Κράτος ομοίωμα οίκου ανοχής


Τι να πρωτοπεί κανείς για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην άμοιρη Ελλάδα; Ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση της παρ’ ολίγον δολοφονίας του αστυνομικού. Αν και αυτή η δραματική εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα διασάλευσης της τάξης, το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την αποχώρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τους χώρους των γηπέδων. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της αστυνομίας που ανακυκλώνεται εδώ και δεκαετίες. Πράγμα που μας κάνει να απορούμε τι ακριβώς έχει μέσα το κεφάλι όσων το υιοθετούν. Γιατί να έχει μυαλό είναι μάλλον απίθανο. Για να καταλάβουμε καλύτερα το εν λόγω επιχείρημα πρέπει να το επαναλάβουμε. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούν να αποχωρήσει η αστυνομία από χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται δημόσια θεάματα μαζικών συναθροίσεων με αυξημένη πιθανότητα συμπλοκών και ανάπτυξης ανομίας, με το πρόσχημα ότι ιδιοκτήτες των αθλητικών συλλόγων είναι ιδιώτες.

Καταρχάς πρόκειται για ένα αίτημα που ακυρώνει τις βασικές παραδοχές της μέχρι σήμερα κοινωνικής και πολιτικής επιστήμης. Ο κάθε πρωτοετής φοιτητής πολιτικής επιστήμης, σε οποιοδήποτε σοβαρό πανεπιστήμιο οποιασδήποτε χώρας του κόσμου, μαθαίνει ότι βασικός στόχος όλων των πολιτικών συστημάτων είναι να αναπαραγάγουν την εξουσία τους και όλων των κοινωνικών συστημάτων να αναπαραγάγουν την ύπαρξή τους. Με απλά λόγια κάθε κράτος επιδιώκει να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και κάθε κοινωνικό σύστημα επιδιώκει να αναπαραχθεί η ύπαρξή του σε όλο και μεγαλύτερη ένταση. Υπό αυτούς τους κανονικούς όρους το κράτος θα έπρεπε να θεμελιώνει με κάθε δυνατό τρόπο την υπόστασή του και η αστυνομία (ως σύστημα) να ζητά τον μεγαλύτερο δυνατό ρόλο στην κοινωνική συμβίωση. Η αναμενόμενη εκτροπή είναι ένα κράτος και η αστυνομία του να ζητούν πρόσβαση σε όλο και περισσότερους κοινωνικούς χώρους, ακριβώς λόγω του καταστατικά αρχικού τους προσανατολισμού. Κι, όμως, βρέθηκε η εξαίρεση! Στην Ελλάδα το κράτος και η αστυνομία του θέλουν να παραδώσουν οικειοθελώς πεδία που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό τους!!!

Είπαμε ρε παιδιά εκεί στην ΕΛ.ΑΣ., είστε δημοκράτες και φιλελεύθεροι. Το ξέρουμε. Μετά από τόσα χρόνια αμερικανικής κηδεμονίας πάψατε να αποτελείτε ένστολο σώμα στρατιωτικής οργάνωσης και γίνατε «πολίτες με στολή». Πάψατε να σκέφτεστε με εθνικούς όρους και συνδέσατε το καθήκον με τα κελεύσματα των Η.Π.Α. Αγνοήσατε την δημόσια τάξη και πειθαρχήσατε στην επιβολή των νόμων που κατασκευάζει η εκάστοτε αμερικανοκινούμενη πολιτική μαριονέτα του Μαξίμου. Αλλά το ότι φτάσατε στο σημείο να παραδίδετε οικειοθελώς χώρους της δικής σας ευθύνης ξεπερνά κάθε όριο επιτηδευμένης δημοκρατικότητας. Είστε κυριολεκτικά για κλάματα. Θέλετε να αφήσετε χωρίς την (όποια) φύλαξη μπορείτε (ακόμη) να παράσχετε χώρους στους οποίους χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να συγκρουστούν και μάλιστα έπειτα από οργανωμένη καθοδήγηση.

Δηλαδή αν δεν μπορείτε να επαναφέρετε την τάξη εσείς που είστε ένοπλο, ένστολο και οργανωμένο στρατιωτικά σώμα, ποιος λέτε ότι θα μπορέσει να την επαναφέρει; Πριν χρόνια ξεκινήσατε να πιέζετε τις κυβερνήσεις με το γελοίο αίτημα της κατάργησης των οπαδικών μετακινήσεων σε εκτός έδρας αγώνες. Σας έγινε η χάρη. Τα επεισόδια όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά, όπως ξέραμε όσοι έχουμε καλή εικόνα του οπαδικού κινήματος, έγιναν (λιγότερα μεν αλλά) πολύ πιο επικίνδυνα. Γιατί, ακριβώς, οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν σε σημεία που δεν μπορούσατε να ελέγξετε. Τώρα θέλετε να αποχωρήσετε εντελώς από τα γήπεδα. Κάντε το και σε λίγα χρόνια θα έχουμε απόπειρες ανθρωποκτονιών εναντίον των αθλητών της φιλοξενούμενης ομάδας. Βασιστήκατε στο επιδερμικό συμπέρασμα ότι τα επεισόδια πυροδοτούνται από τις αντίπαλες εξέδρες. Ελάτε που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ζητήστε κάποτε την συμβουλή κανονικών κοινωνικών επιστημόνων εκτός από εκείνες των καλοπληρωμένων κομματικών καθηγητάδων που σας φλομώνουν στις μαλακίες.

