Ξεπούλημα στους Αμερικανούς και αμυντικές μπίζνες


Τις τελευταίες μέρες ακούμε και βλέπουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιχαίρουν για την προοπτική της νέας πενταετούς συμμαχίας ανάμεσα στην χώρα μας και τις ΗΠΑ. Όταν ένα κράτος έχει παραδοθεί στις ορέξεις μιας εκ των πλέον άθλιων εξουσιαστικών ελίτ της Ευρώπης το να ζητιανεύουμε συμμαχίες για την αντιμετώπιση απειλητικών γειτόνων, αντί να βασιζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε στις δικές μας δυνάμεις, αποτελεί πια κοινοτυπία. Η νέα αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ συνιστά την θεσμική επισημοποίηση μετατροπής της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της ατλαντικής υπερδύναμης. Αυτό καθίσταται σαφές στο σημείο που η συμφωνία προβλέπει αορίστου χρόνου διάρκεια και μόνη πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης, μετά τα 5+2 χρόνια, αν κι εφόσον η μια πλευρά την καταγγείλει (εδώ γελάμε).


Στην ουσία συνολικά η γεωγραφική επικράτεια της Ελλάδας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο προκεχωρημένο φυλάκιο του αμερικανικού στρατού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί δυνητικά εναντίον οποιασδήποτε χώρας απειλήσει την γεωπολιτική δυναμική των ΗΠΑ στην περιοχή. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα εισέπραξε, όπως πάντα, υποσχέσεις και καμία συγκεκριμένη ή ρητά δεσμευτική συμφωνία συνδρομής των ΗΠΑ σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία. Τα συστημικά ΜΜΕ, που πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα της χώρας μας, αποκρύπτουν ότι μια ενδεχόμενη ανατροπή του status στο Αιγαίο μπορεί να προκύψει έπειτα από ένα καλά σχεδιασμένο θερμό επεισόδιο, λίγο πιο ισχυρής έντασης από εκείνο των Ιμίων, και όχι από γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Πράγμα για το οποίο ούτε η αμυντική συμφωνία προβλέπει τίποτε ούτε και είναι εύκολη η εμπλοκή μιας τρίτης χώρας, εφόσον το επεισόδιο εξελιχθεί με την πρέπουσα ταχύτητα και προσοχή.

Ασφαλώς για την υποτέλεια της Ελλάδας στον αμερικανικό Λεβιάθαν του διεθνούς κεφαλαίου δεν θα βγάλουν κιχ, πέρα από τους εγχώριους συστημικούς παράγοντες του εξουσιαστικού φιλελευθερισμού, ούτε οι εκφραστές του Δεξιού ψευδο-ιδεολογικού διπόλου των alt right τραμπικών της γραβάτας από την μια και των νεοφιλελεύθερων χιτλερικών από την άλλη, που λυμαίνονται τον εθνικιστικό χώρο μετά τον ενταφιασμό της κωμικής ΧΑ, ακολουθώντας τις υποδείξεις προσώπων (γραφικών είναι η αλήθεια) που συχνάζουν στην αυλή της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και συμβουλές κύκλων του γερμανικού παράγοντα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η νέα αμυντική συμφωνία να περιλαμβάνει και κάποια μυστική ρήτρα κονδυλίων για προμήθειες καινούργιων four in hand γραβατών.   


Πάντως τα παραπάνω είναι ήσσονος αξίας. Η πρόσκαιρη αίγλη τους θαμπώνει μπροστά στα μεγέθη των συναλλαγών της διεφθαρμένης ελίτ εξουσίας, που τα τελευταία χρόνια φωλιάζει κάτω από το κέλυφος της επίσημης ελλαδικής Δεξιάς. Πριν λίγο καιρό ο επί τιμή πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης έστειλε μια επιστολή στον πρωθυπουργό θέτοντας κάποια καίρια ερωτήματα. Το θέμα της επιστολής ήταν το εξής. Τον Ιούλιο η Ελλάδα έστειλε μια στρατιωτική αποστολή στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας προκειμένου να συνοδεύσουν μια ελληνική συστοιχία πυραύλων Patriot στην Σαουδική Αραβία. Η ελληνική αεράμυνα χρησιμοποιείται προκειμένου να βοηθηθεί η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των Σιιτών της Υεμένης. Αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας έχουν δεχτεί επιθέσεις επιχειρούμενες από τους Σιίτες Χούθι με drones. Οι Έλληνες «μπατζήδες» έχουν ως αποστολή να αποτρέπουν τις επιθέσεις που επιχειρούν οι Χούθι με εναέρια μέσα ενάντια σε στόχους που εδρεύουν στην Σαουδική Αραβία.

