Προτάσεις βιβλίων ενόψει ΕκθέσεωνΟ Μάιος είναι ο μήνας των εκθέσεων βιβλίου. Ήδη η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην Θεσαλλονική, με μεγαλύτερη επιτυχία φέτος από κάθε άλλη χρονιά. Περιμένοντας την έκθεση της Αθήνας, στις 13 του μηνός στο Ζάππειο, σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον κάποια μέλη της λέσχης να κάνουν τις δικές τους προτάσεις...

προτάσεις από τον ''Κιμμέριο''

1. Κλαρκ Άστον Σμιθ, «Το ταξίδι του βασιλιά Γιουβόραν», εκδόσεις Αίολος.
Μια καινούργια συλλογή διηγημάτων του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα. Καλή ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τη δαιμονική φαντασία του Σμιθ.


2. Μ. Ρ. Τζέημς, «Ιστορίες φαντασμάτων ενός αρχαιοδίφη», εκδόσεις Ars Nocturna.
Ιστορίες υπερφυσικού τρόμου από τον διάσημο Άγγλο συγγραφέα, θαυμαστής του οποίου ήταν και ο H. P. Lovecraft.


3. Τζακ Βανς, «Ιστορίες της Ετοιμοθάνατης Γης», εκδόσεις Αίολος.
Πρωτότυπο fantasy με φόντο μια Γη που αργοπεθαίνει και όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.


4. Χ. Μ. Γκητάκος, «Αρθούρος: Θρύλος και ιστορία», εκδόσεις Αρσενίδη.
Εξαιρετική μελέτη που αναζητά την μορφή του βασιλιά Αρθούρου στο θρύλο και στην ιστορία. Arthur shall rise again !


5. Μάικλ Κράιτον, «Νεκροφάγοι», εκδόσεις Κέδρος.
Ανακαλύψτε το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία 13ος Πολεμιστής. Απλά απολαυστικό !προτάσεις από τον Δημήτρη Αργασταρά


1. Ορέστης Ευθυμίου, «Το πείραμα της Όγδοης Μέρας,» εκδόσεις Εκάτη.
Το πρώτο βιβλίο του νεαρού συγγραφέα, καθηγητή πανεπιστημίου στα Γιάννενα, και ένα αξιόλογο δείγμα ελληνικής επιστημονικής φαντασίας. Διαβάζεται πολύ ευχάριστα και αφήνει θετικές εντυπώσεις.


2. Νίκος Φαρούπος, «Οι ιχνηλάτες του σκότους», εκδόσεις Κέδρος.
Ένας ακόμη αξιόλογος τίτλος ελληνικού φανταστικού. Ο Φαρούπος είναι ‘‘παλαίμαχος’’ του είδους και σε αυτή την συλλογή πετυχαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μυστήριο και αναβιώσεις αρχαίων ελληνικών θεοτήτων, φανταστικά όντα και παράξενες πραγματικότητες.3. Γκυ Ντε Μωπασάν, «Ο εξαποδός και άλλες ιστορίες τρόμου και τρέλας», εκδόσεις Ίκαρος.
Μία πολύ καλή συλλογή φανταστικών διηγημάτων από τον Μωπασάν. Παρόλο που δεν έγραψε μόνο φανταστικό και ίσως είναι περισσότερο γνωστός από άλλα έργα του, ο Μωπασάν δείχνει μεγάλη οξύνοια και αντιληπτικότητα για τις περιοχές του ψυχολογικού τρόμου. Άλλωστε, ο τρόμος και η τρέλα αποτέλεσαν τελικά μέρος της προσωπικής του πορείας.


4. Άμπροουζ Μπήρς, «Λέσχη Γονεοκτόνων», εκδόσεις Άγρα.
Ο Μπηρς βρίσκεται στις παρυφές του αμερικάνικου υπερφυσικού τρόμου, ένας από τους κλασικούς πρωτεργάτες του φανταστικού. Αυτή η καινούρια συλλογή τεσσάρων μικρών ιστοριών χαρακτηρίζεται επίσης από ιδιοφυές χιούμορ και μαύρη ειρωνεία καθώς οι ήρωες των ιστοριών οδηγούνται να σκοτώσουν κοντινούς συγγενείς.


5. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Τα σκοτεινά παραμύθια», εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μιας και φέτος είναι τιμητική χρονιά για τον Παπαδιαμάντη, καλό είναι να θυμηθούμε το υποβλητικό, μυσταγωγικό, σκοτεινό και παραμυθένιο ιδιαίτερο τρόπο γραφής του. Σε αυτό το βιβλίο περιέχονται ιστορίες που φανερώνουν την ποιητική του πλευρά και που σφραγίζονται από το μυστήριο, την μαγεία, την δεισιδαιμονία, το υπερφυσικό, την ατμόσφαιρα του τρόμου και του ονείρου.
προτάσεις από τον Σταμάτη Μαμούτο


1. Βασίλειος Μέγας, «Οι Λεπίδες της Λησμονιάς», εκδόσεις Άπαρσις.
Πολύ καλό ελληνικό sword ’n’ sorcery, το οποίο πρέπει να προσεχθεί από το αναγνωστικό κοινό. Ο Βασίλης (αν και με στενοχωρεί γιατί ακούει thrash !) έχει εξαιρετική πένα και αν δώσει λίγο περισσότερο θεωρητικό βάθος στα κείμενά του, θα αποτελέσει έναν από τους ελάχιστους Έλληνες συγγραφείς του επικού fantasy, που αδιαμφισβήτητα θα είναι ισάξιος των αγγλόφωνων.


2. Όμηρος, «Ιλιάδα», (οποιασδήποτε έκδοσης) - Πλάτωνας, «Πολιτεία», εκδόσεις Πόλις - Νοβάλις, «Η προσδοκία», εκδόσεις Σμίλη.
Πρόκειται για τρία βιβλία που προτείνω να διαβαστούν ως ενότητα και που θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να αυτοαποκαλείται με ασφάλεια ως «επικάς» και (νέο)ρομαντικός αν δεν έχει καταπιαστεί μαζί τους. Ηρωισμός –Ιδέα του Αγαθού-Αναζήτηση θα μπορούσαν να είναι οι τίτλοι των τριών ενοτήτων.


3. Θεόφιλος Γκωτιέ, «Η νεκρή ερωμένη», εκδόσεις Αιγόκερως.
Ενδεικτική συλλογή διηγημάτων φαντασίας της ρομαντικής περιόδου. Γοητευτικοί βρικόλακες και υποβλητικός τρόμος, μισό αιώνα πριν τη συγγραφή του «Ντράκουλα». Γνήσια γοτθική αισθητική!


4. S.Berstein-P. Milza, «Η ιστορία της Ευρώπης 1815-1919 (τόμος 2)», εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να κατανοήσει το πως αρθρώθηκε η εποχή που ζούμε και πως η Ευρώπη εισήλθε στην ιστορική περίοδο της Νεωτερικότητας. Γλαφυρή γλώσσα και ανάλυση πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών ιστορικών εξελίξεων (με ιδιαίτερα κεφάλαια αφιερωμένα στα πολιτιστικά δρώμενα).


5. Χάρης Συμβουλίδης, Oi!, η μουσική των skinheads», εκδόσεις Ισνάφι.
Σπάνια για την ελληνική βιβλιογραφία μελέτη της μουσικής αλλά και του ευρύτερου κινήματος των skinheads, που ζωντανεύει τον πολιτικό και πεζοδρομιακό εθνικιστικό (και όχι μόνο) βίο των βρετανικών ΄70’s και ΄80’s. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.


Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι αναγνώστες της λογοτεχνίας το Φανταστικού θα πρέπει να έχουν διαβάσει το Μύθο της εποχής μας, που είναι ο «Άρχοντας των δακτυλιδιών» του Τόλκιν (εκδόσεις Κέδρος), γι’ αυτό και δεν το έχω ανάμεσα στις προτάσεις μου.
προτάσεις από τον ''Guardian Lord''


