Litteraterra 3ο τεύχος


I.
- Κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος της Litteraterra -

«Η Litteraterra είναι ένα περιοδικό βιβλίων και ιδεών. Ξεδιπλώνεται ως αλληγορικό παραμύθι για μια φανταστική χώρα, όπου τα πράγματα ήταν γράμματα κι οι άνθρωποι αλλάζοντας θέση που είχανε τα γράμματα στο χώρο, γράφοντας κείμενα, αλλάζανε τον Κόσμο. Θέτει ως στόχο να αναδειχθούν τα βιβλία ως μέσον ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου, πέραν από τα ιδεολογικά στεγανά που μας κληροδότησε ο προηγούμενος αιώνας.

»Στο προηγούμενο τεύχος, είχαμε αφήσει τους κατοίκους του φανταστικού νησιού σε δημιουργικό πυρετό: λιώνοντας γράμματα για να φτιάξουνε τετράγωνα τούβλα με τα οποία θα μπορούσαν πια, απελευθερωμένοι από την τυραννία της μεταφυσικής της δημιουργίας, να φτιάξουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο λογικό, λιγότερο περίπλοκο...

»Εδώ, το παραμύθι συνεχίζεται: οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν έναν Πύργο που θα ’φτανε ώς τον Ουρανό και θα ’τανε ο Φάρος τους, μνημείο της κατάκτησης της ύλης απ’ αυτούς. Πάνω σ’ αυτόν τον πυρετό δημιουργίας τους βρήκε ο Κατακλυσμός. Και σκόρπισαν τα γράμματα στη Γη, και χάθηκαν οι κάτοικοι, χάθηκε κι η γλώσσα τους η πρωταρχική, και μείναν λίγα για να θυμόμαστε ώστε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε τη σύγχρονή μας γλωσσική Βαβέλ...»


Σε αυτό το τεύχος, ανάμεσα σε εξαιρετικά κείμενα αρθρογράφων όπως ο Χάρης Βλαβιανός, η Ολυμπία Καράγιωργα, ο Στάθης Κομνηνός, ο Γιώργος Βαϊλάκης, ο Δημήτρης Καρύδας, ο Γιώργος Αλισάνογλου, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, φιλοξενείται και το άρθρο του προέδρου της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Σταμάτη Μαμούτου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η γλώσσα του Έθνους. Γιόχαν Γκόντφριντ Χέρντερ: Από τη θεωρία της γλώσσας στη θεωρία του εθνικισμού» και συνοψίζει τις θέσεις του σημαντικού αυτού ρομαντικού φιλοσόφου σε ένα πολύ περιεκτικό κείμενο.

Η Λέσχη μας εύχεται στο νέο τεύχος της Litteraterra να είναι καλοτάξιδο στις θάλασσες του κόσμου των Ιδεών…


II.

- Τί έγραψε η Καθημερινή της Κυριακής για το Literraterra -

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή» στο ένθετο «Τέχνες και Γράμματα», επέλεξε να παρουσιάσει το περιοδικό Litteraterra στη στήλη «Νέες Εκδόσεις» (σελ. 10). Το κείμενο παρουσίασης ήταν το εξής:«Οι συνεργάτες του περιοδικού εξερευνούν την αναζήτηση μιας πρωταρχικής, ανόθευτης γλώσσας (Γ. Αλισάνογλου), μια θεμελιωμένη κριτική της γλώσσας της λογικής (Γ. Βαϊλάκης), αναρωτιούνται μήπως οι δημιουργοί αδυνατούν να ξεφύγουν από την ισχύουσα γλώσσα (Χ. Βλαβιανός, Χ. Χρυσόπουλος). Κεντρική θέση στην αναζήτηση της Βαβέλ κατέχει επίσης η ενθύμηση της (ελληνικής) πρωταρχικής γλώσσας (Ο. Καράγιωργα), το γλωσσικό κομφούζιο ως κληροδότημα θείο (Δ. Καρύδας) ενώ εξερευνάται η γλώσσα του ρομαντισμού όπως την περιέγραψε ο Χέρντερ (Σ. Μαμούτος). Το τεύχος κλείνει με μια εκ των έσω κριτική της γλώσσας της κριτικής (Β. Χατζηβασιλείου)».

Συνολικά το έντυπο μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση :
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_21/11/2010_423217


III.
- Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ στο Mega Channel ! -

Η εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», που προβάλλεται κάθε Κυριακή πρωί από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, παρουσιάζει ορισμένες φορές κάποια βίντεο με επιλεγμένα συνθήματα και γραμμένες φράσεις από τους τοίχους των Αθηνών.

Στην εκπομπή της περασμένης Κυριακής (21-11-2010) προβλήθηκε ένα ακόμη τέτοιο βίντεο μέσω του οποίου παρουσιάστηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες ορισμένες ακόμη φράσεις, που οι συντελεστές της εκπομπής θεώρησαν ενδιαφέρουσες και άξιες τηλεοπτικής προβολής.
Tο ολιγόλεπτο βίντεο έκλεισε εστιάζοντας στα εξής, που βρέθηκαν γραμμένα σε τοίχο της Καλλιθέας:


Τα έθνη καταρρέουν ή ευδοκιμούν ανάλογα με το αν ποίηση, η ζωγραφική
και η μουσική τους, καταρρέουν ή ευδοκιμούν- W. Blake.
Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ
Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας
flefalo.blogspot.com


Ελπίζουμε ότι κάποιοι κατάλαβαν την Αλήθεια της φράσης του William Blake.
Υποσχόμαστε ότι ως Λέσχη θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλουμε στην αφύπνιση των πνευματικών και αισθητικών δυνατοτήτων του έθνους μας.

Πόλεμος εσωτερικός… για την κατάκτηση της Ουσίας του εαυτού μας.
Αγώνας εξωτερικός… για την υπεράσπιση της Ιερής μας Φλόγας.


  • Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση:

Ο/Η Ioannis είπε...
Πανικός στο συστημικό πασοκοκάναλο... Η ΦΛΕΦΑΛΟ είναι εδώ και η παρουσία της δεν μπορεί πια να περάσει απαρατήρητη, ούτε το μήνυμα της Αλήθειας της να φιμωθεί! Ερχόμαστε...
Τρίτη, 30 Νοέμβριος, 2010

Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Μοναχά...Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ!
Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος, 2010

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Το Mega δεν είναι συστημικό κανάλι. Είναι το ίδιο το σύστημα
Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος, 2010

Ο/Η Χρήστος Eddie Μπαλτζής είπε...
....Defenders of the faith!
Κυριακή, 05 Δεκέμβριος, 2010

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Defenders of the faith , εμείς ή το mega; χα, χα

Εμείς της ιερής μεταλλικής πίστης.Το mega της πίστης του πολιτικού Κθούλου.
Τετάρτη, 08 Δεκέμβριος, 2010