Τόλκιν και Μελόνι

                                     

Επειδή έχουμε λάβει μερικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αφορούν την υποτιθέμενη σχέση της Τζώρτζια Μελόνι με τον πολιτικό Ρομαντισμό και με το έργο του Τόλκιν, οφείλουμε μια σύντομη απάντηση. Παιδιά, συνεχίστε να αγνοείτε τα συστημικά ΜΜΕ. Επιπλέον, συνεχίστε να αγνοείτε τους συστημικούς εκδοτικούς οργανισμούς και τους καθωσπρέπει λογοτεχνικούς συλλόγους. Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει το θάρρος -ή και την γνώση πολλές φορές- να πει την αλήθεια.

Όσοι σύλλογοι, συγγραφείς και εκδότες διαλαλούν ότι ο Τόλκιν δεν είχε ιδεολογικές καταβολές αρεστές στους εθνικιστές γράφουν και λένε ανοησίες. Ο Τόλκιν ήταν παραδοσιοκράτης, δηλωμένος εχθρός του νεωτερικού φιλελευθερισμού και του μαρξισμού. Μπορεί να είχε εκδηλώσει την αντιπάθειά του προς τον χιτλερικό εθνικοσοσιαλισμό αλλά αυτό είχε συμβεί όχι επειδή ήταν αντιφασίστας. Ο Τόλκιν, όπως και ο Λάβκραφτ, απέρριπταν την χιτλερική εκδοχή του εθνικοσοσιαλισμού επειδή θεωρούσαν ότι διέθετε πολύ τεχνοκρατικό υπόβαθρο και πως είχε κάνει αρκετές ιδεολογικές παραχωρήσεις προς την τεχνοκρατική ορθολογιστική νεωτερικότητα. Ο Λάβκραφτ, μάλιστα, ήταν υποστηρικτής του Χίτλερ μέχρι την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην εξουσία και άσκησε την παραπάνω κριτική λίγα χρόνια μετά.


Ο Τόλκιν, αντιθέτως, ήταν περισσότερο αρνητικός. Σε αυτό είχε συμβάλει η άκομψη απόπειρα ενός γερμανικού εκδοτικού οίκου του μεσοπολέμου να ζητήσει τα δικαιώματα έργων του Τόλκιν, απευθυνόμενος στον καθηγητή με αδιάκριτο τρόπο και θεωρώντας δεδομένο ότι ο τελευταίος συμφωνούσε με την ιδεολογία των ρατσιστικών διακρίσεων. Ο Τόλκιν εκνευρίστηκε με αυτή την προσέγγιση. Γιατί πράγματι δεν υπήρξε υποστηρικτής του ντετερμινιστικού ρατσισμού. Ο Τόλκιν υιοθέτησε βασικές θέσεις του πολιτικού Ρομαντισμού όχι επειδή ήταν ρατσιστής αλλά επειδή ήταν παραδοσιοκράτης. Προφανώς και η βρετανική παραδοσιοκρατία εμπεριείχε φυλετιστικές προσεγγίσεις. Αλλά αυτές ήταν προϊόντα της παραδοσιακής βρετανικής κουλτούρας (ήταν αυτό που ο Μπερκ αποτιμούσε ως θετική προκατάληψη) και όχι κάποιο οργανωμένο επιστημολογικό σύστημα. Κοντολογίς ο Τόλκιν ήταν λάτρης των Προ-ραφαηλιτών και υποστηρικτής των ιδεών του Τζων Ράσκιν (προδρομικός εθνικός σοσιαλισμός) και του Γουίλιαμ Μόρρις (ουτοπικός παραδοσιοκρατικός αναρχισμός). Όχι υποστηρικτής του Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν. Αυτό φαίνεται ότι ξεχνούν να το αναφέρουν όλοι όσοι αναμασούν ότι ο Τόλκιν δεν συμπαθούσε τον Χίτλερ. Μπορεί να μην συμπαθούσε τον Χίτλερ αλλά συμπαθούσε τους Άγγλους εθνικιστές. Είναι γνωστό ότι υπήρξε τακτικός αναγνώστης καθώς και ότι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Candour, το οποίο εξέδιδε ο ιδρυτής του βρετανικού Εθνικού Μετώπου (και συγγενής του σπουδαίου παραδοσιοκράτη διανοητή και λογοτέχνη Τζ. Κ. Τσέστερτον), A. K. Chesterton.


Όσοι μιλούν για τον «απολιτικό Τόλκιν» θα ήταν περισσότερο ορθό να διευκρινίζουν ότι εννοούν πως ο Τόλκιν δεν ήταν πολιτικοποιημένος. Είναι διαφορετικό όμως να είναι κανείς απολιτικός από το να είναι μη πολιτικοποιημένος ενεργά. Ο Τόλκιν, μολονότι έτρεφε συμπάθεια προς μια μερίδα των Άγγλων συντηρητικών εθνικιστών, πράγματι δεν υπήρξε ενεργά πολιτικοποιημένος. Θεωρούσε ολόκληρο το νεωτερικό πολιτικό πεδίο ξένο προς τις παραδοσιοκρατικές του ιδέες. Η σύνδεσή του με τον μεταπολεμικό εθνικισμό και με τα νεοφασιστικά κινήματα έγινε α) λόγω της καλής σχέσης του με διανοητές και πολιτικούς του ιδρυτικού πυρήνα του βρετανικού Εθνικού Μετώπου και β) λόγω του ότι ορισμένοι θαυμαστές του απέκτησαν σημαντικές θέσεις σε εθνικιστικά κόμματα και οργανώσεις ανά την Ευρώπη. Ο σημαντικότερος εξ αυτών ήταν ο Ιταλός δημοσιογράφος Πίνο Ραούτι. (1926-2012).

Ο Ραούτι υπήρξε επί δεκαετίες βουλευτής, αρχηγός και εκφραστής της αριστερής νεοφασιστικής πτέρυγας του ιταλικού κόμματος MSI, καθώς και ιδρυτής μικρότερων εθνικιστικών πυρήνων. Ο Ραούτι έκανε, τρόπον τινά, τον Τόλκιν σημείο αναφοράς για τους μεταπολεμικούς νεοφασίστες νεολαίους. Όχι μόνο λόγω της αρθρογραφίας του αλλά και γιατί ονόμασε «Hobbit» τις κατασκηνώσεις των μελών της νεολαίας του κόμματός του.


Η Μελόνι υπήρξε κατά το παρελθόν συνδεδεμένη με αυτή την πολιτική παράδοση και την ανέσυρε προεκλογικά προκειμένου να διατηρήσει έναν συμβολικό σύνδεσμο με την παλιά της ιδεολογία. Την ιδεολογία που σήμερα έχει αποκηρύξει αλλά που χρειάζεται τους εναπομείναντες ψηφοφόρους της. Η Μελόνι πλέον δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, πόσο μάλλον με τον νεοφασισμό. Εκπροσωπεί μια αυταρχικά φιλελεύθερη πολιτική γραμμή, ήπια προς την Ε.Ε., προσηλωμένη στο ΝΑΤΟ και στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, που απλώς κραυγάζει κατά της μετανάστευσης. Το κόμμα της είναι μια ακόμη νεοεθνικιστική πλατφόρμα που ιδεολογικά δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από έναν κλασικό φιλελευθερισμό, πασπαλισμένο με πατριωτική συνθηματολογία και αντιμεταναστευτικές κορώνες.  Ο «νεοεθνικισμός» είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης που ασκείται προς την ηγεμονία του ιδεολογικού φιλελευθερισμού όταν τα αστικά πολιτικά συστήματα βρίσκονται σε κρίση. Είναι ένας φραγμός προς την ενίσχυση αληθινά εθνικιστικών, σοσιαλιστικών ή εν γένει αντισυστημικών κινημάτων. Αν μη τι άλλο, στην περίπτωση της Μελόνι, εκτιμούμε ότι αυτό θα φανεί στην συνέχεια.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε από τώρα με σιγουριά είναι ότι μια πολιτικός που δηλώνει πιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζών και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καπηλεύεται τις πολιτικές απόψεις του Τόλκιν. Ο Τόλκιν ήταν πιστός στην πολιτική παράδοση του βρετανικού Ρομαντισμού που, από τον Καρλάιλ μέχρι τον Ράσκιν και τον Μόρρις, αντιμετώπιζε τον καπιταλιστικό υλισμό σαν ένα μαχαίρι στην καρδιά των ευρωπαϊκών εθνών. Εκείνο που μπορούμε, επίσης, να πούμε με σιγουριά είναι ότι μια γυναίκα που φωτογραφίζεται με πεπόνια στο στήθος, κάνοντας αισθησιακά λογοπαίγνια, είναι αδιανόητο να επιχειρεί οποιαδήποτε αισθητική σύνδεση με το ήθος ενός ανθρώπου όπως ήταν ο Τόλκιν. H liberal κακογουστιά και έλλειψη σοβαρότητας δεν έχει όριο.


Οι συστημικοί δημοσιογράφοι και εκδότες μπορεί να έχουν δίκιο όταν λένε ότι ο Τόλκιν δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Μελόνι. Αλλά αυτό ισχύει για τους αντίθετους λόγους από εκείνους που αυτοί υποστηρίζουν.

Σχόλια:

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αuta I Lome, Utulie n Aure, Entuluva Aure ! -Skamandronymos

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Άλλος ένας Δούρειος Ίππος και η Μελόνι, βαλτή από το σύστημα.
Η οποία, κατά την προσφιλή τακτική τέτοιων κομματαρχών στην αρχή προσπάθησε να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις σχηματίζοντας έναν κεντρικό πυρήνα οπαδών γύρω από τον εθνικισμό (ο οποίος έρχεται ως ενστικτώδης αντίδραση στις ατζέντες που προσπαθούν να επιβάλλουν υπερεθνικοί οργανισμοί όπως ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως είπα και σε άλλο σχόλιο στο θέμα με την προέλευση των Ελλήνων) και στην συνέχεια έδειξε το πραγματικό της εκσυγχρονιστικό/τεχνοκρατικό/τεχνοαυταρχικό πρόσωπο.
Και ύστερα αναρωτιούνται κάποιοι για το αν το βαθύ κράτος μας βάζει να πατάμε πεπονόφλουδες.

Κυκλοφορεί μάλιστα και ένα βίντεο που δείχνει την Μελόνι να αποδέχεται και να προμοτάρει το πράσινο πιστοποιητικό, το κατεξοχήν σιωπηλό όπλο ρατσισμού απέναντι στους λευκούς των Δυτικών κοινωνιών.

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Σημαντικό άρθρο. Δυστυχώς και καλοπροαίρετοι εθνικιστές έχουν χαρεί με το ότι η Μελόνι είχε χαρακτηρίσει ως «ιερό κείμενο» τα βιβλία του Τόλκιν(κατι με το οποίο συμφωνώ, αλλά σίγουρα όχι όταν βγαίνει από το στόμα ενός νεοεθνικιστή). Προφανώς σφυρίζουμε αδιάφορα όταν κάποιος προωθεί τον Τόλκιν ως απολιτικό, καθώς όλοι ξέρουν ότι υποστήριξε και τους εθνικιστές στον ισπανικό εμφύλιο.
Και όντως σε απάντηση του απέναντι σε εκδότη της χιτλερικής Γερμανίας είχε υπάρξει ειρωνικός στην μια επιστολή και πιο συμβατικός στην δεύτερη. Τελικά συμφώνησε με τον Άγγλο εκδότη του να απαντήσουν με την ευγενική επιστολή απόρριψης. Έμεινε όμως στο αρχείο και η ειρωνική επιστολή στην οποία φαίνοναι οι απόψεις του για τον Αδόλφο Χίτλερ.
Τέλος, η Μελόνι δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που είχε χαρακτηρίσει ο Τόλκιν, σε ένα από τα γράμματα του, ως «άνθρωπος των Μηχανών» και αυτό σίγουρα θα φανεί και από την πορεία της.

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς λέγοντας ως 'άνθρωπος των μηχανών';

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο Ρεμπούτζουλος είπε...

Όρος του πολιτικού Ρομαντισμού είναι. Ο Τζων Ράσκιν, ο Τόμας Καρλάιλ και γενικά οι Άγγλοι ρομαντικοί βίωναν τις αρνητικές συνέπειες της εκβιομηχάνισης στο περιβάλλον, στις εργασιακές συνθήκες και στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Η Αγγλία ήταν η πρώτη πλήρως βιομηχανοποιημένη χώρα.
Με την εκβιομηχάνιση καταγράφηκε η αγροτική ζωή, τα τοπία των πόλεων έγιναν σαν μπουντρούμια με πυκνούς καπνούς, οι συνθήκες ζωής των εργατών ήταν άθλιες (δούλευαν δεκαπέντε ώρες τη μέρα μέχρι και δεκάχρονα παιδιά) και ο εργάτης έγινε ένα εξάρτημα που έχασε τη ζωή,την προσωπικότητα και την ελευθερία του.
Για αυτό οι ρομαντικοί ήταν εναντίον της τεχνοκρατίας. Όσους ήταν τεχνοκράτες τους αποκαλούσαν οι Άγγλοι παραδοσιοκράτες ρομαντικοί "ανθρώπους της μηχανής". Ο Τόλκιν αναπαρήγαγε αυτό τον όρο.

