Συνέντευξη του Nash G από το ελληνικό epic metal συγκρότημα Steel Arctus


Οι Steel Arctus είναι ένα νέο ελληνικό συγκρότημα της σκηνής του New Wave Of Traditional Heavy Metal. Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσαν το παρθενικό τους album υπό τον τίτλο Fire and Blood. Πρόκειται για μουσική αρχετυπικά επικού true metal, η οποία δεν πρέπει  να περάσει απαρατήρητη από τους αναγνώστες της επικής λογοτεχνίας του φανταστικού που αγαπούν τον κλασικό «μεταλλικό» ήχο. Ο Nash G., ιθύνων νους των Steel Arctus που παίζει κιθάρα, μπάσο και πλήκτρα στο album, μου παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

1)  Γεια σου Θανάση. Μίλησε μας για τον σχηματισμό των Steel Arctus. Πώς προέκυψε το συγκρότημά σας; 

Γεια σου,  Σταμάτη, αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και να σας συγχαρώ για τη δουλειά σας με τη Λέσχη.

Η ιδέα να κάνω έναν heavy metal δίσκο επικού χαρακτήρα ήταν πολύ καιρό στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν να συνδυάσω την αγαπημένη μου μουσική με έναν ήρωα πολεμιστή από τα βουνά της Πίνδου λόγω της δικής μου καταγωγής από τα Γρεβενά. Θυμάμαι, όταν ήμουν στο φαράγγι της Πορτίτσας στο χωριό Σπήλαιο, σκεφτόμουν πόσο ωραίο σαν ιστορία θα ήταν να γίνεται μάχη από σκοτεινές δυνάμεις στο γεφύρι του φαραγγιού. Το όνομα επίσης βγήκε από τη λέξη Άρκτος (αρκούδα) και το Steel (ατσάλι) για το σκληροτράχηλο χαρακτήρα του. Έτσι, έχοντας δημιουργήσει στο μυαλό μου τον κόσμο του Steel Arctus,  άρχισα να γράφω τα κομμάτια συγκεντρώνοντας ιδέες από ριφ και μελωδίες. Αρχικά, έκανα τη μουσική με οδηγούς και μετά έγραψα τους στίχους πάνω στις μάχες και στο μικρόκοσμο του Steel Arctus. Στη συνέχεια, επέλεξα έναν τραγουδιστή από τα ανερχόμενα ταλέντα στη φωνή, τον Τάσο Λάζαρη, ο οποίος  με το δικό του μοναδικό τρόπο ερμηνείας, τα εκτίναξε όλα τα κομμάτια. Είμαι πολύ ευγνώμων που προέκυψε αυτή η συνεργασία. Στα τύμπανα συνεργάστηκα με έναν κορυφαίο ντράμερ από Πορτογαλία, τον Xines. Στη συνέχεια, η μίξη και το mastering έγινε στο Valve Studio από το Στράτο Καραγιαννίδη, τον οποίο ευχαριστώ, όπως πάντα, για την πολύτιμη βοήθειά του. Φυσικά, ο δίσκος πήρε την υλική του μορφή με το καταπληκτικό εξώφυλλο του Μάνου Λαγουβάρδου, το οποίο έδωσε σάρκα και οστά στο Steel Arctus.


2) Ακούγοντας το Fire and Blood διαπιστώνω επιρροές από το κλασικό New Wave of British Heavy Metal της σχολής των Maiden (αλλά και απ’ τις προσωπικές δουλειές του Dickinson), από τους Manowar, καθώς κι από power metal σχήματα. Έχω δίκιο; Ποιες θεωρείς ότι είναι οι μουσικές επιρροές που αποπνέει το πρώτο album σας; 

Ναι, έχεις δίκιο για τις επιρροές μας. Αρχικά στο μυαλό μου ήταν πολύ έντονη η επιρροή από Manowar και Running Wild, ειδικά όταν ξεκίνησα να γράφω τη μουσική. Αλλά στην πορεία μπήκαν στοιχεία από τις μπάντες που όλοι, νομίζω, μεγαλώσαμε ακούγοντάς τες, όπως Judas PriestIron MaidenHelloween. Άλλη μεγάλη επιρροή είναι οι Savatage, οι Crimson Glory κι ακόμα και μπάντες των οποίων μπορεί να μην φαίνεται καθαρά η επίδραση, ωστόσο με επηρέασαν στον τρόπο και στην ακουστική των τραγουδιών. Μπάντες όπως οι Bathory με τον δίσκο Blood on Ice για παράδειγμα. Γενικά νομίζω ότι κάθε φορά που ακούω το δίσκο διαρκώς εντοπίζω και κάποιο στοιχείο από μια μπάντα. “Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη!”

