Συνέντευξη με τον τραγουδιστή των ''Sacred Blood'' John Epeio Kokmoto

του Χρήστου «Kane» Νάστου

 
Σε μία εποχή απώλειας των παραδοσιακών αξιών, κάποιοι -λίγοι- ρομαντικοί αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα. Ο λόγος για τους epic metallers Sacred Blood και τη τρίτη κατά σειρά επίσημη κυκλοφορία τους, το εξαίρετο από κάθε άποψη «Argonautica». Οι απαντήσεις του τραγουδιστή της μπάντας στις ερωτήσεις αυτής της συνέντευξης διευκρινίζουν ό,τι χρειάζεται για το νέο τους δίσκο και διακρίνονται από σαφήνεια και μεταλλικό ενθουσιασμό.


Ερ.: Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για το νέο σας μουσικό έργο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το «Argonautica» αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο και εμπνευσμένο δισκογραφικό δημιούργημα της μπάντας. Συμφωνείς; Δώσε μου κάποια στοιχεία  για την ηχογράφηση, καθώς και για τα επιπλέον παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν.

Απ.: Χρήστο, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά εκτιμούμε το γεγονός ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την καλή μουσική, εφόσον για εμάς το Argonautica είναι αποτέλεσμα κόπου και χρόνου για να πάμε την μουσική μας ακόμα πιο πέρα, σε νέα μουσικά μονοπάτια. Το νέο άλμπουμ είναι όντως πιο ολοκληρωμένο, γιατί έχοντας την εμπειρία του «Alexandros», προσέξαμε πολλά πράγματα κατά την διάρκεια της παραγωγής για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ηχογράφηση του δίσκου διήρκησε σχεδόν δυο χρόνια, γιατί οι αρχικές ιδέες του Πολυδεύκη στην κιθάρα έπρεπε να αποτυπωθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό που ακούμε σήμερα στον δίσκο. Όλος ο δίσκος ηχογραφήθηκε ουσιαστικά στα Fragile Studios του Βαγγέλη Γιαλαμά, εκτός από τα drums που ηχογραφήθηκαν στο studio που διαθέτει ο Mike G. (Snowblind, ex-Nightfall). Ωστόσο, το τελικό σετάρισμα του ήχου έγινε επίσης από τον Βαγγέλη. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιήσαμε πολλά samples για τα ορχηστρικά μέρη των οποίων η σύνθεση έγινε από τον Βαγγέλη Γιαλαμά και τον Πολυδεύκη. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά όργανα όπως σαντούρι, η άρπα και το μαντολίνο, καθώς και κάποια ιδιαίτερα όργανα όπως οι ιρλανδικές γκάιντες και το bohran, από τον φίλο μας Andrew Mac Pleary.

Ερ.: Γιατί έχετε επιλέξει να μην κάνετε ζωντανές εμφανίσεις Αυτό δεν έχει αντίκτυπο, μεταξύ των άλλων, και στις πωλήσεις σας;  Δεν έχεις την ανάγκη να αποδώσεις live τα τραγούδια σου;

Απ.: Η υπόθεση του live είναι κάτι το οποίο δυστυχώς έχουμε αποκλείσει από την στιγμή που η μπάντα δουλεύει εξ αποστάσεως. Δυστυχώς, ζούμε σε καιρούς όπου κάποιος δεν μπορεί να ζήσει μόνο από την μουσική, όλα τα μέλη της μπάντας έχουν τις προσωπικές του δουλειές για τα προς το ζην, οι οποίες πολλές φορές απαιτούν θυσίες. Με δεδομένο αυτό ο Πολυδεύκης είναι εκτός Αθηνών, γεγονός που καθιστά τις πρόβες του συγκροτήματος αρκετά δύσκολες. Εξάλλoυ, για να είναι το αποτέλεσμα μιας συναυλίας ικανοποιητικό και όσο πιο κοντά στον ήχο του δίσκου, χρειάζονται αρκετές πρόβες και σίγουρα κάποια session μέλη. Συνειδητά, λοιπόν, επιλέξαμε να μην κάνουμε live, γνωρίζοντας ότι αυτό θα επηρεάσει αρκετά τις πωλήσεις του δίσκου. Ευτυχώς, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα της γρήγορης και εύκολης πληροφόρησης, οπότε κοιτάμε να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρον. Μελλοντικά, ποιος ξέρει, ίσως η μοίρα μας επιφυλάσσει κάποιες live εμφανίσεις, αφού όλοι έχουμε ανάγκη να βιώσουμε αυτή την εμπειρία, του να παίζεις ζωντανά ένα δικό σου δημιούργημα.