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ρε Μαμουτε οσο Σταματης εισαι εσυ, αλλο τοσο Γρηγορης ειμαι εγω. για να τρεξω τωρα να σου δειξω την παρακατω παγανιστικη γιορτη των ναζιστων:

https://archive.ph/UP2Ci/99cf583843d18ffd359e5b94feac7a53b9d93e9b.jpg

ο βατραχομουρης Τολκιν σου ποια ''τεχνοκρατικη'' αισθητικη βλεπει σε κατι τετοιο; θα μας τρελανετε η μηπως μαθαινετε για τον Ναζισμο απο κομμουνιστικα εντυπα του Μπογιοπουλου; Για δες και εδω:

https://www.captainbook.gr/uploads/products/2020/09/26/tmp414311197-300x434.jpg

Η Αρια Μυσταγωγια των Ναζι σε τι παραπεμπει; σε καψιμι στρατοπεδου αισθητικα; παραδεξου οτι εχεις προβλημα με τον Χιτλερ επειδη εισαι με το μερος του κομμουνιστη Στρασσερ και ασε τα σαπια σε μενα...

-Λεμουριος τρολιστας

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο Σταμάτης είπε...

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως πηγή τα menu των εστιατορίων και το περιοδικό του Μιχαλολιάκου. Πολύ δυνατές πηγές παραθέτεις, τι να σου πω; Μήπως ήσουν αρθρογράφος τους κάποτε;

Αν και δεν είμαι μετενσάρκωση του Τόλκιν για να σου απαντήσω τι είδε, μπορώ να σου πω τι είδε όλος ο κόσμος. Τα κτίρια του Σπεερ δεν ήταν γοτθικά. Μοντέρνα και κλασικιστικά ήταν. Δεν εξέφρασε παραδοσιακό γερμανισμό αλλά ρωμαιο -ιμπεριαλισμο αυτή η επιλογή. Οι παγανιστικές γιορτές που αναφέρεις ήταν στο περιθώριο των δράσεων και κράτησαν λίγο. Νομίζω τα πολιτιστικά δρώμενα της αναβίωσης του Γιουλ έναν χρόνο πραγματοποιήθηκαν. Από την άλλη κάποιες εργασίες των SS γίνονταν σε κλειστούς χώρους με υποβλητική αισθητική. Μεγάλες κομματικές εκδηλώσεις επίσης. Δεν είπε κανείς ότι δεν ήταν ρομαντικό το υπόβαθρο του κόμματος.

Ώστοσο, ταυτόχρονα, κάποιοι παραδοσιοκράτες θεώρησαν ότι υπήρξε συμβιβασμός με το ισχυρό βιομηχανικό κεφάλαιο και με την αισθητική της νεωτερικότητας. Ότι δόθηκε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό κοινωνικών πτυχών και όχι στην διαφύλαξη της παραδοσιακής τους ταυτότητας. Προφανώς η κριτική ασκήθηκε εκ των έσω. Δεν είπε κανείς ότι ο Χίτλερ έγινε τεχνοκράτης. Αλλά κάποιοι θεώρησαν ότι δεν επεξέτεινε όσο θα έπρεπε την ρομαντική παραδοσιοκρατική γραμμή.

Ο Λάβκραφτ θεώρησε ότι δεν ήταν τελικά το στοιχειακό πνεύμα που θα ισοπέδωνε τον φιλελεύθερο καπιταλισμό και θα ξερίζωνε την νεωτερικότητα, όπως είχε ελπίσει στην αρχή.

Μπορεί και να μην γινόταν να το πετύχει αυτό και η κριτική να ήταν αυστηρή. Αλλά έτσι τον έκριναν ο Τόλκιν και ο Λάβκραφτ. Τι να κάνουμε; Να το αποσιωπήσουμε ; Μάλλον σου έχει αφήσει κατάλοιπα η νοοτροπία του Νικόλα.

Όσον αφορά τον Γρηγόρη ήταν εξαιρετικά συνεπής με την κομματική του ιδεολογία, με τον πολιτικό Ρομαντισμό, με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Ο δικός σου δεν ήταν στον ίδιο βαθμό. Να το αποκρύψουμε και αυτό; Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες σανό και φτηνό δόγμα που αρμόζει σε θλιβερά ναυάγια της ζωής όπως εσύ;

Τελείωσαν αυτά. Το ξέρετε καλά πλέον..

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο Ρεμπούτζουλος είπε...
Ρε γελοίο υποκείμενο Λεμούριε όταν τα ΜΜΕ και οι εκδότες του συστήματος προσπαθούν περάσουν την κωμική εικόνα ότι ο Τόλκιν ήταν αντιφασίστας το μοναδικό πράγμα που παρουσιάζουν είναι αυτή η αντιπαράθεση με τον εκδότη του Χίτλερ. Τι προτιμάς εσύ; Να τους αφήσουμε να επιβάλουν χωρίς αντίλογο αυτό το ψέμα και να κρύψουμε ότι ο Τόλκιν ήταν παραδοσιοκράτης και φιλικός με τους Άγγλους εθνικιστές και νεοφασίστες για να μην προσβληθεί η δογματική λατρεία του Αδόλφου Άβαταρ; Άντε να χαθείτε σιχάματα. Μια ζωή ψυχανώμαλοι χρυσαυγίτες.

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η . είπε...

Μια περιοχή του 3ου Ράιχ που φαίνεται καθαρά η επικράτηση αυτών των τάσεων είναι το φυλετικό ζήτημα, με την υιοθέτηση ενός χοντροκομμένου βιολογικού ντετερμινισμού ζωολογικού τύπου. Φαίνεται επίσης καθαρά διαβάζοντας τον ίδιο τον Χίτλερ και τις απόψεις του σε σειρά ζητημάτων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Μέιν καμπφ και στα υπόλοιπα βιβλία που κυκλοφόρησαν (αμφισβητούμενης εγκυρότητας τα υπόλοιπα). Αλλά και συγκεκριμένα για τον Τόλκιν το πρώτο πράγμα που τον ρώτησαν ήταν η καταγωγή του, λες και θα άλλαζε αυτό κάτι στην ποιότητα του έργου του.

Υπάρχουν κάποιοι που μόλις υπονοηθεί ότι υπήρχαν και πτυχές του 3ου Ράιχ που σηκώνουν συζήτηση παθαίνουν υστερική κρίση. Νέα Βίβλος το Mein Kampf και μέχρι εκεί, μην διαβάζουμε τίποτα άλλο και μας μπαίνουν περίεργες ιδέες. Και για να μην παρεξηγηθώ, παρά τα στραβά της ε/σ Γερμανίας του Χίτλερ και της φασιστικής Ιταλίας (λιγότερα κατά την προσωπική μου γνώμη) είναι προφανές με ποια πλευρά είμαι ιστορικά και ποια πλευρά θα ήθελα να έχει επικρατήσει

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Λεμούριος Ψ@λιστας είναι νεοδημοκρατης και ίσως παλιότερα γευμάτιζε και στο εστιατόριο αλλά ντρέπεται να το πει. Ο Gregor Straßer που ήταν βετεράνος των Fteikorps κομμουνιστής; Γελάνε και τα τσιμέντα.
C. Φ.

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

----"Άλλος ένας Δούρειος Ίππος και η Μελόνι"----

Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι...

Δεν ξέρω αν η Γιωργίτσα είναι βαλτή ή κάποια τυχάρπαστη που είδε φως και μπήκε, αλλά δυστυχώς μιλάμε για μια ακόμα τρανή ένδειξη αμερικανοποίησης της Ευρώπης. Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα δίχως όνομα αυτός ο νεοδεξιός χυλός υπάρχει από τότε που ο εθνικός κήπος ήταν γλάστρα. Σπερματικά στους αντι-New Deal παλαιοσυντηρητικούς του μεσοπολέμου (ακόμα και στο conservative mind του Ράσελ Κερκ φαίνονται τέτοιες τάσεις) και, αργότερα, ρητά και αποκρυσταλλωμένα επί Goldwater, Nixon και fusionism, με πικ τον φιλελέ θρίαμβο των ρηγκανικών 80ς. Αποιδεολογικοποιημένοι ζητωπατριωτισμοί της σημαίας, ακραίος φονταμενταλισμός, που θα έκαναν έναν Αμβρόσιο και έναν Πειραιώς να κοκκινίζουν από ντροπή, πακέτο με... ελεύθερη αγορά (!) και μεταφυσική πίστη στον δυτικό ιμπεριαλισμό. Ειδικά οι ξεδιάντροποι τηλευγγελιστές μετέτρεψαν την απρουπόθετη υποστήριξη στον hardcore καπιταλισμό και τις επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή σε 11η και 12η εντολή του Μωυσέως. Τι να λέμε τώρα, μέχρι και αγιογραφικά χωρία τσίταραν για να υποστηρίξουν Wall Street και πρεζοναύτες.

Μπορεί αυτή η τερατογένεση να φαίνεται παράταιρη σε γαλουχημένους στον ηπειρωτικό συντηρητισμό, αλλά δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, το γαιδουράγκαθο ευδοκιμεί ακόμη και στον καθολικό/ορθόδοξο νότο, δλδ σε πολιτισμικά σύμπαντα στα οποία μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητα τέτοια πράματα.

Όμως πέρα από το αμιγώς ιδεολογικό σκέλος της υπόθεσης, υπάρχει και το αλάνθαστο τεστάρισμα με εργαλείο το δίπολο ΝΑΤΟ vs Ευρασία. Και είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην τελική... IMO το σκληρό νατοιλίκι είναι που καθιστά την νεοδεξιά επιδημία της Ευρώπης αποκρουστική, και όχι τόσο οι ταμπέλες, τα σύμβολα και οι οικονομικές θεωρίες. Έτσι και αλλιώς το παιχνίδι θα παιχτεί στη ζούλα μεταξύ των ελίτ, και πάντα μακριά και έξω από τον Λαό (με κεφαλαίο σπαρτιάτικο Λ) και τη θέλησή του. Οργανώσεις, κοινοβούλια, συνδικαλισμοί, κάλπες κτλ είναι τσίρκο...

Και κάτι άλλο που σημειώνεται είναι η δειλή εγκατάλειψη της woke, έμφυλης, LGBTQ κτλ ορθοδοξίας, προς όφελος πιο "παραδοσιακών" ιδεολογημάτων για την δικαιολόγηση της εξουσίας του δυτικού πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος. Πλέον ο Αρχέκακος Όφις με τις 750 βάσεις δεν υπάρχει μόνο για να... υπερασπίζεται τους απανταχού γκέι, μαύρους, γυναίκες, πρόσφυγες κτλ ενάντια στους "κακούς" δικτάτορες, αλλά και τον... χριστιανικό/δυτικό κόσμο από τον έτσι του Κρεμλίνου. Καλό θα είναι να υπάρχει μια μαγιά που δε θα τσιμπήσει με επαναφορά ΠΘΟ και (νατοικής) δεξιίλας των 60ς. Όσο μπαφιασμένος και νά ναι ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό...

C

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Επικό πετσοκομμα στους πουστολαγνους ΚΚΕδες από τον μαρξιστή - λενινιστή καθηγητή, Δημήτριο Πατέλη.

https://omilos.ilhs.gr/2022/09/23/kke_teknothesia-omof/

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αδιάφορο τι λέει το ΚέιΚέιΙ, αλλά στον βδελυρό Νικολαίτη Ελπιδοκτόνο και το δυόμιση ημερών ψευτομούσι του μόνο κλωτσές. Αυτό είναι το σοβαρό και όχι βέβαια τι κάνει ο Κουτσουμπιλό και η αργόμισθη κουστωδία της θλιβερής ανθυποσέχτας του.

Άσε το αντικανονικό ξεφτιλίκι να υπάρχουν κάνα 5-6 ορθόδοξοι "Αρχιεπίσκοποι" Νέας Υόρκης (χώρια οι ΓΟΧ κτλ) για ένα ποίμνιο μετρημένο στα δάχτυλα ενός σοβαρά ακρωτηριασμένου χεριού. Εν αντιθέσει, οι κατά πολύ σοβαρότεροι σε τέτοια θέματα Φραγκολεβαντίνοι, με 62% του πληθυσμού της πόλης, διοικούνται από έναν επίσκοπο, όπως επιτάσσουν οι Οικουμενικές σύνοδοι και η ανθρώπινη λογική.

