Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. τίμησε και φέτος την μνήμη του Ίωνος Δραγούμη


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. τίμησε την μνήμη του νεορομαντικού διανοητή και συγγραφέα Ίωνος Δραγούμη. Ο Δραγούμης υπήρξε ένας από τους εκλεκτούς άντρες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Νεορομαντικός διανοητής και συγγραφέας, πολιτικός συνεπής με τις ιδέες που επεξεργάστηκε και πρόκρινε στα κείμενά του, ο Δραγούμης συνεχίζει να κεντρίζει το ερευνητικό ενδιαφέρον έναν αιώνα μετά την άνανδρη δολοφονία του και εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους φάρους της σκέψης του πολιτικού Ρομαντισμού.  


Τα μέλη της λέσχης συγκεντρωθήκαμε στον σταθμό του Ευαγγελισμού και όταν άρχισε να σουρουπώνει πορευτήκαμε στο μνημείο του Ίωνος. Καθώς είχαμε συγκεντρωθεί στον χώρο απότισης τιμής τον λόγο πήρε ο Σταμάτης, ο οποίος εξήγησε τις θεμελιώσεις αρχές της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού και πώς επεξεργάστηκε κάθε μια από αυτές ο Δραγούμης. Ο οργανικός πολιτιστικός εθνικισμός, η πίστη στην ύπαρξη χαρισματικών ανθρώπων ικανών να χαράξουν το εθνικό ιστορικό πεπρωμένο, η παραδοσιοκρατία, ο συντηρητικός ή συνεργατικός σοσιαλισμός και η επικαιροποίηση όλων των παραπάνω μέσω διαλεκτικών επαφών με άλλες διανοητικές παραδόσεις είναι οι θεμελιώδεις αρχές της ιδεολογίας που υιοθέτησε ο Δραγούμης και που η γενιά του 1890 προσέφερε υπό την μορφή θεωρητικού υπόβαθρου στα νεορομαντικά πολιτικά και διανοητικά κινήματα του μεσοπολέμου. Αφού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συζήτηση ακολούθησε το τελετουργικό απότισης τιμής στην μνήμη του Ίωνος.

Ο Δραγούμης δεν ήταν κάποιος δυσνόητα ιδιόμορφος διανοητής, όπως ακούγεται συνήθως από σημερινούς αναγνώστες του. Ο λόγος για τον οποίο φαίνεται δυσνόητος ή αντιφατικός είναι κυρίως ένας. Οι σημερινοί αναγνώστες έχουν πλήρη άγνοια για το θεωρητικό υπόβαθρο της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού. Όποιος κατανοήσει τις αρχές σκέψης του πολιτικού Ρομαντισμού θα διαπιστώσει ότι ο Δραγούμης ήταν απλά ένας συνεπής εκφραστής αυτού του ρεύματος της πολιτικής σκέψης.  



Ωστόσο δεν είναι μόνο η έλλειψη γνώσης και κατανόησης της ιστορίας των αντιδιαφωτιστικών πολιτικών ιδεών που μαστίζει τους σύγχρονους αναγνώστες ή μελετητές του (η οποία μετατίθεται στον Δραγούμη ως δήθεν αντιφατικότητα και τάχα έλλειψη συνέπειας στην σκέψη του). Είναι και η συνειδητή απόπειρα διαστρέβλωσης της πολιτικής του δράσης που ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να μεταθέσουν στο Δραγούμη ως υποτιθέμενη αδυναμία εκ μέρους του να συγκροτήσει επίκαιρη πολιτική πρόταση. Στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Όσοι κατηγορούν τον Δραγούμη συνήθως αντιλαμβάνονται ως μοναδική δυνατή και επίκαιρη πολιτική τον φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό. Ακόμη και αν ο Ίων Δραγούμης υιοθετούσε ορισμένες ιδέες που αξιολογούνται ως ουτοπιστικές αυτό δεν πρέπει να αναγνωστεί ως αδυναμία του να αντιληφθεί την πραγματικότητα αλλά να γίνει κατανοητό ως μια απόπειρα να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση με όραμα, η οποία θα υπερέβαινε την απλή διαχειριστική υποταγή στα κελεύσματα των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ήλεγχαν την πολιτική και οικονομική ζωή της Ελλάδας.



Ακούμε κατά καιρούς διάφορους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ο Δραγούμη ήταν μονομερώς  υπέρ της ελληνοθωμανικής προσέγγισης και ότι ο Βενιζέλος σχεδίασε την νικηφόρα πολιτική συμμαχίας των χριστιανικών εθνών της βαλκανικής εναντίον των Οθωμανών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πρόκειται για χυδαίο ψεύδος. Ο Βενιζέλος πήρε έτοιμη την συγκεκριμένη συμμαχία στο πιάτο από τον Δραγούμη. Ο Δραγούμης με τους συνεργάτες του εφάρμοσαν ένα πρακτικό σχέδιο πολιτικής επίτευξης του ελληνοθωμανισμού μέσα στο οθωμανικό κράτος, εκμεταλλευόμενοι την επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908. Ο Σουλιώτης-Νικολαΐδης και ο Δραγούμης εκμεταλλεύτηκαν τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της επανάστασης των Νεότουρκων και άρχισαν να οργανώνουν την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης σε συντονισμένη συνεργασία με τις υπόλοιπες χριστιανικές κοινότητες, προκειμένου να σχηματίσουν ένα κοινό χριστιανικό πολιτικό μέτωπο. Όντας σε συμφωνία με το Πατριαρχείο, ο Δραγούμης και ο Σουλιώτης-Νικολαΐδης άρχισαν να οικοδομούν μια πολιτική χριστιανική συμμαχία εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Έλληνες.


 Το σχέδιο του Δραγούμη και του Σουλιώτη-Νικολαΐδη είχε δυο εκδοχές. Στην μια εκδοχή οι χριστιανικές εθνότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την ελληνική σε ρόλο καθοδηγητή, θα ακολουθούσαν με πειθαρχία το πρόγραμμα που είχαν εκπονήσει ο Δραγούμης και ο Σουλιώτης. Απώτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσουν ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους Τούρκους και στην συνέχεια να προωθηθούν, ως πολιτική συμμαχία, στον πυρήνα του οθωμανικού κράτους. Οι Έλληνες έπρεπε να εκμεταλλευτούν αυτό που ο Δραγούμης και ο Σουλιώτης-Νικολαΐδης θεωρούσαν ως πολιτιστικό τους πλεονέκτημα προκειμένου να υποσκελίσουν τους Τούρκους και να πετύχουν την συγκυριαρχία μαζί τους στην κορυφή της οθωμανικής εξουσίας. Αν αυτός ο στόχος δεν γινόταν εφικτός και οι Τούρκοι αμύνονταν αποτελεσματικά καταφέρνοντας να διατηρήσουν τον έλεγχο του οθωμανικού κράτους, η χριστιανική συμμαχία των εθνοτήτων της Αυτοκρατορίας θα επεκτεινόταν σε μια βαλκανική συνεννόηση της εξωτερικής πολιτικής των εθνικών κρατών που διέθεταν αλύτρωτους πληθυσμούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή η συνεννόηση των εθνικών κρατών της περιοχής θα αποτελούσε μοχλό πίεσης προς τους Οθωμανούς να επιτρέψουν την πολιτική δράση των συνασπισμένων χριστιανικών εθνοτήτων εντός της Αυτοκρατορίας. Αν η αντίδραση των Τούρκων γινόταν ακραία, η βαλκανική συνεννόηση των χριστιανικών εθνικών κρατών θα μπορούσε να κηρύξει τον πόλεμο στον Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα οθωμανικά εδάφη, στην εσχάτη των περιπτώσεων.

Ο Δραγούμης σκεφτόταν όλες τις παραπάνω εκδοχές του σχεδίουύ που είχε οργανώσει με τον Σουλιώτη-Νικολαΐδη, ως εξής.

«[…] η Μεγάλη Ιδέα τρεμόσβηνε στην ψυχή της Ρωμιοσύνης, και όμως, ύστερα από το σύνταγμα στην Τουρκία, μπορούσε να φανταστεί κανένας κάπως δικαιολογημένα πως οι Ρωμιοί, αν σχεδιάσουν και ακολουθήσουν πιστά και επίμονα ορισμένο πολιτικό πρόγραμμα, είναι μπορετό ν’ αποχτήσουν μέσα στο κράτος το τουρκικό, με τη βοήθεια και των άλλων χριστιανικών εθνών, ίσα πολιτικά δικαιώματα με τους Τούρκους, και τότε ποιος ξέρει; Αν δε χαντακωθεί το τουρκικό το κράτος, δεν είναι αδύνατο να συγκυβερνήσουν οι Έλληνες με τους Τούρκους τη μεγάλη ανατολική αυτοκρατορία. Και αν πάλε είναι να χαθεί το κράτος του τουρκικό, η πολιτική αυτή της συνεργασίας με τα άλλα χριστιανικά έθνη θα έχει εξασφαλίσει για τους Έλληνες μεγάλο μερίδιο στη μοιρασιά που θα γίνει».[1]

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο Δραγούμης θεώρησε ότι χρειαζόταν η συνεννόηση των χριστιανικών εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να μεταφερθεί και στα εθνικά κράτη των Βαλκανίων. Έγραψε ότι για «την τελειότερη σύμπραξη των χριστιανικών τουλάχιστο εθνών μέσα στην Τουρκία χρειάζεται να συμπράξουν με καιρό και τα μικρά γειτονικά κράτη, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνι».[2] Στην ουσία η ιδέα στην οποία βασίστηκε η ελληνική εξωτερική πολιτική κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους είχε γεννηθεί και πραγματοποιηθεί στο αρχικό της στάδιο από τον Δραγούμη και τον Σουλιώτη μερικά χρόνια νωρίτερα.

Μολονότι ο Δραγούμης και ο Σουλιώτης δρούσαν μαζί δεν έπαυαν να υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις του «ελληνοθωμανισμού». Ο Δραγούμης παραδέχτηκε ότι ο ίδιος,

« […] είχε περισσότερη αδυναμία για την ένωση της φυλής σ’ ένα μεγάλο και δυνατό καθαρά ελληνικό κράτος, μα μιας και ο φίλος του είχε πιότερο αδυναμία στο άλλο, το ανατολικό ιδανικό, και μπορούν και δυο τους να πασκίζουν μαζύ και για τα δυό, γιατί να συζητεί άσκοπα για το πιθανό αποτέλεσμα της ενέργειάς τους; Όποιο από τα δυό και αν πετύχει θα είναι καλό για το έθνος».[3]

Το τελικό συμπέρασμα του Δραγούμη ήταν το εξής.

«Το μέσο που μεταχειρίζονται, ο ένας για να πετύχει την ισοπολιτεία και τη συγκυριαρχία στην Τουρκία, και ο άλλος για να καταφέρει το μεγάλωμα και το δυνάμωμα της Ελλάδας, είναι το ίδιο, δηλαδή η σύμπραξη των εθνών ενάντια στον Τούρκο. Και το μέσο τους ενόνει, ενώ οι σκοποί τους ξεχωρίζονται».[4]

Ο Δραγούμης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι προκειμένου να είχαν πιθανότητες επιτυχίας όσα σχεδίαζε με τον Σουλιώτη-Νικολαΐδη ήταν απαραίτητο να αναδιοργανωθεί ο στρατός του ελληνικού κράτους.

«Ο αξιόμαχος στρατός είναι απαραίτητος και για τα δυό ιδανικά· μπορεί να χρησιμέψει και για να επιβάλει στην Τουρκία, σε μια περίσταση την ισοπολιτεία και το σεβασμό της εθνικής αυθυπαρξίας των Ρωμιών, και για να διαλύσει το τουρκικό το κράτος, αν γίνει φανερό πως οι Τούρκοι εξακολουθούν το χαβά τους πασκίζοντας με κάθε είδος κατατρεγμό να κατασυντρίψουν την ελληνική ζωή μέσα στο κράτος τους. Και ο στρατός αυτός, σε όποια από τις δυό περιστάσες, θα συνταιριάσει τις ενέργειές του με τους στρατούς των άλλων τριών κρατών».[5]   

Η πρώτη εκδοχή του προγράμματος των Δραγούμη και Σουλιώτη-Νικολαΐδη έχανε έδαφος όσο οι πολιτικές εξελίξεις στο οθωμανικό κράτος έδειχναν ότι οι Τούρκοι θα ακολουθούσαν μια πολιτική υποχρεωτικού εκτουρκισμού και θα παραμέριζαν τις φιλελεύθερες διακηρύξεις. Ωστόσο συνέχισε να αποτελεί με αρκετή επιτυχία την οργανωτική πλατφόρμα της πολιτικής των χριστιανικών εθνοτήτων εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων. Επιπλέον, το πρόγραμμα του Δραγούμη και του Σουλιώτη-Νικολαΐδη έγινε η βάση στην οποία ξεκίνησε η συνεννόηση των βαλκανικών χριστιανικών κρατών για την προετοιμασία της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθούσαν κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.


Οι περισσότεροι ερευνητές πιστώνουν την χριστιανική συμμαχία του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, ως ιδέα,  στον Βενιζέλο. Ο Γ.Θ. Μαυρογορδάτος ερμηνεύει την φράση «εμείς εδώ» του Κωνσταντίνου, σε μια επιστολή του, στην οποία εξηγούσε ότι το φθινόπωρο του 1912 ότι είχε διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για την συμμαχία των βαλκανικών εθνών όσο ο πατέρας του, βασιλιάς Γεώργιος Α΄, απουσίαζε σε ταξίδι, με τρόπο που περιλαμβάνει και τον Βενιζέλο.[6] Ωστόσο η εκτίμηση του Μαυρογορδάτου είναι υποθετική. Ο Μαυρογορδάτος δεν βασίζεται σε κάποιο απτό δεδομένο έτσι ώστε να βεβαιώσει ότι η φράση «εμείς εδώ» περιλαμβάνει τον Βενιζέλο και, μάλιστα, ως εμπνευστή της ιδέας. Επίσης, η επιστολή στην οποία εστιάζει ο Μαυρογορδάτος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1912 ενώ τα κείμενα του Δραγούμη είναι προγενέστερα. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γεώργιος Μικρούδης απέδωσε στον Βενιζέλο την ιδέα της βαλκανικής χριστιανικής συμμαχίας.[7] Ωστόσο, ο Βενιζέλος ακολούθησε μια πολιτική που είχε σχεδιαστεί τέσσερα χρόνια πριν και είχε αρχίσει να υλοποιείται από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Στέφανος Δραγούμης.

Ο Ίων Δραγούμης αμφιταλαντεύτηκε μέχρι το 1912 για το τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε τον Βενιζέλο. Μολονότι η επικράτηση εθνικιστικών τάσεων στον πυρήνα του οθωμανικού κράτους δεν άφηνε πολλές ελπίδες για την ομαλή διεκπεραίωση του σχεδίου ισοπολιτείας των Ελλήνων ομογενών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους Τούρκους, η συνεργασία των χριστιανικών εθνοτήτων της Αυτοκρατορίας είχε θέσει τα θεμέλια για την συνεννόηση των χριστιανικών εθνικών κρατών της βαλκανικής. Ο Βενιζέλος ήταν θετικός στο να στηρίξει την εξωτερική του πολιτική σε αυτό το δεδομένο. Συνεπώς ο Δραγούμης υπερασπίστηκε τον Βενιζέλο στο άρθρο «Ελληνοβουλγαρικά», το οποίο δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη στον Νουμά τον Ιανουάριο του 1912, και προσπάθησε να κάμψει την δυσπιστία όσων δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προσέγγιση με την Βουλγαρία λίγα μόλις χρόνια μετά τον Μακεδονικό Αγώνα. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο Δραγούμης ξεκίνησε εξηγώντας τους σκοπούς της ελληνοβουλγαρικής συνεννόησης που οργάνωσε αρχικά μέσα στους κόλπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


«Πάνε τριάμισυ χρόνια τώρα, συνέβηκε στην Τουρκία […] μια επανάσταση. […] σκοπό κύριο είχε να χτυπήσει και να σταματήσει ο μεγάλωμα των άλλων εθνών και να δώσει στο τουρκικό έθνος συνείδηση εθνική. Γελάστηκαν όμως οι κακόμοιροι οι Τούρκοι. Αντίς να σταματήσει το μεγάλωμα των άλλων εθνών, τους κεντήθηκε αμέσως η όρεξη να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο και να πάρουν, σαν έθνη, και άλλα δικαιώματα […].Επειδή όμως το κατάλαβαν αυτό οι Τούρκοι, αν και αργά κομμάτι, βάλθηκαν και τους κατάτρεξαν όλους τους χριστιανούς με κάθε τρόπο νόμιμο και άνομο […] Και τότε πρωτοστάτησαν οι Έλληνες της Τουρκίας, και οι χριστιανοί ξεχνώντας προσώρας τους άγριους εθνικούς ανταγωνισμούς υποσχέθηκαν να βοηθήσει το ένα το άλλο έθνος για να μην τους πάρουν όλους σβάρνα οι Τουρκαλάδες. Και έτσι έγινε. Αυτή είναι η Ελληνο-Αρμενο-Βουλγαρο-Σερβική συνεννόηση που την έκαμαν καμιά τριανταριά, όλοι όλοι, Έλληνες, Αρμένηδες, Βούλγαροι και Σέρβοι βουλευτές στην Οθωμανική βουλή, και ένας-δύο-τρεις σύμβουλοι των πατριαρχείων. Και την παραδέχτηκαν τη συνεννόηση αυτή και τα θρησκευτικοπολιτικά κέντρα δηλαδή τα Πατριαρχεία, και ο λαός στις επαρχίες γιατί τους εσύμφερνε».[8] 

Στην συνέχεια ο Δραγούμης παρέθεσε τις απόψεις του για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η προέκταση αυτής της συνεννόησης έξω από τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εξήγησε, μάλιστα, γιατί θεωρούσε ότι ήταν χρήσιμο να την υιοθετήσουν το ελληνικό και το βουλγαρικό κράτος. «Κοινά συμφέροντα οι Έλληνες και οι Βούλγαροι έχουν μέσα στην Τουρκία. Γι’ αυτό από κει άρχισε και η συνεννόησή τους […]. Μα κοινά συμφέροντα μπορεί να έχουν και σ’ όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Και γι’ αυτό είναι βολετή μια συνεννόηση και των δυο ελεύτερων κρατών».[9] Το συμπέρασμα του Δραγούμη ήταν το εξής.

«Στους Βουλγάρους και στους Έλληνες συμφέρει η συνεννόηση γιατί παίρνουμε ο καθένας μας δύναμη απ’ αυτή για να πετύχουμε από τους Τούρκους εκείνο που θέλουμε για τους πληθυσμούς μας της Τουρκίας. Συμφέρει και για την περίσταση που θα γίνει πόλεμος αναμεταξύ της Τουρκίας και ενός από τα δύο κράτη».[10]

 Ο απώτερος στόχος που θεωρούσε ο Δραγούμης ότι εξυπηρετούσε η συνεννόηση της Ελλάδος με την Βουλγαρία ήταν συνδεδεμένος με την Μεγάλη Ιδέα.

«Οι Τούρκοι δυό πράγματα φοβούνται πολύ, το Βουλγάρικο κράτος και το στρατό του, και το Ελληνικό έθνος και την ακατάλυτη δύναμή του. Στη Ρωμιοσύνη διακρίνουν οι Τούρκοι έναν κίνδυνο μακρινότερο, τρέμουν την επικράτησή της μέσα στην Τουρκία, φοβούνται μήπως τους υποκαταστήσει στην απόλυτη κυριαρχία του. […]. Φοβούνται πάει να πει, τη Μεγάλη Ιδέα και το Βουλγαρικό στρατό.

Λοιπόν συμφέρο και της Μεγάλης Ιδέας και του Βουλγάρικου στρατού να συμμαχήσουν […].

Η συνεννόηση θα γίνει τέλεια όταν και ο Ελληνικός στρατός γίνει αξιόμαχος σαν το Βουλγαρικό, τότε μόνο θα μπορέσει να καταφερθεί και η συμμαχία και επιμαχία των δυό κρατών».[11]

Η συστηματική παραχάραξη και στρεβλή ερμηνεία της ιστορικής δράσης του Ίωνος Δραγούμη δεν σταματά εδώ. Θα την δούμε να πηγάζει από πολλά και φαινομενικά διαφορετικά κέντρα. Αν, όμως, κάψουμε λίγο βαθύτερα θα διαπιστώσουμε ότι αυτά τα κέντρα ίσως να έχουν κάποιο αδιόρατο νήμα που τα συνδέει. Εκείνοι που εξυφαίνουν αυτό το νήμα είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι. Γιατί εμείς θα είμαστε εδώ να ρίχνουμε φως σε αυτά τα σκοτεινά πεδία και να υπερασπιζόμαστε αυτό που αληθινά είναι ο εθνικισμός και αυτά που πραγματικά είπαν και έκαναν οι μεγάλοι άντρες του παρελθόντος που τον υιοθέτησαν, επιχειρώντας να δώσουν στην ελληνική ιστορία έναν διαφορετικό προσανατολισμό από εκείνον που επέβαλαν οι δυνάμεις της φιλελεύθερης νεωτερικότητας, τα συμφέροντα της ελεύθερης αγοράς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και οι θιασώτες του διεθνιστικού προοδευτικού εκσυγχρονισμού.