Σήμερα τα οπαδικά επεισόδια έχουν την ρίζα τους κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον στην επιθετικότητα και την διάθεση για δράση που καλλιεργείται σε νεανικούς ψυχισμούς (λόγω της πιεστικά φορμαλιστικής και απονευρωμένης ζωής εντός της φιλελεύθερης κοινωνίας). Και, δεύτερον, λόγω σχεδιασμών ιδιοκτητών των μεγάλων αθλητικών συλλόγων. Ακόμη και αν απομακρυνθείτε εξολοκλήρου, κύριοι της ΕΛ.ΑΣ., από τους αθλητικούς χώρους, αν ένας νεανικός ψυχισμός που αναζητά την δράση με οποιονδήποτε τρόπο και ένας πρόεδρος συλλόγου αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει μορφές βίας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του συναντηθούν, τα επεισόδια θα ξεσπάσουν. Ακόμη και αν δεν εμφανιστεί στο γήπεδο (οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος) η αντίπαλη ομάδα. Θα βρεθεί ο τρόπος, μην αμφιβάλλετε. Στην τελική αν δεν σας αρέσει το επάγγελμά σας, κύριοι της ΕΛ.ΑΣ., μην το εξασκείτε. Δεν γίνεται, όμως, να ζητάτε να απομακρυνθείτε από χώρους που εκδηλώνονται αναταραχές και ταυτόχρονα να σας πληρώνουμε οι υπόλοιποι ως δημοσίους υπαλλήλους επιφορτισμένους με την διατήρηση της δημόσιας τάξης.  

Για να περάσουμε στην ουσία του θέματος τώρα, αφήνοντας στην άκρη τα ηλίθια αιτήματα των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, όταν υπάρχει ένα κράτος μπουρδέλο τα πάντα εκφυλίζονται σε μορφές κοινωνικής οργάνωσης που ομοιάζουν με την εκπόρνευση. Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε ότι τα επεισόδια στα γήπεδα αποτελούν φαινόμενο με ιστορικό βάθος περίπου ενός αιώνα. Δεν είναι κάτι χθεσινό. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, αποκτούν νέο οργανωτικό υπόβαθρο και εκδηλώνονται σε καινούργιες εκδοχές. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τα μισά της δεκαετίας του ’90, όταν το ελληνικό οπαδικό κίνημα φιλοξενούσε στις τάξεις του τους πιο σκληρούς και φανατικούς οπαδούς όλων των εποχών, μολονότι οι συμπλοκές στα γήπεδα ήταν τακτικό φαινόμενο τα θύματα ήταν ελάχιστα. Κάθε Κυριακή έπεφτε ξύλο σε διάφορα γήπεδα. Κι, όμως, οι απώλειες ήταν μικρές.

Αυτό συνέβαινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί υπήρχε ακόμη η αίσθηση της εθνικής κοινότητας από γενιές ανθρώπων μεγαλωμένων με τις ιστορικές αξίες της ελληνικής κουλτούρας. Μολονότι το οπαδικό μίσος ήταν αβυσσαλέο η ανθρώπινη ζωή δεν είχε χάσει την αξία της, η φυλακή δεν είχε χάσει τον αποτρεπτικό της φόβο και η έννοια της τιμής δεν ήταν άγνωστη. Και, δεύτερον, γιατί η αστυνομία συνέχιζε να αποτελεί στρατιωτικά οργανωμένο σώμα ενόπλων, οι οποίοι ήταν ικανοί να υπερασπιστούν αυτό που αντιλαμβάνονταν ως δημόσια τάξη. Διαβάσαμε χθες ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι ικανοποιημένη επειδή κατάφερε να διαχειριστεί 450 θεατές ενός αγώνα βόλεϊ και θυμόμαστε ότι κάποτε μπορούσε να συνοδεύει κάθε Κυριακή 6.500 χιλιάδες φιλοξενούμενων οπαδών στο Στάδιο Καραϊσκάκη ή στην Νέα Φιλαδέλφεια, 20.000 χιλιάδες φιλοξενούμενων οπαδών στο ΟΑΚΑ, 3.000 οπαδών από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη ή και το αντίστροφο. Κι όταν δημοσιογράφοι ή αθλητικοί παράγοντες έθεταν θέματα ασφάλειας, η (τότε) ΕΛ.ΑΣ. απαντούσε, πριν τις πολιτικές ηγεσίες, ότι αναλάμβανε εκείνη την ευθύνη για την διεξαγωγή των αγώνων.


Είναι απορίας άξιο τι είδους αστυνομικοί είναι αυτοί που σήμερα δηλώνουν ανίκανοι να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Δεν ντρέπονται τα εθνόσημα και τα γαλόνια που φορούν; Τι ντροπή να έχει απομείνει σε όσους ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε εύλογα να διερωτηθεί κανείς. Φτάνουμε πολλές φορές στο σημείο να υποψιαζόμαστε ότι με το να επιδιώκουν την αυτό-απόσυρση από τα γήπεδα οι αστυνομικοί ανοίγουν τον δρόμο ώστε να σχηματίσει η κάθε ΠΑΕ, με πρόσχημα την φύλαξη των αθλητικών αναμετρήσεων, ένοπλη ιδιωτική αστυνομία. Ίσως τελικά να θέλουν αυτή την νέα «μορφή επένδυσης» οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες της «ανάπτυξης» και οι αστυνομικοί να παίζουν τον ρόλο των χρήσιμων ηλίθιων μέχρι να γίνει η θεσμική μετάβαση της αστυνόμευσης μεγάλων πεδίων της δημόσιας σφαίρας από το δημόσιο στην μεγαλοαστική τάξη.  

