Lords of Lies

                                                      του Αχιλλέα

Σκηνοθέτης της ταινίας Lords of Chaos είναι ο Jonas Åkerlund, ο οποίος εστιάζει στην ιστορία του συγκροτήματος Mayhem, μίας από τις πρωτοπόρες μπάντες του black metal στην Νορβηγία κατά την δεκαετία του 1990. Δυο δολοφονίες, μια αυτοκτονία, πολλαπλοί εμπρησμοί και μια γενική νοσηρότητα δείχνει να πλανάται στην Νορβηγία της ταινίας, με πρωταγωνιστές τους κεντρικούς ήρωες της μπάντας. Η ταινία Lords of Chaos είναι βασισμένη στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο βέβαια εμπλουτίστηκε σεναριακά εκεί που κρίθηκε απαραίτητο.Tο συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την νεορομαντική κουλτούρα του black metal και έχει γραφτεί από τους Michael Moynihan και Didrik Søderlind. Ο Åkerlund, από την άλλη, ως σκηνοθέτης είναι ιδιαίτερα γνωστός στον χώρο της heavy metal σκηνής έχοντας δημιουργήσει μουσικά video για συγκροτήματα όπως οι Metallica και οι Rammstein. Κυρίως, όμως, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Bathory, του αρχετυπικά black metal σουηδικού συγκροτήματος που ενέπνευσε τους Mayhem (βέβαια η παρουσία του Åkerlund στους Bathory διήρκεσε μόλις στον ένα χρόνο).


Το σενάριο της ταινίας επικεντρώνεται στον κιθαρίστα Euronymous (Rory Culkin), καθώς δημιουργεί τους Mayhem. Στη συνέχεια της ταινίας, μέσα από πολλές αψιμαχίες ανάμεσα στους Vikernes και Euronymous, o Varg καταλήγει να μαχαιρώνει πολλαπλώς τον Euronymous λόγω μιας παρεξήγησης.

Η ταινία επιχειρεί να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μια πραγματική ιστορία. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αίσθηση χάνεται γρήγορα, καθώς το σενάριο περιλαμβάνει καταφανείς ανακρίβειες.. Αλλά ας πάρουμε τα πραγματικά γεγονότα από την αρχή. Κατά την δεκαετία του 1990 η ήσυχη κοινωνία της Νορβηγίας τυλίχτηκε στις φλόγες, καθώς εκκλησίες ξεκίνησαν να καίγονται από διάφορα άτομα της νεοσύστατης black metal σκηνής. Αυτοί οι οποίοι έβαλαν τις φωτιές δεν βρέθηκαν ποτέ και όλες οι κατηγορίες έπεσαν τελικά σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται εν ζωή και κατοικεί με την οικογένεια του στην Γαλλία, τον κακό της ταινίας μας, δηλαδή τον μουσικό Varg Vikernes. Το όνομα του και μόνο μάλλον προκαλεί ρίγη στον μέσο Νορβηγό, καθώς και στους παραγωγούς του Vice των οποίων παραγωγή είναι και η ταινία Lords of Chaos.


Αυτά τα ρίγη μεταφέρθηκαν στην οθόνη με τον πιο Χολιγουντιανό τρόπο, καθώς ο Varg παρουσιάζεται ως ο απόλυτος κακός και ο Euronymous ως το «παιδί της διπλανής πόρτας». Αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό εάν κάποιος αναλογιζόταν ότι μιλάμε για ταινία και οι δυναμικές του καλού και του κακού είναι απαραίτητες, καθώς με την νίκη του καλού επέρχεται η κάθαρση του θεατή ή με την επικράτηση του κακού μια πίκρα κυριαρχεί για την τύχη του κεντρικού μας ήρωα ο οποίος δεν είχε την τύχη που του άξιζε. Το πρόβλημα, όμως είναι ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί αναφέρουν ότι η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Πράγμα που σημαίνει ότι κάπου εκεί εισέρχεται στην όλη δημιουργία το στοιχείο της σκοπιμότητας. Και, μάλιστα, της πολιτικής σκοπιμότητας. Καθώς με το να σκιαγραφείται ένας αδικαιολόγητα «κακός» Vikernes μπαίνει στο στόχαστρο και η εθνικιστική του ιδεολογία, την οποία δημόσια υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια.  

