Pride & Loyalty

Πόσο μας αρέσει όταν ακούμε ελληνικά Oi! συγκροτήματα να τραγουδούν ύμνους του πεζοδρομιακού ρομαντισμού..! Αν μη τι άλλο το  λαϊκό στοιχείο του αστικού βίου, δοσμένο μέσα από μια σχεδόν αταβιστική, ακατέργαστα πρωτογενή, έκφραση, αποτελεί κεντρικό γνώρισμα της ταυτότητας του συγκεκριμένο μουσικού ρεύματος. Οι Hellenic Stompers είναι μια ελληνική Oi! μπάντα, που επιχειρεί να διαμορφώσει το μουσικό της στυλ βασιζόμενη σε αυτό το δεδομένο.

Ασφαλώς, έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που συνέδεσε το όνομά του με ζωντανές εμφανίσεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις. Αρχικά, κατά την δεκαετία του 2000, με το πρώτο τους live που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Λαμίας, από φοιτητές της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης, και τον θόρυβο που ξεσήκωσε λόγω των ακραίων στίχων και συμβόλων που χρησιμοποίησαν. Αλλά και πριν λίγα χρόνια, μια εμφάνισή τους στο κέντρο των Αθηνών ήταν  αρκετή ώστε να προκαλέσει  την οργή διεθνιστικών ομάδων και να δημιουργήσει προβλήματα στην διεύθυνση κάποιων συναυλιακών χώρων, καθώς και την διασπορά ψευδών φημών περί δήθεν επεισοδίων που στην πραγματικότητα ποτέ δεν συνέβησαν.

Η αλήθεια είναι ότι οι Hellenic Stompers έπαιζαν ένα συνειδητά τραχύ και άτεχνο Oi!,  επενδυμένο με ακραίους στίχους. Απ’ ότι φαίνεται, η εποχή αυτή δείχνει να ολοκληρώνεται. Ο τελευταίος τους δίσκος, που φέρει τον τίτλο Pride & Loyalty, αποτελεί μια συλλογή παλαιότερων και νέων τραγουδιών, η οποία δίνει την εντύπωση ότι κλείνει τον μέχρι τώρα κύκλο της μπάντας κι αφήνει υποσχέσεις για μια νέα συνέχεια. Ασφαλώς, στα δώδεκα τραγούδια που περιλαμβάνει συγκαταλέγονται και τα παλιά γνωστά, με τους cult τίτλους του τύπου «Δήμιος». Ωστόσο υπάρχουν και κομμάτια, όπως το «Η κοινωνία δεν σε συγχωρεί», που εκφράζουν τον ατόφιο πεζοδρομιακό ρομαντισμό της κουλτούρας του Oi!.


Ο ήχος είναι γεμάτος και η παραγωγή πολύ καλή-καμία σχέση δηλαδή με τις παλιές τους κυκλοφορίες. Παραμένει, όμως, συνειδητά μονολιθικός, πράγμα που ασφαλώς πρέπει να μεταβληθεί προκειμένου η μπάντα να υπερβεί τον underground cult χαρακτήρα της και να παίξει την μουσική που μπορεί. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με τους στίχους. Το «Η κοινωνία δεν σε συγχωρεί» δείχνει πως οι Hellenic Stompers αντιλαμβάνονται τον κατάλληλο προσανατολισμό και πως μπορούν να παίξουν ωραίο, αυθεντικό, street punk

Τα "αίματα της εκδίκησης" και παρόμοιες υποσχέσεις ενδεχομένως να μοιάζουν παρωχημένες σήμερα. Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και ο αληθινός εθνικισμός μπορούν να εκφραστούν ουσιαστικότερα μέσα από στίχους που καταγγέλλουν την παγκοσμιοποίηση ή την αστική κοινωνία και προβάλουν τον Ρομαντισμό του πεζοδρομιακού τρόπου ζωής. Η μπάντα του Rudy με τα νέα μέλη δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς αυτή την μουσική ατραπό. Κι όπως θυμόμαστε οι παλαιότεροι, η εξαιρετική της σκηνική παρουσία θα δέσει άρτια με έναν τέτοιο προσανατολισμό.  

Όποιος θέλει να αγοράσει σε CD ή κασέτα το Pride&Loyalty μπορεί να επισκεφθεί τον διαδικτυακό τόπο του συγκροτήματος στην διεύθυνσηhttps://sites.google.com/view/hellenic-stompers/home .

Ακούστε το τραγούδι "Η κοινωνία δεν σε συγχωρεί" στον παρακάτω σύνδεσμο