Ενημερωτική δράση της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. στην 51η Έκθεση Βιβλίου


Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η 51η έκθεση βιβλίου. Αυτή την φορά πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και όχι στο Ζάππειο, όπου είχαμε συνηθίσει να την επισκεπτόμαστε τα τελευταία χρόνια. Εξαρχής, η επιλογή του χώρου έγινε αφορμή για συζητήσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο σε σύγκριση με το Ζάππειο. Άλλοι θεώρησαν ότι είναι πιο όμορφοι και ευρύχωροι οι περιβάλλοντες χώροι του Ζαππείου. Υπήρχαν, όμως, και φωνές που διαφωνούσαν υποστηρίζοντας ότι το Πεδίον του Άρεως ήταν ο ιστορικός χώρος που φιλοξενούσε την έκθεση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η δική μας γνώμη είναι ότι το αισθητικό υπόβαθρο έπαιξε ελάχιστο ρόλο. Υπήρχε πολιτική απόφαση σε αυτή την επιλογή. Η έκθεση είναι ένας θεσμός που συνοδεύεται από αίγλη, πολύ κόσμο και ευχάριστη διάθεση. Έπρεπε όλο αυτό το πακέτο να μεταφερθεί και προς τις περιοχές της Βικτώριας, των Εξαρχείων και κυρίως της Κυψέλης, εφόσον έπονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.


Η οργάνωση ήταν για άλλη μια φορά καλή. Στους χώρους της έκθεσης υπήρχαν σημεία διαλέξεων, το κεντρικό εκ των οποίων λειτουργούσε δίπλα στην είσοδο και ως σημείο παρακολούθησης δωρεάν συναυλιών. Βέβαια, ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί κάποια σημεία όπου πραγματοποιούνταν παρουσιάσεις και δίνονταν διαλέξεις ήταν απομονωμένα ανάμεσα στους θάμνους του Πεδίου. Επίσης υπήρχε, όντως, ένα σημείο όπου οι απέναντι σειρές των πάγκων των εκδοτών ήταν τόσο κοντά ώστε ο διάδρομος των επισκεπτών να στενεύει ασφυκτικά και να μην επιτρέπει την άνετη κίνηση.


Το χειρότερο, όμως, που υπέστησαν οι εκθέτες ήταν η απρόσμενη κακοκαιρία. Η κακοκαιρία που σάρωσε την Ελλάδα κράτησε για κάποιες μέρες την έκθεση ουσιαστικά ανενεργή. Έχοντας διάθεση να κάνουμε λίγο μαύρο χιούμορ, θα λέγαμε ότι η κακοδαιμονία την οποία η λαϊκή προκατάληψη θέλει να κουβαλά, ως οικογενειακή κατάρα, το σόι που διαφεντεύει την χώρα μας, φαίνεται ότι φέτος ξύπνησε φαινόμενα της φύσης τα οποία σάρωσαν την δύσμοιρη πατρίδα μας. Οι εκδότες ήταν από εκείνους που το πλήρωσαν αυτό. Τα ενοίκια των πάγκων της έκθεσης δεν απαιτούν αμελητέα χρηματικά ποσά και το γεγονός ότι, για κάποιες μέρες, οι πάγκοι έκλεισαν, αντιλαμβανόμαστε ότι προκάλεσε οικονομική ζημιά σε έναν ήδη αποδυναμωμένο κλάδο.       


Όσον αφορά το περιεχόμενο των πάγκων μπορούσε να βρει ο κάθε αναγνώστης κάτι ενδιαφέρον. Εκδοτικοί οίκοι όπως εκείνοι της Βουλής, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν και φέτος ακαδημαϊκά δοκίμια σε καλές τιμές. Γνωστοί εκδοτικοί οίκοι όπως οι Πόλις, Κίχλη, Στοχαστής είχαν καλές προτάσεις τόσο στο πεδίο της λογοτεχνίας όσο και στο πολιτικό δοκίμιο. 


Οι εκδότες που εξειδικεύονται στην λογοτεχνία του φανταστικού παρουσίασαν τις γνωστές σειρές που έχουμε αγαπήσει τόσα χρόνια, με τους πωλητές να έχουν διάθεση προσφορών καλύτερης τιμής κατά τις τελευταίες μέρες (ιδίως στις εκδόσεις Anubis που αξίζουν μια μνεία για αυτό). 


