του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου
Ο ρόλος του διαβάσματος ενός βιβλίου και η επίδραση που ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα παιδιά και στην ανάπλαση της προσωπικότητας τους
Όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, και όλοι έχουμε την ανάγκη να το εκφράσουμε. Όσοι το κάνουμε, παραμένοντας αέναα παιδιά, προβληματιζόμαστε σήμερα, διαπιστώνοντας ότι πολλά παιδιά περνάνε αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, όπως της τηλεόρασης η του κινητού τηλεφώνου. Ακόμη περισσότερο προβληματιζόμαστε βλέποντας παιδιά να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές του συρμού.
Ατυχώς, σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η εν Ελλάδι τηλεόραση, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα την μέθοδο της παραπληροφόρησης και της τηλεοπτικής διάχυσης του φόβου. Προωθούν μια εικονική πραγματικότητα. Η τηλεόραση προωθεί σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν πέρα από το αναμάσημα ενός άθλιου τρόπου σκέψης και μιας συμπεριφοράς που πηγάζει από την κυρίαρχη ιδεολογία. Έτσι διαδίδεται η νοοτροπία πως έχεις κάθε δικαίωμα να προσβάλεις, να μειώσεις, να θίξεις, να ταπεινώσεις. Η αθλιότητα γίνεται συρμός, καθημερινότητα, κάτι αυτονόητο. Και, βέβαια, όλα αυτό επηρεάζει την κοινωνικοποίηση αλλά και την ανάπλαση προσωπικότητας των παιδιών, καθώς τα διαποτίζει με την νοοτροπία της γενικευμένης εξαγοράς, της άλογης ατομικιστικής βίας, της επιδερμικότητας. Όλο αυτό εν συνεχεία μεταφέρεται στον χώρο του σχολείου.
Το διαδίκτυο μολονότι ξεκίνησε ως ένα ελπιδοφόρο παράθυρο αυθόρμητης έκφρασης υποτάσσεται μέρα με την μέρα στην παρακμή του λόγου που εκπέμπουν τα τηλεοπτικά μεσημεριανάδικα. Τα εξουσιαστικά trolls επιβάλουν παντού την αρρώστια του λόγου της εξουσίας. Εκεί συναντάμε υβριστικά σχόλια σε βάρος συνανθρώπων μας, αλλά και κάθε μορφής αόρατη, προβοκατόρικη βία. Στις οθόνες χρειαζόμαστε ανθρώπους που να διδάσκουν τι σημαίνει παιδεία, ήθος, αξιοπρέπεια, διότι τα συγκεκριμένα σημεία, σε συνδυασμό με τα προσωπικά ενδιαφέροντα, ενισχύουν την δημιουργία μιας όμορφης και ενδιαφέρουσας προσωπικότητας. Όμως είναι λίγοι.
Το βιβλίο παραμένει σήμερα ένα άστρο πολιτισμού στην σκοτεινιά της παγκοσμιοποιημένης ομίχλης. Το διάβασμα ενός βιβλίου βοηθά τα παιδιά στην νοητική ανάπτυξη, ενισχύει την παρατηρητικότητα και την σύγκριση και καλλιεργεί την γλωσσική ανάπτυξη. Βοηθά, όμως ,και τους μεγαλύτερους να αποτοξινωθούν από την εξουσία της οθόνης, ερχόμενοι σε επαφή με ένα μέσο που κανένα troll, κανένα «εστιατόριο» και καμία εξουσία δεν μπορεί να αλλοιώσει.
Το διάβασμα ενός βιβλίου βοηθά στην διάπλαση της προσωπικότητας καθώς προκαλεί τον αναγνώστη να εμβαθύνει σε καταστάσεις που τον κάνουν ωριμότερο. Το κάθε μικρό και «μεγάλο παιδί» όταν διαβάζει ένα βιβλίο –ιδίως αν αυτό είναι της αγαπημένης μας λογοτεχνίας του φανταστικού- νοιώθει να ανοίγεται μπροστά του ένας καινούριος κόσμος, γεμάτος γνώσεις και περιπέτειες.