[1] Ίων  Δραγούμης, Όσοι Ζωντανοί, Πελεκάνος, Αθήνα 2006, σελ. 138., [2] Ο.π., σελ. 142., [3] Ο.π., σελ. 141., [4] Ο.π., [5] Ο.π., σελ. 142., [6] Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Τα γράμματα στην Πάολα. Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α΄, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018, σελ. 134. , [7]   Γεώργιος Δ. Μικρούδης, Ο Βενιζέλος και η βασιλεία. Οι θέσεις του Βενιζέλου για το πολιτειακό ζήτημα και η σύγκρουσή του με τους βασιλείς, Επίκεντρο, Αθήνα 2024, σελ. 52., [8] Ίων Δραγούμης, «Ελληνοβουλγαρικά Α», ο.π., σελ.187-188., [9] Ίων Δραγούμης, «Ελληνοβουλγαρικά Β», ο.π, σελ. 191., [10] Ο.π., σελ. 193. [11] Ο.π., σελ. 194.


Σχόλια:

Ανώνυμος/η
Αντικειμενικά , το μοναδικό καλό που έχει κάνει ποτέ ο γνωστός εκδότης (δεν θα αναφέρω ονομαστικά ποιος για να μην γίνει χαμός στα σχόλια) , είναι ότι έχει βγάλει τα Άπαντα αυτού του τεράστιου πνευματικού άντρα , που εξαντλήθηκαν και όλας πολύ γρήγορα .

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ !
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η
Πριν τον εκδότη, τα άπαντα είχαν ξαναβγεί από άλλες εκδόσεις. Αυτός απλά τα αντέγραψε
Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Αυτό δεν το γνώριζα. Από ποιες εκδόσεις είχαν βγει αν επιτρέπεται, κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο; Επειδή δεν βρήκα κάτι με αναζήτηση στο ίντερνετ, αν δεν θεωρηθεί διαφήμιση από την λέσχη ας γράψεις ποιος αστικός εκδοτικός οίκος είχε βγάλει τα Άπαντα του για να μην αποθεώνω τζάμπα τον "δικό μας" εκδότη.
Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας
Δεν είχαν κυκλοφορήσει σε τόμους με τον τίτλο "Άπαντα". Είχαν όμως κυκλοφορήσει τα περισσότερα πεζά του (όχι άρθρα και ημερολόγια) από τις εκδόσεις Νέα Θέσις, του μακαρίτη του Γιάννη. Υπάρχουν ακόμη αυτά τα βιβλία.

Αργότερα κυκλοφόρησαν ξανά από τις εκδόσεις Πελεκάνος.

Ο εν λόγω εκδότης που δεν θες να αναφερθεί το όνομά του, πρόσθεσε και μέρος της αρθρογραφίας του σε έναν τόμο. Συν ότι συγκέντρωσε σε ενιαίους τόμους αυτά που είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν σε ξεχωριστά βιβλία.
Σάββατο, 03 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
1) κακώς πάτε σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν άνθρωποι που εσείς βρίζετε και περιφρονείτε ("ακροδεξιοί" κλπ), 2) εσείς δεν πήγατε εκεί για να τιμήσετε τον Ίωνα, αλλά για να κάνετε πολιτική καπηλεία. Να μας πρήξετε δηλαδή ξανά για τον αντιδιαφωτιστικό πολιτικό ρομαντισμό και να μας "αποδείξετε" 'οτι ο Δραγούμης ανήκε εκεί, άρα ποιοι είναι οι σημερινοί πολιτικοί του απόγονοι; Εσείς φυσικά! 3) Συμπτωματικά χθες ξαναδιάβαζα τον τελευταίο τόμο του ημερολογίου του Δραγούμη και πραγματικά γελάω με το γραφόμενο στο άρθρο, περί συντηρητικού σοσιαλισμού. Εντάξει στο τέλος μπορεί να φαντασιωθείτε πως ο Δραγούμης επηρρεάστηκε και από τον Ράσκιν. Ο ίδιος πάντως λέει σαφώς ποιοι τον επηρρέασαν σε εκείνη την (τελική) φάση της ζωής του. Κροπότκιν, Ρουσώ, Τολστόι, Ζίντ. Μιλάει επίσης θετικά για την μπολσεβικική επανάσταση του 1917, λέει πόσο κοντά αισθάνεται με τους σοσιαλιστές (της εποχής του, δηλαδή τους μαρξιστές, όχι τον Ράσκιν...)και τους αναρχικούς κλπ "παραδοσιοκρατικά"...Όλα αυτά δεν τα περιγράφω ως κάτι κακό, αλλά διότι πραγματικά έχω βαρεθεί με την κοπτική-ραπτική που γίνεται στον Δραγούμη, είτέ από θαυμαστές του, είτε από εχθρούς του. Δηλαδή έχω βαρεθεί κι εσάς και τον Καρρά από τη μια, καθώς και τον Χατζηγώγο και τους τύπους από την ΕΣΑ, από την άλλη
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η
Δεν πήγαν στην εκδήλωση του Πελασγού και της ΕΟΝ τα παιδιά ρε στόκε.Δική τους εκδήλωση κάνανε.Μα να μην μπορείτε ούτε να διαβάσετε πέντε προτάσεις ενός κειμένου ρε προγλωσσικά γκαρσόνια;Όσο για τα περί Δραγούμη καλή υπομονή γιατί θα ακολουθήσει γλέντι από τον πλέον ειδικό στο ζήτημα στην Ελλάδα Σταμάτη.
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας
Καθυστερημένε, τη δική μας απότιση τιμής την κάναμε μόνο με μέλη της ΦΛΕΦΑΛΟ δύο μέρες πριν τους ακροδεξιούς.

Για τον Ράσκιν ο Ίωνας έγραψε στο Μονοπάτι, είκοσι περίπου χρόνια πριν το ημερολόγιο που διάβασες.

Προφανώς πολιτικοί του απόγονοι είμαστε οι ρομαντικοί εθνικιστές. Ποιοι ήθελες να είναι; Αυτοί που θεωρούν ότι δεν υπάρχει ελληνικό έθνος από την μάχη της Λευκόπετρας και έπειτα, επειδή άλλαξε το θρήσκευμα αλλά κατά τα άλλα έμειναν γνήσιοι Έλληνες μόνο αυτοί και οι έχοντες τα ίδια ερωτικά γούστα με δαυτους;

Στο ημερολόγιο γράφει και κάτι ακόμα ο Δραγούμης. Στην σημείωση της 15ης Φεβρουαρίου 1919 ερμήνευσε τον μπολσεβικισμό με τον τρόπο που θα υιοθετούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Υποστήριξε ότι ο κομμουνισμός δεν ήταν ένα διεθνές φαινόμενο με ρωσικές καταβολές αλλά μια απόπειρα των Ρώσων να σώσουν την εθνική τους ανεξαρτησία από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Το ίδιο και ο κομμουνισμός των υπολοίπων χωρών. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν είναι σωστή αυτή η ερμηνεία (εθνικομπολσεβικισμό την λες με άμεση πάντως). Αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αφήγηση του ιστορικού υλισμού, της επανάστασης του διεθνούς προλεταριάτου και της επιστήμης μαρξιστικής ερμηνευτικής. Στις 17 Μαρτίου του 1919 έγραψε ότι συμφωνούσε με τους Ρώσους μπολσεβίκους γιατί απέκρουσαν την ξενική επέμβαση στον τόπο τους και γιατί καλυτέρευσαν την ζωή των Ρώσων αγροτών και εργατών.Την 18η Μαρτίου του 1919 , την περίοδο που υποτίθεται ότι είχε γίνει μαρξιστής, έγραψε με χερντεριανο και μπαρεσιανο ύφος ότι ο εθνικισμός και ο σοσιαλισμός ήταν συμπληρωματικοί. Για να νοιώσεις την ανθρωπότητα πρέπει να νοιώσεις πρώτο το έθνος σου, έγραψε. Και συνέχισε, όλες οι τάξεις της κοινωνίας πρέπει να ζήσουν. Όχι μόνο η εργατική. Επίσης φοβόταν μήπως οι κομμουνιστές επιβάλουν σαν θρησκευτικό δόγμα την μελέτη μόνο των γραφών του Καρλ Μαρξ.

Η αποτυχία της επανάστασης του Μπέλα Κουν έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τον Δραγούμη τον Σεπτέμβριο του 1919 ενώ τον Οκτώβριο φοβόταν ότι ο κομμουνισμός θα κατέληγε σε κοσμοπολιτισμό και αντιμιλιταρισμο.

Όταν επέστρεψε από την εξορία οραματίστηκε ένα μοντέλο συνεργατικού, συνεταιριστικού σοσιαλισμού. Αν δεν το ξέρεις, σε ενημερώνουμε ότι μπορείς να το λες και συντηρητικό σοσιαλισμό αυτό.

Ο Ράσκιν επίσης συνομιλούσε με τους μαρξιστές της εποχής του. Αλληλογραφούσε με σοσιαλιστές. Παρακολούθησε την γαλλική κομμούνα από δίπλα.

Μην μπαίνεις σε ναρκοπέδια που θα σε ανατινάξουν ακόμη και αν χοροπηδάς από κλαδί σε κλαδί, ζαρωμένη μαϊμού.Ανώνυμος/η

Σταμάτη έχεις άποψη για την νεοφώτιστη στην Σούπερ Λιγκ Καλλιθέα; Την στηρίζεις ως τοπική ομάδα της γειτονιάς/περιοχής σας ή είναι περίπτωση ΝΠΣ Βόλου, Κηφισιάς κλπ που θα ανέβουν στο άρμα κάποιου από τους μεγάλους και για αυτό δεν έχει απήχηση;

Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Σταμάτη

Συνήθως οι ολυμπιακοί της Καλλιθέας, επειδή είναι κοντά το Καραϊσκάκη, πηγαίναμε στον θρύλο. Δεν βλέπαμε πολλά ματς στο Ελ Πάσο. Μόνο σε περιπτώσεις που υπήρχε τοπική αντιπαλότητα ( με φωστήρα, ιωνικό, Ατρόμητο, κάποιες φορές με Εθνικό ή Πανιώνιο) πηγαίναμε για ενισχύσεις στην παλιά 4 μαζικά. Την δεκαετία του '80 (με Σύρτη, Σφυρή μέσα στην εντεκάδα κλπ) και εκείνη του '90, πέρα από καμιά εικοσαρια άτομα που ήταν όντως φανατικοί με την Καλλιθέα, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που την έβλεπαν τακτικά ήταν παναθηναϊκοί που βαριουνταν να ανέβουν στο ΟΑΚΑ να δουν την ομάδα τους.

Εκεί στα '00, λόγω συμμετοχής στην Α Εθνική, είχε λίγο περισσότερους καθαρά δικούς της οπαδούς η ομάδα. Αλλά μικρές ηλικίες. Και πάλι λίγους. Από το 2010 και μετά, όταν έγινε αντιφα η παλιά θύρα 4 ( τώρα ούτε αν είναι ακόμα θύρα 4 οι φανατικοί δεν ξέρω), άρχισαν να φαίνονται με συνθήματα στους τοίχους, γκράφιτι κλπ.

Γενικά δεν πηγαίνω συχνά γήπεδο πλέον. Έχει χάσει το νόημα, βάσει του τρόπου που το βλέπω εγώ. Όταν πηγαίνω, μια στο τόσο, πηγαίνω στον Ολυμπιακό. Για την Καλλιθέα μαθαίνω από φίλους που πηγαίνουν τακτικά Ελ Πάσο. Γενικά υπήρχε δικαιολογημένη γκρίνια για την νέα διοίκηση επειδή, για λόγους μάρκετινγκ, ήθελε να κάνει αλλαγές που δεν άρεσαν στον κόσμο.

Κατά τα άλλα, τι περιμένεις; Να σταθεί κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα των εφοπλιστών και της μεγαλοαστικής μούργας; Οι μόνοι που μπορούν στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα να κοντραρουν τους μαφιόζους του ποδοσφαίρου ή να τους παρακάμψουν είναι εκείνοι που έχουν αντίστοιχες διοικήσεις.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

"ο πλέον ειδικός στο ζήτημα, Σταμάτης" χαχαχαχα, ρε μάγκες τι να πω, πραγματικά αυτός ο (ευρύτερος) χώρος είναι για τα μπάζα. Είτε μιλάμε για "ακροδεξιούς", είτε για νεοναζί, είτε για ρομαντικούς αντιδιαφωτιστές, μια ζωή αναζητάτε είδωλα να προσκυνάτε...αξιολύπητοι κακομοίρηδες.

Υ.Γ. Ο ειδικός Σταμάτης, μέχρι να του το αναφέρω εγώ, αγνοούσε την ύπαρξη της διδακτορικής διατριβής του Παρασκευόπουλου για την πολιτική δραστηριότητα του Ίωνα Δραγούμη

Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Σταμάτης

Ευτυχώς που δεν προσκυνούν είδωλα οι δεξιοί (με την οικογενειοκρατία των Καραμανλήδων, των Μητσοτάκηδων και των Σαμαράδων καθώς και την αφοσίωση στην οικογένεια Γκλιξμπουργκ), οι αριστεροί και οι αντιφασίστες (με την αφήγηση της Εθνικής Αντίστασης μάλιστα).

Αλήθεια, ποιος είσαι; Τοποθετήθηκες με εγωκεντρική προσέγγιση. Ακόμη ανώνυμος παραμένεις;

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Σκουπίδι της δεξιάς, δεν είναι "προσκύνημα ειδώλου" να αναγνωρίζεις σε έναν πολιτικό αγωνιστή την ιδιότητά του και τις ιδιαίτερες γνώσεις του( π.χ. πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό ακριβώς πάνω στο έργο του Δραγούμη).

Αν πάλι είσαι σκουπίδι της αριστεράς, θα έπρεπε να ξέρεις ότι η λέσχη ναι μεν είναι αντικαπιταλιστική, αλλά παραμένει αντικομμουνιστική και αντιαριστερή.Δεν θα μονοπωλείτε πλέον τον σοσιαλισμό που αποκηρύξατε για χάρη της πρεσβείας, διαφωτιστικά περιττώματα του εσμού.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Αλλά αντί άλλων. Δεν είναι μόνο ο τελευταίος τόμος των ημερολογίων που παραχαράσεις αλλά πρόσφατα κυκλοφόρησε από γνωστές εκδόσεις και όλη του η αρθρογραφία. Διάβασε εκεί να δεις τι λέει για τον μπολσεβικισμό και πόσο καλά είχε αφομοιώσει την μαρξιστική ερμηνεία της ιστορικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Πώς επίσης συμβάδιζε με τις διδαχές του Λένιν για τον Ιμπεριαλισμό. Στο τέλος της ζωής του ο Δραγούμης πέταξε τον αστικό εθνικισμό του παρελθόντος και μαζί τις αντιδραστικές νιτσεϊκές του απόψεις. Είτε σας πονάει είτε όχι ο Δραγούμης έβλεπε στον μπολσεβικισμό ένα εναλλακτικό θελκτικό μοντέλο διακυβέρνησης εν σχέσει με τις αστικές ιμπεριαλιστικές δημοκρατίες που απεχθανόταν.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Σταμάτης

Παραχαράσεις κάποιος που παραθέτει πηγές και στοιχειοθετει παρεμβάσεις και όχι κάποιος που καταφεύγει σε παλαιοκυπατζήδικα τεχνάσματα των περιφερειακών ρουφιάνων της Ομόνοιας, με φράσεις τύπου άλλα αντί άλλων; Γιατί "άλλα αντί άλλων"; Σε αυτό που ρωτάς απαντώ. Έχεις χρησιμοποιήσει ένα επιχείρημα του κυρίου Ματάλα το οποίο αναπτύχθηκε σε άρθρο για την εφημερίδα των συντακτών (εσύ ο ναζιστής!!!)

Εφόσον έχεις διαβάσει την διατριβή μου θα γνωρίζεις ότι υπάρχει πολύ αναλυτική απάντηση στα περί του δήθεν μαρξιστή Δραγούμη. Θες να ανεβάσουμε κάτι και για αυτό το θέμα; Θα πάρεις μια απάντηση ανάλογη με αυτή που περιλαμβάνει το παραπάνω άρθρο στις εικασίες του Αγτζίδη για το ποιος σχεδίασε την συμμαχία των βαλκανικών εθνών (ο Δραγούμης ή ο Βενιζέλος).

Πάντως όλο βρίζετε τους μαρξιστές και όλο υιοθετείτε τα επιχειρήματά τους. Και οι μαρξιστές από την άλλη, όλο τα βάζουν με τον καπιταλισμό αλλά στο τέλος, λόγω αυτού του υλιστικου ιστορικισμού, πάντα βρίσκουν κάτι καλό στον φιλελευθερισμό και στην πρόοδο, μια συνέχεια ας πούμε. Μέχρι και στον Βενιζέλο, που τους έκανε τα χειρότερα, πιστώνουν πολιτικές που δεν ήταν δικές του.

Σας ενώνει η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός κατά βάθος, αμφότερους. Δεξιούς και αριστερούς.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Δεν είμαι ναζιστής ούτε ο από πάνω. Παρατηρητής είμαι που δεν μου αρέσει που έχεις πάρει εργολαβία τον Δραγούμη όπως κάποτε τον είχε πάρει εργολαβία ο φουκαρρας. Ο Δραγούμης ήταν ρομαντικός στα πρώτα στάδια της ζωής του. Λίγο πριν το τέλος του αγκάλιαζε σταδιακά τον μαρξισμό και έτεινε προς εθνικομπολσεβικικά σχήματα. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι και ένα απόσπασμα από το Ημερολόγιο του που ειρωνεύεται τον Μπαρρες (6ος τόμος) πράγμα που δείχνει ότι τα σπάει σιγά σιγά με το παρελθόν του.

Είτε εν γνώσει του είτε όχι ο Δραγούμης αφομοιωνε τον διαλεκτικό υλισμό. Διάβασε τις εκκλήσεις του στους Έλληνες σοσιαλιστές αλλά και γενικά στα περισσότερα γραπτά του μιλάει για την διαλεκτική αλληλεπίδραση συντήρησης και προόδου, όπου το επόμενο προοδευτικό στάδιο δεν κάνει delete το προηγούμενο.

Το εγονός ότι ο Δραγούμης φλέρταρε με τον μαρξισμό εμένα προσωπικά μου αρέσει. Στρασσερικός εθνικομπολσεβικος είμαι αλλά δεν σε πάω καθόλου γιατί έχεις ιδεοληψίες και εμμονές και προσπαθείς για να ικανοποιήσεις τα δικά σου βιώματα (ρομαντισμος, ροκ) να αλλοιώσεις την ιστορία και την ιδεολογία.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Σταμάτης

Στρασσερικός και εθνικομπολσεβίκος δεν γίνεται. Και τα δύο ήταν κινήματα με ιδεολογικό υπόβαθρο τον πολιτικό Ρομαντισμό. Αλλά ταυτόχρονα ήταν και διαφορετικός ο στρασσερικός Ε/ς από τον Ε/Μ. Υπάρχουν και κείμενα των εθνικομπολσεβίκων που εξηγούσαν τι τους διαφοροποιούσε από τους υποστηρικτές του Μαύρου Μετώπου. Όμως το θέμα δεν είναι οι γνωστές διαφορές των δύο συγγενικών ιδεολογικά κινημάτων. Το θέμα είναι ότι εσύ είσαι μια μούμια που δεν μπορεί να κρύψει τις ζάρες όσα στρώματα πούδρας και αν φτιάξει πάνω στα προσωπεία που εναλλάσσει.

Πάμε τώρα σε αυτά που γράφεις. Ο Δραγούμης ήταν ρομαντικός εθνικιστής από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του. Το απόσπασμα στο οποίο άσκησε κριτική στον Μπαρρές δεν είχε να κάνει με τον εθνικισμό αλλά με τον ελιτισμό και την πίστη στην χαρισματική ηγεσία. Όντως την πίστη στον "ήρωα της ιστορίας" άρχισε να την χάνει από το 1914 και την άφησε οριστικά πίσω του στα τέλη της ζωής του.

Η κριτική στον Μπαρρές που αναφέρεις υπάρχει στην ημερολογιακή σημείωση της 15ξς Φεβρουαρίου 1919 και αναφέρει ότι: Ο Barres μου έλεγε κάποτε: "Il suffit d affirmer (...) Ναι, μα ως ένα σημείο, δεν μπορεί κανείς ατελείωτα να βεβαιώνει πράγματα χωρίς να τα συντονίζει με την πραγματικότητα. Ένας άνθρωπος μπορεί να "produire son ame ή son heridete όσο θέλει, δεν με μπορεί όμως να επικρατήσει και να την επιβάλει και στους άλλους όταν ξεφεύγει από τη γύρω πραγματικότητα. Αν είναι τρελός αυτός ας πάει στο τρελοκομείο. Δεν του χρωστάει ο άλλος τίποτα" .

