Μία ακόμη δημιουργική περίοδος για την Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής ΛογοτεχνίαςΗ έλευση του Αυγούστου σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας ακόμη δημιουργικής περιόδου για τη Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας. Μιας περιόδου κατά την οποία η έντονη δραστηριοποίηση των μελών της απέδωσε γλυκύτατους καρπούς.

Η έκδοση και η δωρεάν διανομή της «Φανταστικής Λογοτεχνίας» -ενός εκ των ποιοτικότερων περιοδικών που έχουν εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κριτικό λογοτεχνίας Φίλιππο Πανταζή- συνεχίστηκε, φέρνοντας εξέχοντα μέλη της ελληνικής λογοτεχνικής κοινότητας σε επαφή με τη Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Η πρώτη εκδήλωση της Λέσχης που έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και αφορούσε το έργο του Γουίλιαμ Μόρρις, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Η παρουσία των μελών της Λέσχης σε άλλες εκδηλώσεις, που είχαν να κάνουν με τη λογοτεχνία του φανταστικού, ήταν συνεχής και αξιοσημείωτη. Αναμφίβολα, η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας προώθησε με τον πιο ποιοτικό και συντονισμένο τρόπο τη διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού και τη συσπείρωση των αναγνωστών που συγκροτούν την ελληνική της κοινότητα.

Ωστόσο, η αξία της κάθε προσπάθειας κρίνεται (και) βάσει των εμποδίων που ορθώνονται και των αντιπάλων που την υπονομεύουν. Αυτά, λοιπόν, που ως μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ μας κάνουν υπερήφανους, είναι το ασυμβίβαστο μας πνεύμα που μας έφερε σε σύγκρουση με όσους δοκίμασαν ποικιλοτρόπως να εμποδίσουν την αίσια έκβαση των προσπαθειών μας, αλλά και η ατσάλινη μας θέληση που μας ανέδειξε νικητές στο τέλος του κάθε εγχειρήματος.

Ανατρέχοντας, λοιπόν, στα γεγονότα της περιόδου που αφήνουμε πίσω μας, μπορούμε ανεπιφύλακτα να δηλώσουμε ότι δρώντας με συνέπεια και σοβαρότητα ήρθαμε σε αντίθεση (και μάλιστα ξεπερνώντας τις θεσμικές δυσκολίες της φοιτητικής ιδιότητας) με τους «ακαδημαϊκούς κύκλους» και τις καθεστηκυίες πνευματικές δομές, που έχουν αντιμετωπίσει τη λογοτεχνία του φανταστικού με υποτίμηση κι έχουν φροντίσει να την εξοστρακίσουν από το πνευματικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Η αντιπαράθεση αυτή δεν έλαβε χώρα μοναχά μέσω του διαδικτύου και εξ αποστάσεως. Τούτη είναι μια πρακτική που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας γιατί η ανωνυμία της τον προφυλάσσει από τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Αντιθέτως, εμείς δραστηριοποιηθήκαμε επώνυμα, ως μέλη της κοινότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, μη φοβούμενοι να εκθέσουμε απόψεις και αισθητικές που μας κάνουν υπερήφανους και δίνοντας, με την κίνησή μας αυτή, την ιδιαίτερη ταυτότητα και το απαραίτητο κύρος στα όσα προβάλλουμε ως Λέσχη.

Με αποφασιστικότητα και θάρρος αντιμετωπίσαμε τις ομάδες της Avant Garde και των μοντερνιστών, θρυμματίζοντας την αίσθηση ότι αυτές έχουν αναλάβει μονοπωλιακά την προβολή μορφών τέχνης που διαφοροποιούνται από το κυρίαρχο πολιτιστικό πρότυπο.

Παράλληλα διεκδικήσαμε, για τη φανταστική λογοτεχνία και για την κοσμοαντίληψη του Ρομαντισμού, την ταυτότητα του πνευματικού χώρου που απορρίπτει την κυρίαρχη «πολιτιστική νομιμότητα», αντιπροτείνοντας διαφορετικά πρότυπα αισθητικής.Με σοβαρότητα, και χάρη σε κοπιαστικές προσπάθειες πνευματικής τριβής, αναδείξαμε το θεωρητικό υπόβαθρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και παρουσιάσαμε τη διαχρονική ενότητα που χαρακτηρίζει τα έργα των διαφόρων εποχών της. Καταφέραμε έτσι να ανατρέψουμε τις ανιστόρητες απόψεις που την ήθελαν ως κάτι παροδικό, ξενικό και νεόφερτο.

Με υπομονή και ατσάλινη θέληση αποκρούσαμε τα χτυπήματα μιας παρακμιακής ομάδας ατόμων που δραστηριοποιείται στο χώρο της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού, η οποία θέλησε να εγκλωβίσει το αναγνωστικό κοινό στα πλαίσια της χονδροειδούς αμορφωσιάς της και να το προσαρμόσει στο χαμηλό επίπεδο εκδόσεων που είναι γνωστές για την παροιμιώδη ακαλαισθησία τους.

Αδιαφορώντας για κάθε κίνδυνο, μετατρέψαμε το Πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών σε φρούριο της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Προβάλαμε στον φοιτητικό κόσμο τη λογοτεχνία του φανταστικού και τη φιλοσοφία του Ρομαντισμού με επιτυχημένες παρεμβάσεις και κάναμε τις πανίσχυρες μάζες των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίες δύνανται να ισοπεδώσουν ολόκληρες πόλεις ύστερα από τη λήψη μιας σχετικής απόφασης, να αδυνατούν να μας κοιτάξουν κατάματα.

Έχοντας τη δυνατότητα να εποπτεύσουμε την περίοδο που κλείνει δυνάμεθα να χαμογελάσουμε ικανοποιημένοι και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Κι αυτό, γιατί είμαστε μια Λέσχη που καταφέρνει νίκες εναντίον όλων όσων υπονομεύουν τη διάδοση ενός νέου (όσο και παλιού) πολιτισμικού σχήματος στην χώρα μας. Ενός πολιτισμικού σχήματος, στο οποίο η αιχμή θα είναι η λογοτεχνία του φανταστικού και ο κορμός το πνεύμα του Ρομαντισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μέρες που έρχονται θα είναι έντονες. Ωστόσο, προς το παρόν υπάρχει ένα μεσοδιάστημα ανάπαυλας το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον χρόνο ανάπαυσης των «πολεμιστών». Καλές διακοπές, λοιπόν, σε όλα τα μέλη της Λέσχης μας και στους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού. Είθε η γλυκιά αύρα των θαλασσινών ανέμων να γαληνέψει για λίγο τις μεθυσμένες απ’ το κρασί του πολέμου ψυχές μας.


Σταμάτης Μαμούτος, πρόεδρος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ


ΥΓ. Σύσσωμη η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας στέλνει τους χαιρετισμούς της στο «θρυλικό» της μέλος Πάνο (γατιά-σκυλιά κομμένα) Κολοβό, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μυτιλήνη. Πάνο, το νου σου στην πατρίδα κι όχι μόνο στις παραθερίστριες από τη βόρεια Ευρώπη!!