
- Σχόλια σε αυτή την συνάρτηση :Ο/Η Ανώνυμος είπε...
I'm a cowboy - On a steel horse I ride - And I'm wanted - Dead or alive!
Jon Bon Jovi.... αστέρι των media
David Coverdale.... Ήλιος του Καλοκαιριού
Καλές διακοπές στους FLEFALO WARRIORS!
GUARDIAN LORD
Τρίτη, 26 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Ωραίο κείμενο με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Πολύ εύστοχος και ο όρος "αριστοκρατική αλητεία", περιγράφει πολύ καλά τον τρόπο που βλέπω πολλά Hard 'n' Heavy συγκροτήματα. Καλοί και διαχρονικοί οι Bon Jovi, αν και όπως γράφεις και εσύ τα συγκροτήματα αυτού του είδους είναι αποκλειστικά για διασκέδαση. Αυτή η φωτογραφία του Μπον Τζόβη με τις γυμνές γκόμενες μεγάλο ντοκουμέντο, πρώτη φορά την βλέπω. Αθάνατα '80s!!! Κρίμα που δεν θα ξαναδούμε τόσο ηρωϊκές εποχές.
ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ
Τετάρτη, 27 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Guardian "D" Lord είπε...
Κιμμέριε το περίμενα ότι θα εστίαζες στην αποκαλυπτική φωτογραφία...
Αλλά αυτό το "Μπον Τζόβη" μόλις προκάλεσε ρωγμή στο χρονικό συνεχές...
Χα χα χα χα
Τετάρτη, 27 Ιούλιος, 2011
Ο/Η καλλίμαχος είπε...
Η μουσική μας άρχισε να βιομηχανοποιείται γύρω στα μέσα με τέλη της 10ετίας του '80.
Καθώς η Βιομηχανία της Προβολής απαιτούσε συνεχώς 'καινούριο προϊόν' με 'βελτιωμένα χαρακτηριστικά', νέες και αλλότριες τάσεις επιβλήθηκαν στο ακουστικό φάσμα της βαριάς μουσικής. Οι επιρροές από άλλα είδη (π.χ Punk, Dark Wave) πλέον δεν μετασχηματίζονταν σε Heavy Metal από μουσικούς που αγαπούσαν το είδος, αλλά εισάγονταν αυτούσιες από επαγγελματίες οργανοπαίχτες δεν κάθονταν να την πολυψάξουν την υπόθεση. Η μελωδία άρχισε να σπανίζει, ο ρυθμός να κυριαρχεί, ο ήχος να γίνεται αποστειρωμένος και το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο 'ακραίο' (αυτό το παρακολουθήσαμε και στον μουσικό τύπο, όπου ο όρος Heavy Metal σταδιακά αντικαταστάθηκε από τον όρο 'Ακραίος Ήχος').
Η ακραιοποίησή του Heavy Metal καθώς και η πρόχειρη διασταύρωσή του με άλλα μουσικά είδη, είναι τα 2 hypes που εξάσκησε η Βιομηχανία της Προβολής πάνω στη μουσική μας. Το 90% της παραγωγής από τα τέλη της 10ετίας του '80 βασίζεται πάνω σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι βαρυμεταλλάδες μουσικοί να σπανίζουν και να έχουν αντικατασταθεί είτε από κουλούς true metal warriors, είτε από θορυβοποιούς καλικάντζαρους, είτε από ακραία και πολιτικοποιημένα ζωντόβολα, με μηδέν αισθητική και μηδέν καλλιτεχνικό εκτόπισμα.... ΄Κιθαρίστες' ανίκανους να συνθέσουν ένα σόλο 5 δευτερολέπτων ή ένα ριφ της προκοπής, 'μπασίστες' πιο προβλεπόμενους από τον Πάπα, 'τραγουδιαστές' που δεν μπορούν να τραγουδήσουν και 'ντραμερς' που αναπαράγουν πάνω στη σύνθεση τον καινούριο ρυθμό που έμαθαν στη σχολή.
Πέμπτη, 28 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Guardian Lord και Κιμμέριε, θα παραμείνουμε για πάντα υποστηρικτές της "ομηρικής" ιδέας του ανδρισμού.
Καλλίμαχε, εκτιμώ ότι η παρατηρήσεις σου είναι σωστές, ωστόσο η γνώμη μου είναι ότι το θέμα δεν εξαντλείται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στις απαιτήσεις της μουσικής βιομηχανίας.
Πεποίθησή μου είναι ότι από την πρωταρχική ήδη φάση της παρακμής -που ενδεχομένως να τοποθετείς σωστά στο δεύτερο μισό των '80's- θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη μαζική κουλτούρα και την πολιτιστική πολιτική.