Αυτό είναι το απόσπασμα που ο Ματάλας στο βιβλίο του για τον Μπαρρές (ένα βιβλίο διάβασες και το έκανες καραμέλα εδώ και πέντε χρόνια σε όλες τις αυτόνομες ομάδες) κρίνει ότι σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της σχέσης του Δραγούμη με τον εθνικισμό σε συνδυασμό με τις σοσιαλιστικές του αναζητήσεις και την φιλορωσική του μεταστροφή. Έλα όμως που η πίστη στους χαρισματικούς ήρωες της ιστορίας είναι διαφορετική θεμελιώδης αρχή της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού από τον οργανικό εθνικισμό. Το ότι υποχώρησε από την πίστη στους χαρισματικούς ηγέτες (λόγω Βενιζέλου, χωρά ανάλυση το θέμα αλλά θα μας βγάλει εκτός πλαισίου συζήτησης) δεν σημαίνει ότι υποχώρησε από τον εθνικισμό, όπως λανθασμένα υπέθεσε ο Ματάλας. Έτσι βλέπω εγώ. Του το είπα μάλιστα όταν με εξέταζε για να πάρω το διδακτορικό. Ήταν ένας από τους επτά καθηγητές που με εξέτασαν για να γίνω διδάκτορος (εξαιρετικός καθηγητής κατά τα άλλα).

Τα περί διαλεκτικής ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση είναι μαρξισμός του κούφιου κεφαλιού σου. Πιο κοντά στην διακριτική του ρομαντικού Άνταμ Μύλλερ είναι αυτό το σχήμα που περιγράφεις, αν πρέπει σώνει και καλά να θεωρηθεί αναλυτικό σχήμα; αυτό, παρά στον Μαρξ.

Εκτός από το βιβλίο του Ματάλα υπάρχουν κι άλλες σύγχρονες έρευνες για τον Δραγούμη. Εξίσου ενδιαφέρουσες. Διάβασε και αυτές και μετα διάβασε το διδακτορικό μου για να καταλάβεις αυτό που δεν κατάλαβε το φιλαράκι σου που έλεγε ότι ξέρει τα πάντα επειδή διάβασε τον Μάζη και τον Παρασκευόπουλο.

Τώρα για το αν με συμπαθείς ή όχι, ξέρεις με τι σε έχω συνδέσει...

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Σταμ κυκλοφόρα το διδακτορικό σου να αρχίσουν τις λιποθυμίες τα αριστερά και δεξιά γκαρσόνια που διαστρεβλώνουν την σκέψη του Ίωνα επιτέλους.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh.

Τρίτη, 30 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

Ίων Δραγούμης – Ασυμβίβαστος και βαθύτατα Εθνικιστής

https://antepithesi.gr/2024/07/ion-dragoumis-ethnikistis.html/

Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Προς τον αναγνώστη που έγραψε το σχόλιο για τον Μάζη: Άλλος είναι ο Μάζης που αναφέρεις και άλλος ο Μάζης που έγραψε το βιβλίο για τον Δραγούμη.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Ανώνυμος/η

ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ

Δεν θα υπάρξει εδώ αναλυτικό βιογραφικό του Χανίγιε, αλλά ένας απολογισμός της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή, χωρίς να πετύχει μόλις δύο πράγματα: να δει ελεύθερη την Παλαιστίνη και να θαφτεί σε αυτή. Όμως, η ζωή του ταυτίστηκε για πάντα, στην ιστορία της Ανθρωπότητας, με τη συμβολή, από την πλέον ηγετική θέση, στο άνοιγμα του δρόμου για την νίκη των λαών γενικά και του παλαιστινιακού ιδιαίτερα, η οποία, επιτέλους, αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, μετά τις 7/10, όλο και πιο καθαρά. Ο φόβος άλλαξε μια για πάντα στρατόπεδο, πέρασε στην πλευρά των ιμπεριαλιστών και των σιωνιστών παιδιών τους. Χάρη και στον Χανίγιε, στις 7/10, τα καταπιεζόμενα έθνη και οι λαοί ξαναχαμογέλασαν, γιατί τους αναπτερώθηκαν οι ελπίδες. Η Οικουμένη, ιδιαίτερα ο νέος κόσμος, έμαθε πια για το Παλαιστινιακό πρόβλημα, για το 1948 (και όχι μόνο το 1967, όπως ήξεραν μόνο λίγοι, οι πιο «ψαγμένοι»). Έδειξε το δρόμο του τελειοποιημένου ένοπλου αγώνα στους λαούς για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την καταπολέμηση του άδικου. Εδώ, αξέχαστη θα παραμείνει και η παροιμιώδης υπομονή που έδειξε η οργάνωσή του με αυτόν επικεφαλής μετά το 2021 και ως τις 7/10, όταν προκαλούταν συχνά από τους σιωνιστές ώστε να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους πρόωρα, ενώ αυτός προετοίμαζε την απάντηση. Μάλιστα, έδειξε τον δρόμο του αγώνα χωρίς να στηριζόμαστε σε κανέναν ιμπεριαλιστή. Είναι και αυτό ένα μεγάλο δίδαγμα για τους λαούς, για κάθε κίνημα που θέλει να λέγεται αντιιμπεριαλιστικό. Έδειξε στους λαούς ότι είναι εφικτό αυτοί να χαλάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών («νέα Μέση Ανατολή»), να γίνουν καλύτεροι «σκακιστές» από τους τελευταίους. Τέλος, δεν μπορεί να αγνοηθεί το προσωπικό του κόστος. Δεν ξεχνιέται η σιωνιστική προπαγάνδα για τη «φυγή των συγγενών των ηγετών της Χαμάς από τη Γάζα», ενώ ο Χανίγιε έχασε 60 συγγενείς του, ή για την «εκ του ασφαλούς δράση του από πολυτελή ξενοδοχεία του Κόλπου», ενώ, τελικά, σκοτώθηκε στην υπερορία. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισε την ανακοίνωση της δολοφονίας των παιδιών του από σιωνιστές, η οποία καταγράφηκε τηλεοπτικά. Δεν είναι πολλοί οι ηγέτες που έχασαν παιδιά τους στον πόλεμο (Στάλιν στον Β’ Π.Π., Μάο στην Κορέα, o Νασράλα στον Λίβανο το 2006 και λίγοι ακόμα). Δείχνει κι αυτό κάτι, ως προσωπικό παράδειγμα για κάθε αγωνιστή και, ιδίως, επαναστάτη, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Περασμένο-ξεχασμένο και το «κομματικό» λάθος με την προσωρινή ρήξη του με τον Άσαντ, που πήγε το παλαιστινιακό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στιγμιαία πίσω. Ουδείς, όμως, αλάνθαστος. Πραγματικά, με τόσες παρακαταθήκες, η λέξη «αθάνατος» είναι λίγη για να περιγράψει τον Χανίγιε από εδώ και μπρος.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Ὀνηγήσιος Τενίστας

Τελικά όπως πάει η δουλειά θα μείνω με το μουλάρι μου τον Ερβις,να ακούμε Έλβις και να παρακαλαμε τον Εμπλις να μας φανερώσει την ουσία του Ζεν.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Ρεμπούτζουλος

Ακούει Έλβις ο τενίστας; Είναι καλό νέο. Έχει πιάσει την αρχή του νήματος. Με τα σωστά ακούσματα έχει πιθανότητες να γίνει πρασουλικός έστω και στα ογδόντα.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Αχιλλέας

Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα Σταμάτη. Αριστερά και Δεξιά βασίζονται σε υλιστικές προϋποθέσεις (materialistic presuppositions) οι οποίες εδράζονται με την σειρά τους στις φιλοσοφικές κοσμοθεάσεις που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του Διαφωτισμού. Οι παραπάνω ιδέες δρουν εντός της ιστορίας από την επανάσταση του 1789 στην Γαλλία και έπειτα. Έτσι και αλλιώς οι όροι, αριστερά και δεξιά, είναι γέννημα της Γαλλικής Επανάστασης. Απλά υπάρχει (και υπήρχε) η πρωτοτυπία της Δεξιάς να «μεταμφιέζεται», ιδεολογικά, ως «Συντηρητισμός» και μερικές φορές, φιλοσοφικά και θρησκευτικά, ως «Παραδοσιοκρατία.» Η Δεξιά από την δημιουργία της, μέχρι και σήμερα, είναι μία ιδεολογία «παρενδυτική.»

Λόγω ιστορικών συνθηκών, μέχρι και την δεκαετία του ’90, η Δεξιά ήταν αναγκασμένη να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον Συντηρητισμό (επικοινωνιακά) από την μία, αλλά και στον Υλισμό και την ελεύθερη οικονομία από την άλλη (έννοιες δηλαδή ασυμβίβαστες και εκ διαμέτρου αντίθετες.)

Ας μην ξεχνάμε και το τι έκαναν ιστορικά οι δεξιοί στους εθνικιστές. Οι αριστεροί τους αντιμετώπιζαν σε ένοπλες μάχες στον δρόμο και οι δεξιοί τους έριχναν στην φυλακή και τους εκτελούσαν. Δεν ξεχνάμε τις μαζικές εκτελέσεις των εθνικιστών του Β’ ΠΠ από τους Φιλελεύθερους Αμερικανούς και Άγγλους, αλλά και τις δολοφονίες των Ρουμάνων εθνικιστών της Σιδηράς Φρουράς από την, τότε, Δεξιά Ρουμανική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ήταν και σε αγαστή συνεργασία με τον πατριάρχη της Ρουμανίας, ο οποίος δήλωνε ότι η «Φρουρά του Αρχάγγελου Μιχαήλ ήταν αντιδραστική» (sic!) Οι δεξιοί ιστορικά ήταν αυτοί οι οποίοι πάντα σταματούσαν τον «εξτρεμισμό» της Αριστεράς και του Εθνικισμού και, μάλιστα, πάντα στο όνομα μία αόριστης και ρελατιβιστικής «ελευθερίας.» Η οποία στην πράξη, δεν σήμαινε τίποτα άλλο, πέρα από την ελευθερία των αγορών (δηλαδή των κεφαλαιοκρατών.)

Και επειδή προσπαθώ να συνδέω αυτά τα οποία λέω με γεγονότα της ελληνικής καθημερινότητας θα χρησιμοποιήσω και ένα παράδειγμα για την «παρενδυτική» ιδεολογία της Δεξιάς. Συνάντησα πρόσφατα, για λόγους εργασίας, υπεύθυνο προγράμματος ο οποίος ήταν ακόμη ένας, από τους πολλούς, αυτοδημιούργητους (η σύζυγός του βρήκε το κομπόδεμά της έτοιμο από τον «μπαμπά» της που είναι μέλος της «μπλε συμμορίας.»)

Αφού μας μίλησε ο συγκεκριμένος για την αξία της σκληρής δουλειάς και το πόσο μόχθησε για να φτάσει εκεί που έφτασε (δηλαδή να παντρευτεί την γυναίκα του), μας είπε με μεγάλη χαρά ότι πλέον η Ελλάδα «προχωράει»(sic) και ότι στις αιτήσεις για εύρεση εργασίας στις εταιρείες θα βάζουμε σιγά σιγά και το «τρίτο φύλο», όπως το ονόμασε ο ίδιος. Μας είπε μάλιστα ότι το παραπάνω αποτελεί υποχρέωση λόγω των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα πρέπει σε κάποια χρόνια (μιλάμε για την επόμενη διετία) ένα ποσοστό των εργαζομένων των μεγάλων εταιρειών να είναι από τέτοιου τύπου «μειονότητες.» Αφού μας μετέφερε τα παραπάνω με μεγάλη χαρά (κυριολεκτικά με περηφάνεια), πριν φύγουμε μας είπε το πόσο πολύ πιστεύει στον Θεό, το πόσο προσεύχεται και το πόσο τον έχει βοηθήσει ο Θεός στην ζωή του. Η Δεξιά, και οι δεξιοί, έχουν τόσες αγεφύρωτες αντιφάσεις όπου μέχρι και ο μέσος άνθρωπος, πλέον, δεν παίρνει τέτοια άτομα στα σοβαρά.

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας βελούδινης πολιτισμικής και οικονομικής κατοχής η οποία μας επιβάλλεται από τους γιάπηδες των Βρυξελλών και του Αμερικανικού Προξενείου, με εμάς απλά να κοιταζόμαστε και να γελάμε αμήχανα μπροστά στην «νέα κανονικότητα.» Άραγε θέλουμε να ζήσουμε...;

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Για ποιο λόγο το "υλιστικές προϋποθέσεις" έπρεπε να εξηγηθεί με την εγγλέζικη ορολογία εντός παρενθέσεων; Να πω τίποτα ότι η αγγλική είναι σαν την γερμανική και έχει ένα βάρος στην φιλοσοφική παράδοση...Δεν είναι απολύτως κατανοητό μεταξύ Ελλήνων το πρώτο; Προς τι η συνοδευτική αγγλικούρα; Δεν είναι καθόλου σχολαστικισμος αυτό που λέω. Ειδικά οι εθνικιστές πρέπει να είμαστε πρώτοι στον αγώνα ενάντια στην παντοκρατορία της γλώσσας της αυτοκρατορίας του κακού που διαχέεται παντού και υποσκάπτει τις μητρικές γλώσσες των υπηκόων της. Όσο μπορούμε πρέπει να δείχνουμε την απόλυτη περιφρόνηση μας στην γλώσσα της παγκοσμιοποίησης και να αρνούμαστε να την χρησιμοποιούμε εντός εθνικών πλαισίων. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει και μέγα γλωσσικό κίνδυνο μαζί με όλα τα άλλα. Όπου ακούω αγγλοελληνέζικα μιλάνε γύρω μου πια.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Τα αγγλοελληνέζικα δεν συμπεριλαμβάνουν το άψογο κείμενό σου Αχιλλέα, και από άποψη γλώσσας και περιεχομένου, για να μην παρεξηγηθώ.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Εντάξει υποτιθεται προσδίδουν κύρος τα ελληνοαγγλικά. Αλλά ναι αν κάτι μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς στην γλώσσα που γράφεις (προκειμένου τα ελληνικά) δεν χρειάζονται ξενόγλωσσα ξεβλαχιασματα. Αν όμως κάτι είναι δυσκολο να εξηγηθεί δεν είναι κακό να χρησιμοποιείται ξένη ορολογία.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Αχιλλέας

Ο λόγος που χρησιμοποίησα την φράση "materialistic presuppositions" είναι συγκεκριμένος. Η φράση «υλιστικές προϋποθέσεις» δεν βρίσκεται σε επιτομές φιλοσοφίας γραμμένες στα ελληνικά. Είναι φιλοσοφικός όρος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Αγγλόσφαιρα. Επειδή, λοιπόν, δεν συναντάμε τον όρο στην ελληνική, αλλά μόνο στην αγγλική βιβλιογραφία, για αυτό και θεώρησα πρέπον να το μεταφράσω (επειδή όπως πολύ σωστά είπες απευθυνόμαστε σε Έλληνες) αλλά να μην παραλείψω, εντός παρενθέσεως, να αναφέρω και τον όρο όπως τον βρίσκουμε στην πρωτόλεια βιβλιογραφία.

Γιατί άφησες όμως δύο σχόλια με την λέξη «αγγλοελληνέζικα;» Θα σου απαντούσα και ένα σχόλιο να άφηνες.

Πάντως, συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου περί «αυτοκρατορίας του κακού.» Όντως ο εχθρός της Ελλάδος δεν είναι άλλος πέρα από την φιλελεύθερη Αμερική, την Ε. Ε και το ΝΑΤΟ. Είναι υποχρέωσή μας ως εθνικιστές να συντρίψουμε την νέα Βαβυλώνα.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Αφήνεις τρία σχόλια το ένα πίσω από το άλλο; Έτσι είναι οι έρωτες. Σου παίρνουν το μυαλό. Αλλά τα σχόλια σου βρωμάνε πατσουλί. Από το κινητό το μυρίζω. Άσε τα αγγλανέζικα και πιάσε τα αγαπημένα σου αλβανέζικα. Τι κάνει ο Ερβίς;

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

1. Ο Αντι-διαφωτισμός

2. Στοχασμοί πάνω στη Γαλλική επανάσταση

3. Αντιδραστικός μοντερνισμός

4. Συντηρητισμός και ριζοσπαστική δεξιά

5. Εξέγερση και μελαγχολία

Όντας άσχετος παντελώς με ρομαντισμό και θέλοντας να καταλάβω κάποια βασικά ,είναι αυτή η πεντάδα βιβλίων που προμηθεύτηκα η κατάλληλη ή λείπει κάποιο ανάγνωσμα που πρέπει να προηγηθεί ;Διαβάζοντας παλιά σας άρθρα και κείμενα βλέπω ότι εστιάζετε πολύ σε αυτά τα 5 έργα.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Χρειάζεται μια τροποποίηση. Το Εξέγερση και Μελαγχολία είναι καλό για αρχή. Το συμπληρώνεις με το Οι Ρίζες του Ρομαντισμού, του Μπερλίν. Αυτά τα δύο είδη καλύτερα για αρχή αν μιλάμε για το συνολικό φαινόμενο του Ρομαντισμού.

Αν μπορέσεις να βάλεις και τα "Τρεις κριτικοί του Διαφωτισμού" του Μπερλίν και "Οι Ρίζες του γλωσσικού εθνικισμού" του Βλάχου στο ενδιάμεσο, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Μετά πας Αντιδιαφωτισμο και Συντηρητισμό και Ριζοσπαστική δεξιά.

Μετά σε πρωτογενή. Το βιβλίο του Μπερκ δηλαδή. Προσθέτεις και τον Ντε Μεστρ (Καστανιώτη) με τον Ράσκιν (Κλέος) αν έχεις χρήματα.

Μετά Αντιδραστικό Μοντερνισμό.

Και μετά γίνεσαι μέλος της Φλεφαλο...

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ευχαριστώ για τις πρόσθετες βιβλιοπροτάσεις!

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Warlord

Έχει πάντως μια decadent ρομαντική εσάνς το να πιστεύεις ότι εσύ και ο εκάστοτε ερωμένος σου είστε οι τελευταίοι των Ελλήνων που έχουν σβήσει από τον πρώτο πΧ αιώνα

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Σταμάτη "φίλε μου" δεν έχω διαβάσει μόνο τον Παρασκευόπουλο και τον Μάζη, όπως κουραστικά επαναλαμβάνεις (το έκανες και σε άλλη ανάρτηση). Είχα γράψει αναλυτικά τι έχω διαβάσει περί Δραγούμη, αλλά εσύ το βιολί σου. Βεβαίως είναι ευεξήγητο το κόλλημά σου. Τον Παρασκευόπουλο τον αγνοούσες πλήρως και τον άκουσες πρώτη φορά από εμένα, τον δε Μάζη τον ζηλεύεις διότι το βιβλίο του πούλησε πολύ καλά και γι'αυτο συνεχώς τον απαξιώνεις.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Δυστυχώς για εσένα η μνήμη μου δεν με προδίδει. Έχει κάτι το ύφος του σχολιασμού σου που αφήνει ίχνος, μολονότι η ανωνυμία σου υποθέτω ότι στοχεύει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Είχες γράψει, με πολύ χαρακτηριστικό ύφος γνωστού ακροδεξιού, ότι εφόσον έχεις διαβάσει τον Παρασκευόπουλο κα τον Μάζη δεν είχε κανένα νόημα να διαβάσεις τίποτα άλλο σχετικό με τον Δραγούμη. Και σου απάντησα ότι ήσουν λάθος, παραθέτοντας βιβλιογραφία. Εσύ δεν παρέθεσες τίποτα άλλο εκτός και αν αυτό που εννοείς με την φράση "είχα γράψει αναλυτικά" αυτά τα δύο βιβλία.

Μάθε επίσης ότι δεν σκεφτόμαστε όλοι με το βρώμικο δικό σου μυαλό. Εύχομαι ειλικρινά να πηγαίνει καλά το βιβλίο του Μάζη και να ενδιαφέρονται όλο και περισσότεροι αναγνώστες για τον Δραγούμη.

Το γιατί έχει νόημα να διαβάσεις όσα γράψαμε οι επόμενοι του Παρασκευόπουλου επιστήμονες για το. Δραγούμη φρονώ ότι το έχεις ήδη αντιληφθεί από την αρθρογραφία της λέσχης. Αλλά το στρεβλό ψυχικό σου φορτίο ίσως σε εμποδίζει να το παραδεχτείς.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Α. Π.

Στα ελληνικά ναι, αυτή είναι η πεντάδα Ανώνυμε, μαζί με τις Ρίζες του Μπερλίν που είπε ο αντμίν.

