Σκέψεις με αφορμή τον φόνο του οπαδού του Άρη


Παραθέτω μερικές σκέψεις με αφορμή την άνανδρη δολοφονία του νεαρού φιλάθλου Αλκιβιάδη Καμπανού. Αν ακούσετε τους αναλυτές του καναπέ να επαναλαμβάνουν ότι η βία στα γήπεδα είναι προϊόν των τελευταίων χρόνων και για αυτήν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων, καλά θα κάνετε να τους αγνοήσετε. Η βία που συνδέεται με το ποδόσφαιρο είναι σχεδόν συνυφασμένη με την ιστορία του αθλήματος. Εκείνο που κάνουν οι μεγαλοαστοί καπιταλιστές των ΠΑΕ είναι να την φέρνουν στα μέτρα τους. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι παράγοντες που εμπλέκονται στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Το κράτος, οι δημοσιογράφοι. Έτσι, εκείνο που πραγματικά συμβαίνει σήμερα είναι να εκδηλώνονται φαινόμενα βίας (σχετιζόμενα με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό) που φέρουν τα γνωρίσματα της κουλτούρας και της ιδεολογίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα της εποχής μας. Η ανανδρία (ή «πουστιά»), η παρακρατικού τύπου οργάνωση με τους διαρκείς αιφνιδιασμούς, η ανελέητη σκληρότητα όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και η θρασύδειλη λαμογιά όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, η διασπορά των επεισοδίων σε χώρους άσχετους με τα γήπεδα και χρόνους άσχετους με τους αγώνες. Για να φτάσουμε, όμως, σε όλα τα παραπάνω χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια.

Ακούμε κάποτε φιλάθλους στην ηλικία των παππούδων μας να αναπολούν εποχές που οι οπαδοί διαφορετικών ομάδων κάθονταν στις ίδιες εξέδρες των γηπέδων. Πρόκειται για μισή αλήθεια. Καταρχάς αυτό συνέβαινε στα χρόνια που υπήρχε η δικτατορική πολιτειακή δομή, η οποία μπορούσε να ελέγξει (και να καταπνίξει, αν έτσι αποφάσιζε) μέσω της αστυνομικής ισχύος της τις λαϊκές μαζικές εκδηλώσεις που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Αντιθέτως, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων (ή ομάδων μικρών κατηγοριών), τόσο κατά την επταετία όσο και παλαιότερα, τα επεισόδια ήταν συχνό φαινόμενο. Απορώ πραγματικά με όλους τους δημοσιογράφους της τυρόπιτας που εκφράζουν δημόσιο λόγο αγνοώντας την ιστορία των φαινομένων που αναλύουν.


Στην τόπο καταγωγής της μητέρας μου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ακόμη θυμούνται τις εξαιρετικά βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν ανάμεσα στους οπαδούς της τοπικής Δάφνης Ανδραβίδας και σε εκείνους της ομάδας της Ζακύνθου, κάπου στα 1970, όταν οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό για την άνοδο στην τότε Δ’ κατηγορία. Οι δικοί μας εκδρομείς δέχτηκαν επίθεση με τέτοια μανία στην Ζάκυνθο ώστε ορισμένοι εξ αυτών βρέθηκαν στην θάλασσα!! Στον επαναληπτικό οι βουτιές στο λιμάνι της Κυλλήνης σε οπαδούς και παράγοντες της Ζακύνθου ανταποδόθηκαν με το που κατέβηκαν από το πλοίο, πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο γήπεδο. Ασφαλώς υπάρχουν εκατοντάδες άλλα περιστατικά συμπλοκών ανάμεσα σε οπαδούς τοπικών ομάδων της περιοχής.


Στο βιβλίο Hoolifan οι Martin Night και Martin King αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων Άγγλων τα επεισόδια στα αγγλικά γήπεδα είχαν ξεκινήσει πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην χώρα μας, όσον αφορά την Α’ κατηγορία ή την εθνική μας ομάδα, υπάρχουν αναφορές για συμπλοκές ήδη από την δεκαετία του ’50. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δείχνει να παράγεται από το ίδιο το περιεχόμενο του ποδοσφαιρικού γεγονότος. Αν κάποτε βρούμε το θάρρος ως κοινωνίες να αντιληφθούμε αυτή την αλήθεια και πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, όντας διανοητικά δέσμιοι των στερεοτύπων της καθώς πρέπει κοινωνικής ανθρωπολογίας του αστικού φιλελευθερισμού, θα βρούμε τον τρόπο ώστε να το αντιμετωπίσουμε σωστά.


Η αλήθεια είναι η εξής. Είτε λόγω της συλλογικής τόνωσης του «εμείς» ενάντια στους «άλλους» που προκαλεί η ποδοσφαιρική κουλτούρα. Είτε λόγω της αισθητικής του αθλήματος και της κατανομής μαζών σε μεγάλους χώρους. Είτε λόγω άλλων παραμέτρων, το δεδομένο είναι ότι για ένα μεγάλο ιστορικό διάστημα η βία συνδέθηκε (και εξακολουθεί να συνδέεται) με τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Εφόσον κάτι συμβαίνει εξακολουθητικά, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αφελές να θεωρούμε ότι το εκκολάπτουν οι πρόεδροι ή ότι μπορεί να εκλείψει εν μια νυκτί.


Εκείνο που έχω παρατηρήσει ως οπαδός στα ελληνικά γήπεδα είναι η αλλαγή των τελών της δεκαετίας του ’90. Η φυγή της Αστυνομίας από τους αγωνιστικούς χώρους και η έλευση των ιδιωτικών security, η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών και, ασφαλώς, η άμεση διασύνδεση του ποδοσφαίρου με την πολιτική είναι οι βασικοί λόγοι στους οποίους πρέπει να αναζητήσουμε -όχι το ξέσπασμα της βίας, αλλά- την θανατηφόρα μορφή που έχει πάρει η βία κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά την δεκαετία του ’80 είχε πέσει στα ελληνικά γήπεδα τόσο ξύλο, που αν υπήρχαν οι σημερινές συνθήκες θα είχαμε θύματα ισάριθμα με αυτά ενός πολέμου. Κι, όμως, μολονότι το ξύλο ήταν αυτονόητο, σχεδόν κάθε Κυριακή, τα θύματα ήταν αναλογικά πολύ λίγα. Γιατί είναι διαφορετικό το να τσακώνεται κανείς την ώρα του αγώνα (έχοντας περάσει σωματικό έλεγχο στις θύρες εισόδου πράγμα, που σημαίνει ότι δεν θα φέρει αιχμηρά αντικείμενα), στον κλειστό χώρο της εξέδρας και με την Αστυνομία σε απόσταση αναπνοής. Είναι, επίσης, διαφορετικό να τσακώνεται κανείς στους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων, με την Αστυνομία και πάλι σε απόσταση αναπνοής. Είναι, επιπλέον, διαφορετικό να υπάρχουν συμπλοκές την ημέρα του αγώνα, με τις αρχές σε εγρήγορση. Όλα τα παραπάνω που συνέβαιναν παλαιότερα είναι πολύ διαφορετικά από το να τσακώνεται κανείς οπουδήποτε, οποιαδήποτε μέρα, σε χώρους που η αστυνομία χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει.