 


ΥΓ. Όσον αφορά το θέμα της βίας στα γήπεδα έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η καλύτερη λύση είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις οπαδών στους εκτός έδρας αγώνες και ταυτόχρονα να γίνει μια συμφωνία τιμής ανάμεσα σε κράτος και εκπροσώπους των οπαδών ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ όπλα σε ενδεχόμενες περιπτώσεις που οι οπαδοί θα ξεφύγουν από τον αστυνομικό έλεγχο και θα έρθουν στα χέρια. Οι νόμοι να είναι επιεικείς για όποιες πιθανές συμπλοκές γίνουν με γυμνά χέρια εντός του γηπέδου και στους γύρω χώρους αλλά και να προβλέπουν την αυστηρότερη των ποινών σε περιπτώσεις χρήσης μαχαιριών, ναυτικών φωτοβολίδων, λιντσαρίσματος λίγων από πολλούς, συμπλοκών σε άσχετα σημεία, ραντεβού για συμπλοκές σε ημέρες που δεν υπάρχουν αγώνες, πρόκλησης, προετοιμασίας και εμφανούς οργάνωσης επεισοδίων από προέδρους και διοικήσεις συλλόγων κλπ. Δοκιμάστε το και θα δείτε τα αποτελέσματα σε λίγους μήνες. Μόνο που για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει αληθινό εθνικό κράτος και όχι liberal European οίκος ανοχής. Ένα εθνικό κράτος που δεν θα διστάζει να παρεμβαίνει υπερασπιζόμενο οποιαδήποτε κοινωνική ανάγκη και που θα είναι σε θέση να βουτήξει έναν αληταρά μεγαλοαστό πρόεδρο αθλητικού συλλόγου από τον γιακά, να τον σύρει κλωτσηδόν στον ανακριτή και γιατί όχι να εθνικοποιήσει τις εταιρίες του.    



Σχόλια:
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το ότι ξεφύγαμε στο οπαδικο έγκλημα είναι κυρίως αποτέλεσμα της μετανάστευσης που από το 90 κ μετά μας φόρτωσε με ένα σωρό Βαλκάνια μπουμπούκια κ την χειριστη κουλτούρα βίας τους με αιχμηρά αντικείμενα.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο Supplier είπε...

Κάθε εποχή έχει την "βία" που της αξίζει. Από τα χεράτα των old school φτάσαμε στο μαχαίρι και τις φωτοβολίδες των μεταμοντέρνων τραποχούλιγκανς. Και όταν ολοκληρωθεί ο "εκδυτικισμός", κάποια στιγμή θα βγει και πιστόλι και θα έχουμε καταστάσεις σαν αυτές που διαβάζουμε στα ψιλά των διεθνών ειδήσεων. Τα ίδια και στον δυσώδη "πολιτικό ακτιβισμό". Τα αγαθιάρικα μεταπολιτευτικά ξυλίκια παραχώρησαν την θέση τους σε χαοτικά μπάχαλα και κανιβαλισμό. Στις μέρες μας νοσταλγικό τίμιο ξύλο μόνο μεταξύ ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ υπάρχει. Και όσο καθυστεριά και αν ακούγεται, μια φορά και έναν καιρό δεν ήταν και μεγάλη υπόθεση να κατέβεις απ' το ΙΧ για να "πλακωθείς" με τον μπροστινό, χώρια οι ιστορίες στις οποίες οπωσδήποτε έμπλεκες στα νυχτοπερπατήματα. Γενικά δεν νομίζω να υπάρχει μπούμερ που να μην έχει παίξει μάπες με άγνωστο άνθρωπο για κομματικούς, οπαδικούς ή απλά τσαμπουκαλίδικους λόγους.

Όμως μπορούν σήμερα να γίνουν τέτοια σκηνικά χωρίς να καταλήξουν σε φονικό ή αιματηρή συμπλοκή; Κατά την γνώμη μου, δεν στέκει η πρότασή σας στο ΥΓ, εκτός και αν την εννοείτε μεταφορικά, με την έννοια ότι οι οπαδοί οφείλουν να ενστερνιστούν το παντελονάτο ethos προηγούμενων εποχών.

Θα επαναφέρω και κάτι που έγραψα τις προάλλες και που σχετίζεται όχι μόνο με το λάθος που κάνουν οι υποστηρικτές της καγκουριάς (επειδή ίσως την θεωρούν δυνάμει επαναστατικό υποκείμενο κτλ), αλλά και οι ακροκεντρώοι όψιμοι πολέμιοί της με τα πρόσφατα law and order μέτρα.