Στα αγγλικά, πολύ κατατοπιστικά βιβλία επί του θέματος είναι τα παρακάτω:

Fritz Stern - The Culture of Despair

George Mosse - The Crisis of German Ideology

Georg Lukacs - The Destruction of Reason

Domenico Losurdo - Heidegger and the Ideology of War

John Weiss - Conservatism in Europe

Georg Lukacs - Neo-Romantic Ideology and Fascism

Paul Lawrence Rose - Revolutionary Antisemitism from Kant to Wagner

 

γερμανικά:

Klaus von See - Deutsche Germanen-Ideologie

Helmuth Plessner - Die Verspaetete Nation

Wolfgang Emmerich - Zur Kritik der Volkstumsideologie

Marco Puschner - Antisemitismus und politische Romantik

Υ.Γ. Παιδιά, εσείς που μαλώνετε για το Δραγούμη. Ο Δραγούμης δεν έγινε μπολσεβίκος. Μην λέμε ό,τι θέλουμε. Δεν έγινε Μαρξ ή Λένιν. Το περισσότερο αριστερό που μπορούμε να τον τοποθετήσουμε, είναι να πούμε ότι έγινε Χάινε και Μπαλζάκ. Θυμίζω τι λέει ο Λούκατς για τους Χάινε και Μπαλζάκ: "The struggle of both artists to overcome Romanticism takes place on bourgeois soil, and even in their most radical criticisms of bourgeois society, they both remain critics of the bourgeoisie from within the bourgeois and petty-bourgeois ideological terrain, from the "ethical socialism" of Saint-Simonianism." Ο Δραγούμης είναι κριτικός του αστισμού δριμύτατος, όσο κι ο Χάινε κι ο Μπαλζάκ, αλλά όπως αυτοί, δεν πέρασε ποτέ στις τάξεις της ιδεολογίας του προλεταριάτου, η κριτική αυτών των τριών στον αστισμό είναι κριτική τριών "Ηθικών Σοσιαλιστών". Οι ηθικοί σοσιαλιστές, οι μικροαστοί σοσιαλιστές, οι Νεο-Ιακωβίνοι, ή ο αυτοχαρακτηριζόμενος το 1919 "αναρχικός ουμανιστής" Δραγούμης, ΔΕΝ είναι Μπολσεβίκοι, αγαπητέ Ανώνυμε.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Ούτε αυτό ισχύει Αντώνη. Ο Δραγούμης διάβαζε τον Χάινε αλλά ιδεολογικά απείχε πολύ. Τον εθνικισμό δεν τον απαρνήθηκε ποτέ, ακόμη και τότε που δήλωνε αναρχικός. Αν δεις το ημερολόγιο θα διαπιστώσεις ότι μέσα σε λίγες μέρες και ώρες έγραφε τις συγκεκριμένες σημειώσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να μπολιάσει τον εθνικισμό με τον σοσιαλισμό. Ποτέ δεν μεταπήδησε σταθεροποιούμενος σε κάποια μορφή ιδεολογικού αναρχισμού αφήνοντας οριστικά πίσω τον εθνικισμό.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Το Conservatism in Europe του Weiss είναι το ελληνικό Συντηρητισμός και ριζοσπαστική δεξιά.

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Η περιβόητη καλή σου μνήμη, είναι για κλάματα "φίλε" Σταμάτη. Είχα γράψει ότι έχω διαβάσει, τον Χολέβα, τον Κόρμαλη, τον Μάζη, τον Παρασκευόπουλο, τους 3 τελευταίους τόμους του ημερολογίου του, την έκδοση που έκανε ο Καρράς με την αρθρογραφία του και βεβαίως τα περισσότερα από τα έργα του ίδιου του Δραγούμη (Όσοι Ζωντανοί, Ελληνικός Πολιτισμός κ.α.). Μήπως τώρα η μνήμη σου σε βοήθησε καλύτερα;

Πέμπτη, 01 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Για να γράφεις ότι έχει γίνει περιβόητη η μνήμη μου κάτι θα γνωρίζεις. Ο χαρακτηρισμός "περιβόητη" σηματοδοτεί μια κοινωνική απήχηση. Έχει τέτοια κοινωνική απήχηση η φήμη της μνήμης μου; Αν ναι, χαίρομαι.

Πάντως για να με βοηθήσει η μνήμη μου σε θέματα που αφορούν την περίπτωσή σου πρέπει πρώτα να βρεις τον ανδρισμό να γράψεις επώνυμα. Τότε μπορεί και να θυμάμαι κάποιες λεπτομέρειες. Τώρα περιορίζομαι να θυμάμαι την πουστιά που αποπνέει το ύφος του σχολιασμού σου. Είναι γνώρισμα συγκεκριμένων ανθρώπων του χώρου.

Στα του επίμαχου σχολίου σου δεν γίνεται να λησμονηθεί η πουστιά της παρέμβασης στην οποία αναφέρομαι. Είχες διερωτηθεί ποιος ο λόγος να διαβάσεις κάτι επιπλέον για τον Δραγούμη εφόσον είχες διαβάσει Παρασκευόπουλο και Μάζη. Με απώτερο σκοπό να δείξεις -εκφράζοντας συγκεκαλυμμένη και άθλια μικρότητα - ότι δεν χρειάζεται να διαβαστεί η διατριβή μου ή βιβλία των εκδόσεων μας που μπορεί να κυκλοφορήσουν.

Η σωστή απάντηση στο προβοκατόρικο ερώτημα περιττωμάτων όπως εσύ δεν είσαι εκείνη που σου είχα δώσει. Είχες δίκιο. Το παραδέχομαι. Δεν χρειάζεται να διαβάσουν τίποτα παραπάνω, τύποι όπως εσύ. Μείνε σε αυτά που γνωρίζεις. Μείνε στην βιβλιογραφία του Γιαννάκενα και στον Μάζη. Για εσένα είναι αρκετή. Θα συμφωνήσω σε αυτό.

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Η Βουλγαρία ήθελε Μακεδονία & Θράκη. Στο παρελθόν το είχε πετύχει με ρωσοτουρκική συμπαιγνία (συνθήκη Αγίου Στεφάνου). Το ανέκδοτο είναι ότι εσείς αυτοαποκαλείστε "εθνικιστές". Προπαγανδιστές των Ρώσων είστε. Τα προπαγανδιστικά αφηγήματα του Πούτιν παπαγαλίζετε με συμμαχίες ορθόδοξων χριστιανικών λαών με πρωτοκαθεδρία ρωσικής εκκλησίας φυσικά που είναι παράρτημα τού ρωσικού κράτους. Ο Δραγούμης ζούσε με ιδεολογικές αυταπάτες ορθόδοξου διεθνισμού με σλαβομογγόλους.

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Είστε για γέλια μόνο. Ούτε καν για σοβαρές απαντήσεις, μόνο να σας τρολάρει ο Σταμάτης στα σχόλια

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Ήταν συμπαιγνία των Τούρκων με τους Ρώσους ο ακρωτηριασμός του οθωμανικού κράτους υπέρ της Βουλγαρίας;

 

Ο Δραγούμης ήθελε ορθόδοξο διεθνισμό με τους Σλάβους για αυτό οργάνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα;

Οι Σλάβοι είναι Μογγόλοι;

Κλείσε ραντεβού επειγόντως με έναν ψυχίατρο. Αν καθυστερήσεις μπορεί να τον προλάβει ο μπόγιας πριν την βραδινή σου έξοδο στο Πεδίο του Άρεως.

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Μέσα σε αυτούς τους σλαβομογγόλους είναι και οι αγαπημένοι σου Ουκρανοί;

Σάββατο, 03 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ο Δραγούμης που κρύβουν οι αστοί και οι ακροδεξιοί.

«Μπολσεβικισμός, Ανατολή και Ελληνισμός» - Άρθρο του Ίωνος Δραγούμη

https://mavreslegeones.blogspot.com/2024/08/blog-post.html

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Τόσο αληταράς είσαι Σταμάτη μου, που όλο χλευάζεις τον Γιαννάκενα, ενώ έχω πληροφορίες ότι σου έχει ξηγηθεί σωστά. Μην ανησυχείς πάντως, του έχει μεταφερθεί ήδη το τι λες και γενικά ποιο είναι το ποιόν σου...

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Αυτός που ξηγιεται σωστά και παντελονατα με ονοματεπώνυμο στον χώρο είμαι εγώ και οι υπόλοιποι της λέσχης. Εμείς συν ελάχιστοι ακόμη. Τους βλέπεις να συζητούν στην φόρμα σχολιασμού κατά καιρούς. Οι υπόλοιποι είστε κωλοτρυπίδες. Έτσι απλά.

Μην το σκαλίζεις το θέμα γιατί δεν σε παίρνει ούτε εσένα στην ανωνυμία σου ούτε τους επώνυμους, αν μου την βαρεσει και ασχοληθώ σοβαρά. Θα κλάψουν μάνες και παιδιά με όσα θα γραφτούν.

Δεν με χαλάει ο χαρακτηρισμός του αληταρα. Ένας δάσκαλος μου έλεγε όταν ήμουν ακόμα στο σχολείο ότι δεν μπορούσε να χωνέψει πώς γινόταν να έχει τέτοιο μυαλό ένας αληταρας... χαχαχα. Μπορώ να του ζητήσω να στο επιβεβαιώσει γιατί κρατάμε ακόμα ζωντανή την παλιά φιλία.

 

Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν μεταφερθεί οι πληροφορίες που αναφέρεις. Αυτή είναι η δουλειά σας. Με την διαφορά ότι εγώ γράφω και μιλάω επώνυμα. Οπότε λέω αυτά που έχω να πω κατά πρόσωπο, όταν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ή επιβεβαιώνω τα ενυπόγραφα κείμενά μου. Ακυρώνω το νόημα της δουλειάς σου, το αντιλαμβάνομαι χαχαχα. Απολογουμαι αλλά δεν μπορώ να απαρνηθώ την ειλικρίνεια και την συνέπεια στις αρχές μου.

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Και ποιος είναι ο Γιαννάκενας για να απαγορεύεται να του κάνουμε κριτική ρε Ανώνυμε; Όλη εκείνη την αποτυχημένη γενιά του ΕΝΕΚ που συνεργάστηκε συνεχόμενα με την Νέα Δημοκρατία ξέρεις πολύ καλά που την έχουμε γραμμένη πολιτικά..

Παρασκευή, 02 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ο ακρωτηριασμός τού "οθωμανικού κράτους" με τις συμφωνίες Ρώσων και Οθωμανών ήταν και ακρωτηριασμός τού ελληνικού εθνικού χώρου ρωσοψεκασμένε. "Ούτε σπιθαμή γης στο ελληνικό βασίλειο" ο όρος τού Ρώσου στον σουλτάνο στην συνθήκη Αγίου Στεφάνου. Και δεν ήταν "κράτος", αλλά αυτοκρατορία. Ανιστόρητε.

Ο Δραγούμης είχε κατά καιρούς κάνει μερικές σωστές επισημάνσεις. Αλλά στην τελευταία του περίοδο έγινε φιλομπολσεβίκος (για αυτό τον διαφημίζετε) και ενώ ανερχόταν ο νεοτουρκικός εθνικισμός και ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, αυτός ονειρευόταν συνοσπονδίες βαλκανίων και ελληνοτουρκικό κράτος στην Μικρά Ασία. Το ελαφρυντικό του για την παθιασμένη υποστήριξη που εξέφραζε προς τους μπολσεβίκους, ήταν ότι δεν ήξερε ότι οι μπολσεβίκοι θα ακολουθούσαν την επεκτατική αυτοκρατορική πολιτική των προκατόχων τους τσάρων. Εσύ δεν το έχεις. Και άλλοι σε έχουν καταγγείλει σαν ευρασιάτη, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί σου. Το έχεις κρυφό καμάρι.

Οι Βούλγαροι είναι επιμειξία σλάβων και μογγόλων. Άσχετε. Και οι Τούρκοι μάλλον δεν είναι σλάβοι. (Πεδίο τού Άρεως;; Θέλεις να κρυφτείς αλλά δεν.... Άντε κλείσε εσύ ραντεβού με κανένα μελαμψό επιβήτορα γιατί καιρός είναι να βγάλεις από μέσα σου αυτό που κρύβεις και σε καίει κι έχεις λαλήσει).

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Κένταυρε, στην ιστορία πάντα έπαιρνες σταθερά κάτω από την βάση και το καταλάβαμε όλοι όσοι διαβάζουμε τα παραληρηματικά σου σχόλια, αλλά θέλει θράσος να επιμένεις να ξύνεσαι στην γκλίτσα του Σταμάτη και να προκαλείς τον εξευτελισμό σου σε κάθε ανάρτηση. Τα ίδια πάθανε και κάτι χιτλερικές "στελεχάρες" που μας ζαλίζανε με την "οντολογία" και μετά τις απανωτές ιδεολογικές φάπες λούφαξαν και παράτησαν τον σχολιασμό ταπεινωμένοι.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

 Που είδες να γίνεται λόγος για το Πεδίο του Άρεως; Φαίνεται ότι στα στέκια που ψωνίζεσαι έχεις συνέχεια το φτωχό σου μυαλό απασχολημένο.

Άθλιε, πολιτικά αγράμματε, φιλελεύθερε Εβραίε, υπήρχαν κράτη πριν το αστικό νεωτερικό. Χυδαίο υποκείμενο, μόνο στον αγαπημένο σου φιλελευθερισμό πιστώνεις την έννοια κράτος; Αν είχες διαβάσει την πολιτική θεωρία του Ρομαντισμού και τον Άνταμ Μύλλερ θα γνώριζες ότι ακριβώς αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιεί. Το κράτος υπάρχει από την αυγή της ιστορίας (πριν ακόμα την πόλη -κρατος, ούτε την αρχαιοελληνική πολιτική ιστορία δεν γνωρίζεις σκουπίδι) και ασφαλώς η αυτοκρατορία είναι μια μορφή κράτους.

Στην τελευταία περίοδο του Δραγούμη υπήρχε εθνικιστικός ανταγωνισμός στα Βαλκάνια; Είσαι τόσο αμάθαστος; Από την έναρξη του ΑΠΠ υπάρχει κυρίως ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στα Βαλκάνια. Σέρβοι εναντίον Αυστροουγγρων, μετά Αγγλογάλλοι (με Αφρικανούς στρατιώτες στην Μακεδονία που βίασαν Ελληνίδες- αυτό δεν σε πείραξε βρωμιάρη ψευδο"ρατσιστή" γιατί μπορεί να ζήλεψες τα κορίτσια) εναντίον Αυστροουγγρων, Βουλγάρων και Τούρκων. Εμφύλιος σε Ελλάδα και σε αυτό που αργότερα έγινε αποδεκτό ως Αλβανία. Και στην συνέχεια επιβολή των όρων της Αντάντ όσο ο Δραγούμης ήταν στην εξορία. Όταν επέστρεψε η μόνη εστία έντασης υπήρχε στην Τουρκία.

Αυτός ήταν ο εθνικιστικός ανταγωνισμός στην ύστερη περίοδο του Δραγούμη, βρωμόπουστα; Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και ρωσικός εμφύλιος με τελική επικράτηση των μπολσεβίκων. Αυτό ήταν το σκηνικό στην ύστερη περίοδο του Δραγούμη. Βάσει αυτού του σκηνικού υποστήριξε τα όσα υποστήριξε.

Αν είχες κάποια διαφωνία με τις επιλογές του θα ήταν θεμιτό. Το να σερβίρεις αμορφωσια ανακατεμένη με την προσωπική σου ψυχική διαταραχή με την σφραγίδα των αμερικανικών και εβραϊκών μυστικών υπηρεσιών είναι που σε κάνει (εκτός από σεξουαλικό ομοφυλόφιλο) πουτανας γιο και πούστη μέχρι το μεδούλι της ψυχής σου.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράξενο να βλέπεις το Πεδίο του Άρεως σε ανάρτηση που αφορά τη μνήμη του Δραγούμη.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

χρονια πολλά στους Έλληνες εθνικιστές!

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Επίσης!

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Κάποιοι σχολιαστές είναι πραγματικά περιπτώσεις ψυχιατρικού ενδιαφέροντος. Μπαίνει ο άλλος σε άρθρο για εκδήλωση για τον Δραγούμη και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική αναφορά του αρθρογράφου στο κείμενο γράφει 2 παραληρηματικά σχόλια-επιθέσεις κατηγορώντας την λέσχη ως "προπαγανδιστές του Πούτιν", "προπαγανδιστές των Ρώσων", "ρωσοψεκασμένους", "κρυφό-ευρασιάτες φιλομπολσεβίκους" κτλ. Κορυφαίο ότι νιώθει την ανάγκη να σας αποκαλέσει και "ανιστόρητους" γιατί μιλήσατε για "οθωμανικό κράτος" λες και η αυτοκρατορία δεν είναι μορφή κράτους.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Έχω μια ειλικρινή απορία. Τι είναι αυτό που οδηγεί άτομα που προσδιορίζονται ως ε/σ να εστιάζουν μονομερώς, εμμονικά και με αστεία ρητορική στην Ρωσία; Ζούμε σε μια χώρα υπό νατοική κατοχή. Η επιρροή των ΗΠΑ στην πολιτική (εσωτερική και εξωτερική), κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου είναι συντριπτική. Οι εξωτερικοί μας εχθροί και τα κράτη με τα οποία έχουμε διαφορές είναι όλα μέλη του ΝΑΤΟ. Κι όμως, υπάρχουν άτομα που δήθεν πολεμούν για να ανατρέψουν την κατάσταση στην πατρίδα μας αλλά ταυτόχρονα κυνηγάνε μανιασμένα τους "ρωσοψεκασμένους" και "προπαγανδιστές του Πούτιν" στο διαδίκτυο γιατί τόλμησαν να ανεβάσουν ένα άρθρο για τον Δραγούμη.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Τα χρήματα με τα οποία πληρώνουν γνωστοί κύκλοι εδώ και δεκαετίες Στόκους, εστιάτορες, άτομα της ΧΑ και πάσης τάσεως ακροδεξιούς για να κρατούν όμηρο τον εθνικιστικό χώρο στην Δεξιά. Αυτό οδηγεί τα άτομα που φοράνε τον Ε/ς φερετζέ. Η διάθεση της αστικής εξουσίας να χειραγωγεί τα ανατρεπτικά κινήματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένοι βλάκες και αμόρφωτοι που πιστεύουν τους πληρωμένους opinion leaders.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Warlord

Έτσι ακριβώς τα βλέπω και εγώ. Αλλά πραγματικά με εκπλήσσει η βλακεία όσων το αναπαράγουν αμισθί. Πολύ χαμηλού νοητικού επιπέδου άτομα

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Προφήτης

Ξέρεις τι φοβερό πόλεμο κάνουν οι εστιάτορες στο σύστημα μαυροκέφαλε βρωμοελληναρά; Μιλάμε για μπαρουτοκαπνισμένους παλαιοσχολίτες. Οι άνθρωποι είναι υπέρ του Ευρώ, της ΕΕ, υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ της Αμερικής, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες (και καλά κάνουν καθώς μόνο οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυρίων σε αντίθεση με εμάς που το παίζουμε απόγονοι των Ελλήνων) και πολλά άλλα. Τα βάζουν με το σύστημα με το να το στηρίζουν. Παίζουν 4D chess οι άνθρωποι. Είναι μπροστά. Δεν είναι σαν και εσάς τους υπόλοιπους του καφέ αμάν και των ναργιλέδων. Ξέρουν απλά ότι κατά τας γραφάς ο δέκατος Κάλκι με την μορφή του Φύρερ θα έρθει κατά την δευτέρα παρουσία μόνο εάν είναι η ΝΔ στα πράγματα. Αλλά είστε τόσο μπούφοι όλοι οι τσιφτετελοέλληνες που δεν βλέπετε μπροστά σας από τον μπολσεβικισμό σας. Η προφητεία θα εκπληρωθεί. Και όταν εμείς θα έχουμε βγάλει τέσσερα χέρια εσείς θα έχετε ακόμη δύο για να κρατάτε το κομπολόι με το ένα χέρι και τον φραπέ με το άλλο. Ουστ!Ούντερμενσεν!

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Στήριξαν και ΝΑΙ το 2015. Μην το ξεχνάς και αυτό Προφήτη. Εκεί να δεις "αντισυστημικότητα" από την ελληνική ακροδεξιά. Αγκαλίτσες με Σαμαρά, Μειμαράκη, Μέρκελ και Γιούνκερ οι σκληροί "χιτλερικοί" εθνικοσοσιαλιστές.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Προφήτης

Και εάν θες να μάθεις μαυρόδερμε, πολύ καλά έκαναν! Αλλά που να καταλάβετε εσείς! Ως γνήσιοι ρομαντικοί περιμένετε τηλεγράφημα από τον Στάλιν! Και επειδή είμαι σίγουρος ότι εάν σου έκανα κεφαλομέτρηση το κρανίο σου δεν θα είχε Άριες διαστάσεις, θα στα πω απλά για να καταλάβεις. Είναι λογικό τα εστιατόρια να στηρίζουν Μέρκελ και Γιούνκερ. Είναι Γερμανοί αγαπητέ! Άρα και Άριοι! Η κυρία Μέρκελ μεγάλωσε με γαλλικά και πιάνο, όχι σαν και εσάς  τους Πελασγούς, με ισπανικά και κλαρίνο. Ήταν, και είναι, καθήκον κάθε γνήσιου εθνικοσοσιαλιστή μετά την πρωινή προσευχή στο Αδόλφο και αφού πει τρία "Χίτλερ ημών" να περάσει από τα τοπικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να τραβήξει χαιρετούρα στην εικόνα Σαμαρά - Μητσοτάκη. Μετρημένα τα λόγια σας μπουζουκομανιασμένοι!

