Ο «μάγος της μπάλας»

   

Στην σημερινή εποχή των αντιστραμμένων αξιών υπάρχουν άνθρωποι που χάφτουν το marketing του κάθε Σπυρόπουλου, ο οποίος για να φέρει τηλεθέαση στο κανάλι του σερβίρει ανοησίες του τύπου, «είδαμε το καλύτερο Μουντιάλ της ποδοσφαιρικής ιστορίας στο Κατάρ». Πράγμα που μας κάνει να διερωτηθούμε αν έχει νόημα να αναφερθούμε στους αληθινούς «μάγους της μπάλας» των περασμένων εποχών. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι εξ αυτών είχαν την ατυχία να μην καταγραφεί τηλεοπτικά το 75% των ωραίων φάσεων που δημιούργησαν. Υπάρχουν άραγε σήμερα άνθρωποι κάτω των τριάντα ετών που μπορούν να εκτιμήσουν την ποδοσφαιρική αξία αθλητών όπως ο αείμνηστος «μάγος» της Βραζιλίας;

Ασφαλώς κρατάμε αποστάσεις από βλάκωδεις κατηγορίες του τύπου «ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου». Είναι δύσκολο να συγκριθούν ένας σέντερ φορ με έναν αμυντικό ή με έναν επιτελικό μέσο. Το σωστό θα ήταν να μιλούσαμε για τους πιο θεαματικούς ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Υπό αυτούς τους όρους ο Πελέ δεν ήταν απλά ποδοσφαιριστής. Ήταν μάγος.

Το παρακάτω video είναι αφιερωμένο σε όσους θυμούνται τι σήμαινε κάποτε θεαματικό ποδόσφαιρο και αληθινό αθλητικό θέαμα από εκατέρωθεν βιρτουόζους της στρογγυλής θεάς, με πρώτο όλων τον εκλιπόντα «μάγο της μπάλας».