Δεν πρέπει να τσουβαλιάζεται και να ταυτίζεται ο παραβατικός τσόγλανος με το σύνολο της πάλαι ποτέ "λαικής γειτονιάς". Άλλο ο στρατευμένος μαχαιροβγάλτης, άλλο ο ράντομ τρόφιμος του ΕΠΑΛ που αύριο θα πάει κάλφας στον Βαλκάνιο μικροεργολάβο για 500 ευρώ. Μπορεί ο δεύτερος να αποτελεί raw material για την κατασκευή του πρώτου (δυστυχώς), όμως δεν είναι το ίδιο ούτε χρίζουν της ίδιας αντιμετώπισης. Ο ένας θέλει ματσούκι, ο άλλος διαφώτιση και αλλαγή μυαλών (εφόσον χρειάζεται). Αν βέβαια υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν στην εποχή μας περιθώρια και ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

θα πρόσθετα και για "μουσικούς" λόγους. Καρεκλαδες - ροκάδες. Πακνηδες μεταξύ τους.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Η πρόταση του υστερόγραφου περιλαμβάνει αυτό που γράφεις. Αλλά πολύ περισσότερο προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κανονικού εθνικού κράτους που θα παρακάμπτει τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ και θα επικοινωνεί απευθείας με τους οπαδούς. Προφανώς και θα υπήρχαν προβλήματα στην φάση της μετάβασης. Ωστόσο οι συνέπειες που θα συνεπαγόταν η καταπάτηση της συμφωνίας με ένα τέτοιο κράτος θα ήταν τέτοιες που οι ίδιοι οι οργανωτές των φανατικών θα έβαζαν τους αποκλίνοντες στον συμφωνημένο δρόμο.

Μπορεί μετά, τα σκουπίδια να εγκατέλειπαν τα γήπεδα και να έψαχναν άλλους κοινωνικούς χώρους προκειμένου να κάνουν τις μαλακίες τους. Γιατί δεν είναι γνήσιοι φανατικοί οπαδοί. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ομάδες και το αθλητικό θέαμα. Για την ψευτο μαγκιά πάνε (κάποτε τους πεταγαμε με κλωτσιές έξω από κερκίδες οι γνήσιοι φανατικοί). Ωστόσο χωρίς την κάλυψη της ομάδας και κυρίως χωρίς την καθοδήγηση της διοίκησης των ΠΑΕ, θα ήταν δύσκολο να καλυφθούν και πολύ πιο εύκολο για την κοινωνία να τους κυνηγήσει μέχρι τέλους ώσπου να γίνουν άνθρωποι ή να κρυφτούν στα σπίτια τους.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ἰδιωτικὴ ἀστυνομία στὸν ὁρίζοντα; Ὀψόμεθα...

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οπαδοί ενάντια στο Σύστημα

https://mavreslegeones.blogspot.com/2023/12/2.html?m=1

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

φοβερό άρθρο

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Είναι προφανές ότι δεν έχετε περάσει ούτε έξω από γήπεδο εδώ και χρόνια τόσο ο αρθρογράφος όσο και ο σχολιαστής που έγραψε το επαινετικό σχόλιο.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

οι τουρκαλβανοι ειναι οι πιο σκληροι χουλιγκανοι, αδιστακτοι φονιαδες ,μισελληνες και χρησιμοποιουνται απ ολες τις ομαδες
με την παροτρυνση των αντιφα αναρχοκομουνιστων και την ανοχη και προστασια του καθεστωτος εχουν σακαταψει και δολοφονησει χιλιαδες ελληνες
μην ξεχναμε οτι τον αλκη τον φαγαν τουρκαλβανοι σωβινιστες που τους παροτρυναν τα αντιφασιστομουτρα/ σφαξτε τους ελληνες ειναι ολοι φασιστες ρατσιστες και σας μισουνε!
το ιδιο και με τους γ@φτους και αλλους λαθρο ταξικους αδερφους τους , τους οποιους επισης φανατιζουν κατα του ελληνικου λαου

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ισχύει αλλά μην γενικεύουμε. Υπήρχαν και Έλληνες, αν θυμόμαστε καλά, ανάμεσα στους φονιάδες του Άλκη. Όπως υπάρχουν ελληνικά (έφηβα και όχι μόνο) σκουπίδια που ανήκουν στις ίδιες παρέες ή ομάδες με τους Αλβανούς.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Και όλα αυτά γιατί οι γαύροι δεν αντέχουν το 50/50...

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Όλα αυτά γιατί ο Μαρινάκης δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο πρώην κολλητός του Μητσοτάκης έδωσε την διαιτησία και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου στον Μελισσανίδη. Πενήντα πενήντα δεν έχει υπάρξει σχεδόν ποτέ. Και τα τελευταία πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ ήταν με την αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ελέγχεται εδώ και δεκαετίες από μεγαλοαστούς γκάνγκστερς και πολιτικούς μαφιόζους.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ποια πρωταθληματα; ενα μονο πηρε ο παοκ . εκτος αν θεωρειτε οτι κανονικα και το 2018 ηταν δικαιο να το κατακτησει ο παοκ και το γκολ του βαρελα ηταν κανονικο .

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Προοριζόμενο για τον ΠΑΟΚ θεωρούμε ότι ήταν το πρωτάθλημα, αν δεν έκανε την μαλακία ή αν είχε την ατυχία να πετύχει με το ρολό της ταμειακής μηχανής τον Γκαρθία ο οπαδός σας. Δεν υπήρχε περίπτωση να έφευγε με βαθμούς ο Ολυμπιακός από εκείνο το παιχνίδι, τόσο λόγω εικόνας των δύο ομάδων όσο και λόγω της πρεμούρας του ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει επίπεδο η μεγαλύτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ενώ το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είχε κλείσει. Εκείνη την μέρα το χάσατε το πρωτάθλημα περισσότερο κι από το ματς με την ΑΕΚ και την εισβολή του ένοπλου Ιβάν.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΑΧΑΛΙΝΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΟΥ......."ΔΙΝΕΙΣ" ΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΟ (ΔΙΑΤΗΣΙΑΣ-ΔΙΚΑΣΤΩΝ)ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ , ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ .........ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΥ ΤΟ 1006-1997 ΕΠΙ ΚΟΚΚΑΛΗ......ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ -3 ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ.......ΕΙΝΑΙ ΚΩΜΙΚΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ" ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΕΡΙ "ΠΡΕΣΠΩΝ" ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ (ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ Η ΑΕΚ ΤΟ ΠΗΡΕ).......

