Ολοκληρώθηκε και το φετινό φεστιβάλ βιβλίου που πραγματοποιήθηκε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στους περιβάλλοντες χώρους του Ζαππείου. Αν εξαιρέσουμε τις κωμικοτραγικές ασχήμιες των πρώτων ημερών, όταν και επισκέφτηκαν το φεστιβάλ και μίλησαν σε πάνελ γκροτέσκες περσόνες της κυβέρνησης και του ευρύτερου του πολιτικού βίου, κατά τα άλλα ήταν μια αρκετά καλή διοργάνωση.
Πολλά περίπτερα εκδοτών, αρκετοί χώροι εκδηλώσεων που είχαν στηθεί ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους για να φιλοξενήσουν συζητήσεις και συναυλίες κλασικής μουσικής δωματίου, πολύς κόσμος (δυστυχώς, λόγω της οικονομικής στενότητας, δεν αγόραζε απαραίτητα βιβλία αλλά κοιτούσε τους πάγκους κι έκανε την βόλτα του) και σε ορισμένες (λίγες αλλά καλές) περιπτώσεις ευκαιρίες αγοράς βιβλίων με πολύ δελεαστικές εκπτώσεις. Ασφαλώς υπήρχαν και οι μαϊντανοί των social media που νομίζουν ότι είναι συγγραφείς, οι οποίοι ήρθαν στο φεστιβάλ για να βγάλουν φωτογραφίες και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Αλλά αυτό έχει γίνει πλέον κάτι αναμενόμενο.
Τα μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ επισκεφθήκαμε αρκετές φορές το φεστιβάλ. Χαρήκαμε ιδιαιτέρως όταν συναντήσαμε παλιούς φίλους που κάποιοι εξ αυτών είναι εργαζόμενοι στον χώρο του βιβλίου, άλλοι συγγραφείς, ορισμένοι επιστήμονες ενώ μιλήσαμε εγκάρδια με αναγνώστες μας συναγωνιστές. Ασφαλώς εξηγήσαμε στα παιδιά ότι εφόσον είναι τακτικοί αναγνώστες μας τίποτε δεν τα εμποδίζει να γίνουν και μέλη της λέσχης μας.
Άξιοι αναγοράς είναι ορισμένοι εκδοτικοί οργανισμοί που έδειξαν διάθεση για γενναίες εκπτώσεις. Οι εκδόσεις Ψυχογιός πωλούσαν το δεύτερο βιβλίο της σειράς prequel στην Τριλογία του Κόσμου του Φίλιπ Πούλμαν από 23 στα 11 ευρώ. Αν μάλιστα ζητούσε ο πελάτης στρογγυλοποίηση της τιμής το κόστος έπεφτε στα 10 ευρώ. Πρόκειται για απίστευτη έκπτωση ενός πολυσέλιδου τόμου, που έχει γραφτεί από έναν εκ των σοβαρών εναπομεινάντων λογοτεχνών του φανταστικού. Ανάλογη διάθεση διαπιστώσαμε και στο περίπτερο των παραδοσιακά σοβαρών εκδόσεων Gutenberg. Οι πωλητές κατέβαζαν πάνω από δύο ευρώ το κόστος του κάθε βιβλίου, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι κάποιος ήθελε πράγματι να αγοράσει. Το ίδιο θετικοί στην προοπτική της έκπτωσης ήταν αρκετοί ακόμη εκδότες.
Ωστόσο αν κάποιος θέλει να κερδίσει χρήματα σε μια τέτοια αγορά βιβλίου καλό θα είναι να έχει κινητό τηλέφωνο με δεδομένα πρόσβασης στο internet. Πριν αγοράσει οποιοδήποτε βιβλίο είναι χρήσιμο να κάνει μια γρήγορη διαδικτυακή έρευνα αγοράς προκειμένου να διαπιστώσει πόσο πωλείται το βιβλίο που θέλει να αγοράσει στα βιβλιοπωλεία. Δίνουμε αυτή την συμβουλή γιατί ορισμένοι εκδότες κάνουν μεν έκπτωση στους πάγκους του φεστιβάλ αλλά έχουν προηγουμένως φροντίσει να ορίσουν την αρχική τιμή πώλησης ώστε να είναι υψηλότερη από εκείνη των βιβλιοπωλείων. Έτσι η έκπτωση που προσφέρουν είναι απλά καπνός, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει την τελική τιμή πώλησης στα ίδια επίπεδα με τις τιμές των βιβλιοπωλείων. Ασφαλώς τέτοιες προσφορές δεν είναι ουσιαστικές. Οι ουσιαστικές προσφορές είτε των εκδοτών σε εκθέσεις είτε των βιβλιοπωλείων είναι εκείνες που προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από οπουδήποτε αλλού.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε κι ένα περίπτερο με επιτραπέζια παιχνίδια της Κάισσα. Η Πολιορκία, δηλαδή το νέο Κάστρα και Πολιορκητές, έκανε την εμφάνισή του και σκόρπισε ενθουσιασμό στα αιώνια παιδιά της κοινότητας των βιβλιόφιλων. Δίπλα του εξίσου ωραία επιτραπέζια, όπως τα Χαρτογράφος, Χορός Μεταμφιεσμένων, Ο Μαγεμένος Πύργος και άλλα δημιουργούσαν μια γωνιά με fantasy διάκοσμο στην άκρη της έκθεσης. Εξίσου ωραία και η αισθητική του περιπτέρου με τις vintage αφίσες και τα παζλ.