1. Χένρυ Κάτνερ, «Ο Σκοτεινός Κόσμος», εκδόσεις Ωρόρα.
Ένα από τα αριστουργήματα της φανταστικής λογοτεχνίας. Ο Χένρυ Κάτνερ μας ταξιδεύει σ’ έναν σκοτεινό μελαγχολικό κόσμο, οι εξελίξεις στον οποίο διαθέτουν μυητικό χαρακτήρα. Η σύζευξη και υπερβατική ένωση των αντιθέτων, το σκήπτρο του μάγου, το ξεχασμένο σπαθί που καλεί να επανευρεθεί, η κόκκινη Μήδεια, ο πράσινος Λυκάνθρωπος, ο άρχων του εφιαλτικού εκείνου κόσμου Μέρλιν και πολλά άλλα στοιχεία διαπλέκονται και συνθέτουν το άγνωστο, το ξεχασμένο, το κρυφό. Η δύναμη της φλόγας του κεριού φαίνεται μονάχα στο σκοτάδι…


2. Ούρσουλα Λε Γκεν, «Η Πιο Μακρινή Ακτή», εκδόσεις Τρίτων.
Αποτελεί αναντίρρητη αλήθεια ότι τα σπουδαία έργα της φανταστικής λογοτεχνίας μοιράζονται έναν κοινό παράγοντα. Τη μετάβαση. Ένα από αυτά είναι και η τρίτη ιστορία του μάγου Γκεντ – κάποτε γιδοβοσκού, πλέον αρχιμάγιστρου – στα φανταστικά πεδία της Γαιοθάλασσας. Η Ούρσουλα Λε Γκεν μέσα από την περιπλάνηση του Γκεντ, μας χαρίζει βαθιά νοήματα βγαλμένα μέσα από τα σπλάχνα του ΤΑΟ, σε τούτη την αποστολή να διασωθεί ο πυρήνας της ύπαρξης, η αληθινή μαγεία.


3. Ρόμπερτ Χάουαρντ, «Καλλ, Ο Βασιλιάς», εκδόσεις Locus 7.
Η συλλογή αυτή αποτελεί, για τα χρόνια που διαβάζω και μελετώ τον Τεξανό συγγραφέα, η κορύφωση της έμπνευσης κα δημιουργικής του ικανότητας. Επιμένω ότι το κριτήριο που διαφοροποιεί το άριστο από το καλό ή αξιόλογο στη φανταστική λογοτεχνία είναι η Μεταβατικότητα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την πλειοψηφία των ιστοριών του Κόναν, σε αντίθεση με τη μονολιθικότητα του Σόλομον Κέην, ο Καλλ, ο θρυλικός βάρβαρος, δεν αντιμετωπίζει μόνο διαβολικούς μάγους, δαιμόνιους ερπετανθρώπους ή τους δόλιους αυλικούς του… Με τον πέλεκυ στο χέρι – σκήπτρο της εξουσίας του– συνθλίβει τους παλιούς σκουριασμένους νόμους, μάχεται τη Σιωπή, επιβάλλει τη δικαιοσύνη.


4. Άλτζερνον Μπλάκγουντ, «Οι Ιτιές», εκδόσεις Ψυχογιός.
Φόβος και δέος κυριαρχεί για το άγνωστο, που στο συγκεκριμένο διήγημα λαμβάνει τη μορφή του δέντρου του θανάτου και της θλίψης. Οι ιτιές θα αποτελέσουν τους μύστες για τους εκδρομείς (και του αναγνώστη που θα βιώσει την ανάγνωση), που έρχονται σε αισθαντική επαφή με τις σκοτεινές δυνάμεις της Φύσης. Μια αθώα κατά τα’ άλλα επίσκεψη στη φύση μπορεί να αποκαλύψει τη μυστική πλευρά της τελευταίας… στον καθένα μας…


5. Γιώργος Μπαλάνος, «Η Λέξη Και Η Δύναμη», εκδόσεις Locus 7.
Περιεκτική έρευνα και πρακτικές αναφορές του Γιώργου Μπαλάνου πάνω στη δύναμη που φέρουν οι λέξεις και τα αληθινά ονόματα. Για όσους έχουν υποψιαστεί ότι οι πληροφορίες που έχουν λάβει περί γλώσσας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους δεν αποτελούν παρά δογματισμούς που αποδέχτηκαν a priori… Για εκείνους που συνειδητοποίησαν ότι αναμασούν λέξεις το αληθινό νόημα των οποίων δεν κατανοούν…. Για όλους που προτίθενται να βηματίσουν πάνω στο δρόμο της Αληθινής Αναζήτησης…
προτάσεις από τον Ίωνα Αλβέριχο


1. Ουμπέρτο Έκο, «Το κοιμητήριο της Πράγας», εκδόσεις Ψυχογιός.
Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, όπου ο συγγραφέας προκαλεί ερωτηματικά με τις μυθιστορηματικές(;) θεωρίες συνομωσίας του.


