A Farewell to Kings


Σάλος προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες μετά την αποκάλυψη του γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Καρανίκα, ότι η κόρη του πρωθυπουργού διαθέτει ΜΚΟ, μέσω της οποίας έχει λάβει χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η απάντηση του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην αθλιότητα του να τίθενται στο στόχαστρο νέα παιδιά, στην χρόνια προβοκατόρικη πρακτική της Αριστεράς κλπ.

Κι εμείς λέμε με την σειρά μας. Καλά όλα αυτά και καλώς καταδικάζονται οι προβοκάτσιες. Ωστόσο, για την ουσία του θέματος υπάρχει απάντηση; Έχει ή δεν έχει ΜΚΟ η, σχεδόν έφηβη, κόρη του πρωθυπουργού; Ισχύει ότι έλαβε δύο εκατομμύρια ευρώ; Και αν ναι, με ποια κριτήρια τα έλαβε;

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δοθούν ποτέ απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Επιπλέον η αντίδραση του αριστερού πολιτικού, δηλαδή το κατέβασμα της σχετικής ανάρτησης μετά τον σάλο που ξέσπασε, μάλλον επιβεβαιώνει την υποψία. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλά επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικές τους ΜΚΟ για να απορροφούν και αυτά ανάλογα κονδύλια, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τους…«ανθρωπιστικούς» τους σκοπούς. Και πολύ εύλογα θα φοβήθηκαν μήπως αποκαλυφθούν οι δικές τους διεθνιστικές μπίζνες από κυβερνητικούς κύκλους.  

Αλλά, όπως επαναλαμβάνουμε συχνά, δεν υπάρχει μεγαλύτερος υπεύθυνος για όλα αυτά από τον μέσο ψηφοφόρο. Αυτός κράτησε στην εξουσία –και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό- τον πρωθυπουργό που έκανε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ σε μια νύχτα. Αυτός έδωσε κράτος και δήμους στην οικογένεια που συμπεριφέρεται στο δημόσιο, από γενιά σε γενιά, όπως οι άρπαγες των βουνών της Κρήτης.

Ο Καρανίκας συμπλήρωσε την ανάρτησή του με την διαπίστωση ότι η οικογένεια Μητσοτάκη δεν εκφράζει την Δεξιά ενός καπιταλιστικού κράτους, αλλά φεουδάρχες. Κάνεις λάθος κύριε Καρανίκα. Το κλασικό λάθος που κάνουν όσοι υποστηρίζουν προοδευτικά ιδεολογικά σχήματα της νεωτερικότητας. Οι φεουδάρχες είχαν την ηθική δέσμευση που προϋπέθετε ο αριστοκρατικός βίος. Αυτή η δέσμευση ήταν σε πολλές περιπτώσεις πιο δεσμευτική από τους κανόνες των αστικών κρατών, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των καπιταλιστών. Και όπως είναι γνωστό οι καπιταλιστές δεν έχουν δεσμεύσεις. Και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί ηγέτες μπανανιών, που εγκαθιδρύουν οι καπιταλιστές σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η δική μας.  


Σχόλια:

Ο/Η Draug είπε...

Μπράβο! Εξαιρετική ειδικά η τελευταία παράγραφος. Η δαιμονοποίηση του μεσαίωνα, τόσο γενικότερα όσο και στις επιμέρους όψεις του (όπως είναι ο θεσμός της φεουδαρχίας), αποτελεί θεμελιώδη μύθο του φιλελεύθερου πολιτικοκοινωνικού κατεστημένου που παγιώθηκε μετά την γαλλική επανάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μιλάμε για φεουδαρχία ως σύμβολο κτηνώδους καταπίεσης ενώ ο μέσος αγρότης επί φεουδαρχίας είχε ποιότητα ζωής μακράν ανώτερη από την αντίστοιχη κάθε προλετάριου των επόμενων (καπιταλιστικών και φιλελεύθερων) αιώνων (για να μην μιλήσω μόνο για βιομηχανική επανάσταση και κλέψω εκκλησία). Όσοι το αρνούνται αυτό αναφέρονται είτε σε ήδη εκφυλισμένες μορφές φεουδαρχίας κατά την δύση του μεσαίωνα, είτε σε κοινωνίες πολλούς αιώνες μετά το τέλος του μεσαίωνα με εντελώς διαφορετικό κυρίαρχο πνεύμα.