Όπως όλοι οι αναγνώστες μας θα έχουν αντιληφθεί η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. δεν θα παρέλειπε να πραγματοποιήσει μια από τις συνηθισμένες διανομές ενημερωτικών φυλλαδίων. Εκατοντάδες ενημερωτικά φυλλάδια της λέσχης και των εκδόσεων Κλέος διανεμήθηκαν σε βιβλιόφιλους και περαστικούς. Ασφαλώς την τιμητική του είχε το ωραίο φύλο, καθώς, με καθοδήγηση του Ανδρέα Σκαμανδρώνυμου ο οποίος υπήρξε συντονιστής της δράσης, πολλά φυλλάδια προωθήθηκαν στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό.
Το τέλος του φεστιβάλ σηματοδοτεί, κάθε χρόνο, κι ένα άτυπο τέλος του καλοκαιριού. Με την επόμενη έκθεση βιβλίων να αργεί πλέον, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για προσεχείς ενημερωτικές δράσεις της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας στους δρόμους των Αθηνών.
Εύγε!
Ευχαριστούμε!
Μπράβο ρε μάγκες. Πάντα στην πρωτοπορία του αγώνα. Συνεχίστε έτσι. Καινούργια έκδοση πότε θα κάνετε;
Ευχαριστούμε! Καινούργια έκδοση σύντομα. Το Κελτικό Λυκόφως το διάβασες;
Συγχαρητήρια μάγκες!
Ευχαριστούμε Draug
Επιβεβαιώνεται η εξαγορά του ΚΚΕ από τον Τσούνη
https://scontent.fskg4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307963290_10221162116948013_5234261959333415951_n.jpg?stp=dst-jpg_s640x640&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=5T3A3WJWYmIAX_tfgOd&_nc_oc=AQnb4oZCwb6k3r80ZkTjA8dy_4KnJ8_mEFBXbJ1zWRRrPcCLKHTMgsLaCo0FJrukt_8&_nc_ht=scontent.fskg4-1.fna&oh=00_AT9JIhN07IxCndqAiBc4xE31mMsmHMmQXjx46900kSXhTQ&oe=633280FE
Μπορεί να αισθανόμαστε μια ναυτία βλέποντας τα δύο πρόσωπα στα οποία εστιάζεις και κάτι παρόμοιο φέρνοντας στο νου το ΚΚΕ. Όμως το απόσπασμα του διαλόγου που παραθέτεις δεν λέει και πολλά. Η μία είναι πασοκοσυριζαια, οπότε δεν μας κάνει εντύπωση η αντιρωσική της θέση. Ο άλλος είναι πρώην "αξιωματούχος" κουκουές, που όμως στο θέμα του πολέμου αναπαράγει μια τυπικά ουδέτερη γραμμή.
https://www.kathimerini.gr/world/562057408/meloni-iera-keimena-ta-erga-gia-chompit/
"Το βουκολικό σύμπαν του Τόλκιν, με τους ενάρετους μαχητές που υπερασπίζονται τα ειδυλλιακά κατάφυτα βασίλειά τους απέναντι στις ορδές των σκουρόχρωμων βίαιων Ορκ, πυροδοτεί εδώ και δεκαετίες συζητήσεις για τις φυλετικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις του συγγραφέα, καθώς και για τις απόψεις του γύρω από τον σύγχρονο κόσμο και την παγκοσμιοποίηση"
Πως σας φαίνεται;
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Μας φαίνεται ότι η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. είναι μπροστά για τα δεδομένα του γελοίoυ ελλαδικου πολιτικού μας χώρου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ευρωπαϊκά δρώμενα (εκτός από την μεγάλη κοινωνική δυναμική τους).
Στην ουσία τώρα, αυτή ήταν η ιδεολογία του αριστερού ρεύματος του MSI που εισηγήθηκε ο μεγάλος Ραούτι στα τέλη της δεαετίας του '60 και σε εκείνη του '70. Η σημερινή Μελόνι δεν διατηρεί σχεδόν τίποτα από το ιδεολογικό της παρελθόν. Είναι μια νεοεθνικιστική ρέπλικα.
Οι σοβαροί Ιταλοί εθνικιστές/νεοφασίστες κλπ στηρίζουν έναν υποψήφιο μικρού κόμματος (όχι εθνικιστικού) που τολμά ακόμη να μιλά για έξοδο από την ευρωζώνη και διάλυση της ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα περίεργο πράγμα. Οι ίσες αποστάσεις του Μπογιόπουλου και ο αντιρωσισμός της Ακρίτα όλως τυχαίως ευθυγραμμίζονται απόλυτα στα συμπεράσματα που βγάζει ο καθένας τους. Τελικά είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι, με το να λες "ούτε ΝΑΤΟ ούτε Μόσχα" όντας κάτοικος νατοϊκής χώρας, παίρνεις αντικειμενικά το μέρος του ΝΑΤΟ (είτε υποκειμενικά το θες, είτε όχι).