Με το να εξαλείψει την βία στους χώρους του γηπέδου η νομενκλατούρα του αστικού φιλελευθερισμού κουκούλωσε το πρόβλημα. Οι τηλεοπτικές κάμερες δεν γράφουν ταραχές στις εξέδρες, οι πρόεδροι περνούν προς τα έξω την καθωσπρέπει εικόνα που ζητά η UEFA, αλλά ο λόγος που προκαλεί τις συγκρούσεις εξακολουθεί να υπάρχει. Και οι συγκρούσεις το ίδιο. Μόνο που πραγματοποιούνται σε χώρους και με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και να ελεγχθούν από τις αρχές. Και, συν τοις άλλοις, είναι πλέον στην γενική εποπτεία της όλης «φάσης» οι διοικήσεις των ομάδων, ενώ στην «πρώτη γραμμή» συναντάμε και παιδιά μεταναστευτικών κοινοτήτων που (παρά τις διεθνιστικές φανφάρες περί ενσωμάτωσης γνωρίζουμε ότι) είναι αναμενόμενο να μην διέπονται από τους ηθικούς φραγμούς που λειτουργούν υπόρρητα ανάμεσα στα μέλη μιας εθνικής κοινότητας. Ο Αλκιβιάδης Καμπανός ήταν ένα από τα θύματα αυτής της κατάστασης.

Αν μπορούσα να είχα τον κεντρικό λόγο στην ρύθμιση του όλου θέματος θα έπραττα το εξής. Θα καλούσα τους συνδέσμους των οπαδών και θα τους ανακοίνωνα ότι από την επόμενη Κυριακή θα επιτρέπονταν οι μετακινήσεις των οπαδών στους εκτός έδρας αγώνες, με τους φιλοξενούμενους να δικαιούνται το 20% των εισιτηρίων. Αλλά αν πιανόταν έστω και ένας να φέρει μαχαίρι -ή άλλο όπλο- θα ερχόταν αντιμέτωπος με ποινή εφιαλτική. Το ενδεχόμενο συμπλοκών ανάμεσα σε οπαδούς που θα τσακώνονταν με τα χέρια μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από την Αστυνομία. Οι ποινές σε πιθανές συλλήψεις τέτοιων περιστατικών θα ήταν επιεικέστατες. Σχεδόν συμβουλευτικές. Αν, όμως, από αυτές τις συμπλοκές προέκυπτε νεκρός ή βαριά τραυματισμένος, οι ποινές για τους ενόχους θα ήταν αληθινά ισόβιες. Στην ουσία οπαδοί θα είχαν την ευκαιρία να ρυθμίσουν με τρόπο αντρίκιο και δυνητικά ακίνδυνο την μεταξύ τους σχέση. Όταν δεν σέβονταν αυτή την ρύθμιση το κράτος θα επενέβαινε για να τιμωρήσει με τον πιο βάναυσο τρόπο τους παραβάτες (αν και νομίζω ότι θα φρόντιζε η ίδια η κοινότητα των οπαδών, μέσα από αυτό-οργάνωση, να το πράξει, με τρόπους πιο βάναυσους από εκείνους του κράτους).

Το σκεπτικό είναι το εξής. Η βία υπάρχει στην ζωή. Δεν είναι πάντα τρομακτική ή αρνητική. Κάποτε μπορεί να μοιράσουμε μερικές καρπαζιές για να υπερασπιστούμε την ζωή ή την αξιοπρέπειά μας. Ένα φαινόμενο που υπάρχει μέσα στην ζωή είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει και στις κοινωνικές της εκδηλώσεις. Αν προσπαθήσουμε να το κουκουλώσουμε θα εκδηλωθεί σε σημείο απρόβλεπτο, ως ξέσπασμα. Και τότε γίνεται επικίνδυνο. Αν, όμως, υπερβούμε τον αστικό καθωσπρεπισμό της νεωτερικότητας και δούμε τα πράγματα στην ουσία τους, θα τα θέσουμε υπό τον έλεγχό μας και θα τα φέρουμε στις διαστάσεις που τους αναλογούν.


Μας αρέσει το αθλητικό θέαμα. Μας αρέσει η οπαδική κουλτούρα γιατί καλλιεργεί την αφοσίωση σε μια ιδέα, την μαχητική υποστήριξή της και τους κοινοτικούς δεσμούς όσων την υποστηρίζουν. Μπορεί να πάμε στο γήπεδο για να δούμε τον εκτός έδρας αγώνα της ομάδας μας. Αν πάμε απλώς για να φωνάξουμε και να την υποστηρίξουμε, αν πάμε για να ανταγωνιστούμε σε φωνή και παρουσία τους αντιπάλους οπαδούς, δεν είναι καθόλου κακό. Το να μας εκνευρίσουν και να τους εκνευρίσουμε είναι αναμενόμενο. Το να τσακωθούμε με αυτούς δεν είναι καλό, αλλά αν συμβεί δεν χάλασε κι κόσμος. Ούτε θα συμβεί κάτι απερίγραπτα κακό αν κάποιοι δικοί μας ανταλλάξουν μερικές ψιλές με αντιπάλους. Το πρόβλημα αρχίζει από εκεί και μετά. Όταν το θέμα δεν τελειώνει στο γήπεδο και συνεχίζει να σιγοβράζει, θολώνοντας μυαλά και δηλητηριάζοντας ψυχές, καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου. Η ρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών που έχει επιλέξει η ελληνική κοινωνία αυτό ακριβώς ευνοεί.

Όπως γράφουν οι Martin Night και Martin King στο βιβλίο τους «αν οι Άγγλοι hooligans της δεκαετίας του ‘70και του ’80 παίρναμε τις γηπεδικές μας διαφορές στις δουλειές και τις καθημερινότητές μας, κατά την διάρκεια της εβδομάδας, επειδή πολλοί ήμασταν οικοδόμοι, το μισό Λονδίνο δεν θα είχε χτιστεί».


