Cobra Kai never dies!


                                                                       του ΙΚατή

Tο 2018 είναι η χρονιά που σηματοδότησε την επιστροφή στη μικρή οθόνη δύο εφηβικών ειδώλων από την αγαπημένη δεκαετία του 80, του Ντάνιελ  Λαρούσο (Ralph Macchio) περισσότερο γνωστού και ως «καρατε κιντ» και του Τζώνι Λόρενς (William Zabka) αντίπαλο δέος του πρώτου, πρώην πρωταθλητή στο εφηβικό τουρνουά Καράτε του Αll Valley  της ηλιόλουστης Καλιφόρνια και αιχμή του δόρατος του πάλαι ποτέ θρυλικού ντότζο Cobra Kai που κυριαρχούσε στην περιοχή. Για να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι κάπως καλύτερα τους χαρακτήρες, ακολουθεί μια μικρή σύνοψη της πρώτης εμβληματικής ταινίας του επιτυχημένου franchise The Karate Kid.

O Λαρούσο, στην πρώτη ταινία της σειράς Τhe Karate Kid (1984), είναι ένας προβληματικός έφηβος που φτάνει στο Αll Valley από το Νew Jersey, ακολουθώντας τη μητέρα του και τη νέα της δουλειά που δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον και σύντομα βρίσκεται μπλεγμένος σε διαμάχη με τους μαθητές του Cobra Kai και ιδίως τον πρώτο εξ αυτών Λόρενς, καθώς παρεμβαίνει σε έναν καυγά του Λόρενς με την κοπέλα του Άλι κατά τη διάρκεια ενός βραδινού beach party. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινούν οι περιπέτειες του Ντάνιελ Σαν και η αντιπαλότητα με τον Τζώνυ αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του Cobra Kai, η οποία θα είχε τελειώσει από πολύ νωρίς και άδοξα για τον Λαρούσο, εάν δεν είχε επέμβει έγκαιρα ο παλαίμαχος εκπαιδευτής Καράτε Mr Miyagi (Νoriyuki Pat Morita).


O Miyagi, ένας Ιάπωνας μετανάστης στην Αμερική, βετεράνος του Β’ΠΠ, με καταγωγή από την Οκινάουα, την «Μέκκα»  του Καράτε στην Ιαπωνία, είλκε την καταγωγή του από οικογένεια με μακρά παράδοση στο Καράτε, καθώς όπως αναφέρεται στην ταινία, πρόγονος του είχε εισάγει την πολεμική τέχνη του Καράτε στην Ιαπωνία από την Κίνα και είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή σχολή με το δικό της ιδιαίτερο μαχητικό στυλ. Δεν θα προχωρήσω σε παραπάνω λεπτομέρειες για να μην αποκαλύψω την εξέλιξη της πλοκής σε αυτούς που δεν έτυχε να δουν την ταινία ως τώρα, αν και θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι ίσως μάλλον απίθανο.


Πίσω ξανά στο 2018 λοιπόν και την πρώτη σαιζόν του Cobra Kai που εστιάζει στις ζωές των δύο παλαιών αντιπάλων, οι οποίες φαίνεται να έχουν πάρει εντελώς διαφορετική τροπή. Ο Λαρούσο είναι πλέον ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας όψιμος γιάπης, ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης αντιπροσωπείας πολυτελών αυτοκινήτων. Έχει κάνει οικογένεια και ζει με τη σύζυγο του και τα δυο τους παιδιά σε μια πολυτελή βίλλα, σε ένα ακριβό προάστιο φυσικά με τον ανάλογο μπουρζουά τρόπο ζωής, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πανάκριβα αυτοκίνητα, χλιδάτα εστιατόρια, ακριβά κρασιά, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και μπόλικο αμερικανικό, καπιταλιστικό και καταναλωτικό life style.