Κοντολογίς, θα ήταν αδιανόητο για τον κόσμο..που όλοι γνωρίζουμε, να εμπεριείχε μια "ανεξάρτητη πολιτιστική ζώνη Ρομαντισμού", εντός των πλαισίων του. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ιός στον οργανισμό του. Συνεπώς, το συμπέρασμά μου είναι ότι η υπόθεση ελέγχου του Heavy Metal δεν είχε να κάνει μοναχά με τις απαιτήσεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και με επιπλέον παράγοντες..
Όσον αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ανιχνεύονται οι ρίζες της παρακμής, όπως προανέφερα, έχεις δίκιο ότι είναι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Ωστόσο, η αποτύπωση της παρακμής αυτής εκτιμώ ότι έλαβε χώρα αργότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά το δεύτερο μισό των '80's κυκλοφόρησαν κάποια από τα πιο ποιοτικά albums της ιστορίας του Metal όπως τα Seveth Son, Somewhere in time, Painkiller, αλλά και τα Kings of Metal, Surpens Albus, Ultimate Sin, Slippery when wet, Hysteria κλπ.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι η αποτύπωση της αλλαγής στην οποία αναφέρομαι, την αλλαγή της συνολικής κουλτούρας του σκληρού ήχου δηλαδή, έλαβε χώρα στα '90's
Παρασκευή, 29 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Γιώργος Doomsword είπε...
1) Το ότι το thrash (δηλαδή η ρίζα της παρακμής) γεννήθηκε στις Η.Π.Α, λέει πολλά.
2) Σαφώς και δεν είναι κουλά όλα τα true metal groups σήμερα...
3) Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο, αλλά θα ήθελα και μια αναφορά στο γερμανικό metal των '80's, που συνέβαλε τα μέγιστα στήν ιστορία του μεταλλικού ήχου.
Σάββατο, 30 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Στυλιανός είπε...
Παρατειρώ τα σχόλια σας και κανείς δεν έχει θήξει το θέμα του σκυλομέταλ...
http://www.youtube.com/watch?v=OGtiqUz-1L0&feature=related
για πολλά γέλια!!
Από την άλλη παίδες,διαφωνώ με την οπτική ότι το μέταλ ουσιαστικά σταματά στα 80's.Πολύ μεγάλες μπάντες ξεπηδούν, στο χώρο του power κυρίως, στα 90's edguy, angra, rhapsody, domine είναι λίγα από τα ονόματα που συνεχίζουν να προάγουν τον ήχο και να παράγουν μουσική,όπως ακόμα και οι μεγάλες μπάντες των 80's εξακολουθούν να παράγουν καλούς και δυνατούς δίσκους.Brave New World - Iron Maiden,Nightfall in Middle-Earth - Blind Guardian,Time of the Oath - Helloween, Black Hand Inn - Running Wild, Visions - Stratovarius etc είναι ενδεικτικά κάποια διαμάντια που κοσμόυν το χώρο του μέταλ στα 90's.Το σίγουρο είναι ότι η μουσική εξελίσσεται και τα δεδομένα του επικού και ρομαντικού χώρου στο μέταλ βαδίζουν και βάδιζαν προς το black και στο goth.Προσωπικά ως ακροατής του power metal και λάτρης της μελωδίας βρίσκω ακόμα διαμάντια στον χώρο μου αλλά ανακαλύπτω και άλλους όπως το μελωδικό death μέταλ,το οποίο την δεδομένη εποχή είναι αυτό που παράγει μουσική στην ουσία και βρίσκει κάτι καινούργιο να δώσει στον χώρο.
Σάββατο, 30 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Σταμάτης Μαμούτος είπε...
Γιώργο, γνωρίζουμε και οι δυο το πόσο εκτιμώ τις δημιουργίες του γερμανικού πνεύματος.
Στυλιανέ, δεν υπονοήσα ότι το heavy metal σταμάτησε να υφίσταται μετά το τέλος της δεκαετίας του '80.
1)Σαφώς και υπάρχει, σαφώς και η στροφή προς το Ρομαντισμό, (που οδήγησε στην εμφάνιση των νέων επικών συγκροτημάτων όπως οι Rhapsody, Domine κλπ και την επαναξιολόγηση παλαιότερων όπως οι Grave Digger), η οποία έλαβε χώρα στο δεύτερο μισό των '90's κράτησε τον "μεταλλικό ήχο" ζωντανό. Είναι, όμως, αναφίβολο πως ούτε η κουλτούρα του παρέμεινε ως είχε, ούτε τα μουσικά του έργα διατήρησαν την αξία εκείνων της δεκαετιάς του '80. Απ' όλη τη δισκογραφία που ανεφέρεις, η γνώμη μου είναι πως, μόνο το Nightfall.. αποτελεί πραγματικό έργο σταθμό.