Ασφαλώς τα ελλαδικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν ότι οι Σιίτες της Υεμένης είναι οι αμυνόμενοι ενώ οι Σαουδάραβες οι επιτιθέμενοι. Ούτε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις χώρες που εκκολάπτουν τον τζιχαντισμό, τον οποίο υποτίθεται ότι πολεμούν οι ΗΠΑ και οι δυτικές δημοκρατίες (εδώ ξαναγελάμε). Αναφέρουν μόνο ότι η Σαουδική Αραβία είναι βασικός ανταγωνιστής της Τουρκίας σε μια κούρσα γεωπολιτικής επιρροής στον ισλαμικό κόσμο της εγγύς ανατολής. Σωστό είναι αυτό. Αλλά είναι, ταυτόχρονα, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανονική στρατιωτική συμπαράσταση της τελευταίας στην χώρα μας, αν ποτέ υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Επιπλέον, η στρατιωτική δυναμική της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο αποτρεπτική για τους Τούρκους. Παρόλα αυτά εμείς στείλαμε ήδη στρατιωτική βοήθεια στην Σαουδική Αραβία, η οποία πολεμά με λαούς που και το δίκιο έχουν με το μέρος τους και δεν εκφράζουν καμία αντιπαλότητα προς την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια η απόφαση να μεταφερθούν Έλληνες στρατιωτικοί στην Σαουδική Αραβία πάρθηκε έπειτα από πίεση του Αμερικανού πρέσβη. Έχουν βλέπετε και οι συμμαχίες με τους πλανητάρχες τις απαιτήσεις τους. Ασχέτως αν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, μέσω των ελλαδιτών αχυρανθρώπων τους (βλέπε Τσίπρας), ζητούν να αποτραπεί η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε αντίστοιχες αποικιακές περιπέτειες των Γάλλων (μολονότι το αμυντικό κέρδος μιας τέτοιας συμμετοχής θα ήταν μεγαλύτερο για την χώρα μας από εκείνο της επιχείρησης στην Σαουδική Αραβία).


Το ακόμη πιο ενδιαφέρον πάντως είναι ότι έστω και κάτω από την πίεση τέτοιων γεωπολιτικών αποφάσεων το βαθύ ελλαδικό κατεστημένο της φιλελεύθερης Δεξιάς δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει «μαύρες μπίζνες». Ο πρέσβης Βαμβουνάκης, που έχει πλήρη εικόνα του σαουδαραβικού περιβάλλοντος, αποκάλυψε ότι οι Σαουδάραβες έδωσαν στην χώρα μας 10.000.000 δολάρια για την καταπολέμηση του Covid! Μάλιστα, για αυτή τους την κίνηση, δεν ανακοινώθηκε επισήμως τίποτε από το Υπουργείο των Εξωτερικών ή το Υπουργείο Υγείας, ούτε υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ.

Πολύ εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα χρήματα ήταν μια ανταμοιβή της χώρας μας για την στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει, τα οποία δόθηκαν με μια κομψή δικαιολογία. Ωστόσο, το εξίσου παράξενο είναι ότι τα χρήματα δεν κατατέθηκαν σε κάποιον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, αλλά σε λογαριασμό ανώνυμης ιδιωτικής εταιρίας παροχής επιχειρηματικών και λογιστικών υπηρεσιών. Ο κύριος Βαμβουνάκης επισημαίνει ότι γνωρίζει πως οι Σαουδάραβες ζητούσαν εδώ και καιρό έναν λογαριασμό για να καταθέσουν τα χρήματα και συμπεραίνει ότι το να μην δοθεί λογαριασμός του ελληνικού δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα που μάλλον χρήζουν και δικαστικής διερεύνησης, Μόνο που στην χώρα μας όλοι οι δικαστές είναι απασχολημένοι στο να ψάχνουν τους εθνικιστές ανήλικους μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και κανείς δεν πρόλαβε να δώσει προσοχή σε αυτή την καταγγελία.