Όσοι μένετε ΗΠΑ και ψάχνεστε για εκκλησιασμό πηγαίνετε καλύτερα σε αυτούς εδώ: https://www.oca.org/holy-synod/bishops

Δογματικά και ηθικά αξιοπρεπής αυτοκέφαλη Eκκλησία, με μητροπολίτες γέννημα θρέμμα Αμερικανούς (οι περισσότεροι εκ μεταστροφής από προτεσταντικές ομολογίες) και όχι φυτευτούς από CIA και επιμελητήρια. Πάντως μακριά απ' τα μεταφερόμενα πρακτόρια Φαναρίου και Κούλι. Ούτε δολάριο στα παγκάρια τους...

Για τον σφίχτη Μητσάρα του Λομονόσοφ δεν μου πέφτει λόγος, όμως θα πρέπει επιτέλους να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Κρίμα να χαραμίζεται με διεθνιστικά κορακίστικα του 19ου και να ασχολείται με ανύπαρκτους τύπου ΚΚΕ, Ανταρσύα κτλ. Ψυχολογικά θα είναι δύσκολο (φαντάζομαι έχει φάει τα νιάτα του με αυτές τις σαχλαμάρες), αλλά είμαι σίγουρος ότι έχει την οξυδέρκεια και την πνευματική διαύγεια να προχωρήσει. Κατά τ' άλλα, μπράβο του που θίγει τέτοια σημαντικά ζητήματα, αντί να ασχολείται ξέρω γω με τον 15ο νόμο της διαλεκτικής, την (ανύπαρκτη) πτώση του ποσοστού κέρδους και πότε ξύθηκε ο Ζηνόβιεφ στο 15ο συνέδριο...

C

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πατέλης, Ζαφείρης, Μακρίδης, Παπαδομανωλάκης ήταν για χρόνια οι μόνες αντικειμενικές πηγές στην Ελλάδα για το τι συνέβαινε στο Ντονμπάς, και είχαν ανέβει κιόλας πάνω εν μέσω πολέμου. Μόνο τιμή και σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους. Την εποχή που κάποιοι όψιμοι δήθεν "ρωσόφιλοι" (που είναι τόσο "ρωσόφιλοι" που πριν ένα μήνα σε αγώνα Ελλάδα-Ουκρανία στο μπάσκετ μάς λέγανε ότι υποστηρίζουν Ουκρανία -που παίκτης της είχε δηλώσει ότι στέλνει χρήματα από την Αμερική στους Αζόφ- επειδή τους κακόπεσε ο Αντετοκούμπο) δεν ξέρανε καν πού πέφτει στο χάρτη αυτό το Ντονμπάς.

Αλλά ότι τους κουκουέδες τους έχει εξαγοράσει ο Τσούνης είναι πασιφανές. Τις προάλλες κάνανε τη χοντρή μπαγαποντιά να φωνάξουν στο φεστιβάλ της ΚΝΕ Ρώσους δήθεν "νεολαίους του ΚΕΚΡ" για να παπαγαλίσουν την ισαποστάκικη γραμμή, που όμως ήταν διασπαστές του ΚΕΚΡ, και το ίδιο το ΚΕΚΡ έβγαλε ανακοίνωση γι' αυτό:

https://www.facebook.com/OmilosEpanastatikisTheorias/posts/pfbid02r9QfxUSHZCaJAkUCxUxvkLZZGmKSFzasMQXNDu4TQ4Cx9N1Q7DnYMFenLViXPnyKl

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Με τις εκκλησίες μην το πιάσουμε.

Την έχουν σακουλευτεί τη φάση οι διεθνείς ιμπεριαλιστές ότι ακόμα η εκκλησία είναι κοινή στέγη για πάμπολλες εθνικές κοινότητες και λειτουργεί ως "συγκολλητικό" για την εθνική τους ταυτότητα, και όπου θέλουν οι ύαινες να κάνουν αποσταθεροποίηση και να ξεκινήσουν πολέμους, αποσχίσεις, εμφυλίους κλπ., βάζουν όχημα τους (δικούς τους) παπάδες και τον Βοθρολομαίο (τώρα και τον Ελπιδοφλώρο).

Παράδειγμα το Ουκρανικό σχίσμα, που ο Βοθρολομαίος πήρε εντολή από Πάιατ να αναγνωρίσει την εντελώς αντικανονική εκκλησία που είχε φτιάξει ο Ποροσένκο για να χωρίσει Ουκρανούς από Ρώσους.

Άλλο παράδειγμα η ακόμα πιο αντικανονική -τόσο που ούτε καν ο Βοθρολομαίος δεν τολμάει να αναγνωρίσει ακόμα- "Μοντενεγκρίνικη Ορθόδοξη Εκκλησία" που πριμοδοτούσε για χρόνια ο αρχιλαθρέμπορας ο Τζουκάνοβιτς για να χωρίσει Μαυροβούνιους από Σέρβους.

Γενικά, μια χαρά χειρίζονται τις "εθνογενέσεις" τα ευρωατλαντικά think tank, και μια χαρά φτιάχνουν εθνικισμούς εκεί που τους βολεύει να φτιάξουν. Το λέω αυτό για κάποια λιμοτάγαρα του χώρου που θαμπώνονται από σύμβολα και λένε "πωπω, να αυτοί οι Κροάτες και οι Ουκρανοί είναι και γαμώ τους εθνικισταράδες" και δε βλέπουν ότι αντικειμενικά υφίστανται μόνο ως χρήσιμοι ηλίθιοι των Αμερικάνων.

Βέβαια και κάτι πετροβολημένοι παλαιοημερολογίτες, κλεομένηδες, εσφιγμενίτες κλπ. δεν είναι του γούστου μου. Ντάξει, τίμιοι άνθρωποι, αντιμοντέρνοι, ρομαντικοί, αλλά κληρικούς εθνικοεπαναστάτες (για πολύ συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους) έχει μόνο το Ιράν. Εδώ στην Ελλάδα να ηγηθούν εθνικής επανάστασης οι παπάδες (οποιοιδήποτε, κι οι σκληροπυρηνικοί ακόμα) δεν παίζει. Περάσαμε και διαφωτισμό εμείς, το πιο "συντηρητικό" που μπορεί αντικειμενικά να κάνει ένας παπάς στην Ελλάδα είναι να προσπαθήσει να στρέψει τη ΝΔ σε πιο συντηρητικές θέσεις όπως επιχειρούσε ο Χριστόδουλας επί Κωστάκη Καραμανλή. Παραπάνω πράγματα είναι ανεδαφικό να περιμένει κανείς από την εκκλησία σήμερα.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αντιμοντερνοι οι ιερείς (ή κατά προσέγγιση ιερείς, τέλος πάντων) που αναφέρεις είναι. Ρομαντικοί όμως όχι. Μην ευτελίζουμε την χρήση του όρου, παιδιά.

Ακόμη και οι σοβαροί ιερείς που ακολουθούν αυτή την παράδοση έχουν συνήθως τις ιδεολογικές τους ρίζες στην λόγια ελληνική θεολογική παράδοση του 19ου αιώνα (Κ. Οικονόμου κλπ). Όχι στον ελληνικό Ρομαντισμό.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σωστά, ρομαντικοί δεν είναι, κάποιες καλές περιπτώσεις εξ αυτών είναι αντι-νεωτεριστές και ακολουθούν εν μέρει την γραμμή που είχε η συντηρητική πτέρυγα της εκκλησίας τον 18 και 19ο αιώνα.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Πάιατ εκείνο το διάστημα (ουκρανικού σχίσματος) γύρναγε την ελληνική επαρχία και έπιανε όλους τους παπάδες να τους πείσει να αναγνωρίσουν το σχίσμα. Δείχνει πολλά για το πόση σημασία δίνει ΚΑΙ στη χειραγώγηση των εκκλησιαστικών ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Ο Πατέλης να γίνει γλείφτης "του κάθε απατεώνα Έντμουντ Μπερκ" δεν παίζει με την καμία (ο χαρακτηρισμός είναι του ίδιου, από διάλεξή του, θυμάμαι είχε πει χαρακτηριστικά ότι όσο τον Μπερκ τον πλήρωναν οι Thirteen Colonies της Αμερικής, το έπαιζε λίμπεραλ, όταν μπήκε στο payroll των Άγγλων ολιγαρχών άρχισε να το παίζει conservative, γενικά τον θεωρεί χαμερπές σκουλήκι ο ΔΠ).

Θα μείνει πάντα ζωντανό παράδειγμα εκείνης της λαμπρής γενιάς των τελευταίων Σοβιετικών πατριωτών και κομμουνιστών που διαβάζανε στα νιάτα τους Krokodil και υπεραμύνονταν του υγιούς τρόπου ζωής του "ιδανικού νέου ανθρώπου" όπως τον έβλεπαν, που στη Δύση μετά τα 60s έγινε συνώνυμο "συντηρητικού" προτύπου. Στη Ρωσία έχει πολλούς ακόμα. Στον ελλαδικό χώρο ο ΔΠ είναι το μόνο τέτοιο παράδειγμα.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αυτό που γράφεις για τον Παϊστ είναι πολύ σωστό. Κατά τα άλλα μάλλον δεν μας ενδιαφέρει και πολύ τι λέει ο Πατέλης και ο κάθε Πατέλης, εφόσον έχουμε στο πλευρό μας την ιστορία της ρομαντικής παράδοσης.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

btw έχει γράψει ΚΑΙ για Ρομαντισμό ο ΔΠ

https://www.ilhs.gr/gr/oikonomikos_romantismos.htm

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν έγινα κατανοητός. Ως επιστήμονα εννοείται τον διαβάζουμε. Ως "πολιτικό καθοδηγητή" όμως...; Εκτός και αν μεταπήδησε στον ρομαντισμό.

Αλήθεια μιας και το έφερε η συζήτηση, ποια η πολιτική διαδρομή του;

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν βάζω το θρησκευτικό στοιχείο στο επαναστατικόμετρο και δεν το συνδέω με το κατά πόσο ενδέχεται να συμβάλει σε μια υποτιθέμενη Επανάσταση (η οποία κάποτε ήταν "δημοκρατική" μετά "προλεταριακή" και τώρα "αντιπαγκοσμιοποιητική/εθνική" κτλ). Εντάξει, ούτε και εγώ θα πόνταρα στο να είναι μπροστάρηδες οι πάσης φύσεως ρασοφόροι στο... προφητευόμενο μεγάλο Ντου, αλλά αυτό είναι μάλλον αδιάφορο μπροστά στη μεγάλη εικόνα. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις, μην ξεχνάμε ότι -σε επίπεδο λαικών, όχι αρχιερέων/διοικητικών- οι πλέον σκληροπυρηνικοί εν Ελλάδι ρωσόφιλοι προέρχονται από (παρα)εκκλησιαστικό/θρησκευόμενο/αγιορείτικο background. Επίσης, αυτοί σήκωσαν το αντιμπολιαστικό, το Σκοπιανό και ήταν παρόντες στην πάνω πλατεία κάποτες αν θυμάστε.

Το βασικό όμως είναι ότι μιλάμε για προνεωτερικές μεταφυσικές παραδόσεις, που κρατάνε τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα -με την ολοκλήρωση του Ορθόδοξου δογματικού corpus κατά τη λήξη της ησυχαστικής έριδας και το θρίαμβο του Παλαμισμού- οι οποίες συνθλίβονται στεγνά κάτω απ' τον νεοεποχίτικο οδοστρωτήρα.

Η Ορθοδοξία, ως διακριτή χριστιανική ομολογία και ασκητική πρακτική, γλίτωσε από Σταυροφορίες, Τουρκοκρατίες, Ουνίες, Μπολσεβίκους για να ενσωματωθεί τελικά στην ΝΤΠ, στην καλύτερη ως μια άνευρη, new age νοοτροπίας θεραπευτική ηθική τύπου life coaching (βλ Φάρους, Θέρμους, Κονάνους κτλ), στην χειρότερη σαν ένα αδιάφορο σύνολο τελετουργικών άνευ σημασίας και βάθους (κάτι σαν τις αστείες κρατικές Εκκλησίες Σουηδίας/Ολλανδίας/Αγγλίας, ένα πράμα). Και ίσως κάποιες πιο μερακλίδικες/φονταμενταλιστές τάσεις το πολύ να κάνουν αυτό που λες για τον Παρασκευαίδη. Να στηρίζουν φιλελέ και δύση και απλά να γκαρίζουν για γκέι και αμβλώσεις, σαν καθυστερημένοι ευαγγελικοί επί Μπους.