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 Διαγραφή
Ανώνυμος Ο/Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η μεγαλοαστική μούργα και η πολιτική αλητεία μέσω του οργανωμένου αθλητισμού είναι πολύ πιο σοβαρά από την όποια εμμονή μπορεί να έχει κανείς με τις ομάδες. Είναι καιρός να το αντιληφθείς. Έχουμε έναν εν αναμονή νεκρό και έναν ανόητο νεαρό να καταστρέφει την ζωή του και να βυθίζει στο πένθος δύο οικογένειες και εσύ εστιάζεις στο αν αδικήθηκε ο ΠΑΟΚ.

Προφανώς και υπογράφτηκε η συμφωνία της προδοσίας αλλά η τότε κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι έπρεπε να μαλακώσει την αναμενόμενη δυσαρέσκεια που θα αντιμετώπιζε στην βόρεια Ελλάδα, έψαχνε να βρει επικοινωνιακά αντίδοτα. Δεν υποστηρίξαμε ότι τα κατάφερε. Αντιθέτως, ακόμη και σήμερα η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε κάποιον βαθμό στις Πρέσπες. Ασχέτως του τι λένε οι διάφοροι κατευθυνόμενοι αναλυτές. Αν δεν είχε καταρρεύσει με τον τρόπο που κατέρρευσε (διάλυση ΑΝΕΛ, εκλογές στα μέσα του καλοκαιριού και όχι όπως σχεδίαζε ο Τσίπρας το φθινόπωρο, μετά τις διακοπές, που πάντα ευνοεί τις κυβερνήσεις γιατί η καλοκαιρινή ραστώνη χαλαρώνει την αντιπολιτευτική ένταση του μέσου Έλληνα κλπ), θα ήταν δύσκολο για τον Μητσοτάκη να βρει τα συμπαγή ποσοστά που (με λίγο σπρώξιμο της singular logic) τον οδήγησαν στην αυτοδυναμία. Αν έχανε την αυτοδυναμία με ποιον θα συγκυβερνούσε αυτή η νεοφιλελεύθερη μαφία; Με την Φώφη; Δεν υπήρχε περίπτωση.

Οι Πρέσπες αποτέλεσαν το χτύπημα στην θεμέλια λίθο του συστήματος που προσπαθούσε να οικοδομήσει ο Τσίπρας. Όμως επειδή ήρθαν έτσι τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι παρέλειψε να κάνει οτιδήποτε μπορούσε για να μετριάσει τις συνέπειες. Η επιλογή της κυβέρνησης να πάρει τίτλους ο ΠΑΟΚ ήταν μια από αυτές τις προσπάθειες. Ασχέτως του αποτελέσματος που είχε.

Μάθε να βλέπεις τα πολιτικά δρώμενα στην ουσία τους. Είναι πολύ σημαντικότερο αυτό από την προσήλωση στην οπαδική αφήγηση. Ιδίως μάλιστα όταν αυτή διαμορφώνεται με σενάρια που αποκλίνουν της αλήθειας.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

ΥΓ. Εκτός και αν θεωρείς ότι η διαιτησία και οι δικαστές έχουν την θεσμική δύναμη να πάνε κόντρα σε μια απόφαση της κυβέρνησης όταν η απόφαση αυτή είναι επιταγή των ΗΠΑ. Είχες δεν είχες διαμορφώσει δομές στην διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη εφόσον ήταν τέτοιος ο κυβερνητικός προσανατολισμός θα γινόταν αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός.

ΥΓ2. Για λόγους ιστορικής ακριβείας το σύστημα ελέγχου του ποδοσφαίρου μέσω της ΕΠΟ,της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης, κατά την χρονιά 1996-97, με την έλευση Σημίτη, απλώς άλλαξε διαχειριστή και πέρασε στα χέρια του Κόκκαλη. Δεν το ίδρυσε ο Ολυμπιακός. Το ίδρυσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατά την δεκαετία του '80 και βρήκε σε αυτό μια κάποια πρόσβαση κατά καιρούς ο Δημήτρης Μελισσανίδης και άλλοι πρόεδροι της ΑΕΚ (βλέπε Γιδοπουλος). Αλλά μικρή σημασία έχει ο εκάστοτε διαχειριστής του. Το σημαντικότερο είναι κάποτε να διαλυθεί και να οδηγηθούν οι διαχειριστές του στην φυλακή.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Εντος καπιταλισμού αυτό το σύστημα ελέγχου δεν θα διαλυθεί ποτέ.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Προφανώς και συμφωνούμε.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Οποτε συμβαινει καποιο περιστατικο βιας που εχει σχεση με γηπεδα διαβαζω συνεχως μπουρδες απο άσχετους η πονηρους και τσαντιζομαι.Όαση αποτελουν τα όσα,διαβαζω εδω οχι γιατι παντα συμφωνω 100% αλλα γιατι ειναι άποψη βγαλμενη απο εμπειρεια και διατυπωμενη παντελονατα χωρις μισόλογα.Συμφωνω και με τον supplier στην αρχη και για την τελευταια του παραγραφο θα έλεγα οτι μικρα πραγματα μπορουν να αλλαξουν με σοβαρη παρεμβαση,ενώ για την μεγαλη εικονα δεν ειμαι αισιοδοξος.Για να την παλευει κάποιος σε δυσκολους καιρους γνωμη μου ειναι να ασχολειται με τα μικροτερα,εκει οπου μπορει να γινει δουλεια ,και με μικρες επιτυχιες που συσπειρωνουν ή ανεβαζουν το ηθικο να προσδοκα καποια αλλαγή.Οταν σκεφτεσαι απο την αρχη την μεγαλη εικονα ειναι για να φουντάρεις...