ΥΓ. Σε όσους περίμεναν να γράψω κάτι για την αλβανική καταγωγή του δολοφόνου απαντώ το εξής. Παιδιά αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με την μετανάστευση και τους κινδύνους που προκαλεί στην πατρίδα η αλβανική κοινότητα. Αυτά θα τα αναλύσουμε σε ερχόμενο άρθρο. Το πρόβλημα του γελοίου μεταμοντέρνου οπαδισμού αφορά όλους τους πιτσιρικάδες που πηγαίνουν στο γήπεδο και αγνοούν την κουλτούρα του old school soccer.

Σχόλια:

Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Οτι πιο σοβαρό έχω διαβάσει αυτες τις μέρες,όαση πραγματική σε ένα περιβόλι παπαρολογίας.Θα προσέθετα οτι όσοι old school έχουμε μεγαλώσει σε γειτονιές παιζαμε και νερατζοπολεμο, πετροπόλεμο και ψιλοξυλο για χααβαλέ( με άλλα σχολεια,γειτονειες ομαδιτσες τοπικες κλπ) έχουμε κάπως " ξεδώσει" ,ενω τα σημερινα παιδια είναι κλεισμενα μέσα.Επειτα εμεις ξεραμε τα αποτελεσματα της βιας στην πραξη ,ενω οι πιτσιρικαδες " σκοτωνουν" εικονικα απο τα βιντεο γκειμ και τελικα γινονται πιο απανθρωποι απο εμάς που πλακωνομασταν για ασημαντες αφορμες.Τελος εμεις ειχαμε ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.Οτι και να γινονταν ξεραμε οτι παναθηναικοι,ολυμπιακοι,εθνικιστες,αναρχικοι κλπ θα μοιραζομασταν τα ιδια στεκια,τους ίδιους δρομους οποτε η αντιπαραθεση θα πηγαινε μεχρι ενα σημείο.Τα τωρινα παιδια δεν εχουν τετοια σισθηση γιατι εχει αλλάξει η κοινωνια μας δυστυχώς.

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τα λένε όλα οι στίχοι αυτού του υπέροχου τραγουδιού.

https://youtu.be/SPORqwvGmJE

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Ευχαριστώ Δροσινέ. Ένα σοβαρό πρόβλημα στην αρθρογραφία για τον χουλιγκανισμό είναι ότι προτείνουν λύσεις για τον κόσμο του ποδοσφαίρου αυτοί που τον έχουν γνωρίσει μόνο μέσα από τις εφημερίδες και τα κανάλια.

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι άποψη έχετε για Milwall και Hellas Verona;

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ιστορικές εξέδρες. Αλλά γουστάρουμε και West Ham.
Και μην βρεθεί κανείς πάλι να γράψει ότι δεν είχε εθνικιστές οπαδούς γιατί αυτό είναι ψέμα.

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Το Hellas Verona Athens Club είπε...

Λοιπόν πιστεύω είμαι άριστος γνωστης και ζωντανός..για την ώρα..μάρτυρας και των δυο αυτών.
Ιδεολογικως η Hellas είναι ότι πιο πολιτικοποιημενο στον οπαδικό χώρο απο φασιστικης πλευράς πάντα.
Μιλάμε για μια 100% φασιστική κουλτούρα, με οπαδούς που περα από τον δρομο εχουν και σκεψη. Μιλάμε για παιδιά που ανήκουν σε οργανωμενες ποκιτικες ομαδες και ταυτοχρονα ειμαι φανατικοι της ομαδος της πολης τους και ΜΟΝΟ.
Απο την δεκαετια του 80 ξεκινησε αυτο, με τους σκινχετς να κυριαρχουν, στο πεταλο της, αφου ολοι οι σκιναδες αλλα και οι ηγεσια του Veneto Fronte Skinhead, που υπαρχει ακομη, ηταν και ειναι οπαδοι της Ελλας.
Φυσικά τώρα εμφανισιακά υπάρχει το στυλ casual, αλλά πάντα φασιστικα.
Επισης, υπηρχαν και συναγωνθστες της νεολαιας τπυ τοτε νεοφασιστικου MSI, και αυτοι παροντες παντου οπως και αλλων μικρότερων ομάδων όπως το Ftonte Nazionale, Ordine Nero και άλλοι. Μαζί τους και άτομα απλά γηπεδικα αλλά ...φασιστικα.
Μιλαμε για μια εκπληκτικη κατασταση.
Τα τελευταία χρονια παραμενει ετσι απλα εχουν αλλαξει τα κινήματα, μετα την Forza Nuova,περσαμε casa pound ,La Fortezza και αλλα μικροτερα.
Γενικά η νοοτροπία όλων είναι πάντα η ιδια και το βκεπει καποιος σε ολη την πομη..ειναι μοναδικο φαινομενο.
Κάποιοι αριστεροί έχουν απομονωθεί και δεν φαίνονται..οποτε προσπάθησαν..απλά χάθηκαν.
Τωρα η Millwall, δεν θα ελεγα οτι γενικα στην Αγγλια ο φασισμος ειχε και εχει χωρο..αλλα οι οπαδοι της ηταν παντα τοπικιστες λευκοι εργατες..με μια ο ομορφη και απλη νοοτροπια χωρις ιδιαιτερα ιδεολογικα θεματα.
Υπηρχαν στο παρελθον σκιναδες οπως σχεδον σε ολο το Λονδινο. Ισως οι πιο πολλοι ηταν στην West Ham αληθεια, αλλα ουτε αυφη η ομαδα θα ελςγα οτι ειχε..ιδεολογικα δικους μας..η ταση ναι αυτη ηταν.
Αντιθετα στην Chealsea υπηρχε κατι πιο ιδεολογικα..για τα δεδομενα Αγγλιας παντα...που ηταν οι Headhunters, ολως υοηρχαν αρκετοι σε ομαδες του Βορρα.
Millwall λοιπον και μιλαμε για απιθανους οπαδους, ρατσιστες, ταραχοποιους σε τεραστιο βαθμο και μια νοοτροπία μοναδική που μόνο οποίος πάει και ζήσει μαζί τους κάποιο διάστημα θα καταλάβει. Αλλά προσοχή προσοχή . Πρώτα να ενημερωθεί και να έχει κάποιον για σημείο αναφοράς αναφοράς. Εγώ "ματωσα" να μπω ..
Αυτά γενικώς και πάντα στην διάθεση σας...και κάτι βασικό. Είναι αντιιρλανδοι, αντιΣελτικ και φυσικά φιλαράκια των ICF Rangers.
Σημειωνω οτι στο διασημο κλαμπ Blues Brothers, εναντια στους καθολικους ιρλανδους και τα φιλαρακια τους, ανηκουν οι Chealsea, Rangers, Linfield( B. Ιρλανδια) και τιμης ενεκεν η Hellas Verona..εννοώ ομαδικά παντα...