Όχι, Κλεομένηδες, Εσφιγμενίτες, παλαιοημερολογίτες που αγοράζουν μίτρες και πατερίτσες απ' το Μοναστηράκι και λοιποί αγαθιάρηδες με εμφανή ψυχολογικά προβλήματα δεν παίζουν ούτε με μπουνιές ως λύση. Το ιδεώδες θα ήταν να ανοίξει κάποια στιγμή μια σοβαρή συζήτηση στον Ορθόδοξο κόσμο (ελληνικό και σλαβικό) για την αξία της Ορθοδοξίας σε μεταφυσικό, πολιτισμικό, αλλά και (γιατί όχι) σε εθνικό/πολιτικό επίπεδο. Εν τέλει, αξίζει να διατηρηθεί αυτή η πνευματική κληρονομιά ή πάμε όλοι με τον Λεβιάθαν να τελειώνουμε; Ή μήπως να βρούμε κάτι άλλο να διαφοροποιηθούμε (κάποτε ο εφαρμοσμένος μ-λ έπαιζε δυνατά σ'αυτό το χωράφι).

Οι νεορθόδοξοι των 80ς κάτι πήγαν να ψελλίσουν επί του θέματος, αλλά η φάση τελείωσε γρήγορα. Σήμερα τέτοιου τύπου ειλικρινής αναστοχαστικός διάλογος είναι αδύνατον να υπάρξει. Όχι μόνο λόγω Βαρθολομαίου, Ελπιδοφθόρου, Επιφανίου, ελληνοαμερικανικών επιμελητηρίων, πρεσβειών κτλ. Το πρόβλημα πλέον είναι βαθυπυρηνικό, πέρα και έξω από πρόσωπα και καταστάσεις.

Για Πατέλη και τους συν αυτώ συμφωνώ. Γι' αυτό ακριβώς λέω να βγάλουν τις μετεφηβικές τσίμπλες και να διαβούν τον Ρουβίκωνα, αλλιώς δε θα έκανα τέτοιες αμετροεπείς υποδείξεις για ανθρώπους που δε γνωρίζω προσωπικά και δε θα ασχολούμουν καθόλου, όπως δεν ασχολούμαι ξέρω γω με ΚΚΕδες, Ανταρcia, Γιαχωβάδες, Σάι Μπάμπα και όποια άλλη ακίνδυνη γκρούπα των 10 ατόμων υπάρχει.

C

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η πολιτική διαδρομή του όπως θυμάμαι να την λέει προφορικά ο ίδιος (γραπτά δεν παίζει να τη βρει μάλλον κανείς και πουθενά): 1982 με 1989 ήταν μέλος του ΚΚΕ, έφυγε σαν σταλινικός επί οικουμενικής 90s και 00s ακομμάτιστος (ευελπιστούσε κάποτε ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας που είχε συστήσει ο Βαζιούλιν να γίνει κόμμα αλλά δε φτούρησε) 2011-12 ήταν στο ΕΠΑΜ αλλά τσακώθηκε με Καζάκη (επίσημα γιατί ο Καζάκης ήθελε το ΕΠΑΜ ουρά του Καμμένου, ανεπίσημα γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα στο ΕΠΑΜ ο Καζάκης ανεχόταν χρηματοοικονομικές απαράδεκτες πρακτικές) 2015 για δυο μηνάκια συνεργάστηκε με Ανταρσύα αλλά τον βγάλανε ομοφοβικό (με τη γνωστή ομιλία που έκανε θραύση στο youtube για την ιδεολογική χρήση των lgbt από τον ιμπεριαλισμό) και τον φάγανε. Καλά, φαινόταν απ' την αρχή ότι δε θα έδενε το γλυκό με αυτούς. 2019 μιλούσε για συμπόρευση με ΚΚΕ, αλλά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο έχουν ψυχρανθεί εντελώς οι σχέσεις τους (τους βρίζει και τον βρίζουν, κανονικότατα, μέσω fb, οπότε δίνω λιγότερη από 1% πιθανότητα να ξανασυνεργαστεί με αυτούς). Ο λόγος του, γενικά, είναι μοναδικός στην Ελλάδα γιατί αντιπροσωπεύει αυτή την "μετατραυματική ιδεολογία" που έλεγα πριν κάτι μέρες ότι έχουν οι Ρώσοι που έζησαν την περεστρόικα (θυμίζω ο ΔΠ ακριβώς τότε σπούδαζε Μόσχα, πάνω στα γεγονότα του 1991-93 στην κορύφωση), ιδεολογία που, όποιος ξέρει τα ρώσικα, την οσμίζεται παντού στα κείμενα Ρώσων αριστερών αλλά και πατριωτών και εθνικιστών, αλλά όχι στην Ελλάδα. Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο αλλά θα έλεγα ότι ο ΔΠ είναι ο μόνος Έλληνας διανοούμενος που δε μιλά απλά τα ρώσικα αλλά σκέφτεται και με "ρώσικο" τρόπο.

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Για την αποχωρηση του απο το Επαμ δεν μπορω να ξερω το παρασκηνιο και τι ακουγεται.Πολιτικα θα ελεγα οτι θεμα Καμμενου( αποδεδειγμενα πια) δεν υπηρχε Η βαθυα πολιτικη διαφορα τους ηταν οτι ο Πατελης ηθελε αριστερο μετωπο ενω ο Καζακης εβαζε θεμα κοινων αιτηματων χωρις τετοιο πρόσημο.

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τώρα για το τι λένε αυτοί για ρομαντισμό, από τον όμιλο του Πατέλη αυτός που έχει την πιο θετική διάθεση για μια κάποια έννοια ρομαντισμού είναι ο Περικλής Παυλίδης του ΑΠΘ, που σε ομιλία του περιέγραφε τον σοβιετικό πολιτισμό "στις καλύτερές του στιγμές και στα κεντρικά του πολιτιστικά νοήματα" ως έναν πολιτισμό "εμφατικά ρομαντικό, ουσιωδώς ανθρωπιστικό, αισιόδοξα προσανατολισμένο στο μέλλον, που αναδείκνυε ανάγκες και αρετές του κόσμου της εργασίας, και υμνούσε φιλία, συντροφικότητα και αλληλεγγύη". Το κομμάτι που τα λέει αυτά είναι στο βίντεο από 37:30 ως 41:10 https://youtu.be/qhOG0vJzYxA

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, 2022

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Προς τον Αντώνη Nightrider:

Αντώνιε γιατί πιστεύεις ότι θα αλλάξει ή ότι θα επηρεαστεί το περιεχόμενο της αρθρογραφίας μας από την παρέμβαση ενός σχολιστή; Το περιεχόμενο των άρθρων που σου άρεσε να διαβάζεις σε αυτό το ιστολόγιο, όπως γράφεις, θα παραμείνει ανεπηρέαστο και θα συνεχίσεις να το βρίσκεις στις επόμενες αναρτήσεις μας.

Καταρχάς είναι αναντιστοιχία να συνδέεις τα θέματα της αρθρογραφίας με τον σχολιασμό. Ο σχολιασμός είναι συζήτηση. Μπορεί να περάσει σε επιπλέον κατευθύνσεις από εκείνη του άρθρου, καθώς η ροή του διαλόγου διαμορφώνεται από επιμέρους σχολιαστές.

Στο θέμα του σχολιασμού τώρα. Όπως εικάζουμε ότι καταλαβαίνει ο κάθε αναγνώστης, οι θέσεις της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. εκφράζονται από τα άρθρα και από προσωπικές παρεμβάσεις μελών της στον σχολιασμό. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζονται οι δικές μας θέσεις και από όλους τους υπόλοιπους συνομιλητές. Τότε δεν θα γινόταν διάλογος. Θα γινόταν διαδικτυακή αντήχηση των απόψεών μας υπό την μορφή σχολιασμού.

Στο θέμα του σχολιαστή στον οποίο εστιάσες. Γιατί να μας ενοχλεί το γεγονός ότι σχολιάζει στην αρθρογραφία μας ο επικεφαλής μιας άλλης οργάνωσης; Αλλού συμφωνούμε, αλλού διαφωνούμε, συζήτηση γίνεται και μάλιστα με εκατέρωθεν σεβασμό και με αμείωτο ενδιαφέρον -αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή αναγνωσιμότητα του άρθρου. Μας τιμά με την συμμετοχή του στον σχολιασμό όπως κάνεις κι εσύ, όπως κάνει ο κάθε αναγνώστης.

Τώρα για το αν αντιμετώπισε το heavy metal και το Oi! αρνητικά εκείνα τα χρόνια που θυμήθηκες, πιστεύεις ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το τι συνέβαινε σε κόμματα ή με το τι συμβαίνει σε άλλες οργανώσεις; Εμείς ως συλλογικότητα δίνουμε έμφαση και στα δύο ρεύματα. Για τα του "οίκου μας" μπορούμε να σου πούμε ό,τι θες. Για άλλες οργανώσεις θα ήταν άτοπο να μιλήσουμε.

Πως είναι, λοιπόν, δυνατόν να ανησυχείς ότι επειδή μερικοί σχολιαστές (δεν είναι μόνο ο Στέφανος, και ο C, καθώς κι άλλα παιδιά έχουν γράψει κατά καιρούς ότι επιφυλάσσονται προς το rock, σε σχόλια άρθρων) διαφωνούν με καποιες αισθητικές προτεραιότητές μας, θα αλλάξουμε εμείς την αρθρογραφία μας η οποία αντλεί θεματικές απο δηλωμένες μας αρχές;

Μείνε ήσυχος φίλε Αντώνιε. Είναι προφανές ότι δεν θα έπρεπε να έχεις κανενάν λόγο ανησυχίας.

Μιας και ανέφερες ότι σου αρέσουν τα άρθρα που θυμίζουν τις παλιές μέρες της old school heavy metal κοινότητας, να ρωτήσουμε σε ποια στέκια ήσουν; Που σύχναζες εσύ; Ήσουν "ρομαντικός πρασουλικός"; Έχουμε μιλήσει ποτέ;

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Αντώνιε, το σχόλιο που έγραψες δεν δημοσιεύτηκε επειδή περιλαμβάνει υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Την ίδια τύχη είχε και το δεύτερο.

Ο άνθρωπος τον οποίο χαρακτηρίζεις με υποτιμητικά σχόλια δεν απευθύνθηκε σε κάποιον άλλον συνομιλητή με τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδεις. Ούτε απευθύνθηκε σε τρίτο πρόσωπο για να κατηγορήσει με τόση ένταση έναν συνομιλητή. Είναι εκ των πραγμάτων υποτιμητικό το να κατηγορείς κάποιον σε έναν διάλογο, απαξιώνοντας να απευθυνθείς στον ίδιο αλλά απευθυνόμενος σε τρίτο συνομιλητή. Άσχετα με τα πρόσωπα και τις ιδέες τους ο δημόσιος διάλογος έχει και κάποιους κανόνες. Το να τους λησμονούμε δεν δείχνει υπόβαθρο ρομαντικής εθνικιστικής κουλτούρας.

Επιπλέον εξακολουθεί να μένει αναπάντητο το ερώτημα πως οι παρεμβάσεις ενός αναγνώστη στην φόρμα σχολιασμού ενός άρθρου μπορούν να επηρεάσουν την θεματολογία των αναρτήσεων. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι μάλλον δεν τον συμπαθείς ή έχεις προηγούμενα μαζί του ώστε να πυροδοτεί την αντίδρασή σου ο σχολιασμός του, παρά ότι σε ενοχλεί το περιεχόμενο των τοποθετήσεών του στην προηγούμενη συζήτηση ή ότι ανησυχείς ειλικρινά για την θεματολογία της αρθρογραφίας μας.

Συνεπώς γράψε αυτό που θες χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και ασφαλώς θα δημοσιευθεί.

Αλλά ας πάμε τώρα στα δικά μας. Με ποιους έκανες παρέα στην Βιβή; Ποια περίοδο πήγαινες;

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...


Σχόλια (δήθεν) υποτιμητικά έχουν γραφτεί για διάφορους του χώρου ανα διαστήματα. Και παρολα αυτά δημοσιεύονται κανονικά. Απλα τωρα θες να καλοπιάσεις τον Γκέκα και κοβεις εμας. Λες και ειπα κατι που δεν ισχυει.
Οποτε εντάξει, το καταλάβαμε. Απο εμας (απο εμενα δηλαδή και ένα φιλο) που σας στηριζαμε τα τελευταία χρόνια. Ακούγαμε τις εκπομπες οταν έκανες, παίρναμε το περιοδικό , και έχουμε πάρει και τα 3 βιβλια, υποστήριξη τέλος. Αυτα ειχα να πω και δεν θα ξαναεπανέλθω.