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Οι ολυμπιακοί είναι το χειρότερο δείγμα οπαδού τα τελευταία 30 χρόνια. Πραγματική ντροπή. Δεν θα αναφερθώ στην πολύχρονη διαπλοκή που έχουν με τους προέδρους τους. Απλά δείτε ποιόν έχουν πρόεδρο του ερασιτέχνη, ποια μεγάλα κεφάλια έχουν πιαστεί να κάνουν εμπόριο ουσιών, και ποιόν μακαρίτη πολυπράγμονα οπαδό, εκθειάζουν σε πανί σε κάθε ματς.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ξεκολλάτε με το ολυμπιακός αντιολυμπιακός. Αντίστροφοι Τσουκαλάδες γίνεστε ορισμένοι

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν δεν γράφεις επίτηδες τέτοια σχόλια για να κάνεις  προβοκάτσια, τέτοια μυαλά σαν το δικό σου δίνουν πάτημα στους οπαδούς-υπαλλήλους που στηλιτεύεις. Ποδοσφαιρικός διχασμός με λογική αθλητικής εφημερίδας της κακιάς ώρας. Αυτό είναι το νόημα του σχολιασμού σου.

Δυστυχώς δεν είναι γνώρισμα μόνο των οργανωμένων του Ολυμπιακού. Ο απόλυτος έλεγχος των οργανωμένων ξεκίνησε (και αυτή) ως ιδέα του (αρχιερέα της ποδοσφαιρικής πουστιάς) Βαρδινογιάννη και όταν πέρασε η δεκαετία του '80, με την νεανική της επαναστατικότητα, και κάμφθηκαν οι αντιστάσεις, το συγκεκριμένο σχέδιο υλοποιήθηκε με επιτυχία από όλες τις μεγάλες ΠΑΕ. Οι ΑΕΚτζηδες που υποτίθεται ότι είναι σχετιζόμενοι με αντιφασιστικές παπάτζες ισοπέδωσαν το αριστερό "κίνημα" του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας στην διαφωνία που είχε με τον Μελισσανίδη για τα δέντρα του πάρκου. Οι ΠΑΟΚτζηδες, από αντιφασιστική εξέδρα με προκλητικές βουλγαρικές σημαίες επί δεκαετίες, έκαναν την θύρα 4 φιλόξενη για εθνικιστές και πατριώτες μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την έλευση του Ιβάν. Για οπαδούς του Άρη και του Ηρακλή τα έχουν γράψει σχολιαστές σε παλαιότερες αναρτήσεις.

Η θύρα 7 επίσης δεν έπεσε αμαχητί την δεκαετία του '90 στην αγκαλιά των Κόκκαλη -Κουντούρη. Υπήρχε μεγάλος διχασμός και άρνηση του συνδέσμου των Αθηνών να συνταχθεί με την ενσωμάτωση της 7 στην πολιτική της διοίκησης μέχρι το 1998-99. Επίσης ο σύνδεσμος της Καλλιθέας (και για λίγο στην αρχή οι red guys στο Πειραιά) δεν ακολουθούσαν τους Καμινιώτες και τους υπόλοιπους που έγιναν άνθρωποι του προέδρου. Η είσοδος στην δεκαετία του '00 με τις συνεχείς επιτυχίες της ομάδας, με το άνοιγμα νέων συνδέσμων υπό την επιρροή των Καμινίων, με μια χοντρή μαλακία του Υποβρύχιου που ήταν ο επικεφαλής της "αντίστασης" και με διάφορα άλλα που ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαιναν, έκαναν την θύρα 7 εξολοκλήρου προεδρική. Όμως υπήρξε αντίσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παλιοί θυμούνται τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Υποβρύχιου που κατηγορούσε τους προεδρικούς ως πΑΛΕΦΙΠ του Ολυμπιακού, το ότι πιάναμε διαφορετικές θέσεις στην 7 (κάτω και αριστερά όπως βλέπαμε) μέχρι το 1997 (και στο ΣΕΦ πηγαίναμε τέρμα πέταλο πίσω από τον Τόλη και όχι πλάι πέταλο πίσω από τον Τσουκαλά που οργάνωνε την εξέδρα) όσοι δεν ακολουθούσαμε τους προεδρικούς.

Αλλά όλα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία πέρα από ιστορική αναδρομή. Η ουσία είναι ότι σήμερα όλοι οι σύνδεσμοι των μεγάλων ομάδων είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις διοικήσεις. Προφανώς στα σημερινά πλαίσια δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς. Αν δεν ανατραπεί η ισχύουσα πολιτική και κοινωνική συνθήκη, δυστυχώς θα συνεχιστεί αυτή η παρακμή.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Με τα μυαλά που κουβαλάν ορισμένοι θα αργήσουμε να ξαναδούμε εκδρομές αθήνα θεσσαλονίκη και τούμπαλιν. Αν δεν φύγουν οι τσίμπλες και οι εμμονές δεν γίνεται τίποτα

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε για τη παρακμή των τελευταίων ετών σε όλους τους οργανωμένους, αλλά αυτό που θέλω να πω, είναι πως οι φανατικοί του ολυμπιακού το έκαναν με τον πιο εμφατικό και υποτελή τρόπο. Α, μια και ανέφερες τον ''εθνικιστή'' και αντιστασιακό ύπο, να σε ενημερώσω για τα νταλαβέρια του με τις κοκακόλες που είχαν ως αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν. Αυτό γιατί πολύ λιβανιστήρι παίζει με τους ''αγνούς'' παλιούς.

