1η Απριλίου 1955, μια ιστορική ημέρα για τον ελληνισμό

1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου και την ΕΝΩΣΗ του νησιού με την μητέρα Ελλάδα. Μολονότι οι επιχειρήσεις του στρατηγού Γρίβα υπήρξαν τόσο πρωτότυπες και εμπνευσμένες ώστε να αναγκάσουν τους Βρετανούς να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις και σημαντικούς επαναστάτες ηγέτες, όπως ο Κάστρο, να τον συγχαρούν, ο στόχος δεν επετεύχθη.


Οι Ελληνοκύπριοι αγωνιστές, προδομένοι τόσο από την καραμανλική δεξιά όσο και από την διεθνιστική αριστερά, δεν κατάφεραν να δουν το τελευταίο όραμα του ελληνισμού να γίνεται πράξη. Μπόρεσαν, όμως, να αφήσουν το ματωμένο τους ίχνος στην λαμπρή ιστορία του έθνους μας.

Κι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να τιμούμε την μνήμη και τον αγώνα τους, αλλά και να διδασκόμαστε από την ιστορία της πατρίδας μας. Για να μην αφήσουμε ξανά τις εγχώριες μαριονέτες της παγκόσμιας διεθνιστικής εξουσίας να παρουσιάζονται ως "εθνικοί ευεργέτες" και τους αληθινούς ήρωες να βουλιάζουν στην λήθη.

Ακολουθεί το ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Σταμάτη Μαμούτου και του Σπύρου Δημητρίου στο ενωτικό κίνημα των Ελλήνων της Κύπρου.