Ερ.: Μπάντες όπως οι Battleroar, οι Αstronomikon και εσείς, επιλέγουν να εμπνέονται άμεσα από την ελληνική μυθιστορία κάτι που προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ποιά είναι η άποψη σου πάνω στο θέμα αυτό και σε συνδυασμό με την εποχή που διανύουμε;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι για εμάς το να περάσουμε την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθιστορία μέσα στην μουσική μας είναι ένας στόχος. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός, ενώ διαθέτουμε ίσως την πλουσιότερη ιστορία και τους περισσότερους μύθους, να μην ασχολούμαστε σαν θεματολογία με την δική μας μυθιστορική παράδοση  και να ασχολούμαστε με την μυθιστορία των βόρειων λαών. Νομίζω ότι πρέπει να προβάλλουμε όσο περισσότερο γίνεται την παράδοσή μας, δίνοντας την δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να μάθει για την αρχαία ελληνική παράδοση και τους άθλους. Έτσι με τον τρόπο μας κι εμείς συμβάλλουμε σε αυτό, δείχνοντας παράλληλα ότι είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες γιατί έχουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν αρκούμαστε και δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος, αντίθετα παραδειγματιζόμαστε από αυτό και σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της αδιαφορίας προς τους θεσμούς, σαν αγωνιστές προσπαθούμε να δείξουμε ότι είμαστε παρόν και ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει αξιόλογα πράγματα. Αυτό θέλουμε να περάσουμε σε όλους τους ακροατές μας παγκοσμίως.


Ερ.: Θεωρείς πως η βαθιά γνώση της ιστορίας και της μυθολογίας μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες να ξεπεράσουν ένα μέρος της κρίσης;

Απ.: Ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί επαναλαμβάνουμε επακριβώς τα ίδια και τα ίδια λάθη σαν έθνος και σαν κράτος, δίχως να διδασκόμαστε ούτε το ελάχιστο. Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε εποχής να είναι διαφορετικές αλλά η βάση παραμένει η ίδια. Αναμφισβήτητα η γνώση της ιστορίας και της μυθολογίας, γιατί κι αυτή αποτελεί ένα είδος άγραφης ιστορίας του αρχέγονου παρελθόντος, μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες να ξεπεράσουν πολλά σημεία της κρίσης. Δυστυχώς, όμως κάποιοι εσκεμμένα ή όχι παραβλέπουν το παρελθόν εμπίπτοντας σε λάθη, πολλές φορές ολέθρια για το σύνολο.

Ερ.: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Ανιχνεύονται και σε χώρους εκτός του heavy metal; Ονομάτισε μου τα πέντε αγαπημένα σου albums.

Απ.: Oι μουσικές μας επιρροές ξεκινάνε αρχικά από το χώρο του heavy metal (βλ. Blind Guardian, Running Wild, Accept, Grave Digger, Virgin Steel, Bathory, Manowar κ.α.) αλλά επεκτείνονται και σε επιπλέον μουσικά πεδία, όπως η κλασσική μουσική, η μουσική ταινιών (Basil Poledouris, Hans Zimmer Florian κ.α) ακόμα και η ηλεκτρονική μουσική. Όποιος δηλώνει ότι δημιουργεί μουσική και τα ακούσματά του είναι σε ένα συγκεκριμένο χώρο κατ’ εμέ μάλλον κάνει λάθος. Τα όρια της μουσικής είναι σαν το σύμπαν, απεριόριστα, δεν μπορούμε να τα φανταστούμε.... Όσον αφορά τα αγαπημένα μου albums, θα πω ενδεικτικά με τυχαία σειρά τους κάτωθι δίσκους:

1. Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son
2. Manowar -Kings of Metal
3. Savatage – Streets
4. Evergrey - In Search of Truth
5. Blind Guardian - Nightfall in Middle Earth

Αν με ξαναρωτήσεις, βέβαια, μετά από πέντε λεπτά μάλλον θα σου πω άλλους. Αλλά τι να κάνεις η μουσική είπαμε είναι απέραντη.

Ερ.: Ποια είναι η σχέση σας με την λογοτεχνία του Φανταστικού; Πες μου ενδεικτικά  κάποια αγαπημένα σου βιβλία.