Ενώ οι εκδότες του υποτιθέμενου «χώρου» παρέμειναν στα γνωστά ρηχά νερά, με προτεινόμενη βιβλιογραφία ως επί το πλείστον ενδιαφέρουσας στρατιωτικής ιστορίας αλλά καθόλου πολιτικής θεωρίας (η οποία αποτελεί άγνωστο πεδίο για τους ακροδεξιούς). Ευχάριστη έκπληξη η επανακυκλοφορία ενός παλιού cult βιβλίου του Γιάννη Σορώτου για τον ρουμανικό εθνικισμό και το κίνημα του Κοντρεάνου από τις εκδόσεις Πελασγός. Αξίζει τέλος να αναφερθεί επαινετικά ότι η Εφημερίδα των Συντακτών είχε δικό της πάγκο στον οποίο μοίραζε δωρεάν, μαζί με άλλο έντυπο υλικό, τα βιβλία του Μωρίς Λεμπλάν (με ήρωα τον Αρσέν Λουπέν) που περιελάμβαναν τα κυριακάτικα φύλλα της το καλοκαίρι.  Άραγε θα δούμε ποτέ κάποιο έντυπο εθνοκεντρικού προσανατολισμού να κάνει κάτι αντίστοιχο;


Οι αγορές των μελών της λέσχης μας ήταν, όπως πάντα, στοχευμένες. Φέτος έκανε την έκπληξη ο Δημήτρης Αργασταράς, ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα από όλους μας για να αγοράσει τα πιο πολλά βιβλία από όλα τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης.  


Όπως κάθε χρόνο τα μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ., παράλληλα με τις διαδοχικές επισκέψεις, πραγματοποιήσαμε και ενημερωτικές δράσεις στους χώρους της έκθεσης.


Η δεύτερη ενημερωτική μας δράση πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή. Μάλιστα, όταν ο Σταμάτης ξεκίνησε να μοιράζει φυλλάδια της λέσχης περικυκλώθηκε από μια εικοσαμελή ομάδα μελών αριστερής κίνησης, που πραγματοποιούσαν προεκλογική διανομή ενημερωτικού υλικού προκειμένου να στηρίξουν την υποψήφιά τους για την Περιφέρεια Αττικής. Οι καιροί έχουν αλλάξει και φαίνεται όπου ρίξουμε το βλέμμα μας. Το ίδιο συμβαίνει και στους πολιτικούς χώρους. Σχεδόν όλα τα μέλη που πραγματοποίησαν την δράση του αριστερού κόμματος ήταν γυναίκες, ντυμένες με τρόπο που θύμιζε παραθερίστριες σε beach bar της Καλιφόρνιας.


Προφανώς η εικόνα τους αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για το σπάσιμο του επικοινωνιακού πάγου και για την εύκολη προσέγγιση των περαστικών προκειμένου να επικοινωνήσουν το πολιτικό τους μήνυμα. Δεν ξέρουμε αν μας γνώριζαν ή αν απλώς δεν τους άρεσε ο Σταμάτης. Πάντως, όταν προσέγγισε τις επικεφαλής τους και δοκίμασε να τους δώσει ενημερωτικά φυλλάδια της λέσχης μας, εκείνες απλώς τον αγνόησαν επιδεικτικά «χαρίζοντάς» του μερικές εκφράσεις απαξίωσης.

                                       


Σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μιχάλης Χαραλαμπίδης 24-9-2023

https://www.youtube.com/watch?v=slVEMrZ1k3c

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Συμπαθής, αλλά δεν είναι ο γνωστός Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Συνονόματος είναι.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

H κανονικοποίηση του ουκρανικού (αλλά μόνο του ουκρανικού) φασισμού στην επίσημη Δύση δεν πρέπει να ενθαρρύνει κανέναν εθνικιστή.

Ο γέρος Καναδός της μεραρχίας των SS της Γαλικίας, τον οποίο κουβάλησε στον Καναδά ο Ζελές και τον οποίο χειροκρότησε όλη η καναδέζικη βουλή όταν παρουσιάστηκε ως "αγωνιστής κατά των Ρώσων στον β' παγκόσμιο" όχι μόνο ΔΕΝ δείχνει κάποια στροφή των δυτικών λίμπεραλ ελίτ στην απενοχοποίηση των εθνικιστικών κινημάτων στις χώρες τους, αλλά αντιθέτως είναι ένα αναίσχυντο μήνυμά τους προς εμάς τους εθνικιστές: οι λίμπεραλ ελίτ μας λένε: θα τιμούμε όποιον φασίστα γουστάρουμε αλλά εσάς θα συνεχίσουμε να σας κυνηγάμε αν τολμήσετε να κουνήσετε ρούπι ενάντια στο σύστημά μας.

