεν είσαι χιτλερικός. Ενώ τον Στράσερ υποθέτω τον κατατάσσεις (όχι στους ντανταϊστές αλλά στους κομμουνιστές) στην ίδια κατηγορία με τους εθνικομπολσεβίκους. Μπερδεύτηκες από την κοπτοραπτική Κένταυρε. Αυτοί οι ελιγμοί σε έχουν ζαλίσει. Δεν πιστεύω να βάφεις και το μαλλί, γιατί τότε θα επιδεινωθεί η κατάσταση.

Δυστυχώς για εσένα η αλήθεια είναι ότι οι σοβιετικοί ποτέ δεν εκπόρνευσαν τις γυναίκες τους στην δυτική Ευρώπη. Το έκανε ο ομοϊδεάτης σου Γιέλτσιν. Αυτός άραγε πού κατατάσσεται βάσει του σκεπτικού σου; Στους ήρωες που έριξαν τον κομμουνισμό ή στους κρυφό μπολσεβίκους; Μήπως ζηλεύεις τις Ρωσίδες επειδή σου κλέβουν τα τεκνα; Πάλι αδιάβαστος στην ιστορία ο Κένταυρος. Τον Σεπτέμβριο στην εξεταστική της τελευταίας ευκαιρίας. Πρόσεχε γιατί τώρα η ΝΔ δεν αφήνει περιθώρια για αιώνιους αποτυχημένους φοιτητές. Θα χρειαστεί να βάλεις μέσον για να περάσεις.

Δεν απαντάς όμως στα ερωτήματα που θέτω και με ανησυχεί. Εγώ δεν σπουδάζω ούτε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ούτε σε αραβικά. Στο εθνικό ελληνικό πανεπιστήμιο σπουδάζω και αυτό υπηρετώ. Θα ήθελα να το υπηρετήσω πολύ περισσότερο αλλά έχουν κρατήσει τις θέσεις ρεζερβέ οι Δεξιοί ομοϊδεάτες σου. Ακόμη και στις γραμματείες. Ελεύθερη αγορά, Ευρώπη, ελεύθερος Κόσμος, δυτικός πολιτισμός, ιδιωτική οικονομία, αλλά όλα αυτά από χείλη δημοσίων υπαλλήλων. Μήπως είσαι κι εσύ τέτοιος Κένταυρε; Θα μας πεις που εργάζεσαι; Θα μας πεις γιατί χρησιμοποιείς ψευδώνυμο ατόμου που παραπέμπει σε γνωστό αιώνιο φτωχομπινε προβοκάτορα της ασφάλειας;

Εσύ θέτεις τις ερωτήσεις; Πού βρισκόμαστε Λάουρα... -μπερδεύτηκα πάλι, με συγχωρείς-, Κένταυρε; Σε τηλεοπτική συνέντευξη; Είσαι δημοσιογράφος; Πού το βρήκες γραμμένο αυτό, τρελό αγόρι; Κανείς λάθος. Εδώ κάνουμε συζήτηση. Θέτουμε ερωτήσεις και τις χρησιμοποιούμε ως χαρτοκοπτες για να αφαιρούμε τις χάρτινες μάσκες που αρέσκεσαι να φοράς.

Απάντησε Κένταυρε. Είσαι εθνικοσοσιαλιστής; Είσαι Συριζαιος (τώρα λόγω του Στεφάνου, εννοώ); Ποιος ο ιδεολογικός σου αυτοπροσδιορισμός; Είσαι νεοδημοκράτης; Δεξιός; Γιατί χρησιμοποιείς αυτό το ψευδώνυμο;

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο παγκόσμιος διακινητής λαθρομεταναστών αποκαλύπτεται. Αφιερωμένο στον Κένταυρο.

https://www.skai.gr/news/world/mpainten-i-dilosi-sok-gia-kina-rosia-india-kai-iaponia

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024

 
Ανώνυμος Ο/Η Κένταυρος είπε...

Ωστόσο δείχνεις συμπτώματα συνδρόμου Στοκχόλμης στο κελί όπου σε έχω εγκλωβίσει. Πρόσεχε λοιπόν διότι σού έχω αφήσει μία ανθρωπιστική δίοδο διαφυγής. Εκμεταλλεύσου την πριν καθηλωθείς και φθάσεις στην απελπιστική κατάσταση να έχεις το φρικτό δίλημμα τού κρατουμένου της ιεράς εξέτασης στο The Pit And The Pendulum τού E.A. Poe.

Τι γραφικότητες γράφεις πάλι. Να περιμένω να εκδοθούν οι μεταφράσεις τού Ruskin στα ελληνικά; Μα τον έχω στο πρωτότυπο. Και τώρα θέλω εδώ να μοιραστώ μαζί σου αυτό το απόσπασμα από ένα γράμμα στον πατέρα του.