3) Μολονότι ο ήχος σας αποτίνει φόρο τιμής στο παραδοσιακό heavy metal που αγαπήσαμε, η δομή της μπάντας μάλλον είναι αποτέλεσμα των συνθηκών της ψηφιακής εποχής. Δεδομένου ότι ο drummer σας (Xines) δεν ζει στην χώρα μας, καθώς και το ότι ο Τάσος Λάζαρης τραγουδά και σε άλλα συγκροτήματα, πόσο δύσκολο ήταν να «δέσουν» οι ιδέες και οι επιρροές σας προκειμένου να δημιουργήσετε την ιδιαίτερη μουσική σας ταυτότητα;  

Σίγουρα το ότι όλοι δουλέψαμε από τα προσωπικά μας στούντιο μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν εμπόδιο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν έναν από τους βασικούς λόγους χάρη στον οποίο μπορέσαμε να δουλέψουμε! Σκέψου, έγινε και μέσω καραντίνας, οπότε ήταν ευτύχημα το ότι μπορούσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μουσική από τον προσωπικό μας χώρο. Αρχικά το ξεκίνησα ως studio project και έτσι τα παιδιά είχαν ένα βασικό οδηγό για τα τραγούδια. Με την εμπειρία και την ικανότητά τους βάλανε ακριβώς ό,τι στοιχεία χρειάζονταν για να πετύχουμε αυτό το ύφος. Ο Τάσος ειδικότερα έβαλε πολύ ωραίες και χαρακτηριστικές ιδέες μέσα, δίνοντας παράλληλα χαρακτήρα πιο παραδοσιακού heavy metal. Θυμάμαι κάθε φορά που έστελνε τα αρχεία με τις φωνές του «έτριβα τα χέρια μου» για το τι θα ακούσω, χαχα.


4) Οι στίχοι, τα ατμοσφαιρικά στοιχεία του ήχου σας και το γενικότερο αισθητικό υπόβαθρο των Steel Arctus κάνουν τον ακροατή να υποθέσει ότι σας αρέσει η λογοτεχνία του φανταστικού και η μελέτη της ευρωπαϊκής ιστορίας και μυθολογίας. Αν όντως ισχύει αυτό θα ήθελα να αναφέρεις τους αγαπημένους σου συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας και την μυθολογία της χώρας που αρέσκεσαι να μελετάς περισσότερο. 

Ναι, επίσης ισχύει ότι είχα πολλά ερεθίσματα από τη φανταστική λογοτεχνία όπως και από ιστορικά μυθολογικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία φαντασίας  ήταν ο Έλρικ του Μελνιμπόνε του Michael Moorcock. Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να βάζει μουσική και να κάθεται με τις ώρες. Το διάβαζα και δεν ήθελα να τελειώσει! Επίσης από τον ίδιο συγγραφέα αγαπημένο βιβλίο ήταν ο Κόρουμ. Τώρα κάποια βιβλία που με επηρέασαν και όπλισαν τη φαντασία μου είναι και ο κόσμος που δημιούργησε ο Τόλκιν με τα βιβλία του όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Συγγραφείς πάντως που είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στον ψυχισμό και στην αισθητική μου, λόγω της θεματολογίας τους (φανταστικοί κόσμοι, άλλες διαστάσεις), ήταν και ο Clark Ashton Smith και ο H.P.Lovecraft. Θυμάμαι καθαρά να βάζω δίσκους των Cirth Ungol και να βυθίζομαι στις μικρές του ιστορίες. Ήταν μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες.