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχω παρατήσει το διάβασμα. Παλιότερα διάβαζα περισσότερα βιβλία. Σίγουρα από τους αγαπημένους μου, όπως των περισσοτέρων, είναι ο Tolkien. Από κει και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους δικούς μας συγγραφείς της ελληνικής μυθιστορίας οι οποίοι περιγράφουν με αξιοθαύμαστο τρόπο κόσμους και λαούς που ανήκουν στα όρια του Φανταστικού. Πάντως από τα τελευταία βιβλία που διάβασα, γιατί δεν προλαβαίνω κιόλας, ήταν το βιβλίο για να γράψουμε το δίσκο μας, Αργοναυτικά του Απολλώνιου Ρόδιου στο οποίο με κατέπληξε πραγματικά ο τρόπος γραψίματος για ένα τόσο αρχαίο ουσιαστικά βιβλίο. Από τα αγαπημένα βιβλία, βέβαια, είναι το Silmarillion (Tolkien) στο οποίο κανείς μπορεί να θαυμάσει πως αυτός ο άνθρωπος έφτιαξε με την φαντασία του έναν ολόκληρο κόσμο, από τους θεούς μέχρι και τη γλώσσα. Τέλος, δε θα ξεχάσω να αναφέρω το πολύ καλό πρώτο βήμα του φίλου μου Πολυδεύκη «Στον καιρό των θεών» όπου συνδυάζει καταπληκτικά και πρωτότυπα την ελληνική μυθολογία του δωδεκάθεου με τους θεούς των Βίκινγκς. Αξίζει κανείς να το διαβάσει.

Ερ.: Είστε μια μπάντα που απλά συνεργάζεστε μεταξύ σας ως μουσικοί, ή σας ενώνουν και διάφορα άλλα κοινά στοιχεία;

Απ.: Σίγουρα για να υπάρξει μια μπάντα δεν αρκεί απλά η συνεργασία των μουσικών, θα πρέπει να υπάρχει πρώτα απ’ όλα ο κοινός μουσικός προσανατολισμός ο οποίος είναι βασικός για τον ήχο της μπάντας. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν και άλλα κοινά ενδιαφέροντα. Χαρακτηριστικά θα πω πως όλους μας ενώνει η αγάπη για την ιστορία μας και νιώθουμε περήφανοι που την προωθούμε μέσα από τους δίσκους μας. Επίσης, όλοι έχουμε το μεράκι και τον πόθο να κάνουμε την ελληνική metal σκηνή να ξεκολλήσει από τον χώρο του underground, και τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρούμε μια μαζική προσπάθεια με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα από πλήθος ελληνικών συγκροτημάτων.


Ερ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πως σκοπεύετε να προωθήσετε το νέο σας μουσικό έργο;

Απ.: Τα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι τα γυρίσματα για την ολοκλήρωση του νέου μας video clip, το οποίο θα σκηνοθετήσει και θα επιμεληθεί ο Βαγγέλης Γιαλαμάς και το οποίο έχω να σας πω ότι θα είναι κάτι πολύ δυνατό. Παράλληλα, θα δώσουμε όλη μας την προσοχή στην προώθηση του νέου δίσκου, μιας και δεν έχουμε την δυνατότητα για κάποιο live, με τη βοήθεια βεβαίως της εταιρείας μας και με τα μέσα που οι ίδιοι διαθέτουμε. Σε αυτό ελπίζουμε να μας βοηθήσει και ο κόσμος, οι αντιδράσεις του οποίου μέχρι τώρα είναι θετικές. Στο απώτερο μέλλον θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για το επόμενο άλμπουμ για το οποίο μάλιστα υπάρχουν ήδη ιδέες στα σκαριά. Την υγεία μας να έχουμε και όλα θα έρθουν στην ώρα τους.

Ερ.: Κλείσε τη συνέντευξη όπως εσύ επιθυμείς με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες της Λέσχης μας.

Απ.: Καταρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανες να δώσω συνέντευξη στη Λέσχη σας, ελπίζω όλοι ο αναγνώστες να αγοράσουν και να απολαύσουν το νέο δίσκο μας, καθόσον αυτό θα μας δώσει την δύναμη και την δυνατότητα να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Επίσης θα ήθελα συμβουλεύσω όλους τους αναγνώστες μας ότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την Ιστορία μας, να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε (με την ορθή έννοια του όρου) και να αποδεικνύουμε την αξία μας, όχι με λόγια αλλά με έργα. Και βέβαια, όπως πάντα… Keep Your Head Banging!!!!

Σχόλια:
 Ο/Η tzortzadams είπε...
Ελληνικό συγκρότημα που κάθε κυκλοφορία του τιμά το επικό μέταλλο. Αξίζουν αναγνώρισης από το σύνολο της σκηνής.

Ανώνυμος Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Σωστά!