Συνέντευξη του Σταμάτη Μαμούτου στο διαδικτυακό κανάλι του Αντίνοου


Πριν λίγες ημέρες ο Σταμάτης παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του Αντίνοου. Η συνέντευξη είχε τρεις θεματικές ενότητες.

Οι ερωτήσεις της πρώτης ενότητας αφορούσαν την ιστορία της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας και την σχέση της με την War Flag του Sun Knight, την γνωριμία των μελών της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. με ιστορικούς Έλληνες συγγραφείς και την άποψη του Σταμάτη για την παρακμή της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού στην μεταμοντέρνα εποχή.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο Σταμάτης απάντησε στις ερωτήσεις που αφορούσαν τον πολιτικό Ρομαντισμό, την ιδεολογία του Τόλκιν, τον ελληνικό Ρομαντισμό και την Μεγάλη Ιδέα.

Στην τρίτη ενότητα οι ερωτήσεις αφορούσαν τον Ίωνα Δραγούμη, τον Ιωάννη Μεταξά και την σχέση τους με τα ριζοσπαστικά πολιτικά ρεύματα της εποχής τους.  

 




Σχόλια:

 Ο/Η Outlander είπε...

1:15:35
"..Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται ξεχωριστοί, γεννιούνται με χάρισμα, και κατά την διάρκεια της ζωής τους, μέσα από την ιστορική εμπειρία το καλλιεργούν...

..Κάποιοι άνθρωποι που είναι ξεχωριστοί οφείλουν, μέσω των ενοράσεών τους, να οδηγήσουν την κοινωνία τους και το έθνος τους. Έχει και το πλατωνικό στοιχείο, υπό την αρχαιοελληνική έννοια, ότι ο ξεχωριστός ο άνθρωπος δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, είναι οργανικό κομμάτι του λαού, είναι μέρος του λαού, αλλά ακριβώς επειδή είναι διαφοροποιημένος, έχει αυτή την ποιοτική διαφοροποίηση, οφείλει να οδηγεί...

..Θεωρούσε ότι οι ξεχωριστοί άνθρωποι δεν υπάρχουν για να ζούνε ωραία, άνετα και πλούσια. Ζουν γιατί έχουν μια ιστορική αποστολή, και η ιστορική τους αποστολή είναι να οδηγούν τα έθνη τους στα πέρατα των ενοράσεών τους. "

Έχουν ενδιαφέρων οι στοχασμοί του Carlyle, όπως και στο "Σημεία των καιρών".
Αν και, κατά την προσωπική μου άποψη, όπως η εθνική είναι μία σεβαστή διάσταση της ανθρώπινης φύσης, και ο στωικός «κοσμοπολιτισμός» είναι επίσης μία σημαντική διάσταση του ανθρώπινου πνεύματος.
*αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την πνευματική υγεία ή ποιότητα μια φυλής ή ενός λαού, διότι βλέπε για παράδειγμα του νεοθωμανούς με τις ύπουλες ενοράσεις του χυδαίου ηγέτη τους.. θέλει ανεπτυγμένο πνεύμα ο «κοσμοπολιτισμός»..

Ρομαντισμός και πατρίδα, φιλοπατρία, εθνικοφροσύνη, εθνικισμός κτλ..

- Ευρωπαϊκή παραδοσιοκρατία, γεωπολιτική και ευρωπαϊκή ενότητα ή ενοποίηση, ένα ζήτημα σε μια εποχή διεθνούς αστάθειας, τριβών και ρήξεων, σε μια υποήπειρο με μισό αιώνα σχετικής καταλλαγής εξαιρώντας την βαλκανική μπαρουταποθήκη.

- Κατά την γνώμη μου, ο ηρωισμός της Marvel δείχνει περισσότερο επιφανειακός χωρίς βάθος, συνήθως. Περισσότερο βάθος, αν και από την πλευρά του φιλελευθερισμού, έχουν τα δραματικά ζητήματα της σειράς Law & Order.

- Η κλασσική ανάγνωση είναι δυσκολότερη, χρειάζεται συγκέντρωση και ηρεμία, η εικονογραφημένη είναι ευκολότερη, όπως ακόμη ευκολότερη είναι η τηλεοπτική ανάγνωση ή εξιστόρηση.

- Ένα ζήτημα που πρέπει να θιχτεί καθώς συνειδητά ή περισσότερα ασυνείδητα βασανίζει πολλούς σκεπτόμενους ή συναισθανόμενους ανθρώπους, είναι
ποιος είναι ρομαντικός; Πως μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι ρομαντικός; Πως μπορεί να καταλάβει που ανήκει, αν ανήκει στον Ρομαντισμό ή στον (μετα)Νεωτερισμό;
Που είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους;
Ποια είναι τα διαλεκτικά σημεία μεταξύ του Ρομαντισμού και του (πρωτογενούς) Διαφωτισμού);

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Outlander, αν ο οικοδεσπότης του τηλεοπτικού διαύλου μας καλέσει ξανά μπορεί να γίνουν επιπλέον εκπομπές, προκειμένου να απαντηθούν τα σημαντικά ερωτήματα που θέτεις.

Ειδάλλως, αν κάποια στιγμή οργανώσουμε κάποιο δικό μας κανάλι.

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021