Aντωνης Nightrider

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ωχ ωχ ωχ

χοντραίνει το πράμα

έβαλε ο Κουτσούμπας τα λυκόσκυλα (και πόσο συντονισμένα κιόλας!) να την πέσουν στον Πατέλη:

https://www.odigitis.gr/article/Mia-ofeilomeni-apantisi-se-aspondoys-filoys-kai-politikos-toyristes/?fbclid=IwAR3RxJveCilf4pEMfphmE6GjpJWIaZehZk8jsc3jRbVxjHfkx4RHipLbLYY

https://scontent.fskg4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/309910439_6052142671497402_6529932379294045164_n.jpg?stp=dst-jpg_s960x960&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Zlc4DptEfBQAX80t3-F&_nc_ht=scontent.fskg4-1.fna&oh=00_AT-m_LRaiZQIsjPPMa1QfTKmiemvcEvhlp1ijOZCh6oX-w&oe=63435636

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Όχι αγόρι. Δεν καλοπιάνω κανένα. Απλά ταλαιπωρώ τα τρολάκια και τους εξυπνάκηδες. Οι διάφοροι του χώρου που γίνονται στόχος της κριτικής μας πρώτον αξίζουν αυτά τα σχόλια και δεύτερον δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις του ιστολογίου μας. Αν εμφανιστούν ΕΠΏΝΥΜΑ, όπως ο συγκεκριμένος που βάζεις στο στόχαστρο, να υποστηρίξουν τα όσα πιστεύουν, θα τους αναγνωρίσουμε ότι είναι τουλάχιστον άνδρες παρόλα όσα δεινά έχουν προκαλέσει στον χώρο. Πείτε τους λοιπόν ότι ένας δοξάστηκε κρυπτόμενος και ήταν στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι μόνο τρολάρουν και ραδιουργούν. Ως εκεί φτουράνε.

Ο Γκέκας δεν έχει κάνει κάτι από αυτά που στηλιτεύουμε κατά καιρούς. Ούτε εστιατόρια ίδρυσε, ούτε σκύλευσε την μνήμη πνευματικών ηρώων της ιδέας, ούτε από την Νέα Δημοκρατία πληρώθηκε. Ο Πανούσης προφανώς μας προκαλεί αναγουλα αλλά αν θες να του ασκήσεις κριτική για την όποια συνεργασία τους μπορείς να το κάνεις απευθείας στον ίδιο. Ένα δύο άρθρα του είχε στείλει, απ'ότι θυμάμαι. Θεωρώ ότι κακώς του τα έστειλε και πολύ καλά έκανε που σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί του. Αλλά αυτό είναι άνευ σημασίας σε σύγκριση με τα αίσχη των περισσότερων "παλιών" ακροδεξιών και ναζιστών. Μακάρι να ήταν τέτοιας σημασίας τα προβλήματα του χώρου. Κυρίως όμως είναι αστείο να υποθέτεις ότι μπορεί να σχετιστεί η οποία κριτική για τις επιλογές ενός προσώπου με κάποιους οι οποίοι διαχειρίζονται ένα ιστολόγιο στο οποίο το πρόσωπο που δέχεται την κριτική έγραψε μερικά σχόλια. Είναι μιχαλολιάκειας λογικής αυτά τα συμπεράσματα. Να το προσέξεις.

Ο Γκέκας είχε τον ανδρισμό να εμφανιστεί επώνυμα στα σχόλια, να διαφωνήσει μαζί μας, να υποστεί την φθορά του δημοσίου διαλόγου και να συζητήσουμε. Εννοείται πως υπάρχουν διαφωνίες, όπως υπάρχουν και κοινές προσεγγίσεις. Τι επιχείρημα πας να αναπτύξεις; Ότι επειδή συζητήσαμε στα σχόλια με έναν άνθρωπο που απορρίπτει το heavy metal θα το απορρίψουμε και εμείς; Έλα τώρα καμάρι μου. Δηλαδή αν γράψει κάποιος μη εθνικιστής ένα σοβαρό σχόλιο και συζητήσουμε μαζί του, εσύ θα συμπεράνεις ότι απαρνηθήκαμε τον εθνικισμό; Ή αν η συζητήσουμε με έναν σοβαρό αναγνώστη της ρεαλιστικής λογοτεχνίας σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε την φανταστική λογοτεχνία;

Όμως είναι και κάτι άλλο που προκαλεί ερωτηματικά. Τόσα χρόνια που λες ότι μας διαβάζεις και μας ακούς, δεν ένιωσες ποτέ την ανάγκη να γράψεις, ως Αντώνης, ένα σχόλιο και να συζητήσουμε; Να πούμε τα παλιά για την εποχή της Βιβης, βρε παιδί μου. Να δούμε μήπως έχουμε κοινούς γνωστούς. Εφόσον σου άρεσε η αρθρογραφία και οι ραδιοφωνικές εκπομπές μας δεν θέλησες ποτέ να μας πεις μια καλή κουβέντα και να μας υπερασπιστείς απέναντι στους εστιάτορες που διέπρατταν αίσχη στο chat του ραδιοφωνικού σταθμού που παρουσιάζουμε την εκπομπή και σε σχολιαστές τύπου Λεμούριου που γράφουν κατά καιρούς διάφορα; Τώρα σε έπιασε η ευαισθησία να υπερασπιστείς το heavy metal από έναν ανύπαρκτο αντίπαλο; Και μάλιστα ενάντια σε εμάς που το έχουμε υπερασπιστεί και θα συνεχίσουμε να το υπερασπιζόμαστε; Χμμ... δεν μας τα λες καλά Αντώνιε.

Εγώ πιστεύω ότι θα συνεχίσεις να αγοράζεις το περιοδικό και πως θα σταματήσεις να το διαβάζεις όταν ανατείλει ο ήλιος από την δύση. Είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που σε ωθούν να το κάνεις. Αλλά αν κάνω λάθος θα το παραδεχτώ. Τουλάχιστον, πριν αποχωρήσεις μάθε κάτι τελευταίο. Δεν υπάρχει η λέξη "ξαναεπανελθω" που έγραψες. Αρκεί το "επανέλθω". Αυτή είναι η σωστή λέξη. Δεν σου εξηγώ το γιατί επειδή κι εγώ βαριέμαι την φιλολογία.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Πολύ υπερβολικός και συναισθηματικά φορτισμένος ο Αντώνης. Σχόλιο σε άρθρο έστειλε ο Γκέκας και ξεκίνησε ενδιαφέρουσα συζήτηση σε σχόλια. Δηλαδή για να συζητήσεις με κάποιον σημαίνει ότι αποδέχεσαι όλες τους τις απόψεις ή ότι συμφωνείς 100% μαζί του; Είδε πουθενά στις απαντήσεις τον Σταμάτη να ξεφεύγει και να "προδίδει" τις θέσεις της λέσχης; Την τιμά την λέσχη ότι μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα σχόλια χωρίς να ξεφεύγει η κατάσταση σε προσωπικές ύβρεις. Κέρδος είναι να διαβάζεις και μια άποψη με την οποία διαφωνείς διότι σε βοηθάει να θεμελιώσεις καλύτερα τις δικές σου αναφορές.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν την βλέπω υπερβολική την "αντίδραση" του Nightrider. Ψύχραιμη και υπολογισμένη τη βλέπω. Θυμίζει προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων παλιάς, βαθιάς ΧΑ. Τελικά ο μιχαλολιακισμός είναι η πνευματική ψώρα.

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Αρήνωρ είπε...

Εμφανίστηκαν οι γνωστοί και ''άγνωστοι'' τιμητές, γιατί ενοχλήθηκαν που ένας άνδρας επωνύμως βγήκε και έγραψε, έτσι αβίαστα, ένα ολόκληρο σύγγραμα ιστορικής, φιλοσοφικής και πολιτικής φύσεως σ΄ ένα ταπεινό blog. Γνωρίζετε πολλούς που το κάνουν αυτό;

Και καλά, ο nightrider μπορεί να έχει προσωπικό θέμα (μην περιμένεις Σταμάτη να σου πει για την Βιβή και άλλα σκηνικά στην Καλλιθέα) με τον εν λόγω, βρήκε ευκαιρία και ο κάτοικος Αμπελοκήπων να πει την.. εξυπνάδα του περί μιχαλολιακισμού. Φυσικά στα υψηλά θέματα που ανέπτυξαν ο Στέφανος με τα παιδιά της Φλεφαλο, δεν μπορούσε να παρέμβει καθότι το ''παιδί'' κουμπούρας αν και κατά τ' άλλα είναι υψηλής αισθητικής. Πήρε όμως την πάσα από τον χρήσιμο nightrider, κι έγραψε εκεί που μπορεί να διακριθεί.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Φίλε λογοκρίθηκαν κάποιοι χαρακτηρισμοί προς τον Nightrider. Μολονότι είναι σαφώς προβοκατόρικα τα σχόλια που έγραψε θα διαμαρτυρηθεί δικαιολογημένα αν επιτρέψουμε τους χαρακτηρισμούς.

Κατά τα άλλα είναι πολλοί οι ανώνυμοι σχολιαστές του "χώρου". Μην είσαι απολύτως σίγουρος για το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από κάθε τέτοιο σχόλιο. Σε αυτό το πεδίο διακρίνεται όχι μόνο ένα πρόσωπο. Υπάρχουν και πολλοί ηθοποιοί για "β ρόλους". Έχει βγάλει πολλούς τέτοιους και η σχολή του ΝΓΜ.

Συνεπώς ακόμη και αν είναι αποπροσανατολιστικό, όπως υποθέτεις, το ανώνυμο σχόλιο φαίνεται ότι εμπεριέχει μεγάλες δόσεις αλήθειας.

Πάντως δεν πρέπει να ασχοληθείτε περαιτέρω με τέτοια νήματα σχολίων. Θα τα κλείνουμε εμείς όταν πρέπει.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σταμ εχεις πολλή υπομονη.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Θέλω να πιστεύω και λίγο μαύρο χιούμορ.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο μεγάλος Δάσκαλος Ιωάννης Συκουτρής ευφυέστατα επικαλέσθηκε μιαν υπερέμφαση για να καταδείξει τον δυσδιάκριτο, πλέον, φ υ σ ι ο λ ο γ ι κ ό βίο εν μέσω του κατακλυσμού της παρά φύση ζωής που τον καθιστά πολύτιμη σπανιότητα! Και με την πλατωνική σκέψη του, ο Ιωάννης Συκουτρής δομεί το δικό του «σπήλαιο» του οποίου η κατά φύση έξοδος προς τον Ήλιο και το φως επενδύεται με τον «ηρωισμό» ο οποίος υπαινίσσεται την ένταση της προσπαθείας επιβιώσεως εν μέσω εχθρικού περιβάλλοντος! Ας παραμείνουμε, λοιπόν, κ α τ ά φ ύ σ η και, ούτω πως, ο τίτλος του «ήρωος» θα μας ανήκει όχι για να χαρακτηρίζει την υπεροχή μας αλλά, απλώς, την φυσικότητά μας εν μέσω αφύσικων υπάρξεων και περιρρεουσών συμπεριφορών! Αφήστε τους να ανακυκλώνουν τις διαφορές τους, επιδεικτικότατα αδιαφορώντας αμφότεροι για την προσβολή στην αισθητική του παρόντος φιλόξενου ιστολογίου και καταδεικνύοντες με τον πλέον χτυπητό και αμείλικτο τρόπο πως οι συγγραφές του προηγουμένου νήματος αποτελούν απλώς "επίχρυσο" επικάλλυμα προσωπικών διαφορών... προσωπικοτήτων που ουδεμία έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο καθώς αγγίζουν τα όρια του κιτρινισμού.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Λογοκρίθηκαν τα υποτιμητικά σου σχόλια προς αλλά πρόσωπα γιατί ο "Αντώνης" εξακολουθεί να διαμαρτύρεται, σε σχόλια που δεν δημοσιεύονται, ότι έχει πέσει θύμα λεκτικής κακοποίησης από τους υπόλοιπους σχολιαστές και πως ο Σταμάτης δεν τον προστατεύει.

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο Ρεμπούτζουλος είπε...

Μιας και αναφέρθηκε ο Συκουτρής υπενθυμίζω ότι ο ηρωικός άνθρωπος συγκρούεται και με την φύση. Το αναφέρει ο Συκουτρής στις πρώτες αράδες του σχετικού κεφαλαίου.

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το παρακάτω κείμενο του Σοβιετικού-Ουκρανού δημοσιογράφου, μόνιμου κάτοικου Χιλής, Oleg Yasinsky, για τον Έλον Μασκ, αποτυπώνει το ιερό μίσος που πρέπει και εμείς οι ρομαντικοί να αισθανόμαστε για "μετανθρωπικά" πρότζεκτ τύπου Μασκ:

"Two minutes of hate. I am surprised to read how several critical tweets of Elon Musk addressed to the Kiev government turned out to be enough for many to talk about him as almost a new progressive phenomenon of the modern world.

Apart from the cheap sensationalism of the propaganda media, no matter what Musk says or writes, he is the brightest personification of what is waging a total war against humanity today. And, of course, it's not about his American citizenship, stellar ambitions and astronomical wealth.