2. Γουίλλιαμ Μόρρις, «Το Πηγάδι στο Τέλος του Κόσμου (Ι-ΙΙ-ΙΙ), εκδόσεις Μαγικό Κουτί.
Η περιπέτεια ενός νεαρού ιππότη που προσπαθεί να βρει το μυθικό Πηγάδι- πηγή της αιώνιας ζωής. Μια αφήγηση άκρως συμβολική. Έκφραση διαχρονικών αρχετυπικών ιδανικών, ενός ύστερου ρομαντικού προ-ραφαηλίτη.


3. Φρειδερίκος Νίτσε, «Η γέννηση της τραγωδίας», εκδόσεις Νησίδες.
Μια εξαιρετική ανάλυση της αρχαιοελληνικής τραγωδίας ως διαλεκτική σύγκρουση μεταξύ του Διονυσιακού και του Απολλώνιου στοιχείου. Η μέθη της τρέλας συναντά την απόλυτη σταθερότητα. Ένα έργο σταθμός του πρώιμου, ρομαντικού Νίτσε.


4. Μάικλ Μούρκοκ, «Κόρουμ (1έως 6)», εκδόσεις Αίολος.
Με εξαίρεση το ελαφρώς πιο αδύναμο, εισαγωγικό πρώτο μέρος, πρόκειται για την ιστορία του κορυφαίου λογοτεχνικού ήρωα του Μούρκοκ και μια από τις καλύτερες που έχουν γραφτεί ποτέ στο Φανταστικό.


5. Έντμουντ Μπερκ, «Στοχασμοί για την επανάσταση στη Γαλλία», εκδόσεις Σαββάλα.
Ένα βιβλίο σταθμός για την πολιτική σκέψη. Το πλέον γνωστό μανιφέστο του πολιτικού ρομαντισμού. Ο Μπερκ είναι για την πολιτική θεωρία του εθνικισμού και του αριστοκρατικού συντηρητισμού, ό,τι και ο Μαρξ για εκείνη του σοσιαλισμού.  • Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
True fantasy, true metal...
Παρασκευή, 13 Μάϊος, 2011


Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Στην επόμενη έκθεση θα προτείνω εγώ...
ΥΓ. Όσο για την παραπάνω ανάρτηση ένα έχω να πω. ΠΟΤΕ φιλία με την Τουρκία..
Χάρης Π.
Τρίτη, 17 Μάϊος, 2011


Ο/Η Στάμάτης Μαμούτος είπε...
Γιώργο, hail..
Χάρη... εντάξει μη θυμώνεις. Στην ερχόμενη έκθεση θα προτείνεις κι εσύ..
Πέμπτη, 19 Μάϊος, 2011


Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ο Κιμμέριος είναι στη φωτό με το βιβλίο και το φλυτζάνι?
Χαίρετε!
Guardian Lord
Παρασκευή, 20 Μάϊος, 2011


Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Χα, χα, χα!!
Πάντως, όταν βγαίνουμε μαζί πίνει φραπέ..(αμετανόητος στα '80's, όπως πρέπει!)
Παρασκευή, 20 Μάϊος, 2011


Ο/Η Ανώνυμος είπε...
O Κιμμέριος δεν διαβάζει σύγχρονα βιβλία σαν αυτό της εικόνας αλλά αποκλειστικά προκατακλυσμιαία γριμόρια με σκοπό να επισπεύσει την έλευση των Μεγάλων Παλαιών στη διάσταση μας. Υπό τους ήχους του Bloodbath in the arena των Cauldron Born σας στέλνω βροντερό χαιρετισμό!
ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ
Σάββατο, 21 Μάϊος, 2011