Κάποτε οι αστοί καπιταλιστές της Ελλάδας για να επιβάλλουν εξωθεσμικά τις επιλογές τους σε περιόδους κρίσεων, χρησιμοποιούσαν τον στρατό. Σήμερα ταΐζουν με μαύρο χρήμα τα ΜΜΕ και χρησιμοποιούν την δικαιοσύνη.

Σχόλια:

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σωστή τοποθέτηση της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. όπως συνήθως. Προσθέτω ότι η συφωνία περιλαμβάνει την υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει άνευ όρων την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Άρχισαν να λαλάνε τα fm και τα κανάλια!

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ανώνυμε, ευχαριστούμε.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Γνώμη της λέσχης σας για τα παρακάτω:


-Υπαρξισμός
-Υπερβατισμός
-Κυνισμός

Επίσης γνώμη για Σαρτρ και Σελίν ο ένας μαρξιστής και ο άλλος φασιστής

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ο υπαρξισμός είναι ένα φιλοσοφικό ρεύμα που αναπτύχθηκε κατά τη νεωτερική εποχή.

Ο υπερβατισμός ως φιλοσοφικός όρος δεν υπάρχει. Μάλλον την υπερβατικότητα εννοείς.

ο κυνισμός είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό ρεύμα.

Όπως καταλαβαίνεις μας ζητάς γνώμη για τρεις πολύ διαφορετικές έννοιες.

Συνοπτικά, ο υπαρξισμός από τον Κίγκεργκωρ ξεκινά ως ένα ενδιαφέρον φιλοσοφικό ρεύμα, με κάποια στοιχεία της σκέψης του Ρομαντισμού αλά και με διαφορετικό προσανατολισμό. Είναι ένα σημαντικό τρεύμα της νεώτερης σκέψης. Με την Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ, δεν σχετίζεται προς το παρόν.

Η υπερβατικότητα είναι μια περιγραφή της ικανότητας του νου και της ψυχής να ξεπερνούν τα δεδομένα της υλικής εμπειρίας και της λογικής ανάλυσης και να συλλαμβάνουν βαθύτερα νοήματα και αλήθειες. Την επικαλείται ο Ρομαντισμός και εν γένει τα ιδεαλιστικά ρεύματα. Κι εμείς ασφαλώς.

Ο κυνισμός είναι ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον φιλοσοφικό ρεύμα. Δεν συνδέεται με τον Ρομαντισμό παρά μόνο σε κάποια σημεία της ρομαντικής ποιητικής έκφρασης (όχι ως φιλοσοφικό ρεύμα, περισσότερο ως τάση αισθητική).

Ο Σάρτρ μας αφήνει αδιάφορους. Ο Σελίν είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

 
Ανώνυμος ΟΑχιλλέας είπε...

Το μοναδικό ενδιαφέρον με τον Σαρτρ ήταν αυτό που είχε πει σε ομιλία του ο Jonathan Bowden. Ο Σαρτρ είχε προσπαθήσει να δώσει ένα ηθικό και φιλοσοφικά άρτιο σχήμα στον Μαοισμό μέσω δύο τόμων που θα έγραφε. Όπως είχε πει και ο Bowden το πρώτο βιβλίο γράφτηκε, το δεύτερο και σημαντικότερο ποτέ.
Ο Σαρτρ αδυνατούσε να βρει ηθικό, αντικειμενικό και φιλοσοφικά σταθερό λόγο έτσι ώστε να δικαιολογήσει την τελεολογία του Μαοισμού...

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021