'Ηρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά

του Χρήστου Νάστου      


Όταν ένα περίπου χρόνο πριν, είχα πληροφορηθεί από έναν εκλεκτό φίλο τα σχέδια για τη δημιουργία του βιβλίου «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά» και την κυκλοφορία του από τις Εκδόσεις C&C Publications, τίποτε δε με προϊδέαζε για το τελικό αποτέλεσμα, όταν αυτό ήρθε στα χέρια μου το απόγευμα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου στο στήσιμο του αξέχαστου διημέρου του Athens Con. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό εκδοτικό κομψοτέχνημα που τιμά στο έπακρο τόσο τους δημιουργούς του όσο και τον εκδότη του, μα κυρίως τιμά το έργο και την τεράστια προσφορά του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά. 


Το βιβλίο ουσιαστικά, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά την περίοδο 1946-1968 και αναφέρεται σε εμβληματικούς τίτλους-αφηγηματικής μορφής- όπως οι θρυλικοί «Υπεράνθρωπος», «Μικρός Ήρωας», «Γκρέκο» μα και σε δεκάδες λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου αξιόλογα και με ιστορική αξία περιοδικά, όπως ο «Μικρός Ζορρό», ο «Μικρός Μπουρλοτιέρης» (ένα έξοχο ιστορικό ανάγνωσμα!), «Πλανητάνθρωπος», «Καλ», «Τάργκα» μεταξύ δεκάδων άλλων τίτλων. Την ευθύνη της συγγραφής αυτού ανέλαβε ο Γιώργος Βλάχος ως ο σημαντικότερος γνώστης και ερευνητής  του χώρου πέρα από κάθε αμφιβολία. Εξαιρετική πένα, υπέροχα δοσμένα κείμενα με έμφαση στην λεπτομέρεια, χάρτινα ανάγλυφα μιας ολόκληρης εποχής.

Η σκυτάλη περνά στον πολυπράγμων συγγραφέα Γιώργο Πολ. Παπαδάκη και στην χρυσή -για τα κόμικς των εκδόσεων Ανεμοδουρά- εποχή 1969-1979. «Μπλεκ» και «Ζαγκόρ» έχουν την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία, με τα «Τζάγκουαρ», «Πινόκιο», «Μπόζο», «Σινεάκ», «Τζόννυ Λόγκαν» και «Κοκομπίλ» να ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών άλλων, από την εποχή της εκδοτικής έκρηξης των εικονογραφημένων περιοδικών τίτλων στην Ελλάδα. Άφθονο πληροφοριακό υλικό, σωστά δομημένο από έναν  έμπειρο ερευνητή του χώρου.

Το τρίτο μέρος ανήκει στην εξίσου πλούσια και ενδιαφέρουσα  περίοδο 1980-2000 (το έτος αυτό πεθαίνει δυστυχώς ο Στέλιος Ανεμοδουράς) και συνεχίζει μέχρι σήμερα, στο δυναμικό εκδοτικό παρόν του Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Το κομμάτι αυτό ανήκει στη νοσταλγική πένα του Νίκου Νικολαίδη, ακούραστου δημιουργού, συγγραφέα, συλλέκτη και ερευνητή των κόμικς. Υπάρχει όμως και τέταρτο μέρος.  Και αυτό δεν είναι άλλο από μία ιστορία σε μορφή αφηγήματος του «Μικρού Ήρωα» σε κείμενο του Γιώργου Βλάχου, καθώς και δυο πολύ καλές comicιστορίες του «Μπλεκ» («Το τίμημα της προδοσίας», «Η επιστροφή της μάγισσας Νέκμεκ») σε σενάριο των Νικολαίδη-Παπαδάκη αντίστοιχα. Και οι τρεις ιστορίες χαίρουν της εξαιρετικής (δίχως ίχνος υπερβολής!) εικονογράφησης του Κώστα Φραγκιαδάκη.