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κώστα, το Hellas Verona Athens Club λειτουργεί;

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Το Hellas Verona Athens Club είπε...

Ναι αγαπητε υπαρχουμε και επισημα μαλιστα. Απλα καπως ανοργανωτοι θα ελεγα λογω διαφορων καταστασεων. Ο Βασιλης, αδερφος, το ετρεχε πολυ στην Ελλαδα αλλα ειναι μεσα, τον περιμενουμε να αποφυλακιστει, πληρωσε και αυτος τον μεγαλο Ηγετη. Εγω το τρεχω εξωτερικο... βγαλαμε και φουτερακι μαλιστα τελευταίως..

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο σου! Όταν μπήκα στο YouTube είδα το παρακάτω βίντεο. Δείτε το μέχρι το τέλος. Για τον θάνατο του Άλκη φταίει... ο φασισμός! Αυτοί μας βλέπουνε παντού μπροστά τους. Στο μαξιλάρι τους, στον καθρέφτη τους ακόμη και στα σκέλια τους. https://youtu.be/QL1OtDV9lkY

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Οι εν λόγω αλήτες που μιλούν για φασισμό στο ρεπορτάζ είναι αριστεροί εκπαιδευτικοί. Η βρωμερή διεθνιστική Αριστερά όχι μόνο σπεκουλάρει στον θάνατο του παιδιού αλλά και προβαίνει σε παραχαράξεις των γεγονότων, παρουσιάζοντας την βία στα γήπεδα συνυφασμένη με τον εθνικισμό. Την ώρα μάλιστα που θύτης είναι ένας μετανάστης. Το γνωστό μεταμοντέρνο παιχνίδι με τους όρους. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση γίνεται πάνω στο αίμα ενός νεκρού.

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καποιοι προσπαθουν να συνδεσουν "φασιστοσυμμοριες" με χουλιγκανους, και να παρουσιασουν μια ψευδη και προβοκατορικη εικονα! Το ιδιο προσπαθει να κανει και η κυβερνηση. Δυστυχως αυτη η δολοφονια θυμιζει "γρηγοροπουλο", ειναι προβοκατορικια και δειχνει την "εικονα του προσεχους μελλοντος"!
Κατα την γνωμη μου, ζουμε την "πτωση του υπαρκτου καπιταλισμου"... αυτο σημαινει οτι τετοια φαινομενα θα ειναι "γεγονοτα", τα οποια ισως καποια απο αυτα να εχουν καταλυτικο χαρακτηρα...
Ή παρατεταμενη οικονομικη ανεχεια - "κριση", φτωχοποιει τις μαζες των μη βιωσιμων πολεων με αποτελεσμα να εχουμε την πτωση του παραδοσιακου καπιταλιστικου συστηματος...
Ειχε δικιο ο Λενιν οταν ελεγε οτι οι καπιταληστες θα μας πουλησουν το σχοινι που θα τους κρεμασουμε. Φαγανε τον Τοπο, τη Θαλασσα, τα βουνα και τα λαγγαδια, τσιμεντωσαν τα παντα, χτισαμε ασχημες πολεις και τωρα ερχεται η ωρα της πληρωμης! Απο ΤΙ να εμπνευστει ο νεος, σε μια τσιμεντουπολη??? Για αυτο εχουμε "φαινομενα" τετοια οπως η δολοφονια του Αλκη, για αυτο πολλα νεα παιδια "γινηκαν πουστρακια, ανωμαλοι, πρεζακια, χασικληδες, ανθελληνες κλπ κλπ"...
Οταν ταξιδευα στην Ανατολικη Ευρωπη, παρατηρουσα τις συμπεριφορες των ανθρωπων (Πολωνων Ουγγρων, Τσεχων κ.α), οι οποιοι εδειχναν μια αλλη κουλτουρα σε σχεση με τους Ελληνες, πολυ πιο Ελληνικη και Προοδευτικη.... και αναρωτιομουν.... Πως αυτοι που ειχαν και 50 χρονια καθεστως εχουν κρατησει 5 σωστα πραματα??? Ισως, γιατι ζουσαν σε μια Πραγα, σε μια Βουδαπεστη, σε μια Κρακοβια.... σε μια καλυτερη πολη! Ισως γιατι δεν κατεστρεψαν τον οικο τους...

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Είναι επικίνδυνη η απολιτικη άποψη περί τσιμέντου που δήθεν εκβαρβαριζει την κοινωνία. Μια χαρα στυγνες δολοφονιες έχουν γίνει και στην επαρχια της φιλελεύθεροκρατουμενης αστικής δημοκρατικής Ελλάδας. Εκεί είναι το πρόβλημα, στην κυρίαρχη ιδεολογία, οχι στα τσιμέντα και την 1 με το ζόρι 2 μεγαλουπολεις που έχει η Ελλάδα

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Πράγματι,όπως αναφέρει και ο Σταμάτης η οπαδική βία έχει υπάρξει και σε επαρχιακά περιβάλλοντα. Στην Αγγλία, σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Η διαφορά στην Ελλάδα είναι ότι η βία σε μη αστικά περιβάλλοντα αφορά συνήθως κοινωνίες μικρές, που οι εμπλεκόμενοι συνδέονται και η Αστυνομία μπορεί να τους εντοπίσει ευκολότερα. Συνεπώς είναι και πιο ήπια τα φαινόμενα της.

Επιπλέον τα πιο σκληρά οπαδικά κινήματα υπάρχουν πλέον στην ανατολική Ευρώπη. Η διαφορά των οπαδών της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης είναι ότι έχουν ακόμη τον ανδρισμό να τσακώνονται με τα χέρια. Παίζουν ξύλο παραδοσιακό. Είναι σωματικά εύρωστοι, γυμνασμένοι και βάναυσοι. Είναι όμως και παντελονάτοι. Για αυτό ακόμη και οι "τιτάνες" αυτοί του σύγχρονου χουλιγκανισμού δεν θέλουν να ακούνε για δύο χώρες. Είναι οι χώρες που φιλοξενούν τους πιο ύπουλους και επικίνδυνους οπαδούς, που δεν τσακώνονται με χέρια και μπαίνουν όλοι στην συμπλοκή με "gadgets". Πρόκειται για την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν προέδρους μεγάλων ομάδων άμεσα εμπλεκόμενους με την πολιτική μαφία, έχουν πολυεθνικά κοινωνικά μωσαϊκά, έχουν μια κοινή τάση προς τον υλιστικό ωφελιμισμό και είναι εξίσου δέσμιες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ογδόντα χρόνια.