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Επειδή αναφέρθηκε ο Άρης και ο Ηρακλής, εδώ ένα αφιέρωμα στην παλιά εθνικιστική κερκίδα του Άρη.
https://www.youtube.com/watch?v=D3yCxOh7rYY
ούτε για πλάκα τέτοια εδώ και πολλά χρόνια

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Χαχαχα.. αν βγουν τώρα τέτοια πανό ή θα αποκλείσει η UEFA δια παντός όποια ομάδα δεν αντιδράσει ή που θα πάμε φυλακή όσοι τα υποστηρίξουμε.

Διευκρίνιση: Ο οπαδός του Άρη που χαιρετά με τεταμένη την δεξιά στην αρχή του βίντεο δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη, ότι δεν είχε καμία σχέση με τον εθνικισμό και ότι τον απέρριπτε ως πολιτική ιδεολογία. Ο χαιρετισμός ήταν απλά μέρος γηπεδικού συνθήματος.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεκαεξάχρονος είναι στο ντοκιμαντέρ, όσο κι αν δεν του φαίνεται!! Πάντως είναι καλό ντοκουμέντο γιατί δείχνει ότι το συγκεκριμένο σύνθημα, που φέρνει πολύ στο Έρικα , συνδυαζόταν όλως τυχαίως με το γνωστό χαιρετισμό Αυτό δείχνει ότι οι παλιοί οπαδοί του Άρη συνειδητοποιούσαν και αναδείκνυαν τη σύνδεση, κάποιοι σίγουρα συνειδητά (αλλιώς δεν εξηγούνται τόσες συμπτώσεις) δεν ξέρω πόσοι,
άλλοι πάλι όπως αυτός απλά για την οπαδική φάση. Κι ας λένε οι νεότεροι Αρειανοί, οι μεταλλαγμένοι, ότι αυτά είναι αντιαρειανή προπαγάνδα ΠΑΟΚτζήδων. Όμως, έτσι για την ιστορία, στο βίντεο του ντοκιμαντέρ σχολιάζει κάποιος από κάτω ότι αυτός ο οπαδός έχει συγχωρεθεί, ότι στα πιο μετά χρόνια είχε συνήθειο να σκάει στη Ναυαρίνου και να φωνάζει ζήτω ο Άρης ζήτω ο Χίτλερ και τον παίρνανε στο κυνήγι οι αναρχικοί ΠΑΟΚτζήδες της πλατείας. Δεν ξέρω αν ισχύει, μεταφέρω το σχόλιο.

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΟ Αντίοχος είπε...

Θα ήθελα να παρουσιάσω τις ενστάσεις μου, ο σύριζας-κατά τους πλέμπαιούς Μάο Μάο τα βρήκε μια χαρά με τους ακροδεξιόυς του συγκαμενου για να κυβερνήσει-υποθέτω ότι ξέρετε ποιος ήταν ο πατήρ κουντουρας και τη σχέση του με τον Κατμαν.. Ο τίγρης είχε το φλαμπουραρη και πήρε το χάρτινο.
Οι πρεσπες πέρασαν και πολλοί γυμνοσαλιαγκες πλούτισαν, γκοτζιαδες γράψαν ιστορία (μετονγκωλο), ο αλ6 οδηγήθηκε στην ήττα και πλήρωσε το γραμμάτιο - τώρα πάνε για το μονοψήφιο με την ψαροκασελα.. Ο ιβαν έδωσε στήριξη μέχρι πριν τη συμφωνία και όχι μετά.. Ο τίγρης ελιχθηκε ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους και σαν υποχείριο της πρεσβείας.. Ο θριαμβευτής ήταν ο νικητής των 2 εκλογών - μέχρι τώρα, ας είναι καλά οι σπυρετοι και οι μακηδες των συλλαλητήριων..Οι παλαιοπασοκοι είχαν τους αρμούς της εξουσίας επί αλ6 αλλά και τώρα σημιτοσκυλα παντου.. Είχε ακουστεί ότι ο Υπό είχε φάει λεφτά.. Ο κούντ. τον Αποκαθήλωσε.. Το παρελθόν το ξέρουμε όλοι Εμείς είμαστε πιο λαϊκοί - ναι υπήρχαν βουλγαρικες όχι όμως και αντιφασιστικη εξέδρα συλλήβδην, μέσα στη μάζα υπήρχαν όλοι, οι αντιφαδες πάντα ήταν λίγοι, τις έχουν Μάσει γερά πολλάκις και έτσι τουμπεκιαζονται για να ψιλουπαρχουν..Τα σκιπταρια είναι σε όλες τις ομάδες - αλλά μόνο στην οπαπαρινα σήκωσαν πανί και νιώθουν κυρίαρχοι.. Ζούμε εποχές τραποπαρακμης.. Βρομα του φοίνικα είναι στα κουμάντα της σούπα 3 Η κόντρα Ευάγγελου Κυριάκου δείχνει να οξύνεται.. Ας πάρουμε ποπκορν λοιπόν...

