Return of the Old Onesτου ''Ευγενούς Βαρβάρου''


Εδώ και χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως Φανταστική Λογοτεχνία και Heavy Metal είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Και τα δύο είδη τέχνης εκφράζουν την επιθυμία για μια επανάσταση ενάντια στην πεζή και τυποποιημένη καθημερινότητα της Νεωτερικότητας και εμπεριέχουν την προοπτική μιας μαγικής θέασης του Κόσμου. Μουσική και βιβλία προσφέρουν μια εναλλακτική θεώρηση των πραγμάτων για όσους βέβαια έχουν την δυνατότητα –ή ίσως την έμπνευση- να την αντιληφθούν. Τονίζω πως τα παραπάνω είναι προσωπικές πεποιθήσεις (αλλά και συλλογικές θέσεις της Λέσχης), με τις οποίες ορισμένοι μπορεί να διαφωνούν. Θα προσπεράσω, ωστόσο, τις όποιες ενδεχόμενες διαφωνίες, προκειμένου να προχωρήσω στο βασικό θέμα της ανάρτησης.

Δεν έχω σκοπό να απαριθμήσω εδώ τα δεκάδες Metal συγκροτήματα που άντλησαν την θεματολογία τους από λογοτεχνικά έργα φαντασίας αλλά να αναφερθώ σε μια μπάντα στην οποία η σύνδεση Heavy Metal και Λογοτεχνίας του Φανταστικού φτάνει σε σημείο ταύτισης. Πρόκειται φυσικά για τους μεγάλους Manilla Road, μπάντα επικού Heavy Metal από το Kansas των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Mark Shelton, κιθαρίστας, τραγουδιστής και αρχηγός των Manilla Road είναι ταγμένος αναγνώστης της ηρωικής φαντασίας και της λογοτεχνίας τρόμου και ο τρόπος με τον οποίο έχει ενσωματώσει στοιχεία από τα δύο αυτά λογοτεχνικά ρεύματα στους στίχους των τραγουδιών του είναι πραγματικά μοναδικός.


Dark angel of Chaos
Cthulhu comes
Bringer of evil
The Black Cauldron
Dead placed in the Cauldron
Re-animate
Doorway to Hades
The Old Ones' gate
The Old Ones bring Chaos to earth
Conjuring Yog-Sothoth's birth
The fires of the Cauldron burn red
Re-animating the dead

Σε κάποια σκοτεινή διάσταση πέρα από τον δικό μας κόσμο στέκει η Μαύρη Χύτρα, γνωστή σε όσους ασχολούνται με τις κέλτικες παραδόσεις –ή έχει τύχει να διαβάσουν το Slaine and the Horned God- για την ιδιότητα της να επαναφέρει στη ζωή τους νεκρούς που τοποθετούνται στο εσωτερικό της. Οι δυνάμεις του Χάους έχουν τη Χύτρα στην κατοχή τους. Η πύλη προς τον Άδη έχει ανοίξει και από μέσα της ξεχύνονται οι λεγεώνες των νεκροζώντανων, βεβηλώνοντας κάθε έννοια ζωής. Στο όραμα του Shelton ο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ των Μεγάλων Παλαιών και των Δυνάμεων του Φωτός. Οι Ευρωπαίοι πολεμιστές -η γενιά των Αεζίρ- δίνουν την απεγνωσμένη μάχη ενάντια στις ορδές των Μεγάλων Παλαιών.


With blood from the Cauldron
The dead revive
To war for their master
Cthulu's pride
Aesir warriors
Stand and fight
As Chaotic nightmares
Come to life

Ο αγώνας φαίνεται χαμένος, το Κακό δεν μπορεί να πεθάνει και ο βάρδος-πολεμιστής στέκει βλοσυρός μπροστά στο Μαύρο Πηγάδι του Χάους που κοχλάζει και ξερνάει εφιάλτες και νοσηρές παραισθήσεις. Είναι έτοιμος για την τελική θυσία, ρίχνεται μέσα στη Χύτρα για να σπάσει τα μαύρα μάγια.