“But when I work over a volume for two years, and weigh every word in it, and a dim-brained rascal like this of the Guardian walks up to me and tells me ‘half of my statements are diametrically opposite to the others', simply because the poor long-eared brute cannot see that a thistle has two sides, it does worry me considerably, and makes me very angry.”

(Φυσικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου Ράσκιν, αλλά ούτε εσύ είσαι τού επιπέδου τού κριτικού τού Guardian της εποχής εκείνης. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδό σου – και κάπως μακρύτερα τα αυτιά σου...)

Θα μπορούσες βέβαια μέσα από αυτό το underground blog να γράψεις κάτι σαν μακρινό αντίστοιχο τού “ЗАПИСКИ ИЗ ПОДПОЛЬЯ” αλλά δεν διαθέτεις ντοστογιεφσκική φλέβα. Και μιά και αναφέρθηκα στον Ντοστογιέβσκι, εγώ θεωρώ ως το καλύτερο του τους “Δαιμονισμένους” (“Δαίμονες” στα ρώσικα) – αν εξαιρέσω τον επίλογο ο οποίος είναι ένα φθηνό παραλήρημα ρούσικης θρησκοληψίας.

Αναρωτιέμαι με ποιόν χαρακτήρα από τον κωμικοτραγικό θίασο των μικροαστών επαναστατών των Δαιμονισμένων να σε αντιστοιχίσω, τον Σιγαλιώβ, ή τον Σάτοβ. Κλίνω τελικά προς τον Σιγαλιώβ.

(Αλλά κι αυτός ο Ντοστογιέφκι, παρά το ταλέντο του, ήταν στον χαρακτήρα ένας σκατόψυχος Ρώσος. Αφού απόλαυσε τα αγαθά της Δύσης στην Ευρώπη όπου μπατίρησε παίζοντας στα δυτικά καζίνο, έγραφε λιβέλους εναντίον της. )

“Στο εθνικό ελληνικό πανεπιστήμιο σπουδάζω και αυτό υπηρετώ. Θα ήθελα να το υπηρετήσω πολύ περισσότερο αλλά έχουν κρατήσει τις θέσεις ρεζερβέ οι Δεξιοί ομοϊδεάτες σου.”

Ωω, ένας ακραιφνής ρομαντικός, αντι-διαφωτιστής να εκλιπαρεί να “υπηρετήσει” το ΕΚΠΑ. Με απογοητεύετε κύριε. Εξ άλλου έτσι όπως το καταντήσατε, μάλλον είναι χειρότερο από τα κατεδαφισθέντα ισλαμικά πανεπιστήμια της Γάζας – και σε εξωτερική εμφάνιση, και σε περιεχόμενο... Πάντως αν ήσουν αμιγώς σταλινικός, ίσως να είχες τρυπώσει κι εσύ, αλλά ως σταλινοναζί το σύστημα σε τρέμει..... χα-χα-χα.

ΥΓ. Αναρωτιέσαι ακόμη ποίος είμαι. Μα δεν κατάλαβες; Ο professor είμαι. Έδωσες συνέντευξη και απερρίφθης. Όταν σε κανένα χρόνο ξαναπεράσω τα ξαναλέμε....

ΥΓ2. Και Καλή Ανάσταση – μόνο σε αυτήν μπορείς να ελπίζεις

https://www.youtube.com/watch?v=mBKeMnP2mnQ

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024

 
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης είπε...

Είναι ανεπίτρεπτο μεθοδολογικό σφάλμα για έναν προφέσορα να κρίνει εξ ιδιών τα ολλότρια. Αντιλαμβάνομαι ότι βιώνεις τις συνέπειες ενός τραυματισμένου ψυχικού κόσμου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή η γενίκευση των γνωρισμάτων της δικής σου ψυχικής ανισορροπίας. Δεν γνωρίζω ψυχολογία , αλλά νομίζω ότι οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό "προβολή". Πάντως, όπως και να το ονομάζουν οι ψυχολόγοι, το δικό σου σύμπλεγμα δεν πρέπει να λειτουργεί ως πρίσμα αλλοίωσης της πραγματικότητας και, κυρίως, δεν πρέπει να λειτουργεί ως κανόνας γενίκευσης για την γύρω πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα μεθοδολογικό λάθος που δεν κάνει ούτε πρωτοετής φοιτητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ανεπίτρεπτο να το εντοπίζω σε έναν προφέσορα. Από ποιο πανεπιστήμιο πήρες τα πτυχία σου, κύριε; Από αμερικανικό κολλέγιο ή από την λεωφόρο Συγγρού;

