«ΣΤΟΥΣ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ», μια συλλογή διηγημάτων

   
του Χρήστου Νάστου

Είναι γεγονός, πως σε όλους εμάς τους ρομαντικούς αναγνώστες του Φανταστικού μας έχουν λείψει έντονα οι θρυλικές πλέον ανθολογίες τσέπης του εκδοτικού οίκου Ωρόρα. Επρόκειτο για μία άκρως σημαντική σειρά βιβλίων που γαλούχησε μία ολόκληρη γενιά ανάμεσα στους πυλώνες του αγαπημένου μας λογοτεχνικού ιδιώματος. Χρόνια αρκετά έπειτα, οι εκδόσεις Comicon Shop-Ρενιέρη επαναφέρουν δυναμικά το είδος αυτό της ανθολογίας, κυκλοφορώντας την συλλογή «Στους αχαρτογράφητους τόπους της Φαντασίας», η οποία είναι βασισμένη σε διηγήματα Ελλήνων λογοτεχνών.


Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαεννιά διηγήματα (430 σελίδες!) που κινούνται στις παρυφές του τρόμου, του παράδοξου και της επιστημονικής φαντασίας, διαθέτουν πρωτοτυπία, κλασική υφή μιας άλλης εποχής και αφήνουν στον αναγνώστη την έντονη γευσιγνωσία ενός σπάνιου πλέον, αρωματικού, λογοτεχνικού, εγχώριου κρασιού. Εντύπωση πρωτίστως προκαλεί η προσεγμένη έκδοση σε κάθε επίπεδο. Καινοτομία αποτελεί η παρουσίαση νέων σχεδίων από γνωστούς Έλληνες δημιουργούς (Παναγιώτης Τσαούσης, Δημήτρης Βενάρδος, Malk-του ιδίου και το εξαιρετικό εξώφυλλο, παρμένο από το πρόσφατο κόμικ του «The tell tale heart») τα οποία συνοδεύουν εικαστικά τα διηγήματα που εμπεριέχονται στο συνολικό έργο. Μία αξιοπρόσεκτη προσθήκη που αποδεικνύει το αστείρευτο μεράκι της εκδότριας Αναστασίας Ρενιέρη.


Ο συγγραφέας – και εμπνευστής της όλης εκδοτικής ιδέας   Δημήτρης Καραδήμος δίνει στον έξυπνο πρόλογο το στίγμα και το πλαίσιο του βιβλίου, και κάπως έτσι από τη σελίδα 15 το παράξενο, μα τόσο ελκυστικό ταξίδι ξεκινά. Οι αχαρτογράφητοι τόποι της φαντασίας ανοίγονται διάπλατα εμπρός μας και μας καλούν. Οι Θωμάς Μαστακούρης, Κωνσταντίνος Ρωμοσιός και Μιχαήλ Αντωνόπουλος, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η ποιότητα του συνολικού τους έργου πιστεύω ότι θα αποτιμηθεί στο μέλλον με ακόμη θετικότερο πρόσημο. Η νουβέλα του Μ. Αντωνόπουλου «H αξιομνημόνευτη τελευταία αποστολή του Ταγματάρχη Γκίλλε», στέκει περήφανα δίπλα στο πρώτο μέρος της Υπερβορέας του ιδίου. Ατμόσφαιρα που παραπέμπει – σε σημεία – στον μέγιστο Χ.Φ. Λάβκραφτ δίχως να χάνει την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητά της. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας ως καμβά μία περίοδο της ιστορίας που τον γοητεύει (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), ο συγγραφέας απλώνει το αναντίρρητο ταλέντο του, πασπαλισμένο με πάμπολλες δόσεις πρωτογενούς έμπνευσης.

Απρόσμενη έκπληξη αποτελεί και η ανακάλυψη του (άγνωστου ως τώρα σε μένα) συγγραφικού ταλέντου που διαθέτει ο Δημήτρης Καραδήμος, ο οποίος συμμετέχει με δυο μικρά, μα εντυπωσιακά διηγήματα φαντασίας! Ελπίζω σε μια ανάλογη λογοτεχνική συνέχεια από τον εξαιρετικό αυτό συγγραφέα. Οι Αντώνης Κρύσιλας και Γιώργος Ρωμοσιός (γιος του Κωνσταντίνου) αξίζουν επίσης περαιτέρω προσοχής . Για το παρόν και το μέλλον!


Και οι οκτώ συμμετέχοντες συγγραφείς προσκαλούν τον αναγνώστη στους κόσμους των φανταστικών τους βασιλείων. Τον προτρέπουν να σκεφτεί, να συγκινηθεί, να τρομάξει, να προβληματιστεί, σε σημεία να γελάσει, μα κυρίως να ψυχαγωγηθεί ανόθευτα, μέσω ενός βιβλίου το οποίο αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα για τους Έλληνες αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ο ενθουσιασμός και η έξαψη της αέναης αναζήτησης του αγνώστου, είτε αυτό βρίσκεται στη ψυχή των μύθων, είτε στις απύθμενες εσχατιές του Σύμπαντος, είτε ένα βήμα από την ανάσα μας, μας καλούν να περιπλανηθούμε στις σελίδες αυτών. Κάθε ρομαντικός και αυθεντικός θιασώτης του είδους ας το αποκτήσει άφοβα. Ας τολμήσουμε να διαβούμε τις πύλες των αχαρτογράφητων τόπων και ας περιπλανηθούμε στα γοητευτικά, μυστικά τους μονοπάτια.