Σχετικά με τη μυθολογία τώρα. Πολλές φορές μόνος μου ψάχνω σε κάποια κλασικά βιβλία για πληροφορίες και ερεθίσματα για αλλοτινούς θεούς και μυθολογικούς κόσμους, αλλά και στο διαδίκτυο. Για τον κόσμο, πάντως, του Steel Arctus βασική έμπνευση είναι η αρχαία ελληνική μυθολογία με διακειμενικές αναφορές στη φανταστική λογοτεχνία, που προανέφερα. Τον σκέφτομαι, δηλαδή, κάπως σαν τον Ηρακλή, απόγονο του Δία, να μάχεται στα ελληνικά βουνά,  αλλά αντιμέτωπο με δαίμονες αντίστοιχους των βιβλίων π.χ. του Τόλκιν.

5) Γνώμη μου είναι ότι τo επικό heavy metal, πέρα από μια μουσική που ακούγεται ωραία στ’ αυτιά ορισμένων ακροατών, συνιστά μια έκφραση η οποία περιλαμβάνει στον πυρήνα της αισθητικά στοιχεία, τα οποία έχουν καταβολές διαφορετικές από εκείνες που συνθέτουν τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής μας. Σε μια εποχή επίπλαστων ευκολιών, που όλα δείχνουν να κρίνονται γρήγορα και οι άνθρωποι να μένουν σε επιδερμικές συμβάσεις, το επικό heavy metal εστιάζει σε βαθύτερες έννοιες που η καταναλωτική μας εποχή περιθωριοποιεί. Ποια η γνώμη σου επί του συγκεκριμένου θέματος; Θεωρείς ότι, πράγματι, το επικό heavy metal συνιστά μια έκφραση που προκρίνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής διαφορετικό από εκείνον που κυριαρχεί στην καθημερινότητα του κόσμου της εποχής μας; 

Όντως, το heavy metal συμβολίζει έναν συγκεκριμένο modus vivendi, ο οποίος, για εμένα συνίσταται στο ότι ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του και να εκφράζεται με τον τρόπο ζωής του. Το επικό στοιχείο προσδίδει επιπλέον και την αγωνιστικότητα, καθώς πολλές φορές, καλείσαι, ως ήρωας του εαυτού σου, να μάχεσαι για τα πιστεύω σου με ό, τι όπλα διαθέτεις για να μείνεις ακέραιος, να μην προδώσεις τον εαυτό σου και τους οικείους σου και να υλοποιήσεις τα όνειρά σου. Κόντρα στον κομφορμισμό της εποχής, η υπεράσπιση των προσωπικών σου οραμάτων και η διεκδίκηση της ατομικής σου έκφρασης είναι επαναστατικές πράξεις. Έτσι, μπορεί ο Steel Arctus να έχει υπερφυσικές σωματικές δυνάμεις, αλλά η αληθινή του δύναμη κρύβεται στην ατσαλένια θέλησή του. Οπότε, stay metal!

6)  Τι πιστεύεις για την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική σκηνή του heavy metal; Ποιες θεωρείς ότι είναι οι προοπτικές ώστε ένα true metal συγκρότημα όπως οι Steel Arctus να αποκομίσει την υποστήριξη ενός σεβαστού αριθμού Ελλήνων metalheads

Στην ελληνική σκηνή υπάρχουν πολύ αξιόλογα συγκροτήματα τα οποία κινούνται σε υψηλό επίπεδο, αλλά παράλληλα και με χαρακτήρα. Σίγουρα αυτοί που έχουν την δυνατότητα και για ζωντανές εμφανίσεις έχουν και το καλύτερο εργαλείο ώστε να εδραιωθούν με την ικανότητά τους στη μουσική κοινότητα. Πάντως νομίζω ότι μπορεί να θέλει λίγο ψάξιμο παραπάνω για να ανακαλύψεις κάποιον καινούριο καλλιτέχνη, αλλά με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνικής δικτύωσης και των εξειδικευμένων καναλιών στο διαδίκτυο, υπάρχει δυνατότητα να αποκτήσεις οπαδούς και υποστηρικτές. Για παράδειγμα, κι εμείς ως Steel Arctus ήρθαμε σε επαφή με οπαδούς με αυτούς τους τρόπους.

Πιστεύω για να αρχίσουμε να έχουμε ένα σεβαστό αριθμό οπαδών πρέπει να κυκλοφορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους ποιοτικές δουλειές και αν μπορέσουμε να κάνουμε και ζωντανές εμφανίσεις θα ήταν και το ιδανικότερο. Πάντως ο σκοπός δημιουργίας του project Steel Arctus είναι η σύνθεση μουσικής heavy metal με τα στοιχεία που όλοι αγαπάμε. Αυτό είναι και το βασικό που δεν θέλω να χάσει αυτό το εγχείρημα.


