Βραδιά μεσαιωνικής μουσικής στο νυχτερινό κέντρο «1002» νύχτες


                                                              του Σταμάτη Μαμούτου

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση στο νυχτερινό κέντρο «1002», το οποίο βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή του Ψυρρή. Διοργανώτρια ήταν η εξαιρετική τραγουδίστρια του folk συγκροτήματος Solastas Λαμπρινή Γιώτη. Όσον αφορά το μουσικό της περιεχόμενο η βραδιά περιελάμβανε ζωντανές εμφανίσεις των folk συγκροτημάτων Solastas και Belo Tanos, καθώς και μια σύντομη ζωντανή εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Ισίδωρου Πάτερου.


Ανάμεσα στις εμφανίσεις των μουσικών παρουσιάστηκαν χορευτικά περάσματα από το συγκρότημα Black Harem, καθώς και επίδειξη μεσαιωνικής σπαθασκίας και μεσαιωνικών χορών από την ομάδα αναβίωσης μεσαιωνικών δρώμενων Griffin.


Παρούσα στην εκδήλωση μέσω τεσσάρων μελών της ήταν και η ομάδα αναβίωσης μεσαιωνικών-fantasy δρώμενων Gondor Battalions, η οποία στόλισε με τα λάβαρά της τους τοίχους του νυχτερινού κέντρου αλλά δεν παρουσίασε κάποιο δρώμενο (δεν πειράζει παιδιά -να είμαστε καλά πρώτα- εφόσον το θελήσετε, θα παρουσιάσετε τα δικά σας δρώμενα του χρόνου στην Ανδραβίδα).

Ο χώρος του καταστήματος ήταν άριστα ταιριαστός με το περιεχόμενο της εκδήλωσης και παρέπεμπε στην αισθητική ενός μεσαιωνικού περιβάλλοντος που θα φιλοξενούσε μια αντίστοιχη εκδήλωση. Για όσους θυμούνται τις «Χίλιες και δύο νύχτες» με την παλιά, αραβικού στυλ, διακόσμηση, οφείλω να διευκρινίσω ότι οι ανατολίτικες ταπισερί δεν υπήρχαν και όλα στον χώρο παρέπεμπαν σε αισθητικές ευρωπαϊκού ή και βυζαντινού μεσαίωνα.


Η παρουσία μου ήταν επιβεβλημένη όχι μόνο λόγω της υπόσχεσης για μια απολαυστική βραδιά που άφηνε η αφίσα της πρόσκλησης αλλά και γιατί ήθελα να δω από κοντά αρκετά από  τα παιδιά που είχαν συμμετάσχει το καλοκαίρι στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας. Πράγματι, όταν πέρασα τον διάδρομο της εισόδου των «Χιλίων και δύο νυχτών» βρέθηκα ανάμεσα σε φίλους.


Τα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στις «Χίλιες και δύο νύχτες» φέρνουν τελικά κοντά όσους αρεσκόμαστε να ερευνούμε την σχετική με τον μεσαίωνα βιβλιογραφία και αισθητική, καθώς και να ταξιδεύουμε νοερά στους κόσμους της ιστορικής περιόδου των ιπποτών. Η ανά τακτά διαστήματα συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δείχνει να διαμορφώνει στην Αθήνα έναν πυρήνα ανθρώπων που εστιάζουν ποικιλοτρόπως σε θεματικές της μεσαιωνικής περιόδου. Ασφαλώς πρόκειται για μια ωραία αρχή που δείχνει να υπόσχεται μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα  συνέχεια.       


Στα της βραδιάς, το ξεκίνημα βρήκε τους Solastas στην σκηνή των «Χιλίων και δύο νυχτών» για ένα σύντομο «ζέσταμα» με μερικά τραγούδια, κατά την διάρκεια των οποίων οι Griffin έκαναν επίδειξη μεσαιωνικής σπαθασκίας και μεσαιωνικών χορών ενώ οι Black Harem παρουσίασαν κάποια χορευτικά περάσματα. Η κλαγγή του ατσαλιού από τα σπαθιά του Θανάση, του Έντουαρντ και των υπολοίπων παιδιών της ομάδας Griffin εντυπωσίασε του θαμώνες του κατάμεστου νυχτερινού καταστήματος και οι μεταλλικοί της απόηχοι  χάιδεψαν τις ψυχές των ρομαντικών που παρακολουθούσαμε συνεπαρμένοι.


Στην συνέχεια ανέβηκαν στην σκηνή οι Belo Tanos. Η γκάιντα του Γιάννη και τα κρουστά των δυο τυμπανιστών του συγκροτήματος διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες για το μουσικό βίωμα μιας αρχέγονης εμπειρίας. Ταυτόχρονα, ο ταχυδακτυλουργός του σχήματος, Χρήστος, έκανε ακροβατικές ασκήσεις με γυάλινες σφαίρες και κρίκους, ξεσηκώνοντας όσους θεατές έκαναν την σωστή επιλογή να προσέλθουν στις «Χίλιες και δύο νύχτες» για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.


Όταν οι Belo Tanos ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους ανέβηκαν ξανά στην σκηνή οι Solastas. Οι Solastas παρουσίασαν τα τραγούδια τους με ένα φλάουτο, ένα μαντολίνο, κρουστά, μια νικελάρπα και άλλα παραδοσιακά όργανα. Ένα μαγικό ταξίδι στις μεσαιωνικές μουσικές της Ευρώπης ξεκίνησε. Από την Ισπανία στην Γερμανία και από εκεί σε μεσαιωνικές μουσικές παραδόσεις άλλων χωρών της κεντρικής  και της νότιας Ευρώπης, η μαγική φωνή της Λαμπρινής μας συνόδευσε, σαν αναμμένος πυρσός,  σε άγνωστες και μυστικές μουσικές διαδρομές.


Στην συνέχεια ανέβηκε στην σκηνή ο Ισίδωρος Πάτερος, ένας σύγχρονος βάρδος, που, με την συνοδεία της Λαμπρινής και της νικελάρπας της στην αρχή και μόνος του στην συνέχεια, τραγούδησε και έπαιξε σε μάντολα αποσπάσματα του Ερωτόκριτου.


Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ζωντανή εμφάνιση των Solastas η Λαμπρινή ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε εμένα και στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ανδραβίδας ως σημείο πρώτης γνωριμίας του πυρήνα των φίλων του μεσαιωνικού πολιτισμού ο οποίος αρχίζει να διαμορφώνεται μετά και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις «Χίλιες και δύο νύχτες». Την ευχαριστώ θερμά. Είναι μεγάλη τιμή να αναγνωρίζει την ελάχιστη προσφορά μου μια τόσο ταλαντούχα μουσικός. Κυρίως, όμως, είναι γνώρισμα ήθους και γενναιοδωρίας, εκ μέρους της, η θύμηση και η δημόσια αναφορά στιγμών και προσώπων σε μια εποχή γενικευμένης αμνησίας και επιβεβλημένης λιτότητας συναισθημάτων, φιλοφρονήσεων ακόμα και υλικών πόρων. 


Ευχή όλων των παρευρισκόμενων ήταν ασφαλώς να επαναληφθούν σύντομα και άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Από την μεριά μου δεν έχω παρά να επιβεβαιώσω ότι θα παρακολουθώ με αυξανόμενο ενδιαφέρον την μουσική πορεία σχημάτων όπως οι Solastas και μουσικών όπως ο Ισίδωρος Πάτερος.