Δυστυχώς η χώρα μας έχασε τον ψυχισμό, τον ανδρισμό και την παλιά της μαγκιά. Είναι εμφανές παντού αυτό. Σίγουρα και στις εξέδρες.

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε που εγραψες για το οτι "ειναι επικινδυνη η απολιτικη αποψη περι τσιμεντου..." θα σου θυμισω οτι εχουμε τετοια φαινομενα και απο "πολιτικοποιημενους" δήθεν "εθνικοσοσιαληστες", δηθεν "αντιφασιστες", "αναρχικους" κλπ... Που εντοπιζονται αυτα τα φαινομενα??? Μα φυσικα στις 5 μεγαλυτερες μη πολεις της χωρας.... Μπορει να εμπνευστει η νεολαια μεσα σε ενα τετοιο περιβαλλον??? Φυσικα και οχι! Οι δικες μας οι πολεις γεννανε μονο παρακμιακα φαινομενα και τυπους ανθρωπων...
Και φυσικα η κυριαρχη ιδεολογια παιζει τον ρολο της οπως αναφερεις και εσυ... και φυσικα η κυριαρχη ιδεολογια εχει δημιουργησει ολες αυτες τις μη πολεις, οπως και τα παρακμιακα φαινομενα τους.... Αρα, η αποψη μου ηταν πολιτικη...

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
ΑνώνυμοςΟ/Η Ανώνυμος είπε...

Δε αποδεικνύεται αυτό που λες. Για παράδειγμα οι χειρότερες ιστορίες με τυφλές επιθέσεις και mass shooting συμβαίνουν στην επαρχία των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να έχει χίλια αρνητικά όμως άσχημες ή στενάχωρες πόλεις δεν έχει. Αντίθετα στην δυστοπική Σαγκάη τέτοια φαινόμενα είναι ανύπαρκτα.
Ναι, η Γκαγκαρία θέλει ξεθεμελίωμα και χτίσιμο απ' το μηδέν κυρίως για αισθητικούς λόγους. Δεν τίθεται θέμα. Δε φαίνεται όμως η κατάσταση να είναι χειρότερη από άποψη εγκληματικότητας και συμμοριών απ' ότι σε αντίστοιχου οικονομικού επιπέδου χώρες.

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Να προστεθεί επίσης ότι τα πρότυπα της σημερινής νεολαίας είναι εξαιρετικά βίαια και προωθούν μια κουλτούρα λαμογιάς, ύπουλου χτυπήματος, αναισθησίας, υλισμού, κλεπτοκρατιας. Το απόλυτο είδωλο των σημερινών νέων είναι ο πάμπλουτος κακοποιός που έχει ακριβά αμάξια, γκόμενες και βίλες. Όλο αυτό καθιερώθηκε από το σιχαμα που λέγεται rap-trap μουσική η οποία ξεκίνησε από τα getto και τις κακόφημες γειτονιές των νέγρων των ΗΠΑ. Φυσικά το χεράκι της έβαλε και η μεταμοντέρνα Αριστερά η οποία την προώθησε. Η μουσική αυτή έβγαζε προς τα έξω τις άθλιες συνθήκες ζωής και τις άθλιες συνήθειες των μαύρων με συνέπεια η πρωτόγονη κουλτούρα των Νέγρων μαφιόζων να καταντήσει η κυρίαρχη μόδα στη μεταμοντέρνα Δύση. Απλά ενδεικτικά ακούστε μερικούς στίχους τέτοιων τραγουδιών. Μιλάνε για μαχαίρια, 15χρονα με όπλα, πόρνες, χρυσές αλυσίδες και ακριβά ρούχα, ναρκωτικά, λεφτά από δουλειές της νύχτας κλπ. Πώς λοιπόν μια τέτοια νεολαία να είναι τίμια, "χερατη", "παντελονατη" και να μην βγάζει μαχαίρι για ψύλλου πήδημα;

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δίκιο έχεις. Προσθέτουμε μόνο ότι η κουλτούρα των μαύρων είχε και σπουδαία μουσικά σχήματα (πχ blues) που δεν σχετίζονταν με την εγκληματικότητα. Επίσης η μαφία στην Αμερική ήταν στην αρχή ιταλικό "επίτευγμα", με εβραϊκές και καλβινιστικες πλάτες. Οι νέγροι και οι Λατίνοι μπήκαν σχετικά πρόσφατα στο κόλπο. Άρα καλό είναι να θυμόμαστε ότι και αυτοί απλώς συμμετέχουν, δίνοντας ασφαλώς δικά τους στοιχεία, στην οργανωμένη εγκληματικότητα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η οποία σχετίζεται και με τις νεανικές κουλτούρες.

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για να ακριβολογούμε τα πρώτα γκανγκστεριλίκια ήταν ιρλανδικά. Μετά ήρθαν οι Ιταλοί που ανήγαγαν το οργανωμένο έγκλημα σε επιστήμη και μετά όλοι οι υπόλοιποι.

Για τα μπλουζ, καλύτερα να πούμε ότι είναι αφροαμερικανική μουσική κουλτούρα και όχι απλώς μαύρη. Αλλιώς γιατί δεν άνθισαν στην Αφρική; Επίσης, πέρα του περιβόητου αφρικανικού πεντατονικού είχαν επιρροές από κάντρι, ευρωπαική πόλκα κτλ.

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022

ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Εντάξει η ιρλανδική παρανομία πάει πολύ πίσω. Σχεδόν στις αρχές του κράτους των ΗΠΑ. Ημινεωτερική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Δεν το έχω ψάξει το θέμα. Δεν ξέρω αν το έχει ψάξει κάποιο από τα υπόλοιπα παιδιά. Πάντως νομίζω ότι δεν είχε σχέση με την κουλτούρα του υλιστικού νεοπλουτισμού και με την ιδεολογία η ιρλανδική παραβατικότητα. Για αυτό ανέφερα την ιταλική. Γιατί από εκεί και μετά δημιουργήθηκε η οργανωμένα εγκληματική συνιστώσα της ιδεολογίας του φιλελευθερισμού.