Όλοι όσοι είμαστε φανατικοί του black metal θα θέλαμε να δούμε να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας τα γεγονότα, αλλά όπως αυτά έχουν αναφερθεί από πρώην μέλη της μπάντας Mayhem ή από τον ίδιο τον Varg. Ωστόσο, αυτό το οποίο μας έδωσε η ταινία ήταν μια διαφοροποιημένη εκδοχή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Νορβηγία από το 1987 μέχρι και το 1994.


Από την μία ο κατά βάση καλός, μα παρεξηγημένος, Euronymous και από την άλλη ο αδίστακτα κακός, μισογύνης και βίαιος Varg. Η ταινία με πολύ μεγάλη ευκολία μας δείχνει με τεράστια σιγουριά ότι το κάψιμο των εκκλησιών έγινε από τον Vikernes και μετά από δική του παρότρυνση ακολούθησε και όλη η υπόλοιπη black metal σκηνή. Ας θυμίσουμε ότι αν και ο Vikernes ήταν σύμφωνος με την παραπάνω πράξη ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι ήταν αυτός ο γενικός καθοδηγητής αυτών των επιθέσεων. Η δαιμονοποίηση του Varg μόνο κούραση δημιουργεί στον θεατή, και ειδικότερα στον οπαδό του black metal, ο οποίος αισθάνεται πως παρακολουθεί κάποια ταινία με πρωταγωνιστή από την μια τον Μπάτμαν στον ρόλο του Euronymous κι από την άλλη τον δαιμονικό Τζόκερ στον ρόλο του Vikernes.

Το μοναδικό κακό της ταινίας, βέβαια, δεν είναι η επίθεση στην υπόληψη του Vikernes, ο οποίος κυριολεκτικά σπιλώνεται, αλλά και το ότι κουράζει με το υποχρεωτικό χολιγουντιανό ρομάντζο στο οποίο μπαίνει ο πρωταγωνιστής μας. Ο Åkerlund πολύ εύκολα δημιουργεί από το πουθενά μια κοπέλα που ενδιαφέρεται ερωτικά για τον κεντρικό μας ήρωα, Euronymous, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είναι σίγουρο ότι είχε ερωτική σχέση με γυναίκα εκείνη την περίοδο. Επίσης, πολλές φορές, οι συνομιλίες των ηθοποιών ακούγονται μη φυσικές και ιδιαίτερα αμερικανικές. Βλέποντας την ταινία και τις προφορές των ηθοποιών ο θεατής θα ξεχάσει πολύ γρήγορα ότι η ιστορία μας εξελίσσεται στην Νορβηγία και θα νομίσει ότι βρίσκεται σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ. Η υποκριτική των περισσότερων ηθοποιών στην ταινία είναι καλή, αν και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Τέλος, καλό θα ήταν να μην αφήσουμε ασχολίαστες και τις πολλές σκηνές ερωτικών πράξεων, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο στην ταινία πέρα από ένα ελαφρύ σοκ προς τον θεατή.


Όλα αυτά, όμως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως στοιχεία της πλοκής που δημιούργησε η φαντασία του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, προκειμένου να γίνει η ταινία θελκτική. Στα καλά στοιχεία της ταινίας θα μπορούσα να πιστώσω την καλή φωτογραφία, την ωραία ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι αρκετές σκηνές μας θυμίζουν τις παλιές πεζοδρομιακές μέρες του heavy metal κινήματος. Το κύριο πρόβλημα επαναλαμβάνω πως είναι το εξής. Το Lords of Chaos δημιουργήθηκε όχι για να διαδραματιστεί στη μεγάλη οθόνη μία ενδιαφέρουσα ιστορία όπως πραγματικά συνέβη, αλλά για να σοκάρει, να μπορέσει η παραγωγή του Vice να εξασφαλίσει τα προσδοκόμενα κέρδη και συνάμα ο κ. Åkerlund να μας παρουσιάζει περιστατικά τα οποία συνέβησαν με τελείως διαφορετικούς τρόπους. Μια πολύ καλύτερη επιλογή, εάν κάποιος θα ήθελε να δει την πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία και τους πρωταγωνιστές της, θα ήταν το Until the Light Takes Us, το Once Upon a Time in Norway και το κανάλι του ίδιου του Varg Vikernes στο YouTube, ThuleanPerspective.

Όσον αφορά το Lords of Chaos δείτε εδώ το διαφημιστικό του trailer