Η μαύρη επέτειος των Ιμίων

                                      

Τον Ιανουάριο του 1996 η ελληνική κοινωνία υπέστη μια συμβολική συντριβή. Το επεισόδιο των Ιμίων αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς διπλωματικών στραπάτσων. Ακολούθησαν οι δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού, καθώς και ο διεθνής διασυρμός στην υπόθεση Οτσαλάν. Έπειτα ήρθε η κοινωνική υποταγή στο οργανωμένο έγκλημα (υποθέσεις Σορίν Ματέι, λεωφοροπειρατειών κλπ), που έχοντας τις πλάτες των αλητών της δημοσιογραφίας έδειχνε ικανό να εμπαίζει το αστείο ελλαδικό κράτος. Κυρίως, όμως, ακολούθησε ο ολικός εκφυλισμός της ελλαδικής κοινωνίας στο υλιστικό, χρηματιστηριακό και χυδαίο life style των ευρωπαϊστών της Ελλάδος.

Ήταν η εποχή που η τότε κυβέρνηση, εκτελώντας τους σχεδιασμούς της γερμανικής πρεσβείας, παρέδιδε τον «πολιτισμό» της χώρας σε περσόνες όπως ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μόδιστρους, σε ανθρώπους της νύχτας και σε βιζιτούδες πολυτελείας πουν ανάγονταν σε τηλεοπτικές stars. Ο μέσος Έλληνας θα έχανε για πάντα τις παλιές του γειτονιές και τα τελευταία ίχνη αξιοπρέπειας από τους εκφραστές της παγκοσμιοποίησης στα πλαίσια ενός κίβδηλου ευδαιμονισμού.

Σήμερα οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι κρυμμένοι πίσω από άλλα πρόσωπα. Η.Π.Α και Γερμανία σχεδιάζουν την οριστική οικονομική διχοτόμηση του Αιγαίου, καθώς στο κοινωνικό και το πολιτιστικό πεδίο οι στόχοι τους έχουν επιτευχθεί και η Ελλάδα είναι νεκρή. Απομένει απλά η γεωπολιτική επικύρωση του θανάτου της, που θα ανακοινωθεί στο προσεχές μέλλον. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νέα βιτρίνα του συστήματος που εγκαθίδρυσε ο γερμανικός παράγοντας και το «σύστημα Κλίντον’ στην Ελλάδα, κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90.

Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. απευθύνεται στους ελάχιστους «Όσους Ζωντανούς», υπενθυμίζοντας τις ιστορικές στιγμές που σηματοδότησαν τον οριστικό θάνατο της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Και τούτο επειδή η μνήμη εξακολουθεί να είναι σημαντική για τους λίγους ρομαντικούς.

Στο παρακάτω απόσπασμα ο Σταμάτης, την εποχή που παρουσίαζε την ραδιοφωνική εκπομπή της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. από την συχνότητα του rockmachine, ανέλυσε την μαύρη επέτειο των Ιμίων, ανατρέχοντας στα όσα προηγήθηκαν της κρίσης και στα όσα σηματοδότησε για την εποχή που ακολούθησε.