7) Ποια η γνώμη σου για την ευρύτερη σκηνή του New Wave Of Traditional Heavy Metal; Ποια τα αγαπημένα σου συγκροτήματα αυτής της σκηνής;

Έχει πολύ δυνατά συγκροτήματα σε αυτό το είδος και συνεχώς βλέπω καινούριες κυκλοφορίες. Ακολουθώ κάποια κανάλια στο you tube όπως το NWOTHM full albums μέσω του οποίου βγαίνουν πολύ ποιοτικά συγκροτήματα και βλέπω φανατικούς οπαδούς. Τώρα μια μπάντα που ακούω πολύ και είναι από Ελλάδα είναι οι Sacred Outcry, οι οποίοι και κυκλοφόρησαν φοβερό δίσκο φέτος.

8) Βλέπουμε να έρχονται στο προσκήνιο συνεχώς νέες κυκλοφορίες συγκροτημάτων της σκηνής του New Wave Of Traditional Heavy Metal. Πλανάται, ωστόσο, το ερώτημα «για πόσο ακόμη»; Πιστεύεις ότι υπάρχουν προοπτικές ώστε τα νέα συγκροτήματα που παραμένετε πιστά στον παραδοσιακό «μεταλλικό» ήχο να αποκομίσετε μια υποστήριξη ικανοποιητική ώστε να παραμείνει η σκηνή ζωντανή για αρκετά χρόνια;  

Ναι, το πιστεύω αυτό για το βασικό λόγο ότι οι μπάντες το κάνουν επειδή αγαπάνε αυτό το μουσικό είδος και το αίσθημα είναι αληθινό. Δεν προσπαθούν να κερδίσουν οπαδούς αλλά βασικό τους κίνητρο είναι να παίξουν αληθινό heavy metal με την καρδιά τους για να εκφραστούν. Σίγουρα κάθε μπάντα θέλει και μια αναγνώριση για το έργο της για να συνεχίσει να υπάρχει η φλόγα της δημιουργίας, αλλά πιστεύω ο κάθε δημιουργός το κάνει αρχικά για τον εαυτό του και για την έκφραση της ανησυχίας του. Ο άνθρωπος πάντα θέλει να δημιουργεί.

9) Υπό κανονικές συνθήκες θα σε ρωτούσα ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και αν θα σας βλέπαμε σε ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού, το ερώτημά μου θα μείνει κάπως ανοικτό. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας πεις αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τις μελλοντικές σας κινήσεις και πως ένα νέο συγκρότημα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της εποχής μας.

Τα μελλοντικά σχέδια αρχικά είναι να υποστηρίξουμε το νέο δίσκο με κάποια ακόμα βίντεο και αμέσως να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο δεύτερο δίσκο. Υπάρχουν ήδη κάποιες ιδέες και σιγά-σιγά δουλεύουμε το στήσιμο της συνέχειας. Γενικά βρίσκω μεγάλη ευχαρίστηση στη δημιουργία φρέσκου υλικού και στην «ενορχήστρωση» των νέων ιδεών. Σίγουρα λόγω της πανδημίας είναι πολύ δύσκολο τώρα για ζωντανές εμφανίσεις, αλλά υπάρχει όρεξη για δημιουργία. Οι δυσκολίες υπάρχουν πάντα σε κάθε εγχείρημα αλλά με τη σωστή οργάνωση μια μπάντα μπορεί να παρουσιάσει έργο, είτε με κάποιες διαδικτυακές εμφανίσεις είτε με νέο υλικό.


10) Ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη. Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι όπως αρχίσατε προκειμένου να απολαμβάνουμε την μουσική σας για πολλά χρόνια. Τα τελευταία λόγια δικά σου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να παρουσιάσω τους Steel Arctus στους αναγνώστες σας. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το ενδιαφέρον σας και εύχομαι με την συνοδεία της μουσικής μας να διαβάσετε κάποια μαγική ιστορία με επικές μάχες. Η φαντασία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ανθρώπου και εύχομαι πάντα να είναι μέσα μας δυνατή και άσβεστη η φλόγα της.

Επισκεφθείτε την σελίδα facebook των Steel Arctus στην διεύθυνση https://www.facebook.com/steelarctus/