"some western right-wingers have this delusion that their political position is going to get legitimized by supporting ukraine, but no, you are useful idiots, they will honor as many waffen-ss veterans as they want, and you will still lose your bank account for poasting"

(RWApodcast / twitter)

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σε δύο μόνο χώρες οι Αμερικάνοι επικοινωνιολόγοι του Ζελέ τον συμβούλευσαν να εμφανιστεί παρέα με χιτλερικούς. Στον Καναδά και στην Ελλάδα. Και άντε, στον Καναδά είναι γνωστή η παρουσία της ουκρανικής μπαντερογενούς διασποράς (η οποία παρεμπιπτόντως ψηφίζει μανιωδώς Φιλελεύθερους και Τριντό), στην Ελλάδα οι γιάνκηδες ζελεδοεπικοινωνιολόγοι μας φόρτωσαν τον Μιχαλάκη τον Αζόφ όχι επειδή είχαμε ποτέ κάποια ελληνική μεραρχία στα SS, αλλά επειδή πολύ απλά ξέρουν ότι είμαστε μαλάκες σαν λαός και ό,τι μας σερβίρουν είτε θα το χάψουμε είτε θα το ξεχάσουμε.

Τους Σιωνιστές σε ένα πράγμα τους παραδέχομαι. Δεν ξεχνάνε. Και γι' αυτό δεν θα γράψει ποτέ Γερμανός ιστορικός λίβελο κατά των Εβραίων αντίστοιχο εκείνου που είχε γράψει ο σιχαμερός Ρίχτερ κατά των Κρητικών. Και γι' αυτό δεν θα πάρει ποτέ ο (Εβραίος) Ζελές αγκαζέ κανέναν "Ουκρανό πατριώτη" όταν επισκέπτεται το Ισραήλ. Γιατί οι Σιωνιστές έχουν και Μοσάντ.

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Κοίτα κάτι φάτσες...

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μικρό το κακό εφόσον έχετε γυρισμένη πλάτη.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά συγνώμη, χωρίς να έχω ειρωνική διάθεση, το σκουλαρίκι στο ρουθούνι της συναγωνιστριας συνάδει με τον αντιμοντερνισμο που λέτε ότι εκπροσωπείτε;

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Από την αρχαιότητα υπήρχαν τέτοια στολίδια. Αυτός ήταν και ο λόγος που υιοθετήθηκαν από το rock κίνημα. Το σοκ στην νεωτερική αστική κανονικότητα και η διαφοροποίηση από αυτήν με εισαγωγή στοιχείων της αρχαιότητας ή του μεσαίωνα, που η μοντέρνα κοινωνία θεωρούσε βάρβαρα ήθη του παρελθόντος. Το σωστό ερώτημα είναι αν είμαστε όντως επαναστάτες ή αν μπερδεύουμε τον εθνικισμό με τον Δεξιό καθωσπρεπισμό. Ασχέτως αν ο καθένας σε ζητήματα αισθητικής μπορεί να έχει τις δικές του επιλογές.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο Αlf είπε...

Είχε τίποτα καινούργιο ή τα ίδια τα συνηθισμένα;

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είχε ενδιαφέρον υλικό. Σε τόσο μεγάλες εκθέσεις πάντα κάτι θα βρεις. Φέτος έχουν εκδοθεί ορισμένες αρκετά ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Θεωρείτε ότι το φυσικό κατάστημα είναι απαραίτητο για ένα σοβαρό βιβλιοπωλείο στις μέρες μας ή αρκεί μια οργανωμένη ιστοσελίδα eshop; Σίγουρα η δεύτερη επιλογή είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά,αλλά αναρωτιέμαι αν είναι τόσο προφανής η απάντηση γιατί τα περισσότερα βιβλιοπωλεία διατηρούν ακόμα φυσικά καταστήματα (πέρα από τους κολοσσούς που το αντέχει η τσέπη τους)

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είμαστε ρομαντικοί και κατά συνέπεια μας αρέσει το βιβλιοπωλείο. Είναι ζωντανή η επαφή. Εργάζεται η όραση που ψάχνει στα ράφια, η αφή που ψαχουλευει τα βιβλία, ανοίγεις και το διαβάζεις σε οποιαδήποτε σημείο θες να πάρεις μια εικόνα. Η μυρωδιά του χαρτιού. Πώς να τα καλύψει αυτά το γυαλί της οθόνης; Το e shop είναι καλό όταν ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου δεν έχει τους πόρους για να συντηρήσει το κατάστημα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, καθαριότητα κλπ). Από το τίποτα καλό και το e shop. Βοηθά πολύ και την επαρχία. Αλλά καλύτερο το παλιό γνωστό και πλήρως ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον το βιβλίο του Chesterton! Για την Σιδηρά Φρουρά έβγαλε πρόσφατα βιβλίο και η Λόγχη.

