Μνήμη και Τιμή στον Ίωνα Δραγούμη

                                                                                         του Δημήτρη Αργασταρά

Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά από το 1983, έτσι και φέτος τιμήθηκε η μνήμη του στοχαστή, διπλωμάτη και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη στο σημείο της δολοφονίας του στην Αθήνα. Οι εκδόσεις Πελασγός, μέσω των πρωτοβουλιών του κυρίου Γιαννάκενα, επιμένουν σε πείσμα της κυριαρχούμενης από την λήθη εποχής μας να οργανώνουν μια εκδήλωση μνήμης για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής ρομαντικής σκέψης. 

Ο Δραγούμης εκτελέστηκε ένα καυτό απομεσήμερο του 1920, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από ένα παρακρατικό τάγμα οκτώ στρατιωτών. Ίσως αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η προσωπικότητα του Δραγούμη έγινε πιο γνωστή στο ευρύτερο ελληνικό κοινό μέσα από την τηλεοπτική σειρά «'Η Εκτέλεση» (1993) που βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φρέντυ Γερμανού, καθώς επίσης και ότι πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Α. Μάζη «Δραγούμης, Ο Ασυμβίβαστος». Και βέβαια, όλοι οι παλαιότεροι αναγνώστες γνωρίσαμε την πρωτογενή βιβλιογραφία του Ίωνα από τις εκδόσεις του αείμνηστου Γιάννη Σχοινά, από τις εκδόσεις «Ερμής», από τις εκδόσεις Πελεκάνος, από τις Ariston Books αλλά και από την σημαντική δευτερογενή βιβλιογραφία των εκδόσεων Πελασγός στην οποία συγκαταλέγονται και τα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα του Νίκου Καρρά.


 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ήταν απέριττη και λιτή. Πρώτος τον λόγο πήρε ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος ενώ ακολούθησε μια μικρή παρουσίαση-ομιλία του μέλους της λέσχης μας Σταμάτη Μαμούτου, ο οποίος εκπονεί την διδακτορική του διατριβή με θέμα τον Ίωνα Δραγούμη 


Ελπίζουμε ότι η μνήμη του Ίων Δραγούμη θα παραμένει ζωντανή, όπως και οι μελέτες και οι συζητήσεις για την ζωή και το έργο του. Είμαστε σίγουροι ότι οι εκδόσεις Πελασγός θα συνεχίσουν την πολύ καλή δουλειά τους σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα, η ανακοίνωση εκ μέρους του κυρίου Γιαννάκενα ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί σε γνωστό αθηναϊκό χώρο μια ολοήμερη εκδήλωση με θέμα την ζωή και το έργο του Δραγούμη δεν μπορεί παρά να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κάθε βιβλιόφιλου. 


Εικόνα 3: Δημήτρης Αργασταράς, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, Νικόλαος Καρράς, Σταμάτης Μαμούτος, Δημήτρης Βορδόνης