Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα


Πριν λίγες μέρες ένας 35χρονος Έλληνας βορειοηπειρώτης έχασε τη ζωή του από πυρά Αλβανών αστυνομικών. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κατσίφας, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ούτε λήστεψε, ούτε βιαιοπράγησε, ούτε μπήκε λαθραία σε ξένη χώρα, ούτε προέβη σε κάποια παραβατική πράξη. Αντιθέτως, θέλησε να εορτάσει μαζί με τους ομογενείς της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου, η οποία βρίσκεται εντός των συνόρων του αλβανικού κράτους και στα χώματά της φιλοξενεί την αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 10 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, Αλβανοί αστυνομικοί κατέβασαν ελληνική σημαία από ελληνικό νεκροταφείο του Αργυρόκαστρου και στη συνέχεια κατέβασαν την ελληνική σημαία κι από το σπίτι του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ο Έλληνας ομογενής, εκνευρισμένος, πυροβόλησε στον αέρα για να τους αποτρέψει και μετά κινήθηκε σε μια κοντινή ορεινή περιοχή για να κρυφτεί. Η περιγραφή της αλβανικής αστυνομίας διαφέρει από εκείνες των αυτοπτών μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι ο Κατσίφας πυροβόλησε ένα περιπολικό. Τελικά, ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα της αλβανικής αστυνομίας εντόπισαν και σκότωσαν τον Κατσίφα, με τη δικαιολογία ότι ήταν οπλισμένος και επικίνδυνος (μια πληροφορία που, ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν και κατά πόσο ήταν αληθινή ή αν αποτέλεσε πρόσχημα το οποίο χρησιμοποίησε το καθεστώς του, ελεγχόμενου για ποινικά εγκλήματα, Έντι Ράμα προκειμένου να σκοτώσει ένα ελληνόπουλο).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας βορειοηπειρώτης Έλληνας πατριώτης έχασε τη ζωή του από σφαίρες ανθρώπων του αλβανικού κράτους. Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα του και το αίμα του να ποτίσει την ιερή γη της βορείου Ηπείρου, προκειμένου από τα σπλάχνα της να γεννηθούν κι άλλοι αληθινοί άντρες σαν κι αυτόν.

Και, ασφαλώς, αναμένουμε, με ενδιαφέρον, να δούμε πως θα χειριστεί αυτό το θέμα το ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών. Την ώρα που, υπό τις ευλογίες των Η.Π.Α και της Ε.Ε, οι πράκτορες των Αλβανών αλωνίζουν στον ελληνικό χώρο και συνομιλούν με παράγοντες διαφόρων παρατάξεων, το ελληνικό κράτος δεν δείχνει να τολμά μια άσκηση πίεσης προς το τσιράκι του Σόρος, το οποίο ακούει στο όνομα Έντι Ράμα; Για να είμαστε ειλικρινείς, πολύ αμφιβάλλαμε εξαρχής ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα έπραττε κάτι τέτοιο. Κι ας φαντάζει αυτονόητο.


Κι από την άλλη, απορούμε για το πώς είναι δυνατόν μέρος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού να ανέχεται ως καθοδηγητές ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις τους με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της γερμανικής πρεσβείας. Όταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι στο «σύστημα Σαμαρά» ανήκουν ταυτόχρονα και οι εν Ελλάδι προβοκάτορες, που διατυμπανίζουν σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους ότι το ελληνικό έθνος αποτελείται κατά το ήμισυ από Αλβανούς (εννοούν τους αρβανίτες) και προτείνουν την πρόσδεση της χώρας μας στο γεωπολιτικό άρμα του…Έντι Ράμα! 

Μπορεί να αμφιβάλλουμε και να απορούμε, λοιπόν, για πολλά θέματα. Δεν αμφιβάλουμε όμως για την ιστορική μας μνήμη. Αυτή που θα κρατά των Κωσταντή ζωντανό, μέχρι η θυσία του να βρει μια δικαίωση. Μια δικαίωση αληθινά πατριωτική, που θα γονιμοποιηθεί από το αίμα του.

Αν το ελληνικό κράτος ήταν εθνικά ανεξάρτητο, προκειμένου να πιέσει τον Ράμα, θα έπρεπε να αφαιρέσει τις υπηκοότητες και να απελάσει, άμεσα, χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες. Θα έπρεπε, επίσης, να ελέγξει τα σύνορα και να πράξει πολλά άλλα.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά πράξη κάποτε, εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της επικαιρότητας και να αρχίσουμε μια συστηματική ενημέρωση του αποπροσανατολισμένου μέσου Έλληνα της εποχής μας (μεταξύ των άλλων και) για το θέμα της Βορείου Ηπείρου. Να γίνει θέμα συζήτησης μια υπόθεση που ελάχιστοι σήμερα θυμούνται. Αυτή θα είναι μια πρώτη νίκη. Και πάνω της μπορεί να οικοδομηθούν τα επόμενα βήματα.