Χ. Δημητρακάκη, Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά



«Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχει γράψει η Χρυσούλα Δημητρακάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιωλκός». Αν και πριν έρθει στα χέρια μου αυτό το βιβλίο ομολογώ ότι δεν γνώριζα την Χ. Δημητρακάκη ως συγγραφέα, η επαφή με το εν λόγω έργο της με έκανε να αντιληφθώ ότι αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση σύγχρονης Ελληνίδας δοκιμιογράφου και ποιήτριας.

Δεν είμαι σε θέση να δηλώσω με σιγουριά αν «Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά» θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού, που απλά τέρπονται από τα έργα του αγαπημένου μας λογοτεχνικού πλαισίου, χωρίς να ενδιαφέρονται για το θεωρητικό του υπόβαθρο και για τη δοκιμιακή γραφή, εν γένει. Είμαι, όμως, σε θέση να υποστηρίξω ανεπιφύλακτα ότι το έργο της Χ. Δημητρακάκη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους αναγνώστες που αρέσκονται στον φιλοσοφικό στοχασμό, στο δοκιμιακό λόγο και στην λογοτεχνική καλλιέπεια. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα έργο λογοτεχνικά άρτιο και στοχαστικά ενδιαφέρον.

Αν πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα χαρακτηριστικά του έργου που έλκουν, κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας, οφείλουμε να αναφερθούμε στην έντονη ρομαντική αύρα που αποπνέει το ‘‘αναλυτικό οπλοστάσιο’’ και το στοχαστικό υπόβαθρο της συγγραφέως.

«Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά» αποτελεί ένα σύνολο από μικρά δοκίμια και ποιήματα, που -στα πλαίσια της δομής του όλου έργου- ακολουθούν μια σειρά η οποία βασίζεται σε μια, (όχι προφανή αλλά υπαρκτή και υπόρρητη), νοηματική συνέχεια. Ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί και την τομή που χωρίζει το έργο σε δυο μέρη. Το πρώτο έχει τον τίτλο «Το θρόισμα...» και το δεύτερο «...του μεγάλου δρυγιά».

Κέντρο βάρους του έργου και της στοχαστικής δύναμης της Χρυσούλας, όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται σε αυτό της το βιβλίο, αποτελούν τα δοκίμια (ενώ τα ποιήματα δείχνουν να συμπληρώνουν, πότε με διδακτικό ύφος και πότε με αγωνιώδεις υπαρξιακές απορίες τους γενικότερους στοχασμούς).«Το θρόισμα...» δεν είναι το βιβλίο που θα δώσει τις απαντήσεις στα άλυτα ερωτήματα τα οποία απασχολούν την σκέψη του ανθρώπου από την πρώτη στιγμή της συνειδητοποίησής του (αν και σε αρκετά σημεία, υπαινικτικά ή ευθέως, η συγγραφέας δίνει τις δικές της απαντήσεις).

Αντιθέτως, είναι το βιβλίο που θα θέσει τα ερωτήματα, που θα καταπιαστεί μαζί τους, που θα τα νιώσει, θα τα διυλίσει, θα τα υπενθυμίσει και θα τα κάνει μέρος της ζωής. Είναι το βιβλίο που θα διεισδύσει στα άδυτα των αρχέγονων αγωνιών του ανθρωπίνου ψυχισμού και των αναπάντητων ερωτημάτων του νου.

Η προσέγγιση των θεμάτων αποκαλύπτει δυναμική Οντολογικής αντίληψης και η πρόσληψη του κόσμου παρουσιάζει Ολιστικό χαρακτήρα. Είναι δυο από τα σημεία που κάνουν τον στοχασμό της Χ. Δημητρακάκη αρεστό σε μας τους ρομαντικούς της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Ωστόσο, το φάσμα των επιρροών της είναι ευρύ και απλώνεται από τους κλασικούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μέχρι τους νεότερους και σύγχρονους κοινωνιολόγους.
Η γραφή της σε κάποια σημεία έχει αποχρώσεις συμβολισμού, πράγμα που ίσως καθιστά ορισμένα σημεία μη εύληπτα για τους μέσους αναγνώστες. Εντούτοις, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο για ένα βιβλίο αυτού του ύφους, που ούτως ή άλλως απευθύνεται σε ένα πιο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό.

Συνολικά το έργο αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Τα σημεία που ενδιαφέρουν περισσότερο τα μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ είναι τα δοκίμια «Τελικά ποιός κυβερνά το νου του ανθρώπου: Η λογική ή το μυστηριώδες ένστικτο;», «Η αλχημεία της ζωής αναζητά ένα γιατρικό για όλες τις αρρώστιες», «Η αναζήτηση του σταθερού βρίσκει καταφύγιο στην αιωνιότητα», «Στα σύνορα της ζωής», «Η άποψή μας για τον κόσμο» και κυρίως το «Από τί εξαρτάται η ερμηνεία της τετράγωνης λογικής;». Από τα ποιήματα ξεχωρίζουν τα «Η μεγάλη ώρα», «Η διαπίστωση» και «Τα βήματα».

Καταληκτικά, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι «Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά» αποτελεί ένα έργο το οποίο καλό θα ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, που αρέσκονται στην φιλοσοφική αναζήτηση και στους διεισδυτικούς στοχασμούς.

Σταμάτης Μαμούτος, πρόεδρος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.