Noble Savage

      

Το περιστατικό της καταδίωξης κλεφτών τσιγγάνων από αστυνομικούς που ολοκληρώθηκε με τραγική κατάληξη έγινε θέμα πολιτικών αντιπαραθέσεων κατά τις τελευταίες μέρες. Ασφαλώς δεν έχασαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις αναλύσεις τους γνωστοί δημοσιολόγοι του ακροδεξιού «(ψευδο) νεοεθνικιστικού» διαδικτύου. Ανάμεσα στα όσα έγραψαν ήταν και ότι μεγάλη ευθύνη για αυτές τις παθογένειες του ευρωπαϊκού δημόσιου βίου έχει ο Ρομαντισμός!!! Η σκέψη τους ήταν η εξής:

Η ρομαντική λογοτεχνία και σκέψη υιοθέτησε το σχήμα του «ευγενούς αγρίου» ως ιδεολογικού προτύπου αντιτιθέμενου στον ορθολογικό αστισμό του φιλελευθερισμού. Το πρότυπο του «ευγενούς αγρίου», πέρα από τις γνωστές εκδοχές του βάρβαρου πολεμιστή, του περιπλανώμενου κλπ, σε ορισμένες εκδοχές έχει εκφραστεί και μέσω της εξιδανικευμένης μορφής του τσιγγάνου ως ενός οριενταλικού τύπου ανθρώπου που ζει στην φύση χωρίς αστικές δεσμεύσεις. Υπάρχουν σε μυθιστορήματα, σε κινηματογραφικά έργα και σε τραγούδια τέτοια παραδείγματα.

Οι «νεοεθνικιστές» δημοσιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ρομαντικοί εξοικείωσαν το ευρωπαϊκό κοινό με το λογοτεχνικό οριενταλικό πρότυπο του τσιγγάνου, γι’ αυτό οι κοινωνίες δεν εξεγείρονται ενάντια στην προνομιακή μεταχείριση αυτής της μειονότητας από την εξουσία. Αναφέρουν, μάλιστα, και κάποια κείμενα, αλλά και δημιουργούς, ως παραδείγματα. Ξεχνούν, όμως, να αναφέρουν πολλούς ακόμη. Ξεχνούν για παράδειγμα τον Κωστή Παλαμά. Μάλλον γιατί ακόμη δεν έχουν προλάβει να τον περιλάβουν στον προβοκατόρικο μηχανισμό αποδόμησης του ελληνικού εθνικισμού και μετασχηματισμού του σε ακροδεξιά ουρά του φιλελευθερισμού, που έχουν στήσει εδώ και κάποια χρόνια.

Όπως επίσης ξεχνούν να αναφέρουν ότι η λογοτεχνική-καλλιτεχνική εικόνα του τσιγγάνου, πέρα από την εκδοχή του οριενταλικού «ευγενούς βάρβαρου», έχει αποκτήσει και άλλα ερμηνευτικά σχήματα τα οποία δεν είναι καθόλου κολακευτικά και βασίζονται επίσης σε στερεότυπα. Ο τσιγγάνος ως μίζερος ή ως εγγενώς αστείος, όπως ο Ταμτάκος για παράδειγμα.    

Εμείς αυτή την φορά θα δείξουμε διαλλακτικές διαθέσεις προς τους «νεοεθνικιστές» δημοσιολόγους της φιλελεύθερης άκρας Δεξιάς. Εντάξει παιδιά, θα λάβουμε υπόψη αυτή την βαρυσήμαντη ανάλυση που παραθέσατε. Αλλά σας προειδοποιούμε ότι αν η αστυνομική αντιμετώπιση των τσιγγάνων αποκτήσει την προσδοκώμενη ένταση μπορεί στο τέλος να σας βγει σε κακό. Πως είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουν να διακρίνουν οι αστυνομικοί κάποιους θαμώνες εστιατορίων, ορισμένους «νεοεθνικιστές» ή ακόμη και επικεφαλής κομμάτων που υποστηρίζετε από τους τσιγγάνους;


Σχόλια:
Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Τι γνώμη έχετε για το Star Wars;;;;

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο Αχιλλέας είπε...

Οι Ρομαντικοί φταίνε για την ευνοϊκή αντιμετώπιση του συστήματος απέναντι στους τσιγγάνους; Το ακούσαμε και αυτό...
Κάτι τέτοιο να φανταστώ ότι ξεκινάει από το πόσο πολύ έχουν μελετηθεί ρομαντικά έργα; Από ποίους; Από αριστερούς που διαβάζουν αποκλειστικά βιβλία από αριστερούς/αριστεριστές ή από δεξιούς που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν διαβάζουν;

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Ανώνυμε, σε όσους προτιμούν την επιστημονική φαντασία είναι περισσότερο αρεστό, σε όσους προτιμούν την επική φανταστική λογοτεχνία ή την λογοτεχνία τρόμου μπορεί να αρέσει πιο συγκρατημένα. Το ίδιο και σε εμάς. Σε άλλα μέλη αρέσει πολύ, σε άλλα όχι. Στους περισσότερους αρέσει η παλιά τριλογία.
ΥΓ. Να μην περιμένουν τα γκαρσόνια από εμάς ότι θα επιβάλουμε "στρατευμένο γούστο" με δογματική μεμψιμοιρία.

Αχιλλέα, αυτοί που κάνουν τέτοιες αναλύσεις έχουν περάσει απο όλο το φάσμα των μοδάτων ιδεών. Ξεκίνησαν μαρξιστές στην αυγή της μεταπολίτευσης και κατέληξαν φιλελέ ακροδεξιοί. Ένα πράγμα κράτησαν σταθερό. Την αφοσίωση στις πρεσβείες (όχι της Παναχράντου).

Ανώνυμε, αυτές τις ερμηνείες περί αθιγγανισμού τις παραθέτουν τα ιστολόγια των ανθρώπων που -κάποιοι από το συνάφι σας- αποκαλούν "μυξιάρηδες". Μη θυμώνεις με το Σταμάτη. Παντού μπροστά σου τον βλέπεις;

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Σε ποια ιστολόγια;

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021

 

Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μην τους κάνουμε και διαφήμιση.

Βασικές πληροφορίες: "νεοεθνικιστκός" κόμβος-ιστολόγιο στο οποίο ο διαχειριστής αρθρογράφος φιλοξενεί παράλληλα με τα δικά του άρθρα και εκείνα των πιο γνωστών εκφραστών της νεοεθνικιστικής Δεξιάς στην Ελλάδα.

Αυτά αρκούν προς το παρόν.

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021