Μια απορία: το εννοείτε όταν λέτε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και για τους πολιτικούς χώρους; Σας έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση το στυλ των αριστερών κορασίδων (ελπίζω να μην τις έκανα misgendering xD);

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ακόμα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '00 οι μαρξιστές είχαν έναν ευδιάκριτο κωδικό εξωτερικής εμφάνισης. Κάπου στην εποχή των πρώτων μνημονίων άρχισε να αλλάζει. Σήμερα είναι σαν να βλέπεις alternative εκδοχές από γκόμενες του Baywatch ή σε περίπτωση που δεν έχουν την κατάλληλη εξωτερική εμφάνιση wanna be κάτι τέτοιο. Τις βλέπουμε στα Εξάρχεια αλλά όταν εμφανίζονται μαζικά, ανά εικοσάδες, όπως στην έκθεση, ναι κάνει εντύπωση η εικόνα.
Δεν είναι μόνο ο πουλημένος ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλη σχεδόν η Αριστερά σήμερα Αμερικάνα. Τύφλα να έχουν τα εστιατόρια της Δεξιάς.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

o Άδωνις, λέει, τα πήρε από τους Κινέζους

https://www.protothema.gr/politics/article/1417732/o-polemos-ipa-kinas-gia-ta-diktua-5g-i-huawei-kai-ta-tablet-tou-adoni/

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι άποψη έχετε ως λέσχη για τον λογοτέχνη Κνουτ Χάμσουν; Άσχετα από την φιλοχιτλερική του τοποθέτηση. Καθαρά στον καλλιτεχνικό του τομέα .

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είναι μεγάλης αξίας. Εμείς πρέπει να το γράψουμε; Απλά προτιμάμε την λογοτεχνία του φανταστικού.

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθούσατε το theodotos.blogspot; Ανέβαιναν πολύ ιδιαίτερα άρθρα εκεί. Ποια η γνώμη σας;

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Όχι συχνά. Κάποτε είδαμε ότι έγραφαν σαχλαμάρες για τον Ρομαντισμό. Γενικά όμως δεν έχουμε εικόνα. Δεν έχουμε ασχοληθεί.

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Από ένα ιστολόγιο που δηλώνει ότι ασχολείται με την "δεξιά κοσμοθέαση" και δηλώνει ταυτόχρονα αντιδιαφωτιστικό τι περιμένεις να γράψουν..

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Tις τελευταίες μέρες Γερμανοί συναγωνιστές παγανιστικού θρησκεύματος διώκονται από το αμερικανόδουλο ψευτογερμανικό κράτος. Έφοδος των αρχών σε σπίτια 39 αρχαιόθρησκων, απαγόρευση της ιστορικής αντιχριστιανικής εθνοπαγανιστικής κοινότητας Artgemeinschaft - Germanische Glaubens-Gemeinschaft, απαγόρευση κυκλοφορίας του περιοδικού τους, κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου της κοινότητας και σκέψεις των αρχών για την απαγόρευση γενικά του αρχαιογερμανικού συμβόλου Irminsul ως ναζιστικού επειδή είναι σύμβολο της εν λόγω κοινότητας. Δεν διώκονται για κάποιες έκνομες ενέργειες. Η λαθροφεμινισμένη υπουργός εσωτερικών είπε ότι η κοινότητα απαγόρευεται επειδή δεν προωθεί ''την παγκόσμια συναδέλφωση των λαών'' και επειδή αντιτίθεται στις αρχές του συντάγματος. Πρόκειται για απροκάλυπτο διωγμό εναντίον του εθνικώς σκέπτεσθαι και ζην και του αρχαιοπρεπώς θρησκεύειν.

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Η κεραμεως εντωμεταξυ επιχειρεί ξανά να φέρει διάταξη για να διαγραφούν μαζικά "αιώνιοι" φοιτητές.Τι μίσος είναι αυτό για μερικά παιδιά που δεν επιβαρύνουν καθόλου τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και για λόγους υγείας ή δουλειάς δεν βγαίνουν πτυχιούχοι "στην ωρα τους"; Για τον Άδωνι που έκανε 11 χρόνια να αποφοιτήσει δεν λένε πάντως .

Κυριακή, 01 Οκτωβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Αυτό σοβαρά το λες ή μας κάνεις πλάκα

Κυριακή, 01 Οκτωβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Γιατί να αστειεύεται; Ψέματα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ακραίο κέντρο των φιλελευθέρων θέλει να διαλύσει την κρατική δημόσια εκπαίδευση;

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου, 2023