Unlike us, he represents a very specific ideology and a clearly structured project of the future. His enterprises are building a fusion of the human brain and artificial intelligence, his cosmos should become a refuge for the elites from their own irresponsibility on Earth, and underground tunnels for transport should establish a direct connection through the underworld between different points of the hell being built on earth.

It's easier for me to sympathize with the nonentity Zelensky than with Musk, who looks like a character from Soviet science fiction about the sellers of air and the masters of the world. There are traces of humanity in Zelensky's madness, cruelty and cowardice. There is nothing human about Musk's projects.

The creepy robot of the future, presented by him a few days ago, as a formula for solving our everyday inconveniences, made me remember the arguments of fellow Christians about the return of Satan. In the implementation of satanic plans, the collective Mask will have any masks and, at the request of the brainless public, the official magician of the system will take any color and shape, causing sympathy and applause from anyone.

A few years ago, during the coup in Bolivia, organized by the United States to control lithium deposits, in a letter to a representative of Armani, Musk clearly and honestly expressed his position: "We will stage coups wherever we want! Get over it.""

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τον χαιρετισμό του μητσοτακικού δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο σήμερα, εγκυκλοπαιδικά θυμίζω ότι στη νεωτερικότητα, τον χαιρετισμό αυτόν τον εισήγαγε ο ζωγράφος Ζακ-Λουί Νταβίντ, για να αναβιώσει το ρωμαϊκό ρεπουμπλικανικό ιδεώδες τον καιρό της γαλλικής επανάστασης [πίνακες "Ο Όρκος των Ορατίων" (1784) και "Ο Όρκος στην Αίθουσα του Σφαιριστηρίου (1791)], οι Γάλλοι αστοί έμαθαν έτσι να χαιρετούν με αυτό τον τρόπο, όπως οι Ρωμαίοι, και μετά κατά τον 19ο αιώνα επεκτάθηκε ο χαιρετισμός αυτός σε εθνικιστικά κινήματα ανά την Ευρώπη, ώσπου τελικά τον ταύτισε με τον φασισμό ο Μουσολίνι.

Πανούση, αν με διαβάζεις, γράψε αύριο στο μπλογκ σου "ε ναι λοιπόν, ο χαιρετισμός αυτός ανήκει σε εμάς τους διαφωτιστές, γι' αυτό τον έκανε κι ο μητσοτακικός δικηγόρος, μην τον καπηλεύεστε ρομαντικομπολσεβίκοι!!!"

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου, 2022

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν επιστρέψουμε στις αρχαίες καταβολές του πάντως υπάρχει ελληνικό αντίστοιχο πριν την ρωμαϊκή εκδοχή. Ο Πλάτων αναφέρει στην Πολιτεία ότι θα έπρεπε να καθιερωθεί ως εθιμική απόδοση τιμής στους γενναίους άντρες δημόσιος ο χαιρετισμός με την δεξιά χείρα.

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

Του Γιάννη Φ. Τσίκολη: «το σύνολο των περιουσιών 140 Ουκρανών και φιλο-Ουκρανών ολιγαρχών στο κρατίδιο του Ντονιέτσκ κρατικοποιούνται χωρίς αποζημίωση. Δημεύονται εργοστάσια, πλοία και μέσα ενημέρωσης των περισσότερων κεφαλαιοκρατών που είχαν την εξουσία στην περιοχή μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Η τοπική κυβέρνηση δημοσίευσε πριν λίγες μέρες τα ονόματά τους και το σχετικό διάταγμα. Οι περιουσίες αυτές με τις λειτουργικές επιχειρήσεις, θα ανήκουν πλέον στο κρατίδιο του Ντονιέτσκ, στα πλαίσια της συνένωσης με την Ρώσικη Ομοσπονδία. Με εξαίρεση ίσως την Βενεζουέλα που συνέβη και συμβαίνει κάτι οικονομικώς παρόμοιο, πρόκειται για την πιο διευρυμένη, βίαιη κρατικοποίηση μεγάλου κεφαλαίου που έχει γίνει στον 21ο αιώνα».

ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
ΑΪΝΤΕ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, 2022

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ο εστιάτορας ή κάποιο γκαρσόνι απευθύνθηκαν σε εσένα, ανώνυμε. Το σχόλιο που έγραψε δεν θα ανέβει γιατί υιοθετεί την χυδαία ορολογία και το ύφος που έχουμε συνηθίσει να κυριαρχεί σε άλλα ιστολόγια του χώρου. Μεταφέρουμε όμως το ερώτημα που θέτει:
"Τι ακριβώς δοξάζεις; Την αρπαγή του πλούτου του ουκρανικού λαού απο τους Ρώσους καπιταλιστές και τους μαφιόζους;" Τάδε εφη μάστερ σεφ.

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μου φτάνει που ο μάστερ σεφ θεωρεί ως "ουκρανικό λαό" τους Κολομόισκι και Αχμέτοφ.

Μου φτάνει. Ρε τους "φυλετιστές" κάτι φυλετικά γούστα που έχουν τελικά!

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αυτοί πάντως οι Κοζάκοι, τα τραγούδια τους, ήταν μέταλ τρεις αιώνες πριν το μέταλ

πάρτε ηχητική ματσίλα να φαν και τα δισέγγονά σας

https://www.youtube.com/watch?v=ETF5cf-1oEI
https://www.youtube.com/watch?v=Kgx02E8ICHo
https://www.youtube.com/watch?v=9Q-OzsOmi00

και μη νομίζετε ότι στους μεταλάδες αυτά πέρασαν απαρατήρητα. Ακούστε το τρίτο από τα παραπάνω και καπάκι ακούστε Helloween:

https://www.youtube.com/watch?v=vUl6hPCYAvc

(και μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος που μάζεψε και μετέφρασε τραγούδια Κοζάκων είναι ο ΧΕΡΝΤΕΡ)

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, 2022

 
 Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μάγκες, τα σχόλιά σας που σατιρίζουν τον συκουτριανό έρχονται κατά ριπάς. Αλλά δεν γίνεται να δημοσιευθούν. Γιατί θα χαθεί το νόημα της συζήτησης και θα αλλοιωθεί η σοβαρότητά της.

Επαναλαμβάνουμε, στην παρούσα φάση υπάρχει καλύτερος τρόπος διευθέτησης ζητημάτων από τις χιουμοριστικές ατάκες, από τις επιθέσεις και από την αναδρομή στο παρελθόν ζωής προσώπων, που περιλαμβάνονται στα σχόλια τα οποία γράφετε και λαμβάνουμε.

Εμπιστευθείτε την διαχείριση και δεν θα χάσετε ούτε εσείς ως αναγνώστες ούτε ο χώρος..

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η . είπε...

Ας σεβαστούν κάποιοι αν μη τι άλλο την Λέσχη που τους φιλοξενεί στα σχόλια και την διαχείριση που έχει καταφέρει να κρατάει ψηλά το επίπεδο στα σχόλια (και στα άρθρα φυσικά). Έχει blog o χώρος αν θέλουν κάποιοι να το γυρίσουν στο τρολαρισμα και στις προσωπικές επιθέσεις

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω Σταμάτη την ειδική ασυλία που προβλέπεται για το γνωστό τρολ που αλλάζει μόνο μάσκες.
Η διαβολιά του όμως είναι πάντα η ίδια.
Αυτό δεν το βλέπεις καθόλου; Με "συκουτριανό" εδώ μέσα ξέχνα τα περί διατήρησης επιπέδου!
Ό,τι αυτός ο σάπιος αγγίζει, σαπίζει...
Στον διάολο αν απλώσεις ένα νυχάκι θα σε καταπιεί ολόκληρο!

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Δες το ιστολόγιο του Sun Knight και θαύμασε τον πίνακα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Με την Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και την φοιτητική σιδηρά φρουρά στο πλευρό μας, εσύ φοβάσαι τον διάβολο; Ο ιππότης του Ντύρερ αγνοεί με αδιαφορία τον κερασφόρο και συνεχίζει τον δρόμο του.

Και μην ξεχνάς, είναι μακρύς ο δρόμος για το Ρίτσμοντ. Απλά δείξε μας εμπιστοσύνη.

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Έρχονται οι μεταλλικές λεγεώνες. Ντου στους καλικάντζαρους των πληκτρολογίων.

https://youtu.be/NiUE9SQMH5s

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο/Η ΗΡΑΚΛΗΣ είπε...

Φίλε Σταμάτη, ἡ ἀπάντησίς σου στὴν (εὔστοχον!) περὶ τοῦ σάπιου διαβόλου προηγουμένην ἐπισήμανσιν εἶναι ὑποδειγματικὴ κι ἀξιοθαύμαστος, καὶ δὴ μάλιστα στὸ δικό μου πνεῦμα - αὐτὸ ἀκριβῶς τὸ πνεῦμα ποὺ τόσα χρόνια μὲ κατέστησε ἱκανὸν νὰ στέκωμαι ὀρθὸς ἐκεῖ, ὅπου ὁποιοσδήποτε ἄλλος χίλιες φορὲς θἆχε συνθλιβῆ καὶ πέσει.
Τὸν μὲν Θάνατο τὸν περιφρόνησα ἐπανειλημμένως, π.χ. μὲ ἐνέργειες ποὺ ὀρειβατικῶς πλησίαζαν αὐτοκτονία. Ἐκ φύσεως δὲ τὸν περιφρονῶ συνεχῶς – κι ὅσοι μὲ γνωρίζουν τὸ ξέρουν.
Ὅμως στὸν Σάπιο Διάολο, ὅπως γράφεται πιὸ πάνω, δὲν θἄδινα οὔτε τὸ ἀκροδάχτυλό μου: Στὸν σάπιο Διάολο καὶ στὴν δυσώδη του ψευτιὰ τὸ πολὺ ποὺ θὰ μποροῦσα ὡς χάρισμα ν᾿ ἁπλώσω θἆταν ἡ ἀκμὴ τοῦ ξίφους μου.
Ἐπίτρεψέ μου ὅμως ἐν τούτοις καὶ παρὰ τὰ ὑπέροχα λόγια σου νὰ μὴ πείθωμαι...
Διότι ὁ χῶρος ΣΥΝΟΛΙΚΩΣ ἀπέδειξε ὅτι εῑναι χαμένος μέσα σὲ ὠκεανοὺς φλυαρίας καὶ παντελῶς ἀνίκανος νὰ ΠΡΑΞΗ, τοὐλάχιστον ἔστω παθητικῶς διὰ τῆς ἀσυζητητὶ ἀποστροφῆς ἔναντι νοσηρῶν κέντρων παραγωγῆς τοξικῆς σαβούρας καὶ ξερατῶν.
Ἀντ᾿ αὐτοῦ χαριεντίζονται οἱ πλεῖστοι καὶ κομψεύονται ὡς κουτσομπόλικα κοσμικὰ δεσποινάρια, ποὺ δὲν ἔχουν κάποιον ἄνδρα (ἐκτὸς ἢ ἐντός τους) νὰ τὰ μαζέψῃ - κι ἐδῶ φυσικὰ δὲν ἀναφέρομαι σ᾿ ἐσένα.
Δυστυχῶς στὴν ἐποχὴ τοῦ διαδικτύου δὲν ἔχει ΜΟΝΟΝ ἀπωλεσθῆ ἡ εὐκαιρία νὰ μιλήσουν μεταξύ τους ἀπ᾿ εὐθείας οἱ διάφοροι ὡς ἄνδρας πρὸς ἄνδρα καὶ κοιτάζοντας ἀλλήλους στὰ μάτια:
ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ἔχει σχεδὸν ἀφανισθῆ τὸ εἶδος ἐκεῖνο τῶν ἀνδρῶν, ποὺ κατ᾿ ἀρχὴν εἶναι εἰς θέσιν νὰ τὸ κάνουν - κι ἐκτοπισθῆ ἀπὸ αὐτάρεσκα κι εὔθραυστα βερμπαλιστικὰ ἀνθρωπάρια, ποὺ κρύβονται πίσω ἀπὸ καλογυαλισμένες πλαστικὲς διαδικτυακὲς περσόνες.
Κι ὣς τώρα δὲν ἔχω πουθενά (ἐκτὸς Ἅρματος) ἀντιληφθῆ σοβαρὰν ἀντίδρασιν - ἔστω καὶ ὡς ἔντονη, ἀπογυμνωτικὴ κι ἀποδομητικὴ κριτικὴ τῶν ΓΝΩΣΤΩΝ σημαιοφόρων τῆς Σήψεως. Ποὺ κυρίως δυστυχῶς εὑρίσκονται ἐντὸς τοῦ καλουμένου "χώρου", τοῦ ὁποίου βεβαίως μετὰ βδελυγμίας ἀπαξιῶ νὰ θεωροῦμαι συγκάτοικος.
Διότι καὶ ἡ ἀνοχὴ ἀκόμη τῆς σαπίλας εἶναι συνενοχὴ καὶ συμμετοχή!

