Ενημερωτικές Δράσεις της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. στην Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο

Ολοκληρώθηκε και το φετινό φεστιβάλ βιβλίου στον όμορφο χώρο του Ζαππείου. Ομολογουμένως, οι διοργανωτές κατέβαλαν μια καλή καλή προσπάθεια, προκειμένου να κινητοποιηθεί το, δυστυχώς, μικρό κοινό του βιβλίου που υπάρχει στην χώρα μας. Στον χώρο του Ζαππείου, δίπλα από τα περίπτερα των εκδοτικών οίκων, υπήρχαν τρεις χώροι εκδηλώσεων κι ένα σημείο στο οποίο παραχωρούσαν συνεντεύξεις συγγραφείς και δημιουργοί.


Οι συνεχείς και ποικίλες εκδηλώσεις φαίνεται πως κινητοποίησαν ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός κόσμος στους εκθεσιακούς χώρους, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Τούτο, βέβαια, δεν μεταφράστηκε αυτόματα σε πωλήσεις. Από τις συζητήσεις μας με τους εκδότες συμπεράναμε πως αρκετοί επισκέπτες παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις, αλλά δεν αγόραζαν κάποιο βιβλίο. 


Αυτό, όμως, ίσως έχει να κάνει περισσότερο με την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, ασχέτως της προπαγάνδας περί εξομάλυνσης που εξαπολύουν εδώ και λίγα χρόνια τα συστημικά Μ.Μ.Ε. 


Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι μικρό και ότι η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει ανεπανόρθωτα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Και το αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων γίνεται ορατό με θορυβώδη τρόπο στον χώρο των εκδόσεων και του βιβλίου.


Τα μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ., όπως κάνουμε πάντοτε για κάθε σοβαρή πολιτιστική εκδήλωση, στηρίξαμε και το φετινό φεστιβάλ βιβλίου. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε τέσσερις ενημερωτικές δράσεις, σε ισάριθμες μέρες, διανέμοντας φυλλάδια της λέσχης μας και ενημερώνοντας τους αναγνώστες για τα έντυπά μας.


«Διατηρήστε την φλόγα αναμμένη και κάποτε, κάτι μπορεί να γίνει, και να φουντώσει», μας είπε ένας αναγνώστης των εντύπων μας, που συναντήσαμε ενώ μοιράζαμε ενημερωτικό υλικό. Και, πράγματι, εκτιμούμε ότι όσοι μας γνωρίζουν ή μας διαβάζουν είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Δηλαδή, θα υπερασπιζόμαστε την πολιτική παραδοσιοκρατία, την λογοτεχνία του φανταστικού -την ρομαντική κοσμοθέαση κοντολογίς, οραματιζόμενοι μια εποχή κατά την οποία ο πολιτισμός θα γίνει επίκεντρο της ελληνικής ζωής και η σύγχρονη, μεταμοντέρνα, μαζική, αποχαύνωση της ματεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης θα αποτελέσει σκοτεινό παρελθόν.  


Αν θα έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα συνοπτικό συμπέρασμα για την φετινή διοργάνωση, θα λέγαμε ότι υπήρξε μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ενοικίασης ενός περιπτέρου, είναι σαφές ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να κινητοποιούν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν, προκειμένου να στηρίξουν τους εκδότες που δίνουν το παρόν στους εκθεσιακούς χώρους. 


Κι από την άλλη, οι εκδότες καλό θα είναι να δείχνουν ελαστικότητα στις τιμές των βιβλίων τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτό συνέβη σε πολλές περιπτώσεις και φέτος. Καλύτερο, όμως, θα ήταν, πέρα από τις καλές προθέσεις των πωλητών ορισμένων περιπτέρων, να γίνει ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός των τιμών του βιβλίου προς τα κάτω. Το κοινό είναι μικρό και η οικονομική δυναμική του μέσου Έλληνα αναγνώστη όχι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Μια τάση μείωσης των τιμών φαντάζει ως μια πρώτη απόφαση που θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για τον κλάδο.



Φωτογραφία 3: Βασίλης Flammentrupp με τον συγγραφέα Θανάση Βέμπο.
Φωτογραφίες 3 και 4: Σταμάτης και "Σκάμαν" διανέμουν ενημερωτικό υλικό της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.
Φωτογραφία 5: "Σκάμαν" και Χρήστος.


Σχόλια:
Blogger Ο Pentacontarca είπε...
..glad to see your vexils always on high, expecially my beloved "Skaman". Curate ut valeatis, my friends; regards from Rome!
Bruno.
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2019
 
Blogger Ο Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...
Hail to Italy!
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2019