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Πως πάνε ως τώρα οι πωλήσεις του Ράσκιν; Το βιβλίο με έχει ενθουσιάσει προσωπικά. Μπορείτε να κάνετε σπόιλ για τον επόμενο τίτλο ή το κρατάτε έκπληξη ;

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Ωραία πάει στην αγορά ο μπάρμπα Γιάννης. Αν και τα βιβλιοπωλεία πεθαίνουν, οι εκδότες υποφέρουν και η κατάσταση είναι τραγική.

Για τα επόμενα βιβλία δεν γίνεται να αναφέρουμε κάτι. Όταν κυκλοφορήσουν θα τα δείτε.

Κυριακή, 04 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

"Με τους Βούλγαρους ηρέμησαν σταδιακά τα πράγματα", είπε ο διδάκτορας, προφανώς αγνοώντας τι συνέβη την περίοδο 1941-1944 και είναι λογικό να τα αγνοεί διότι δεν τα ξέρει. Το παραδέχτηκε σε κάποια παλιότερη ανάρτηση ότι δεν έχει μελετήσει επαρκώς μεταπολεμική ελληνική ιστορία, τον προκάλεσα να παραθέσει βιβλιογραφία όπως εγώ έπραξα, είπε ότι θα το κάνει (και μάλιστα με ύφος ότι δήθεν θα με ξεφτιλίσει όταν το κάνει), αλλά το μόνο που έκανε ήταν να σβήσει την ανάρτηση όπου ειπώθηκαν τα συγκεκριμένα σχόλια! Ξεκίνα να ενημερώνεσαι αρχικά από το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου και έπεται συνέχεια.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Για την μεταπολεμική ιστορία γράφεις και παραθέτεις ως παράδειγμα την περίοδο 1941-1944. Και θες να σου απαντήσω στα σοβαρά;

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Πανικός σε αντιφασίστες και νεοδημοκράτες. Εκνευρισμός και προσωπικές επιθέσεις. Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. συνέχισε να τους γλεντάς μέχρι τελικής πτώσης. Ευχαριστούμε για το θέαμα και μην πτοήστε.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Εμείς θα κουραστούμε; Όχι ρε φίλε. Μόνο οι ασθένειες μπορούν να μας πτοήσουν. Μέχρι τέλους θα ισοπεδώσουμε όσους κακοπροαίρετους δεξιούς και μαρξιστές κάνουν το λάθος να μπουν εδώ μέσα. Θα φάνε καλά και θα φύγουν χορτάτοι μην ανησυχείς.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Εγώ πάντως βλέπω ότι υπάρχουν όλες οι αναρτήσεις. Ποια ανάρτηση έσβησε εκπρόσωπε των "Ε/Σ" τραβεστί; Όλες τα άρθρα μπορούν να διαβαστούν στις παλαιότερες αναρτήσεις. Αν νομίζεις ότι οι αναγνώστες του ιστολογίου είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο αυτοί που συνεχίζουν να σε ανέχονται στο στάβλο τότε εσύ είσαι ο ηλιθιότερος των ηλίθιων.

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Δεν σβήσαμε καμία ανάρτηση φίλε. Όπως το γράφεις. Όλες βρίσκονται στην ενότητα των "Παλαιότερων Αναρτήσεων". Σβήσαμε τα πορνογραφικά σχόλια που έγραψε ο εν λόγω. Αυτά συμβολίζουν τον όρο "αναρτήσεις

Ανώνυμος/η
Και γιατί να είναι ο Καλέτζης και να μην είναι η Ουρανία στα σχόλια;
Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Ανώνυμος/η
Μεγάλη κάψα έχεις για τα πνευματικά δικαιώματα των πουστροκαλιαρντών σου. Νοιώθεις τον ανταγωνισμό και φοβάσαι μη σου πάρουν τα πρωτεία του παρενδυσία; Εσυ ο τα πάντα διέπων και άρχων των σκιών; Ο μέγας μάγιστρος του διαδικτύου; Ο προκαθήμενος του Καθιδρύματος; Ο Αρίστος του φραπέ;
Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΓΡΑΦΗ
Ανώνυμος/η
"Κλείσε ραντεβού επειγόντως με έναν ψυχίατρο. Αν καθυστερήσεις μπορεί να τον προλάβει ο μπόγιας πριν την βραδινή σου έξοδο στο Πεδίο του Άρεως."

"... σε κάνει (εκτός από σεξουαλικό ομοφυλόφιλο) πουτανας γιο και πούστη μέχρι το μεδούλι της ψυχής σου."

"Άντε μουνοπανάκι που θα μιλήσεις και για πατρίδα."

Αυτά τα ρομαντικά "καλιαρντά" τα έγραψες εσύ. Φανερώνουν τα εσώψυχα σου. Και απορείς που σού έγραψα ότι μιλάς σαν γριά τσατσά. Από αβροφροσύνη το είπα. Κίναιδο αθίγγανο θα έπρεπε να σε αποκαλέσω από τον τρόπο που εκφράζεσαι. Και πιάνεις και στο βρωμόστομα σου τον Ruskin..! Άσε λοιπόν τους ρομαντικούς καλιαρντο"εθνικισμούς" και λύσε πρώτα το πρόβλημα της σεξουαλικής σου ταυτότητας που σε βασανίζει. Το να βρίζεις δεν σε κάνει άντρα, την έλλειψη ανδρισμού σου πιστοποιεί.

Άντε πήγαινε τώρα για τον προσφιλή σου περίπατο στο Πεδίο Άρεως, μπορεί να βρεις κανέναν intersexual Αλγερινό να ακούσει τον πόνο σου.
Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης
Επειδή τα άτομα μη προσδιορισμένου φύλου δεν έχετε πάει ποτέ στο γήπεδο δεν γνωρίζεις ότι αυτή είναι η φρασεολογία με την οποία μεγαλώσαμε γενιές οπαδών στα ελληνικά γήπεδα. Εκεί που οι κουνιστοί γέροι σαν και του λόγου σου δεν τολμούσατε τα χρόνια τα παλιά να περάσετε ούτε απ'έξω. Άντε το πολύ να περιμένατε να τελειώσει το ματς για να μπείτε και να στριμωχτείτε στα τρένα με τους ενθουσιώδεις φιλάθλους.

Για αυτό λοιπόν μην κρίνεις από τον εαυτό σου. Αυτή η φρασεολογία είναι αντρική και λαϊκή. Δεν είναι τα καλιαρντά που διάβασες στο περιοδικό της ΑΚΟΕ.
Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Τι κάνεις ρε φίλε; Περιγράφεις την καθημερινότητα σου; Τόσο πολύ σιχαίνεσαι τον εαυτό σου για αυτό που είσαι που μας δίνεις τα αυτοβιογραφικά σου στοιχεία σε μορφή προσβολής προς τον Σταμάτη; Τόσο εθισμένος είσαι στην ξεφτίλα; Προφανώς μισείς το τι είσαι για αυτό θέλεις να σε διασύρουν. Και τώρα διασύρεις εσύ τον εαυτό σου! Τι σε νοιάζει που είσαι ομοφυλόφιλος έτσι και αλλιώς; Φιλελεύθερος είσαι με χιτλερική εσάνς. Δεν έχεις θέμα εντός των νεοδημοκρατικών κύκλων στους οποίους κινείσαι. Έτσι κι αλλιώς πολλά μέλη της νέας δημοκρατίας κοινή ζωή με την δική σου έχουν. Πρέπει να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να προχωρήσεις.
Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Εντάξει, έχεις ξεδιπλώσει το “ρομαντικό” κωμικό σου ταλέντο σε πρωτόγνωρες διαστάσεις. Και έχεις ομολογήσει παράλληλα το κουσούρι σου. Αφού έχεις αναγάγει την γηπεδική βωμολοχία η οποία υπεραντισταθμίζει με αναφορές σε γεννητικά όργανα το σύμπλεγμα ευνουχισμού που σας/σε διακατέχει και σε ορίζει, μας έχεις δώσει εσύ ο ίδιος το ψυχογράφημα σου με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Συνέχισε να κυλιέσαι ασύστολα μέσα στον εσωτερικό σου βούρκο.
Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης
Μην κάνεις το λάθος να κρίνεις τους άλλους με φροϋδική ανάλυση. Εσύ χιτλερικέ θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι η ψυχανάλυση και οι βλακείες του Φρόυντ θεωρούνταν εκφυλισμός στο τρίτο Ράιχ. Ασχέτως αν την χρησιμοποιείτε οι συμπλεγματικοί της αδελφότητας των θάμνων.

Δεν επαναλαμβάνω ότι σε έχει σιχαθεί το σύμπαν. Αυτό είναι γνωστό πλέον. Σε όλο τον χώρο.
Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Ο Τέλης έμαθε ψυχανάλυση από την Ουρανία. Άλλη μια πολιτικός με σκληρές ιδεολογικές αναφορές στη γερμανική δεκαετία του '30 που καταφέρνει ταυτόχρονα να είναι και φροϋδική. Τσίρκο Μεντράνο ο χώρος με κλόουν ακροβάτες τους βετεράνους της γενιάς του Πολυτεχνείου και τους κλώνους τους.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Επαναλαμβάνω. Έχεις αναγάγει την χύδην βωμολοχία σε ιδεολογία για να καλύψεις το γεγονός ότι με αυτήν υπεραντισταθμίζεις το σύμπλεγμα ευνουχισμού που σε διακατέχει. Η περίπτωση σου είναι τετριμμένη. Και ο Φρόυντ και ο Μέγκελε θα έκαναν για εσένα την ίδια διάγνωση. Η προτεινόμενη θεραπεία θα διέφερε μόνο.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης
Επαναλαμβάνω. Πέρα από την προβολή των ερωτικών σου διαστροφών σε περιπτώσεις τρίτων προσώπων έχεις το θράσος να θεωρείς ότι είσαι χιτλερικός και ταυτόχρονα να υιοθετείς την σκέψη του Φρόυντ. Είναι άλλη μια κωμικοτραγική αντίφαση της ανύπαρκτης ιδεολογικής σου συγκρότησης. Ο Φρόυντ και εσύ θα είχατε παρόμοιο τέλος στο τρίτο Ράιχ.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Η πουστέλα, το πλέον διαστροφικό και συμπλεγματικό άτομο στον χώρο, με τις σιχαμένες εμμονές του και τα άρρωστα πάθη, η απόλυτη προσωποποίηση του ομονοιάκια παρενδυσία, του κάκοσμου ποινικού, του φιλέκδικου ομοφυλόφιλου και του μεγαλομανούς χαφιέ πλέον κάνει ημιεπώνυμες διαγνώσεις σε τρίτους. Θαυμάστε τον.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Άγνωστος Χ
Φροϋδικοί και ναζιστές μόνο ο Καλέντζης και η Ουρανία είναι στον κόσμο. Δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αλλού αυτό το ξεφτιλίκι. Να που έχουν και κάτι κοινό τα δυο τους.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Ο φροϋδικός Μένγκελε. Όπως λέμε ο φουκωικός Μεταξάς. Βέβαια με τις γνώσεις που έχεις και τα μυαλά που κουβαλάς μπορεί να το έλεγες και αυτό.
Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Ακόμη κατρακυλάς και κουδουνίζεις άδειε τενεκέ. Και χρησιμοποιείς και φροϋδική ορολογία χωρίς να καταλαβαίνεις τι κάνεις λόγω έλλειψης στοιχειώδους παιδείας προφανώς ( "προβολή των ερωτικών σου διαστροφών σε περιπτώσεις τρίτων προσώπων"). Αφού λοιπόν χρησιμοποιείς ψυχανάλυση πεζοδρομίου, υπέστης ψυχανάλυση ακαδημαΪκή και έγκυρη. Φυσικά επειδή συν τοις άλλοις είσαι και τελείως ανιστόρητος, αγνοείς ότι το ναζιστικό καθεστώς, όχι μόνο δεν εκτέλεσε τον Φρόυντ, αλλά τον άφησε να φύγει από την Αυστρία , και ο Φρόυντ, όταν τού ζήτησαν να δηλώσει ότι τού φέρθηκαν καλά, συμφώνησε και προσέθεσε την ... φιλοφρόνηση "Συνιστώ ανεπιφύλακτα την Γκεστάπο στον καθένα". (Εκτός τού ότι θεωρούσε την Αμερική χειρότερη από την ναζιστική Γερμανία.) Και φυσικά είσαι τόσο αξιοθρήνητος που δεν μπορείς να γράψεις κάτι δικό σου και επαναλαμβάνεις και παπαγαλίζεις αυτά που σού γράφω εγώ. Ακόμα και οι βρισιές σου αντιγραφές από χουλιγκάνια και πρεζόνια των γηπέδων είναι. Συνέχισε τώρα να χτυπιέσαι προσπαθώντας να αποδείξεις ότι είσαι κάποιος άλλος. Αλλά σκέψου ότι εκτός από την ψυχανάλυση που είναι ακριβή υπάρχουν και φάρμακα για την περίπτωση σου.
Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης
Για το αν είναι κάποιοι άλλοι οι υπόλοιποι σχολιαστές σε αφήνω στην δική τους κρίση. Σου χαλάει το αφήγημα ότι δεν υπάρχουν αναγνώστες να συμφωνούν μαζί μου που βιάστηκες να γράψεις περιχαρής σε σε σχόλιο που δεν δημοσιεύτηκε.

Η φράση "προβολή των ερωτικών σου διαστροφών σε τρίτα πρόσωπα" είναι μια εμπειρική διαπίστωση σε καθημερινή ορολογία και όχι χρήση ψυχαναλυτικής ορολογίας. Ψυχανάλυση δεν χρησιμοποιώ. Το ομολογώ. Αλλά και να την χρησιμοποιούσα εγώ δεν είμαι χιτλερικός, καραγκιόζη. Μην κρύβεις τις τραγελαφικές σου αντιφάσεις, στρουθοκάμηλε. Χιτλερικός και θιασώτης μιας εβραϊκής ψευδοεπιστήμης; Πόσο σχιζοφρενής μπορεί να είσαι;

Δικά μου καλιαρντά δεν μπορώ να γράψω επειδή δεν έχω σχέση με την κοινωνική ομάδα που τα επινόησε. Σε αυτό συμφωνούμε. Αναγκάζομαι να επιστρέφω τα δικά σου στον γνήσιο εκφραστή τους.

Θα επέστρεφα και την συμβουλή να συνεχίσω να χτυπιέμαι. Θα σε συμβουλεύσω να συνεχίσεις να χτυπιέσαι εσύ σε κανέναν τοίχο μήπως και πέσουν τα προφυλακτικά από τον πισινό σου.
Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η
Ομολογώ ότι έκανες μία πρόοδο. Στην τελευταία φράση έγινες ο αυθεντικός εαυτός σου, μίλησες επιτέλους το ιδίωμα που προσιδιάζει στο ήθος και στις έξεις ενός "διδάκτορα" τού κώλου όπως εσύ.
Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης
Ακριβώς το ίδιο είχε απαντήσει ο Φρόυντ όταν τον ενημέρωσαν ότι το τρίτο Ράιχ έκαιγε τα βιβλία του. "Στον μεσαίωνα θα με είχαν κάψει τον ίδιο, τώρα καίνε τα βιβλία μου. Υπάρχει πρόοδος".

Τελικά μήπως είσαι Εβραίος εκτός από ομοφυλόφιλος και παρακρατικός;

Πάντως το απόσπασμα του Φρόυντ έχει ενδιαφέρον. Δείχνει ότι έβλεπε τον εθνικοσοσιαλισμό σαν μια συνέχεια της μεσαιωνικής societas civilis. Όχι σαν συνέχεια του φιλελεύθερου Διαφωτισμού και των νεωτερικών θεωριών ρατσιστικού δαρβινισμού.

Έχει και άλλα ενδιαφέροντα σημεία ο Φρόυντ στους πολιτικούς του σχολιασμούς. Είχα γράψει στο παρελθόν για αυτά αλλά το γέρικο μυαλό σου σε προδίδει.

Πήγαινε τώρα στην λεωφόρο Συγγρού να συναντήσεις τα αγόρια σου και μην ξεχάσεις να τους πεις ότι τα αδέλφια του Φρόυντ πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του τρίτου Ράιχ, τα βιβλία του ήταν τα πρώτα που κάηκαν από τον Χίτλερ και την ψυχανάλυση την θεωρούσαν εκφυλισμένη εβραϊκή επιστήμη, όπως έγραψα πιο πάνω.

Εφόσον είσαι τραβεστί χιτλερικός μπορεί να πιστέψεις ότι είσαι φροϋδικός και χιτλερικός ιδεολογικά την ίδια στιγμή.

Ανώνυμος/η

Πάνε για φούντο τα εστιατόρια και δεν υπάρχουν και άλλα χοτ σποτ για να διορίσει ο Μητσοτάκης τα γκαρσόνια του διοικητές τους ρε γαμώτο. Άνεργους σας άφησε ο πολιτικός αντιδιαφωτιστικός Ρομαντισμός. Κρίμα ρε παιδιά. Κωλόπαιδα της λέσχης !!

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Αρχειοθετήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών από την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη.

Πως γίνεται ΠΑΝΤΑ , όλες μα ΟΛΕΣ οι δικαστικές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής υφής τα τελευταία χρόνια να ευνοούν ή να συνηγορούν ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ με την γραμμή και τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας ρε παιδιά; Μήπως είχαν δίκιο οι Τσίπρας, Παππάς και Πολάκης (από κομματικό συμφέρον βέβαια δικό τους) που πρώτα θέλανε να ξηλώσουν το σάπιο μνημονιακό καθεστώς στην δικαιοσύνη και να αλώσουν τους "αρμούς" του συστήματος εξουσίας των εκσυγχρονιστών τελικά;

Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Ήθελε ο Τσίπρας να ξηλώνει το δικαστικό παρακράτος; Όρεξη για ανέκδοτα έχεις ρε μεγάλε;

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Kαλά ρε φίλε, δεν είναι και κάτι δύσκολο να το αντιληφθείς αυτό για να χρειάζεται η αναφορά σε Παππά και Πολάκη (λολ). Εδώ, αν θυμάμαι καλά, και σε συστημικές δημοσκοπήσεις η εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη κινείται σε ποσοστά 20-25%.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Δεν σας προβληματίζει κάπως το γεγονός ότι το καθεστώς αποδέχεται την ιστορική προσωπικότητα του Ίωνα; Ιδρύματα, δρόμοι και ανδριάντες αφιερωμένοι στην μνήμη του. Εκδόσεις από συστημικούς καθηγητές. Γενικά ο Δραγούμης δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση τον "τρόμο" του εθνικιστή ως φιγούρα σε κάποιον που δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική, ούτε έχει ταυτιστεί οργανικά ή κινηματικά ποτέ με κάποια εθνικιστική κίνηση της εποχής του.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Ακριβώς για αυτό είναι επικίνδυνος. Αυτοί που προξενούν τρόμο είναι τα καμμένα χαρτιά της ιστορίας. Είναι εκείνοι στους οποίους στήνεται ο επικοινωνιακός μύθος του Hollywood nazi ή του κακού και βλάκα ακροδεξιού.

Για αυτό ακριβώς η Δεξιά προσπαθεί με νύχια και δόντια να αλλοιώσει την πολιτική κληρονομιά όσων εθνικιστών δεν μπορούν να χρεωθούν με κάποιο ιστορικό κακό και να τους παρουσιάσει ως δικούς της ή τουλάχιστον για εκείνη ως μη εθνικιστές.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Συμβουλή προς νεότερους στον αγώνα:

Η αμετροέπεια είναι ΚΑΚΙΣΤΟΣ σύμβουλος.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Απάντηση προς τους παλαιότερους. Ή θα σώσετε την αξιοπρέπειά σας έστω και στα γεράματα, αποδεχόμενοι την ζημιά που κάνατε στην εθνικιστική ιδέα, με το να αποχωρήσετε σιωπηλά ή θα σας αναγκάσουμε να βγάλετε τον σκασμό.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια για την φλεφαλο απλά την άποψη μου θα γράψω για λόγους δικαιοσύνης. Δεν είναι η τελα στα πολλά τελευταία σχόλια. Ποιος ή ποια είναι δεν ξέρω αλλά ο εθνικός μας π@ δεν ξεχνά να γράψει ποτέ με ύφος επιτηδευμένο

Φιλικά Dredd

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ο κύριος ΑΗΚ είναι ευγενικός. Ουδέποτε θα καταδεχόταν να αφιερώσει έστω και λίγα δευτερόλεπτα του γεμάτου υποχρεώσεις βίου του προκειμένου να καταπιαστεί με κουκουλοφόρους θαμώνες διαδικτυακών καφενέδων.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Όλη μέρα στα φεσημπουκ είναι ο κύριος ΑΗΚ, εκεί ξοδεύει τον γεμάτο υποχρεώσεις βίο του. Βιοπαλαιστής του φραπέ.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Σαν σήμερα το 1990 με αφορμή την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ (όπου οι Αμερικάνοι ξεγέλασαν τον Σαντάμ λέγοντάς του ότι έχει το πράσινο φως να εισβάλει, και μετά βάζανε την κόρη του Εμίρη του Κουβέιτ να το παίζει νοσοκόμα στο CNN και να λέει ιστορίες για μωρά πεταμένα από τις θερμοκοιτίδες από Ιρακινούς στρατιώτες), ο αμερικάνικος στρατός πάτησε πόδι αρχικά στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια ως σήμερα έχει φτάσει να έχει καμιά σαρανταριά βάσεις στη Μέση Ανατολή.