Λέγοντας πὼς δὲν πείθομαι, ἐννοῶ πὼς σὲ θεωρῶ ἀρκετὰ ἀγαθὸν ὑπὸ τὴν ἀρχαιοελληνικὴν ἔννοιαν γιὰ νὰ μπορῇς νὰ χειρισθῇς τὸν Διάολο τῆς Σήψεως, ὅπως δείχνεις νὰ φαντάζεσαι πὼς μπορεῖς νὰ κάνῃς. Καὶ μεγαλόψυχα τοῦ δίνεις ἔτσι ἕνα δαχτυλάκι – καὶ διερωτῶμαι, ΓΙΑΤΙ...
Ἐγὼ λοιπὸν συμφωνῶ μὲ κι ἐπαυξάνω τὴν ὡς ἄνω παρατήρησιν: ΜΗ ΤΟΥ ΔΙΔΗΣ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΑΚΡΟΔΑΧΤΥΛΟ - διότι προτοῦ τὸ καταλάβῃς, θὰ σ᾿ ἔχῃ καταβροχθίσει ὅπως καὶ ἄλλους “διαλλακτικούς”, κατὰ τὸ πλῆρες νοήματος δίστιχον:
«Τὰ Κρίνα καὶ τὰ λούλουδα, τῶν γιασεμιῶν τὰ φύλλα,
παράσιτα τὰ ξεζουμοῦν, τὰ τρώει ἡ σκουληκίλα!»
Διότι πάντα στόχος ἑνὸς τοιούτου ψυχωσικοῦ εἶναι νὰ σύρῃ τὰ ἐπίμαχα κάτω εἰς τὸ οἰκεῖόν του καὶ προσφιλὲς νοσηρὸν πεδίον – τοῦ ἄπατου βόθρου καὶ τῶν συναφειῶν του, ἀκόμη καὶ ἐν ὀνόματι τῆς … «αἰσθητικῆς» ἢ καὶ τῆς (παρά σφισιν πολυπάθου!) … «φυσιολογικότητος»!!! (Κατακαημένε Συκουτρῆ, τὶ σοὔμελλε νὰ πάθῃς!!!)
Τὤχει ἄλλως τε ὁ ἴδιος ξανακάνει καὶ μὲ ἄλλα γνωστὰ ἱστολόγια, πέραν ἀσφαλῶς τοῦ ἰδίου του ἐξεματολογίου...
Κι ἐκεῖ τότε ὁ Σάπιος θὰ μπορῇ ξανὰ ὡς ἄλλος Μεφιστοφελῆς νὰ μονολογῇ (ἀφοῦ ὁ Μεφιστοφελῆς ἔχει μόλις στοιχηματίσει μετὰ τοῦ Θεοῦ περὶ τοῦ ἂν καταφέρῃ ν᾿ ἀποπλανήσῃ τὸν δόκτορα Φάουστ ἐκ τοῦ ὀρθοῦ δρόμου, στὸ τελείωμα τοῦ ἐν Οὐρανῷ Προοιμίου):
“Mir ist für meine Wette gar nicht bange.
Wenn ich zu meinem Zweck gelange,
Erlaubt Ihr mir Triumph aus voller Brust.
Staub soll er fressen, und mit Lust,
Wie meine Muhme, die berühmte Schlange”
Καὶ ἰδοὺ στιχο-μετάφρασις ποὺ ἐκ τοῦ προχείρου συναρμόσσω:
“Ποιὸς θὰ κερδίσῃ, ἐγὼ δὲν ἔχω ἀμφιβολίαν!
Σὰν στὸν σκοπόν μου ὁδηγήσω τὴν πορείαν
ἀφῆστε νὰ μουγκρίσω ἀπὸ χαρά!
Λάσπη κι αὐτὸς τότε θὰ τρώγῃ καὶ λάσπην θὰ ζητᾷ!
Ὡσὰν τὸν Ὄφιν, τὴν πασίγνωστήν μου θείαν…”

Δυστυχῶς ὁ χῶρος οὗτος πλήττεται ὑπὸ ὄφεων, διαθέτων μόνον ἐλαχίστους ἀετοὺς ἀλλ᾿ ἀναρίθμητα παγώνια καὶ κότες, γιὰ τοὺς ὄφεις παντελῶς ἀκίνδυνες…
Ἐξ οὗ λοιπὸν καὶ παροτρύνω, ἀγαπητὰ Σταμάτη: Γρηγόρει!
Καὶ γρηγορεῖτε ἅπαντες, μὴ συρόμενοι ἡμι-ὑπνώττοντες!

Στέφανος Γκέκας

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2022

 
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είπε...

2 διορθώσεις:

Λέγοντας πὼς δὲν πείθομαι, ἐννοῶ πὼς σὲ θεωρῶ ἀρκετὰ ἀγαθὸν ὑπὸ τὴν ἀρχαιοελληνικὴν ἔννοιαν γιὰ νὰ μπορῇς νὰ ... >>> Λέγοντας πὼς δὲν πείθομαι, ἐννοῶ πὼς σὲ θεωρῶ ὑπερβολικῶς ἀγαθὸν ὑπὸ τὴν ἀρχαιοελληνικὴν ἔννοιαν γιὰ νὰ μπορῇς νὰ ...

Καὶ στὸ τέλος, τὸ ὀρθόν (εἶμαι κάκιστος χειριστὴς πληκτρολογίου!):

...
Ἐξ οὗ λοιπὸν καὶ παροτρύνω, ἀγαπητὲ Σταμάτη: Γρηγόρει!
Καὶ γρηγορεῖτε ἅπαντες, μὴ συρόμενοι ἡμι-ὑπνώττοντες!

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Καλησπέρα Στέφανε. Θα συμφωνήσω ότι δεν πείθουν όλοι οι δημοσιοσχεσίτες και σουλατσαδόροι ανά τις ομάδες του "χώρου", ούτε εμένα. Αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτούς όταν μιλώ για τον χώρο. Δεν γνωρίζω αν διαβάζουν καν το ιστολόγιο. Και να το κάνουν, όπως έχω τονίσει αρκετές φορές, δεν είναι στον χώρο μας τέτοιοι άνθρωποι. Χώρος είναι οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες. Και δείχνουν να είναι αρκετοί. Μπορεί να είχαν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να συγκλίνουν σταδιακά προς τα εδώ. Μπορεί και να μην συγκλίνουν καν αλλά να τους κινεί το ενδιαφέρον το περιεχόμενο των άρθρων και η ηθική συγκρότηση των αρθρογράφων. Κάποιοι άλλοι προέρχονται από το εθνικιστικό ιδεολογικό πεδίο. Πάντως όσους συμπεριλαμβάνω στον χώρο δεν είναι αυτοί που περιέγραψες εύστοχα.

Για να πετύχει, λοιπόν, μια προβοκάτσια, μια "διαβολιά", εναντίον της συντακτικής μας ομάδας πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο αναγνωστικό κοινό που θα λειτουργήσει ως δυναμίτης για το όποιο φυτίλι ανάψει ο επίδοξος "δαίμονας" του διαδικτύου. Για κακή τους τύχη, όμως, φαίνεται ότι εμείς δεν έχουμε τέτοιο κοινό. Οι σοβαροί αναγνώστες επικρατούν και εκείνοι που οργανώνουν τις διαβολές δεν έχουν την "κρίσιμη μάζα" που χρειάζονται να κινητοποιήσουν. Είναι σαν τις οικογένειες και τα σπίτια οι συλλογικές προσπάθειες. Κάποιες έχουν γερά θεμέλια και σταθερές φιλίες.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια που επέλεξαν μέσω trolls να επιτεθούν με τον τρόπο τους στον σχολιασμό του ιστολογίου μας όχι μόνο δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν το ύφος των άρθρων και των διαλόγων αλλά, άθελά τους, έβαλαν ένα χεράκι ώστε να εκτοξευθεί η αναγνωσιμότητα των άρθρων μας σε εντυπωσιακό βαθμό. Στην ουσία η διαχείριση του ιστολογίου χρησιμοποίησε την βρωμιά τους ως μπούμερανγκ με έναν τρόπο που ακόμη δεν έχουν καταλάβει.

Δυστυχώς για αυτούς η λέσχη διαθέτει ως μέλη καλούς πολιτικούς επιστήμονες. Η πολιτική επικοινωνία, η πολιτική στρατηγική, ακόμη και η προβοκάτσια είναι μέρος της καθημερινής τριβής του πολιτικού επιστήμονα. Αυτός τις μελετά, αυτός τις αναλύει, (σε περιπτώσεις εξαγορασμένων συναδέλφων) αυτός τις σχεδιάζει (άσχετα αν τις εκτελεί ο δημοσιογράφος, ο δημοσιολόγος κλπ). Είναι δύσκολο να χτυπήσουν οι απλοί κυπατζήδες τους πολιτικούς επιστήμονες με "όπλα" και εργαλεία της δικής τους επιστήμης. Νομίζω το έχουν καταλάβει. Ας αρκεστούν να στέλνουν ανθρώπους να παρακολουθούν πότε βγαινουμε από τα σπίτια μας. Σε τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι καλύτεροι από εμάς.

Στα των σχολίων που δημοσιεύονται τώρα. Αν ένα σχόλιο έχει σοβαρό περιεχόμενο και δεν περιλαμβάνει επιθετικές ατάκες, ύβρεις, ακραίες ειρωνίες κλπ δεν γίνεται να το απορρίψουμε. Ακόμη και αν υποθέτουμε με βεβαιότητα ότι αυτός που το έγραψε θα το χρησιμοποιήσει ως γέφυρα προκειμένου να στήσει επάνω του μια προβοκάτσια με διαδοχικά επόμενα σχόλια. Αν κάναμε κάτι τέτοιο θα έδειχνε φοβόμαστε. Όμως δεν φοβόμαστε καθόλου. Σαν τα αιώνια παιδιά βλέπουμε με την λαχτάρα του αρχετυπικού πολεμιστή την κάθε πρόκληση. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μας προβοκάρει δίχως να υποστεί συνέπειες και αντίμετρα ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Κρατώ την συμβουλή σου για εγρήγορση. Η ραφτή ταινία που απλωνόταν στους ώμους της στολής μου, όταν υπήρετούσα την στρατιωτική μου θητεία, έγραφε ακριβώς αυτό. Το ομηρικό, ΦΥΛΑΚΗΣ ΜΝΗΣΑΣΘΕ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΘΕ ΕΚΑΣΤΟΣ. Μου έμεινε συνήθεια από τότε όταν φρουρώ ένα περιβάλλον να μην περνά ούτε ο αέρας άνευ συνθήματος και παρασυνθήματος..Μην ανησυχείς για τέτοια θέματα.

ΥΓ. Η αναφορά σου σε προηγούμενο σχόλιο για την μπύρα που είχαμε πιει παλαιότερα έχει κινητοποιήσει τα μέλη της λέσχης. Μου στέλνουν μηνύματα και ζητούν να είναι παρόντα στην επόμενη που θα κανονιστεί. Όπως είπαμε, κερνάει ο Ανδρέας.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2022

 
 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είπε...