Το βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά» εστιάζει σε κάθε τίτλο ξεχωριστά, προσφέροντας πλήρη και αναλυτικά στοιχεία (συγγραφείς, σελίδες, εκδοθέντα τεύχη, τίτλοι αυτών, σελίδες, διαστάσεις, συχνότητα κυκλοφορίας), καθώς και πληθώρα έγχρωμων εξωφύλλων και εσωτερικών εικόνων. Έχει γίνει θαυμάσια δουλειά στο γραφιστικό κομμάτι, καθώς και στην συνολική εικόνα του (έξοχη ποιότητα χαρτιού-velvet 15gr, εκτύπωσης, χρωματισμού)  που έχει ως αποτέλεσμα να κρατάμε στα χέρια μας το καλύτερο βιβλίο του είδους του τα 1δέκα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, και σίγουρα ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα που έχουν γραφεί ποτέ και αφορούν την εκδοτική έρευνα-καταγραφή του συγκεκριμένου είδους.

Και επειδή πρέπει να βρω και κάτι αρνητικό θα το κάνω! Θεωρώ πως τίτλοι όπως ο «Μικρός Ιππότης» και το «Ροντέο» -με 224 και 118 τεύχη αντίστοιχα- άξιζαν παραπάνω από μία περιληπτική σελίδα παρουσίασης. Το ίδιο ισχύει και για το ιστορικό περιοδικό «Κατερίνα». Αυτό φυσικά δεν αφαιρεί τίποτε από την συνολική αξία αυτού του εκπληκτικού, όσο και χορταστικού από κάθε άποψη, ερευνητικού πονήματος. Ένα βιβλίο που θα βρει τη θέση του σε κάθε βιβλιοθήκη ρομαντικών αναγνωστών και συλλεκτών που μεγάλωσαν με όμορφα περιοδικά μιας άλλης, σίγουρα ομορφότερης εποχής…

Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων με αστείρευτο μεράκι, πάθος και πραγματική αγάπη για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκαν. Και ο εκδότης του το μεταμόρφωσε ιδανικά σε ένα πραγματικό εκδοτικό κόσμημα καθώς επίσης και σε έναν αχώριστο σύντροφο, πλέον, για τον γράφοντα. Κώστα, Γιώργο, Νίκο, Γιώργο, Λεωκράτη σας ευχαριστώ… που δημιουργήσατε κάτι τόσο όμορφο σε μία τόσο αντιαισθητική εποχή. 

Σχόλια:
ΑνώνυμοςΟ Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Εξαιρετική δουλειά. Εύγε στον Λεωκράτη και στους συντελεστές του βιβλίου.

ΥΓ. Ο τρόπος που ζωγράφισε ο Φραγκιαδάκης τον Μπλεκ είναι καταπληκτικός
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2015
 
Ανώνυμος Ο Ανώνυμος είπε...
Τα κλασσικά εικονογραφημένα αξίζουν σαν κόμικς?
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2015
 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Ανώνυμε, φρονώ πως αξίζουν σίγουρα για τους αναγνώστες της κλασικής λογοτεχνίας. Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για τους αναγνώστες των comics, ιδίως για εκείνους των νεαρών ηλικιών, γιατί δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στο σχήμα και στα χρώματα.
Για τους παλιούς πάντως, τόσο τους "κομικάδες" όσο και τους αναγνώστες της κλασικής λογοτεχνίας, τα "Κλασσικά Εικονογραφημένα" αποτελούν σημαντικό ανάγνωσμα.
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2015
 Διαγραφή
Blogger Ο tzortzadams είπε...
Φυσικά και αξίζουν και για τους φίλους των κόμικς. Αρκετά εξ αυτών αποτελούν άρτιες μεταφορές του λογοτεχνικού κειμένου με πολύ καλή εικονογράφηση. Προτείνω ανεπιφύλακτα των Κωνσταντίνο Παλαιολόγο σε αριστουργηματική εικονογράφηση του μεγάλου Μποστ. Η σειρά αυτή μεγάλωσε γενιές αναγνωστών, διόλου τυχαίο αυτό. Δεν είναι όλα στο ίδιο επίπεδο φυσικά!
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, 2015
 
Blogger Ο tzortzadams είπε...
Καθώς και το υπέροχο Christmas carol. Στα κλασικά εικονογραφημένα βρίσκεται και η καλύτερη του μεταφορά σε κόμικ!!!
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, 2015