Here in the darkness
Black Well of Chaos
Boiling before my eyes
Ιn here the dead rise
Out of the Cauldron
Evil that never dies
Nightmare's confusion
Morbid illusions
Wrecking the mortal mind
I Taliesin
Banish the Black Cauldron
With my own life
Into the Cauldron
I cast my life
Breaking the black spells of sacrifice, into the light

Αλλά η νίκη είναι προσωρινή. Το κάλεσμα του Κθούλου θα συνεχίσει να ακούγεται και η σκιά των Παλαιών θα πέφτει πάντα βαριά επάνω μας. Μέχρι να μας καταβροχθίσουν όλους…


Here in the darkness
Black dreams of Chaos
I hear Cthulu's call
Forever The Old Ones
Shall be upon us
Until they devour us all

Ο Shelton συνδυάζει τις ευρωπαϊκές παραδόσεις με τις σκοτεινές διηγήσεις του H. P. Lovecraft και κάνει αναφορές στους στίχους του στον βάρδο Taliesin αλλά και στα γνώριμα, αποτρόπαια ονόματα των Cthulhu και Yog Sothoth. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο Metal που έπαιζαν οι Manilla Road το μακρινό 1988. Το όλο εγχείρημα κρίνεται –κατά την άποψη μου- ως άκρως επιτυχημένο αφού η προσέγγιση του Shelton δεν είναι επιδερμική, αλλά διακρίνεται από σοβαρότητα και γνώση των θεμάτων που πραγματεύεται. Αλήθεια, ποιος το περίμενε πως Metal και Λογοτεχνία Φαντασίας θα συναντιόντουσαν με τόσο εμπνευσμένο τρόπο σε κάποιον ξεχασμένο δρόμο της Manilla;


Σήμερα οι Manilla Road εξακολουθούν να κυκλοφορούν δίσκους. Η θεματολογία τους δεν έχει αλλάξει, αλλά η μαγεία των παλιών δίσκων έχει χαθεί. Ο πόλεμος συνεχίζεται και ο Χρόνος θα δείξει αν τελικά είμαστε μόνο τροφή για τους Μεγάλους Παλαιούς. Μέχρι την επόμενη φορά, σας απευθύνω την γνωστή προτροπή - ευχή: Up the hammers and may the Lords of Light be with you!

Υποσημείωση: oι στίχοι ανήκουν στα τραγούδια Black Cauldron και Return of the Old Ones από τον δίσκο Out of the Abyss του 1988.

- Σχόλια σε αυτή την ανάρτηση :

Ο/Η Χρήστος 'Eddie'Μπαλτζής είπε...
Hail to the immortal warriors!
Σάββατο, 23 Απρίλιος, 2011


Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Μεγάλο συγκρότημα και... Heavy Metal για λίγους!

Hail !

GUARDIAN LORD
Σάββατο, 23 Απρίλιος, 2011


Ο/Η mr.alobar είπε...
πολυ καλο το ποστ και βεβαια οχι μονο οι manilla road...
Τρίτη, 26 Απρίλιος, 2011


Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
The rise.. of noble savage
Τρίτη, 26 Απρίλιος, 2011


Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
Hail..Ωραία ανάρτηση..
Κυριακή, 01 Μάϊος, 2011


Ο/Η Δημήτρης Αργασταράς είπε...
Πολύ καλή ανάρτηση ! Δεν γνώριζα καθόλου για τους Manila Road...
Δευτέρα, 02 Μάϊος, 2011


Ο/Η ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ είπε...
A holy war

Born of The Well

To stop the horde

Come up from Hell

Vengeful for death

Inside the mind

The Quest

To burn away the night

Manilla Road = θρησκεία!!
Πέμπτη, 05 Μάϊος, 2011