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καποιοι προσπαθουν να συνδεσουν "φασιστοσυμμοριες" με χουλιγκανους, και να παρουσιασουν μια ψευδη και προβοκατορικη εικονα! Το ιδιο προσπαθει να κανει και η κυβερνηση. Δυστυχως αυτη η δολοφονια θυμιζει "γρηγοροπουλο", ειναι προβοκατορικια και δειχνει την "εικονα του προσεχους μελλοντος"!
Κατα την γνωμη μου, ζουμε την "πτωση του υπαρκτου καπιταλισμου"... αυτο σημαινει οτι τετοια φαινομενα θα ειναι "γεγονοτα", τα οποια ισως καποια απο αυτα να εχουν καταλυτικο χαρακτηρα...
Ή παρατεταμενη οικονομικη ανεχεια - "κριση", φτωχοποιει τις μαζες των μη βιωσιμων πολεων με αποτελεσμα να εχουμε την πτωση του παραδοσιακου καπιταλιστικου συστηματος...
Ειχε δικιο ο Λενιν οταν ελεγε οτι οι καπιταληστες θα μας πουλησουν το σχοινι που θα τους κρεμασουμε. Φαγανε τον Τοπο, τη Θαλασσα, τα βουνα και τα λαγγαδια, τσιμεντωσαν τα παντα, χτισαμε ασχημες πολεις και τωρα ερχεται η ωρα της πληρωμης! Απο ΤΙ να εμπνευστει ο νεος, σε μια τσιμεντουπολη??? Για αυτο εχουμε "φαινομενα" τετοια οπως η δολοφονια του Αλκη, για αυτο πολλα νεα παιδια "γινηκαν πουστρακια, ανωμαλοι, πρεζακια, χασικληδες, ανθελληνες κλπ κλπ"...
Οταν ταξιδευα στην Ανατολικη Ευρωπη, παρατηρουσα τις συμπεριφορες των ανθρωπων (Πολωνων Ουγγρων, Τσεχων κ.α), οι οποιοι εδειχναν μια αλλη κουλτουρα σε σχεση με τους Ελληνες, πολυ πιο Ελληνικη και Προοδευτικη.... και αναρωτιομουν.... Πως αυτοι που ειχαν και 50 χρονια καθεστως εχουν κρατησει 5 σωστα πραματα??? Ισως, γιατι ζουσαν σε μια Πραγα, σε μια Βουδαπεστη, σε μια Κρακοβια.... σε μια καλυτερη πολη! Ισως γιατι δεν κατεστρεψαν τον οικο τους...

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου, 2022

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έχεις μια εξιδανικευμένη εικόνα για την ανατολική Ευρώπη. Δυστυχώς εκεί πέρα τα ντράγκια και η πορνεία πάνε σύννεφο. Αν δεν τα στάξεις στη μαφία δεν ανοίγεις ούτε ψιλικατζίδικο και η νεολαία είναι δυτικοποιημένη στο φουλ, χειρότερα από δω. Άσε που σβήνουν βιολογικά. Οι δε γυναίκες αν μυριστούν δολάριο μαζεύονται σαν τις μύγες.
Υπάρχει βέβαια και ένα εθνικιστικό κίνημα, αλλά πολύ μειοψηφικό και ανίκανο να επηρεάσει καταστάσεις. Μη κοροιδεύεστε. Όπου πέρασε ο φιλελευθερισμός δε ξαναφύτρωσε χορτάρι. Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτό το σύστημα.

Αρχιτεκτονικά-πολεοδομικά η Βουδαπέστη και η Πράγμα είναι πράγματι υπέροχες πόλεις. Η Βαρσοβία όχι και τόσο. Βέβαια τα χάλια της εδώ Γκαγκαρίας δεν τα έχει κανένας.

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Λουκασένκο και ουκρανοι εθνικοσοσιαλιστές δεν επηρεάζουν καταστάσεις λες;

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε,

Τι ο Λουκασένκο; Στο ιντερνετικό πορνό και τα τσατρουμς οι μισές είναι Λευκορωσίδες. Επίσης, η Λευκορωσία εξαφανίζεται και αυτή πληθυσμιακά. Σταματήστε να κρίνετε μια κοινωνία από την ρητορική του ηγέτη της και δείτε την πραγματικότητα.

Αλλά εγώ έλεγα για Ουγγαρίες, Πολωνίες, Τσεχίες και λοιπές νατοικές δυνάμεις. Για τους "Ουκρανούς εθνικοσοσιαλιστές"... Καλύτερα άστο να πάει στο καλό...

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ανωνυμε, δεν εξιδανικευω την Αν. Ευρωπη, ουτε λεω οτι εκει τα πραγματα ειναι υπεροχα. Απλα λεω οτι εθνη μικρα κι αυτοι οπως και εμεις, διατηρουν εστω μια εικονα του πολιτισμου τους στις πολεις τους, σε αντιθεση με εμας που οι πολεις μας δεν εμπνεουν. Μονο για τον συφερτο των πακιστανοαφγανων κανουν τετοιες πολεις! Η Αθηνα ειναι μη Αθηνα....
Αλλα ας παμε στο ερωτημα το γιατι ειχαμε ενα τετοιο εγκλημα? Απο τι "εμπνευστηκε" ο Αλβανος και βγηκε για αιμα??? Απο τη φανελα του ΠΑΟΚ? Απο τον δικεφαλο μηπως??? Οχι! Απλα, σε ενα τετοιο παρακμιακο αστικο περιβαλλον εγινε μαχαιροβγαλτης...

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ιδανικό τους είναι η υποτίθεται οπαδικη κυριαρχια στη πόλη τους..

Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ο/ Σφαίρος είπε...

"Θα προσέθετα οτι όσοι old school έχουμε μεγαλώσει σε γειτονιές παιζαμε και νερατζοπολεμο, πετροπόλεμο και ψιλοξυλο για χααβαλέ( με άλλα σχολεια,γειτονειες ομαδιτσες τοπικες κλπ) έχουμε κάπως " ξεδώσει" ,ενω τα σημερινα παιδια είναι κλεισμενα μέσα...Οτι και να γινονταν ξεραμε οτι παναθηναικοι,ολυμπιακοι,εθνικιστες,αναρχικοι κλπ θα μοιραζομασταν τα ιδια στεκια,τους ίδιους δρομους οποτε η αντιπαραθεση θα πηγαινε μεχρι ενα σημείο.Τα τωρινα παιδια δεν εχουν τετοια σισθηση γιατι εχει αλλάξει η κοινωνια μας δυστυχώς."