Μπορείς να με αντιστοιχείς με οποιονδήποτε λογοτεχνικό ήρωα του Ντοστογιέφσκι επιθυμείς. Κανένα πρόβλημα. Το καλό είναι με την αναφορά στην ρωσική λογοτεχνία μου θύμισες ένα σπουδαίο πασχαλινό κείμενο του, Ρώσου ασφαλώς, Γκόγκολ. Έγραφε, λοιπόν, ο Γκόγκολ, ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της νεωτερικότητας είναι ο δυτικός ορθολογισμός που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η έπαρση της διάνοιας. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

"Ό,τι δεν βλέπει η διάνοια του (ανθρώπου), δεν υπάρχει. Έχει ξεχάσει μάλιστα (ο άνθρωπος) ότι η διάνοια προπορεύεται, όταν κινούνται προς τα εμπρός όλες οι ηθικές δυνάμεις του ανθρώπου και μένει ακίνητη ή οπισθοχωρεί όταν δεν εξυψώνονται οι ηθικές δυνάμεις. [...] τη στιγμή που είχαν αρχίσει να σκέφτονται οι άνθρωποι ότι με την παιδεία θα εξοβελίσουν την κακία από τον κόσμο -μέσω της διάνοιας και με τα φτερά των εφημερίδων, ως παμφάγα ακρίδα επιτίθεται παντού στις καρδιές των ανθρώπων. [...]Ο διάβολος εμφανίστηκε χωρίς μάσκα στον κόσμο. Το πνεύμα της έπαρσης έπαψε πλέον να εμφανίζεται με διάφορες μορφές και να τρομοκρατεί τους δεισιδαίμονες ανθρώπους, εμφανίστηκε με το πραγματικό του πρόσωπο. Αισθανόμενος ότι αναγνωρίζουν την κυριαρχία του, έπαψε να κρατάει ακόμη και τα προσχήματα με τους ανθρώπους. Με παράτολμη αναίδεια λοιδορεί κατάμουτρα εκείνους που τον αναγνωρίζουν. Επιβάλει ανόητους νόμους στον κόσμο, νόμους άγνωστους μέχρι σήμερα και ο κόσμος το βλεέπι αυτό και δεν τολμάει να παρακούσει. τι σημαίνει αυτή η μόδα, η μηδαμινή, η ανόητη, την οποία αρχικά ο άνθρωπος την αποδέχτηκε ως κάτι ασήμαντο , ως μια αθώα υπόθεση και η οποία σήμερα, σαν οικοδέσποινα άρχισε να κάνει κουμάντο στα σπίτια μας, διώχνοντας όσα είναι σημαντικά και καλύτερα στον άνθρωπο;"

Φρονώ ότι το παραπάνω απόσπασμα σου δίνει τις απαντήσεις που ζητάς για τις εφημερίδες και τον μπάρμπα Γιάννη (δεν σου απαντώ με αποσπάσματά του γιατί θα τα διαβάσεις στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει), για τον φιλελεύθερο ορθολογισμό και κυρίως για την έπαρση της κακίας που εμφανίζεται ως κανονικότητα μέσω της διάνοιας (του ορθολογισμού). Κυρίως, όμως, ο Νικόλας, με το παραπάνω απόσπασμα δημιουργεί έναν καθρέφτη στον οποίο καθρεφτίζονται τα ζαρωμένα μούτρα της βρώμικης ψυχής σου. Εκεί φαίνεται όλη η ασχήμια του γήρατος που κρύβει το προσωπείο του Ντόριαν Γκρέι. Με την διαφορά ότι το βλέπουμε, πλέον, όλοι

Περαστικά σου Κένταυρε. Χρειάζεσαι ακόμη πολλή προπόνηση στις νοητικές ασκήσεις για να με αντιμετωπίσεις. Όχι γιατί είμαι πολύ διαβασμένος κλπ. Αλλά γιατί αυτά που λέω και γράφω είναι αλήθεια. Ιστορική πραγματικότητα και ειλικρινείς προσεγγίσεις. Συνθήκες άγνωστες για χαφιέδες και πούστηδες της ψυχής, όπως εσύ. Συνθήκες άγνωστες για όποιον δεν είναι ρομαντικός, εθνικιστής, παραδοσιοκράτης και σοσιαλιστής (άντε να γενικεύσω κι εγώ για να σου σπάσω τα νεύρα).

Εγώ δεν εύχομαι καλή Ανάσταση σε δαρμένους αλύπητα εκφραστές του κακού. Δίνω ραντεβού στα γουναράδικα....και θυμίζω ότι θα συνεχίσω να σου συμπεριφέρομαι δίχως οίκτο. Όπως σου αξίζει. Ακόμη και αν ντρέπεσαι να απαντήσεις στα ερωτήματα που σου θέτω.

Σάββατο, 04 Μαΐου, 2024