7 Αυγούστου 1990 λοιπόν, και δυο μπαρουτοκαπνισμένοι Αιγύπτιοι, πρώην αξιωματικοί του στρατού της χώρας τους, που όμως είχαν εκδιωχθεί από την Αίγυπτο το 1981 για συμμετοχή στη δολοφονία του προέδρου Σαντάτ, κι είχαν καταφύγει στο Αφγανιστάν όπου για μια δεκαετία πολεμούσαν τους Σοβιετικούς με τη βοήθεια των Αμερικανών, ο Σαΐφ αλ-Αντέλ και ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, διάβαζαν τα επίκαιρα κάπου στην Καμπούλ και συζητούσαν: "Καλά, εμείς (οι Άραβες, οι Μουσουλμάνοι) δώσαμε τόσο αίμα για να διώξουμε τους Σοβιετικούς, γιατί; Για να μας κάτσουν στο σβέρκο οι Αμερικάνοι;"

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαΐφ και ο Μοχάμεντ, ως τότε, ανήκαν σε εκείνη την κατηγορία ανδρών τους οποίους ο Ρήγκαν αποκαλούσε freedom fighters και τα opening credits του Rambo 3 (με τον Σπύρο Φωκά!) εκθείαζαν ως brave Mujahideen of Afghanistan. Αλλά ακριβώς οχτώ χρόνια μετά, στις 7 Αυγούστου 1998, όταν δύο φορτηγά, το καθένα φορτωμένο με 2 τόνους ΤΝΤ, ανατίναζαν τις δύο αμερικάνικες πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία, με 224 νεκρούς, ο αρχηγός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, Κλίντον, έπρεπε να βγει στον λαό του και να τον ενημερώσει ότι οι brave Mujahideen ή freedom fighters που είχαν στείλει τα δύο φορτηγά, ήταν ο Σαΐφ αλ-Αντέλ και ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, επιχειρησιακοί διοικητές της αλ-Κάιντα.

Κι ο Μπιλ, όπως κάθε POTUS που σέβεται τον εαυτό του, δεν το έκανε. Αντ' αυτού, βομβάρδισε το Σουδάν (από όπου όμως ο Μπιν Λάντεν και οι διοικητές του είχαν εκδιωχθεί από το Μάιο του 1996), και πάλι όχι καμιά στρατιωτική βάση, αλλά το μοναδικό ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ της χώρας. Από τους βομβαρδισμούς που αποκλήθηκαν "Monica's bombs" (γιατί έγιναν μπας και ξεχάσει ο κόσμος το σκάνδαλο του Μπιλ με τον λεκέ και τη Λεβίνσκι) εκατομμύρια Σουδανοί έμειναν χωρίς φάρμακα για μήνες.

 

Κάπου ανάμεσα στις 7 Αυγούστου 1990 και στις 7 Αυγούστου 1998, ο κοντυλοφόρος του Κλίντον, ο Σάμουελ Χάντινγκτον, έγραφε στον Πόλεμο των Πολιτισμών: "Η Δύση κέρδισε τον κόσμο όχι με την ανωτερότητα των ιδεών ή των αξιών ή της θρησκείας της […] αλλά με την υπεροχή της στην εφαρμογή οργανωμένης βίας. Οι δυτικοί συχνά ξεχνούν αυτό το γεγονός. Οι μη δυτικοί δεν το ξεχνούν ποτέ."

Στη μνήμη, λοιπόν, των θυμάτων του Κόλπου που ξεκινούσε σαν σήμερα το 1990, στη μνήμη των θυμάτων των βομβών του 1998 και των Σουδανών που έχασαν τη ζωή τους από τα αντίποινα του Κλίντον, και στη μνήμη όσων αναμένεται να τη χάσουν στον νέο πόλεμο που ετοιμάζει πυρετωδώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή, οφείλουμε κι εμείς να μην ξεχάσουμε ποτέ το γεγονός που επισημαίνει ο Χάντινγκτον.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Τι γνώμη έχετε για τις ταραχές στην Αγγλία; Οι γηγενείς έχουν ξεσηκωθεί για τα καλά και τα βάζουν στα ίσια με την αστυνομία, το παρακράτος των αντιφασιστών και τις συμμορίες των αλλοδαπών. Πρώτη γραμμή οι γηπεδικοί που εδώ στην Ελλάδα κάτι "Πατριάρχες" του κώλου τους αποκαλούσαν "αλήται" και δεν θέλανε καμία συσχέτιση του εθνικιστικού κινήματος με αυτούς.

Τρίτη, 06 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Η αγανάκτηση των ευρωπαϊκών λαών για την παγκοσμιοποίηση και την μετανάστευση είναι δεδομένη. Όμως χειραγωγείται από το εβραϊκό κεφάλαιο. Η EDL είναι μια εκφυλισμένη εκδοχή αγγλικού εστιατορίου. Η αγανάκτηση του κόσμου στρέφεται κατά των μεταναστών μουσουλμάνων αλλά όχι κατά των σχεδιαστών της παγκοσμιοποίησης (της οποίας η μετανάστευση είναι εργαλείο) διαχειριστών του εβραϊκού κεφαλαίου.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

"Το συνταγματικόν πολίτευμα είναι πολύ σύμφωνον με τας φιλελευθέρους και βασιλικάς συγχρόνως αντιλήψεις του έθνους. Η έννοια "Βασιλεύς" είναι βαθιά χαραγμένη, κατά παλαιότατην παράδοσιν, εις την ψυχήν την Ελληνικήν, αλλά και η λαϊκή αντιπροσωπεία είναι επίσης Ελληνικώτατον προϊόν. Εκλογαί εγίνοντο ανέκαθεν των κοινοτικών αρχών, και επί Τουρκοκρατίας ακόμη. Έχω την πεποίθησιν ότι οι θεσμοί δυσκόλως κινδυνεύουν εις την Ελλάδα...Εν γένει το συνταγματικόν πολίτευμα, όταν εφαρμόζεται ειλικρινώς και πιστώς από όλους τους πολιτειακούς παράγοντας, καμμίαν υπέρβασιν εξουσιών δεν παράγει ούτε άνωθεν ούτε κάτωθεν, έχει δε διά την Ελλάδα την καλητέραν από τα άλλα πολιτεύματα προσαρμογήν".

Ίων Δραγούμης "Προγραμματικοί Πολιτικοί Στοχασμοί", 1916

Τι συμπεράσματα μπορεί κάποιος να αποκομίσει από το πλέον σαφές κείμενο του Δραγούμη περί οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας;

1) ότι ο "αντιδιαφωτιστικός πολιτικός ρομαντισμός", ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αντικοινοβουλευτισμό (βλ. σελίδες 116-117 της διατριβής του Σταμάτη), παέι περίπατο

2) Ότι ο Δραγούμης ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ εθνικιστής, προσαρμόζει την κατάσταση (πραγματικότητα) βάσει της ιστορίας, της ψυχοσύνθεσης και ιδιοσυγκρασίαςς του έθνους του. Κοινώς, βυθίζεται στην ιστορία του έθνους και την μελετάει και με βάση αυτό, καταλήγει στο τι θεωρεί κατάλληλο πολίτευμα για τους Έλληνες ειδικώς και όχι γενικώς και αορίστως! Δεν είναι δηλαδή ένας ιδεοληπτικός βαρεμένος ο οποίος μελετάει κάποιους ξένους στοχαστές, συγκεκριμένης ιδεολογίας και με βάση τα ιδεολογικά του κολλήματα, να προσπαθεί να προσαρμόσει την πολιτική ζωή του έθνους σε αυτά (για ποιούς χτυπάει η καμπάνα;).

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ρε τύπε που την βρήκες την διατριβή του Σταμάτη εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί αυτή ακόμα και παραπέμπεις σε σελίδες; Δεν μας στέλνεις και εμάς το λινκ;

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Ευχαριστώ θερμά για την χάρη που μου κάνεις να σε οδηγήσω σε διασυρμό.

Καταρχάς το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε πριν την μεγάλη έξαρση του Εθνικού Διχασμού. Αναθεωρήθηκε μέσα από την αρθρογραφία (αλλά και τις ημερολογιακές σημειώσεις του στην συνέχεια).

 

Δεύτερον στις συγκεκριμένες σελίδες της διατριβής γράφω ότι στα πλαίσια της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού διαμορφώθηκαν δύο εναλλακτικές προτάσεις κρατικής συγκρότησης απέναντι στο φιλελεύθερο αστικό κράτος της νεωτερικότητας. Η μία είχε ολοκληρωτικό προσανατολισμό (Άνταμ Μύλλερ, Φίχτε) και η άλλη συντηρητικό (Έντμουντ Μπερκ). Υπήρχαν και ενδιάμεσα μοντέλα που συνδύαζαν τα δύο σχήματα. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το απόσπασμα του κειμένου που παραθέτεις είναι πολύ κοντά στην σκέψη του Έντμουντ Μπερκ σημαίνει ότι δεν τον έχεις διαβάσει.

Έχεις χρόνο ακόμα. Μέχρι να φτάσεις ογδόντα ετών μπορεί να προλάβεις να μάθεις τον Ρομαντισμό.

Όπως βλέπεις δεν χτυπάει καμπάνα. Κουδούνια χτυπάνε για να σε ξεφωνίζουν.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

ΥΓ. Επίσης το συνταγματικό σύστημα που πρόκρινε ο Δραγούμης ήταν εκείνο που έδινε δύο παλάτι την δυνατότητα να παρεμβαίνει κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης. Ένας από τους λόγους αυτής της έμφασης στο Σύνταγμα ήταν ότι άφηνε δυνατότητες παρέμβασης στον Κωνσταντίνο που έβαζαν φρένο στην πολιτική του Βενιζέλου.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Το πόσο έχουν λυσσάξει οι τσάτσοι της πρεσβείας με τον Δραγούμη πρέπει να μας κάνει να πέσουμε με τα μούτρα στα βιβλία του. Ήδη παρήγγειλα το Όσοι ζωντανοί. Με ποια σειρά να διαβάσω τα βιβλία Σταμάτη;

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Όσοι ζωντανοί και Ελληνικός Πολιτισμός είναι κείμενα στα οποία παίρνεις μια πολύ καλή εικόνα της πολιτικής του σκέψης. Μετά τα Σαμοθράκη και Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Στην Πέργαμο και στην βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ την βρήκε, φίλε.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Αυτό που ο κάθε άκυρος νομίζει πως θα παραμυθιάσει εμάς τους αναγνώστες της σελίδας πετώντας τσιτάτα και αποσπάσματα (χώρος, χρόνος, απευθυνόμενο κοινό;;;), είναι τραγικό. Λες κι είμαστε τίποτα στόκοι που κάνουμε φόλοου Άθενς Φάινεστ, ΜοΣ και Γλίφο εδώ μέσα. Λες και δεν έχουμε καν ξεφυλλίσει τα έργα του Δραγούμη, τα ημερολόγια του,

την αρθρογραφία του, μελέτες σοβαρών διανοητών και δεν ξέρουμε τίποτα για τότε ιδεολογικά ρεύματα και ιστορικά γεγονότα (κι όχι μόνο εκείνης της εποχής φυσικά). Δεν αφήνετε τα πολιτικά να πάτε για καμμιά βουτιά;;; Παραμυθιάστε καμμιά γυναίκα στα μπιτσόμπαρα τουλάχιστον, όλο και κάποια θα βρείτε. Θα κάνετε κι ένα καλό στον Χώρο -και στους εαυτούς σας- με την απουσία σας.

ΥΓ Τουλάχιστον σταματήστε να πρήζετε τα παιδιά αυγουστιάτικα.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Στο παιδί που ρωτά για την βιβλιογραφία: διάβασε και τον έκτο τόμο των ημερολογιακών σημειώσεων (εκδ Ερμής) για να δεις πώς προσέγγισε τον σοσιαλισμό την περίοδο που ήταν εξόριστος στην Κορσική.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Απατεωνάκο διδάκτορα, γράφεις στη διατριβή σου ότι τόσο στο συντηρητικό, όσο και στο ολοκληρωτικό μοντέλο ανιχνεύεται αυταρχισμός. Από που προκύπτει αυταρχισμός σε αυτά που έγραψε ο Δραγούμης; Ο οποίος μάλιστα μιλάει για "φιλελεύθερες αντιλήψεις του έθνους"; Γράφεις "Αναθεωρήθηκε μέσα από την αρθρογραφία (αλλά και τις ημερολογιακές σημειώσεις του στην συνέχεια)", το οποίο είναι απλά ψέμα, διότι πουθενά έκτοτε δεν κατέθεσε ο Δραγούμης ολοκληρωμένη πρόταση πολιτειακού μοντέλου/πολιτεύματος.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Μην εκνευρίζεσαι. Απλά αποδέξου τον διασυρμό . Μόνος σου τον προκάλεσες. Πάρε τις ευθύνες των πράξεών σου.

Ο όρος "αυταρχισμός" είναι γενίκευση και αοριστολογία. Δεν αποτελεί αναλυτική κατηγορία στην μεθοδολογία της έρευνάς μου και κυρίως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ως όρος της πολιτικής ανάλυσης. Αυταρχισμό μπορείς να βρεις σε όλα τα πολιτεύματα. Δεν είναι μονοπωλιακό γνώρισμα κάποιου εθνικιστικού πολιτεύματος ούτε της ιδεολογίας του αντιδιαφωτιστικού πολιτικού Ρομαντισμού.

Αλλά αν τον ψάχνεις στον Δραγούμη, ηλίθιε, η υπεράσπιση του Συντάγματος εκ μέρους του επαναλαμβάνω ότι έγινε γιατί έδινε την δυνατότητα στον βασιλιά να παρεμβαίνει αυθαίρετα στην εξωτερική πολιτική και να ματαιώνει πολιτικές της εκλεγμένης πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος. Υπό την οπτική του Βενιζέλου και των φιλελευθέρων της εποχής αυτή ήταν μια αυταρχική πολιτική επιλογή. Να λοιπόν ο αυταρχισμός στον Δραγούμη.

Για αυτό ο Βενιζέλος φλέρταρε επικοινωνιακά με το επιχείρημα και της αλλαγής του πολιτεύματος από τον εθνικό διχασμό και μετά. Όσον αφορά το Σύνταγμα έκανε δικές του ερμηνείες ακριβώς για να παρακάμψει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο "αυταρχισμό" του Δραγούμη και του Κωνσταντίνου. Θες δεις τι έγραφε ο Δραγούμης όταν ο Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργούσε την βασιλεία και θα την αντικαθιστούσε με αβασίλευτη δημοκρατία. Διάβασε το άρθρο "Δεν θέλομεν".

Αλλά εφόσον διάβασες την διατριβή μου θα είδες στο τέλος ότι αναλύω αυτό το θέμα. Θα είδες ότι όλοι σχεδόν οι αντιφιλελεύθεροι πολιτικοί, από τον Χίτλερ μέχρι τον Λιμονωφ, όταν βρίσκονταν μπροστά στον κίνδυνο του περιορισμού των πολιτικών τους ελευθεριών επικαλούνταν τα επιχειρήματα της φιλελεύθερης θεωρίας για να ελιχθούν και να προβοκάρουν την αντίφαση των φιλελευθέρων αντιπάλων τους. Λες να εξετάσουμε και τον Χίτλερ ως παράδειγμα φιλελεύθερου αντιαυταρχικού πολιτικού;

Μετά το κείμενο που παρέθεσες, ιδίως μετά την επιστροφή του από την εξορία (τότε που για εσάς έγινε μαρξιστής), χρησιμοποίησε στις συνεντεύξεις και τα άρθρα του ακόμη περισσότερο το επιχείρημα της έλλειψης φιλελευθερισμού στην παράταξη του Βενιζέλου. Ναι αλλά τότε είχε επιβληθεί η δικτατορία των "Λαζάρων". Πώς ήθελες να έκανε αντιπολίτευση σε μια δικτατορία; Με επικοινωνία υπέρ του αυταρχισμού; Θα γινόταν τότε σαν τα εστιατόρια του κόμματός σου.

Επαναλαμβάνω ότι είναι άλλο η ανάλυση της ιστορίας των ιδεών και της ιδεολογίας και άλλο η ανάλυση πολιτευμάτων. Το δεύτερο πάει για τους Συνταγματολόγους περισσότερο. Το πρώτο για τους πολιτικούς επιστήμονες. Είσαι τόσο χαζός που δεν καταλαβαίνεις κάτι που έχω εξηγήσει πολλές φορές. Ακόμη και οι συντάκτες του Στόχου μπορεί να το καταλάβουν. Εσύ όχι.

Αλλά ακόμα και έτσι να το δούμε προφανώς έχει γράψει αναλύσεις και σκέψεις και για πολιτειακά θέματα ο Δραγούμης μετά το συγκεκριμένο κείμενο. Πού θες να σε βάλω να ψάξεις; Στα άρθρα ή στις ημερολογιακές σημειώσεις; Από πού εξάγει η πολιτική φάρα σου το γελοίο συμπέρασμα ότι έγινε μαρξιστής στην ύστερη περίοδο της ζωής του; Από τις ημερολογιακές σημειώσεις που έγραψε στην εξορία. Θες να ψάξουμε εκεί τι γράφει για τους δυτικούς, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό; Για τον φιλελευθερισμό και την γαλλική επανάσταση θες να σου θυμίσω τι έγραψε στο Σταμάτημα (στην εξορία και αυτό, από τα ύστερα κείμενά του); Λες να κατηγόρησε την γαλλική επανάσταση στο όνομα του προνεωτερικού παρελθόντος ως μαρξιστής ή ως φιλελεύθερος;

Τελείωσαν τα ψέματα σκουπίδια του φιλελευθερισμού και της "προόδου". Τελείωσαν τα ψέματα κλώνοι του Βορίδη και των εβραϊκών εστιατορίων. Σας τα έχω γράψει πολλές φορές. Αυτά που ξέρατε τελείωσαν με την ιστορία των ρομαντικών ιδεών από την στιγμή που πήραμε απόφαση να δημοσιεύουμε πολιτικές αναλύσεις.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Αχιλλέας

Ακριβώς έτσι είναι Σταμάτη. Το ίδιο επιχείρημα είχε χρησιμοποιήσει και ο Σερ Όσβαλντ Μόσλι. Στον παρακάτω του λόγο το λέει ξεκάθαρα, «…πάντα μιλάνε για ελευθερία του λόγου, αλλά εννοούν ελευθερία του λόγου για αυτούς και όχι για τους αντίπαλούς τους…» Προφανώς και ήθελε να δείξει τις αντιφάσεις της «ανοιχτής κοινωνίας» του φιλελευθερισμού, η οποία παραμένει ανοιχτή μόνον για όσους συμφωνούν μαζί της. Βάσει της λογικής του ανώνυμου και ο γενικός γραμματέας της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών ήταν…φιλελεύθερος.

Ολόκληρος ο λόγος: https://www.youtube.com/watch?v=H8lMxLiRvXc

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Το ίδιο το όνομα English Defense League είναι αντιγραφή από την Jewish Defense League του σιωνιστή ραβίνου Kahane, πατέρα της σημερινής ισραηλινής ακροδεξιάς, αγαπημένου του Μορντεχάι Φριζή. Τον ραβίνο Kahane έστειλε στον Γιαχβέ ο Παλαιστίνιος ήρωας Sayyid El-Nosair.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Αχιλλέας

Πολύ σωστά!

Εάν θέλετε να ανατριχιάσετε (ή να γελάσετε), δείτε τα παρακάτω βίντεο. Πίσω από την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά, πολλές φορές, βρίσκεται το Σιωνιστικό κεφάλαιο. Άλλες φορές κρυφά και άλλες φανερά.

Στο πρώτο βίντεο ο Θωμάκος έχει γυρίσει ολόκληρο ντοκιμαντέρ με θέμα, “The Jewish plight in Europe”. Το ντοκιμαντέρ λέγεται (μη ειρωνικά), “Shalom”.

Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ: https://odysee.com/@abrahamicmatrixdestroyer:6/Tommy-Robinson-A-Zionist-Fraud:0

Στο δεύτερο βίντεο, ο Θωμάκος φοράει κονκάρδα η οποία γράφει “Zionist”(!), και ο δημοσιογράφος τον ρωτάει, «Μπορείτε να δουλεύεται ταυτόχρονα και για την Αγγλία και για το Ισραήλ; Μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δύο εντολείς;»

Όσο συνεχίζει η συνέντευξη ο Θωμάκος αναφέρει, «…το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο και το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο είναι ναζιστές…». Σε αντίθεση με αυτόν που είναι απλά, Άγγλος «πατριώτης». Σας θυμίζει και αυτός ο τακτικισμός κάτι από την φρασεολογία του «χώρου» στην Ελλάδα;

Συνεχίζοντας, ο δημοσιογράφος τον ρωτάει, «Θα πρέπει να σας κάνω κάποιες δύσκολες ερωτήσεις. Χρηματοδοτήστε από κάπου;», ο Θωμάκος απαντάει, «Όχι δεν έχουμε καμία χρηματοδότηση. Βγάλαμε 40.000 λίρες μέσα σε τρία χρόνια πουλώντας μπλούζες…»

Όσο συνεχίζει το βίντεο, ο Θωμάκος είναι πλέον στο Ισραήλ και φοράει μπλούζα του IDF!