Αρκετά εύστοχη η παρατήρηση αυτή, όχι ότι δεν υπήρχε κακία, μπρουτζοβλαχιά (ή βίντεογκέημς) πιο πριν αλλά τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα πρώτα με την πασόκικη νοοτροπία του "κανω ότι γουστάρω" & "τα σπάω" & "χαβαλές & αλητεία", έπειτα τα σύνδρομα του σημιτικού νεοπλουτισμού (μόδα, κουτσομπολιό, υγιής ανταγωνισμός & σαπουνόπερα), και τα τελευταία χρόνια με μαντ μαξ υποκουλτούρες.
Αρκετά εύστοχο και το συγκεκριμένο σχόλιο..

"Να προστεθεί επίσης ότι τα πρότυπα της σημερινής νεολαίας είναι εξαιρετικά βίαια και προωθούν μια κουλτούρα λαμογιάς, ύπουλου χτυπήματος, αναισθησίας, υλισμού, κλεπτοκρατιας... Απλά ενδεικτικά ακούστε μερικούς στίχους τέτοιων τραγουδιών. Μιλάνε για μαχαίρια, 15χρονα με όπλα, πόρνες, χρυσές αλυσίδες και ακριβά ρούχα, ναρκωτικά, λεφτά από δουλειές της νύχτας κλπ. Πώς λοιπόν μια τέτοια νεολαία να είναι τίμια, "χερατη", "παντελονατη" και να μην βγάζει μαχαίρι για ψύλλου πήδημα;"

"Μη κοροιδεύεστε. Όπου πέρασε ο φιλελευθερισμός δε ξαναφύτρωσε χορτάρι. Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτό το σύστημα."

Πες το ψέμματα φίλε. Αυτός ο αγοραίος φιλελευθερισμός τα ρήμαξε όλα προσποιούμενος υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και δημιουργίας.
Το παράδειγμα του πάλαι ποτέ ελληνιστή Άδωνι είναι αδιαμφισβήτητο για το πως μπορεί καταντήσει κάποιος..

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως που ζουμε το τελος του "υπαρκτου καπιταλισμου" και ο καθε κατεργαρης θα παει στον παγκο του... Πολλες ομοιοτητες της εποχης μας με το αντιστοιχο τελος του "υπαρκτου σοσιαλισμου", το οποιο ξεγυμνωσε ολη την υποκρισια των δηθεν "κομμουνιστων" ανα τον κοσμο.
Η επιστροφη στα χωρια ως αμεση λυση για τις μαζες των πεινασμενων - παρακμιακων νεοελληνων ειναι μονοδρομος. Η φτωχοποιηση κανει τους μικροαστους των πολεων να μοιαζουν επαιτες μπροστα σε αυτους που μενουν στα χωρια και η κυρια ασχολια τους ειναι γεωργοι - κτηνοτροφοι και οτι εχει σχεση με την γη. Ποσο χρεος ακομη να βαλει η μη Αθηνα???

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου, 2022

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μάλλον είσαι πολύ αισιόδοξος φίλε. Δεν βλέπουμε πως μπορείς καταλήγεις σε ένα τόσο ελπιδοφόρο συμπέρασμα για το τέλος του υπαρκτού καπιταλισμού. Για να καταρρεύσει ένα σύστημα πρέπει να υπάρχει μια αντίπαλη δύναμη να το χτυπήσει. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία τέτοια. Ο μέσος Ευρωπαίος βούλιαξε στην φιλελεύθερη αθλιότητα. Θεωρεί την προσφερόμενη καθημερινότητα αυτονόητη. Δεν αντιδρά σωστά και μάλλον δεν θα αντιδράσει ποτέ ξανά σωστά. Μη το μπερδεύουμε με την πτώση του κομμουνισμού. Ο κομμουνισμός κατέρρευσε γιατί όλοι οι αξιωματούχοι της ελίτ του στην Ρωσία και σε πολλές ακόμα χώρες ήταν εξαγορασμενες από τις ΗΠΑ. Ο Γέλτσιν πήρε τηλέφωνο τον Μπους, όντας ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος, και του είπε "Τζωρτζ, η δουλειά έγινε", όταν ξεφορτώθηκαν τον Γκορμπατσόφ που επιζητούσε ένα ρεφορμιστικό σοσιαλισμό τύπου Σουηδίας των '70's.
Ποιος θα ρίξει τον καπιταλισμό λοιπόν; Ένα σύστημα ποτέ δεν καταρρέει μόνο του.

Επίσης η φυγή στην επαρχία είναι καλή ιδέα. Αρκεί να μην την αλλοιώσουμε σε φυγή από την μάχη. Άσε που η παγκοσμιοποίηση θα τρυπώσει και στην πιο μικρή γωνιά της γης.
Επειδή κάποιοι δεν κατάγονται από την επαρχία και θα πρέπει να ζήσουν στα αστικά κέντρα, η μάχη μας ενάντια στον καπιταλισμό πρέπει να συνεχιστεί παντού. Ακόμη και χωρίς ελπίδα. Απλά ως θεραπεία για τις ψυχές μας.

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι. Η φυγή από την πόλη μπορεί ενδεχομένως να είναι μια λύση σε καθαρά προσωπικό/ατομικό επίπεδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πολιτική λύση. Έτσι και αλλιώς η φιλελεύθερη κουλτούρα της πόλης έχει τρυπώσει πλέον σχεδόν σε κάθε άκρη της Ελλάδας, άντε με εξαίρεση κάποια ξεχασμένα ορεινά χωριά

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Hammer88 είπε...