Kαι αυτά δεν αφορούν τόσο την πολιτική πρόταση του σήμερα (διότι σήμερα πολύ απλά "δεν υπάρχουν αριστοκράτες", η όποια αριστοκρατία του μέλλοντος μένει να "γεννηθεί" στις φλόγες) αλλά μια ψύχραιμη αποτίμηση του παρελθόντος ώστε να πατάμε σε γερές ιδεολογικές βάσεις.

Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021

 
Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Draug, χαιρόμαστε που υπάρχουν και παιδιά τα οποία γνωρίζουν ιστορία των πολιτκών ιδεών και καταλαβαίνουν τι γράφουμε.

 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά και εδώ γράφει ο χρυσαυγουλος ο berserker; Έλεος με τον ακροδεξιό αλβανολάγνο, έχει πάρει σβαρνα το εθνικιστικό διαδίκτυο. Δεν υπάρχει βίντεο που να μην τον δεις από κάτω

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου, 2021

 Ο μουσουργός είπε...

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το νέο μου τραγουδάκι σε λά μείζονα:

Εστιάτορα με λες
που μοστράρω τα Ες Ες
και ψηφίζω τη Νου Δου
του Μητσοτάκη.

Δεν αλλάζω εγώ μυαλά
είναι τα λεφτά πολλά
δεξιός ήμουν για πάντα
και έτσι θα 'μαι,
δεξιός ήμουν για πάντα
και έτσι θα 'μαι.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου, 2021

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να μου λες ΜΑΜΟΥΤΕ ποτε βγαίνεις από το σπίτι σου, μια φορά δηλαδή το δίμηνο άλλα που θα εισαι αυτές τις μέρες αν δεν βγαίνεις από το σπιτάκι σου πως θα γίνει η "δουλειά";
Και μην λες μαλακίες πουθενά δεν είσαι κρυμμενο σκυλάκι με την ώρα στα σκέλια.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου, 2021

 
Ο Σταμάτης είπε...


Ανώνυμε για να μην σε κουράζω θα μπορούσες να μου πεις σε ποιο σημείο θες να συναντηθούμε. Αλλά επειδή είμαι "large", που λένε και οι νεότεροι, θα σου πω ότι αύριο το απόγευμα και το βράδυ, κατά τις 20:00 η ώρα, θα είμαι κέντρο. Θησείο μάλλον, ειδάλλως Μοναστηράκι. Μάζεψε τους φίλους σου και ελάτε να συζητήσουμε.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου, 2021

 
 Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Μαμουτε ελπίζω να σε πετύχουμε θα το ευχαριστηθεί η ψυχή μου.
Αν και το κέντρο που αναφέρεις είναι γενική περιγραφή θα σε πετύχω κάπου και θα σου βγάλω τα άντερα  Τουρκοσπορε

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου, 2021

 
 Ο Σταμάτης είπε...

Θα σε καλούσα να φέρεις μαζί και την κάμερα που έχεις υποσχεθεί σε προηγούμενο σχόλιο.

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου, 2021

 
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

εγω ποτε μου δεν καταλαβα οσους λενε οτι σας ψαχνουν! ισως ειμαι φλωρος ή γυναικωτος ακομα και δεν καταλαβαινω. αντε και σας βρηκανε. ε και;;; θα παψει ο Μαμουτος να παρουσιαζει κομικς και θα αρχισει να μας μαθαινει για παστουρμα; ή θα παψει καποιος να διαβαζει φανταστικη λογοτεχνια μετα απο αυτο; για αυτο και δεν γραφτηκα ποτε στη Χρυση Αυγη οπως λαναθασμενα υπεθεσε η συντακτικη σας ομαδα. ειχα συναντησει καποτε εναν τετοιο τυπο, οταν η ΧΑ ηταν ακομα στο 0 και κατι σε εκλογικα ποσοστα και μου ελεγε πως πεταξε φωτοβολιδα σε μια συγκεντρωση της ΚΝΕ. ε και;;; τι εγινε απο τοτε και μετα απο παρομοια επιθεση στο Περαμα, έπαψαν να υπαρχουν κομμουνιστες ή μηπως αντιθετως αυξηθηκαν και πιο φανατισμενα μαλιστα για να αντιμετωπισουν τη ''φασιστικη'' απειλη; μια τρυπα στο νερο εγινε και τζαμπα φυλακη σε εθνικιστες. ας γραψω και εγω μια φορα ενα πιο σοβαρο σχολιο σε σχεση με τα αριστοκρατικα προηγουμενα που εκνευριζουν τον παρενδυτικό ιππέα.

-Λεμουριος τρολιστας

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου, 2021