Οι γάτες ως εχθροί του φιλελευθερισμού

             

[...] Όταν οι γάτες εγκαταλείπουν τους δρόμους το χάος επελαύνει. Δεν πρόκειται για το χάος που προηγείται της τάξης, αλλά για το ακαθόριστο χάος που επιτρέπει τη θριαμβευτική επέλαση του φιλελευθερισμού. Πρόκειται για το χάος που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Έχοντας στερηθεί τις γάτες της, η πόλη χάνει την ψυχή της. Αποποιείται της αρχαίας της ιδιότητας, δηλαδή μιας πόλης με ρίζες. Μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ντεκόρ για τουριστική χρήση ή ακόμη χειρότερα σε μια πόλη-υπνωτήριο. Οι λιγοστοί κάτοικοι εξαφανίζονται κι αυτοί μετά τις γάτες τους. Εξοβελίζονται προς τα μεγάλα προάστια σε μια τεράστια νεκρή ζώνη, εκεί όπου τελειώνει κάθε πολιτισμός.


Στη θέση τους οι μπουρζουάδες-μποέμ και ο ψευτο-υγιεινιστικός του πολιτισμός κάνει την εμφάνισή του πανταχόθεν: καθαριότητα, ασφάλεια και ψευδο-ανάμιξη. Το εν λόγω τρίπτυχο του νεοφιλελευθερισμού προσκολλάται στο ανθρώπινο μυαλό, το οποίο έχει υποστεί τέτοια καταστροφή ώστε δεν μπορεί να του αντισταθεί [...]

Jip de Paname, Le Chat, ennemi naturel du libéralisme!, μτφΑθηνά. ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ημερολόγιο 2020 των εκδόσεων Έξοδος.

Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εύγε! Εξαιρετικό κείμενο, τόσο για την αναφορά στις (αγαπημένες) γάτες όσο και για τις εξαιρετικά εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στην σύγχρονη πόλη και τον χαρακτήρα των ατελείωτων προαστίων. Ο σύγχρονος άνθρωπως θα είχε πολλά να μάθει από μια αγριόγατα αν ο τρόπος ζωής του δεν του είχε αφαιρέσει κάθε βαθύτερη αντιληπτική ικανότητα και ευαισθησία.

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η γάτα ενσαρκώνει ένα ανυπόταχτο πνεύμα "θετικού" αναρχισμού. Δεν δωροδοκείται, δεν εξαγοράζεται, ακόμα και όταν ως κατοικίδιο δένεται με το "αφεντικό" της διατηρεί την ανεξαρτησία της. Όπως και μια αριστοκρατική απόσταση σε κάθε της σχέση, μια αύρα ανωτερότητας και απάθειας. Στα μάτια τις βλέπει κανένας πως τα αρχέγονα ένστικτα δεν έχουν σβήσει

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου, 2021

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εδώ τι είχε να πει και ο μεγάλος Lovecraft
https://www.hplovecraft.com/writings/texts/essays/cd.aspx

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ανώνυμοι, γουστάρουμε cats και Thundercats.

Ανώνυμε, το γνωρίζουμε το video που έστειλες. Αλλά δεν μπορούμε να προβάλουμε στο ιστολόγιό μας εκδηλώσεις άλλης οργάνωσης με την οποία δεν έχουμε σχέση. Ακόμη και αν συμφωνούμε στο περιεχόμενο των λόγων του συγκεκριμένου video.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αυτό όμως δεν αντιβαίνει με τον ρομαντισμό; Η γάτα είναι φύσει πονηρό και κυνικό ζώο. Ύπουλο και μοχθηρό. Ενσαρκώνει τέλεια την ναρκισσιστική γυναικεία ψυχοσύνθεση. Το ότι δεν δένεται με τον ιδιοκτήτη της δείχνει την απουσία αισθήματος και τον συμφεροντολογισμό.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και ο λέοντας μια μεγάλη γάτα είναι. Αλλά ως σύμβολο εκφράζει την αρχοντιά και την ένθεη αρρενωπότητα.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η ναρκισσιστική γυναίκα αναζητά την αποδοχή και την επιβεβαίωση, είναι ασταθές ον και στην πραγματικότητα δεν αντέχει την μοναξιά, τρέμει να μείνει μόνη της με τον εαυτό της. Καμία σχέση με την γάτα η οποία ενσαρκώνει την απόλυτη αυτάρκεια και αυτονομία. Όσο για το τελευταίο η απουσία αισθήματος έχει και μια άλλη ανάγνωση, αυτή της αριστοκρατικής "απόστασης". Μπορεί να μένει μαζί σου, ή να τρώει στην αυλή σου αλλά έχει τον δικό της κοσμο, την δική της ζωή, δεν εξαρτάται από εσένα και μπορεί κάλλιστα να επιβιώσει και μόνη της στον κόσμο (δυστυχώς για τους ιπτάμενούς μας φίλους)

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
 Ο Πατριάρχης είπε...