Μέσα σε όλες αυτές τις κοινωνικές υποχρεώσεις της υψηλής κοινωνίας, το Καράτε φαίνεται να έχει από ελάχιστη ως μηδαμινή θέση στην καθημερινή ρουτίνα του Λαρούσο, χωρίς ωστόσο να το έχει αποβάλλει εντελώς. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο ούτως ή άλλως. Φυσικά διατηρεί ένα ιαπωνικού τύπου ντότζο εντός της οικίας του, ενώ έχει κατορθώσει να διδάξει Καράτε και την πρωτότοκη κόρη του, η οποία όμως ευρισκόμενη στην εφηβεία φαίνεται να έχει άλλου τύπου ανησυχίες με αποτέλεσμα να το έχει παραγκωνίσει προς ώρας. Ο μικρότερος γιος του Λαρούσο είναι εντελώς αδιάφορος προς το Καράτε το οποίο θεωρεί και λίγο γραφικό καθώς ο ίδιος  προτιμά περισσότερο την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Στον αντίποδα, η τύχη φαίνεται να μην έχει φερθεί τόσο απλόχερα στον Τζώνι Λόρενς. Χωρισμένος με έναν γιο στην εφηβεία, με τον οποίο δεν διατηρεί σχεδόν καθόλου σχέσεις, ζει σε ένα μικρό και φτωχικό διαμέρισμα σε μια λαϊκή συνοικία και καταπιάνεται με δουλειές του ποδαριού στις οποίες δεν μπορεί να στεριώσει λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα και του ταμπεραμέντου του. Ο Λόρενς μοιάζει σαν να έχει ξεμείνει στο ένδοξο παρελθόν, οδηγεί μια ξεβαμμένη κόκκινη Pontiac Firebird του 1991 (το επόμενο μοντέλο του γνωστού μας Κitt από την σειρά O ιππότης της ασφάλτου), ακούει 80’ς αμερικάνικο hard rock και heavy metal  και πίνει φτηνή αμερικάνικη μπύρα.

Μπορεί κάποιοι να θυμόμαστε τον Λόρενς από την πρώτη ταινία ως περισσότερο ευνοημένο κοινωνικά και οικονομικά σε σχέση με τον Λαρούσο. Αυτό, όπως φαίνεται τώρα, οφειλόταν στον πλούσιο πατριό του, ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας του Λόρενς δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον θετό του γιο, με αποτέλεσμα η ζωή να είναι πλέον δύσκολη για τον πρώην πρωταθλητή που μετά βίας μπορεί να καλύψει τα βασικά έξοδα αυτοσυντήρησης. Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα οι αναμνήσεις του παρελθόντος και κυρίως της ήττας και της απώλειας του τίτλου του πρωταθλητή από τον Λαρούσο, επιστρέφουν για να στοιχειώσουν τον Λόρενς, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε εκείνον τον τελικό εφηβικού πρωταθλήματος Καράτε έχασε πολλά περισσότερα από έναν τίτλο.


Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του μεταμοντέρνου τρόπου ζωής που όπως φαίνεται ο Λόρενς δεν μπορεί να ακολουθήσει, παραμένει ωστόσο ένας μαχητής. Αυτό δεν αργεί να φανεί και στην πράξη από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της πρώτης σεζόν του Cobra Kai, όταν προκειμένου να προστατεύσει έναν νεαρό έφηβο λατινικής καταγωγής,  μπλέκει σε καυγά με ένα μάτσο νταήδες τους οποίουw ισοπεδώνει χρησιμοποιώντας φυσικά American old school bad-ass καράτε! Όπως ήταν αναμενόμενο ο νεαρός έφηβος ζητάει επίμονα από τον Λόρενς να γίνει ο εκπαιδευτής του, προκειμένου να απαλλαγεί μόνιμα από τους νταήδες στο σχολείο του, αλλά ο ίδιος αρχικά αρνείται πεισματικά, έως ότου ένα άτυχο περιστατικό τον οδηγήσει στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του Λαρούσο. Εκεί ύστερα από μια σύντομη συνάντηση με τον παλιό του γνώριμο Ντάνιελ, παίρνει την απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω και να αναστήσει ο ίδιος αυτή τη φορά το ντότζο Cobra Kai!

Η σειρά Cobra Kai έρχεται να αποκαταστήσει κάποιες αδικίες από το παρελθόν και να δώσει την πραγματική διάσταση των χαρακτήρων του πρώτου Κarate KidO Nτάνιελ Λαρούσο, αν και συνεχίζει να πετυχαίνει στην προσωπική του ζωή, φαίνεται ωστόσο να παλεύει για την εσωτερική γαλήνη καθώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τις αρχές του παραδοσιακού ιαπωνικού Καράτε και του τρόπου ζωής που διδάχθηκε κάποτε από τον αείμνηστο Μr Miyagi. Ο αμερικανικός τρόπος ζωής και το λεγόμενο αμερικανικό όνειρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την ιαπωνική παράδοση και την κουλτούρα των ανατολίτικων πολεμικών τεχνών. Tα χρήματα, η επαγγελματική επιτυχία και η κοινωνική καταξίωση δεν είναι αρκετά για να προσφέρουν ούτε την οικογενειακή ευτυχία αλλά ούτε και την προσωπική ικανοποίηση, αν προηγουμένως δεν έχεις κατορθώσει να δαμάσεις το θηρίο του εγωισμού, της έπαρσης και της αλαζονείας, στοιχεία του χαρακτήρα μη συμβατά με το πνεύμα του πολεμιστή.