Κατά τα λοιπά, ούτε οι Maiden με τους Helloween επανέλαβαν τις εκπληκτικές στιγμες των '80's, ούτε και τα νέα επικά συγκροτήματα κατάφεραν να πλησιάσουν την αξία των Manowar, των Virgin Steele και των άλλων παλαιότερων συγκροτημάτων.
Κοντολογίς, ακούω ένα album τους -ακόμη κι απο΄εκείνα που θεωρούνται δημοφιλή- και την επόμενη μέρα έχω ξεχάσει τα κομμάτια του. Ενώ εκείνα των '80's τα ακούμε και θα τα ακούμε για πάντα, με την ίδια ευχαρίστηση.
2) Όσον αφορά το Dog Metal, πέρα του ότι αποτελεί μια εκδίπλωση της μεταμοντέρνας εποχής μας, νομίζω ότι η ύπαρξή του απαντά στο ερώτημα "τι μουσική ακούμε σήμερα". Αναμένω εξαγωγή του "είδους" και συνεργασία Linkin Park και Γιάννη Βασιλείου...
Κυριακή, 31 Ιούλιος, 2011
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Περί heavy metal....
"The Gods made heavy metal and they saw that it was good.
They said to play it louder than hell, we promised that we would.
When losers say it's over with, you know that it's a lie.
THE GODS MADE HEAVY METAL AND IT'S NEVER GONNA DIE!!!!!"
GUARDIAN LORD
Κυριακή, 31 Ιούλιος, 2011
Ο/Η καλλίμαχος είπε...
Εξαιρετικές δημιουργίες σαφώς και συνέχισαν να βγαίνουν μετά την 10ετία του '80. Έχω κατά νου το Predator in disguise των Praying Mantis το '91 μέχρι το The tower του Bob Catley το '98, δουλειές σχεδόν γεμάτες με στιγμές βαρυμεταλλικής απόλαυσης... Είναι βέβαιο πως η Μούσα δεν άφησε ποτέ ολομόναχους τους βαρυμεταλλάδες. Σκόρπια διαμαντάκια μπορούσαν να βρεθούν και την προηγούμενη 10ετία, μέσα σε καλούς ή αδιάφορους δίσκους, π.χ το ομώνυμο από το Golden dawn των Ιταλών Arthemis (η Μεσόγειος είχε καιρό να βγάλει τέτοιο έπος). Για να μην αμελήσω να αναφέρω μια προσωπική μου προτίμηση, το είδος του progressive metal που άνθησε στη 10ετία του '90 και συνεχίζει μέχρι σήμερα (Threshold, Andromeda, Agora) να αποτελεί μια όαση μελωδίας και μουσικής ευφυίας μέσα στον ορυμαγδό της τυποποίησης και των 'ετερόκλητων επιρροών'. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την 10ετία του '80 και πιστεύω θα συμφωνήσετε, είναι πως τότε το καλό βαρυμέταλλο ήταν ο κανόνας ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, η εξαίρεση. Βέβαια παίζει ρόλο και το γεγονός πως τα μεγέθη (ο αριθμός των κυκλοφοριών ανά έτος) είναι διαφορετικά.
Δευτέρα, 01 Αύγουστος, 2011
Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Όντως και στη δεκαετία του '90 κυκλοφόρησαν πολύ καλές Hard 'n' Heavy κυκλοφορίες και αναδείχτηκαν πολλές καλές μπάντες. Απλά, πιστεύω πως το ενδιαφέρον του μουσικού τύπου και της πλειοψηφίας του κοινού είχε μετατοπιστεί προς πιο ακραία ιδιώματα (πχ death και black) με αποτέλεσμα οι πιο παραδοσιακές κυκλοφορίες να χάνονται. Κάποια στιγμή έσκασε και η έκρηξη του power οπότε το Metal ανέκαμψε πλήρως. Πάντως οι καρακλασικούρες της μουσικής μας κυκλοφόρησαν την δεκαετία του '80 και γι' αυτό οι επόμενες δεκαετίες είναι καταδικασμένες να φαίνονται υποδεέστερες. Και στις μέρες μας κυκλοφορεί πολύ πράγμα στον χώρο του Hard 'n' Heavy, από παλιές και νέες μπάντες. Βέβαια η έμπνευση των αθάνατων '80s απουσιάζει τις περισσότερες φορές αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει...
Κιμμέριος
Τετάρτη, 03 Αύγουστος, 2011