Ο ρόλος των γονέων παραμένει σημαντικός στην μεταμοντέρνα μας εποχή. Όχι μόνο -ή όχι τόσο- για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καλλιεργήσουν τις προσωπικότητές τους υποδεικνύοντας το πρέπει να δουν ή να διαβάσουν. Αλλά και για να τα αποτρέψουν από εκείνα που δεν πρέπει. Η υπόρρητη προπαγάνδα που διαχέει σε μια παιδική ψυχή μια φαινομενικά αφελής αλλά ιδεολογικά στρατευμένη εκπομπή του life style, ο φόβος που καλλιεργούν αριστοτεχνικά τα εξουσιαστικά δελτία ειδήσεων, η ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης που τροφοδοτεί μια -κατά τα άλλα- αθώα τηλεοπτική σειρά πρέπει να αποκρουστούν. Τα κατάλληλα βιβλία, comics, επιτραπέζια και φυσικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν τα κατάλληλα αντίδοτα.
Απορω γιατί ο "χώρος" άρχισε να στρέφεται κατα του Περικλή Γιαννόπουλου. Αφού ασπάζονται μέχρι κεραίας την αντιχριστιανική, αρχαιολαγνα οπτική του στα γραπτά του οι περισσότεροι.
Πάντως ο Περικλής Γιαννόπουλος ήταν υπέρ της βυζαντινής αυτοκρατορίας εν αντιθέσει με κάτι άλλους ψευτοκλασσικιστες δεξιούς ιμπεριαλιστές, φαν Μπόις του Ρασσιά του παριστάνουν τους φετιχιστές νεοναζί.
Και γω, από τα βιβλία ξεκίνησα ως πιτσιρίκι, τα βιβλία της μυθολογίας, των θρύλων, της ιστορίας, ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Μίνωας, οι Φαραώ, ο Απόλλων.. παλιά καλά βίντεο γκέημς και παλιά καλά anime ως παιδί, και ψαγμένη μουσική ως έφηβος.
Αλήθεια, που πήγαν τα κλασικής αισθητικής anime, παλαιότερα ή σύγχρονα;
Η τηλεόραση, όπως και το βιβλίο, είναι ένα μέσο, μια πλατφόρμα. Η ποιότητα εξαρτάται από το περιεχόμενο.
Δυστυχώς, η (ιδιωτική, κατά κύριο λόγο) τηλεόραση κατέστη μέσα από τα προγράμματά της (και ιδίως τα δελτία ειδήσεων) ο βαναυσότερος δυνάστης της κοινωνίας. Ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων είτε σε αποβλακώνουν, είτε σε εξαγριώνουν, είτε σε εξαχρειώνουν.
"Απορω γιατί ο "χώρος" άρχισε να στρέφεται κατα του Περικλή Γιαννόπουλου. Αφού ασπάζονται μέχρι κεραίας την αντιχριστιανική, αρχαιολαγνα οπτική του στα γραπτά του οι περισσότεροι. "
Γιατί ότι είναι αρχαιόφιλο ή όπως αλλιώς έχει λεχθεί εκφράζει την αρχαία ψυχή πρέπει να χαρακτηρίζεται ως "αντιχριστιανικό"?
Σημαντικό άρθρο. Σίγουρα τα παιδιά στην σημερινή εποχή αντί να έχουν ως πρότυπα ήρωες και αγίους έχουν... trappers! Μακάρι στην χώρα μας να μπορούσε να υπάρξει και η δυνατότητα του home schooling η οποία σίγουρα, σε κάποιες περιπτώσεις, θα δημιουργούσε πολύ πιο καλλιεργημένα άτομα. Τέλος να συγχαρώ για την εικόνα του Silmarillion. Υπέροχο βιβλίο γραμμένο με την δομή της Παλαιάς Διαθήκης. Πιστεύω να είδατε τις εικόνες της νέας σειράς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών της Amazon. Θα υπάρχουν, πλέον, μαύρα elf και hobbit. Φυσικά όταν κυκλοφορήσει το πρώτο επεισόδιο θα γραφτεί άρθρο...
Φιλε, έχεις διαβάσει ποτέ Περικλή; Εστω μια πρόταση; Εχουνε γίνει memes στο χώρο οι αντί χριστιανικές αφιερώσεις του Γιαννόπουλου στον χώρο. Δεν είπα οτι αρχαιολαγνος=αντιχριστιανος