Να χαιρετησω τα αδερφια της Hellas Verona.Kερκιδα δικια μας απο παλια.Τωρα για Αγγλια μια και ειμαι West Ham.Γενικα υπαρχουν καποιες διαφορες απο την ηπειρωτικη Ευρωπη.Πχ οι λευκοι αγγλοι δεν εχουν κανενα προβλημα με τους μη λευκους που εχουν προσαρμοστει στον αγγλικο τροπο ζωης και αισθανονται αγγλοι.Ο ιστορικος αρχηγος της ICF για παραδειγμα ειναι μαυρος και δεν ειχε κανενα προβλημα να παραβρεθει σε εκδηλωση οπαδων της Λατσιο καποια χρονια πριν.Ο λογος που υπαρχουν τοσοι skins οπαδοι της και εκει και παγκοσμιως ειναι οτι το ανατολικο λονδινο θεωρειται το λικνο του Oi! με μεγαλες μπαντες του ειδους.Οι skins αυτοι ειναι σαφως πατριωτες και εθνικιστες μη ξεχναμε οτι η περιοχη υπηρξε και προπυργιο του αγγλικου εθνικισμου απο εποχες Μοσλευ.Και φασιστικες εκδηλωσεις υπαρχουν καθε φορα με τη Τοτεναμ χαιρετισμοι και Adolf Hitler.Η φιλια με Λατσιο λογω Di Canio επισης το επιβεβαιωνει.Τωρα για Millwall που βλεπω συμπαθειες πολλων θα πω δυο πραγματα τελειως αντικειμενικα και οχι λογω της κλασικης αντιπαλοτητας.Αυτη ειχε επισης μαυρο αρχηγο και ειναι εθνικιστες αλλα η νοοτροπια δεν ειναι καθολου ομορφη.Θεωρειται η ντροπη του νησιου και δικαιως γιατι εχει επανειλημμενως σπασει τον οπαδικο κωδικα κανοντας επιθεσεις σε απλους οπαδους οπως και η Τοτεναμ(στην Αγγλια οι firms ψαχνουν η μια την αλλη και θεωρουν ντροπη να χτυπησουν scarfers η απλους οπαδους).Επισης οταν οι τουρκοι ειχαν σφαξει οπαδους της Leeds ειχαν παει ντυμενοι με τουρκικες φανελες και εκαναν οτι κοβουν τους λαιμους στους οπαδους της Leeds στο μεταξυ τους.Οι τουρκοι εχουν και πανο τους.Αυτα προς ενημερωση ειδικα των εθνικιστων που τους συμπαθουν.Τωρα εξαιρεση στο θεμα των μαυρων μαλλον αποτελουν οι Headhunters που ειναι καθαρα ρατσιστες.Νομιζω υπαρχει και φιλια με Hellas.Σωστα και αυτα για Blues Brothers με την υποσημειωση οτι οπαδους Rangers εχουν σχεδον ολες οι αγγλικες ομαδες αφου ειναι η αγαπημενη ομαδα της Σκωτιας.

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Όλα τα είχαμε, οι αντιφασίστες "ναζί" μας έλειπαν. Αυτά τα άτομα πρέπει να έχουν απίστευτα ψυχολογικά

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

έχουν και άποψη για τον φασισμό οι σερβιτόροι του Πλεύρη;

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Για γέλια και κλάματα η φάση με τους γραφικούς σερβιτόρους. Εκρηκτικό "κοκτέιλ" η ημιμάθεια και ο φανατισμός σε συνδιασμό με την ψυχασθένεια. Μόνο ο Χίτλερ αδέρφια δεν ήταν αντιρατσιστής και όσοι σήμερα τον λατρεύουν σαν θεό, με αυτό το πλευρό να κοιμάστε.

Παρεπιπτόντως ο Ροκγουελ έχει κάνει μέχρι και εκδήλωση από κοινού με μαύρους. Οι ριζοσπαστικές ε/σ ομάδες μετά των πόλεμο είχαν τακτικά επαφές και συνεργασία με παλεστίνιους αγωνιστές ή και με Λίβυους της Χεζμπολάχ. Φαντάζομαι και αυτοί όλοι αντιρατσιστές ήταν κατά βάθος

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Hammer88 είπε...

Απορω γιατι καποιοι παραξενευονται με τον αντιρατσισμο της Λατσιο.Το εχει πει και ο Di Canio οταν τον ειχαν ρωτησει γιατι εχει μαυρους φιλους οτι δεν ειναι ρατσιστης αλλα φασιστας.Ο φασισμος ως κινημα δεν υπηρξε ρατσιστικος και θεωρουσε ισοτιμους ολους τους πολιτες.Νομιζω γιαυτο τους κατηγορουν και οπαδοι της Ρομα(η οποια εχει πολυ πιο ναζιστικους πυρηνες απλα η Λατσιο εχει το ονομα.Κατι παρομοιο συμβαινει και στη Κυπρο οπου οι πλεον ακραιοι πυρηνες οπαδων ειναι στην Ανορθωση και τον Απολλωνα και οχι στον ΑΠΟΕΛ που τον θεωρουν απλα ακροδεξια ομαδα).Ουτε ο εθνικοσοσιαλισμος υπηρξε ρατσιστικος με τη συγχρονη εννοια γιαυτο και υπηρετουσαν ακομα και εβραιοι στη Βερμαχτ(καποιοι και σε ανωτατες θεσεις οπως ο υπαρχηγος του Γκερινγκ) εκτος των αλλων,μαυρων,ασιατων κτλ.Γιατι ο ρατσισμος ως εννοια εχει σκοπο την προαγωγη ολων των φυλων και οχι την καταπιεση καποιων προς καποιους αλλους.Γιαυτο και ο Ροκγουελ που αναφερθηκε πιο πανω συνεργαστηκε με τους μαυρους σεπερατιστες γιατι επιδιωκαν τον ιδιο στοχο την δημιουργια φυλετικων περιοχων και το σταματημα της επιμειξιας.Οσο για τους ''μελανομορφους'' που λενε πολλοι αναπαραγωντας τις ανιστορητες μπουρδες καποιων βορειοευρωπαιων ο νορδικισμος ως θεωρια απορριφθηκε απο την εποχη του Αδολφου ακομα,δεν υπαρχει καποια υπεραρια υποφυλη τα ευρωπαικα εθνη ειναι ισοτιμες υποδιαιρεσεις της λευκης φυλης.Αν θελουμε να το δουμε πολιτισμικα ''υπεραριοι'' ειμαστε εμεις οι Ελληνες ως γεννητορες του πολιτισμου(το ειχε πει και ο Αδολφος προγονοι μας ειναι οι Ελληνες).Οι μπουρδολογοι του Stormfront και αλλων απλα εχουν μπερδεψει τον ναζισμο με το κινημα της λευκης υπεροχης τα οποια δεν ταυτιζονται.Καπου ειδα για επιβεβαιωση του αρνητικου στερεοτυπου απο καποιους ''εθνικοσοσιαλιστες'' και συμφωνω αυτο που κανουν καποιοι επιβεβαιωνοντας το ολοκαυτωμα(με τα γνωστα σκιτσα και τραγουδια) και με την συμμοριτικη δραση(ειδικα στις ΗΠΑ που για να ανελθεις ιεραρχικα στις ταξεις των nazi skins πρεπει να εχεις τραυματισει η σκοτωσει ανθρωπο)ειναι ακριβως οτι θελει η χολιγουντιανη προπαγανδα.Υπαρχει ενα πολυ ωραιο σαιτ το Aryanism το οποιο τα εξηγει ολα αυτα.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022