Εκεί, ένας ορθόδοξος ιερέας μπροστά από μία αφίσα του Τέοντορ Χερτσλ του πλέκει για δύο λεπτά το εγκώμιο. Να φανταστώ ότι ο συγκεκριμένος «ορθόδοξος» ιερέας είναι ο πνευματικός του Ελπιδοφόρου; Χα χα!

Το βίντεο: https://odysee.com/@idropgiants:1/TommyTenNamesExposed:6

Στο τελευταίο βίντεο η αστυνομία πάει να συλλάβει τον Θωμάκο όσο ένας φίλος του φωνάζει στον αστυνομικό, «Ξέρετε ότι στηρίζουμε το Ισραήλ;…Αυτός ο άνθρωπος είναι Σιωνιστής και στηρίζει το Ισραήλ και τον συλλαμβάνετε;»

Το βίντεο: https://odysee.com/@TurtleDoves:3/TRAITOR-TOMMY-ROBINSON-TURNS-UP-AT-THE-PRO-ZIONIST-MARCH:5

Πάντως φυσιογνωμικά ο Θωμάκος φέρνει λίγο και στον Άδωνι. Και έχουν και κοινό βιογραφικό. Ξεκίνησαν και οι δύο ως ρετάλια της ακροδεξιάς για να καταλήξουν σκληροπυρηνικοί Δεξιοί Σιωνιστές. Μήπως αυτό είναι απόδειξη του περίφημου γονιδίου το οποίο συζητούσαμε παλαιότερα στην φόρμα σχολιασμού;

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Άρα ας κάτσουν οι Άγγλοι να τους μαχαιρώνουν οι αλλοδαποί τα κοριτσάκια και αυτοί να κάθονται στους καναπέδες. Ή μήπως πριν από κάθε διαμαρτυρία τους να κάνουν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων και να δηλώνουν πως πριν πειράξουν τρίχα κάποιου αγαπημένου σας μουσουλμάνου ότι ασπάζονται τις ρομαντικές αντιδιαφωτιστικές αρχές του Χέρντερ και του Μίλερ; Μετά κλαψουρίζετε που σας λένε μπολσεβίκους, όταν πίσω από τις βαρύγδουπες οικονομικές αναλύσεις σας κλείνετε το μάτι στον πολυφυλετισμό και δεν σας ενοχλεί καθόλου η αντικατάσταση πληθυσμών.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ο Kahane δεν ήταν απλά ένας ακροδεξιός ραβίνος. Ήταν ο πατέρας του εβραϊκού Εθνικισμού.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Προφανώς και η μετανάστευση είναι μια αιχμή της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό θέλουμε να πετάξουμε τους Αλβανούς και όλο το φιλονατο'ι'κό σκυλολόι έξω από την Ελλάδα.

Όμως όταν γράφουμε κάτι εναντίον τους μας λέτε ότι οι μετανάστες είναι φυλετικά αδέλφια και στρατιώτες της ενωμένης"Δύσεως" κατά της "κομμουνιστικής Ρωσίας".

Εμείς, έχε υπόψη, κουβαλάμε αναπηρίες στο σώμα από τις συμπλοκές στο δρόμο (με μετανάστες -και όχι μόνο- παλιάνθρωπους και κακοποιούς). Αν βρισκόσουν εσύ για δέκα δευτερόλεπτα σε ένα τέτοιο σκηνικό θα προτιμούσες να επιλέξεις την αλλαγή φύλου.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Μαλάκες μου έχετε κάψει ασφάλειες μου φαίνεται!!! Ότι και καλά υπάρχει εθνικοσοσιαλιστής που σας απάντησε ποτέ στην ιστορία αυτού του μπλογκ ότι είναι υπέρ των μεταναστών, όταν αντίθετα εσείς διαχωρίζετε τη μετανάστευση με βάση την στάση της χώρας καταγωγής του καθένα. Να φανταστώ δηλαδή ότι δεν σας ενοχλεί να γεμίσουμε με δεκάδες εκατομμύρια τύπων από χώρες "αντινατοικές", για να διαχωρίζετε τους "φιλονατοικούς" Αλβανούς από τους "μη- φιλονατοικούς" Αφροασιάτες λογικά. Αντιφυλετιστές και λίγα λέμε...

υγ. Για δρόμους και συμπλοκές άλλοι έχουν την φήμη της πλήρους ανυπαρξίας πάντως. Κάποιοι που από κοντά βάραγαν χαιρετούρες σε συγκεντρώσεις αλλά στα δύσκολα γίνονταν Λούηδες, κάνοντας την αγιογραφία του Δραγούμη μπας και γίνουν ανεκτοί κάποτε από το ακαδημαικό σύστημα και γίνουν καθηγητές πανεπιστημίων...

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Εθνικοσοσιαλιστής σαφώς δεν υπάρχει. Δεξιά γκαρσόνια και γνωστοί θαμώνες της Συγγρού είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά αδέρφια μας και όχι μετανάστες. Δυστυχώς γράφουν συχνά στην φόρμα σχολιασμού του ιστολογίου μας και όχι μόνο.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Σούχωφ

"Πολύ σωστά!

Εάν θέλετε να ανατριχιάσετε (ή να γελάσετε), δείτε τα παρακάτω βίντεο.."

Αχιλλέα, είναι δεδομένη η εργαλειοποιηση ενός πραγματικού προβλήματος. Ο καπιταλισμός εργαλειοποιει - εμπορευματοποιει τις αντιθέσεις που παράγει.

Ένα πραγματικό Εθνικιστικό κίνημα θα έπρεπε να εστιάσει κατά την άποψη μου σε δύο σημεία όσον αφορά περιστατικά σαν το συγκεκριμένο.

Πρώτο ότι οι εκάστοτε "Άγγλοι" από την χ Ρουάντα δεν επιτίθονται σε "Άγγλους" γενικά, αλλά σε ιθαγενείς της εκάστοτε Ευρωπαϊκής χώρας. Δηλαδή συντριβή των φιλελευθέρων ρητοριών περί Αντετοκούμπο. Οι εξωτικοί "Ευρωπαίοι" έχουν πλήρη συνείδηση της διαφορετικότητας.

Το δεύτερο θα πρέπει να εστιάζει στη κατάρριψη των μπουρδολογιών περί παιδιών με τη μεγάλη μύτη που δήθεν κάνουν κουμάντο και καταστρέφουν τις "λευκές" χώρες. Όσον αφορά τις ελίτ, εγώ βλέπω παντού υπερλευκα προσωπάκια με ίσιες μύτες.

Τα περί εκφυλισμένων, εγγεφαλοπλυμένων, μαγεμένων και δε ξέρω εγώ τη άλλη γραφικότητα, πρέπει να εκπέσουν και να ακουστεί η αλήθεια.

Οι ελίτ της "Δύσης" που προωθούν τη φυλετική μίξη, είναι 100% λευκές. Οι Σιωνιστές που αποτελούν οργανικό τους τμήμα είναι γονιδιακά λευκοί, πολλές φορές χωρίς ίχνος εβραϊκού dna στο γενεαλογικό δέντρο. Ο φυλετικός πόλεμος αφορά τη πλέμπα, αλλά δεν είναι η γενεσιουργός αιτία.

Οι οικογένειες με μεγάλη ισχύ και το υποτακτικό σκυλολοϊ τους, θέλουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους και βλέπουν τη μεγάλη μάζα ως διαρκή απειλή για τα συμφέροντα των απογόνων τους. Όχι απλά είναι λευκοί, αλλά είναι και ρατσισταράδες. Ποιά είναι άραγε η ποσόστωση εγχρώμων στις τάξεις τους; Ακόμα και σε πολυφυλετικές χώρες όπως η Αμερική οι έγχρωμοι της ελίτ δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι " νέγροι του σπιτιού". Ο μουτζούρης του πολυφυλετισμού προορίζεται για τους πλεμπαίους.

Ο πολυφυλετισμος έχει να κάνει με τη διάλυση των συνεκτικών ιστών των εθνών και με τίποτα άλλο.

Τα πάντα στοχεύουν εκεί. Αυτό πρέπει να αναδεικνύεται.

Τα ίδια κολοσογα πριν 100-200 χρόνια τροφοδοτούσαν το σωβινισμό, γιατί τότε ο καπιταλισμός ήταν κατακερματισμένος σε ιμπεριαλιστικά κράτη. Χτες μετατράπηκαν σε αντιρατσιστές, αλλά Ω του θαύματος, σήμερα θυμήθηκαν να ξεθάψουν όλη τη προπαγανδιστική παπαρολογία του τρίτου Ράιχ κατά των Ρώσσων. Σήμερα είναι στο νότιο Πόλο, σε μία ώρα στα Βόρειο. Ανάλογα με τα ταξικά τους συμφέροντα. Και ναι, την ιστορία μπορεί να μην την κινεί μόνο η οικονομία, στον καπιταλισμό όμως αυτή είναι η κινητήρια δύναμη. Το κέρδος. Άλλωστε στον αποϊεροποιημένο κόσμο δεν δύναται να υπάρξει κάτι πέραν του ΕΓΩ.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Λώλος Δροσινός

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις ιδιαίτερα στη τελευταία παράγραφο.Σκεφτομαι ότι οι φιλελεύθερος ελιτ της δυσης κουρελιασαν το κοινωνικό συμβόλαιο που είχαν τα δυτικά κρατη: Χοντρικά δηλαδή δουλεύεις ζεις από την δουλειά σου,ψιλοκαταναλωνεις ,έχεις μθα δημοσια ασφαλεια,ένα κάποιο μέλλον,κάποια δημοσθα αγαυα κάποιο λόγο στη χώρα σου κλπ. Όλα αυτά τα κουρελιασαν και ψάχνουν να βρουν ανθρώπους που να μην θυμούνται τα κεκτημένα που χάθηκαν,να μην θέλουν να έχουν λόγο στη χώρα και να μην θυμούνται τίποτα από την ιστορία του τόπου.Αυτοι είναι οι μετανάστες.

Θυμάμαι ότι λίγο πριν το μνημόνιο ο ΓΑΠ πέρασε τον νόμο σκανδαλο περί ιθαγένειας.Τι σκοπιμότητα είχε ένα κράτος στα πρόθυρα χρεοκοπίας να ασχολείται με κάτι τετοιο; Προφανώς εβλεπε τι ερχονταν και θωρακιζονταν οχι μόνο εκλογικά αλλά γενικότερα.Μην ξεχναμε ότι όλο το καθεστώς κατοχης και εκποίησης της χώρας ψαχνει εκλογικά κόσμο που να μην τον νοιάζει ότι συμβαίνει στη χωρα: Έτσι οι κεντροδεξιό θέλουν ψηφοφορους ελληνες υου εξωτερικού που δεν ζουν εδώ καιβοι κεντροαριστεροι μεταναστες που δεν ειναι από εδώ...

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Αχιλλέας

Δεν θα διαφωνήσω σε πολλά Σούχωφ. Όντως υπάρχουν πάρα πολλά άτομα εβραϊκής καταγωγής (κυρίως Ασκενάζι) οι οποίοι έχουν άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής στο οικογενειακό τους δέντρο. Μάλιστα κάποιοι από τους Ασκενάζι εβραίους λειτουργούν ρατσιστικά απέναντι στους Σεφαρδίτες εβραίους, καθώς τους θεωρούν «ανατολίτες» και «υπανάπτυκτους». Τώρα σε ότι έχει να κάνει με συνωμοσιολογικές θεωρίες τύπου «Τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών», δηλαδή ότι πίσω από όλους, και από όλα, υπάρχουν μόνο άτομα εβραϊκής καταγωγής, και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει όπως πολύ καλά λες. Μέχρι και άνθρωποι σαν τον Έβολα, ή Ορθόδοξοι πληθυσμοί μέχρι τον 20ο αιώνα, οι οποίοι έβλεπαν την συγκεκριμένη φυλή ανθρώπων με μία ματιά μεταφυσική (ως φορείς ενός μεταφυσικού κακού στον κόσμο) δεν υπέπεσαν, συχνά, σε τέτοιου τύπου συνωμοσιολογία.

Επίσης, έχεις δίκιο όταν λες ότι η πραγματική ελίτ δεν αποτελείται από πολλά άτομα μη ευρωπαϊκής καταγωγής. Και αυτό ισχύει. Βάζοντας βέβαια έναν πολύ μεγάλο αστερίσκο για τα άτομα του Εβραϊκού, Ινδικού, Αραβικού και Κινεζικού λόμπι. Αλλά κατά γενικές γραμμές όντως αυτή η εικόνα των δισεκατομμυριούχων εβραίων (και μόνων αυτών), στην κορυφή του παγόβουνου, είναι παρωχημένη. Όπως παρωχημένη είναι και η λεγόμενη «συνωμοσιολογία» εν γένει. Είναι άλλο πράγμα η συνωμοσία (συνωμοσίες υπάρχουν αμέτρητες και μάλιστα πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες) και άλλο η συνωμοσιολογία η οποία είναι μία γελοία κοσμοθέαση με ακροδεξιές προεκτάσεις.

Απλά λίγη προσοχή στους όρους «λευκός», «μαύρος» κλπ. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά (μαζικά, και τουλάχιστον όπως τους χρησιμοποιούμε σήμερα) από την Αγγλόσφαιρα εξαιτίας του δουλεμπορίου. Οι Αγγλοσάξονες (της Βρετανίας και της Αμερικής) από τον 17ο αιώνα και μετά χρειάζονταν ένα συνδετικό κρίκο με τους, ευρωπαϊκής καταγωγής, δούλους και υπηρέτες τους. Φυσικά αυτοί οι όροι διαρκώς ανανεωνόταν (ανάλογα με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών). Ας μην ξεχνάμε ότι, σχεδόν, όλοι οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούνταν λευκοί από τους Αγγλοσάξονες.

Συγκεκριμένα ο Βενιαμίν Φρανκλίνος αναφέρει: «…Και στην Ευρώπη, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Σουηδοί, έχουν συνήθως, αυτό που θα αποκαλούσαμε ως «καφετί» δέρμα· όπως και οι Γερμανοί, μόνο οι Σάξονες αποτελούν εξαίρεση, οι οποίοι μαζί με τους Άγγλους, αποτελούν το κυρίως Σώμα των Λευκών Ανθρώπων στον Πλανήτη Γη…»

Πηγή: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2008/02/swarthy-germans/48324/

Εάν θέλεις και ένα πολύ απλό βιβλίο, υπάρχει αυτό του James LaFond, τον οποίο γνωρίζω καλά καθώς έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Είναι αξιόπιστος ως συγγραφέας αλλά τα βιβλία του είναι γραμμένα με πολύ ερασιτεχνικό τρόπο. Βέβαια όλες οι πληροφορίες του είναι αληθείς, όπως και η ανάλυση του για τις λέξεις «λευκός» και «μαύρος» και το πως οι παραπάνω, με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι δημιούργημα αυτού που αποκαλεί ο ίδιος ως “Plantation America”.

Το βιβλίο: https://jameslafond.com/?f=store&id=50

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Όταν μαλώνουν δυο branches της Mi6, δηλαδή απ' τη μια ο Τόμι Ρόμπινσον κι απ' την άλλη οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι, μένουμε μακριά και δεν παίρνουμε κανενός πράκτορα το μέρος. Κανένας πραγματικά νοικοκυρεμένος ή εργαζόμενος άνθρωπος, είτε είναι λευκός χριστιανός είτε μουσουλμάνος, δεν θα πάει ποτέ να κάψει το μαγαζί του γείτονά του. Βρωμάει "δεξιό Δεκέμβρη 2008" αυτό που γίνεται στην Αγγλία.

Τετάρτη, 07 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Δεν του την έμαθε η Ουρανία την ψυχανάλυση καλέ. Η Ουγγαρέζα θεάρα που κουτούπωσε του την έμαθε.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Φροϋδικοί χιτλερικοί.

Υπαρξιστές χιτλερικοί.

Αντιεθνικιστές χιτλερικοί.

Αντιφασίστες χιτλερικοί

Νεοδημοκράτες χιτλερικοί.

Ψεκ Αβαταρολάγνοι χιτλερικοί.

Εστιάτορες χιτλερικοί.

Ομοερωτικοί χιτλερικοί.

Τι ζούμε ρε παιδιά; Έλεος κάπου με τους ψυχάκηδες.

Αν υπάρχει δεύτερη ζωή ο Φύρερ πρέπει να έχει έτοιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον άλλο κόσμο αποκλειστικά για τους θαυμαστές του στον ελληνικό εθνικιστικό χώρο.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Α. Π.

Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι λόγοι που το σύγχρονο γερμανικό κεφάλαιο και το πολιτικό του υπερκομματικό προσωπικό (από Πράσινους ως AfD, CDU, SPD) είναι τόσο αναφανδόν υπέρ των σιωνιστών γενοκτόνων, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται απαραίτητα στον μέσο Γερμανό.

Διαβάζουμε:

https://www.palestine-studies.org/en/node/234763

Οι λόγοι λοιπόν είναι ότι:

1) Η σιωνοφιλία αυτή επιτρέπει στο γερμανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα να πουλάει όπλα (30% των όπλων της σιωνιστικής οντότητας είναι από Γερμανία) και να ανταλλάσσει τεχνογνωσία.

2) Χρησιμεύει ως βιτρίνα στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων μεταναστών εντός Γερμανίας (κάτι που είναι απαραίτητο για τον νεοφιλελευθερισμό ώστε να ρυθμίζει τους μισθούς προς τα κάτω, ο Μεσανατολίτης εργάτης στη Γερμανία να αμοίβεται με λιγότερα), μέσω της προπαγάνδας ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες είναι αντισημίτες ή/και πολιτιστικά ξένοι προς το γερμανικό σιωνόφιλο raison d'etat, αφού στην πλειοψηφία τους έχουν αρνητική γνώμη για τον σιωνισμό.

3) Χρησιμεύει ως βιτρίνα για το AfD ώστε να προωθείται ως κεντροδεξιό και να μην χαρακτηρίζεται νεοφασιστικό-νεοναζιστικό (αφού αγαπάμε το Ισραήλ και το δείχνουμε, πώς γίνεται να είμαστε ναζί;)

4) Η προσπάθεια του γερμανικού κεφαλαίου να ξεπλένει το παρελθόν του ως έχον μετανοήσει για το Ολοκαύτωμα (η Bayer είναι η IG-Farben, οπότε προφανώς χρειάστηκε rebranding) και να μπορεί να συνεχίσει τον οικονομικό του ιμπεριαλισμό χωρίς προσκόμματα - κάποτε ο Γκένσερ διέλυε τη Γιουγκοσλαβία λέγοντας ότι "έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε το Ολοκαύτωμα των Κροατών από τους Σέρβους επειδή εμείς ξέρουμε καλύτερα πώς είναι να κάνεις ένα Ολοκαύτωμα".

5) Μετά το Φλεβάρη του '22 και την - κατ' εντολή θείου Σαμ - επανα-στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας, ο πασιφισμός θεωρείται ως μια κακή ιδέα για το γερμανικό κεφάλαιο (που τώρα πουλάει όπλα όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στην Ουκρανία), και καθώς οι περισσότεροι Γερμανοί που υποστηρίζουν Παλαιστίνη είναι γενικά κατά των πολέμων (είναι η λαϊκή βάση που αντιτάχθηκε πχ στον πόλεμο του Ιράκ), η συκοφαντία εναντίον του φιλο-παλαιστινιακού αισθήματος ως "αντισημιτικού" χρησιμεύει και ως εργαλείο καταστολής του ειρηνιστικού κινήματος εκ μέρους του νέου γερμανικού μιλιταρισμού.

6) Η Γερμανία μπορεί να λέει ότι πληρώνει αποζημιώσεις για το Ολοκαύτωμα χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει ούτε ένα θύμα ή συγγενή θύματος ατομικά, αντίθετα οι "αποζημιώσεις" πληρώνονται στο Κράτος του Ισραήλ με τη μορφή οικονομικής συνεργασίας (ο Αντενάουερ δεν θα μπορούσε να το πει πιο κυνικά: "πρέπει να τα βρούμε με τους Εβραίους επειδή έχουν πολλά λεφτά και εμείς αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε λεφτά"). Αντίθετα, οι Πολωνοί, Σέρβοι, Έλληνες κ.ά. ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις από τη Γερμανία ούτε σε διακρατικό επίπεδο, ενώ οι Ρώσοι, που είχαν 27 εκατομμύρια νεκρούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουν τον γερμανικό καπιταλισμό να τους... αποζημιώνει στέλνοντας εναντίον τους φονικά Leopard και Taurus στην Ουκρανία!

