Το σερβικό συγκρότημα Tornado

   

Ο τίτλος του δίσκου καθιστά σαφές πως αναφέρομαι στους Σέρβους Tornado, μιας και το εν λόγω όνομα ανήκει σε αρκετά συγκροτήματα διαφόρων εθνοτήτων. Οι Σέρβοι, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄90, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν demos με ethnic-hard rock υπόβαθρο και στίχους με θέμα την εθνική τους ιστορία. Αν και οι τεχνικές τους ικανότητες έγιναν εμφανείς, οι πρώιμες συνθέσεις τους όπως τα «Sloboda Zove» και «Gračanica 1389» ήταν απλά καλές. To 1999 κυκλοφόρησαν αρκετό υλικό σε ένα demo ενώ η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε την αμέσως επόμενη χρονιά.

Ωστόσο το 2002 ακολούθησε για το ευρύ κοινό ο πραγματικός τους «Θρίαμβος..». «Ο θρίαμβος του βασιλιά» είναι ένα πραγματικό έπος! Οι Tornado δημιούργησαν έναν δίσκο που μουσικά κινείται κάπου ανάμεσα στο κλασικό heavy metal και το power ενώ κύριο γνώρισμα του αποτελεί το επικό στοιχείο. Πρόκειται για το album Triumph of the King, το οποίο περιέχει αρκετά ίδια τραγούδια με το ομώνυμο πρώτο album τους, απλά σε εκείνο τα τραγούδια αποδίδονται σε στίχους της μητρικής τους γλώσσας.


Οι Tornado στο Triumph of the King μας χάρισαν heavy metal αρχετυπικό, διαπνεόμενο από την αύρα του εθνορομαντισμού. Είναι σαφές πως οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ και η αποδυνάμωση της πατρίδας τους είχαν δημιουργήσει στους έξι μουσικούς συναισθηματική ένταση. Εκεί, όμως, ανιχνεύεται και η δημιουργική τους αξία. Μετέτρεψαν την οργή σε τέχνη, σε «μεταλλική» μουσική δημιουργικής ανάτασης.

Θεωρώ ότι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου είναι το «Black Swan Rider». Κλασικό επικό metal, με κάποιους pop metal  απόηχους, επιρροές κλασικής μουσικής στις κιθάρες, όμορφα δεύτερα φωνητικά, έξοχο ρεφραίν και κάποιες μελωδίες που θυμίζουν το «Revelations» των Iron Maiden. Πρόκειται για ένα δυνατό «μεταλλικό» hit, που μοιάζει να βγήκε από την καρδιά των 80’s. Από εκεί και πέρα το album ανοίγει με το «Coming of the King», ένα κομμάτι power, υμνικό, με μελωδίες παραδοσιακής μουσικής, υψηλές ταχύτητες κι ένα όμορφο ρεφραίν που κορυφώνεται στον χαιρετισμό «Ave King». Ωραία τα «We must Revenge» και «Fight to Win» με την πατριωτική πνοή στους στίχους. Όμορφη μπαλάντα με 80’s ύφος το «The Wall», πολύ καλό το «Triumph of the King», όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια.

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με μια σπουδαία δουλειά. Όσοι ρομαντικοί δεν έχουν υπόψη τους Tornado καλά θα κάνουν να τους ψάξουν. Ο ιππότης (με τα χρώματα της εθνικής τους σημαίας στις κορδέλες της αρματωσιάς του) ο οποίος μας κοιτάζει σκυθρωπά από το εξώφυλλο κι ο αρχάγγελος Μιχαήλ από το οπισθόφυλλο του δίσκου δίνουν το παράγγελμα για την συνέχισης του πολέμου υπέρ της ιδέας του δικαίου υπό τις κλαγγές του ατσαλιού.


ΥΓ. Η προγενέστερη εκδοχή του τραγουδιού «Black Swan Rider» που είναι εξίσου ωραία, πιο classic, με ατμοσφαιρικά περάσματα και κιθάρες που θυμίζουν Jake E Lee, υπάρχει εκτελεσμένη από το συγκρότημα Armageddon, στο οποίο συμμετείχε ο κιθαρίστας των Triumph Đorđe Letić, στο παρακάτω video.