Φίλε Σταμάτη, χαίρω ἐξόχως γιὰ τὴν πρόθυμη προσμονὴ τῶν μελῶν τῆς ΦΛΕΦΑΛΟ γιὰ κοινὴν ζυθοποσίαν – καὶ ὁμοίως προσβλέπω σ᾿ αὐτὴν ἅμα τῇ πρὸς νότον καθόδῳ μου!
Σκέφτομαι μάλιστα νὰ ἔχω προετοιμάσει τὴν ἑλληνιστὶ μετα-ποίησιν κάποιων ἀκόμη ἀποσπασμάτων τοῦ Φάουστ γιὰ τὴν περίστασι…
Δὲν γνωρίζω ἀρκετὰ τὴν Λέσχην σας, ὅμως διαισθάνομαι πὼς ὑπάρχουν ἐκεῖ δύο συνιστῶσες, τὰ ὅρια τῶν ὁποίων περνοῦν, θαρρῶ, μέσα ἀπὸ τὸν καθένα σας· ἡ μία εἶναι ἀκαδημαϊκὴ καὶ λογία, ἡ ἄλλη ἐμπνευσμένη κι ἀληθινὰ ῥομαντική – ἡ μιὰ ἀπεικόνισις καὶ ἐγκυκλοπαιδικότης (ὄχι ἐγκυκλοπαιδισμός!), ἡ ἄλλη πνεῦμα καὶ καρδιά: Κι ὅσο κι ἂν μὲ ἐκπλήσσῃ ἡ εὐρύτης καὶ πληθωρικότης τῆς πρώτης συνιστώσης, ἐμένα κυρίως ἡ δεύτερη μοῦ μιλάει!
Κι ἂν ἐνίοτε μ᾿ ἐντυπωσιάζει ἡ ἐγκυκλοπαιδικὴ γνῶσίς σας ὅμως, αὐτὴν τὴν ἀστικὴν/ἀκαδημαϊκὴν αὐταπάτην περὶ “ἐξειδικεύσεως” καὶ περὶ “ἀποφάνσεως τῶν εἰδικῶν” δὲν τὴν δέχομαι – καὶ λυποῦμαι γιὰ τὴν ὠμότητά μου ἀλλ᾿ ἐγὼ εἶμαι βουνήσιος καὶ δὲν ξέρω νὰ μιλάω μὲ πονηρὰ ὑπονοούμενα.
Τοὺς πολιτικούς σου ἐπιστήμονες λοιπὸν στεῖλέ τους, φίλε Σταμάτη, γιὰ ἕνα μικρὸ σεμινάριο στὸ “Τσομπανοῦδ᾿” τοῦ Χολομῶντος - γιατὶ ἔστω κι ἂν δὲν τὸ γνωρίζω, εἶμαι βέβαιος πὼς θὰ τοὺς ἐξηγήσῃ ἐπακριβῶς γιατὶ δὲν ἰσχύει στὴν περίπτωσι τοῦ καταδειχθέντος σχολίου τοῦ κατὰ φαντασίαν “Συκουτριανοῦ” καὶ “Πλατωνικοῦ” αὐτὸ ποὺ γράφεις – καὶ τὸ ὁποῖον μὲν ἐπικροτῶ, ὅμως δὲν περικλείει ΚΑΘΟΛΟΥ τὴν ἐν λόγῳ περίπτωσιν: «Αν ένα σχόλιο έχει σοβαρό περιεχόμενο και δεν περιλαμβάνει επιθετικές ατάκες, ύβρεις, ακραίες ειρωνίες κλπ δεν γίνεται να το απορρίψουμε.»
Ἂς μείνῃ ὅμως ἐδῶ τοῦτο.
Οἱ λεγόμενες “πολιτικὲς ἐπιστῆμες” τῶν σημερινῶν πανεπιστημίων κατὰ τὴν ἄποψίν μου δὲν εἶναι μηδὲ κατὰ προσέγγισιν ἐπιστῆμες – ἔτι δ᾿ ἧσσον θὰ ἠδύναντο νὰ διεκδικήσουν χαρακτῆρα ἀκριβοῦς ἐπιστήμης, ὅπως φαίνεται νὰ πιστεύῃς. Σίγουρα μαθαίνουν κάποιαν πολιτικὴν ἱστορίαν, σήμερα μάλιστα μαρξιστοπολιτιστικῶς διεστρεβλωμένην. Εἶναι σὰν νὰ μοῦ λὲς πὼς ἐκεῖνοι ποὺ ἔχουν σπουδάσει φιλοσοφίαν εἶναι φιλόσοφοι! Δυστυχῶς ἐδῶ ἐπάνω στὴν Σκανδιναυΐα καὶ συμφώνως πρὸς τὸν προτεσταντοκαλβινικὸ τετραγωνισμὸ τῶν πάντων ἔτσι λένε – ἀλλὰ γελάω μαζί τους...
Ὁ καθεὶς διαμορφώνεται κι ἐξελίσσεται, κι ἂν ἀγωνίζεται σωστὰ καὶ ἀνελίσσεται, βάσει αὐτῶν ποὺ ἡ Φύσις κι οἱ θεοὶ τοὔχουν δώσει - καὶ τοῦ ἀγῶνος, τῆς τριβῆς καὶ τῆς ἐργασίας του.
Τὸ παραβλέπω λοιπὸν τοῦτο – ὅπως παρέβλεψα ἀλλοῦ τὸν ὑπαινιγμόν σου “νὰ ρωτούσαμε κανέναν … φιλόλογο” νὰ μᾶς ἐξηγήσῃ περὶ Ὁμήρου καὶ περὶ Θερσίτου!!!
Ἐγὼ στὴν ζωή μου ἔχω γνωρίσει 2 Φιλολόγους: τὸν Erik Hjortshøj καὶ τὸν Christian Lindtner.
Ὁ δεύτερος συνήθιζε μετὰ θλίψεως νὰ ὁμιλῇ περὶ τῶν περιβοήτων “ἀνθρωπιστικῶν” «snakkefag», ποὺ ἔχουν κατακλύσει τὰ πανεπιστήμια μετὰ τὸ 1968...

>>>

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είπε...

>>>
Ἂς ἔλθω τώρα στὴν πολὺ περισσότερον οἰκείαν μου ἑτέραν συνιστῶσαν τῆς Λέσχης σας:
Ἀφοῦ ἀπελύθην ἀπὸ τὸν στρατὸν τὸ 1993, μετὰ σχεδὸν 2 ἔτη ὡς ΔΕΑ Πεζοναυτῶν, ξεκίνησα νὰ μεταφράζω τὸ μυθιστόρημα τοῦ William Heinesen (ἀπὸ τὶς Φαιρόεις νήσους, ὅμως ἔγραψε δανιστί) “De fortabte spillemænd” (“Οἱ χαμένοι βιολισταί”), μὲ ἐπίκεντρον μιὰ ποιητικὴ κομπανία τριῶν μουσικῶν στὶς ἀρχὲς τοῦ 20οῦ αἰῶνος, ποὺ μὲ τὴν μουσική τους καὶ τὴν ἀκάθεκτη προσκόλλησίν τους σὲ μιὰ περιπετειώδη πραγμάτωσίν της, παίζοντας καὶ ὑπὸ ἀπίστευτες ἀκόμη συνθῆκες καὶ σκηνοθεσίες (π.χ. ξημέρωμα σὲ μιὰ βάρκα στ᾿ ἀνοιχτὰ τοῦ Torshavn, πρωτευούσης τῶν Φαιρόων), ἀντιμετωπίζουν τὸ ἐφήμερο μὲ τὸ αἰώνιο, τὸ παροδικὸ κι εὐτελὲς μὲ τὸ οὐσιῶδες κι ἀνώτερο, ὡς ἀληθινοὶ ῥομαντικοὶ “τυχοδιῶκτες”, ὑπὸ τὴν ἔννοιαν ὅτι παραμελοῦσαν συχνὰ τὰ τετριμμένα…
Τότε δὲν διέθετα ἀκόμη ὑπολογιστή καὶ ὑπῆρχαν κάποια εὔκαμπτα χάρτινα δισκάκια: σ᾿ ἕνα τέτοιο ἀποθήκευα λοιπὸν τὴ ἐργασία μου. Κάποιαν στιγμὴ τὸ δισκάκι αὐτὸ χάθηκε – μὲ τὸ πρῶτο μέρος τῆς μεταφράσεώς μου, τὴν ὁποίαν ἔκτοτε δὲν ξανάπιασα…
Χαμένη λοιπὸν κι ἡ μετάφρασίς μου τῶν χαμένων ποιητῶν/μουσικῶν – καὶ στοιχειωμένων, φαίνεται…

Θαρρῶ λοιπὸν πὼς ἡ Λέσχη σας ἔχει κάτι κι ἀπὸ ἐκείνην τὴν κομπανία – καὶ θὰ χαρῶ πολὺ νὰ τὰ ποῦμε ἀπὸ κοντά!
Ὅμως νομίζω θὰ εἶναι ἄδικο νὰ τὰ ῥίξουμε ὅλα στὸν Ἀνδρέα!
ΕΚΤΟΣ κι ἂν ὣς τότε δὲν ἔχῃ μελετήσει τὴν “Γενεαλογία τῆς Ἠθικῆς” τοῦ Νίτσε – ΞΑΝΑ!!!
Μὲ τὰ μεγάλα ἔργα δὲν τελειώνουμε ποτέ…
Ἔρρωσθε!
Στέφανος Γκέκας

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022

Ανώνυμος Ο Σταμάτης είπε...

Χαχα, εντάξει θα ανακουφίσουμε την τσέπη του και οι υπόλοιποι. Βέβαια στην περί Γκαίτε συζήτηση θα στερηθούμε τις παρεμβάσεις του Αντώνη που ζει εκτός Αθηνών.

ΥΓ. Στα των επιστημόνων ασφαλώς εννοώ τους αληθείς επιστήμονες. Όχι αυτούς που απλώς πήραν πτυχίο από το πανεπιστήμιο.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τελικά θα κάνει την ευχάριστη έκπληξη να μας βγει... Μαοϊκός ο Στέφανος, αφού ο Μάο στην Πολιτιστική Επανάσταση έστελνε τους φοιτητές της πόλης στην ύπαιθρο να μορφωθούν από τα τσομπανούδια. Θα είναι συναγωνιστής με τον Franco Freda σε αυτό, που επίσης δήλωνε Μαοϊκός.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

😀 ο Μποβιάτσος είσαι; Κωστή η ιταλική σχολή έβγαλε παρακρατικούς και διαμάντια. Διαμάντια ριγμένα στη λάσπη.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022

 

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είπε...

Μᾶλλον τἄχεις μπερδεμένα, φίλε μου - καὶ μὴ χαίρεσαι ἀδίκως!

Ὁ Μάο ξερρίζωσε τὴν πραγματικὴν Κουλτούρα γιὰ νὰ τὴν ἀντικανταστήσῃ μὲ πλαστικὰ ὑποκατάστατά της, ὅπως κάνουν κι οἱ φιλελεύθεροι κι οἱ «φοιτητὲς τῆς πὀλης» καί, καί...

ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟΣ εἶμαι, ὄχι ... μαοϊκός!!!

Πρῶτα ἡ οὐσία - μετὰ τὸ σερβίρισμα.

Πρῶτα ἡ ΘΕΩΡΙΑ, τὸ θεᾶσθαι - μετὰ ἡ "θεωρία"/λόγια.
Καὶ κατὰ τὴν ὀρθὴν πάντα τάξιν: τὰ πρῶτα πρῶτα - καὶ τὰ δεύτερα, πάντα ὑπό, ὄχι ἀνάποδα ὅπως σήμερα!

Οἱ παλαιοὶ ποιμένες, ὅπως καὶ οἱ Κλεφταρματολοί, ἤξεραν τὴν πρᾶξιν - δὲν ἤξεραν τὴν θεωρίαν, ὅμως θωρροῦσαν, ἔβλεπαν - δὲν ἦσαν ὀντικῶς τυφλοί! Εἶχαν τὴν ΘΕΩΡΙΑΝ ἤτοι τὴν ἡλιακήν, τῆς ἀπ᾿ εὐθείας ὁράσεως.

Τὰ παιδιά τους πῆγαν στὴν πόλι καὶ στὸ πανεπιστήμιο, ἔμαθαν θεωρίες πολλές, ὅμως ἔγιναν ἀνίκανοι γιὰ ΘΕΩΡΙΑΝ, θέασιν.
Καὶ γύρισαν πίσω στὸν πατέρα τους μὲ ἐξυπνάδες τοῦ τύπου: Καὶ γιατὶ αὐτὸ νἆναι ἔτσι, τὸ ἄλλο ἀλλοιῶς;
Γιατὶ τοῦτο εἶναι πράσινο κι ἐκεῖνο μαῦρο;

Καὶ πῶς νὰ τοὺς τὸ ἐξηγοῦσε κι ἀνέλυε ὁ δόλιος πατέρας τους, ποὺ δὲν ἤξερε πολλὰ λόγια νὰ λέῃ καὶ παχιά, ὅμως ΕΒΛΕΠΕ - ἐν ᾧ τὰ παιδιά του στὶς πολύφωτες (ὑπὸ πολλὰς ἐννοίας) πόλεις ἀπώλεσαν τὴν ὅρασιν, τὴν ἐσωτέραν καὶ οὐσιώδη ὅρασιν, εἰς ἣν ἀναφέρεται ὁ Πλάτων;
Καὶ ἡ ὁποία ΔΕΝ μεταφέρεται διὰ λόγων ἀλλ᾿ ἐπάγεται διὰ βασάνων καὶ ἀγώνων ὑπὸ τὴν καθοδήγησιν τοῦ ἐπαΐοντος Διδασκάλου - αὐτοῦ ποὺ ἔχει τὴν ὄψιν (ὅρασιν) ἀκεραίαν;

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022

 
Η Hellas Verona Athens Club είπε...

Οχι δεν ημουν εγω
Εγω ειναι τωρα και σχολιαζω οτι καλο ειναι να διαβασουν κάποιοι την ιστορια του Φρεντα με προσοχη και απο πηγες. Διαθεσιμος να δανεισω οτι χρειαστει.Και φυσικα αγαπητε υπηρξαν διαμαντια που τελικα καηκανε και αυτα μεσα στην φωτια, για το σχολιο . Εχεις δικιο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2022