Οι οφθαλμοί μου εστάθηκαν εις το δρύινον ράφι της οικίας μου. Ήτο ένα δώρο εις εαυτόν, προερχόμενο εκ των τριόβολων που κατέθεσαν ανόη..-χμμ λαμπροί ήθελα να είπω-συναγωνιστάς, προς ανέγερσιν ανδριάντος αρχαίου στρατηλάτου. ¨Εξαφνα διαπίστωσα ότι εις το ράφι υπήρχε φάκελος ανοιγμένος. Πήρα όρκον ότι προ ολίγων στιγμών τα ράφι ήτο άδειον! Ποια δεισιδαίμονα μαγγανεία ενέπαιζε τον κουρασμένον μου νου; Πήρα τον φάκελον και διάβασα το περιεχόμενο του μηνύματος που περιείχε. Μα την δόξα του Άβαταρ, ήτο ξανά το φάντασμα του Λεμούριου. Και έγραφε τα εξής ολίγα:

"Μαμουτε πιασ'τη γατα! ειχες δεν ειχες μπολσεβικε μεχρι και τις γατες καπηλευτηκες για να προπαγανδισεις τον κομμουνισμο σου. αν ειναι δυνατον να θεωρησουμε ποτε την προσωποποιηση του ατομισμου και της αυτονομιας που ειναι μια γατα με τη λειτουργια μιας σοσιαλιστικης ή κομμουνιστικης κοινωνιας σου, μεσα στην οποια ισοπεδωνεται και εξισωνεται με καθε σκλαβο η αριστοκρατικη ατομικοτητα ενος λεμουριου για να αποδεχθει τους κανονες που θετουν μια κυβερνητικη ομαδα κομμουνιστων κατσαπλιαδων σου! εδω ειναι Δυση και Αριοι και δεν περναει ο σοσιαλισμος σου που ειναι κομμενος και ραμμενος στα μετρα των αφροασιατικων και εβραιων σκλαβων! οποτε ασε τις γατες που εχουν ακρα αντιθετη ψυχοσυνθεση απο τον μπολσεβικισμο σου και παιξε με κανα σκυλο που η δικη του ταιριαζει ακριβως σε αυτη την ιδεολογια σου. Μαμουτε πιασε τη γατα!!! -Λεμουριος τρολιστας"

Οσάκις ολοκλήρωσα την ανάγνωσιν του κειμηλίου τούτου της νεοελληνικής υμών γλώσσης (υμών, καθότι ημείς υιοθετούμε την αττικήν αρχαιοπρεπή καλλιέπειαν), ένα ανατριχιαστικό γουργουρητόν έκανε τας τρίχας της κεφαλής μου να σταθούν όρθιαι, ωσάν τα κάγκελαν που τραντάζουν αι νεοφασίσται των γηπέδων. Ένα νιαούρισμα εξερχόμενο εκ της κολάσεως ακολούθησε. Και τότε ο φάκελος εξαφανίσθη ως δια μαγείας υπό των χειρών μου...

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πατριάρχη άστα αυτά. Τώρα βλέπω έχεις σχέσεις με εθνικοσοσιαλιστές και κάνετε κοινές εκπομπές. Είσαι και εναντίον των τραπεζών και της ΕΕ έμαθα. Πώς γίνεται ρε μπαγασα όμως να δηλώνεις Ε/Σ και να πολιτεύεσαι με το ΛΑΟΣ;

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όταν σας λέγαμε για νιτσεϊκό κυνισμό και αριστοκρατισμό εσείς κραζατε. Τώρα ξαφνικά θυμηθήκατε τις γάτες.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ποιος σας έκραζε, πότε, για ποιο θέμα και κυρίως ποιοι είστε εσείς; Για να σας λάβει υπόψη του κάποιος πρέπει να υπάρχετε.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, 2021

 
Ο Αχιλλέας είπε...

Σας τρομάζει ο πραγματικός συντηρητισμός ε; Εσείς θέλετε Walmart, Public και επενδύσεις! Νομίζετε ότι θα κρατήσετε για πολύ ακόμα το δήθεν δίπολο Αριστεράς-Δεξιάς; Τα σημερινά παιδιά έχουν ξεκινήσει και ενημερώνονται και εσείς αποτελείτε, πλέον, γραφικούς δεινοσαύρους! Τελείως ξεπερασμένοι και πραγματικά γελοίοι.
Λεμούριε ως γνωστό γκαρσόνι που είσαι πιάσε μια "έθνο" - καπιταλιστική σούπα με μπόλικο πιπέρι ελεύθερης οικονομίας... Και γρήγορα γιατί πεινάμε!

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, 2021