Παρουσίαση του βιβλίου
«Ο Αγαπημένος Ήρωας των Παιδιών»

                                                                                                                          
του Χρήστου Νάστου (εκδότη-συλλέκτη-ερευνητή)

Ημέρα: Σάββατο 5 Μαρτίου 2016. Ο χώρος: η γνώριμη και πάντα φιλόξενη ΛΕΣΧΗ Φίλων των Κόμικς στο Μοναστηράκι. Εκεί, γύρω στις οκτώ το βράδυ, έλαβε χώρα η παρουσίαση ενός πολύ αξιόλογου βιβλίου, από το νέο και ελπιδοφόρο εκδοτικό οίκο OASIS. Το «Αγαπημένος Ήρωας των Παιδιών» του συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη, αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα που κυκλοφορούν αυτή την εποχή, ένα γοητευτικό αμάλγαμα φαντασίας υπερφυσικού τρόμου, αστυνομικού νουάρ και σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος, ενώ και οι επιρροές των παλαιών ελληνικών comics είναι αρκετές κι αποτυπωμένες μάλιστα στο πραγματικά εξαιρετικό εξώφυλλο!


Το πάνελ των ομιλητών αποτελείτο από τους  Παναγιώτη Πλαφουτζή (συγγραφέας-ερευνητής), από τον υπογράφοντα και από τον Κώστα Φραγκιαδάκη (σχεδιαστή) ενώ ενεργή συμβολή είχε και ο ίδιος ο συγγραφέας. Μολονότι οι ομιλίες ξεκίνησαν αναφερόμενες στο βιβλίο, η συνέχεια μας επιφύλασσε μία έκπληξη, αφού ακολούθησε μία πολύ ζωντανή συζήτηση με θέμα τους χάρτινους ήρωες, την τάση για επαναφορά τους στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, καθώς και την αλληλεπίδραση λογοτεχνίας και κόμικς. Και αυτό διότι, όπως προανέφερα, και το ίδιο το βιβλίο αποτελεί ένα μικρό φόρο τιμής στους χάρτινους ήρωες του εγχώριου παρελθόντος μας (Μικρός Ήρωας, Μικρός Σερίφης, Γκρέκο) οι οποίοι αποτελούν και προσωπική αδυναμία του αξιολογότατου νέου Έλληνα συγγραφέα.


Η συζήτηση άνοιξε και προς το κοινό, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και είχαν ενεργή συμμετοχή και οι: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (εκδότης), Τζίμμυ Κορίνης (συγγραφέας), Νίκος Νικολαίδης (συγγραφέας, σεναριογράφος), Κώστας Νικέλης (σκιτσογράφος-ζωγράφος) και Σταμάτης Μαμούτος (ιδρυτής και ιθύνων νους της ΦΛΕΦΑΛΟ). Ακούστηκαν πολλές απόψεις και διαπιστώσεις γύρω από το χώρο των εικονογραφημένων ηρώων και η παρουσίαση έλαβε τέλος δυο ολόκληρες ώρες αργότερα, με τους παρευρισκόμενους να συνεχίζουν τη κουβέντα τους, στον πρώτο όροφο της λέσχης απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί!


Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων OASIS Παναγιώτη Κάπο για την ιδέα και πραγματοποίηση της παρουσίασης αυτής, καθώς και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή, αποδεικνύοντας πως το πραγματικά καλό βιβλίο, παρά τις όποιες αντιξοότητες, θα βρει τελικά το δρόμο που του αξίζει, ξεπερνώντας τους σκοπέλους της μετριότητας που μας κατακλύζει.



Βαγγέλη, για μία ακόμη φορά… καλοτάξιδο!

ΥΓ.Τελευταία εικόνα, κατά σειρά από τα αριστερά
Τζίμμυ Κορίνης, Παναγιώτης Πλαφουτζής, Χρήστος Νάστος, Παναγιώτης Κάπος, Σταμάτης Μαμούτος, Βαγγέλης Γεωργάκης και Νίκος Νικολαϊδης