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ο Μελισανίδης είναι ο πιο δικτυωμένος παρασκηνιακά και ξέρει να ελίσσεται με κάθε κυβέρνηση περισσότερο από Μαρινάκη και Ιβάν. Αν έριχνε και παραπάνω χρήμα τώρα η ΑΕΚ θα ήταν ότι ο Ολυμπιακός επί Κόκκαλη. Ο Ιβάν είναι το αντίθετο. Έριξε χρήμα και δεν ξέρει να δικτυώνεται.

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Το έργο της Θάτσερ κατά του χουλιγκανισμού το θεωρείτε υπερτιμημένο ή πιστεύετε ότι πράγματι ήταν η καθοριστική συμβολή της που τον εξάλειψε από την Πρέμιερ λιγκ;

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
ΑνώνυμοςΗ Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Συνήθως τέτοιες αποφάσεις, αν δεν τις έχεις ζήσει εκ των έσω, δεν είναι εύκολο να τις κρίνεις. Για παράδειγμα ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αν ασχοληθεί σήμερα με την Ελλάδα θα μάθει από τα ΜΜΕ ότι ο Σημίτης είναι ο σπουδαιότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκουπίδι των τελευταίων πενήντα ετών.

Η επίσημη αφήγηση της Αγγλίας για όσους βλέπουμε απ'έξω τα πράγματα είναι ότι η Θάτσερ καταπολέμησε το φαινόμενο. Εμείς γνωρίζουμε ότι με πρόσχημα τον χουλιγκανισμό η Θάτσερ ισοπέδωσε και αρκετούς εθνικιστικούς πυρήνες. Έστειλε πολλούς εθνικιστές στην φυλακή με την δικαιολογία ότι ήταν χούλιγκανς αλλά και πολλούς οπαδούς επίσης με την δικαιολογία ότι ήταν φορείς εθνικιστικών ιδεών. Το παράδειγμα της Τσέλσι ήταν χαρακτηριστικό. Ακόμη και σήμερα δεν είναι σίγουρο αν ήταν τόσοι πολλοί οι εθνικιστές οπαδοί της όσους ήθελε να εμφανίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Οι ίδιοι οι της Τσέλσι το αρνούνται, τουλάχιστον.

Πάντως σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι κάπως φόβισε το οπαδικό κίνημα της Αγγλίας η Θάτσερ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπραξε κάτι κοινωνικά επωφελές. Η ολοκληρωτική ισοπέδωση πάντως όχι μόνο του χουλιγκανισμού αλλά και του οπαδισμού πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία όχι με την Θάτσερ αλλά μετά την έλευση της παγκοσμιοποίησης και την πλήρη εμπορευματοποίηση/ life styleοποίηση της Πρέμιερ λιγκ κατά την δεκαετία του '90 κι έπειτα.

Από την άλλη οι μαλάκες οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που αποκόλλησαν τον χουλιγκανισμό από τον φανατικό οπαδισμό. Ήταν δηλαδή οι πρώτοι που διαμόρφωσαν μια μερίδα οπαδών οι οποίοι πήγαιναν μόνο για να παίξουν ξύλο στο γήπεδο και όχι για να δουν αγώνες. Είναι πολύ διαφορετικό να υπάρχει η πιθανότητα να τσακώνεται κανείς λόγω του φανατισμού του με το θέαμα και με μια ομάδα από το να αγνοεί το ποδοσφαιρικό θέαμα και να πηγαίνει στο γήπεδο μόνο για να οργανώσει συμπλοκές. Αυτό διακρίνει τον αυθεντικό οπαδισμό των ρομαντικών old school γηπεδόβιων με τους χούλιγκανς των νέων γενιών. Στην Αγγλία γεννήθηκε αυτή η ηλίθια αντίληψη που έφερε τον οπαδισμό στις παρυφές της μαφίας και πέρασε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ασφαλώς και στην Ελλάδα από το 2000-2005 και μετά.

Σε μια τέτοια επικρατούσα αντίληψη των οπαδών είναι αναμενόμενο να βρίσκουμε υπαλλήλους προέδρων και όχι ρομαντικούς επαναστάτες. Ο μέσος χούλιγκαν πιτσιρικάς σήμερα λέει , "θέλω τα πράγματα να μείνουν όπως είναι αρκεί να μην με περιορίζετε να κάνω σκηνικά." Δεν έχει ούτε το rock -heavy metal υπόβαθρο του παρελθόντος ούτε διαθέτει την παλιά λαϊκή κουλτούρα, προκειμένου να συνδυάσει την φανατική αγάπη για τον γηπεδικό οπαδισμό με ευρύτερες επαναστατικές ή αντισυμβατικές τάσεις. Για αυτό και γράψαμε στο παραπάνω παιδί ότι δεν έχει περάσει ούτε έξω από ελληνικό γήπεδο τα τελευταία χρόνια.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του πλήθους και για την αποκατάσταση της τάξης όταν γίνονται επεισόδια...Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει και το εξής:Να χρησιμοποιείται η διμοιρία για να κάνουν σκοποβολή οι πιτσιρικάδες... Γίνεται στα Εξάρχεια(που είναι ειδική περίπτωση) και γίνεται τώρα τελευταία και στα γήπεδα... Στο περσινό ΑΕκ-ΠΑΟΚ 4-0 υπήρχε λόγος να δεχτεί η διμοιρία μολότοφ;... Προφανώς όχι!!... Άλλο πράγμα λοιπόν η αποκατάσταση και άλλο η σεξουαλική εκτόνωση των χαιδεμενων παιδιών

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 2023