Τίθεται όμως το εύλογο ερώτημα:

Ο μέσος Γερμανός συμφωνεί με όλα αυτά;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Πρέπει εδώ να καταστεί προφανές ότι οι περισσότεροι από τους λόγους της γερμανικής (κεφαλαιο)κρατικής σιωνοφιλίας που αναφέρθηκαν δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα για τον μέσο άνθρωπο στο δρόμο, και είναι ενδιαφέρον ότι η υπερκομματική υποστήριξη για το Ισραήλ φαίνεται να υπάρχει μόνο μεταξύ της γερμανικής πολιτικής τάξης. Μεταξύ του πληθυσμού, η υποστήριξη του σιωνισμού είναι πολύ πιο χαμηλή. Πιο σημαντικό, ίσως, μια εκτενής μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Konstanz το 2012 παρέχει ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του αντισημιτισμού και της κριτικής του σιωνισμού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών, περίπου το 69,4%, έχει μια μέτρια έως ηχηρή φιλοπαλαιστινιακή στάση στη σύγκρουση. Αυτή η στάση αποτελείται από δύο υποομάδες: ένα μικρότερο ποσοστό 25,7% των «αντισημιτικών επικριτών του Ισραήλ» και το υπόλοιπο 43,7% που απορρίπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις αντισημιτικές προκαταλήψεις.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Domenico Losurdo για την ιδεολογική σχέση Σιωνισμού (Herzl) - Βρετανικής αποικιοκρατίας (Cecil Rhodes) - χιτλερισμού (Ha'avara):

https://athens.indymedia.org/post/1629633/

Δεν ήταν μόνο οικονομική-συμφεροντολογική σχέση (του στυλ να πάνε Παλαιστίνη να τους ξεφορτωθούμε από εδώ), αλλά και ιδεολογική. Ο Θωμάκος συνεχίζει παραδόσεις, όσο κι αν δεν το ξέρει.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Πλατωνικός, πολιτικός ακτιβιστής και επί 12ετία πολιτικός κρατούμενος του διεφθαρμένου δημοκρατικού καθεστώτος, αμετακίνητος υποστηρικτής της πεφωτισμένης Αριστοκρατίας.

Συγγραφέας, Χειριστής Αεροσκαφών και συνταξιούχος Δημοσιογράφος του Πολιτιστικού ρεπορτάζ, πάνω απ΄ όλα δε, Φυσιοδίφης.

 

Mαθητής του παγκόσμιου πρωταθλητή Kassai Lajos ως προς την Έφιππη Τοξοβολία και τα συγγενή της πεδία και του καθηγητή Ιππιατρού Θεοδώρου Γ. Αντίκα (DVM, PhD) ως προς τα θέματα Ιππιατρικής και Ιππογνωσίας.

Ιδρυτής της Έφιππης και Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ελλάδα (2005), του Μεσαιωνικού Ιππηλασίου (2013), της Έφιππης Σπαθασκίας (2015), καθώς και του Ιππικού Θεάτρου (2018)

Ιδρυτής και επικεφαλής της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων" (2005) η οποία κατέχει δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και ευρεία διεθνή προβολή.

Έχει εκπαιδευθεί στον Οργανισμό Έφιππης Τοξοβολίας "KASSAI" (Ουγγαρία), στην Σχολή Υψηλής Ιππικής του Αυτοκρατορικού Ιπποφορβείου της Lipica (Σλοβενία) και σε Σταύλους της Oυγγαρίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Δανίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές (Ulaanbaatar, Gobi, Khövsgöl και Karakorum) της Μογγολίας.

Εργογραφία:

4 βιβλία ιδεολογικού περιεχομένου, 1 μανιφέστο Τέχνης, 1 Δίτομο εγχειρίδιο Εκπαιδεύσεως Χειριστή Αεροσκαφών, 17 εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τους μαθητές της Σχολής των "Ελλήνων Κενταύρων". Επιπλέον δε και 4.213 αναρτήσεις στο παρόν Ιστολόγιο με υψηλή, ημερήσια, επισκεψιμότητα:

Σήμερα: 12.510

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Όλα αυτά και ακόμη φοβάσαι να γράψεις με το όνομα σου. Χέστη.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Εμείς πάντως μια θέση εργασίας στην κουζίνα για πλύσιμο πιάτων έχουμε. Θες να την διεκδικήσεις με αυτό το βιογραφικό;

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Σταμάτης

Μια διόρθωση στο βιογραφικό. Πεφωτισμένη αριστοκρατία δεν υπήρξε. Πεφωτισμένη μοναρχία είναι ο σωστός όρος. Μόνο που η πεφωτισμένη μοναρχία, πέρα από εργαλείο του φιλελεύθερου Διαφωτισμού και των τεκτονικών ιδρυμάτων, έγινε σε πολλές περιπτώσεις και το προστάδιο της μετάβασης στην αστική δημοκρατία. Η αρχή της οριστικής πτώσης της αριστοκρατίας στις δυνάμεις της αγοράς και των λογιστών της νεωτερικότητας.

Πάλι αδιάβαστος στην ιστορία των ιδεών ο Αριστοτέλης.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Αρίστο του φραπέ βλέπεις ότι γελάμε. Μην προσπαθείς να βγεις από πάνω. Μην γράψουμε το πραγματικό σου βιογραφικό. Επειδή ξέρεις ότι όλοι διαβάζουν Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Ξέχασες τα "ομοερωτικός", αμετάκλητα καταδικασμένος αρχαιοκάπηλος, συνεργάτης της ασφάλειας, ρουφιάνος του ιντυ, εθισμένος στο διαδίκτυο και πολλά άλλα. Μην με κάνεις να γράψω για το περιστατικό του θάμνου ή για το νοσοκομείο που σε έστειλε ανήλικο αγόρι για τους γνωστούς λόγους (μύστη των πολεμικών τεχνών που σε πλάκωσε ένα ανήλικο). Βλέπεις ότι απλά παίζουμε με την περιπτωσάρα σου επειδή μας διασκεδάζεις. Μην σε κάνω να μην ξαναβγείς από τους Αμπελόκηπους γράφοντας τις πομπές σου με λεπτομέρειες.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ρε μαλάκες θα τρελαθώ. Γιατί λέει συνέχεια ότι ήταν πολιτικός κρατούμενος; Και γιατί δεν τον εγκαλεί κάποιος; Εκρηκτικούς μηχανισμούς πήγαινε να βάλει και όποιον πάρει ο χάρος. Κανονικότατο ποινικό αδίκημα ήταν. Μέχρι και τα μέλη της ΧΑ έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στο να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους πολιτικό κρατούμενο. Όχι αυτός! Έχασε δώδεκα χρόνια από την ζωή του για να πολεμήσει τον Καραμανλή για να καταλήξει μετά από όλα αυτά να δουλεύει για τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη. Ο δυστυχής!

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Ξέχασε τα ιδιοκτήτης εστιατορίου και ταξιδιωτικού γραφείου. Θα ξεχναγε βέβαια να γράψει και ποιος τα χρηματοδοτούσε.

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Κακώς συκοφαντείται ο Βρετανός εργάτης ως δήθεν οπαδός του πράκτορα Ρόμπινσον. Δεν έχει ο Θωμάς οπαδούς στην εργατιά. Γενικά, όπου βλέπεις τύπους να καίνε μαγαζιά, είτε είναι μπαχαλάκηδες Αθήνας το Δεκέμβρη του 08 είτε Εγγλέζοι του Τόμι, να ξέρεις ότι αυτοί δεν είναι εργατόκοσμος αλλά λουμπεναριό και πράκτορες. Ποτέ εργάτης δεν θα σπάσει μαγαζί που ξέρει ότι εκεί δουλεύουν άλλοι εργάτες. Ο εργαζόμενος έχει σεβασμό για τον εργαζόμενο. Γι' αυτό και το ΕΑΜ το 1944 έδωσε τη Μάχη της Ηλεκτρικής για να μην ανατινάξουν οι Γερμανοί τα εργοστάσια, όχι επειδή το ΕΑΜ αγαπούσε τους καπιτάλες της Αθήνας, αλλά γιατί χωρίς εργοστάσια θα έμενε χωρίς καθημερινό ψωμί ο εργατόκοσμος. Μπορεί ο Άγγλος εργάτης και με το δίκιο του να μην γουστάρει να του παίρνουν τη δουλειά οι Πολωνοί ή οι Ρουμάνοι ή οι Πακιστανοί (για το οποίο φταίει η Θάτσερ που κατέστρεψε τη βιομηχανία και μετέτρεψε την Αγγλία σε οικονομία υπηρεσιών), αλλά δεν είναι στη νοοτροπία της τάξης του να μπαχαλέψει μαγαζιά. Αυτά όπου τα βλέπετε να μυρίζεστε προβοκάτσια και μυστικές υπηρεσίες.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Α. Π.

ΤΑ ΤΡΙΑ Ρ

(Όχι Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο).

Ο συντηρητικός γαλλικός ιστορικισμός του 19ου αιώνα, εκφραζόμενος από τον Αλφρέντ ντε Βινύ, τον Μπονάλ, τον ντε Μαιστρ, αργότερα τον Ταιν και τον λογοτέχνη Μπαλζάκ, αναγνωρίζει τον σπόρο που γέννησε τη Γαλλική Επανάσταση στους αγώνες του 16ου και 17ου αιώνα μεταξύ κεντρικής εξουσίας (βασιλιά) και αριστοκρατών.

Oi Γάλλοι νομιμοκράτες (Legitimistes = μοναρχικοί), βλέπουν την ιστορία αρκετά ξεκάθαρα ώστε να θεωρούν τη Γαλλική Επανάσταση όχι ως ένα μεμονωμένο, ξαφνικό γεγονός, αλλά μάλλον ως την τελική συνέπεια των «νεανικών λαθών» της γαλλικής ανάπτυξης, δηλαδή την καταστροφή της ανεξαρτησίας των ευγενών από την απόλυτη μοναρχία, την προαγωγή της εξουσίας της αστικής τάξης και κατ' επέκταση του καπιταλισμού υπό τους Λουδοβίκους. Στο μυθιστόρημά του, ο Κόμης ντε Βινύ ανατρέχει στην εποχή του Ρισελιέ για να αποκαλύψει καλλιτεχνικά τις ιστορικές πηγές αυτού του «λάθους».

Στην διαπίστωση του ίδιου του γεγονότος, δεν υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά μεταξύ του Βινύ και των προοδευτικών ιδεολόγων. Ο Μπαλζάκ θεωρεί την Αικατερίνη των Μεδίκων ως τον πρόδρομο του Ροβεσπιέρου και του Μαρά, και τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου με τη σφαγή των ευγενών ως επεισόδιο προδρομικό του Μεγάλου Τρόμου του 1793.

Και ο Χάινε μιλάει για "τα τρία Ρ, που γεμίζουν με πανικό τις καρδιές των ευγενών: Ρισελιέ, Ροβεσπιέρος, Ρότσιλντ. Ο Ρισελιέ είχε καταστρέψει τη δύναμη της παλιάς φεουδαρχικής αριστοκρατίας, ο Ροβεσπιέρος είχε «αποκεφαλίσει» το αποδυναμωμένο υπόλειμμά της και τώρα ο Ρότσιλντ σάλπιζε τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής ελίτ, τους νέους άρχοντες του χρήματος", αναγνωρίζοντας δηλαδή τον βασιλικό καρδινάλιο, τον επαναστάτη και τον τραπεζίτη ως ανήκοντες στο ίδιο ιστορικό αντι-αριστοκρατικό νήμα.

Αυτά περί πεφωτισμένης δεσποτείας.

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Αληθεύει ότι προς το τέλος της ζωής του ο Χέρντερ προσχώρησε στον Διαφωτισμό ιδεολογικά;

Πέμπτη, 08 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Δεν ήταν ιδεολογία ο Διαφωτισμός. Διανοητικό κίνημα με πολλές εκδοχές ήταν.

Ο Χέρντερ έγραψε στην εποχή που ήταν στο μεταίχμιο ανάμεσα στο ξέσπασμα του Ρομαντισμού και στην εξάπλωση του Διαφωτισμού. Διαλεγόταν με τον Διαφωτισμό και σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Όχι μόνο στο τέλος. Απλά στο τέλος θεωρείται ότι έγινε πιο συμβατική η φιλοσοφία του. Εντάξει μια θεωρία είναι αυτή.

Εκείνο που έπρεπε να κάνει ο Χέρντερ το έκανε. Άνοιξε την θύρα για την επέλαση του ρομαντικού εθνικισμού σε μια εποχή που κυριαρχούσαν αντίθετες ιδέες.

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Α. Π.

Υπάρχει η γνωστή αλληλογραφία του Χέρντερ με τον γιο του, το 1800, όπου ο πατέρας λέει στον γιο "να μην ακολουθήσει κανέναν Φιχτεανισμό, Μπααντερισμό ή άλλο τέτοιο -ισμό". Φίχτε και Μπάαντερ ήταν ρομαντικοί φυσιοφιλόσοφοι εκείνη την εποχή, οπότε κάποιοι το θεωρούν αυτό ως ένα είδος "αντιρομαντισμού" του Χέρντερ, στην πραγματικότητα όμως αυτό το σχόλιό του μάλλον με τη διαφορά των γενεών έχει να κάνει. Δηλαδή ο γηραιός Χέρντερ που άνοιξε τον δρόμο για τον ρομαντισμό, εξακολουθούσε ουσιαστικά να είναι ένα τέκνο του 1760 και του 1770, και ίσως να τού φαίνονταν υπερβολικές οι θέσεις ορισμένων νέων ρομαντικών όπως Φίχτε και Μπάαντερ.

Το ίδιο ισχύει και για την κριτική του Χέρντερ στους Γκαίτε και Σίλερ από την ίδια περίοδο. Ο Λούκατς πχ το εξηγεί ως "εμμονή του Χέρντερ σε έναν γερμανικό Διαφωτισμό που είχε ξεπεραστεί":

"For later generations, the connection between the efforts of Goethe and Schiller and the Enlightenment is clear; but contemporaries understandably felt the contrast to be more important. Therein lies the reason for the open rupture between Goethe and Herder, which was of course preceded by friction. As a result of his enlightened world-view, which did not want to tolerate the dominance of aesthetic principles over morality in design, Herder persuaded Goethe, among other things, not to publish the Roman Elegies and the Venetian Epigrams. When the new principle emerged openly in Goethe’s collaboration with Schiller, Herder clearly expresses his dissatisfaction: “Goethe thinks differently here: the truth of the scenes is everything to him, without having to worry about the little point on the scales that is good, noble, points to moral grace, anxiously distressed.” And later he calls the Goethean ballads "The God and the Bayadere" and "The Bride of Corinth" as “downright glorification of Priapus.” Here the prerogative of the moral under the petty German conditions turns into a philistinism, which is all the more serious because Herder does not stop at the criticism of individual works by Goethe and Schiller, but at the same time with Schiller’s writings also the problem of new and old in German literature, but – here too a German tragedy becomes visible – with a clear return to the views of the German Enlightenment, which have long since been overcome. It would have been possible to contrast Lessing’s militant culture with the aesthetic aspirations of Goethe and Schiller. But when Herder went back to Gleim and similar authors, this great pioneer for the understanding of historical contradictions ended up as a bourgeois rhetorician of obsolete petty idylls."

Αυτό που συνέβη είναι ότι ο Χέρντερ, πατέρας του Sturm und Drang στα 1760s και 1770s (που βοήθησε όσο τίποτα στο "ξεπέρασμα του Διαφωτισμού" που λέει ο Λούκατς), είδε σε λίγα χρόνια τα "παιδιά" του να γίνονται άλλοι Κλασικιστές, άλλοι Ιακωβίνοι, άλλοι Ρομαντικοί, να φτιάχνουν δηλαδή συστήματα ιδεών πιο προωθημένα από το δικό του, σε μια εποχή επαναστατικών καταιγίδων ανά την Ευρώπη. Αυτό ίσως τον έκανε να πείσει τον εαυτό του ότι δεν καταλαβαίνει το καινούργιο και, από αντίδραση, να θέλει να γυρίσει στο παλιό (στον Gleim!!!, που ο ίδιος ο εικοσιπεντάχρονος Χέρντερ είχε ξεπεράσει!).

Παρ' όλα αυτά, και σε αυτήν ακόμα την ηλικία, δεν έγινε ποτέ ο άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του στη Βαϊμάρη για να βάλει προσκόμματα στην τέχνη των νέων (όπως θα έκανε αργότερα ο Γκαίτε στον Νοβάλις και στον Κλάιστ). Ο Χέρντερ απλά έδινε γεροντικές συμβουλές στους νέους καλλιτέχνες σε αυτή την περίοδο. Δεν τους εμπόδιζε να πάνε μπροστά. Κι αυτό δείχνει ότι παρέμεινε ως το τέλος ειλικρινής και έντιμος. Κάτι που πρέπει να επισημάνουμε, εκτός από το προφανές που λέει ο αντμίν ότι η μεγάλη του συνεισφορά (ιστορικισμός και εθνολογία-λαογραφία ως πρόδρομοι του ρομαντικού εθνικισμού) ανήκει στη δεκαετία του 1770, και όχι στα γραπτά των γηρατειών του.

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Στις Επιστολές περί της προόδου της ανθρωπότητος (1793-97), χαιρέτιζε την Γαλλική Επανάσταση.

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας

Την γαλλική επανάσταση την είδε ως αναπόφευκτη και ιστορικά αναγκαία ακόμη και ο μεγαλύτερος (απ'ότι ήταν ο Χέρντερ) εχθρός του Διαφωτισμού ρομαντικός Τόμας Καρλάιλ. Ο Χέρντερ με παρόμοιο τρόπο την αξιολόγησε. Τον Διαφωτισμό όμως τον λοιδορούσε με σκωπτικό χιούμορ.

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Σοβαρά ρε Σούχωφ; Οι μεγάλες οικονομικές οικογένειες τρέμουν τις μάζες; Δεν είμαι υπέρμαχος της γραμμικης αντίληψης της ιστορίας, αλλά μήπως είσαι καμμιά 150 χρόνια πίσω;

Παρασκευή, 09 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Το πως τόλμησε αυτό το παλιόσκυλο ο Καρατζαφέρης να σκυλεύσει την μνήμη του Ίωνος και να δώσει το όνομα του στο τάχα "ίδρυμα" που είχε φτιάξει επί ΛΑΟΣ είναι το απαύγασμα του θράσους της ακροδεξιάς...

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Τις ανοιχτές εκδηλώσεις στην Βασιλίσσης Σοφίας προς τιμή του Ίωνα στα μέσα των '00 το "παλιόσκυλο" και το κόμμα του τις ξεκινήσανε πολύ πριν τους εθνικιστές πάντως.

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Και τι κατάφεραν; Μνημόνια ψήφιζαν. Και εδώ και δύο χρόνια όπου πήγαινε έγλειφε τον Μητσοτάκη. Καλά κάνει και τον λέει παλιόσκυλο. Και λίγα λέει.

Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Πάλι καλά που δεν είπατε ότι ο Δραγούμης θα ψήφιζε μνημόνια παρέα με τον μπουμπούκο. Μόνο αυτό δεν είπατε οι ακροδεξιοί νοσταλγοί του "χέρι-χέρι" ακόμα.

Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Α. Π. , τι γνώμη έχεις μεταπολιτευτικά για τον ελληνικό εθνικιστικό χώρο περιληπτικά ; Για τον Πλεύρη που θεωρείται "Πατριάρχης" του χώρου, για το "ελληνοκεντρικό" ΕΝΕΚ, την απριλιανή ΕΠΕΝ, την γνωστή και μη εξαιρετέα Χρυσή Αυγή και τα κατά καιρούς ηγετικά στελέχη της, τις πιο διακεκριμένες αυτόνομες ομάδες και κινήσεις που έδρασαν στο παρελθόν και δρουν μέχρι και σήμερα. Εκτιμώ την πένα σου άπειρα και χαίρομαι που ενισχύεις το έργο της λέσχης με τις δυνατές μεταφράσεις σου και μου γεννήθηκε η περιέργεια για την κρίση σου στο πολιτικό πεδίο της επικαιρότητας. Διότι αν θυμάμαι καλά και δεν σε μπερδεύω με άλλον ,είχες δηλώσει ότι η μεταπήδηση σου στις Ιδέες μας έγινε από τον κλασσικό ορθόδοξο κομμουνισμό. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Θα σκάσεις εάν δεν τον φακελώσεις και αυτόν μωρή γριά.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Χριστάκης Χαραλάμπους

Μια ανάρτηση για τον Δραγούμη έχει γίνει αιτία για μια μεγάλη συζήτηση υψηλού πνευματικού επιπέδου με βρισιές και ένα σωρό ασυναρτησίες που δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι βλέπω άτομα που εχουν σχέση με την αριστερά αλλά δηλώνουν ότι έλκονται από τις ιδέες του Δραγούμη!!

Δεν τον έχω μελετήσει ...αλλά μου κίνησε την περιέργεια...

Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος

Γνωρίζεις την Τέλα τη λούγκρα; Τον εστιάτορα; Τις υπόλοιπες μορφές του ακροδεξιού πάνθεον; Αν όχι, χρειάζεσαι φροντιστήριο στα του εθνικιστικού χώρου.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Ανώνυμος/η

Όχι Κύπριε των Αμπελοκήπων, έχουν σχέση με το θέμα. Συγκεκριμένα με την "αισθητική" σου και το ρουφιανιλίκη σου. Γιατί σε είχε στείλει στο νοσοκομείο το δεκαεπτάχρονο;

Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024