RIOT ''UNLEASH THE FIRE''
Το heavy metal βασιλεύει !


του Χρήστου «Kane» Νάστου
 

25 Ιανουαρίου 2012. Ο δημιουργός, ιθύνων νους, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των υπέροχων Riot, Mark Reale, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία πενήντα επτά ετών Πίσω του απομένει μια τεράστια μουσική κληρονομιά αλλά συγχρόνως κι ένα εξίσου τεράστιο κενό στην αγαπημένη μας μουσική σκηνή. Είχε προηγηθεί το εκπληκτικό «Immortal Soul» του2011 ως ιδανικό κύκνειο άσμα ενός εξαιρετικού, μα και υποτιμημένου από την πλατιά μάζα των ακολούθων της μόδας, δημιουργού. Ας είναι. Εμείς οι λίγοι γνωρίζουμε και τιμούμε τα δέοντα.
 
 
Το μέλλον έμοιαζε μάλλον νοσηρό γι’ αυτή την σπουδαία μπάντα που όμως δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη, αρνούμενη να σβήσει και να χαθεί μαζί με τον αδικοχαμένο ηγέτη της. Η μουσική είναι ζωντανή, ανασαίνει ενέργεια, πάθος και μεταλλική ένταση. Όχι, αυτή δεν θα δύσει, δε θα παραδοθεί, δε θα πεθάνει. Θα ανατείλει, θα επιτεθεί και θα αγγίξει ξανά δυσθεώρητα ύψη, προς χάριν του δημιουργού και εμπνευστή της, του αξέχαστου Mark. Οι παλιοί Mike Flyntz και Don Van Stavern (κύριοι συνθέτες της μπάντας πλέον!) φέρνουν στις τάξεις των Riot τον κορυφαίο ίσως τραγουδιστή του κλασικού metal ήχου των τελευταίων ετών. Και το όνομα αυτού Todd Michael Hall (Reverence, Jack Starr’s Burning Star). Και η εστία αναζωπυρώνεται...!
 
Το πολυαναμενόμενο «Unleash The Fire» ηχογραφείται και κυκλοφορεί μέσα στο 2014 αποτελώντας όχι μόνο την κορυφαία κυκλοφορία της χρονιάς που πέρασε μα έναν από τους καλύτερους δίσκους αληθινού, παραδοσιακού, καυτού heavy metal της τελευταίας δεκαετίας. Το εισαγωγικό «Hard Ride, Ride Free» δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: The fighters give chase till it’s gone, Their fury is second to none… η θεική, καθάρια, ατσάλινη φωνή του Michael Hall σχίζει τον αέρα, διαπερνά ψυχές και θρέφει μεταλλικά ιδεώδη. Εκείνα  τα ιδεώδη που οι πολλοί νόμιζαν πως έχουν χαθεί στην λήθη. Πόσο λάθος έκαναν... «Metal Warrior», «Fall from the Sky», «Unleash the Fire», «Land of the Rising Sun» (θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στο Fire Down Under!) συνθέσεις μελωδικού, ατόφιου μεταλλικού μεγαλείου ακολουθούν η μία την άλλη αποδεικνύοντας περίτρανα την αξία και την αφοσίωση αυτής της πεντάδας στην μουσική που πιστά υπηρετεί. 
 
 
To «Kill To Survive» που ακολουθεί έχει μία γέφυρα-ρεφρέν από άλλη διάσταση που κάνει κάθε νοσταλγό των 80’s να ριγήσει στο άκουσμα του, το «Return of the Outlaw» είναι ένα ακατέργαστο (γι’ αυτό και μεγαλύτερης αξίας) κόσμημα του παραδοσιακού heavy metal ενώ το «Take me Back» (όντας ήδη κλασικό) είναι απόλυτη έμπνευση, άφθαστη μελωδική αίσθηση, συμπαγής δύναμη και απάτητη συνθετική κορυφή για όλους τους υπόλοιπους. Ταυτόχρονα οι στίχοι είναι γεμάτοι πάθος από την ζωή στο δρόμο, αντρίκιοι, δίχως περιττά στολίδια, νοσταλγικοί και ηρωικοί συνάμα.
 
 
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα πιο μελωδικά «Immortal» και «Until we Meet Again» (το οποίο κλείνει και το album), που είναι γεμάτα από συγκινησιακή φόρτιση καθώς γράφτηκαν εξολοκλήρου για τον χαμό του μεγάλου αρχηγού Reale. Δώδεκα τραγούδια μεστά, διαθέτοντα πληθώρα καταιγιστικών riffs και αξέχαστων μελωδικών γραμμών με το «Unleash the Fire» να στέκει περήφανα ηχητικά μα κυρίως ποιοτικά δίπλα στα μνημειώδη «Fire down Under» και «Thundersteel». Οι σημερινοί Riot κρατούν ψηλά την σημαία του αυθεντικού Heavy Metal του δρόμου και του ατσαλιού. Διαχρονικό όσο λίγα. Αληθινό, όσο ακόμη λιγότερα. Οι τελευταίες λέξεις ας είναι δικές τους. Γιατί εμπεριέχουν όλα όσα αυτοί οι σπουδαίοι metalheads πρεσβεύουν:

They say you can never return
Those days are dead and gone

But we write our story
With guts and with glory

Our dreams live on
Come, take me back

To the time we were young and headstrong
Oh, take me back
To that place where I belong.
 
- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :
BloggerΟ/Η P A L A D I N είπε...
Ride on with strength and will
Raise up your blackened shield
Fly high on your wings of steel
Shine on metal warrior

Γεια σου Χρήστο!
Πέμπτη, 02 Απριλίου, 2015

BloggerΟ/Η tzortzadams είπε...
Καλημέρα Συμπολεμιστή!
Shine on.....! Έχει υποστεί άπειρες ακροάσεις ο δίσκος όπως κατάλαβες....
Πέμπτη, 02 Απριλίου, 2015
 
ΑνώνυμοςΟ/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Δυνατή επιστροφή!
 
Να μην ξεχνάμε και τον διαχρονικό ύμνο του πεζοδρομιακού ρομαντισμού
https://www.youtube.com/watch?v=oPS9fx1mU9E
Παρασκευή, 03 Απριλίου, 2015

BloggerΟ/Η tzortzadams είπε...
Μεγάλη μπάντα...
 
Θα είμαστε παρών στο Live τους τον Ιούνιο για να τους τιμήσουμε όπως τους αρμόζει!
Τρίτη, 07 Απριλίου, 2015