Politically Incorrect


Το μακρινό 1995, όταν ακόμη οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης δεν είχαν επιβάλει την ιδεολογική ηγεμονία της «πολιτικής ορθότητας» στον βαθμό που το έκαναν αργότερα, ο Αλεκάρας Θεοφιλόπουλος μας χάρισε ένα ανεπανάληπτο σχόλιο για τον διαιτητή του αγώνα μπάσκετ της εθνικής ενάντια στην Κροατία. Το ξανακούμε χαμογελώντας, ενθυμούμενοι την απλοική αλλά και αγαπημένη Ελλάδα που χάθηκε.


Παράλληλα θυμόμαστε την πρόσφατη περίπτωση απομάκρυνσης δημοσιογράφου από την δημόσια τηλεόραση για ένα ανάλογο σχόλιο. Ένα σχόλιο που ολοκληρωνόταν με ένα κακόγουστο αστείο μεν, το οποίο η εξουσιαστική λογοκρισία του φιλελεύθερου διεθνισμού βάφτισε «ρατσιστικό». Η σύγκριση της ελευθερίας του λόγου που προϋπέθετε η λαϊκή κουλτούρα της παλιάς Ελλάδας με την δυστοπική πραγματικότητα της σημερινής ηγεμονίας του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού μπορεί να μας προσφέρει ένα ακόμη μικρό αλλά και ενδεικτικό συμπέρασμα για το τι ζούμε.

Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ποια βασικά συγγράματα οικονομικής φυσης προτείνετε για την θεμελιώδη σοσιαλιστική οπτική των ρομαντικων εθνικιστών/Ε-Σ/φασιστών; Με μιχαλακηδες έψιλον, γκαρσονια, εθνικοφιλελευθερους "ακαδημαϊκούς" και Πλεύρηδες που προτείνουν ελεύθερες οικονομίες και αγορές παραπλανωνται νεαρά παιδιά που θα πιστέψουν οτι εθνικισμός είναι απλα ένας ρατσιστικος καπιταλισμος.

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Υπάρχει σοβαρό ζήτημα στο πεδίο συζήτησης που ανοίγεις. Αν αναλογιστούμε ότι στα ελληνικά δεν έχουν μεταφραστεί ούτε τα βασικά εγχειρίδια της πολιτικής θεωρίας του ρομαντικού αντιδιαφωτιστικού εθνικισμού και των ιδεολογικών εκφράσεων του (ε/ς, φασισμός, ηπειρωτικός συντηρητισμός κλπ), τότε γίνεται κατανοητό ότι η εκδοτική ανομβρία στο βιβλιογραφικό κομμάτι της οικονομίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Θα χρειαστεί να γράψουμε ορισμένα εισαγωγικά άρθρα κάποια στιγμή.

Από εκεί και πέρα, τα ελάχιστα που μπορούν να βοηθήσουν προς το παρόν είναι ορισμένα βιβλία που πιάνουν και το οικονομικό ζήτημα ανάμεσα στα άλλα. Για παράδειγμα αν θες να δεις την γερμανική οικονομική εθνικιστική σκέψη του μεσοπολέμου, όπως εκφράστηκε από τη συντηρητική επανάσταση, διάβασε το βιβλίο του Jeffrey Herf, Αντιδραστικός Μοντερνισμός, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Ανάμεσα στις αναλύσεις της ιδεολογίας περιλαμβάνει και θέσεις για την οικονομική πολιτική και την παραγωγή.

Αν θες να δεις μια σημερινή προσέγγιση θα βρεις κάποιες οικονομικές προσεγγίσεις στο βιβλίο του Κάι Μούρρος, Η επανάσταση και πως να την κάνεις σε μια σύγχρονη κοινωνία, των εκδόσεων Έξοδος.

Για τους θεωρητικούς και τα κινήματα του 19ου αιώνα, μερικές χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του John Weiss, Συντηρητισμός και ριζοσπαστική δεξιά, παραδοσιοκρατία, αντίδραση και αντεπανάσταση στην Ευρώπη 1770-1945, των εκδόσεων Θύραθεν. Στα αγγλικα και τα γερμανικά υπάρχουν περισσότερα αλλά είναι δύσκολα κείμενα, χωρίς επιμέλεια, ιδίως εκείνα της πρωτογενούς βιβλιογραφίας.

Υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια θέματα της λέσχης και να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε ξανά βιβλία.

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Όποιος ψάχνει συγγράματα οικονομικής φύσης γύρω από μία εθνικιστική και σοσιαλιστική σκοπιά εγώ συνιστώ το παρακάτω. Το βίβλιο γράφτηκε το 1943 και ο συγγραφέας ήταν επηρεασμένος από τα τότε φασιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά ρεύματα.
https://www.politeianet.gr/books/9789604454488-zolotas-xenofon-sakkoulas-ae-dimiourgikos-sosialismos-208473

Επιπλέον υπάρχουν κάποια βίβλια του Έλληνα εθνικοσοσιαλιστή οικονομολόγου Δημοσθένη Στεφανίδη ο οποίος μιλούσε εναντίον του οικονομικού ιμπεριαλισμού και κατά του ξένου κεφαλαίου το οποίο καλούν να επενδύσει στην χώρα μας κάποιοι σημερινοί δήθεν συντηρητικοί. Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν.
https://el.metapedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

Κάτα τα άλλα στα αγγλικά υπάρχει πληθώρα.

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Ας έχουμε και το "Ο σοσιαλισμός πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς" του Αλαίν ντε Μπενουά, στα υπόψη. Κι αυτό από τις εκδόσεις Έξοδος κυκλοφορεί.

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

 

Ο Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρωμένη απάντηση, ευχαριστώ πολύ! Σκατά σε καπιταλιστικά εστιατόρια και εθνικοφιλελευθερους ακροδεξιούς

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μην βάζετε έξοδος μη θα αρχίσουν την έξοδο διαμαρτυρίας οι γύφτοι εκδότες δήθεν εσ και πόρνες των δεξιών Φαραώ

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μην τους τα λέτε. Θα τα δώσουν στον φαλαγγάρχη τους να τα βάλει στο βιβλίο του και για να λένε ότι είναι δικά του.

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021