Ο Τζώνι  Λόρενς απ’ την άλλη, αν και έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της ζωής, παραμένει αναλλοίωτος, ένας αιώνιος έφηβος με τη στόφα του πρωταθλητή. Ο ιδιαίτερος ψυχισμός και η ιδιοσυγκρασία του αποπνέουν έναν νέο-ρομαντισμό αν και ο ίδιος δεν μπορεί ενδεχομένως να το αντιληφθεί. Μακριά από κάθε είδους ανατολική φιλοσοφία και ξεκάθαρα μυημένος στον παλαιό δυτικό – αμερικανικό τρόπο ζωής και το αμερικανικό Καράτε, είναι ένα πρωτεύον αρσενικό παλαιάς κοπής που δεν συγχωρεί κανενός είδους αδυναμίες είτε αυτές είναι σωματικές είτε ψυχολογικές είτε έχουν να κάνουν με φυλετικές, οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις. «Χτύπα πρώτος – Χτύπα δυνατά – Kανένας Οίκτος» είναι το μότο της σχολής του Cobra Kai αλλά και του ίδιου, το οποίο φαίνεται να το ακολουθεί πιστά ως τώρα στη ζωή του. Αηδιασμένος και απογοητευμένος με την τροπή που έχει πάρει σήμερα ο κόσμος και ειδικά η νεολαία, η οποία σύμφωνα με την δική του οπτική έχει μαλθακοποιηθεί, είναι φοβική και ψάχνει πάντα τρόπο να την σκαπουλάρει από τα δύσκολα, αποφασίζει να παίξει το τελευταίο του χαρτί και να δώσει τα πάντα τόσο από προσωπικής όσο και οικονομικής άποψης στην αναβίωση της σχολής που τον δίδαξε ό,τι ξέρει για τη ζωή. Ίσως αυτή να είναι και η τελευταία του ευκαιρία για να αποδείξει ότι η ζωή του δεν πήγε εντελώς χαμένη εφόσον μπορεί ακόμα να εμπνεύσει μια νέα γενιά στα ιδανικά και τον τρόπο ζωής που γαλούχησαν τις προηγούμενες γενιές και να εκπαιδεύσει τους μαθητές του καταλλήλως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής μέσα και έξω από το τατάμι.

Στο εγχείρημα αυτό θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος, αυτή τη φορά ως εκπαιδευτής, με τον παλιό του αντίπαλο Λαρούσο, ο οποίος θα επανασυστήσει το Μιγιάγκι Ντο Καράτε προκειμένου να μην αφήσει τον Λόρενς να επιβάλλει το μαχητικό στυλ και την φιλοσοφία του Cobra Kai στην νεολαία του All Valley χωρίς ουσιώδη αντίπαλο. Ο Λαρούσο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είχε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στους μαθητές του Λόρενς με την πορεία της ζωής του δασκάλου τους. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντοτε  άσπρο ή μαύρο και η αλήθεια βρίσκεται ενίοτε στη μέση ή ακόμα και στη σύνθεση και αυτό είναι κάτι που θα ανακαλύψουν οι δύο Sensei ύστερα από πολλές περιπέτειες και ανατροπές στην προσωπική τους ζωή και στην εκπαιδευτική τους πορεία.


Η πολύ ενδιαφέρουσα σειρά που προβάλλεται στο Netflix έχει ολοκληρώσει ήδη πέντε σαιζόν ενώ έχει υπογραφεί και η έκτη και όπως φαίνεται από την πλοκή αλλά και από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών θα ακολουθήσουν σίγουρα περισσότερες.


Σχόλια:

Ο/Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είπε...

Στους 16 η Ιαπωνία και χωρίς καράτε.

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Χαχαχα, ναι αλλά με λεωφορείο κατενάτσιο στην άμυνα.

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου, 2022

 
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Ναι, ταμπούρι Ιβοτζίμα και δηλητηριώδεις αντεπιθέσεις. Τελείωσε ο πόλεμος ; Ζήτω ο Ισέι Ονόντα ! Banzai !
-Σκαμανδρώνυμος-

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου, 2022

 
Ο Λώλος Δροσινός είπε...

Δεν εχω δει το κομπρα κάι.Κραταω την old school αναμνηση έχοντας δει το καρατε κιντ πιτσιρικας σε θερινο κινηματογραφο της ανατολικης αττικης κατα την διαρκεια των τριμηνων παρακαλω θερινων διακοπων των 80s.Εκει λοιπον στο τελευταιο κλωτσιδι του ραλφ ματσιο σηκωθηκε ολο το σινεμα ξαι πανηγυριζε.Εχω ακομα και την υπεροχη γευση των μπαγιατικων κοκ που τρωγαμε τοτε στα σινεμα

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου, 2022